- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bb0t: Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
- GoodSpeed: ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI - Memory Context Restory (MCR)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz Deer76 #55070 üzenetére
A Propelleres daráló nem jó, mert sok a finom szemcse ettől egyrészt keserű az ital, másrészt telemegy zaccal. Ha komolyan gondolod a brikkát a jövőben akkor egy DeLonghi kg79, vagy hasonló kúpos daráló jó választás, ennél sokkal olcsóbban kézit sem kapsz. És érdemes a Lavazza és hasonlóknál jobb alapanyagot venni (Pall&Yotz caffé Indian choco, vagy ha a keserűbbet keresed akkor Locavore, KVX caffé Gold mix pl jó választás lehet kezdésnek)
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
vicces
addikt
válasz Deer76 #55070 üzenetére
Erre a napi 1 kávéra én már maximum vennék egy nespresso gépet és csókolom. Biztos, hogy nem tekergetnem minden nap a kézi őrölt. Most is épp nagyaralok, de a kotyogóson kívül mást nem is pakoltam be. Pedig eredetileg az őrölt is akartam hozni. Inkább vettem egy téglás kávét. Ha hazaérék annál jobban fog esni a minőségi kofi.
De napi 1 kavera... Áááá:)
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz Deer76 #55827 üzenetére
Szia!
Teljesen látatlanban nehéz mit mondani, de savanyú az biztosan nem jó. Első blikkre azt mondanám, hogy ha savanyú, és átlag olasz kv-t használsz (ami persze nincs, de valahogy meg kell fogni a sztorit), akkor aluloldott a kávé, vélhetően sok túl nagy szemcse van benne, amik mellett átszalad a víz.
Írod, hogy többféle kávéból is próbáltad. Nem voltak még döglöttek (földes-dohos illatú), friss szemeket használtál? Ha biztosan friss kv-t használsz, azzal ezt kiküszöbölheted.
Az őrlemény finomsága kb. az asztali só alatt legyen, ezt elég nehéz megvalósítani a forgókéses darálókkal, ha ebben előre szeretnél lépni, akkor egy Hario jó lehet. Az Esperanza-ról nem találok képet, hogy valóban őrlőműves lenne, nem pedig forgókéses.
Az előmelegített oké, szerintem mindegy, hogy hol melegíted elő, én gázon tettem mindig, nem tököltem pluszban a mikróval. Így a készülék is meleg volt, és annyi idő alatt le is daráltam a Hario-n a kávét.
Brikka helyett sima Bialetti Moka Express-t ajánlok, sokkal stabilabb. Vagy ha mindenképpen Brikka, akkor az eredeti gyártású olaszt, aminek megvan a kosár alatti tömítése is.
-
soldier2
őstag
válasz Deer76 #56500 üzenetére
Egy próbát megérhetnek, különösen ha árérzékeny a projekt. Ha árban kicsit feljebb mennél próbáld ki a Gold mixet, esetleg egy olcsóbb Kolumbiait. Vagy Paljoctól a Choco madness, Indian chocot. Nagyon drága kávét valóban nem érdemes beletenni.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
debsa
csendes tag
válasz Deer76 #56500 üzenetére
Nekem és a vevőimnek is a kolumbia kedvencem.
Egy részük kotyozik, mások rendes géppel. de árban és élményben az a választásuk általában.valami szép 1400as hg vagy shg, mosott vagy honey
esetleg guate vagy nicamegjegyzés: a hg és shg helyett írjak mn (magasan növő) és kmn (különösen magasan növőt)? a honey helyett köztes eljárásút írjak inkább?
úgy jobban értitek, vagy maradhatok a baristák között használt terminológiánál?
és ezt most komolyan él nélkül kérdem, mielőtt azzal bombázntátok, hogy kigúnyolom a kéréseteket.
Kicsit furcsa, hogy ennyi home barist között vagyok, és alkalmazkodó képes vagyok ésszerű határok között.
ezért fogadom el azt is, hogy ne angolt hanem valami magyar kifejezést használjak(bár halkan azért hozzátenném hogy a profik ligájában ez nem okoz problémát, mert tudjuk hogy miről beszél a másik)
béke!
Debreceni Sanyi
-
SierraFox
tag
-
Sinisi
senior tag
válasz Deer76 #57508 üzenetére
Ez a v. gondolások, és a friss pörkölés + a nagyobb nyomás (aszem kb. 9X magasabb a kotyeszénál) eredményezi, hogy a csapoláskor még annyi Co2 oldódik bele a mennyei mannába aminek az eredménye végül is a crema (a képen láthato, hogy a hab megannyi buborékból (CO2-ből) áll).
-
Sinisi
senior tag
válasz Deer76 #57551 üzenetére
Az a fater aki kotyeszozik. Cukrot én mindegyikbe rakok. Legalább is addig amíg nem sikeredik olyan koffeet gyártani amibe úgy érzem, hogy nem szükséges. Vagy a kávézás is számomra olyan lesz mint mint a borozás, aminél hosszú út vezetett az igazi szárz fajták megkedveléséig és mostanra már el sem tudom képzelni, hogy mit szerethettem az édesekben annyira...
A palermót még nem kostoltam, ezt a veleceit még élvezem egy kicsit, illetve kipróbálom majd a kevesebb kv. magasabb aránnyal is, hogy milyen, de azután azt verem csapra. Szerintem pár nap és eljutok odáig.
A velencei mostmár szépen beadja a csokit az utóízében is!
Pid: 96fok. 18g kávéból a cél a 36g víz, amiből 37 lett 16 mp alatt.
A kremát viszont nem értem, hogy miért nem mutat világosabb árnyalatot a 94 fokhoz képest...
[kép] [kép]szerk.: ahogy haladok a durvább darálás irányba egyre jobban szétköpködi a nakedből a kv-t... :/
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Deer76 #57551 üzenetére
"Nekem a paprika szokta megülni a gyomrom. Azt hiszem a héja miatt van, legalábbis volt kolléganőm mondta, hogy neki is ilyen baja van vele. "
ezt írtam is tegnap: igen, a héjának magas a cellulóz tartalma, ahogy a paradicsoménak is. ezt nem tudod megemészteni, de a szervezet azért ezerrel megpróbálja: savat termel hozzá.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Sinisi
senior tag
válasz Deer76 #57712 üzenetére
A tapasztalatod egybevág azzal amit ügyetlenségemben most húztam. A darálót nem finomítottam, hanem durvítottam és sikerült jól odaraknom az állításnak. 9-10 mp. körüli lefolyással :-) 35g víz 17g kv-ból 86°C. Szerintem is ellaposodtak ízek úgy, hogy a kesernyésség dominál... Ezzel azt hszem, hogy a kisebb adagból a nagyobb aránypár részemről kipipáltnak tekinthetem. De nem adom fel! még tovább próbálkozok a kisebb adagból a kisebb arány irányába...
-
Rush77
aktív tag
válasz Deer76 #57857 üzenetére
En magam mint poemia tulaj lebeszelnem ot a poemiarol. Megveszi es utana kene nem nyomasfokozos kar is hozza ha tenyleg szeretne valami ertekelhetot is belole. Arrol nem beszelve, hogy a mostani poemia erezhetoen silanyabb minosegu mint ami nekem van kb 4-5 eves ( a cegnel most vettek 2-t is es haaat erezheto a kulonbseg az anyagokon). Majd a nalam hozzaertobbek megmondjak a tutit de en azt mondanam, hogy inkabb varjon hatha felbukkan valami vagy meg egy picit tegyen felre pl egy Gildara.
-
Sinisi
senior tag
válasz Deer76 #57853 üzenetére
Nekem nem sikerült megbarátkozni ezzel a gondolással... most azt mondanám, hogy csak az igazán spártaiaknak ajánlanám nyugodt szívvel.
A Palermo Aranya is nagyon ütős, nekem még ebben is túl sok a keserű, de szerencsére érezhető a nem elhanyagolható! "előrelépés"! Ám utóízben mintha sószóróból szórnám a keserű kakaót a nyelvemre amit előtte megfüstöltek. De biztos bennem van a hiba... minden esetre nem tervezem egyiket sem újrarendelni. Bár azon sem lennék meglepve ha a szakértelm is hagyna kívánnivalót maga után ;-)))
Palermo :
Pid: 84
-
ronin s8
senior tag
válasz Deer76 #58361 üzenetére
Szerintem a víz hőmérséklete indifferens, az a kioldódásban számít. Durvára kell darálni, telerakni a kosarat, és picit a vízszint jel alá tölteni. A melegítés számíthat még. Ha van megfelelő erősségű robbanás, a créma is jó lesz.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
leKri
újonc
válasz Deer76 #58494 üzenetére
Bazsee71 jól mondja!
Kék elefánt és a Hét kávézó véleményem szerint kiemelkedő a többi, Szegeden működő kávézók közül. Maximális szakértelem és lelkesedés mellé kellemes hangulat és segítőkészség is párosul. Mindkét helyen általában kétféle kávét tudsz megkóstolni, a Hét-ben mindig van egy klasszikus sötét pörkölés, és egy világos. Az Fáncsi egy nagyon hangulatos belső udvarban található a belváros közepén, a Hét pedig egy klasszikus belvárosi utcában, ami szintén megér egy látogatást. Esetleg még az Antique Cafe.
Majd számolj be, milyen volt"Coffee is a fruit. Don't let the fruitiness scare you."
-
Bazsee71
őstag
válasz Deer76 #58546 üzenetére
Frei ugyanaz, mint máshol. Ha a tejes-aromás csodákkal ellentétben egy igazán jó kávé a cél, akkor az ajánlottak közül érdemes választani. Voltam már az A2-ben is, akkor még Arcaffé volt az őrlőben, az valami fantasztikus volt. Hogy most mivel dolgoznak, az jó kérdés (pár hónapja pl. AVX volt).
Illetve jártam a Dockban is. Ott érződik, hogy nem elvakult kávésok teszik ki a forgalmat, mert faggatózni kellett a kávék után, illetve 2x elmondta - az egyébként nagyon kedves - pultos hölgy, az AVX Diamond savas lesz, nem a szokványos ízvilág. Nem volt életem kávéja, de egy jó átlagnak nevezném.
-
Deer76
aktív tag
válasz Deer76 #58764 üzenetére
Ezt tudja valaki?
Más. Szegeden ittam egy eszpresszót a Kék Elefántban az ajánlásotok miatt. Egy azt hiszem brazil-etióp blendből készült kávét ittam.. Nekem nagyon szokatlan a gyümölcsös, savanykás íz, de kellemes szájízt hagyott maga után. Szimpatikus a barista, elbeszélgettünk vele. Elmondtam, hogy én otthon kotyogósból főzöm a kávét, de szeretnék venni egy brikkát. Ami érdekes, hogy ő már a második hozzáértő (paljoc pörkölőmester ugyanezt mondta nekem), aki jobban preferálja a sima Moka expresst. Az 1000Ft-os 1 személyes kotyogómat mindenképp le akarom cserélni. Erről azt tudni, hogy ami adagot főz az tökéletesen elég, de nem tudom, hogy a Moka Express esetén 1 v. 2 személyes lenne jobb.
A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
-
#93794560
törölt tag
válasz Deer76 #58783 üzenetére
Ezeken a kotyogósokon az adagot az olasz adagok mennyisėgével mérik, ami számomra elég kevés. Én annál nagyobb adagot iszom. Emiatt vettem nemrég 3 személyest, mert az így az én mércèmmel mérve két adag jön le vele. Mivel itthon ketten kávėzunk most már, így ez az új, háromszemélyes kotyesz remekül kiszolgál.
A régi, noname kotyogómban a kávépogácsa mindig nedves, sárszerű maradt, ebben az újban elég száraz lesz, és szinte egyben kijön.[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
válasz Deer76 #58783 üzenetére
Én biztosan a 2 személyest választom, az eddigi 1 személyesek kevés kávét főznek (nekem).
ronin s8 az enyémben szilikon tömítés van, de lötyög a felső szűrő, összerakva persze jól zár.Eleinte kb. 4 adagot főztem le vele, amit persze megitattam a lefolyóval, mire mertem inni a főzetből.Van itthon egy 4 személyes is, nem alu, de már bejáratott kotyogó, teljesen más ízű a főzete.
-
#93794560
törölt tag
válasz Deer76 #58922 üzenetére
A 70-es, 80-as években, amikor gyerek voltam, túl sok fajta kávé nem volt. Omnia, Karaván, Mokka. Gyerekként viszont imádtam, amikor a boltok előterében kirakott "kávédaráló" gépekkel kellett őrölni a szemes kávét. Felül beleöntöttük a tölcsérbe, alul rácsíptettük a papírzacskót, és mehetett a buli. Akkoriban az ABC áruházak hangulatához hozzátartozott a darálógépek magas, érces hangja. Az Omnia nyilván jobb volt a másik kettőnél, és az emberek emlékeiben az maradt meg, hogy az milyen jó. Ma már más a helyzet, sokkal nagyobb a választék, és a jobb kávék is elérhetők.
-
ronin s8
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest