-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kchris78
veterán
válasz
tomiie6
#133804
üzenetére
Akkor valamennyire kénytelen leszek együttélni ezzel, puck screen + 12/14 IMS kosárba több őrleményt bele se nagyon tudok tenni.. (12-13 körül pakolom)
Ti hogy állítjátok meg a lefőzést? Én már inkább kikapom lenyomás után rögtön mert 1:2-höz képest még leállítás után simán leszalad-kicsöpög 6-8gr főzet.. 12gr - 24-gr ból simán lesz 30gr.. (Mondjuk itt meg tényleg az előző hatás jelentkezik, hogy nem 18gr őrlemény van és nagyobb az áramlási sebesség, emiatt gyorsabb minden)
-
tomiie6
csendes tag
válasz
tomiie6
#130756
üzenetére
James Hoffmann összevetés volt, megtaláltam közben.
Annyit pontosítanék, hogy a "túl sok műanyagot" úgy értem, hogy iszonyatosan süt róla az olcsóság ezzel a fogantyúba épített vezérléssel, és nem is tűnik túl okosnak a hőnek való fokozottabb kitettség miatt.
Valamint a Bonavita nem "atyja" volt ezeknek az eszközöknek, hanem viszonyítási alapként hivatkozik rá, merthogy annyira régóta piacon lévő kiválóan teljesítő modellről van szó.
A videóból kiderül még, hogy a Hario a kedvence, de túlárazottnak tartja, a Fellow-t pedig még inkább. -
zolnagy
őstag
válasz
tomiie6
#130706
üzenetére
Nem tudom mi az a puck prep. Magyarul mire gondolsz?
Amit megosztottam lefolyást az már túl finom őrleménnyel volt, ezért lassan jött le és először csak a közepén jelent meg. De valójában nem is ez volt a nagyobb gond, hanem a normál 30s körüli. Beállt középre, de közben spriccelt oldalra is.
Nem gondolnám, hogy egy vadonatúj gépnél a felsőszűrővel lehet bármi probléma is.
Az őrleményt is gondosan wdt-ztük 0,35 mm vastag tűs eszközzel.
Nekem ugyan ilyen e61 fejes gépem nem volt, csak gaggia classic, brasilia lady és ilyen kategóriás gépeim már 10 év e legalább, de ilyen spriccelős lefolyásom nagyon ritkán volt.
Amit még megpróbálunk, hogy kölcsönadom a srácnak a fragola féle maroktamperem, ami még megmaradt a pumpás világból. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
tomiie6
#130704
üzenetére
Azért annyira nem az. Nyilván bármeddig lehet csiszolgatni a dolgot, de ahogy kinéz az akár felsőszűrő\kosár sajátosság is lehet, nem lényeges. Ez egy alapjában rendben lévő lefolyás. Ha nem finom, akkor állítani kell az őrlőt, amíg az lesz. Ha nem lesz jó (és persze nem koszos a szűrő (puck screen, vagy ilyesmi van-e?), jó a kosár, rendben van gépészetileg a cucc), akkor vagy vacak az őrlő, vagy a bab.
-
picur220
veterán
-
lojzi1
csendes tag
válasz
tomiie6
#129771
üzenetére
Pontosan ugyanerre jutottam, hogy az RPM állítgatás csak egy újabb változót hoz be az amúgy is soktényezős egyenletbe, fölösleges macera csak a mindennapokban. Nekem egyértelműen a DF64 v2 lenne, de sajnos az sokkal nagyobb dög, mint a 64v és az nekem fontos szempont, mert nem akarom erre az asztalt föláldozni. Szóval csak merengek tovább.
-
billyjoe
csendes tag
válasz
tomiie6
#129771
üzenetére
Még az elején poénból próbáltam 700-as fordulaton, SSP MP késsel nem volt megakadás, de lehet hogy a gyárival lehetne produkálni, mert annak agresszívabb a késprofilja. (de ilyen alacsony fordulaton, mp késsel, nagyon finomra darálva 2-3 percig simán el van mire végez 18 grammal, szóval nem ajánlott)
Egyébként én sem állítgatom már, 1100-as fordulaton hagytam, de van különbség 700/1100/1400 között ízben, de abban igazad van, hogy nincs benne annyi hogy megérje vele kísérletezni.
Amikor én vettem, még nem volt v2, most lehet azt venném, bár ha számít a kinézet is, akkor a v szebb/kisebb szerintem. -
válasz
tomiie6
#129730
üzenetére
Nagyobb "fordulatszámnál" (valójában az éppen aktuális helyen vett kerületi sebesség a lényeges)
- egyrészt: nagyobb a darabot érő ütőhatás, ennek következtében kevésbé kontrollálható a szemcseméret - ez látszik a szemcseméret nagyobb szórásán pl. (meg több a fine is),
- másrészt: (ahogy említed is) gyorsabb a hőképződés, egy adott őrlő kései nyilván lassabban vonják el.
Felteszem, hogy az őrlemény adott hőmérsékletre érzékenyebb anyagai erre reagálnak. Értésem szerint ez az apróbb szemcsék ízét erősebben befolyásolja. -
válasz
tomiie6
#129721
üzenetére
Az a változatlan észrevételem, hogy a "fairly similar" és az "equivalent" azért lényegesen különböző jelentésű. Látom, hogy a "púpok" kb. hasonlóan alakulnak, ami egy kicsit pontosabb infót ad a szemcseméret kérdésében, mint a medián, de ez még nem jelent ekivalens hatást az őrleményre.
Bazsee71 meg tapasztalta is a különbséget. -
Warloo93
tag
válasz
tomiie6
#112921
üzenetére
S01T-m volt nekem is(igaz kínából), de ahogy írod sok fine, szűk presszótartomány.
Az avx 1065-ról azóta már lemondtam (röviden:szlovák eshop elősször 71€ aztán mikor rendelni akartam már 99€ lett)
Viszont 2nap múlva akciós lessz aliexpressen a Kingrinder K2. 86,5€ [link] 48mm es kés, 0.018mm/lépés. Remélem még idén megjön
-
válasz
tomiie6
#112665
üzenetére
Khmm.
Ford v Ferrari - ajánlom a filmet.
Az viszonylag erős feltételezésre utal, hogy nincs tapasztalatom. Miből is tudod ilyen biztosan?
Volt "szerencsém" "szakmai vitát" folytatni az említett cég vezetőjével. Ennek alapján alkotok szakmai véleményt, te meg azt veszel, amit akarsz. Idézek is mindjárt egy gyöngyszemet az emlegetett gép leírásából:
"1850 W-os áramfelvétel" - általános iskola, fizika: "1-es, menj haza!"
Persze van még itt csemege hozzáértésről.
Leírtad a véleményedet, én meg a sajátomat, right?
Zéró alapú feltételezésekre alapozva ne olvass semmit a fejemre, tisztelettel kérlek!szerk.:középiskola --> általános iskola
-
Csabszin
csendes tag
válasz
tomiie6
#112233
üzenetére
A zöldetlenségemet már szemere rótták, de a celofán zacsek és az alu az egészben marad, a fólia bukta.
Ezzel együtt (egy fél fóliatekercs/év) nem fogja senki észrevenni a lábnyomomat, nálam ezen kívül nincs környezetgyilok. Száraz fával fűtök, komposztálok, nem cigizek, nem vásárolok palackos mérgeket, a kocsimon még nem volt fékcsere (340000 km), imádom a lejárt szavatosságú élelmiszereket, kivéve a döglött kávét. -
djboris
csendes tag
válasz
tomiie6
#108580
üzenetére
Ezt így nehéz pontosan meghatározni, de érdemes arra is figyelni amit jimseven nem vizsgált illetve említett. Mindemellett érdemes ôt is kritikus szemmel nézni. Sokat tapsztalt szakértô, de azért nem szentírás minden amit mond és állít. Tehát ami kimaradt az ô gondolatmenetébôl: ha feltesszük, hogy a pörkölôk filterkávéik pörkölése esetében az origin karktereket próbálják maxolni, ezesetben a az illékony összetevôk (ez az amibôl a flavor/zamat keletkezik) ennél a pörkölésnél a legintenzívebbek. Ahogy a pörkölési idô hosszabbodik egyre inkább alapízhangsúlyos, illetve szájérzethangúlyos lesz a kávé. (édesség - ezt lehet vitatni, keserûség, test). Ezek azok amik nem illékonyak. Tehát valami olyanból ami kevésbé domináns nyilván nem tünik fel a hiánya, még ha gyorsabban is eltûnik az a kevés (ez az amire ô hivatkozik a porózusabb szerkezet miatt), mert marad más ami dominál. Míg ott ahol ezek az illó anyagok hangsúlyos attribútumok, ott sokkal fontosabb ez. Szóval én továbbra is azt mondanám, hogy a flavor gazdag (bocs lalihu, de a zamat egyszerûen annyira nem elterjedt ) világosabb kávék szenzori szemszögbôl nézve gyorsabban öregednek, mint a sima egyszerû alapízdomináns kávék. Tehát nagyobb az érzékelhetô/kóstolható változás a világosabb esetében.

-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
tomiie6
#108064
üzenetére
Najó; ehhez a világ nagyobbik része nem eléggé szerelő beállítottságú (igazából én is kinőttem abból, hogy folyton szétszedjem a dolgaim). Nem beszélve a "vársz x ideig, míg az oxidréteg biztosan újraképződik a levegő hatására" tételről, amihez végképp nem értek (és közben nincs kv).
Nem veled kötözködöm, csak túlbonyolítottnak érzem a dolgot. Azt már látom, egyszer kénytelen leszek szétborítani a gépet, hogy lássam mi a stájsz. Kereshetek tutorial videókat
-
phranxinatra
aktív tag
válasz
tomiie6
#108074
üzenetére
Úgy tudom, hogy a Cracker Jacknek és a Rokuschnak ugyanaz a tulaja. Mindenesetre a CJ oldalán rendeléskor a kuponhoz ROKUSCH-t beírva a kávézóban lehet átvenni a rendelt kávét, postaköltség (és a kávézó árrése) nélkül. Egyébként minden kedden pörkölnek. A másik pécsi pörkölő a Bean On, minőségben nem érik el a Cracker Jacket, viszont árban nem rosszak.
-
-
Toobee
veterán
válasz
tomiie6
#101693
üzenetére
Ez a 20+ grammos töltet nem tudom honnan ered. Én is kipróbáltam, ment is a szemétbe a szűrő. 16-17,5 gramm fajtától függően, szerintem kiváló végeredményt ad 58 mm-es kosár esetén. Biztosan van köze a pogácsa vastagságának is ehhez, de ennyire pro nem vagyok, hiába a hardcoreba írok.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Villanyszerelés
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Torrent meghívó kunyeráló
- Vezetékes FÜLhallgatók
- LEGO klub
- Battlefield 6
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- ASUS routerek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Electromos Guitar ( Cort Kx300 oprb+premium ortega tok+ Black Star Debut 10E erősitő!
- DJI AVATA Dupla Fly More Combo drón szett - VADONATÚJ, aktiválatlan
- DJI Air 3 Fly More Combo RC2 drón - NO LIMITS
- DJI Mini 4 Pro Fly More Combo csomagban
- DJI AVATA 2 Fly More Combo drón - 1 akku, Goggles N3 szemüveg
- Xiaomi 14T Pro 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 24 GB-os RTX 3090 OEM
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3319
- BESZÁMÍTÁS! HUAWEI MateBook 14 üzleti notebook - i5 1135G7 16GB DDR4 512GB SSD Intel Iris Xe IGP W11
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Kezdésnek gondolnám ezt.
.

