-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
icm
tag
válasz
#98690560
#128762
üzenetére
Ahh az IMS The Single. Jójó, 58as tamperral tudod használni DE 137 lyuk van rajta. A BaristaPro kosarain 269 lyuk van, abból a 8-10g verziót érdemes venni, az aránylag egész jó eredményt ad. Sokáig, sok kávé folyt át ezen a kosáron, vettem egy nagyobbat 10-12g, a lyukak száma ugyanannyi cserébe nagyobb dózis, de ez már nem az igazi, laposabbak voltak a kávék. Kipróbáltam egy LM klónt 350 vagy mennyi lyukkal, szignifikáns különbség volt. Kicsit pepecselős az előkészítés a single-hez képest, de kb 2-3 alkalom után ez se volt probléma. A VST még kényesebb.
Egy VST szimpla, LM klón kosár fényévekkel jobb. Más a pogácsa kialakítása, 41mm átmérőjű és magasságát illetően mint a 18g pogácsa vastagsága. Nem igazán hittem ebben az elején, de egyszerű ízlelgetés után a VST-nél maradtam. Talán a 8-10g baristapro-val egyszer összehasonlítom, de nem tartom valószínűnek, hogy visszaváltsak rá. -
SoundON
tag
válasz
#98690560
#128631
üzenetére
off topik:
előre elnézést de nem bírom ki
Szerintem tök jó lenne ha csöndben maradnál CM témában!!! Így is bőven elég volt hogy kollektív szenvedjük a cmfikázós hülyeségedet!
Eddig én szórakoztam jól a bődületes aranyköpéseiden, de már kezd tök unalmas lenni ahogy össze vissza szenvedsz a CM kávéktól.
Figyi van egy ötletem: soha többé ne vegyél CasinoMoccat. Kár beléd.
Vállalva a szuper bunkó hangvételt, meg érte a jogos megrovást, kérlek ne töröld ki Parci. -
bluesfan
tag
válasz
#98690560
#128611
üzenetére
Sajnos az eggyel ezelőtti tesztpörivel csúnyán árnyékra vetődtem. Szokatlanul sötét, olajos babok, igencsak sok kesernyével. Azt hiszem, én parkolópályára teszem a kísérleti nyúl perkeléseket egy ideig
.
A Fotonba már készülök egy ideje, ezt a CM tételt én is ki szeretném próbálni náluk. -
WarLock07222
tag
válasz
#98690560
#128559
üzenetére
Amúgy meg ilyen szempontból pont mindegy, hogy mi van a csomagoláson, ha te mindig kotyogóssal, ugyanúgy készíted el otthon a kávédat. Amíg a pörkölő konzisztensen végzi a dolgát, addig nálad a szilva, ananász, stb.. elvileg ugyanolyan kell, hogy legyen a pohárban. Nem ugyanaz, mint amire a pörkölő gondolt, de te legalább tudod kalibrálni az ízekről alkotott képed és hogy mi tetszik.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
#98690560
#128559
üzenetére
Amatőr szinten lehet szubjektív, de pl. versenybíróin nagyon nem az. Sőt, a bíróknak verseny előtt egyeztetniük kell az ízlelésüket (direkt teszttel). Ha valakinek valamiért épp nem sikerül (előfordul), akkor ő ott azon a versenyen nem lesz bíra, hisz úgy nem működik a pontozási rendszer. Ami egy zacsira rákerül, annak jobb helyen stimmelnie kell. Hogy ebből te otthon mit tudsz reprodukálni, az a te dolgod

-
Zen42
tag
válasz
#98690560
#128538
üzenetére
Az ízjegyek a legfontosabb információk között vannak. Ha nem volnának feltüntetve akkor minden egyes vàsárlás egy zsákbamacska volna, megszűnne a SO kávék vonzereje. Ha mondjuk törvénybe iktatná az EU, hogy nem lehet feltüntetni az ízjegyeket - láttunk már néhány ilyesféle hülyeséget - és csak a fajták és a terület alapján lehetne előre megbecsülni, hogy mi lesz a csészében az szerintem teljesen átalakítaná a keresletet és a kínálatot.
-
Jhonny06
veterán
-
LazacX
tag
-
vicces1
aktív tag
válasz
#98690560
#128547
üzenetére
Káli kapocs. Ezenkívül is több gasztró és hagyományőrző hely van itt és a környéken.
Ide azért jöttünk mi is bringával, mert a haver odáig van a túrógombócukért.https://g.co/kgs/rhCZv9
Szóvá tettem, hogy a kávé kissé hőhiányos. Mondja, hogy tudja, sajnos azért veszi vissza a hőt, mert olyan kemény ez a víz, hogy 2naponta szervízelni kellene, de szervíz ember már nincs.
-
MPowerPH
félisten
válasz
#98690560
#128538
üzenetére
Itt, az Awaken coffee menuben?
Tisztaban vagyok vele, hogy kavenal mas az edes, nem keresem a cukrozott feelinget. A gyumolcsos iz magaban hordozza azt. A keseru iz nekem nem jon at, kellemetlen. A kicsit savanykas, mint az emlitett kv az rendben van. De a La Cristalina -nak is csak a lecsengese savanykas, olyan kellemesen.
-
kmarci25
veterán
válasz
#98690560
#128538
üzenetére
Szerintem édes kávé nincs. Oké, hogy angol nyelvterületen sweet-et mondanak, én ezt magyarra inkább kellemesnek mondanám (ami egyébként a sweet egyik jelentése is), és azt értem alatta, amit AbbyFranzen is ír: a kiegyensúlyozottságot, se nem savanyú-se nem keserű. A saját főzéseimen is észreveszem (leginkább AP esetében), hogy mikor változtatok a recepten, akkor merre megy el: kicsit savanyúbb vagy kicsit keserűbb az eredmény. Egyébként számomra az Impresso filter kávéi azok, amik esetében kivétel nélkül felefedezek legalább egy ízjegyet azokból, amiket ráírnak. Az elsőnek konkrétan szilva illata és íze volt. Én ennél a kávénál kezdtem érteni, hogy mit kéne figyelni, de az esetek többségében béna vagyok ezekhez.
-
public NMY
csendes tag
válasz
#98690560
#128493
üzenetére
Nem is azt mondtam, hogy xar lenne a hely ettől …
máshogy vagyok szokva, ide kávézni indultam , ezután készültem könyvtárba menni, olvasni 😂ha pedig már vizet tölthetnek magamnak, akkor ki is hozhatják,
drágább hely ez egy önkiszolgáló automatánál 😁egyébként a várban járva valószínűleg nem nagyon figyeltem volna fel a helyre, ha itt nem jelzik
közben pedig a Tizen1 sem 0 kommunikációval dolgozik, megjelent a FB oldalukon a nyitvatartás, lehet olvassák a topikot
-
MPowerPH
félisten
válasz
#98690560
#128494
üzenetére
En nem szamolom bele, 5+10s, majd 25s. 40s -nel lottem le. Az elejen beallt 7,9 bar -ra, es ott is maradt a vegeig, nem vettem visszabb. Holnap a vegenel kicsit csokkentem majd, lemegyek fokozatosan 5 bar -ig.
brumi1024: En is ugy gondoltam, hogy valszeg a tamperelest nem rontottam el
Holnap akkor probalom profilozni, a daralot hagyom ugy, ahogy van. Hagyok neki tobb idot a lefolyasra. -
-
#85578752
törölt tag
válasz
#98690560
#128332
üzenetére
Nem azért mert a crema kitölti a kosár és kar kifolyó közötti teret és ahogy túllép egy határt megváltozik az egyenletes áramlás, kiszámíthatatlan lesz? Pl. Sage Bambinonál azért nem jó a kar mert a műanyag betét túl közel van a kosár aljához, ha ki van véve jobb egy fokkal. A plusnál legalábbis, mert az rozsdamentes acél, a sima nem plus-osnál alu, azt nem babrálnám.
-
rastacsz
tag
válasz
#98690560
#128323
üzenetére
A K Plus filter őrlő, ott ha van kezdeti nyomás is, akkor van rá esély, hogy gyorsan lecsökken. Ez valamennyire normális, nem a klasszikus, végig 9 bar nyomásos profilt kell tőle várni.
Így már értem, hogy a c40 miért volt jobb: az espressora tervezett kés.
Ahogy olvasom, a gép egy lelit elizabeth, ami szintén inkább a klasszikusabb vonal, a fix pumpanyomással.
A savanyú-keserű dolgot passzolom, lehet víz, lehet félredefiniálás, lehet bármi. -
rgb0007
csendes tag
válasz
#98690560
#127931
üzenetére
És mondjuk, ha csak egyszerre egy 5 literest viszel haza? Az pont belefér egy kisebb hátizsákba, melóban meg maradhat bent a többi.
Én még olyat szoktam, hogy bekevertetem a gyógyszerészekkel a törzsoldatot, és abból készítem a vizet, mondjuk sok helyen nem szokták bevállalni, de meg lehet kérdezni, aztán... -
rgb0007
csendes tag
válasz
#98690560
#127928
üzenetére
Ha jól rémlik az Espresso Embassy-ben mintha láttam volna Third-öt, vagy hasonló cuccost.
De például itt kapható darabra is: [link]
Fecoternél, mi a macera? Megrendeled, 4x5 litert, ott már választhatod az ingyenes szállítást, és hozza a futár, csak győzd cipelni.
Én is munkahelyre szoktam rendelni, átdobom a kocsiba, aztán viszem haza. Régebben a Fox volt az ingyenes, de legutóbb már futár hozta.
A bekeverős vízeknél meg desztvízet kell szerezned, az meg annyira nem is egyszerű. Vagy készíteni, az meg otthon úgysem lesz olyan... Vagy ha igen, akkor már egy szép összeget elköltöttél egy jó kis vizkezelő készülékre.
Nyilván ott van a saját készítés varázsa... -
#85578752
törölt tag
válasz
#98690560
#127928
üzenetére
Ha csak a presszógépek biztonsága fontos, a vízlágyítók közül melyik ajánlott? Ki mit használ kávéházban? Ha már profi topik, jó lenne erről is egy körkép, aki már írt saját pörkölő vagy kávézó tapasztalatairól az úgy emlékszem BWT-ről írt. Más egyéb? Használ valaki 8 literes gyantás vízlágyítót, ilyet?
-
-
Toobee
veterán
válasz
#98690560
#127647
üzenetére
Írt nekem, ez akkor tuti info volt, amikor beírtam. Azóta ugye volt pár változás, szóval nem tudom, hogy aktuális-e még. Én pár hete vettem, akkor még rajta volt, hogy milyen kávé és szürke címke. Garantáltan nem koffeinmentes, mert valami Kolu, de rendesen földhoz vág, csak reggel merem inni.
-
Zen42
tag
válasz
#98690560
#127571
üzenetére
Ezt a pihentetés témát ki kéne egyszer vesézni. Sokszor melléfogtam már. 3 hétnél sosem vártam többet, azt sem szándékosan. Ebben az évben egyre többször olvasom, hogy egy hónap meg több, miközben a tisztességes pörkölők eleve 3 hónapra írják a lejáratot.
Durva túlzással élve a végén még eljutunk oda, hogy a döglött kávé csudijó.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
#98690560
#127499
üzenetére
"Nekem fura, hogy simán mehet a "szegeden kínai cuccokat árulnak", meg a "kapucíner kávéiban drog van", vagy hogy "a fecoter víz pofátlan lehúzás" ".
Őszinte legyek, szerintem is gázok ezek is. Helyenként szólok is, de amikor már sokadszor jön elő akkor van, hogy nincs erőm hozzá."de ha beírom, hogy a pörkölő szerint sem 100%-os tesztpörkölést én cuppingban is fanyarnak, keserűnek érzem, akkor mindjárt károgó amatőr vagyok és írják a feljelentést"
Szerintem ilyen sose történt. A mostani konkrét eset innen indult:
"Ha valaki belefutna mostanában a Gardelli kávéiba, bottal se piszkálja!
" ( [link] )
És ez legalább olyan gáz, mint a fenti három idézet. Főleg úgy, hogy saját bevallása szerint technikailag nem tudta jól lefőzni:
"Viszont egész zacskó alatt küzdöttem a csatornásodással." ( [link] )
Tehát annyit tudunk, hogy vett egy kávét ami neki nem ízlik, amit valamiért nem tudott jól lefőzni, és ebből az a konklúzió, hogy soha senki semmilyen kávét ne vegyen a pörkölőtől. Ez így tényleg ok?Nincs azzal senkinek gondja, hogy valaki leírja hogy vett egy kávét ami nem ízlik neki és szerinte pénzkidobás volt. Nem egy példa volt rá a topikban, hogy valaki bedobta hogy van egy kávéja ami neki sehogy se jön be, kinek kell. Meg arra is volt nem egy példa, hogy valaki írt hogy sehogy se tud normálisat főzni egy kávéból mit csináljon vele.
De az, hogy az ember életében először vesz egy kávét egy pörkölőtől, és az a pörkölő rögtön értékelhetetlen szemét lesz, az azért kicsit túlzás, és szerintem érthetőek a rá érkező reakciók. Még ha azok között is van ami kicsit túlzás.
-
-
SoundON
tag
válasz
#98690560
#127412
üzenetére
Mindez köszönhető az itteni okostojásoknak, akik a 90+ is el tudnák b@szni és azért is a 90+ lenne a hibás. Neki köszönhetem én is hogy bár kenyára ácsingóztam de egy felirat nélküli tuti hogy valami száraz délamerikát kaptam...
Hozzáteszem a CM lépését tökéletesen megértem! -
-
-
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
#98690560
#127034
üzenetére
Nem tudom az örök élet ingyen sör receptjét; robottal alapvetően legalább pár mp 2 bar körül ritkán árt. Olyan 6-8mp, mondjuk. De ezt beleszámítom a teljes időbe!
Kivéve pl. a macerás burundi CM teszt, amit kifejezetten cécó nélkül kellett max 25mp alatt és 1:2-nél nem hosszabban letolni. Aztán ha filter van terítéken, azt akár 20+mp-re is csöpögtetem és 50mp, vagy 1 perc körül van a vége, max. 4bar táján. Inkább lejjebb.Vagy irány a turbo shot erdeje, csak ha más otthon nem szereti, akkor macerás folyton tekergetni az őrlőt sajna.
Szóval egy rövid, pár másodperces ázás és lassú nyomásfelépülés az szerintem általában szinte mindennek jót tehet, ami nem szén típusú - tehát arabica és értelmezhető színe van.
-
Toobee
veterán
válasz
#98690560
#127006
üzenetére
Nem tudom ki mit művel, de én nem találkoztam mostanában hisztis Casino Mocca kávéval, pedig jópár járt nálam. Kifejezetten jó volt mindegyik, nem számított, hogy Kinu M47-tel, F késes Majorral, SSP Brew késes Fellow Ode-dal daráltam-e, esetleg a céges Comandante C40-nel vagy Baratza Sette 270Wi-vel. Szinte mindig filter pörkölést vásárlok, de elvétve akad espresso is, szerintem még a koffeinmentesük is tök iható. V60, AP Gagne, Lelit Diana, La Scala Eroica, 9Barista, Cafelat Robot, csak, hogy a napi szinten pörgetett cuccokat említsem. Szerintem nehéz velük téveszteni. Ha van már egy kis rutinod náluk, akkor tudni fogod, hogy melyik címkét érdemes kerülni/keresni, milyen ízjegyek, amiket ők használnak a leírásban és te szeretsz.
-
WarLock07222
tag
válasz
#98690560
#127006
üzenetére
Pont erre gondoltam. Tejhabosítás nélkül egy sima single boiler gép is tud hőstabil lenni, tisztán presszózásra pedig nem annyira látom létjogosultságát a HX gépeknek. Bár őszintén belátom, hogy modern espresso esetében ahol cél a paraméterek reprodukálása sem nagyon látom helyét a HX gépeknek.
-
thomasrc
tag
-
Jhonny06
veterán
-
norkov84
tag
válasz
#98690560
#126948
üzenetére
Én rendszeresen rendelek Gábortól. 93fok szerintem sok lesz neki. Anno az R58-on 91-92 volt a Joker, sosem mentem feljebb. Illetve én 1:2.5-re szoktam húzni, többségét minimális előáztatással.
Ha keserű, akkor gyorsítok a lefolyáson és elhagyom az áztatást. A Javat pl így húztam tőle legutóbb.
A kolumbiai viszont nálam mindig jól muzsikált a sztenderd beállításokkal (18g —> 45g, 2bar előáztatás az első cseppekig, onnan fel 7-8bar, ejtve a húzás végéig 3barra, az egész kb. 40s alatt).
Mikori pörkölés amúgy? -
vendingo
veterán
válasz
#98690560
#126962
üzenetére
Én csak beleteszek 18g kávét a 9b-be, aztán ~25 másodperc után élvezem a csomagoláson feltüntetett ízeket. :)
Korábban ezt írtam erről a kávéról:
"Most a Colombian Supremo Huila-t fogyasztom 3 hét pihentetés után. Ritkán találkozok olyan kávéval, ami ennyire visszaadja a csomagoláson feltüntetett ízeket, paramétereket." -
icm
tag
válasz
#98690560
#126942
üzenetére
Nem listázza nekem az avx-est sehogy. Köszönöm! Ezért kértem minden egyéb negatívnak vélt hangnem nélkül, ahogy írtam. Direkt végignéztem, kerestem is. A linked segítségével meg tudom nézni.
Másképp gondolunk a dolgok (pl.: pénz értékeinek) definiálására. Jobb szeretek egyértelműen fogalmazni, és nélkülözni a hanyag eleganciás megfogalmazásokat. Másképp fogalmazom, találtam nyomásmérő órát tényleg párezerért csak az nem M6 volt, és emiatt jeleztem vissza, hogy vigyázz! Az nem lesz jó. Máris két külön halmazról beszélünk (el egymás mellett) a pontos megnevezés hiánya miatt. -
Zen42
tag
válasz
#98690560
#126829
üzenetére
A '"yeast anaerob" annyit jelent, hogy a fermentációt elsősorban valamilyen gombák és nem baktériumok végzik.
Ha annyira jó a Starfish akkor ha jól sejtem az már a 22/23-as szüretből van, ami érdekes mert májusnál hamarabb eddig még soha nem láttam itthon. Balázs biztos elcsípett valami korai tételt.
A zacskón szerepel a yeast anaerob? Csak mert a honlapon simán csak száraznak jelöli. -
Bazsee71
őstag
válasz
#98690560
#126829
üzenetére
A Lalcafé kimondottan kávéhoz ajánlott, Oro nevű élesztőjét alkalmazzák a fermentáció során. A leírás alapján már alacsony hőmérsékleten is aktív, és nem ül rá a kávé természetes ízvilágára.
Szoktam is mondani, hogy azért tapasztalt kávés megmondja, hogy itt már van egy kis ferment íz, de még nagyon szépen jönnek az etióp ízjegyek is, nem viszi el a kávét. Nálam ez a határeset, mert - szerintem - még javára vált a feldolgozás a kávénak.kk831228: Nem-nem, az az irány kizárva.
Squidben felbukkanhat morcosabb ferment tétel (ez a mostani brazil nem az), de a Starfishnél ez az etióp volt a plafon.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Elemlámpa, zseblámpa
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Xbox Series X|S
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Eredeti játékok OFF topik
- PlayStation 5
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Saab, Volvo topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Dell Optiplex MT/SFF 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
- Honor 200 Lite / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12HÓ Garancia
- Eladó Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 12/256GB / 12 hó jótállás
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Strix RTX 2080Ti 11GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
.
bármelyiket vagy mindkettőt is viheted 


meg szerintem nem is használnám.

Pedig azért néhány havonta megfordultam ott, ha Veszprémben jártam, jó volt a kávéjuk. Legutóbb még úgy tűnt, hogy jól megy az üzlet, és van elég alkalmazott.


