-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
WarLock07222
tag
válasz
inf3rno
#127321
üzenetére
Szerintem érdemes inkább olyan kávét venni, ami ízlik, ahelyett hogy a vízzel próbálod elnyomni azokat az ízeket, amik miatt a pörkölő a piacra dobta az adott kávét. Ha nem tetszik a savas ízvilág, akkor kár világos pörkölésű afrikait levenni a polcról.
Illetve lehet arcbacsapó változást elérni a vízzel, de azért disznóból nem lesz csirke csak emiatt, a kávé ízvilága nem igazán fog változni, legfeljebb minimális hibákat ki tudsz belőle korrigálni. Nálam most éppen 20/90 víz fut, ami az előző kávéval abszolút szuper volt, a mostani Starfish esetén meg már hiányzik a sav
-
-
#85578752
törölt tag
válasz
inf3rno
#127321
üzenetére
RO vízzel próbálkozz, ott nincs zavaró tényező.
A sok gyanta, kancsó, biszbasz is elvisz annyi pénzt amennyit egy pult alá szerelhető RO rendszer. Én még ott tartok hogy van egy évre való ivós kancsós gyantapatron, meg van kávévízhez való visszasózás nélküli, de idővel változik a keménység és azt a pocsolyavizet tároljuk a kancsók felső részében, ami a csapból kifolyik. Nem bír ki három hetet full átmosás nélkül. Valami nem fasza ezzel a fehérvári vízzel. -
#85578752
törölt tag
válasz
inf3rno
#127318
üzenetére
De nálam utána a flakon nem adott át semmilyen műanyagszagot a benne tárolt lágyított víznek, szóval szerintem még azelőtt lett szagos a víz, hogy belekerült a flakonba.
Úgy vagyok vele, hogy magamat nem tudom becsapni, ha nem ízlik nem iszom meg és nem itatom meg másokkal sem.
-
-
MPowerPH
félisten
válasz
inf3rno
#126700
üzenetére
Rendben. Ez citric acid alapu. Egyebkent ha nem ezzel csinalom, akkor mi az arány, 1l -vizhez mennyi kell belole?
Csak azert kerdezem, mert nem akarom a gepem tonrevagni, ha mar ez eddig problemamentes volt.
Itt a steam boiler is megy majdnem mindig, mert felesegem csak olyat iszik. -
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
inf3rno
#126363
üzenetére
Ha van valami sifter-szerűséged, akkor valószínűleg közel 0-ra lehet redukálni fémszűrővel is a végső fine mennyiséget. Illetve meg lehet próbálkozni a hoffmann-féle papírtörlős verzióval is
"mindegy milyen kávé, mert mindegyiknek cold brew íze van"
Nagyjából nekem is ez a tapasztalatom. Világos pörkölésű kávét teljesen felesleges cold brew-nak főzni, semmi se fog érződni belőle. Jó esetben csak a világos pörkölés ízvilága nem jön át, rosszabb esetben fura ízű víz lesz a végeredmény
Nyaranta szoktam csinálni cold brew-t, mert finom és kellemesen hűsít, de el vannak rakva rá fagyasztóba azok a kísérletezésnek vásárolt kávék amik túl sötétnek bizonyultak 
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
inf3rno
#126313
üzenetére
Öblítsd át a papírszűrőt forró vízzel előtte, utána nem lesz semmi íze.
Én legalábbis mindig azt csinálom: "cold brew gyártó" egy sima széles szájú üveg (tiszta, szagmentes befőttes üveg is tökéletes a célra), abban áll 24 órát majd utána átszűrőm v60-on (2 ezer Ft újonnan)."Talán itt is nyomást kéne alkalmazni és valami finomabb acél szűrőt."
Minél nagyobb nyomást alkalmazol, annál több fine fog átmenni a szűrőn. Elvben a finomabb szűrő segít, gyakorlatban az szemcsék nem gömb alakúak, így a nagyobb nyomás segít "beforgatni" a szemcséket úgy, hogy átférjenek a szűrőlyukon, szóval összeségében sokkal kevesebb szemcsét fog megszűrni a szűrő, mint a méretcsökkenéstől várnád.
Én akkor már inkább darálnék durvábbra és áztatnám tovább (48h vagy akár több). -
helltp
aktív tag
válasz
inf3rno
#126312
üzenetére
Köszi a tippet, hallottam én is hogy nincs 2 egyforma graef
, sebaj próbálgatom. Kávémennyiség terén nem tudom mekkora változásokat lehet hozni, de nekem úgy tűnik hogy ha túl sokat teszek bele akkor jelentősen rosszabb eredményt kapok. Holnap tesztelgetek még ugyanolyan darálóbeállítás mellett 15g vs 18-20g-ot. -
-
Zen42
tag
válasz
inf3rno
#126144
üzenetére
A desztvíz kisüzemi előállítésa drága mert sok energiát igényel az előállítása. Ott éri meg ahol hulladékhőt használnak. RO vizet szoktak még árulni ilyen célokra, az olcsóbb.
Ez a DM-es víz a legolcsóbb. Van még a kávéfőző víz, meg ez. Utóbbiak egy árban szoktak lenni, és ugyanúgy kereskedelmi forgalomban is megtalálhatóak.
Ezek egészen biztosan nem ioncserélt vizek.
Egyébként élelmiszeripari célra ioncserélt vizet árulni véleményem szerint a csalás kategória, az olyan céget azonnal fel kell jelenteni.
(Az orvosi vizek amúgy azért annyira drágák mert azok többszörösen desztillált, teljesen tiszta vizek. Nem egy kategória a mezei desztillált vízzel.) -
Cathfaern
nagyúr
válasz
inf3rno
#126127
üzenetére
DM és Müllerben is van desztillált víz 5L és 2L kiszerelésben is. Azt persze nem tudom, hogy csak rákamuzzák-e, hogy desztvíz

De én több mint egy éve azt iszom kávéra (napi 2x1.5-2 dl filterre), még nem haltam meg
Meg a topikban szerintem többen is vannak akik ennél régebb óta desztvízeznek DM-es vízzel. -
Bazsee71
őstag
válasz
inf3rno
#126124
üzenetére
Tudtommal nincs most - legalábbis könnyen elérhető - bolti víz, ami jó lenne kávéhoz. Legegyszerűbb megoldás a DM desztvíz visszasózva. Abba most ne menjünk bele ismét, hogy emberi fogyasztásra alkalmas/nem alkalmas, itt a fórumban visszakereshető, párszor ki lett tárgyalva.
BWT Bestprotect valóban nem túl jó ivásra, van egy mellékíze, viszont presszóhoz perfekt. Jelenleg nem tudok olyan BWT patront, ami ivásra és kávéra is alkalmas lenne. Ilyen célból a közeljövőben a sima Bestmaxot ki fogom próbálni. A Prémium változata a fehér cucc (hozzáadott magnézium talán?) lerakódás miatt nálam kávégépre no go. -
Zen42
tag
válasz
inf3rno
#126102
üzenetére
Arra utaltam, hogy írtad, hogy visszatérsz az aktívszeneshez, de attól az még ugyanaz csapvíz marad, még ha ki is szűröd belőle a klórt, vagy csak állott vizet használsz. (Semmi értelme, meg hogy 3-4 napos állott vizet nem innék az is ziher.)
A kávé szempontjából nem a klór a probléma. Az is, de nem az okozza, hogy elmegy a kávé íze. Az "oxidáltat" úgy értettem, hogy ahhoz hasonlít, nem azt, hogy a víz oxidálja.
Egyszerűen csak arról van szó, hogy a kemény (csap)víz nem alkalmas kávé készítéséhez. Bp-n és az ország területének nagyobb részén ez a probléma. Nálad is, hiszen írtad, hogy 20-as a vízkeménység. Azzal kávézni borzalom lehet és a Szentkirályival is pont ugyanolyan lesz vagy rosszabb. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
inf3rno
#126107
üzenetére
"Mondjuk ha már így szóba került, megpróbálom majd 5 literes szentkirályival kíváncsiságból, hogy van e különbség az ízében."
Ne próbáld meg, csak rosszabb lesz. A csapvízzel nem a klór a probléma, hanem a benne oldott ásványi anyagok mennyisége: túl sok a kávéhoz. Ásványvízben meg még több van. -
zolnagy
őstag
válasz
inf3rno
#124768
üzenetére
Én csak találgatok, hogy korábban nem valami robusztás blendet ittál, aminek így magasabb a koffeintartalma, ez a mostani meg alacsonyabb és a te szervezeted így reagál. Nem vagyunk egyformák, mindenkire máshogy hat. Én pl este semmiképp nem ihatok semennyi kávét, mert akkor garantált a nem alvás. Más meg szinte lefekvés előtt is iszik, még sincs semmi hatása nála.
Viszont, ha finom, akkor nincs baj.
Próbálj ki más kávét is tőlük, hogy milyen hatása van. Én régóta vásárolok tőlük is és más pörkölőtől is. E tekintetben egyik pörkölő kávéja sem más. A fajták között van különbség. Pl a Kapuczinernél a Nepál elég alacsony koffeintartalmú, a velencei gondolások blend meg ennél jóval magasabb. -
#85578752
törölt tag
válasz
inf3rno
#124789
üzenetére
Nemrég ittam Death Wish kávét de semmi különöset nem vettem észre.
Most pörköltem egy kis noname zöld kávét, nagy, lóbab méretű elefántfülekké pattogtak szét a szemek, valami robusta lehet, ittam egy fél presszót automatával belőle és az adrenalin szintem valahol 300%-on lehet. Önuralomra tanít.
Ilyen ez a koffein, elszoktam tőle a jó kis hegyi arabicákkal. -
#85578752
törölt tag
válasz
inf3rno
#124784
üzenetére
Akkor ezért reagáltál ennyire érzékenyen? Vérnyomás, pulzus rendben?
Nálam az erős kávé először ellazít, lejjebb megy tőle a vérnyomásom is, aztán 2-3 óra múlva felgyorsul a pulzusom, vérnyomásom. Volt amikor a hallásomat is befolyásolta egy pár hirtelen megivott filter kávé, elmentek a magasak
, bedugult a fülem. Aztán szép lassan visszaállt, nyom nélkül elmúlt, sok vizet ittam hogy minél hamarabb kiürüljön a koffein.
Ha jól emlékszem, ez a topik valami hasonló élménybeszámolóval kezdődött.
-
válasz
inf3rno
#124772
üzenetére
csomó dolgon múlhat egyébként, hogy mitől "talál el" egy kofi. mert lehet, hogy éhgyomorra, és/vagy fáradt valaki, és/vagy bújkál benne valami vírus, nőknél havi ciklus van-e, meg még egy vödör dolog.
ezzel együtt, ha eltalál, akkor sem ilyen tüneteket szokott okozni, hanem erős (akár zavaróan erős) szívdobogást és pörgést.
valamikor kóstolj rá újra erre a kávéra (amikor amúgy is lazulsz otthon), árulkodó lesz, ha megint ugyanazt tapasztalod. meg az is, ha más kávéval nem. az olcsóbb kávék ráadásul jellemzően blendek, robusztával, ami eleve koffeinben gazdagabb, tehát pont, hogy a kapucziner 100% A kéne, hogy kevésbé pörgessen.
a kapucziner amúgy egy erős középkategória a pörkölők terén (úgy értem, valószínűleg ez a kávé is az, bár ennek nincs sok jelentősége a leírt hatások tekintetében).
-
válasz
inf3rno
#124765
üzenetére
kifejezetten rosszul érzed
egy random nick vagy a topikból, miért offolnám szét szándékosan pont a te kérdésed?
ráadásul mástól kaptál csak vicces választ.ami jelenséget leírtál, velem még nem fordult elő (tizenpár év kávézás), erre céloztam az első válaszommal, szerintem hasznos infó neked, mást nem is igazán tudhatnék hozzátenni. azért tippeltem, ezexerint rosszul, hogy nemrég óta kávézol, mert engem nemigen szokott már megcsapni semmilyen kávé, sőt, simán le tudok feküdni aludni egy dupla után, mint írtam. van némi fogalmam arról, hogy miből áll egy teljes diagnózis, orvos és kutatóbiológus is van a közvetlen családomban.
-
-
-
-
vicces1
aktív tag
válasz
inf3rno
#82534
üzenetére
Nem! nem olyan egyszerű otthon minőségi kávét készíteni, de itt sokaknak sikerül. (Pontosabban, ha megvannak a tárgyi és tudás-tapasztalati tényezők akkor már egyszerű, de így sem mindig tökéletes)
Presszót szeretnél annak alapkövetelményei vannak.
A pörkölők és a kávéfajták majd csak az utolsó fejezetben jönnek.
-
sz.zs.
senior tag
-
-
-
vicces1
aktív tag
válasz
inf3rno
#82514
üzenetére
Az alapján érdemes eldönteni, hogy el tudod e készíteni megfelelően.
Tehát megvannak e hozzá az eszközeid és a tudásod, tapasztalatod.Magyarul, nagyon nem a méregdrága prémium, újhullámos, specialty kávékon kell kezdeni, mert az olyan mintha elővennél egy 10ezrest és apró darabokra tépnéd aztán kukába dobnád.
-
soldier2
őstag
válasz
inf3rno
#82514
üzenetére
Jobb választásod nincs. A bevezetőben lévő listán szereplő pörkölőkben nem fogsz csalódni, bár lehet, hogy egy Casino Mocca ízvilága nem jön be, esetleg a géppark lesz kevés, vagy az előkészítés bizonyul elégtelennek. Ezeket a kávékat nem nyomásfokozós alapgépekhez készítik, és némi gyakorlat sem árt mielőtt belevágnál a presszózásba velük.
-
SoundON
tag
-
válasz
inf3rno
#82490
üzenetére
pont ez a lényeg, és SoundON is ezt írta, hogy indokoltan drága, nem indokolatlanul. az indok
pedig az, hogy ezek szelektált kávék, amiket jóval nagyobb odafigyeléssel termel már a termelője is, kisebb mennyiségben, kézi munkával stb. nem tudom, hogy kávénál van-e hozamkorlátozás, vegyszermentes termesztés, mint mondjuk a szőlőnél, de ha igen, akkor simán lehet akár öt-tízszeres árkülönbség is az alapanyagban, de ha nincs is ilyen, akkor is az van, hogy nagy a kereslet a jó alapanyagra és az úgy már nem olcsó.aztán meg a pörkölő vacakol sokat, mire belövi azt a profilt, amivel tökéletes lesz (nem egyszerűen szénre húzza az egészet, hanem súlyos kilók mennek a kukába, mire megvan a tökéletes profil).
és persze olyan is van, hogy az alapanyag mégsem horror árú, a profil is megvan hamar, és ilyenkor nagyobb a pörkölő profitja. mivel ezek - jó esetben - folyamatosan nagyon magas minőséget adó pörkölők, szerintem reális az ár. egy sz.ar davidoff és társai is tízezer+, ahhoz mérten mondjuk 15 ezer "olcsó".
-
SoundON
tag
válasz
inf3rno
#82480
üzenetére
Az "elszállt ár" kifejezéssel csak annyi a bajom, hogy abban benne van valami negatív... indokolatlanul drága, sznob, stb stb felhang. Vannak kávék amikbe rengeteg munka pénz és energia van mire bezacskózzák.
Van aki megveszi, mert értékeli mindezt és hajlandó, ki tudja kifizetni, van aki nem. Ez ilyen egyszerű.
Ha úgy kérdezted volna hogy más szerint is drágák ezek a kávék, akkor arra én is azt mondtam volna hogy IGEN
-
SoundON
tag
válasz
inf3rno
#82469
üzenetére
Elsősorban az itthoni pörkölők aktuális kínálatát érdemes végigvenni, a teljesség igénye nélkül:
CasinoMocca, Beyond Within, Awaken, Impresso, Bagira, Roastopus, PallYotz, Kávékalmár, Pacificaffe, Black Sheep, Lucky Cap és ha nagyon kísérletező típus fekete öves presszós vagy akkor a Holistik is szóba jöhet presszóra majd valamikor...
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Társasjáték topic
- Fotók, videók mobillal
- Automata kávégépek
- Autós topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Xiaomi: Android 16 zápor, zivatar
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Filmvilág
- Vigneau interaktív lokálblogja
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 8TB Western Digital Red Plus SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Lenovo ThinkPad X1 Active Noise Cancellation fejhallgató
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX RTX 3070Ti 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- HP 65W töltő eladó
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

nekem nem lehet velemenyem?






