-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hoffman_
nagyúr
válasz qvik27 #137918 üzenetére
egyáltalán semmi gond nincs, ne viccelj, nem vetted el az örömöm, más sem. lehet, hogy csak nekem volt sok minden más, aztán itt is csak a negativitás jött át. mindenesetre értékelem a reakciód.
Parci, téged már kevésbé értelek, kívülállóként szemléled, de azért mégsem (félre ne érts, én csak örülök, hogy ha nem readonlyban maradnak a régi rutinos tagok)
mindegy is, most már kávézni kéne, vége a hajtásnak, már csak a 1.5kg friss pörkölés vár.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz qvik27 #137927 üzenetére
Roboton elég valószínűen forrásban levő vízzel öntötte fel
korpas15@ egyrészt hinnék Bazseenak, avagy még két (három) alternatív út van:
1-Legyen jóval hosszabb időben, tehát 40+ mp teljes lefolyás az 1:2 arányhoz.
2-a 15mp igen óvatos (max 1Bar) előnedv után olyan őrlőállítás, hogy 10mp alatt átugorjon rajta a cucc, alacsony nyomáson (Toobee recept). Arány változó, de inkább hosszabb, pörkfüggő. Antipresszó, gyümölcssav rulz.
3- mint az első, vagy még lassabb de legyen 1:3 arány a végére.
A hat Bar kezdő stimmelhet, kivéve a klasszik vonalra.
Aztán amelyik bejön.[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
-
HÁZIGAZDA
válasz qvik27 #137888 üzenetére
ez a válasz mondjuk ijesztő... még elméletileg is baromságnak tűnik, milyen ellenállása van két össze nem érő forgó késnek? nincs túl agresszív profil, csak alultervezett motor (ősi székely mondás)
(még két levélváltás, és kiderül, hogy a múltkori pazar 65cl shotok nem is voltak olyan finomak )
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
válasz qvik27 #137873 üzenetére
nem értek a gyártáshoz, nem tudom, hogy egy ilyen hiba kizárólag "gányolás" eredménye lehet-e. nem tűnik egy lehetetlen feladatnak, de kevés dolog olyan egyszerű, mint amilyennek a laikus látja.
viszont, ha biztosítják, hogy anyagi kár ne érje a usereket, azaz:
- vagy kapnak egy, az ígéretnek megfelelő őrlőt
- vagy visszakapják a pénzüket
akkor csak a reputáción esett csorba marad szerintem.ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
válasz qvik27 #137865 üzenetére
lehet egy jó gyártónak is rossz szériája, picit kettéválik itt a dolog. de az biztos, hogy csak itt a keleti végeken szocalizálódottként nem szedjük le ilyenkor a keresztvizet a gyártóról. ugyanakkor... hibázni mindenki fog. ha kicserélik a darálót mindenkinél egy jóra, akkor megcselekedték amit megkövetelt a haza.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
jugeen
addikt
válasz qvik27 #137858 üzenetére
A helyzettel tisztában vagyok, és azzal is amit Toobee tesz. Én úgy látom, hogy még bőven folyik a vizsgálat, keresik mi is okozza problémát. Bízom benne, hogy megfelelő módon fogják kezelni, és minden hibás egyes eset orvoslásra kerül. Ha jól olvastam ki Toobee soraiból, akkor talán még őrlőt is felajánlottak neki. (Ebben most nem vagyok biztos.) Nekem ez semmiképpen sem jelenti azt, hogy ne lenne fókuszban a megoldásra való törekvés.
-
icm
tag
válasz qvik27 #137792 üzenetére
Alis mhw… az újabb aminek a tengelyén már volt egy bevágás - na oda spriccni ide, spriccni oda frankón betapadt az örlemény. Azt gondoltam a közepén az a lokálisan megnövelt átmérős rész valamire hasznos lehet (amin van a bevágás, hát nem) vagyis nagyon ZEN amikor így összerakod: (aztán simán lehet, hogy ha polírpasztával mindent átkentem volna kellemesebb eredményt érek el… ja és még a fedő aljába ült be nagyon az örlemény, ott is van egy éles sarkos rész. Persze egy 45°-os élletöréssel lehetett volna segtíteni rajta, nem segítettem, körülményesebb volt számomra.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
icm
tag
válasz qvik27 #137790 üzenetére
Blind shakert használtam, nekem a tengelyre rátapadt az örlemény. Sepregethettem le, körülményesebb volt mint nélküle. Egyszerűbb a kosárba átrakni az örleményt, plusz egy eszköz, így is több voodoo van a kelleténél.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
Cathfaern
nagyúr
válasz qvik27 #137628 üzenetére
Nekem amúgy kicsit olyan érzésem van, hogy megtervezték a kisebb késre az őrlőt, de nem tesztelték a nagyobb késsel, csak kicsit felülméretezték a motort, hogy az már úgy jó kell hogy legyen majd arra is... aztán vagy a motor QA ment félre, vagy a felülméretezés nem lett elég a szokásos gyártási szórást figyelembe véve. Ugye az se segít, hogy a kés utólag van beszerelve, szóval ha gyártósoron végtesztnél szokásos "elindítom -> besül -> cserél/javít" folyamatot részben mindenképp a userek végzik el.
Szóval valamit biztos benéztek, bár tartom hogy a jelenség tényleges mérete drasztikusan kisebb annál, mint ahogy látszik. -
Bazsee71
őstag
válasz qvik27 #137147 üzenetére
Ez a videója megragadt, elég sok otthoni kezdő ismerősömnek ajánlottam.
-
Alabástrom
senior tag
válasz qvik27 #137042 üzenetére
Csodáltam is, hogy ez most "csak" 10 perces lett neki, általában 2 percnyi információt 20percig mond. Már azt hittem, megtanult lényegretörő lenni. De nem, ebben most semmi információ nincs, ezért tudta 10percbe beletenni...
[ Szerkesztve ]
Amikor semmi sem biztos, akkor minden lehetséges.
-
-
home.barista
csendes tag
-
Jolida
tag
válasz qvik27 #136147 üzenetére
Az ipari motor "indító" és "motor run" kondenzátorokat pl. az olaszoknál a Ducati nagyjából millió számra gyártotta/gyártja.
Mivel minden egyfázisú motorhoz kell egy (vagy kettő), ezért gyakorlatilag kabátgombokért lehet kapni (persze ha rajta van a Mazzer gyári kód, az rögtön 10x-es árat jelent, ha alkatrészként akarod megvenni ).Ráadásul (ha jól van megtervezve a segédfázis kör: üzemi kondenzátor-segédfázis tekercs induktivitás) az örökkévalóságig képesek üzemelni ... ha nem olvasztja meg őket a túlterheléstől felmelegedő motor.
Nehezen tudom elképzelni, hogy a technologizálás során ilyenen tudtak volna fogni ésszerű összeget (főleg úgy, hogy a Mazzerek igazából ipari gépek, folyamatos -ciklikus- üzemre tervezve) -mondom úgy, hogy anno fejlesztőként állandó harcban álltam én is a "gyártási kufárokkal".
A kondenzátor -minimum- értéke adott, a motor indító nyomatékától és a segédfázis tekercs induktivitásától függ.
Ha az előbbit növeled (harapósabb profilú kés), az indító kondenzátor értékét is ahhoz kell igazítani, különben nyomatékhiányos lesz a gép.[ Szerkesztve ]
-
kk831228
addikt
válasz qvik27 #136121 üzenetére
Havernàl ki lett mérve az új kondi is , nagyobb is lett belerakva , viszont a régi is tudta a gyàri értéket. Leget egy minimàlisan erősebb lett de ìgy hogy van olyan ami megfogja azt is , értelmetlennek làtom.
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
verti1
tag
válasz qvik27 #135973 üzenetére
Szerintem a pára nagy része akkor csapódik ki a babokon amikor kiveszed a mélyhűtőből és kiöntöd a mérlegre. A képletből nem szabad kifelejteni az őrlés közben, a súrlódás hatására keletkező hőt. Amikor hullanak kifelé a kések közül akkor nagyjából fel is engedtek már. Persze ezt ki kellene mérni. Nagyon sok a változó. Külső hőmérséklet, páratartalom, idő, mennyit ment az őrlő előtte pl., sebessége a késeknek, szemcse méret. A tapasztalatom az, hogy nem elég az a víz ami kicsapódik csak simán, spriccelés nélkül.
-
verti1
tag
válasz qvik27 #135721 üzenetére
A csésze gyedi darab. Károlyi Ildikó keramikustól vásároltam. Japán Raku kerámiákat keszít. Nagyon kedves hölgy, ajánlom mindenkinek. Megrendelésre is dolgozik, de vannak egy-két darabok is neki. Írtam neki és küldött pár egyedi darabot amiből ezt választottam.
itt megtalálod az elérhetőséget:
[link] -
-
HÁZIGAZDA
válasz qvik27 #135485 üzenetére
a fejlesztés előfinanszírozása, de azért gondolom akkor nyereséges egy termék gyártása, ha visszahozza a fejlesztési költséget a saját bevételeiből. na de mindegy, vegyen 1700 dollárért darálót, aki szeretne és tud, biztos jó cucc. és persze egy új mazzer sem nagyon olcsó, az csak egy szerencsés véletlen, hogy ennyire megbízhatóak és ezért simán ajánlottak használtan is.
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
válasz qvik27 #135483 üzenetére
benne vagyok
(monopolisztikus és oligopol piacokat kell is szabályozni, de az acaia esetét nem gondolom ennek, ott érvényesül a verseny, kellene jobb vételt csinálni és kész, elindulnának lefelé az árak)
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
válasz qvik27 #135474 üzenetére
az uzsorakamat nagyon más: ott egy teljes anyagi kiszolgáltatottságból húz hasznot valaki. az acaia nem kenyeret árul, teljesen belefér a világba, hogy egyetlen vevőjük se legyen. szerintem arcpirítóan drága a mérlegük, úgyhogy én nem veszem meg. de az messzire vezet, ha azt gondoljuk, hogy legyen valami állami vagy szupranacionális entitás, aki törvényileg üldözi az "extraprofitot". oh, wait.....
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz qvik27 #135473 üzenetére
Hogy van a vicc?
A különféle hájend őrlők esetében - mondjuk legyen a leguniverzálisabb 64mm vonal - az az érdekes (nekem), hogy mivel tud többet az egyik kétezer dolláros a másiknál, mármint érdemben? Az akácos ezzel a kékfog integrált dózeres őrléssel és átfogó app optimalizálással nagyot dobott, de otthoni használatra nekem irreleváns, üzletire meg vajon elég-e a vas (nem annyira; 60mp\30mp pihenés nem elég acélos)? Zéróbb-e egyik a másiknál? Jelentősen csendesebb (tesztekben mind ilyen relatív 70dB körül őröl, plusz 1-2dB nem számít)? Igazán mértékadó aftermarket késekből (gyártókból) sincs nagy difi. Ahol saját késprofilt terveznek, az akkor érdekes, ha jól sikerül annyira, hogy ne rohanjak vásárlás után a boltba ssp-re cserélni.
Szeretném a sokat tapasztaltak véleményekt tovább olvasni."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Kávé Kálmán
tag
válasz qvik27 #134867 üzenetére
Ugyanez feketében. Nagyon megszerettem. Koppenhágára rendeltem egyet az Acaia-tól. Ja, Acaia! Rex Tseng, az Acaia tulajdonosa is a Roastino bétateszterek közé tartozott. A motorizált prototipus már működik, és Rex-nek annyira tetszik, hogy szeretnék az upgrade-kit-et megcsinálni rá. Alap, hogy az eredeti manuál verzióra illeszthető legyen a motor.
-
icm
tag
válasz qvik27 #134755 üzenetére
A Hive és serpenyős pörkölőkhöz képest ez a kis mini betonkeverő, terelőlapátos és a dob forog, ahogy a nagyobb pörkölőgépeknél. Ez nagyon jó dolog az egészben. Látatlanban is biztosan megállapítható, hogy egyenletes pörik lesznek. Egyébként a fordulatot aránylag jól lehet szabályozni, főleg akik kéziőrlőt használnak nekik kevésbé lesz problémás a tempó. Szívesen bedobnám most a táskámba és elvinném nyaralásra kipróbálni… Kalmár remélem olvassa És egyből látja a marketing lehetőséget bennem…
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
-
Jolida
tag
válasz qvik27 #134548 üzenetére
Pörkölt kávéban tényleg jól állunk OTA (ochratoxin A) szintjén.
A minták 58%-ában kimutatható volt ez a mikotoxin, de nagyon alacsony szinten és viszonylag kis szórással (0.2-0.9 ug/kg). Ha megnézed az összeurópai tól-ig skálát, tényleg jól állunk. Az EU-ban 5 [link] a határ.
Gyanítom, hogy a hazai források (zöld bab nagykereskedők) viszonylag szűkek és nem a legalja beszerzési forrásból dolgoztak a mintavétel idején.Ami már gondot okozhat, az az instant kv OTA szórás. Sajnos ezt még sokan isszák.
[ Szerkesztve ]
-
Jolida
tag
válasz qvik27 #134538 üzenetére
Biztos, hogy akarod tudni?
In 2022, the European Union set new limits for Ochratoxin A (Regulation (EU) 2022/1370) . Although there is no specific limit for green coffee beans, the maximum OTA level for roasted and ground coffee has been lowered to 3 μg/kg, and for instant coffee it is 5 μg/kg .
-
Cathfaern
nagyúr
válasz qvik27 #134538 üzenetére
Nem tudom a pontos szabályozást, de feltételezem, hogy pl. ha van is zöld kávéra, akkor a határértékek az alapján vannak belőve, hogy úgyis szénné égetik pörköléskor. Szóval lehet van szabályozás, be is tartják, de mivel más a pörkölés, ezért a végén más lesz a kimenet. Illetve attól, hogy valami határérték alatt van, egyénileg még lehet érzékeny(ebb) valaki rá, és gondot okoz neki (míg a többségnek nem).
De persze nem biztos, hogy ez okozza a gondot náluk, csak eszembe jutott, hogy ez létező dolog és nem nagyon van szó róla kávés berkekben.
Egyébként ez nem csak kávét, hanem minden gabona(-szerű) terményt érint. Mindegyikben található tárolás miatt mikotoxin, csak a mennyiség a kérdés.
-
rxmiss
tag
válasz qvik27 #134494 üzenetére
leginkabb kozepes v annal picivel sotetebb kavekat porkolunk (marmint en inkabb csak nezem, jobaratome a porkolo).
etiop, honduras, jemen, brazil, stb eleg szeles skalan, szoval kifejezetten vilagos porikrol nem tudok nyilatkozni.
keves olyan kave van, amit a robot jobban old meg (no pun intended), mint a decent mondjuk klasszik eszpresszo profillal. amikor viszont masfajta profillal volt jobb a kave vagy a decent-tel egyszeruen nem sikerult ugy lefozni, hogy elegedettek legyunk, volt h a robotbol sokkal jobb fozet jott ki. (lehet vicces lenne, ha a robotos emberek mindegyike tenne be kepet h milyen pozicioban tud tartani mondjuk egy 9bar-os nyomast 20 masodpercig. vagy mar reg tul van a topik ezen a koron? flair-t abszolut nem ismerem, lehet ott teljesen termeszetes testtartassal megoldhato)
eleinte tobbszor hasonlitottuk oket ossze ugyanazokkal az orlokkel, de most mar ket kulonbozo helyen laknak, ket kulonbozo orlovel hasznaljuk oket.
biztos mindenkinek megvan a tuti modszere, a nekunk jol bevalt az ~17g orlemenybol 27g fozet, de neha lemegyunk egesz 24g-ig. klasszik 32-34g-ot csak uj kavenal probaljuk ki elsore, de a 27 szinte mindig jobban izlik.
wdt nelkul sokkal nagyobb melo h ne csatornasodjon, spricceljen egyik-masik kave, szoval mar meg sem probaljuk anelkul. es eros tampereles.alapvetoen a decent jobb. robottal neha sikerul nagyon hasonlot fozni, de az a gyakoribb, hogy a kave hordozza ugyanazokat a jegyeket, csak kevesbe markansan. neha pedig meglepoen mas, de ugyanakkor finom kave jon ki belole.
szerk: viszont elkepesztoen jo jatek a robottal kavezni, semmi penzert nem adnam fel.[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
válasz qvik27 #134480 üzenetére
Nincs manuális géped, ugye? Számomra úgy tűnik a hozzászólásodból. Indul egy rezgő/roto, aztán meg leáll. Van egy felfutása és kész. Ha próbálnál manuál gépet, hamar rájönnél, hogy a flow és ezzel együtt a nyomás sokkal inkább változtat az ízeken, mint pár fok ide vagy oda. Nem vitatom, hogy a tudomány oldaláról megközelítve hanyagnak tűnhetek, de sok mindent próbáltam ki az elmúlt több mint 10 évben és ezekre a következtetésekre jutottam. Nem kell sem elfogadni, sem alkalmazni, csak megosztottam veletek.
-
verti1
tag
válasz qvik27 #134485 üzenetére
Nem vitatkozom a fizika, kémia szabályaival, így kezdtem az első hozzászólásomat. Elfogadtam az álláspontodat. Én azt nem szeretném ha ez a hőmérséklet dolog lenne ilyen mereven kőbe vésve itt, mert valaki ezt hiszi el a végén. Nem akarom ismételni magamat, de sok mindennek kell stimmelnie, hogy a hőmérséklettel és annak befolyásoló hatásával kezdjünk foglalkozni. A kiindulási dolog az volt, hogy nem baj ha esik a hőmérséklet a kávé készítése alatt. Inkább lehet jótékony hatása, mint káros. Illetve a másik dolog az, hogy ha minden a helyén van akkor nem sokat nyom a latba pár fok, mint egy elrontott előkészítés pl. Ezeket én most is tartom. Szerintem mindenki levonja majd magának a lényeget, vagy lapoz. A sokan itt csapdában vannak mondattal itt nyilván nem a kemény magra, köztük rád gondoltam. Hanem azokra akik az út elején járnak. Csak egy párhuzam volt a kétségbeesett PID tekergetésre, hogy miért nem jó a kávé. Ezen itt a többség mind végigmegy, majd letisztul a kép és beáll a saját egyensúlya otthon. Nincs két egyforma minta, de ettől még mindenki hardcore szerintem aki maximalista módon áll a kávéhoz. Több igazság is létezik.
-
HÁZIGAZDA
válasz qvik27 #134485 üzenetére
abban nem is vitázunk
azért merek egyébként ilyen határozott lenni (a saját dolgaimat illetően), mert egyszerűen annyi kört megfutottam már, hogy biztos vagyok azokban, amikre jutottam. és, mégegyszer, nem tudom kihozni a maximumot egy kávéból, az itthoni körülmények között nehéz és drága és főleg fölösleges (nekem). jó az a 75-80%, könnyedén, gyorsan.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
verti1
tag
válasz qvik27 #134477 üzenetére
Már pedig nem lényeges, nekem biztos hogy nem. Sokan itt abban a csapdában vannak kezdőként, hogy nem tudnak engedni kőbe vésett dolgokból. Én pont így voltam ezzel ahogy már írtam. Tized fokos hőmérséklet állítás, elavult arányokhoz ragaszkodás, felkapott kiegészítők, stb. Próbálják sokan a gyenge minőségű és/vagy döglött kávét beállítani, ahelyett, hogy élvezné a helyén kezelve. Az olcsó brazilt olcsó brazilnak iszom és a kotyesz se lesz presszó soha. Számtalan ilyen példát lehetne hozni. Ebben a halmazban nem az első kiküszöbölendő tényez a hőmérséklet.. Minden más kb. Hiszen csak akkor lesz hatásunk befolyásolni a hőmérséklettel az elkészült italt ha tudjuk, hogy alapanyagok rendben, kivonatolás rendben és ezt tudjuk ismételni nagy biztonsággal. Akkor tudatosan tudunk beavatkozni a hőmérséklet változtatásával. Addig csak egy sok ismeretlen tényezők közül.
-
HÁZIGAZDA
válasz qvik27 #134477 üzenetére
"Igen, nem attól. Viszont ne írjuk már le, hogy "nem lényeges a hőmérséklet" -pl., mert de. 2 fok ide-oda egymaga érezhetően és következetesen változtatja az ízvilágát ugyanannak a kávénak."
kivéve, amikor nem, amikor igazából nem sokat számít a 2 fok. meg amikor számít, de nem a jó-rossz tengelyen, hanem az egyik így ízlik, a másik úgy ízlik. persze kávéja válogatja és lehet, hogy az általad vásárolt kávék nem olyan megengedőek, mint amiket mondjuk én pörkölök magamnak. de minden ilyen úgy derül ki, hogy ízlik vagy nem ízlik, az ember nyilván módosít, ha az utóbbi.
én egyébként nagyon ritkán foglalkozom a hőfokkal, adott és kész.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
válasz qvik27 #134476 üzenetére
nem volt téves hozzászólás.
nyugodtan ki lehet próbálni "nemforró" vízzel is bármelyik kávét, aztán az eredmények függvényében dönteni, hogy merre tovább. egy másik kávénak más íze lesz más vízzel. aztán, amikor az ember sok-sok száz ilyen "máson" túl van, kialakul, hogy merre az arra. kontextusnak pedig mindig ott van egy tökéletesen elkészített, kvázi tökéletes kofi egy tényleg jó helyen. ahhoz képest be lehet lőni a saját pöri, a "nemforró vizes kávé" és minden ilyen helyét.
még mindig túl van lihegve egy csomó minden, amit aztán a hardcore-ságra hivatakozva legitimál a bárki is. kell csinálni sok száz presszót, közben folyamatosan törekedni a számunkra jó eredményre, azalatt csak kialakul, hogy merre az arra.
de, hogy konkrétabb is legyek: nálam van "alapbeállítás" őrlőn, vízforralón (98 fok), a flairt mindig csurig töltöm és innen indulok. aztán, ha a végeredmény nem zseni rögtön, maximum állítok valamin, bár ez többnyire csak a daráló (meg a shot maga, rövidebbre veszem az előázatatást, nem nyomom annyira, ilyesmi). pár perc alatt megvan a kofi a bekapcsolástól, nem pörgök közben a világon semmin és nem érzem úgy, hogy bármilyen vasat venni kéne még. csak kávét.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
válasz qvik27 #134468 üzenetére
bocs, srácok, de a hardcore-ságra hivatkozva mindent összevásárolni, majd fél fokokon hifizni nem feltétlenül hardcore. én inkább a részletekben elveszőnek, konstans hibakeresőnek, marketingnek felülőnek mondanám.
15 éve csöppentem a kávézásba, rögtön az index kávéológián, napi kétszer két kávét készítek, eléggé hardcore-nak tarthatom magam, azt hiszem. mint mindenre, erre a témára is ráült a piac, és millió réteget ("next big thing"-ek garmadája..) lehet lefejteni róla, mire az ember megtalálja a saját arany középútját.
én egyébként a tapasztalataimról (!) írok csak és kizárólag, nem légből kapott véleményem van.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
verti1
tag
válasz qvik27 #134468 üzenetére
Ez a fizika és kémia része a dolognak ami rendben is van. Egy mondatoddal sem akarok vitatkozni, mert ezek a tények. Viszont a kávé nekem élvezeti cikk. Nem vagyok hajlandó ezekkel már foglalkozni reggelente, mert nekem elvesz az élményből. Amikor kezdtem a kávézást akkor totál becsavarodtam ezekre. Fél fokok, eszközök, tuning, stb. Ott ültem és soha nem voltam elégedett az eredménnyel. Inkább volt technikai sport és kihívás mint gasztronómiai élmény. Amikor újra felvettem a szálakat akkor előbb volt egy jó őrlőm, kávé készítő bármi nélkül. Illetve a friss és jó kávé. Amiről itt páran beszéltünk az a három dolog volt. A kávé, víz, őrlő(őrlemény hármasa). Ezek az alapok, enélkül nem lesz jó kávé szerintem bármiben is csinálod. Utána persze alap dolog a kivonatolás, legyen az presszó vagy kotyesz. Tökéletesre kell törekedni és itt vannak technikai dolgok amik elengedhetetlenek, de ez még mindig előrébb van mint a hőmérséklet kérdése. Mindegy, hogy most nyár van és melegebb a konyha mint télen. Nem érdekel a pár fok. Nem lehet leírni a kávét sajnos matematikai tételekkel. Ebbe a hibába estem én is az elején. Viszont semmi gondom nincs azzal ha valaki kimaxolja ezen a téren és megpróbálja. Egy folyamatosan változó alapanyag, valamint egyéni ízlés, stb. Erre írtam, hogy nekem elég a 90%, de azt nagyon élvezem. Akkor is ha elrontom, mert ha a három alap tétel megvan akkor nem is rossz lesz csak kicsit más.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz qvik27 #134344 üzenetére
Van, aki rajong.🤷
Nejem nem annyira, de direkt megkérdeztem tőle, mielőtt megvettem. Mindenesetre én sem vagyok benne biztos, hogy a baromi intenzív valami gyümölcslikőr ízt szeretném folyamatosan arcomba kapni. Újabb próba: rövidített verzióban 10mp pre, vége 1:3 arány 4 Bar kb 40mp alatt. Eddig ez a legjobb."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
bbuffy
senior tag
válasz qvik27 #134185 üzenetére
Már csak középre kéne vmit kitalálni és kész lenne a torta.
Sztem a puckscreen egy bullshit amugy, és piszok macerás a tisztitása. Kidobtam a kukába pár nap után.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Nyufiful
csendes tag
válasz qvik27 #134148 üzenetére
Teszteltem én is, egészen konkrétan a legutóbbi CM tesztpörkölés kávéjával, ami miatt köszönet 1001erik forumtársnak. Hozzáteszem igazán remek tétel, aki bevásárolt megoszthatná a véleményét, hogy szerinte milyen fajta lehet.
Első körben lefolyás 23 másodperc. 1 klikk finomabb őrlés irányába, 41 másodperc. A használt kávébab mennyisége mind a két alkalommal 20 gramm. Valószínűleg, hogy a tamperelés lehet a probléma. "Hagyományos" Tadamm tamperme van, kézi erővel működő, így erre tudok gondolni, hogy egész egyszerűen az egyiket jobban tömörítem mint a másikat és ez okozza ezt a kiugrást.
-
Nyufiful
csendes tag
-
válasz qvik27 #134051 üzenetére
Igazabol mi a parommal napi ket kavet iszubk osszesen nagyon nagyon ritkan 4-et de az egy evben tenyleg 2x van igy nekem edes mind1 hogy 100ft v 300ft 1 adag kv. Az viszon mar tetemes tetel hogy a nedpresso gep akcioban 30k volt, es ok most gepunk van de az sem lenne olcso orlo nincs ami ahogy nezem minimum 30 de inkabb 40 meg ha kezi is.
kv megvan. Gyongyoson van a Bori mami tulajanak egy sajat kv-ja, ami nem olcso mert 8k ft fel kg de en annal jobbat eletemben nem ittam (leszamitva a kopiluwak-ot)
Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...
-
bbuffy
senior tag
válasz qvik27 #133867 üzenetére
Alapjában véve viszont a többi pörkölő elhúzott árban a CM "normál" kávéi mellett. Lassan azt is lehet mondani hogy diszkontáras Ami nekem meglepő, mivel nekem ők voltak árban a top pár éve. de 15-16k per kg áron most erősen középmezőnyben vannak. Tény hogy filter vonal már erősebb árban.
Bár azt is érzékelem hogy már nem ők a legfencibb pörkölőüzem kishazánkban....és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
kchris78
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
válasz qvik27 #133582 üzenetére
Bennem a kuglóf hagyott emléket; az jó áron rendben van kifejezetten. Nehéz elrontani, egy nagyon kiegyensúlyozott klasszik cucc. Általában bőven több pénzt kérnek értük, mint amennyit ki tudok belőlük hozni - és itt nem feltétlenül a bénaságomra célzok, bár az is benne van.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
kmarci25
veterán
válasz qvik27 #133575 üzenetére
Nemrég fogyott el, csokis kuglóf, finca és unicum barista is volt. A finca volt a legvilágosabb, az annyira nem jött be, de a másik kettő telitalálat volt. Kávétársaságtól jött, 1 hónapos pörkölések voltak kb
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
RetepNyaraB
veterán
válasz qvik27 #133389 üzenetére
Dehogy kell erőltetni, sosem ittam BlackSheep kofit és nem is fizetnek nekem, hogy védjem őket.
Amit a linkelt cikkben írnak, az a jól ismert alapvető anyag a pörkölésről. Nem pörköltem, egyelőre nem is fogok, gyakorlati tapasztalatot nem tudok megosztani. Mindazonáltal évek óta profi géppel, megélhetésszerűen dolgozva kicsit nehezen képzelem el, hogy rendszeresen és véletlenül annyira alulpörköljék a cuccot, ami a többség számára elkészíthetetlen italt eredményezne. Ebből nincs üzlet. Kifejezetten világos, filtercuccot mindazonáltal elő lehet állítani koncepcionálisan is és az biztosan büntetni fog minden ballépést presszóként. Én pont emiatt nem veszek már extra világos szajrét. Élvezni akarom, nem szívni vele."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Speti69
lelkes újonc
válasz qvik27 #133380 üzenetére
Nemrég voltam a BSben, igaz a debreceni, kávézójukban. Kóstoltam sötét pörkölést blendből, pár nap múlva világos pörkölést is, de még az sem volt savanyú, pont a gyümölcsöket hiányoltam belőle, bár azt nem tudom az melyik kávéjuk volt. Amit itthonra vettem kávét, abban is inkább tapadós kesernye zavart, amit nem tudtam kiűzni belőle. Lehet változtak ők is, mióta nem játratok náluk, vagy nem ugyanazt és ugyanott kóstoltuk, de az viszont igaz, hogy én sem ragadtam le náluk
-
RetepNyaraB
veterán
válasz qvik27 #133347 üzenetére
Yep, szép cucc. Remek lehet rajta megtanulni és akár kikötni mellette, akár váltani pár év múlva. Anyagilag semmit nem fogsz rajta bukni, csak ha Putyin megtalálja a piros gombot. De akkor úgyis undorítóan sötét pörkölést kell innunk sokáig.
[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
donat_sz
senior tag
válasz qvik27 #133336 üzenetére
a meglévő graef őrlő + új (tejes igényt is kielégítő és jó általános jellemzőkkel bíró) espresso azért gondolom olcsóbban is elérhető és akkor következő lépcsőben mehet igény/szükség esetén az őrlő cseréje. Erre lehet megoldás a Sage Bambino Plus, ha jól értem az ajánlásokat. A Gaggia Classic pedig a tejes igények miatt nem ajánlott számomra. Más alternatíva, javaslat volna esetleg még?
#133338 konzumpro
ez alapján úgy vélem, hogy a Bambino Plus és később egy új őrlő, egy picit lehet jobb megoldás is részemről, mint a Barista Pro egyből (plus a bambino plus + smart grinder BCG820 együtt olcsóbban is elérhető mint a barista pro)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Lexus, Toyota topik
- Elite: Dangerous
- Autós topik
- Háztartási gépek
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Le Mans Ultimate
- Kuponkunyeráló
- SSD kibeszélő
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest