-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kchris78
veterán
válasz
#85578752
#134269
üzenetére
https://hogymondom.hu/showslang.php?slang=puni#google_vignette nekem ez ugrik be belőle
. -
donat_sz
senior tag
válasz
#85578752
#133957
üzenetére
Igen, ezt én is észre vettem, hogy a dupla kosár esetén (nálam ez nagyon ritka, mert egyedül kávézom itthon) finomabb kell m őrlő beállítás kell, de az okát még inkább nem próbáltam meg tippelni.
Most láttam egy videót ahol főzési idő és az arány növelését javasolják még a savanyúság ( sour) ellen. Mondjuk a videóban megkülönböztetik a savanyúságot (sourness) a savasságtól(acidity). Mondjuk én ezt eddig össze kapcsoltam tartalmilag
-
donat_sz
senior tag
válasz
#85578752
#133951
üzenetére
Kipróbáltam a simplát előáztatással, enyhén csökkent a savassága. Főztem egy duplát is előáztatás mellett, de itt komoly csatornásodás is az eredmény része lett, így ez egy hígabb főzet lett és (talán e miatt is) szintén csökkent kissé a savasság.
#133952Mr.Csizmás
(1-)2kg rendelése esetén, hogan kezeled azt a mennyiséget, amit 1-2 héten belül nem fogyasztasz el? -
kchris78
veterán
válasz
#85578752
#133951
üzenetére
en megemelem a kalapom aki 18gr eros olasz utan nem virrasztja vegig az ejszakat
. Bar exanyos is alvashoz kavezik de nem szeretnek azert koffeinfuggo lenni
. (illetve szubjektiv de nekem 30-40ml tenyleg tomeny fozet mar mennyisegre is sok
- amibol sok van annak mar nincs "olyan" erteke, ezert is nehezen merek decaffot rendelni) -
donat_sz
senior tag
válasz
#85578752
#133945
üzenetére
Minden főzés előtt átfolyatok egy szimpla adag vizet a gyári karon a duplafalu kosárral. Ez előtt vagy helyett lenne érdemes a gőzölés? Elég ha megvárom, hogy gőzt adjon (tejes ital esetén mindig kinyomatom belőle az elejét amikor is csak meleg/forró vizet ad es csak utána állok neki tejet gőzölni) vagy tovább? Ha tovább akkor van javasolt idő?
Előáztatásnak utána nézek, hogy állítható be, itt volna javasolt idő szintén?
@max1965 köszi az ajánlást, rá fogok keresni!
@kchris78 köszi neked is az ajánlást!
-
donat_sz
senior tag
válasz
#85578752
#133943
üzenetére
Gőzölni előtte? Ezt kifejtenéd?
Azt mondod ez a kávé elég savas? Milyen kávé lenne javasolt, ha kevésbé savas ízeket szeretnék?Továbbá lehet félreérthető volt, nem cél az 1:1 arány. Ellenben azt próbáltam írni, hogy eggyel kisebb szemcsemeretnél még 9g főzet se lett a szokásos 1 adag eszpresszóból.
Előáztatás jól értem szintén segithetne a kávé savasságán?
-
kchris78
veterán
válasz
#85578752
#133831
üzenetére
Hát igen gondoltam
. A mérlegem ami 2k-s temus mérleg tud szerintem 1gr különbséget hozni, főleg ha 1-2gr-onként szórom hozzá az őrleményt, akkor elveszem a poharat és visszarakom hogy na most mérd le.. Meg másik prózai ok hogy 8-10gr őrleményből kijön 20gr főzet + kb. 40-60ml tej az egyszerűen kevés reggeli után, több tejjel meg nincs már meg a kávé aromája.. (ezt kellett beismernem magamnak
) -
-
kchris78
veterán
válasz
#85578752
#133821
üzenetére
puck screent használtam úgyhogy nem láttam ezeket de kitesztelem majd pénzzel. Átázást se láttam mert nem láttam be a puck screen alá, a puck screenen nedves volt az oda szóródott minimális őrlemény.. Lehet a felső szűrőből szépen leszivárgott a nedvesség és szépen átázott úgy ahogy van.. Ez nekem új tapasztalat hogy így nem lehet időt nyerni ha várok valakit kész őrleménnyel (vagy nem tárazom be csak leőrlöm).
-
kchris78
veterán
válasz
#85578752
#133706
üzenetére
ha pulthoz kéred ki és leülsz, nem hajtanak el (nekem sikerült megjátszanom ezt 1-2x amíg nem értettem miről van szó), de utána eléggé ferdén néznek rád a pincérek (elvégre az ő pénzük..) Itthon szerintem szükség lenne az elhajtásra
. (Igaz ilyen dupla árazás a normál kiemelt turista helyeken nincs, csak a helyieken) Bár itthon is lehetne fogyasztó csalogató konstrukció mert normál munkába menet nincs ideje ücsörögni az embernek, de vágyhat egy _jó_ kávéra - pl nekem a Bányai a Fény utcai piacon útba esik. -
kchris78
veterán
válasz
#85578752
#133678
üzenetére
Nem, sajnos az nem. Vakszűrővel úgy tűnt elég mert felment a nyomás, de amikor már őrlemény volt benne, akkor alig-alig ment fel a nyomás... Biztos lehetett volna vele játszani hogy áttekerem brutálisan finomra az őrlőt (a fentit is), hogy a puck szinte már vakszűrőként viselkedjen...
-
kchris78
veterán
válasz
#85578752
#133676
üzenetére
igen nekem is ez jutott az eszembe
. Egy kicsit nyertem amúgy ezzel a tekeréssel, 1:2 arány alatt is kb 25mp volt a lefolyás 14gr őrleménnyel ami eddig nekem elérhetetlen volt (max 20mp volt ha nem akartam hogy elszálljon a nyomás). Szóval ennyivel azt mondom egyelőre elégedett vagyok. Íz is testesebb lett. (Yirga) -
RetepNyaraB
veterán
-
-
-
válasz
#85578752
#133598
üzenetére
Szerintem is ez a legkézenfekvőbb megoldás, és elég hatékony is - elméletben is viszonylag jól megáll, amennyire megismertem pár dolgot, és a gyakorlatban is bevált (főleg, amikor nem vagyok lusta).
A vákumozós dobozok szerintem olyanok, mint a "18 bar nyomás a tökéletes krémáért és kávéélményért". Annyi sebből vérzik a dolog, hogy kedvem sincs belekezdeni. -
Nutra
tag
válasz
#85578752
#133598
üzenetére
Vissza is kerestem #132908
Felpezseg majd a téma, ha Lance H felkapja
Nekem a fagyasztás egyszerűbb (nincs szódagépem, van viszont mindenféle méretű csavaros üvegem, amit sokkal gyorsabban töltök/címkézek/nyitok/zárok, mint amit én bénáznék a gáztöltéses zacskókkal
) -
Bazsee71
őstag
válasz
#85578752
#133589
üzenetére
Mert sajnos ez nem ilyen fekete-fehér. Ha adagonként levákuumozod, és bontás után felhasználod, teljesen jó. Ha 250 g-ot levákuumozol, főleg miután már a CO2 egy részét a tasakba kiengedte a kávé, akkor megbontás után rohamosan fog öregedni, mert nem lesz ott a védőgáz. Vagy minden visszazárásnál újra vákuum, de az nem túl praktikus.
-
kchris78
veterán
válasz
#85578752
#133568
üzenetére
Nagyon konzervatív arányokat figyelembe véve talán igen, de mindenhol akármit nézek olvasok 1:2 től már espresso... és az alatt 1:1-1.5 az a ristretto
. De lehet ezek a szűk értékek már kávézótól is függenek meg kávézótól hogy hol mit minek értelmeznek, 7-1x gr-t főznek le / stb... -
kchris78
veterán
válasz
#85578752
#133527
üzenetére
Elkezdtem kutakodni a témában és eddig ez a leghasznosabb amit találtam: [link] Akinek BE-e van és úgy érzi hogy a 25-30 sec eléréséhez olyan finomra kell állítani az őrleményt hogy elszáll a nyomás, durvábbra állításhoz meg a kivonatolási idő leesik 20mp-re vagy az alá, érdemes ezt kipróbálni. (nekem még nem volt alkalmam) Bolti szén vs IMS kosár nekem mondjuk annyira megbocsájtó hogy nem biztos hogy szükség van erre
. -
Speti69
csendes újonc
válasz
#85578752
#133522
üzenetére
Express. Néztem én is, de félek, hogy szétszedénél letörök egy pöcköt, vagy mittomén, és ugrik a gari. Karácsonyra kaptam, 3 év garival, nem lenne jó, ha elveszne. A másik, meg hogy úgy emlékszem a kitekeréssel csak 12 barra tudom állítani az opvt, az meg még mindig soknak tűnik. De, ha valakinek itt a fórumon van ezzel tapasztalata, sokat tudhat segíteni

-
killboy007
csendes tag
válasz
#85578752
#133516
üzenetére
Igazából a gyakran használt nyomásprofilok miatt gondoltam, hogy ezzel a géppel is meg lehet ezt a bloomingolást csinálni (a nyomást nem lehet módosítani, de annyi baj legyen.) Amúgy a gép nekem is nagyon kézre áll, imádom, hogy 3mp alatt vált gőzre, a Baratza késes őrlő nekem tök jól működik és a lépésközöket sem érzem túl nagynak. Jó, hogy szól ha takarítani kell stb. Szóval én sem szívesen váltanék, mert ami ténylegesen jobb, az árban minimum a duplája őrlővel együtt, és nem tudom mennyivel leszek előrébb.
Csak épp a világosabb kávékkal küzdök néha, mint malac a jégen... -
killboy007
csendes tag
válasz
#85578752
#133507
üzenetére
Köszi! Igen, dupláról van szó. A felsőszűrő probléma per pillanat nem fenyeget, mert IMS competition kosarakat használok, van bennük hely bőven. Az előáztatással vegyesek a tapasztalataim, a világosaknál jó lehet, de néha fanyarabb íz felé tolja el. Ehelyett mostanában kezdtem el azt csinálni, hogy elárasztom a kávépogácsát, leállítom, várok 5-10mp-et blooming jelleggel, utána pedig lefőzöm. Világosnál egészen jó irányba megy el így a dolog.
Egyébként mit gondolsz, a gép mennyire szűk keresztmetszet a világosabb tételek esetén? -
killboy007
csendes tag
válasz
#85578752
#133501
üzenetére
Bocs a letámadásért, de érdekelne, hogy a világosabb pörkölésű kávékat Barista Pro-val milyen taktikával szoktad főzni?
Nekem is ilyen gépem van és gyakori, hogy fanyar lesz még 1:3 vagy afeletti aránynál is és nagyon nehezen találom el az egyensúlyt, pedig játszok a hőfokkal is, aránnyal is, rendesen előmelegítem a cuccot, használok wdt-t, puck screent és papírt is (nem is jellemző a csatornásodás). -
kchris78
veterán
-
donat_sz
senior tag
válasz
#85578752
#133338
üzenetére
Pár napja használom már a Bambino Plust, eddig nagy megelégedésre! Köszi a javaslatot!
Sikerült újra kalibrálni a Graef őrlőt, így most már a sima gyári 1 falú szűrőkosarakkal is tudok normális kávét főzni. Így egyértelműen érzem az előrelépést, mind kávéban, mind a tej gőzölést tekintve.
Aminél leginkább kérdéses nekem, hogy az egy személyes espresso kosár az 9g-mal tűnik úgy, hogy ideálisan van töltve, így viszont az espresso nincs 30 ml, kb. 20-21g lefőtt kávénál vagyok elégedett a főzettel ízileg, de ez így folyadék mennyiségre szerintem nincs meg a 30 ml, a 2 személyessel, meg tartok tőle már sok lenne.
Mi a javasolt megoldás ilyen esetben?Más: a Bp délnyugati agglomerációjának környékén milyen kávépörkölőt ajánlanátok?
-
zolnagy
őstag
válasz
#85578752
#133433
üzenetére
Nem tudom, szerintem a konkrét gép vízjárat kialakításán is múlhat, de persze nyilván az alultöltésnél nagyobb az esély, hogy vizes marad.
Csak azért furcsa, mert nekem sose volt ilyen a Silviánál. Én ugye besüllyesztettem a csavart és úgy csináltam 100 ft-s tesztet. A szerint optimálisan töltöttem.
Azért érdemes lenne tényleg egy másik kosárral kipróbálni (akár a gyárival) -
#85578752
törölt tag
válasz
#85578752
#133075
üzenetére
A slowfeed-nek úgy látszik semmi köze a durvább őrleménnyel tényleg hasonló lefolyású turbo shot-hoz. Vagyis legalábbis utóízében sav és kesernye is több van, mint a macerás háromszemenként potyogtatós őrlővisítósnak. Jól kitoltunk magunkkal. Kéziőrlővel elég csak ferdén komótozni. Csak mondom. Ja és nyóckávé.
-
norkov84
tag
-
norkov84
tag
válasz
#85578752
#133077
üzenetére
Külön megvehető a mágneses tartály, 50EUR-ért, ha valaki szeretne a meglévő őrlőhöz.
Viszont jelenleg a Simplicity és a Phoenix is alapból azzal jön.Nekem egyébként 1-1 alkalommal leesett a tartály, de kutya baja. És még az első szett O-gyűrűvel megy (korábban írtam róla) ennyi idő után is.
Én senkit nem akarok rábeszélni, de szerintem továbbra is nagyon szuper őrlő presszóra.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
#85578752
#133077
üzenetére
Egyetlen érezhető baja a műanyag tengelytartó és csapágyfészek. Ez is csak idővel bosszulhatja meg magát. Az aljára érdemes vigyázni, persze. Ha leesik, törik. Ilyen gond a Comandantéval nincs. Ja, várj csak...

Az M47 jelenleg valami 160k Ft. Na aki azt megveszi manapság, meg is érdemli. -
TheProb
veterán
válasz
#85578752
#133069
üzenetére
Nem akarom kirobbantani a kézi őrlő fan háborút, de számomra elképzelhetetlen, hogy ~100e-ért vegyek és használjak egy kézit. Ahogy nézem ebben sincs áttétel, ez amúgy miért nem fér bele ezekbe, hogy ne fél óráig kelljen rejszolni, mire leőrlőd a kv-t?
BambinoPlus amúgy tényleg faszán gőzől, számomra az automata program is tök jó mikrofoam-ot csinál, jobban mint amit én kézzel rittyentek. Mondjuk utóbbi nyilván az én gyengeségem.

#133070kmarci25: Azt olvastam, hogy nincs benne. Mondjuk főzés után a kattanás és a drip tray-be történi fölösvíz kinyomás sugallhatta volna a jelenlétét...

Mondjuk ettől független ebben is tiszta taknyos a puck főzés után, alig tudom kiütni... Vmit segített rajta a puck screen, de így sem fasza. Dedica-nál könnyebb volt kiverni. Illetve 3way-nél csöpögnie sem kéne a portafilterből a maradék víz/kv-nak, nem?GC mi miatt handicap-es gőzőlés téren tho?
-
TheProb
veterán
válasz
#85578752
#133062
üzenetére
Ez vagy ez mennyivel kulturáltabb megoldás lenne...

(Előbbi ki is van nyomtatva nálam, sajnos a Dose Control-hoz nem jó.)u.i.: Ha valakinek kéne adott őrlőhöz single dose adapter/hopper, dosing ring/funnel, stb. keressen bátran.
Hamarosan megjönnek aliról az akupunktúrás tűk is, utána lesz Planetary Gear-es WDT is. -
válasz
#85578752
#133043
üzenetére
Szerintem igen, óvatosan én is erre következtetek.
Persze itt megint előjön a "ki mit szeret jobban" téma is.
Nomeg ilyenkor mindig eszembe jut az SSP sweet lab, ami egy 1300 1/min fordulatszámmal inkább péppé csuszmákolja a jobb sorsra érdemes babokat ahelyett, hogy tisztességesen megőrölné...
-
TheProb
veterán
válasz
#85578752
#132950
üzenetére
Én is csak annyira használom, hogy megnézzem a puck magasságát és pont azt mondom, hogy még 16-17g kávéval is 2-3mm gap van a puck teteje és a razor által kiadott képzeletbeli szint között. Ergó irreálisan sok kv kell a kosárba vagy nemtom. 20g-okat meg nyilván nem akarok napi 2-3x magamba tolni, mert annak csúnya vége lesz..

#132952Toobee: Ha jól veszem ki, akkor kb a lagom mini az egyetlen amit ajánlanál új gépként 140-150e-ig. De az meg szintén kúpos és nem nagyon kapható, amennyire nézem. Illetve mivel gondoljuk, hogy ez jobb minőség, mint egy DF?
-
Zen42
tag
válasz
#85578752
#132908
üzenetére
Ilyen néha akkor csináltam ha kilós szerelésben vettem a kávét és azt mértem szét négy vagy öt felé. De itt max 32-33 g-onként kéne az meg őrült macera.
Az jutott az eszembe, hogy ha a csontra friss, még gázt termelő kávét betenném egy megfelelő mérerű üvegcsébe aminek a tetejébe egy-egy gázszelepet ragasztanék régi zacsikról, de ez egyelőre csak egy kósza ötlet. -
pinnacle
nagyúr
válasz
#85578752
#132848
üzenetére
Köszi! Akkor nekem ez a megoldás 50k-ért, amit lejjebb írtak. Majd tegyétek be az ajánlóba is.

Nekem régebben mondták autóhifivel kapcsolatban, hogy az alapminőség is jó, utána már nagyon sok pénzért csak kicsiket tudok javítani. Nem ez van a kávénál is, hogy ezzel a 50k-s Lollinával elérek 90%-ot, 2-3x annyival meg 99%-ot? -
hoffman_
nagyúr
válasz
#85578752
#132848
üzenetére
én sokáig győzködtem a párom, hogy csináljuk ezt az újratöltős dolgot, a ragasztóssal némi gyakorlással valószínűleg jó eredmény érhető el. végül nem lett belőle semmi, mert amennyit pepecselni kellene vele, előbb kész két dupla. arról nem beszélve, hogy grab&go fajta főzés is kuka, mert nem darálok le és töltök be előre 10 kapszulát vasárnap, hogy péntekre ne legyen friss. itt ezért maradt a sima gyári kapszula, meg bagóért az akciós Costa (meg mert podos nem fér már).
plusz amit bbuffy is ír, árban már 15k/kg fölé is nevetve beszalad, még akciókat lesve is.
#132851, iatti
ha valaki gyorsan szeretne viszonylag jót, én tartom a véleményem, hogy a LaPiccola 100k alatt és 100ft körül Vergnano pod bele. bőven felülmúlja, amit az emberek 90%-a megszokott az olaszos vonalon, relatív friss, a papír meg nem alu. -
válasz
#85578752
#132592
üzenetére
Nem.
Nem hirtelen melegszik, és nincs utána gyors lehűtés.
"A tejet pasztörizálás során 71,7 °C hőmérsékleten 15 másodpercig (vagy ezzel egyenértékű más hőmérséklet-idő kombináció szerint) hőkezelik, majd a legrövidebb időn belül legfeljebb 6 °C-ra hűtik." /wiki/ -
-
-
válasz
#85578752
#128768
üzenetére
Köszönöm! A kávézós "üzleti" kérdésre tényleg igen a válasz, túrtam a netet most, lehet erről találni infót. Az általános process az, hogy a fele egy nagy gyűjtőpohárba megy, és ha megtelik akkor kiöntik a lefolyóba. Ha meg pörög az üzlet, akkor mindkettőt eladják, nyilván ez a fő cél. Már ahol árulnak szimplát, meg ugye nem is feltétlenül az átlag magyar kávézókra vonatkozik ez

Felezni nem tudunk, az asszony korábban kel, és csak egyet iszik reggel. Én meg home officeban nyomom egyedül, és 4 kávé megy le a nap folyamán. Szóval ha netán ő kapna egy nespressot (adja magát a dolog), én meg dupla kosarazni akarok, és jobb minőségű frissen pörkölt alapanyaggal számolok, akkor számításaim szerint vagy 200-250eFt-nyi kávét dobnék ki éves szinten (nyilván ez totál hülyeség lenne, csak elvi szinten nézem), vagy dupláznám a koffeinbevitelt. Nem mondom hogy bármelyik opció tetszik

Küzdök még egy kicsit a szimpla kosár kérdéskörrel és tanulással, nagyon köszönöm hogy kibírjátok a vergődésem

-
válasz
#85578752
#128766
üzenetére
A műanyag betét miért van benne amúgy? A hőveszteséget kompenzálják vele?
Illetve mi az elvi akadály annak, hogy legyen 9-10g-os, sík fenekű, egyenes falú kosár? Ugye annyi kellene csak, hogy laposabb legyen. De gondolom megvan az oka, mert mégis mélyebb mindegyik, és a kúposítással csalják le a térfogatot. Csak kíváncsi lennék rá, hogy mi ez az ok.
Amúgy bukó lesz ez így, panaszkodik az asszony, hogy nagyon "erős" a kávé, nem jön be neki (amúgy tök jókat csinál a szimpla kosárral, eddig mindegyik perfekt volt lefolyási időre és mennyiségre). Eddig ő a Philips 55xx-el 1-es fokozaton itta az 5-ből (én maxon). Tudom hogy ezzel is képben vagy az automatás topic miatt...
Az hány g lehet, jól rémlik, hogy 7 körül van? Az 5-ös fokozat meg ~11?Ami még ilyen kíváncsiság szinten nem hagy nyugodni, nagyon érdekelne a válasz: hogy csinálják ezt nagyban, profin, egy jó kávézóban? Ott 58mm-es karok vannak mindig, ha jól tudom (de javítsatok ki ha tévedek). Bemegy a vevő, kér egy szimpla espressot. Minden esetben duplát készítenek, és kiöntik a felét, ha pedig engedi a forgalom, akkor eladják mindkettőt? Itt most egy korrekt helyre gondolok, a különféle átveréseket, trükköket hagyjuk, gondolom nem lenne nehéz olyan kávézót találni, ahol 6g felett nem kapsz kávét, szóval arra gondolok ami a "nagykönyvben" van.
-
válasz
#85578752
#128764
üzenetére
Ez is 54mm-es, szerintem nagyjából ugyanolyan gépünk van, pár feturét variál csak a Sage ezekben tudtommal (szerintem Barista Pro + hőmérős/auto tejhab + touch screen = Barista Touch). Persze a belső felépítését te jobban vágod, lehet, hogy megcáfolsz.
Viszont ha nincs gondod a szimplával, az jó hír, akkor csak béna vagyok, de hát egy délután alatt nem is szabad nagyot álmodni

-
TDX
tag
válasz
#85578752
#128254
üzenetére
a bestprotect 5 szűrője közül 2-2 elvileg mechanikai ill. aktív szén szűrő, csak annyi a plusz hogy van benne egy ion cserélő is, úgyhogy kétlem hogy ez megoldaná a problémám. A víz, amit kaptam, tiszta, csak ha áll egy napot a miniben, kap egy fémes ízt.
Olyan vizet kéne találnom ami nem kerül kölcsönhatásba a mini bojlerének az anyagával, vagy a bojlerrel kéne kezdeni valamit.. viszont nem látok jó és egyszerű megoldást.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Elden Ring PS5 játék
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3540
- Jura Impressa C5 Automata kávégép 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Starlight- 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen,MS3435
- HP EliteDesk 800 G5 DM Desktop Mini - Intel Core i5-9500T 16GB 256GB SSD (utolsó darab)
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
.

. Bar exanyos is alvashoz kavezik de nem szeretnek azert koffeinfuggo lenni
- amibol sok van annak mar nincs "olyan" erteke, ezert is nehezen merek decaffot rendelni)
)


