-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
-
-
válasz
gubabela
#140868
üzenetére
Olyan járt már nálam is, elég jóféle cucc volt, úgy emlékszem.
Én a "nem eszpresszók" nagy részét AP-vel csinálom, azzal nagyobbnak gondolom a játékteret.
Próbálok emlékezni, hogy kb. mik voltak a beállítási értékek, asszem, 90 fokos víz, 13g őrlemény, 4-esig töltve az AP, és vagy 3 percig ázott, reverse módban készült, minimális agitációval.Ha filterrel csinálnám, áztatnám (pl. párszor meglocsolnám forró vízzel) a papírt 1-2 percig a készítés előtt.
...persze nem vagyok nagy filter arc, csak szeretem a jó ízeket, töröm a fejemet, és játszok.
-
válasz
gubabela
#140851
üzenetére
hát ez a casmo szintjén tökre nem így működik már, ahhoz van közelebb, amit vendingo írt. másrészt, mindenki induljon ki légyszi abból, hogy SiD-ék egész pontosan tudják, hogy mit csinálnak. könyörgöm, azért valahol mi is tőlük/velük együtt tanultuk a "szakmát", nem bolondultak meg azóta.
ami a tesztpörit illeti, én csak a nálam lévőről tudok nyilatkozni, az tök rendben van. sőt, azt mondom, hogy ez pontosan az a pörkölési szint, amiket én is pörkölök itthon. (mármint a világos-sötét tengelyen, nem homogenitásra vagy "minőségre" értem)
-
vendingo
veterán
válasz
gubabela
#140851
üzenetére
Nem egészen. Minta pörivel nagyjából be lehet lőni a dolgokat, de az inkább arra való, hogy a beérkező mintákból ki lehessen válogatni azt, amivel érdemes nagyban foglalkozni. Azután kerül a nagy gépbe a zöld, ahol akár több pörkölés is szükséges a végleges íz kialakításához. Pl egy 12 kilós gisen pörkölőnek 2kg a minimum töltete. Gyanítom, hogy CM-nál 30-60 kilós gép van, amibe alsóhangon 4-6 kiló a minimum töltet.
Normál esetben a folyamat: Bejön 50-100g minta, ez levan pörkölve egy profillal, többnyire fix állandó profillal. Ezután cupping, hogy milyen alap ízjegyek, savasság, test... jön elő belőle. Ezután a kiválasztás után berendelt zöldből a pörkölő próbálja kihozni a maximumot, amit akár több pörkölés után tud csak összehozni. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
gubabela
#140669
üzenetére
Nekem kb. 3 éve van előfizetésem a Barn-nál, én kifejezettem meg voltam velük elégedve az utóbbi kb. 3-5 hónapig. Azóta elég vegyes ami jön tőlük, szerintem sötétebb pörkölés, mint korábban, ráadásul konzisztencia se igazi (volt hogy pluszba rendeltem olyat amit küldtek korábban, és messze nem ugyanolyanra volt pörkölve).
Szóval én rendszeresen ajánlgattam őket korábban, de nem tudom milyen változás történt náluk az utóbbi időben, de jelenleg nem merem ajánlani, gondolkozok hogy előfizetést is lemondjam.Amúgy eredetileg azért fizettem elő, mert náluk van folyamatosan alacsony koffein tartalmú aramosa / laurina, és postaköltség jobb volt, ha előfizetéssel együtt rendeltem. Aztán annyira bejött a kávéjuk, hogy végülis hagytam az előfizetést. Szóval sajnálom, hogy most ennyire megváltoztak. Mondjuk előfizetés ára azóta változatlan, szóval tippre úgy döntöttek, hogy inkább nem emelnek, hanem olcsóbb kávékat raknak bele. Csak én jobban örültem volna az ellenkező iránynak.
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
gubabela
#140675
üzenetére
Ahogy koxx írja. Ezek közül nem sok lesz magyar szempontból értelmezhető ár\érték arányú, hacsak nem az itthon ritka holló 50g csomag a versenyszféra. Ott vannak az extra dolgok, megfelelő áron. De ha valaki (mint én) bármikor képes egy átlagos CM tételt is elrontani, akkor nem biztos, hogy az európai árak mellett érdemes erőlködni..
disclaimer: magánvélemény. -
-
Alabástrom
senior tag
válasz
gubabela
#140669
üzenetére
A Barn "alsópolcos" kávéinál óriási a minőségbeli szórás, olyat egy jóideje nem rendelek. A prémium mikrolotokban még nem csalódtam náluk (sőt, az idei év egyik legbejövősebb kávéja is tőlük volt, egy koji fermentálású El Vergel Geisha), de azoknál meg az ár/érték-ről inkább ne beszéljünk.
Amúgy Edidóm pont volt (ávézóban a barista lány rádumált), egyik eddigi legrosszabb Barn, amim volt. -
válasz
gubabela
#140618
üzenetére
Hajtóművet nem, de repülőgépet igen. A "737 Max-ot" is például.
Elégtelen volt a fejlesztés-tervezési folyamat, amit az MCAS-szal kompenzáltak volna, amin szintén nem volt megfelelő minőségkontroll. Nagyon úgy néz ki, hogy inadekvát motivációk álltak nagy mértékben a döntések mögött.
https://444.hu/2019/04/09/a-boeing-meg-se-akarta-epiteni-a-maxot-amibol-most-ketto-is-lezuhant
...csak azért említettem ezt, mert ezen is jól látszik, hogy nem lesz valami eleve jól tervezett, professzionális, jól működő attól, hogy nagy múltú nagy cég készíti. -
-
kmarci25
veterán
válasz
gubabela
#140240
üzenetére
A Hugh IMS passzol. Csak ha ilyet veszel, akkor kell hozzá egy 51mm-es tampernis, mert a gyári nem jó a az új kosárhoz. És az új tampert nem tudod majd beletenni a kosárba és olyan kompaktan összecsomagolni, mint az eredeti eszközökkel. Cserébe tényleg jobb az IMS kosár, de akkora különbséget én nem tapasztaltam, de ez lehet csak az én ízlelőbimbóim hibája.
-
válasz
gubabela
#133369
üzenetére
hú, köszi, srácok, én csak kétszer ennyiért láttam alin és nincs is raktáron. mindjárt bedugom egy fogyasztásmérős konnektorba és elindítom...
update: 22 wattot fogyaszt a gép "fűtés" közben, szóval az tuti, hogy nem fűt. lehet persze (?) elvben más is, valami érzékelő, ami miatt nem aktiválja a fűtőszálat, esetleg vezérlési nyűg, de ehhez én már édeskevés vagyok elektronikában. hajlok rá, hogy megrendeljek egy fűtőszálat és kicseréljem.
-
zolnagy
őstag
válasz
gubabela
#120644
üzenetére
Szerintem nem jár több macerával. A sima kotyeszba is jó kávé kell, ha jó italt szeretnél és ugyanúgy frissen kell ahhoz is őrölni. Sőt sima kotyesznál azt mondják (JH pl), hogy forró vízzel érdemes felönteni, úgy jobb lesz a kávé, mert hamarabb elkészül az ital és a fém rövidebb ideig melegíti az őrleményt. Ezzel szemben sztem brikkánál amúgy is gyorsan megvan a folyamat és hideg vízzel lesz jó, ebből a szempontból kevesebb macera. Ha arra gondolsz, hogy néha érdemes kitisztítani a súlyszelepet, akkor talán igen, de így is egálban vannak.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
gubabela
#120638
üzenetére
Ha valaki klasszikus kotyogós élményre vágyik, akkor szerintem nem jó ötlet a Brikka. Ha addig tölti ameddig kell, akkor az elvárásokhoz képest túl rövid lesz a végeredmény, ha meg addig tölti mint a rendes kotyogóst, akkor meg rosszabb lesz a végeredmény, mint ha rendes kotyogóssal csinálná.
redingitell:
Brikka valamennyivel "espressosabb" kávét csinál, mint a sima kotyogós. Szóval rövidebb, de töményebb. De rendes espressotól még így is távol van. Ez előny lehet ha főleg tejes italokhoz használja az ember (értelemszerűen kevesebb lesz a víz benne, így mehet helyette több tej). -
HUNNIA1920
őstag
válasz
gubabela
#70720
üzenetére
Köszi, kicsit visszaolvasva végül a citromsav mellett döntöttem.

1 liter vízhez tettem 1 evőkanál háztartási citromsavat és a gyári leírás szerint végig csináltam a műveletet.
Érdekes, mert Karácsonyra lett véve és kb. 1 hete már semmi vizet nem nyomott ki a gép a felmelegítésnél, annyira el volt dugulva. Előtte is pár héttel már érezni lehetett, hogy nem úgy jön a kávé. Most viszont jónak tűnik. Lehet ezentúl előbb meg fogom majd csinálni. -
CB
senior tag
válasz
gubabela
#70544
üzenetére
Világos.
Ha dupla kosarat használok, attól függetlenül egy személynek megfelelő kávé mennyiséget kell bele tenni, ugye? Bocs, de ennyire kezdő vagyok.Miért lesz jobb a dupla szűrőkosárban az egy adag kávé, mint a szimplában?
Az ajánlott kosarak miben különböznek? A lyukak méretében, számában? Anyagukban? -
yazoo1
tag
válasz
gubabela
#70544
üzenetére
Éppen most néztem a Renekát és a Vst kosarakat.
Árban drága a Reneka-de csak addig drágáltam,amíg meg nem láttam a 12.500 forintos Vst-szűrőt...
A Renekát kipróbálnám,a kövi oldalon nagyon hihető a dolog:http://olaszpresszo.hu/reneka/Hozzáértéktől kérdem:jelenleg van egy gyári és egy IMs szűrőm-duplák.
Mekkora lesz a csapolás eltérése-minőségbeli-,ha Renekára beruházok?!Köszi előre is a válaszokat!
-
CB
senior tag
-
horvath85g
aktív tag
válasz
gubabela
#70492
üzenetére
Nem az a baj, hogy bonyolult a szerkezet, hanem, hogy gazdaságilag nem éri meg. Ha bármi más elromlik akkor már a karral együtt kb. egy új gép felénél vagyok..Amúgy tök igazad van, a tűszelep mechanikája szokott elromlani, nyitott vagy csukott állapotban beragad, legutóbb amikor szétszedtem sajnos letörtem egy darabot belőle ezért a belső rugót (ami nem is pontosan tudom mit csinál, nem arra gondolok ami ellen tart a szelepnek) már nem tudom visszatenni. Ez még nem is lenne tragédia, de sajnos a kávé már az O gyűrű mellett is folyik kikerülve a szelepet..Ezért lehet, h jobban megéri egy komplett kar mint ezeket a részeket cserélni.
Amúgy láttam nagyon érdekes projekteket, főleg az tetszett amikor egy raspberry pi-vel vezérelték a főzőt. Itt csinált már valaki olyat? -
spanyoll
addikt
válasz
gubabela
#69653
üzenetére
A keret igazából képlékeny. Úgy indult az egész, hogy barátnőmmel rájöttünk, hogy nagyon szeretünk kávézni és hozzá nem értőként, de szeretjük a finom kávét is. Így jött az, hogy otthon ne csak úgy random főzzünk valamit valahogyan, hanem kicsit tudatosabban. Így lett egy kotyogós első körben abba való kávéval, utána egy french press (igaz az is ikeás, de jobb mint a semmi alapon), plusz így lett egy v60. Mérleget már beszereztem, hogy grammra pontosan tudjuk a kávét kimérni, hőmérőm van (igaz húshőmérő, de vízhőmérsékletet is ügyesen mér), hogy jó hőmérsékletű vízzel készüljön az a kávé.
Emellett pedig lelkesen nézegetek mindenféle videókat és olvasgatok, hogy mit hogyan kéne készíteni.
Ergo költeni 0Ftot szeretnék, de mivel látom, hogy nem mindegy az őrlés szemcsemérete (múltkor egy ujjnyi vastag zacc szembesített french pressnél, bár ott én is ludas voltam, nagyon buta tutorial alapján készítettem), ezért van tervben egy daráló. Múltkor kérdeztem is, kaptam jó tanácsokat, ergo megvan mit kéne beszerezni, de most nincs fölösleges "kidobnivaló" 10+ ezrünk ilyenre. -
jolti
senior tag
válasz
gubabela
#69457
üzenetére
Én ebből vettem anno még a babyhez, mert fele annyiba került, mint az eredeti szöveterősített szilikoncső. Akkor még 2000/m volt az ára. Azóta változott, úgy látom. De tökéletesen tette a dolgát, sőt, ha jól tudom még mindig az van benne. A bondex kft-nél is szokott lenni néha.
-
Rush77
aktív tag
válasz
gubabela
#66969
üzenetére
@gubabela & mdav88
Igazából kezdem érteni de ugye pont az a problémám (általában), hogy ha egy csészére tudok (szerintem) nagyon jót húzni (16,5g -> 27mp -> 27g) akkor az ugye két csészére teljesen nem lesz jó.
Szerintem megpróbálom a következőt. Rámegyek a két csészés eredményre, hogy 27mp -> 2x18g és akkor azt visszavezetem 1 csészére.Ugye pont ez is a legnagyobb problémám és a kavarodás egyik oka, hogy én általában egyedül iszom duplát (napi 4-6 ha itthonról dolgozom) és ehhez van belőve minden
. Reggel viszont kell a két csésze mert a feleségemnek is kell viszont ő nem duplázik.Remélem érthetően meg tudtam fogalmazni (ez nem mindig sikerül nekem)
-
Rush77
aktív tag
válasz
gubabela
#65560
üzenetére
@kk831228, gubabela
Dehogy veszem annak. Pont hogy tanulni szeretnék.
Viszont ugye a videó apropója főleg az, hogy "azonos" körülmények között (a tömörítést kipróbálom majd úgy ahogy írod) ennyire más a végeredmény.A zárt karral annak ellenére sokkal lassabb (ha nevezhetünk 5-6 másodpercet soknak - szerintem ebben az esetben igen-) a lefolyás, hogy kb ugyanúgy tömörítek, meg ugyanannyi a kávé illetve a végeredmény is kb ugyanannyi. Ezért használom csak a mérőpoharat mert ilyen apró menetközbeni dolgokra a jelenlegi mérlegem teljesen alkalmatlan - most már elvileg a hét folyamán meg kell érkeznie a kis mérlegemnek-
És mindez ízben eszeveszett különbséget jelent mert a zárt karból ilyen beállításokkal borzalmas a végeredmény.Igazából a lényeg az, hogy nem tudom miért van ekkora különbség a nyitott és a zárt kar között mind lefolyás mind végeredmény tekintetében és ez az ami bosszant.
Ha állítok a darálón egy vonalnyit akkor a zárt kar teljesen jó, de ha ugyanazt a beállítást használom mint a nyitottnál akkor már nem.

Tiszta X akták ez nekem
-
Rush77
aktív tag
válasz
gubabela
#62726
üzenetére
Az mozdul persze csak ilyen szempontból a Graef jobb volt, hogy ott volt egy határozott kattanás is. És ugye ennél 1 vonal a kijelzőn az 2 fokozat.
Ettől függetlenül szeretem csak olyan hangja van (illetve nincs) mintha az enyémen koptak volna el a fokozatok a tekerőn. -
jolti
senior tag
válasz
gubabela
#61584
üzenetére
Komolyan levezgettél a kinti, meg az itthoni Graef szervizzel egy alátétért?

Bemész egy komolyabb csavarboltba és kapsz. Szerintem még itt tanyán' is találnék ilyen hézagoló alátétet.
De így első találatra , hirtelen felindulásból is ezt adta be. Itt is van kétféle vastagság 6-osból. De ha jobban körbe néznék, tuti lehetne bármilyet találni.(#61594) Parci
Nem feltétlenül.
Ahogy én csinálom nem tud megöregedni benne. Elég sokat tesztelgettem.
Igaz max. csak két napot van benne. Meg egy lemez elzárja fentről a levegőtől és a babokkal együtt süllyed. Ami a babok között van, annyi meg a zacskóban is van. -
Rush77
aktív tag
válasz
gubabela
#61323
üzenetére
Na hát úgy néz ki sikerül szerezni alátétet a német Gastrobacktől ingyen. (1 napon belül válaszoltak és küldenek MO-ba + 1-2 extra dolgot is kértem tőlük)
A Catlernél úgy lepattintottak, hogy csak kamilláztam.
Megkérdeztem, hogy van e lehetőség vásárolni tőlük alátétet meg egyéb alkatrészt ha szükséges.
Mondta a tag, hogy a gastro és a catler közti egyetlen különbség az az, hogy a Catlerhez neki a vásárlástól számított 2 éven belül kell találnia megoldást a felmerülő dolgokra illetve alkatrész igényre de a Gastrohoz nem...
Ami végül is jogos de akkor is...
-
Sinisi
senior tag
válasz
gubabela
#57437
üzenetére
Akkor még nem mondok le a magas robusztatartalmú kv.-król. :-)
A koffeintartalmat érzem is rendesen az arabikák után :-). Amit most iszok annak nem tudom, hogy mennyi a robi tartalma. Renekával 18g-ból 30g-ot csapolva 90 foktól egészen 84 fokig végigzongorázva a számomra zavaró jegy végig rendesen jelen volt. Jelenleg a 17g-ból 84fokon 32g-csapolmánynál tartok és még az utóízében (amit hosszan érzek :-) ) ugyan ott van ez a jellegzetes íz, de már korántsem olyan tolakodó jelleggel (meglehet ha nem éreztem volna ezt korábban annyira intenzíven, nem is azonosítanám elkülönült formájában és azt gondolnám, hogy túl kivonatolt a lé, ami miatt az állítgatásnál nem arra indultam volna amerre "szükséges").
-
Sinisi
senior tag
válasz
gubabela
#51337
üzenetére
+1 a metódusra, annyi pici különbséggel, hogy nálam eleve nagyobb dunsztosüvegbe van (jó nagyban
). Odamasírozok a szűrőmmel és a kis mérlegemmel + a hosszúnyelű mérőkanalammal a fagyóhoz, és ott villámgyorsan kiszedem a kívánt mennyiséget (ráhagyva legalább + 2g.-ot), a többi pedig vissza a fagyóba. -
fragola.6035
aktív tag
válasz
gubabela
#50487
üzenetére
Nem kell invensis pumpa, az egyébként is szar.
Most éppen egy Has Bean Kieni filtert főzök vele 6 baron, 1/3 arányút és nagyon finom. Bár ez a "finom" nem igazán értelmezhető, mert másnak meg más a finom.
Van, akinek az 1/1, 1/1.5 a finom, én ezekkel nem tudok mit kezdeni, így ilyen shotoknál még nem próbáltam a pumpa szabályozást. -
válasz
gubabela
#50478
üzenetére
jó, de paljoc ph-zik, simán lehet, hogy a hiteltelen halmazba tartozik
meg milyen mazzered van? ebből is látszik, hogy fogalom nélküli a ph fórum, mert a mazzerek egy része nem egy nagy szám, sőt. kony? robur? az már jó lesz. de minivel, majorral nem érdemes vízre szállni

egyébként meg mindenki elkezdi valahol. akik most a szakma teteje idehaza, ugyanúgy gaggiát újítgattak, tuningoltak, ugyanúgy iberitallal nyomultak, ugyanúgy itták a szénné pörkölt cuccokat az elején. aztán magukba szívták a tudást. utólag lenézni az újoncokat nem bölcs dolog, pláne, hogy talán épp datee írta azt az első időszakban csinált casmós pörköléseikről, hogy ma már nem tartja túl jónak őket. ilyen ez a biznisz, az ember egyre okosabb, egyre többet tud. (aztán jön az alzheimer
) -
zolnagy
őstag
válasz
gubabela
#49314
üzenetére
Én kimértem már többször a Silvanon is. Levettem a vízterítőt és a kilépő víz furatba bedugtam egy [ilyen] hőmérőt. Fél óra, de egy óra bemelegedés után is az volt, hogy a kilépő víz kb 10 fokkal kevesebb a piden jelzett értéknél. Ugyanezt tapasztaltam a korábbi Brasilia Lady gêpemnél is. Ezért van eltolási lehetőség a pid vezérlő beállításai között. Azaz, a tênylegesen mértnél x-el kevesebbet mutasson. Ha jól be van ez állítva, akkor azt mutatja, amennyi a tênyleges hőmérséklete a fejen kilépő víznek.
-
And06
aktív tag
-
válasz
gubabela
#49314
üzenetére
miért ne lehetne elképzelni? egy nagy vasgolyó, benne némi vízzel. mondjuk külső fűtőszálas, de más gépeknél belül a vizet fűtöd, a hőt nyilván a levegővel érintkező fém adja le leginkább, logikusan hangzik, hogy a víz a legmelegebb és kifelé haladva egyre hidegebb a fém. nincs a fej és a kazán között valami tömítés? az nem szigetel egy kicsit?
de amúgy akadémikus vita eléggé, mert kb. mindegy, hogy mennyi a különbség...
-
And06
aktív tag
válasz
gubabela
#49311
üzenetére
"Szerintem ezen nincs mit mèregetni. Mivel a kazán ès a főzőfej egy egysèget alkot jelen esetben, ezèrt egy idő után a főzőfej hőmèrsèklete kigyenlítődik a kazánban lèvő vizèvel."
amennyiben a jelen eset a rézcsövezett gaggia, akkor nagy eséllyel közel azonos a fej és a bojler hőmérséklete. de más gépeken / rézcső nélkül nem lehet axiómaként kijelenteni, hogy a fej és a bojler hőmérséklete azonos. és amig valaki ki nem mérte, addig hadd ne vegyem axiómaként, hogy a pogácsára érkező viz is ugyanolyan hőmérsékletü. -
soldier2
őstag
válasz
gubabela
#49308
üzenetére
Azért ennyire nem egyszerű a helyzet. Jó régen volt már mikor hőtant tanultam, de mivel a rendszer egyik vége fűtött, a hőleadás a másikon történik, így a fejen egy más, alacsonyabb hőmérsékletegyensúly alakul ki. És mivel a bojler hőmérséklete azonos a pid vezérlés miatt, így a bojler szigetelés sem befolyásolja a fej hőmérsékletét (a villanyszámlát viszont igen).
-
válasz
gubabela
#49290
üzenetére
jobb a hőcserélőnél, mert a formája miatt (hosszú alagút) nem tud keveredni a hideg víz a meleggel. ezért üt akkorát, nem kell 2 liter víznyi közeg vagy +2 kiló fém, simán nagygépes hőstabilitást adhat egy dupla erejéig.
de itt most a fej nyugalmi hőfokáról volt szó, nem kilépő vízhőfokról, nem? biztos figyelmetlen voltam, beteg az egész család, itthon döglünk

Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Electromos Guitar ( Cort Kx300 oprb+premium ortega tok+ Black Star Debut 10E erősitő!
- DJI Mavic 3 Pro Fly More Combo (2 akku) RC Pro - drón szett újszerű állapotban
- Alig használt Mavic Mini eladó (fly more combo)
- DJI AVATA 2 Fly More Combo drón - 1 akku, Goggles N3 szemüveg
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett - 500m magasság, C1, kevés repülés
- LG 32GS95UX - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- AKCIÓ!!! RITKASÁG! Microsoft Surface Pro 11 Qualcomm Snapdragon X Elite 16GB 1000GB OLED 120Hz Gar!
- Samsung Galaxy S24 Ultra 12GB / 512GB USA modell Szép állapotban!
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- 4db x Seagate Ironwolf Pro 10 Tb SATA3 merevlemez
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
, és nekem nem túl szimpi )

. Reggel viszont kell a két csésze mert a feleségemnek is kell viszont ő nem duplázik.

). Odamasírozok a szűrőmmel és a kis mérlegemmel + a hosszúnyelű mérőkanalammal a fagyóhoz, és ott villámgyorsan kiszedem a kívánt mennyiséget (ráhagyva legalább + 2g.-ot), a többi pedig vissza a fagyóba.



