-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SierraFox
tag
válasz Mano66 #46377 üzenetére
Sokáig próbáltam ellenállni, de ma reggel én is rendeltem egyet. A coffeeitalián mit ír neked az order status menuben, ha beírod a rendelési számodat és az emailedet? Nekem ezekkel a nagy globális futárcégekkel az a tapasztalatom, hogy későn küldik meg a tracking numbert, és addigra már majdnem itt van a csomag.
-
soldier2
őstag
válasz Mano66 #46445 üzenetére
Gratulálok a szerzeményedhez. Sajnos amíg nincs rendes tömörítőd, darálód, friss kávéd max szenvedést és csalódottságot fog okkozni. Tudom nehéz megállni, hogy ne próbáld ki (én is azt tenném) de ne várj értékelhető eredményt, a fentiek nélkül. A daráló szerepéről mufinak linkeltem egy nagyon szemléletes összefoglalót, illetve a lap tetején is találsz egy összefoglalót, ami mindenre kiterjed. Olvasd el, szerezd be a hiányzó eszközöket, és akkor (hidd el csakis akkor) élvezni fogod a kávézást.
A tömörítés ereje nem lényeges, kb 10-15 kg közti értéket szoktak megadni, de fontosabb az egyenletessége (ne legyen ferdén tömörítve) mint az ereje. WDT meg ezeknél a kis gépeknél (darálóknál) kötelező.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Alvarez81
csendes tag
válasz Mano66 #46452 üzenetére
Én is csak nemrég néztem meg mi is a WDT.
Weiss Distribution Technique , azaz egy elosztási technika, a karban egy vékony tűvel, vagy pálcával jól megkevered a kávéőrleményt , hogy egyenletesen oszoljon el, és ne maradjanak benne lukak, hézagok, légbuborékok, stb.
Az hogy "WDT-zek " gondolom jobban hangzik, minthogy "előtte jól megkeverem a kávéőrleményt"... -
soldier2
őstag
válasz Mano66 #46459 üzenetére
Most komolyan! Olyan nehéz elolvasni azt a nyomorult összefoglalót. Lehet te először hallod, de más már nagyon unja, ezért lett megírva.
Hogy válaszoljak is: a gépnek kell 20-30 perc amíg bemelegszik, és a csésze is legyen meleg, mert a kevés kávét (30-50 ml-ről beszélünk max) lehűti a hideg csésze. Szimpla szűrőt tedd el, elő se vedd egy darabig (amíg nem megy a dupla hibátlanul, lehet pazarlásnak érzed, de a szimplával nehezebb jó kávét készíteni). Darálónak Lelit fred, Imat Lux, Iberital challange vagy valamelyik kis Graef megteszi.
Davidoff: ha nem akarod kidobni, ajándékozd el. Az emberek nagy része minőségi kávéként tekint rá, és örül majd neki.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
válasz Mano66 #46459 üzenetére
Igaz fokozatos, de kezdőnek tökéletes lesz a CM702-es, 2 év itthoni garanciával.
Szemes kávét átküldeni a darálón, hát...én nem tenném. Ha már egyszer felszerelésbe áldozol ennyi pénzt, akkor minek szenvedsz bolti téglával? El lehet ajándékozni, illetve kotyogóson is le lehet főzni. Szemes kávéval is jártam úgy, hogy nagyon nem jött be, odaadtam szüleimnek az automatához, az elsimította a hibákat.
Szerk.: CM800-as szériára többen panaszkodtak mostanában, így azt nem merem nyugodt szívvel ajánlani, de a CM702-est én is több, mint fél évig nyúztam.
Toobee: kár a gőzért, ez ment akkor is, mikor alkatrészt keresett, falra hányt borsó. Én csak azon csodálkozom, hogy vajon azóta így használja?
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Mano66 #46516 üzenetére
A két daráló gyakorlatilag ugyanaz. A Fredre jobban lehet kijelző skálát készíteni, de ennyi. Vedd amelyik szimpatikusabb.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
bluesfan
tag
válasz Mano66 #46550 üzenetére
Pár hónapja jártam a Danettinél és ott azt mondták, hogy csak az i-2 típust, a kúpost tartják készleten, bár ez a honlapjukról nem derül ki egyértelműen. Ha tényleg így van ez a kiskúposok közül a leghangosabb. Nekem volt ilyen, visít, mint malac a kés alatt. Az Iberital sem halk(ilyenem is volt), bár a korzón van leírás tuningról ezirányban. A Lelit Fred egész elfogadható zajjal rendelkezik, talán ez a három körül a leghalkabb, bár jó eséllyel mindháromban ugyanaz az őrlőmű van. Ha csendesebbet akarsz, 50 mm síktárcsás a következő lépcsőfok. Szerintem ez egy egész jó belépő, vagy a Danettinél van Eureka Mignon 105 körül(árfolyamtól függően).
-
Bazsee71
őstag
válasz Mano66 #46550 üzenetére
Én biztos nem adnék 70 ezret egy kis kúposért, ami őrlemény minőségben nem ad többet, mint a 30 ezres CM702-es. Ennyiért már ki lehet fogni használtan elég komoly síktárcsás gépeket. Egy Kávéológiás fórumtárs egy Fiorenzato F5-öt vett ebayen, ami szállítással és késcserével is 70 alatt volt.
Illetve volt itt 55-ért Compak K6, valamint a múltkor linkeltem is egy Wega Max 6.4-est, 32-ért volt postával.demars: azt a Wegát vette meg ismerősöm 32-ért postával (jófogáson annyiért hirdette).
[ Szerkesztve ]
-
Mano66
senior tag
válasz Mano66 #46557 üzenetére
Csavart csak rendelésre hoznak min. 10db.De legalább hoznak.A 10 lesz annyi mint Pesten 1.A csavarfej süllyesztő horror ár 3700Ft (ez az olcsó helyen,de jó minőségű).Addig használom horganyzott csavarral.Átalakítás kész.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
HÁZIGAZDA
válasz Mano66 #46561 üzenetére
most nem igazán tudlak követni, de én a dalla cortét lencsefejű csavarral használom, tök sík és merev az ims200-as felsőszűrő. teljesen jó így, a silvia gyári állapotnál sokkal diszkrétebb. ha nem akarsz variálni, ez is jó megoldás.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
jolti
senior tag
válasz Mano66 #46561 üzenetére
Nincs otthon egy 12 mm körüli fúrószárad? Adsz neki egy kicsit nagyobb élszöget köszörűn és kész a süllyesztő.
De, ha nincs köszörűd, akkor csak így simán beleengeded egy pár mm-re és simán jó. Legfeljebb, ha tudsz kölcsön kérni, majd rájavítasz.
De, ha csak a csavart kicseréled minden nélkül, már akkor is lejjebb vagy... -
Bazsee71
őstag
válasz Mano66 #46680 üzenetére
Kicsit sarkos leszek: ha újban kellene gondolkoznom, akkor vagy egy Fiorenzato F4-et vennék, vagy egy CM702-est (ezt használtam is). Közte nyugodt szívvel semmit, pláne nem 100-ért egy 50mm-es síktárcsás őrlőt. Egyik barátomnak kerestem kezdő gépet, és ráfordulva a témára csak erre a következtetésre tudtam jutni.
Éppen ezért nálam egy használt Mazzer Major lett a befutó, most jöttek meg az alkatrészek a karba őrlős átalakításhoz, ezzel léptem át a 100 ezres határt.Szűrő esetében pedig ha lennétek páran, akkor megfontolandó összehozni egy rendelést a coffeehitről, LM szűrőkbe érdemes beruházni, akár többre is, mert kávéja válogatja, hogy melyik lesz a befutó. Reneka is jó, de annak az árából a teljes LM felhozatal megvan (7g-14g-17g-20g).
[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Mano66 #46980 üzenetére
Pont most van nálam egy ilyen kombi Expobar, amibe ugyanez a 60-as Cunill őrlő van.
Az őrlőmű elég pontatlan, főleg az alsó késtartó. Kés csak vacak utángyártott kapható hozzá, ami újonnan is csorba, sorjás (Expolygon), ráadásul semmi más késsel nem váltható ki, mert nem a szokásos 3 csavaros felfogatású. De szerintem az eredeti kés is kérdéses. A felső késtartó menete kissé lötyög, nem szoros, az alsó késtartó nem pontos és nem is szabályozható.
A motor gyenge, kicsit keményebb baboknál finomra állítva el sem indul. Nem azt mondom, hogy nem használható, de minőségben nem egy kategória az F4E-vel.Az F4 őrlőműve pontos, sokat adok el újonnan, sokszor rámérek a pontosságára és mindig hibátlan, egy századon belüli a "pontatlansága". Az F4 lényegében Mazzer mini őrlőművet használ, ami miatt teljesen kompatibilis vele, a kések is. A Mazzer és a Fiorenzato teljesen más konstrukció és minőség, mint az összes többi.
Nem hinném, hogy 140 ezerért jobb új darálót lehet ma találni, ha nem így volna, nem foglalkoznék vele, elég válogatós vagyok a darálókban. F4-et használunk itthon is, pedig vannak nagyobb vasaim is.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
NomAAd5
csendes tag
válasz Mano66 #46994 üzenetére
Nagyon köszönöm!
... igen, erre volt szükség. Nem nagy dicsőség, de magamtól nem gondoltam, hogy ennyire neki kell feszülni.
Arra számítottam, hogy "Nagy erő nem kell majd hozzá." a hivatkozott hozzászólás alapján. Kinek mi a nagy erő.[ Szerkesztve ]
-
vicces
addikt
válasz Mano66 #46991 üzenetére
szerintem a graef eldobós őrlő lesz. ott is műanyag ahol nem kéne. nekem az első darab el is feslett ahol állitja a finomságot. de pont irja a srác is, hogy már alátéteznie kell -, mert gondolom a kések is kopnak. nem ismerem a fiorenzanot de csak jót olvasni róla és fragola is gyakorlatilag az áldását adta már rá. lásd lentebbis pl. később lehet a késeket esetleg cserélni, de a graefnál a babtartály alatti felső részt kéne cserélni, őrlőművestül és állitótárcsástúl. na ilyen alkatrészeket még nem találtam külön hozzá.
...
ha van pénz akkor mindenképp az f4, ha nincs akkor a legolcsóbb graef. a 800-as nem ér meg 10-12ezerrel többet. annyiért én is rászerelem az alátéteket. aztán meg ha megvan már a graef, havi 5000 forint spórolt pénzből, kb 3 év múlva meg is van a fiorenzano ára. addig meg csak kibirja a német csoda
[ Szerkesztve ]
:)
-
adp
őstag
válasz Mano66 #47364 üzenetére
Ne tartsd a tartalyban szerintem. 5-6nap alatt ha elfogy akkor csak siman szaraz huvos helyre tedd. Annyi ido alatt semmi bajuk nem lesz ezeknek a kozepesen/kozepesen sotet kvknak. Ezek mind finom klasszik blendek. Nem mocsaras robusztas.
Ennyiert klasszik arabikarol en nem tudok