-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
norby_42
#134761
üzenetére
Olyan mintapörkölővel még nem játszottam, aminél a láng közvetlenül érte volna a kávét. Ha abból indulunk ki, hogy a Probat kb 160 éve nem ezen az elven működő pörkölőket gyárt meglehetős piaci sikerrel, akkor feltételezhető, hogy nem jár tévúton. Az Artisan open source pörkölő szoftver apukáját hívtuk meg a standra (2017-ben a budapesti és 2018-ban amszterdami világkiállításon is velük osztoztunk). Marko az utolsó percig szkeptikus volt a Roastino-val kapcsolatosan. A világkiállítás 3. napján pörkölt vele először és teljesen el volt képedve, hogy mennyire jól lekövethetők vele a klasszikus nagy gépek profiljai. Logoltuk és videót is rögzített róla. Remélem, előbb-utóbb megeditálja is ki is rakja. A home-barista-n is elindult egy altopik a roasting-on belül a Roastino-ról.
-
#98690560
törölt tag
válasz
norby_42
#127419
üzenetére
Köszi, akkor gondolom ez szándékos most.
Az enyém már bő 1 hetes pöri, szóval fel is csaptam próbaképpen, szerintem ez valami klasszikusabb cucc lesz, a brazil Das Colinas-hoz hasonlít, van valami markáns édessége, egy minimális savassággal, még hagyom egy jó hetet pihenni, de elég ígéretesnek tűnik a reggeli shot alapján. -
Saughassy
aktív tag
válasz
norby_42
#121608
üzenetére
Mióta normálisan el tudom zárni a gőzcsapot és hosszú ciklusaim lettek, már én is kezdem látni az értelmét. :)
Amikor nyomás alatt, de uresen engedem vissza a kart, olyan érzés, mintha dugattyú tömítése le-letapadna. Nem egyenletes érzéssel csúszik végig. Ez normális?
(temp surfingnel) -
Saughassy
aktív tag
válasz
norby_42
#121569
üzenetére
Köszi a tippeket, vagy 150 eurónyi lom már úton van hozzá. :) Én is naked kart használok és lehet hogy 20as kosárral, mert a 14 gramm kényelmesen elfer benne. Nem nagyon akarok hosszabb/nagyobb shotokat, mert így is gyógyszert szedek gyors pulzusra. :))
Rendeltem szondas digit merot és csikot is, de a hideg ráz a gondolattól, hogy ezt a szobrot meggyalázzam vele. Valahogy el kellene dugni rajta. -
LazacX
tag
válasz
norby_42
#112198
üzenetére
Tegnap úgy adódott, hogy mindkettőben voltunk. A Házban délelőtt. Itt világos duplát ittam (már nem tudom milyen, talán kolumbiai volt a darálóban) nagyon patent volt. Az asszony americanot iszik, ezt egy sötétebb brazilból javasolták, de nem ízlett neki, nehezen megállta hogy ne rakjon bele cukrot. Délután a PKV-ban ittuk ugyanezt a felállást, a Frasi presszó itt is patent, és a belőle készült americano is finom volt, cukoringere sem volt az asszonynak.
-
válasz
norby_42
#106688
üzenetére
jogos... de azért mindennek van határa

amúgy még annyit szoktam csalni, hogy lenyomom a kart, utána rögtön engedek annyit, hogy "odanyomja a vizet" a pogácsához, úgy vissza (félfellini), majd várok 20 mp-et, hogy minél több vizet beszívjon. vagy nincs félfellini, csak várok és kész.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
norby_42
#99564
üzenetére
Tegnapi csészés történetem, csak hogy sajnáljatok
Épp egy új kávét próbáltam, minden részletre kínosan ügyelve, minden beállítva, csapoláskor stopper elindítva. Majd 5 mp múlva a gép leállt, mert elfogyott a víz. Elfelejtettem megnézni (mert a Catlernél látszik a vízszint, így ott sosem volt ez gond...). Csapolás leállít, persze a kevert vizem épp kifogyott, mondom mindegy, gyorsan öntök bele sima dezstvizet. Ehhez ugye le kell pakolni a gép tetejéről a csészéket, mert csak úgy fér hozzá az ember a tartályhoz (Catler ebben is ügyesebb). A nagy kapkodásban a hátsó csészékért nyúlva levertem két másikat elölről, az elsőt levettem lábbal, de közben próbáltam a másikat elkapni, és az lett a vége, hogy mindkettő eltört... A feleségem röhögött a produkciómon, úgy nézhettem ki, mint a magas szőke felemás cipőben. Az egyik csésze a kedvencem volt, klasszikus olaszos, vastagfalú, Maurós, és még SiD-től vettem fényévekkel ezelőtt, úgyhogy nagyon mérges lettem. Víz be a gépbe, majd amikor raktam fel újra a kart, akkor vettem észre a legnagyobb bajt: az egyik csésze gellert vett a fejen, és egy szép mély karcot csinált az addig karcmentes gyönyörű e61 fejbe
El is ment a kedvem a kávézástól, olyan pipa lettem, hogy még az is megfordult a fejemben, hogy eladok mindent, és iszunk kapszulást vagy brikkát. Ezek után a kávé is szar lett, úgyhogy nem volt jó kedvem.Ha valakinek esetleg van eladó maurós csészéje, vagy hibátlan e61 feje, keressen, megveszem!
-
Ludovicus
aktív tag
válasz
norby_42
#98276
üzenetére
Nekem nemrég fogyott ki a zacsi, tényleg ez volt az egyik leghőigényesebb kávé mostanában, amit próbáltam, eleinte nehezen szorult háttérbe a savasság. Ami ennél is jobban ízlett tőlük: Colombia Tolima San Juan de la China, visszafogott gyümölcsösség, csokis dominancia.
Úgy érzem, az utóbbi hónapokban elkapott a bl4ze féle gépszíj és napi első kávéként felváltva iszom a robusztás blendjeiket, ha elfogy a Rome, jöhet a Lagos premium. Utóbbiról sem volt még szó szerintem, hiányzik belőle az enyhe marcipánosság, még egyszerűbb ízvilágú, mint a Rome, de érdekes módon az utóíze sokkal összetettebb, emiatt kedvelem.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
norby_42
#98077
üzenetére
A fejatultetes meglehetosen egyszeruen, mert a negy eredeti csavar poziciojahoz, minimalisan kellett a furatokat a CM-en tagitani. A dippercso menete ugyanaz volt. A 3,7-3,8 engem is meglepett, de ugye 58-as fejről beszélünk. A kisebb átmérőjű rugos gepek fejei 4,5-6,5 között szórhatnak.
-
lojzi1
csendes tag
válasz
norby_42
#97572
üzenetére
Az 52-es 24 mm mély tolómérővel mérve, ez nem tudom mennyire számít nagynak. A 49 mm az a pre-millenium Pavoni vagy más? A youtube videók alapján ez a La Pavoni a Távol-Keleten, különösen Tajvanon meg Szingapúrban népszerű, itt nem nagyon láttam, hogy más ilyennel foglalkozna.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
norby_42
#96881
üzenetére
Ja, a nagy resze a hutokor kurtojen keresztul elrotyog. A tobbi keves itt-ott amott. Ja, 120+18,5 vs. 34+38+25+15+4.
295 GBP az ara
Ezen biztonsagi szelep csak a bojleren van, ami 12 bar-ra van belove, ha jol emlekszem. A dipper csore szerelt a 9 baros szelep, ami a hutospiralba ereszti a vizet.
-
mgy
senior tag
-
djboris
csendes tag
válasz
norby_42
#95410
üzenetére
Általában virágvázának szoktuk ajánlani. Amúgy szép tárgy. De használni nem az igazi. A 3 személyes tényleg kellemetlen italokat eredményez, a nagyobbakkal lehet iható italt készíteni. De maga a kialakítása is a az egyenletes italkioldás ellen dolgozik. Az egész megoldás kicsit elfuseráltra sikeredett. Kávét lehet vele készíteni ez nem vitás, de azért jobb eszközt nem túl nehéz találni nála.
-
#85578752
törölt tag
válasz
norby_42
#95398
üzenetére
Én a tescoba', ilyen tök mezei kávéfiltert. Ha meg mégiscsak chemexezek akkor azt meg fémszűrővel, mert azzal végülis jó a lefolyás, kínai 1500 forintos tölcsér, lyukakkal, fémszitával, olyan mint az able kone.
Derékszögű tölcsérrel jobb arányok érhetőek el, ezért jobb a sima filter, vagy a nagyobb chemex. A papír kiszűri az apró szemcséket és a kávézsírt. Bár abban azért vannak összetevők amik jók is lehetnek. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
norby_42
#95378
üzenetére
Nekem van, igaz a pici verzió, nem a "rendes". V60 jobban bejött, sokkal könnyebb benne jó kávét főzni. A vastagabb filter miatt chemex picit tisztább lesz, de minimális különbség. Fém szűrő teljesen más kávét produkál, mint a papír, nyilván egyénfüggő, hogy kinek jön be, kinek nem. De ha klasszikus "filteres" / "pour overes" élményre vágysz, azt csak a papír szűrő adja meg, a fém közelebb lesz mondjuk french presshez.
Formája tényleg szép, de ha újra vennék, akkor mindenképp a nagyot, és inkább konyhadísznek használnám, mint kávéfőzőnek, meg ha nagy vendégseregnek kell kávét főzni
1-2-3 főre sokkal praktikusabb egy v60, meg jobb is lesz a kávé az esetek nagy részében. -
-
válasz
norby_42
#95201
üzenetére
mármint, hogy gyárilag adták-e vele? a pierre cardinoshoz még nem volt, utána volt.
de nem kell a gép használatához, a logikáját sem teljesen értem, mert csak fel kéne tekerni a bimetált/termosztátot hozzá, ami viszont a burkolat alatt van.
-
#85578752
törölt tag
-
válasz
norby_42
#94743
üzenetére
gyors nem lesz, mert a tömítések pótlása az mission impossible, valamint korábbi netes tapasztalatok alapján gyártatok bele egy plusz rugót, hogy kb. 7 bar körül legyen a nyomás
szóval ez lassú játék lesz. de az újrakrómoztatás témát elengedem, megpucolom ezt amennyire tudom és kész
aztán tervezek a vízbeöntő nyílására valami műanyag fedelet, ami kapna egy belógó hőmérős szondát. utána meglátjuk, hogy hogy viselkedik a bimetál, saccra elég is lesz ennyi tuning
-
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz
norby_42
#94354
üzenetére
Na szép...már nem csak egy meg két év szavatossággal, hanem másféllel is szórakoznak... Viszont ha idén januári pörkölés, akkor 5 hónaposan még egész jó lehet (a helyén kezelve persze
). Ma bontom, kíváncsi leszek.@Rush_77: a csomagoláson nem fedeztem fel semmiyen, a lejáratra vagy pörkölésre utaló írást, sem magyarul, sem más nyelven.
Nem akartam kilósat, 500g-os kiszerelésben Lavazza nem volt, csak Pellini, de azt nem akartam, ez a Dallmayr, meg L'Or-ból volt vagy 3 féle (amiből egyet találomra megvettem, aztán később akadtam rá a honlapjukon, hogy Összetétel: Arabica és Robusta szemek keveréke, túlnyomórészt Arabicával. Hát az meg mi, hogy túlnyomórészt?! Legalább írná rá százalékosan... Úgyhogy délután vissza is vittem a boltba és kicseréltem erre a Prodomo-ra.) Ez legalább 100% arabica. Aztán amíg ez tart, ráérek kitalálni, melyik pörkölőtől érkezik a következő dózis.
Mindkettőtöknek köszönöm a segítséget!
-
válasz
norby_42
#94294
üzenetére
nem tudom... én igazán imádom a pavonit, de az egész "külön" fejes, zárt bojleres konstrukció nem kedvez a pid-elésnek.
én a la peppinára csavarodtam rá teljesen, pazarul néz ki, nyitott bojleres, rugós, tökéletes. egy "fejhőmérő" mehet a kalapja közepébe és mindent tud.
persze sejtem, hogy mindegyik rozsdás, és hogy nem lehet majd 30 ml-nél többet kicsavarni belőle per shot

de akkor is kell!
-
mgy
senior tag
válasz
norby_42
#93324
üzenetére
De azért néha pumpálod kicsit a pavonit, nem?
Nekem volt (van) mindkettő, másért-másért lehet szeretni, de a pid miatt nehéz elengednem a pumpás gépeket. Néha előszedem valamelyik karost, aztán pár hét-hónap múlva megy vissza az aktuális Gaggia.
---
Jónak tűnik a Parci által mutatott vízforraló, szépen lehet önteni belőle, s bár sokat még nem játszottam vele, nyárra remek lesz filterezni, pontosan ennyit voltam hajlandó a történetre szánni.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
norby_42
#88355
üzenetére
A gasztroban az 58 praktikusabb ennyi. A kis fej, gyorsabb felmelegedés otthon fontosabb. Pavoni és karrier: a Pavoni 74 óta tudatosan silányítja az Europiccolát. Az egykori robusztus elnyűhetetlen gépből egy néhány hónap után rozsdásodó tucatterméket "fejlesztett".
Fricska: még néhány éve is általános volt az a kijelentés a kis manuál dipperekről, hogy égetik a kávét, még néhány hónapja is, hogy alkalmatlanok a világos eszpresszó pörkölések elkészítésére. Ezek az általánosító kijelentések leginkább a userek szerény tapasztalatairól árulkodtak. Ebben az értelemben bizony fricska, amikor egy fűtés nélküli gép meglehetősen tág tartományban kiváló minőségű eszpresszót produkál. Zoli pont a Robot miatt ugrott be hozzánk. Akinek nem probléma a Robot-ra a Flair árának több mint kétszeresét áldozni, az boldogabb lesz az előbbivel. Ha csészében landoló kávé minőségét vesszük csak figyelembe, akkor totál indokolatlan az árdifferencia.
Caravel anyagminőség: a másik eklatáns példa, hogyan silányította a gyártó az eredeti terméket vállalhatatlanná (aztán tönkre is ment bele). Nekem konkrétan az első generációs Caravel-ek megmunkálásának minősége példaértékű, amire az olasz ipar, csak az 50-es, 60-as években volt képes.
-
válasz
norby_42
#88355
üzenetére
szerintem eléggé befutott a pavoni, megnézem, hogy mikor éri utol eladásokban bármelyik másik ilyen manuális. viszont tagadhatatlan, hogy a pavoninál a gőzölési "funkció" miatt a hőmérséklet beállítása messze nem ideális, ergo, ha valaki nem készít vele cappuccinót, előny nélkül jár jelentős hátránnyal.
engem a pavoniban ez zavart
a caravelben a pici víztér és számomra gyenge anyagminőség (pontosabban vastagság)
a flairt nem ismerem
de kis zoli annyit áradozott a robotról, amikor legutóbb itt volt st.endrén, hogy......
-
paljoc
tag
válasz
norby_42
#85920
üzenetére
Igen, megy folyamatosan minden, foleg igy reggel. Sok érdekes dolog van, az ötkaros helyen pl zacsiba őrlős darálók dolgoznak, abbol egy badellába kerul a kofi es abbol adagolja a kart kiskanallal, ezt le is fotoztam, oriasi. 🙃 Persze olyan forgalom van hogy semmivel nem masabb igy mintha dozerest hasznalna. Megint masutt a napi adag kinyitva szellőzik, kb 10-15 kg kofi volt kisorakoztatva kinyitva, az el is egy aznap.
-
-
ussseal
tag
válasz
norby_42
#84610
üzenetére
Köszi, én is így tervezem, hogy átszűröm a végén, a french pressem már nem zár annyira jól, mint új korában

Kávénak hozzá egy Burundi Butihinda SO-t néztem ki Kapuczinertől, egyike a kevés világos pörköléssel is kapható kávéknak náluk, intenzív gyümölcsös ízzel, ahogy olvasom ilyesmiket ajánlottatok leginkább cold brewba

-
SlayerSub
tag
válasz
norby_42
#81153
üzenetére
Visszaigazolás rögtön jött róla, de a nyomonkövetés alatt egészen mostanáig "feldolgozás alatt" szerepel.
Kérdezzek rá, hol? A kapcsolat fül alatt csak a netes felületen lehet üzenetet hagyni, amit még vásárlás előtt megtettem, gondoltam megkérdezem mikori pörkölést tudnak küldeni, majd mikor eleget vártam, inkább csöndben megrendeltem, ecce elünk...
-
Jókv
csendes újonc
válasz
norby_42
#77811
üzenetére
A hely maga nagyon friss. A hölgy kedves volt, már zárni készült, de kiszolgált és beszélgettünk is. Közben még beesett két angolul beszélő fiú (úgy tűnt nem először járnak ott) még azokat is kiszolgálta. A hölgy édesapja még valamit szerelt a vendégtérben. Racer Beans kávékat tartanak. A csapolás rendben volt. Ahogy említettem zárásra értem oda, de a gép még be volt kapcsolva ennek ellenére az első csapolás a lefolyóba landolt. A gép egy San Remo Verona. Összességében vidám fiatalos helynek indul.
-
válasz
norby_42
#74948
üzenetére
Attól még nem lesz nagyobb a rendszer összhője (víz, bojler stb.)
A másik, hogy a teljes fűtőcucc hőkapaciása nagyon lényegesen kisebb (mérnöki hasra elhanyagolhatóan), mint a bojlerben tárolt vízé (hadd ne számoljam most ki pontosan).
Az is tény, hogy a víz rossz hővezető, benne leginkább áramlással terjed a hő, azaz egy kis idő telik el, mire a fűtő melletti melegebb víz elkeveredik a mérési pontnál levővel.
Egyébként meg ha egy PID csak ennyire volna jó, akkor megspórolható volna a termostat alkalmasabb beállításával. (PID: proportional integral derivative) -
simi.esp.28
csendes tag
válasz
norby_42
#73263
üzenetére
megoldható lapraszerelten is..

szerintem nem sokat ér az ims felsőszűrő, de én más gépeken sem éreztem semmi extrát a cserével.
de elhiszem hogy van akinek egy ims felsőszűrő cserétől az őszibarackból kopaszbarack lesz..a pukimentesre a magyarázatot meghagyom and06nak..

-
cotagg
tag
válasz
norby_42
#73263
üzenetére
Én azt tapasztaltam, hogy a felsôszûrô kicsit többet számít, mint a kosár, egész más a vízterítés, csak kellene, hogy számítson valamit. Ami fontosabb lehet, hogy valamiért az IMS felsôszûrô használatával alig kerül kávézacc a fejbe a használat során. Legalábbis többen ezt tapasztaltuk, amikor tisztítottuk a fejet.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Meggyi001: Több tucat Eiffel torony??? ... Igen, gyere mutatom, hogy hol...
- Automobilista 2
- Apple asztali gépek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- BestBuy topik
- Xbox Series X|S
- Hobby elektronika
- További aktív témák...
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Ultimate előfizetés akár 4166 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3415 94% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3645
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest


El is ment a kedvem a kávézástól, olyan pipa lettem, hogy még az is megfordult a fejemben, hogy eladok mindent, és iszunk kapszulást vagy brikkát. Ezek után a kávé is szar lett, úgyhogy nem volt jó kedvem.


