-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Toobee
veterán
válasz tomiie6 #101693 üzenetére
Ez a 20+ grammos töltet nem tudom honnan ered. Én is kipróbáltam, ment is a szemétbe a szűrő. 16-17,5 gramm fajtától függően, szerintem kiváló végeredményt ad 58 mm-es kosár esetén. Biztosan van köze a pogácsa vastagságának is ehhez, de ennyire pro nem vagyok, hiába a hardcoreba írok.
https://barbieripnk.hu/
-
qvik27
tag
válasz tomiie6 #103362 üzenetére
Mondott várható árat?
Befolyásolta ezzel a másik fél döntését a vásárlás irányába?"Haters gonna hate" - nagy bölcsesség, majd akire vonatkozik, magára veszi.
Arról, hogy nekem miről van fogalmam, lehet, hogy én eggyel többet tudok :-)
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
RetepNyaraB
veterán
-
phranxinatra
aktív tag
válasz tomiie6 #108074 üzenetére
Úgy tudom, hogy a Cracker Jacknek és a Rokuschnak ugyanaz a tulaja. Mindenesetre a CJ oldalán rendeléskor a kuponhoz ROKUSCH-t beírva a kávézóban lehet átvenni a rendelt kávét, postaköltség (és a kávézó árrése) nélkül. Egyébként minden kedden pörkölnek. A másik pécsi pörkölő a Bean On, minőségben nem érik el a Cracker Jacket, viszont árban nem rosszak.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz tomiie6 #108064 üzenetére
Najó; ehhez a világ nagyobbik része nem eléggé szerelő beállítottságú (igazából én is kinőttem abból, hogy folyton szétszedjem a dolgaim). Nem beszélve a "vársz x ideig, míg az oxidréteg biztosan újraképződik a levegő hatására" tételről, amihez végképp nem értek (és közben nincs kv).
Nem veled kötözködöm, csak túlbonyolítottnak érzem a dolgot. Azt már látom, egyszer kénytelen leszek szétborítani a gépet, hogy lássam mi a stájsz. Kereshetek tutorial videókat"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
soldier2
őstag
válasz tomiie6 #108576 üzenetére
Bár biokémiailag minden bizonnyal igazad van, csak az a fránya ízlelés ne lenne. Világos pörkölés esetén 3-4 nap után már a zacskóban tárolt és naponta nyitogatott is üresebb mint a frissen bontott. A sötét pörkölés esetén később érezni a változást.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Kulbi
aktív tag
válasz tomiie6 #108580 üzenetére
Ez megint ilyen hitéleti kérdés, a kávézás szinte minden aspektusára van ilyen olyan vélemény is, mint ahogy melyik öregszik előbb a világos vagy a sötét pörkölés
Valaki szerint így valaki szerint úgy<Macbook Pro 13" 2015 Early> <iPhone SE> <iPad 4 Mini > <Synology DS216Play> <Himedia Q5> <Samsung UE50H6400> <SMSL Sanskrit> <Bkercso Inventory> <Takstar Pro80> <Xears XE200Pro> <SJ4000>
-
djboris
csendes tag
válasz tomiie6 #108580 üzenetére
Ezt így nehéz pontosan meghatározni, de érdemes arra is figyelni amit jimseven nem vizsgált illetve említett. Mindemellett érdemes ôt is kritikus szemmel nézni. Sokat tapsztalt szakértô, de azért nem szentírás minden amit mond és állít. Tehát ami kimaradt az ô gondolatmenetébôl: ha feltesszük, hogy a pörkölôk filterkávéik pörkölése esetében az origin karktereket próbálják maxolni, ezesetben a az illékony összetevôk (ez az amibôl a flavor/zamat keletkezik) ennél a pörkölésnél a legintenzívebbek. Ahogy a pörkölési idô hosszabbodik egyre inkább alapízhangsúlyos, illetve szájérzethangúlyos lesz a kávé. (édesség - ezt lehet vitatni, keserûség, test). Ezek azok amik nem illékonyak. Tehát valami olyanból ami kevésbé domináns nyilván nem tünik fel a hiánya, még ha gyorsabban is eltûnik az a kevés (ez az amire ô hivatkozik a porózusabb szerkezet miatt), mert marad más ami dominál. Míg ott ahol ezek az illó anyagok hangsúlyos attribútumok, ott sokkal fontosabb ez. Szóval én továbbra is azt mondanám, hogy a flavor gazdag (bocs lalihu, de a zamat egyszerûen annyira nem elterjedt ) világosabb kávék szenzori szemszögbôl nézve gyorsabban öregednek, mint a sima egyszerû alapízdomináns kávék. Tehát nagyobb az érzékelhetô/kóstolható változás a világosabb esetében.
[ Szerkesztve ]
-
Csabszin
csendes újonc
válasz tomiie6 #112233 üzenetére
A zöldetlenségemet már szemere rótták, de a celofán zacsek és az alu az egészben marad, a fólia bukta.
Ezzel együtt (egy fél fóliatekercs/év) nem fogja senki észrevenni a lábnyomomat, nálam ezen kívül nincs környezetgyilok. Száraz fával fűtök, komposztálok, nem cigizek, nem vásárolok palackos mérgeket, a kocsimon még nem volt fékcsere (340000 km), imádom a lejárt szavatosságú élelmiszereket, kivéve a döglött kávét.Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
qvik27
tag
válasz tomiie6 #112665 üzenetére
Khmm.
Ford v Ferrari - ajánlom a filmet.
Az viszonylag erős feltételezésre utal, hogy nincs tapasztalatom. Miből is tudod ilyen biztosan?
Volt "szerencsém" "szakmai vitát" folytatni az említett cég vezetőjével. Ennek alapján alkotok szakmai véleményt, te meg azt veszel, amit akarsz. Idézek is mindjárt egy gyöngyszemet az emlegetett gép leírásából:
"1850 W-os áramfelvétel" - általános iskola, fizika: "1-es, menj haza!"
Persze van még itt csemege hozzáértésről.
Leírtad a véleményedet, én meg a sajátomat, right?
Zéró alapú feltételezésekre alapozva ne olvass semmit a fejemre, tisztelettel kérlek!szerk.:középiskola --> általános iskola
[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Warloo93
tag
válasz tomiie6 #112921 üzenetére
S01T-m volt nekem is(igaz kínából), de ahogy írod sok fine, szűk presszótartomány.
Az avx 1065-ról azóta már lemondtam (röviden:szlovák eshop elősször 71€ aztán mikor rendelni akartam már 99€ lett)
Viszont 2nap múlva akciós lessz aliexpressen a Kingrinder K2. 86,5€ [link] 48mm es kés, 0.018mm/lépés. Remélem még idén megjön -
qvik27
tag
válasz tomiie6 #129712 üzenetére
"presszó tartományban az RPM állítás és a finomságállítás egymással lényegében ekvivalensek."
Csak nagyon gyorsan rápillantottam az ábrákra,de nekem nem jön le ez az állítás.
Azért majd megnézem újra, persze.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz tomiie6 #129721 üzenetére
Az a változatlan észrevételem, hogy a "fairly similar" és az "equivalent" azért lényegesen különböző jelentésű. Látom, hogy a "púpok" kb. hasonlóan alakulnak, ami egy kicsit pontosabb infót ad a szemcseméret kérdésében, mint a medián, de ez még nem jelent ekivalens hatást az őrleményre.
Bazsee71 meg tapasztalta is a különbséget.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz tomiie6 #129730 üzenetére
Nagyobb "fordulatszámnál" (valójában az éppen aktuális helyen vett kerületi sebesség a lényeges)
- egyrészt: nagyobb a darabot érő ütőhatás, ennek következtében kevésbé kontrollálható a szemcseméret - ez látszik a szemcseméret nagyobb szórásán pl. (meg több a fine is),
- másrészt: (ahogy említed is) gyorsabb a hőképződés, egy adott őrlő kései nyilván lassabban vonják el.
Felteszem, hogy az őrlemény adott hőmérsékletre érzékenyebb anyagai erre reagálnak. Értésem szerint ez az apróbb szemcsék ízét erősebben befolyásolja.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
billyjoe
csendes tag
válasz tomiie6 #129771 üzenetére
Még az elején poénból próbáltam 700-as fordulaton, SSP MP késsel nem volt megakadás, de lehet hogy a gyárival lehetne produkálni, mert annak agresszívabb a késprofilja. (de ilyen alacsony fordulaton, mp késsel, nagyon finomra darálva 2-3 percig simán el van mire végez 18 grammal, szóval nem ajánlott)
Egyébként én sem állítgatom már, 1100-as fordulaton hagytam, de van különbség 700/1100/1400 között ízben, de abban igazad van, hogy nincs benne annyi hogy megérje vele kísérletezni.
Amikor én vettem, még nem volt v2, most lehet azt venném, bár ha számít a kinézet is, akkor a v szebb/kisebb szerintem. -
lojzi1
csendes tag
válasz tomiie6 #129771 üzenetére
Pontosan ugyanerre jutottam, hogy az RPM állítgatás csak egy újabb változót hoz be az amúgy is soktényezős egyenletbe, fölösleges macera csak a mindennapokban. Nekem egyértelműen a DF64 v2 lenne, de sajnos az sokkal nagyobb dög, mint a 64v és az nekem fontos szempont, mert nem akarom erre az asztalt föláldozni. Szóval csak merengek tovább.
-
picur220
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
válasz tomiie6 #130704 üzenetére
Azért annyira nem az. Nyilván bármeddig lehet csiszolgatni a dolgot, de ahogy kinéz az akár felsőszűrő\kosár sajátosság is lehet, nem lényeges. Ez egy alapjában rendben lévő lefolyás. Ha nem finom, akkor állítani kell az őrlőt, amíg az lesz. Ha nem lesz jó (és persze nem koszos a szűrő (puck screen, vagy ilyesmi van-e?), jó a kosár, rendben van gépészetileg a cucc), akkor vagy vacak az őrlő, vagy a bab.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
zolnagy
őstag
válasz tomiie6 #130706 üzenetére
Nem tudom mi az a puck prep. Magyarul mire gondolsz?
Amit megosztottam lefolyást az már túl finom őrleménnyel volt, ezért lassan jött le és először csak a közepén jelent meg. De valójában nem is ez volt a nagyobb gond, hanem a normál 30s körüli. Beállt középre, de közben spriccelt oldalra is.
Nem gondolnám, hogy egy vadonatúj gépnél a felsőszűrővel lehet bármi probléma is.
Az őrleményt is gondosan wdt-ztük 0,35 mm vastag tűs eszközzel.
Nekem ugyan ilyen e61 fejes gépem nem volt, csak gaggia classic, brasilia lady és ilyen kategóriás gépeim már 10 év e legalább, de ilyen spriccelős lefolyásom nagyon ritkán volt.
Amit még megpróbálunk, hogy kölcsönadom a srácnak a fragola féle maroktamperem, ami még megmaradt a pumpás világból. -
tomiie6
csendes újonc
válasz tomiie6 #130756 üzenetére
James Hoffmann összevetés volt, megtaláltam közben.
Annyit pontosítanék, hogy a "túl sok műanyagot" úgy értem, hogy iszonyatosan süt róla az olcsóság ezzel a fogantyúba épített vezérléssel, és nem is tűnik túl okosnak a hőnek való fokozottabb kitettség miatt.
Valamint a Bonavita nem "atyja" volt ezeknek az eszközöknek, hanem viszonyítási alapként hivatkozik rá, merthogy annyira régóta piacon lévő kiválóan teljesítő modellről van szó.
A videóból kiderül még, hogy a Hario a kedvence, de túlárazottnak tartja, a Fellow-t pedig még inkább.Trek Domane SL 6 2022 || Domane AL 2 2019 R7000 || AVX DB1 || DF64 II DLC || 1Zpresso ZP6 Special || JE-Plus
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Autós topik
- Milyen egeret válasszak?
- DIGI Mobil
- Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
- Synology NAS
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- Építő/felújító topik
- Xbox Series X|S
- Gurulunk, WAZE?!
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- GoPro Karma drón távirányító és töltő eladó
- Insportline Airbike Pro 2022 otthoni / edzőtermi szobakerékpár (air bike)
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- Lüm-tec m85 Svájci szerkezetű Amerikai microbrand