-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
koxkids
#141315
üzenetére
Ha adnának hozzá egy melodrip-es pálcát, meg lenne hozzá olcsóbb papír akkor elég jó ár/érték arány lenne. Így "csak" rendben van a cucc. Persze nyilván ár/érték arányban a műanyag v60 verhetetlen, de innen nézve semmi másnak nincs értelme ugye

Ha szeretnél egy minden egyben nobypass brewert ami 20g alatti dózisokra is jó, akkor szerintem nem nagyon van jelenleg alternatíva. Azzal számolj még, hogy elég kevés kiöntővel kompatibilis, meg csésze / bögre szájméret is problémás lehet, szóval annak nézz utána előre (vagy kalkuláld bele, hogy azt is kell venni hozzá). -
Cathfaern
nagyúr
válasz
koxkids
#141304
üzenetére
Nobypass brewer vízterítővel. Szóval más lesz, mint az Aromaboy.
Nekem nincs, de tapasztalatokat olvasva:
Picit kényelmesebb használni, mint egy tricolate-et, meg kisebb dózist elbír. Pulsarnál dózisban jobb, cserébe nem tudsz áztatni vele.
Ha van egy AP-d meg egy vízterítőd kb. ugyanott vagy, mint ezzel.
Ha van egy lapos aljú brewered aminek nincs a szélén borda (szóval pl. korábbi Orea-k) és hajtogatsz bele papírt, meg szerzel egy melodrip / dripassist / mhw rain-t, akkor nem lesz nagy különbség.Ha semmi ilyened nincs, és akarsz valami ilyesmit (és nem akarsz a vékonyított Pulsarra várni), akkor megérheti. Papír szívás bele kicsit, mert csak a Sibarist ami pont méret, az meg jó drága. Szóval vagy lenyeled a drága papírt, vagy vagdosni kell bele.
-
válasz
koxkids
#141252
üzenetére
Magasabb árazásra számítottam, nem kizárt, hogy lesz egy P64->P80 upgrade
elég sok újítás történt, talán az egyik legfontosabb a 80-as blind késpár, de kapott purge funkciót és erősebb motort. Ugyanezt a tudású cumót webernél 4k usd körül lehet behúzni.
Persze nem akarok beta teszter lenni mint egyesek a Casa őrlővel így talán érdemes megvárni amíg kifut az első batch és a komolyabb kávés tesztelők is rámondják az áment. -
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
koxkids
#140555
üzenetére
A Casa az emlékeim szerint inkább 300+k Ft-ra jön ki és kúpos. Ebbe meg veheted az aftermarket csodákat. Amúgy nagyon jól néz ki, az 500 euro versenyképes egy nagy márkától (persze sarcokkal együtt nemtom, nem kattintottam végig). Nem tetszik a magas fordulat és pont ezért nem is igazán hiszem el a halk őrlést, amivel hülyítenek.
De szerintem üdvözlendő, végre egy európai fejlesztés. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
koxkids
#139852
üzenetére
Akinek tetszik, úgyis megveszi.
Mondjuk egy vízforraló hozzáadott értéke nekem zéró, ha eltekintünk a szellemi tulajdon lopástól (Shenzen). Tehát ha jó a pid, jöjjön a kínai klón.Ahol meg nem zéró, ott olyan árdifi van, hogy nem tudom támogatni az eredetit (pl. Lagom)
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
koxkids
#139677
üzenetére
#csakabéke.
Laza fél misiért már egész jó választék van a piacon (legalábbis jelenlegi árakon). Philos nekem már megjelenéskor is bukott a tökhülye hátsó állítótárcsán pl. Pedig atom szép, azt adom.
Ami érdekel, az a Zerno Z1 kínaiklónszerűsége, khm...újragondolása
kb. negyed áron. -
-
verti1
tag
válasz
koxkids
#139639
üzenetére
Manuál karos gépek nagy előnye a profilozás lehetősége. Ehhez az óra elengedhetetlen. Ha kellő gyakorlatot szereztél akkor benne lesz a kezedben. Főleg akkor ha hasonló kávékat készítesz minden nap. Ha gyakran variálod a kávékat akkor nagyon nagy segítség az óra. Segít a gyors beállításban és általában a konzisztens húzásokban. Könnyen tudod ismételni a profilokat egy stopper segítségével. Egy szenzorral tudod rögzíteni a profilokat és pontosabban másolni. Inkább diagnosztikai eszköz szerintem. Kevésbé praktikus minden kávénál használni. A tükör is egy fiagnosztikai eszköz. Addig van szükséged rá amíg megtanulod rendesen előkészíteni a pogit. Ha ez rutinná válik utána sok haszna nincs azon kívül, hogy nagyon dizájnos.
-
norkov84
tag
válasz
koxkids
#139635
üzenetére
SEP is tudja ezt, csak az árban más, illetve nem látom, hogy a Bookoo mérleget támogatná (gondolom nem véletlenül
)Néha bennem is felmerült a "mi lenne ha", de mindig arra jutottam, amit Toobee is írt nem rég. Végeredményed nem lesz jobb/más, max látod a paramétereket meg a konzisztenciára tudsz jobban figyelni, ha ez vonz.
Én egyébként a mai napig nézem az órát készítés közben, de valójában érzésre megy úgyis, amit Vadasz03.24 mond.
-
Toobee
veterán
válasz
koxkids
#139635
üzenetére
Beanconqueror tudja, van Visualizer integráció is.
-
-
hoffman_
nagyúr
válasz
koxkids
#138854
üzenetére
nekem gyári 65mm késsel jött, egy hete pihen, mert épp sötét-közepeset tekerek a Kinuval, de továbbra is szeretem. közepes/világos vonalra kellemes, nincs tünetem, eddig nem állt be. a workflow remek. az autostop nekem oké. a pangó minimális. ezzel a késsel kb 20-30s között mindig átmegy rajta 18g. a kosárba átjátszás nehezebb, oda betöltő elkél. 64mm Fio64 késhez hasonlítom, kevéssé testes talán, picit erősebb a gyümölcs, de lehet, hogy ez beállításomtól is függ, ennyire még nincsenek a kezemben az ízek.
ui.:
a Kinu Simplicity nekem endgame kézi, úgy érzem (köszi Cathfaern még egyszer). a Casa talán nem, de a következő pár évet valószínűleg elviszi. a singledose SJ megmarad, tartaléknak, SSP HU majd egyszer jön bele. -
válasz
koxkids
#138854
üzenetére
Ha kifogsz egy működő darabot akkor rendben van.
Niche duo akkor értelmes ha veszel bele ssp kést az meg elég sok plusz mani.P64 már merőben drágább.. ér annyival többet is?
Nem feltétlenül, de legalább tartja az árát. 64-es vonalon az egyik, ha nem a legjobb amit vehetsz. (Duoról jöttem P64-re) -
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
koxkids
#137837
üzenetére
Ahol a szűrőtartó karja hozzáér a vázhoz, érdemes a vázra egy átlátszó fóliát ragasztani, mert egy idő után le tudja koccolni a festéket. Én a talpat is lefóliáztam átlátszó autó-fóliával. Csak kicsit vagyok mániákus, szeretem megvédeni a cuccaimat. (Erre még fotós korszakom kezdetén szoktam rá. )
-
Bazsee71
őstag
válasz
koxkids
#137624
üzenetére
Az a tapasztalat, hogy a fém dobozban is lezaljik a folyamat - legalábbis egy jó része -, meg is nő a nyomás. Utóbbi miatt pedig egy idő után be is lassul, így hosszabb az eltarthatósági ideje is. A tesztidőszakban nyitottunk 2-3 éve lezárt dobozokat is, azok azért már erősen fáradtak voltak, de nem ihatatlanok.
-
-
-
válasz
koxkids
#135115
üzenetére
Amikor tönkretettem a nyomásmérőjét, akkor az új alkatrész mellé rendeltem még egy kosarat + 'felsőszűrőt' (cafelat uk webshop, onnan jóval olcsóbb, csak kérdéses volt a vám+áfa), a két kosárral egy kicsit még lehet gyorsítani a workflow-n. De ha csak néha-néha kell duplázni, akkor bőven elég jó az egy kosaras felállás is, 1p alatt el lehet öblíteni+szárazra törölni.
-
kchris78
veterán
válasz
koxkids
#134049
üzenetére
Ezt nem így kell nézni szerintem már.. Aki keveset iszik az nem kilóra nézi hanem darabra. Szüleim naponta megisznak 1-2 kapszulával, megveszik lent a nespressot a mintaboltban, isznak mellé ott egyet ingyen, kijön nekik kb 150ből egy kávé.. Ez nem sok ár azért hogy ne kelljen a gépbe meg őrlőbe sok tízezret beletenni, és bepottyantja, nyomja főzi...
[link] Egy kis James Hoffmann a Nespressokról, nekem érdekes volt.(Autónál is nehéz városi üzemben a l/100km-t nézni mert az útnak legtöbb esetben legalább a fele bemelegítés - nekem most hogy nem mentem vidékre 13l a fogyasztásom pedig pályán 6 alá lemegy ha nem tolom neki. Melegít, rel. nagy össztömeg - nem suv -..)
(mellesleg micsoda forgalma lett a topicnak
) -
válasz
koxkids
#134049
üzenetére
Igaz, tudom hogy rohadt drága a Nespresso. Igazából egy előnye van kényelmes és a minősége nem jó de elfogadható.
Viszont tényleg olvasgattam és a kézi őrlés több szempontból is egyre szimpatikusabb. Egyrészt ugyanaz a minőség legalább fele árból megvan, plusz egy kis mozgás.
Viszont. Én ezt a K6-ot sehol nem találom ahol elérhető lenne itthon azonnal. Nincs valami hasonló jó őrlő kb ugyanazon árban? -
pythonubung
csendes újonc
válasz
koxkids
#132807
üzenetére
Én általában 2 vagy 2+1 forróvizes öntéssel melegítem fejet+nyomásmérő fém "alját" (1x1 perc forró víz, majd 0,5-1 perc közötti, és ha úgy érzem harmadjára is víz 10-20 másodpercre). Próbáltam hőmérővel méricskélni, 1 öntés majd 10-20 másodperces újraöntés hozta legmagasabb hőfok tartást. Előáztatás 8 másodperc, minél több, annál jobban visszahűlhet...
Elsőre általában végig 9 barral próbálnám, ha túl gyors lenne (Gujinál úgy rémlik épp inkább lelassul), akkor menet közben válthatsz 7 barra. Az egy kiváló kávé, még korosan is nagyon jó filterezni, de presszóként is izgalmas ízjegyeket hoz, érdemes próbálgatni. -
-
válasz
koxkids
#132573
üzenetére
Én alubojlerest csak úgy rézcsöveznék, ha a kétféle fémet galvanikusan el tudom szigetelni.
Régebben írtam itt ilyesmiről.
Egyébként ha Gagiuino-t reszelnék be, először megnézném, hogy hogy viselkedik csövezés nélkül.
Anno kiszámoltam, hogy a GC fűtőteljesítménye elegendő-e ahhoz, hogy a maximális vízáramot "röptében" felmelegítse (úgy emlékszem) kb. 20 fokról 90-re. Emlékeim szerint az jött ki, hogy igen.
Szóval ha így, akkor a bojler belső áramlásaitól függően persze, de elvileg fölösleges tud lenni az előmelegítés. A felfűtési időt viszont növeli, és valamelyest a rendszer hővesztését is, ha nincs a bojler meg a cső körbeszigetelve. (Így ui. a rézcső nagyobb hűtőfelületet képez, mint a bojler fala.) -
Uyuarasy
tag
válasz
koxkids
#132573
üzenetére
Azzal ovatosan, nem tudom most mi a helyzet, de par honapja meg sehol sem volt a web UI. Attertek Arduino Nanorol STM32-re, de meg igy is szukosen fernek el a dolgok, foleg ha az extrakat is hozzarakod (pl. talcaba epitett merleg).
Anno lattam egy vagy ket nem hivatalos modot akik sajat kapcsolassal ESP32-t hasznaltak, amivel lett BT/WLAN is, a projekt fejlesztoje viszont elbol elutasitja ezeket a chipeket…
A Discord szerverukon tudsz a futo es elkaszalt fejlesztesekrol is olvasni.
-
icm
tag
válasz
koxkids
#132567
üzenetére
Én személy szerint rézcsőre is optimalizálnám, pontosan amiatt a plusz űrtartalom és hőstabilitás miatt amit Zolnagy is mond. Aztán lehet tök jó a rézcsövezett bojlerrel, de nem tudom utóbbit itthon meglépte-e valaki.
Ami még számomra hiányzik belőle, hogy nem tudok a pidekre jellemző autotune-t kiadni. -
válasz
koxkids
#130920
üzenetére
Nekem szerintem egy pont ugyanilyen van - akkor még nem a manuális espresso-záshoz vettem, "csak úgy" vízforralónak, mert tönkrement a régi.
Amti nem ír a leírás: 5 fokonként állítható a hőmérséklet, a melegentartás maximuma 95 fok, és a szokásos minimum szint 0.5L, és a teteje nem nyitható ki 90 fokig, csak kb 70-ig.Szerintem ennyit ér kb - el szoktam indítani a forralást mielőtt elkezdem kimérni a babot a Robothoz, mire kész a pogácsa letamperelve, még várnom is kell pár másodpercet hogy felforrjon a víz.
Ha duplázni kell, akkor sem használtam eddig a melegentartó funkciót, 95-ről meg 87-ről is rá kell nyomni még egyszer a forralásra, azon a pár másodpercen nem múlik
maximum ha tényleg 5-10-20 perc is eltelik két kávé között, akkor kényelmes lehet hogy 95-ön tartja - nálam ez nagyon ritka.
Egyébként tipikusan böszme kifolyós, ha gyorsan/nagyon lassan akarsz önteni elég béna szegényke.. nem hiszem hogy hasznosabb egy bármilyen hagyományos forralónál szigorúan kávézáshoz.De egyébként működik, nem sípol, nem zenél

-
Saughassy
aktív tag
válasz
koxkids
#130422
üzenetére
Ne add fel, ha a masodik szarabb lesz.
Nekem is tok jol indult a La Pavoni, aztan jott egy hullamvolgy, amikor annyira belekavarodtam a kiserletezesbe, hogy mar nem lattam merre van az elore.
Utana szerencsere visszatalaltam, de ha a negativ elmeny lett volna az elso, nem tudom megtartom-e. -
pythonubung
csendes újonc
válasz
koxkids
#129907
üzenetére
Szerintem zolnagy és Krajcsi tökéletesen összefoglalták, csak csatlakozni tudok.
(Eleinte tényleg macerás az a hengermelegítgetés, forró kávézacc kiöntögetése, alkatrészek elmosása, eltörlése, stb. de gyorsan rááll az ember keze. Kézi őrlőhöz pedig passzol az egész művelet. És nehéz igazán rossz kávét főzni vele, legfeljebb azon bosszankodsz, hogy nem jönnek ki a zacskóra írt ízfantáziák
). -
Krajcsi
csendes tag
válasz
koxkids
#129907
üzenetére
Szia!
Dedikát minden szempontból alázza, csúnyán.
Én 3 éve tolom napi 3-4 kávéval, nekem anno egy pides, rézcsövezett GC-t váltott, 1 hét alatt stabilan jobb kávékat főztem a flairrel.
Most kezdtem neki egy robotnak mellette, azzal még nem tudok olyan stabilan jókat főzni mint a flairrel, de az is jó lesz majd. Tehát van összehasonlítási alapom és bátran kijelentem, hogy nagyon ott van a szeren a flair classic, ha csak presszó a cél.
Ha nem kell tejhab, akkor flair vagy robot. Presszóban verhetetlenek és nagyon hamar kész a kávé. Gépek 30-40 perc a bekapcsolástól a hőstabilitásig. Plusz nincs karbantartás, nincs ami elromoljon, nem kell szervízbe vinni, nincs víz macera, bojler para, hogy mi lehet benne lerakódva. A fejet nem kell vakszűrőzni, beragad mindenhova a kávézsír. Ha nem kell tejgőz csak a manuál.
Szinte alig van rontott kávé mert tudsz korrigálni. Tudsz nyomásprofilozni, előáztatni, 3-4 baron eszpresszót főzni. Ami ellene van az az előmelegítése a hengernek, de azokra is vannak már korrekt workflowk és ha megszoktad 5-10 alkalom), akkor már fel se tűnik. -
zolnagy
őstag
válasz
koxkids
#129907
üzenetére
Utazós szettnek sztem kiváló. A gyári táskában jól elpakolható. A végeredmény mindenképp egy rendes eszpreszo, ellentétben a brikkával (ami a maga nemében sztem ugyancsak jó, de az nem eszpreszo).
Van aki mindannap is ezt használja. Érdemes kipróbálni, legfeljebb eladod, ha nem jön be.@hoffaboy,
most nézem, hogy te is írtál. Köszi a választ! Azt még megnéznéd, hogy kávé nélkül, csak a papíron mennyi idő alatt csöpög le 1 dl víz?
-
brumm
csendes tag
válasz
koxkids
#129569
üzenetére
Jött. Sajnos Flairre nincs. Robotra van, a naked-portafilteren lehet venni. A kérdés azért lett feltéve, mert nyomásmérőkitet nem találtam se magyar, se német oldalon. Egy helyen igen, de olyan árban van, hogy a signaturetől kb egy ezressel olcsóbb csak a Kalmártól vett classic + nyomásmérőkit. S ha van valami plusz a signatureben a fentieken kívül akkor már érdemesebb azt venni.
Úgy tudom mind a kettő 2in1 naked portával jön. De javítsatok. -
vendingo
veterán
válasz
koxkids
#129539
üzenetére
Ha végképp nem tudom megcsinálni, akkor maradnak ők. 2 (használt) tömítéssel is ugyanazt csinálja, kétlem, hogy egy újjal jobb lenne, de azért bízom benne. Anno az első tömítés még nem is volt csere érett, egyéb okok miatt cseréltem.
Olyan mintha valahol elengedné a nyomást, de semmi jele, hogy hova. Pogi alja picit nedves, felső bojlerba meg se nyomás, se víz nem kerül, minden járat átjárható. -
kmarci25
veterán
válasz
koxkids
#129035
üzenetére
Jajj, mióta nézegettem. Aztán eszembe jutott, hogy van nekem minden évben szülinapom, és jeleztem a feleségemnek, hogy ez pl. egy jó ajándék lenne.
TDX: na ja, azért ezt picit túlzásnak érzem. A kérdés, hogy értelme van-e... Vagy tök mindegy, mert már így is épp elég jó.
-
Ludovicus
aktív tag
válasz
koxkids
#128787
üzenetére
Köszi az infót a nyomásmérőről, ezen a fotón láttam én is, de nem tudtam, hogy nemsokára kijön. Én szerintem benevezek rá, mert úgy érzem, sokszor nem tudok állandó nyomást fenntartani a csapolás alatt, a nyomásmérő valószínűleg pulzálna, ahogy nyomkodom a dugattyút. A mérővel talán jobban meg lehet tanulni a helyes technikát.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Megvásárolható a Vivo X300 és X300 Pro Magyarországon, íme a hivatalos árak
- BestBuy topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- PlayStation 5
- Bloodborne (PS4)
- Pánikban a világ a Radeon RX 5000 és 6000 sorozat támogatása miatt
- Miért nem tűnik el soha a kalózkodás?
- SUSE Linux
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-7GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- HP ZBook Firefly 14 Gen8 I7-1165G7
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DEEPCOOL Függőleges GPU adapter
- Samsung Galaxy S21+ / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
és most muszáj.

kb. negyed áron.

(nem tűnt el semmi, miről beszélsz?)


