-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni abban,, hogy merre lenne érdemes továbblépni.
A jelenlegi felállás az a következő.
Van egy Philips Saeco Poemiám (amit még az előtt vettem mielőtt elkezdett volna jobban megmozdítani a kávé). Van egy Hario Skerton illetve egy nyomásfokozó nélküli kar amihez meg most fogok venni egy tampert (53mm).
A kérdésem az lenne, hogy mivel elég sok kávét iszom, néha elég macerás kézzel őrölgetni, így tervezem egy elektromos őrlő beszerzését.
A Graef CM702-t néztem ki mert viszonylag szűkös a keret viszont azt olvastam róla, hogy eléggé bonyolult a pontos beállítása (különböző alátétek...). Esetleg tudtok mást ajánlani 35k-ig?
A másik meg majd a kávégép váltás lesz (de az sajnos csak később). Ebből viszont teljesen tanácstalan vagyok, hogy max 150k-ig mi lehetne.
Köszi. -
Rush77
aktív tag
válasz Bazsee71 #54451 üzenetére
Köszi, akkor megveszem a CM702-t
Így van csak espresso megy.
És esetleg gépből tudnál ajánlani valamit az esetleges váltásra? Gondolkodtam használt felújított gépen is de nem tudom melyik lenne az igazi. Illetve nem tudom, hogy mikortól lenne overshoot a gép az én szintemen. -
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Nézegetem a Danetti oldalát és nem tudom, hogy a jelenlegi szintemen (Saeco Poemia, Hario Skerton, nem nyomásfokozós kar + 53mm tamper) érdemes e kipróbálnom mondjuk a TT8020 illetve a Colombia San Cayetano EP 10-et. Van valakinek tapasztalata ezekkel a kávékkal? Nem overshoot egy picit a jelenlegi felálláshoz?
Illetve a másik kérdésem az lenne, hogy hogyan érdemes tárolni a kávét? Most van egy Hario üvegem. Ami érdekelne, hogy a többit, hogyan érdemes tárolni. (fagyasztani kis adagokban? vákumozás működhet?
Köszönöm szépen.
-
Rush77
aktív tag
válasz Keresztapper #54627 üzenetére
Köszi szépen.
És a fagyasztáshoz van valami bevált módszer? Illetve a kiengedés az hogy történjen? Előző este kiveszem? -
Rush77
aktív tag
válasz soldier2 #54632 üzenetére
Köszi!
Akkor a fagyasztás kilőve szerintem, mert eléggé korlátozott a rendelkezésre álló hely.
Zacskót néztem ezeket ha erre gondoltál és szerintem akkor ez (is) lesz.
Jelenleg egy ilyenben tárolom (már ami belefér kb 200g).
csak ugye ha fél kilós/ kilós kiszerelést veszek esetleg akkor a többivel kéne tudnom mit kezdeni. De törekszem a kisebbekre csak hát nem mindenből létezik. -
Rush77
aktív tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget.
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Van egy "utazós" Brikka-m és az lenne a kérdésem (ha már itt többen is megemlítették nekem is eszembe jutott, hogy van ), hogy milyen finomságú őrlemény javasolt a Brikka-hoz?
Eddig amíg nem kezdtem el érdeklődni a témával kapcsolatban előre őrölt kávéval használtam de most, hogy van a skerton szeretném kipróbálni, hogy mit tudnék kihozni belőle.
Egy picivel durvábbra hagyjam mint amit a poemiahoz használok espressonak?
Köszi.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
A Catler ES 8011 SE géppel találkozott már valaki? Vannak tapasztalatok vele?
Köszi.
-
Rush77
aktív tag
válasz Keresztapper #54854 üzenetére
Ok. köszi.
És mondjuk ilyen max 160k-ért mit ajánlotok? (néztem az ajánlottakat de nem sokat mond nekem mivel nem ismerem ezeket és ezért próbálok puhatolózni)
Ahogy nézem a Silvia masszívan túl lóg ezen (most 200k-ért láttam).
Maradna a GC használtan?Meg igazából az lenne az igény, hogy mivel ugye nem vagyok túl tapasztalt úgy némi kísérletezés után tudjak egy elfogadható eszpresszót illetve fejlődő irányba indulni (nem profi szinten nyilván) és a feleségemnek se okozzon különösebb gondot a használata mivel ő nem igazán érdeklődik a téma iránt. (és gondolom ez lenne a legnehezebb szempont )
Köszi
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Még mindig nézegetem a gépeket 160k környékén a majdani (év vége felé) vásárlásra (természetesen figyelem a használtakat is) és a következőt találtam.
Erről esetleg van valakinek tapasztalata, véleménye?
La Pavoni Dolce Espresso PIDKöszi
-
Rush77
aktív tag
válasz soldier2 #55233 üzenetére
Köszi!
Még nézelődök. meg addig még úgy is milliószor fog változni a kínálat de próbálok tájékozódni.@(#55242) Wolfy999 Neked is köszi az infót.
Más!
Valakinek van esetleg tapasztalata a Barbera Pregiata illetve Barbera Aurora-val
Vagy még az AVX saját Brasil vagy Colombia kávéin gondolkodtam.Köszi.
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Ha valaki pestről tervezi esetleg, hogy rendel júniusban az AVX-től, kérem jelezze.
Nem kell nagy dolog csak kávés tasakok.Amúgy most fogom kipróbálni ezeket.
Köszi.
[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Valaki használt vagy találkozott már Gaggia automatával (pl Titanium)?
Mik a vélemények?
Ismerősöm nézelődik és gondoltam megkérdezem hátha van valami tapasztalat.Köszi.
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok.
Lehet nagyon hülye kérdés de szerintetek ha kicserélem a szűrőkosarat IMSre a Saeco Poemian, számítana valamit? A nem nyomásfokozós kar megvan csak elméleti síkon amíg nincs keret egy GCre vagy hasonlóra, hogy lenne e valami előrelépés. A cm702 mar meg van rendelve.
Köszi -
Rush77
aktív tag
Elvileg 53mm-es megy bele. Jelenleg egy ilyen kar van hozzá. (Bocsi a linkért de mobilról vagyok) https://www.seattlecoffeegear.com/non-pressurized-portafilter-upgrade-for-saeco-and-starbucks-espresso-machines
És erre gondoltam esetleg. (Tényleg csak elméleti síkon, hogy lenne/lehetne érezhető javulás)
https://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/8-1-Barista-eszkozok/0/5/887-IMS-DC-12-18g-53mm-es-Szurokosar -
Rush77
aktív tag
válasz fragola.6035 #56946 üzenetére
Én voltam és tényleg jó volt bár nem tudtam végig maradni így kicsit gyorsan kellett végig menni.
A Faema-nál például beszélgettem az egyik sráccal miközben illatmintákat mutatott és ki kellett találni, hogy mi volt, aztán dobott nekem egy olyan espresso-t, hogy azt hittem magam alá vizelek.
A Hungarian Tourism Agency standján ki volt téve jó pár itthoni pörkölő terméke és éppen One eleven concept kávé volt terítéken.
Abszolút laikusként hatalmas élmény volt. -
Rush77
aktív tag
Tudom nem vagyok mérvadó, de nekem filterből amik bejöttek az a cafe de colombianál volt illetve a még a curtisnél adtak Kenya Muthonjo AA-t (Bonanza német pörkölő) amiből kaptam is egy kis csomaggal ajándékba, meg egy Cseh pörkölőtől (Delicado) volt nagyon jó szerintem a Yirga. Illetve tőlük vettem egy elég nugátos ízű Brazilt is.
[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Koffeinmentes kávéból tudtok ajánlani valami jót ami nem ilyen tucat bolti?
Köszi -
Rush77
aktív tag
Én a saját példámmal tudok jönni csak.
Nekem egy "ipari hulladék" Saeco Poemia gépem van. Aztán apránként elindultam a (remélem) jó irányba.
Vettem egy nem nyomásfokozós kart, egy tampert meg egy kézi őrlőt hozzá. Már ez is érezhető javulást hozott a frissen pörkölt kávéval.
Most úton van egy Graef CM702 daráló (32k és azt mondják, hogy presszóhoz ez a minimum belépő) amivel további javulás várható a végeredményben és majd amikor év vége felé lesz keret akkor jön a GC vagy valamelyik jobb gép.
Már eddig is fényévekre vagyok eredményben attól amivel és ahogyan kezdtem.
Lehet hülyeségnek fogják itt tartani sokan de szerintem ha nem engedheti meg magának az ember (mint én sem), hogy egyszerre 100k+ kiadjon felszerelésre akkor apránként is lehet érezhető javulást elérni. -
Rush77
aktív tag
A 702 és a Fred között én is sokáig gondolkodtam de most egyelőre a budget az erősen behatárolja a lehetőségeket.
Gépek közül pedig amennyiben nem találok normális GC-t úgy én is inkább kicsivel tovább spórolok és az Anna-t vagy Gilda-t veszem számításba.BTW: A hozzáértőknek címezném ezt a kérdést.
Ebay-ről mondjuk ha találok GC-t honnan tudhatom, hogy mennyire van "lefingott" állapotban (nyilván elsőre sehogy). De mégis mert ha mondjuk nem hajlandó + képet küldeni a belsejéről az eladó akkor is igazából mind1, és meg lehet venni mert mindene cserélhető (persze ártól függően)?
Csak hát kérdés, hogy mennyire szállnak el a költségek ebben az esetben. -
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Visszaolvasva láttam, hogy kezdő kávénak ajánljátok a Pacificaffe PinUp illetve Rome-ot (meg talán a La Piazza) meg egsetleg PJ Choco. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy mennyire jók ezek brikkához ha utazok (Hario Skertonnal).
A CM702-vel kapcsolatban pedig érdekes módon elég sok benne marad nekem amit pofozgatással tudok csak kiimádkozni (kb 1,5-2g) ez ilyen vagy nem kéne ennyinek benne maradnia?
Köszi
-
Rush77
aktív tag
@ adp & zolnagy
Köszi.Mondjuk annyi van nálam, hogy a jelenlegi géppel gyakorlatilag nincs mozgásterem (Saeco Poemia de megy a spórolás a köv. gépre).
Amivel játszani tudok az a mennyiség, az örlés meg a tampolás (nem nyomásfokozós kar + tamper).
Viszont a WOC-n vettem egy Brazil Cocarive Mantiqueira de Minas-t és abból elég jól sikerül most már hoznom a mogyorós nugátos ízeket szóval úgy érzem fejlődök lassanAzért is kérdeztem az ilyen "egyszerűbb" kávékat mert ehhez a géphez meg a jelenlegi tudáshoz még sajnálnék mondjuk egy Yirgat vagy hasonló komplexebb ízvilágot adó kávét mert nem hinném, hogy bármi értelmeset ki tudnék csiholni belőlük
@(#57432) adp
Az ecsetet én is használom és tényleg jó de most majd kipróbálom a te módszeredet.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz kozsy18 #57545 üzenetére
Nekem anno jó pár évvel ezelött egy munka/egészség védelmi oktatáson mondták, hogy amennyiben valamilyen erősen savas dolgot nyel véletlenül az ember akkor hideg tejet kell inni mert az semlegesíti a maró hatást. Amúgy amikor nekem is felmegy a savam akkor segít a tej. Főleg a 2,8 és a 3,5-ös.
-
Rush77
aktív tag
-
Rush77
aktív tag
válasz Deer76 #57857 üzenetére
En magam mint poemia tulaj lebeszelnem ot a poemiarol. Megveszi es utana kene nem nyomasfokozos kar is hozza ha tenyleg szeretne valami ertekelhetot is belole. Arrol nem beszelve, hogy a mostani poemia erezhetoen silanyabb minosegu mint ami nekem van kb 4-5 eves ( a cegnel most vettek 2-t is es haaat erezheto a kulonbseg az anyagokon). Majd a nalam hozzaertobbek megmondjak a tutit de en azt mondanam, hogy inkabb varjon hatha felbukkan valami vagy meg egy picit tegyen felre pl egy Gildara.
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Gaggia Evo-t érdemes (egyáltalán lehet e) tuningolni bármilyen formában? Illetve mennyiben különbözik minőségileg mondjuk a poemia-tól ? Mármint gondolok itt olyanra, hogy van e bármi ami a kétszeres árat indokolta?
Köszi
[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Én most főztem egyet a Brikkaval (román). Skerton 1 fordulat -1 állás (Pacificaffe La Piazza) és crema majdnem semmi, kicsit híg lett de nem rossz ízre.
Nem túl keserű (csak egy picit kesernyés) és semmi savanyúság. Délután egyet még vissza veszek a skertonon és megnézem úgy. Ha úgy sem akkor még egyet. Meg lesz ez a csütörtöki utazásra -
Rush77
aktív tag
-
Rush77
aktív tag
Na hát meg volt a második próba. kettőt vissza tekertem a Skertonon és ugyanúgy 15g. Az eredmény minimális crema épp, hogy egy picivel több mint az előzőnél. Ízre nem is tudom sok különbség nem volt.
Menjek fel a mennyiséggel egy picit?
Az ami meg Roninnak lejött az álomvilág egyelőre
Reggel tovább próbálom. Csütörtökre meg kell lennie -
Rush77
aktív tag
válasz Sinisi #58419 üzenetére
Én ilyen szempontból szerencsésnek mondhatom magam mert elég nagy a koffeintoleranciám. Meg régebben sikerült kifejlesztenem egy tuti módszert az (el)alvásra.
Amikor még egyedül laktam és unalmamban heti 8 küzdősport edzést lenyomtam (heti 4 alkalom) általában este 8-tól 10-ig és az adrenalin a fülemen folyt, nem tudtam aludni hajnal 3-ig.
Hülyeségnek tűnik de kb 3-4 hét folyamatos gyakorlással (értsd mindennapi szenvedéssel) sikerült eljutni oda, hogy lefekvéskor arra gondolok, hogy nem gondolok semmire és most már ezzel a módszerrel kb 10 perc alatt el tudok aludni (10-ből legalább 7-szer). Úgy is, hogy mondjuk lefekvés előtt egy órával még bedöntök egy presszót, bár este 6 után igyekszem nem kávézni csak kivételes esetekben.@(#58420) ronin s8
Volt robbanás és a fölső részben nagyon szép sűrű crema volt de ahogy levettem a tűzről és elkezdtem kiönteni el is tűnt jóformán az egész.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Megvolt a reggeli első próba a brikka-val.
Csak a kisérlet kedvéért annyit változtattam, hogy 15-ről 16 grammra mentem fel (épp hogy enyhén púpos legyen a kosárban). Most viszont nulla crema mellett semmi robbanás csak egy szégyellős sziszegés. ízre meg továbbra sem ihatatlan inkább csak nagyon híg ízvilág.
Érdekes, hogy a La piazza ennyire nem adja ezt most pedig friss. Presszóban mégis masszív cremát hozok belőle.
Megyek kipróbálom a másik kávéval.Ami nem változik. Szűrt víz a jelölésig, Skerton beállítás (1 kör -3 állás).
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Most az elmúlt pár napban volt egy pár apróbb dolog amiket tapasztaltam.
1- Szerintem a Brikkammal valami baj lehet mert Ronin javaslatára kipróbáltam a Prodomoval (amíg le nem vertem az asztalról a nyitott csomagot és hát kb 15dkg ment is a kukába de mindegy is) és hát nincs robbanás hanem a következő történik.
Ami adott: hideg víz a jelölésig, kávé kocogtatás nélkül késsel lehúzva szintbe, közepes láng.
- jön 1-2 csepp "elő kávé"
- utána viszont az adag első fele hirtelen lejön és rá egy fél percre egy erősebb szuszogás (de nem robbanás mint ami a videókban is látszik) kíséretében jön a crema (nem sok) majd kiöntés után nem sokkal el is tűnik.
Ízre viszont továbbra sincs baj vele csak nem tudom, hogy tényleg így kéne működnie. (a különböző viedókon látottak alapján nem)2- A poemian sikerült eltüntetnem a kávék enyhe (kellemetlen) savanyúságát ami eddig kávétól függetlenül valamennyire jelen volt mégpedig úgy, hogy elindítom-megállítom gyorsan egymás után kb 7-10szer és várok pár másodpercet és utána indítom ténylegesen a gépet. Így most már a La piazzaból is jön a mogyorós, csokis íz.
-
Rush77
aktív tag
Filterhez (v60) milyen kávékat tudnátok javasolni kezdésnek?
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Kotyogóshoz illetve alkalmanként filterhez ezek közül melyik darálót ajánlanátok?
Ismerősömnek lenne ajándékba.Delonghi KG 89
Russell Hobbs 23120-56 ClassicsMax 15 környéke lenne a költségplafon.
Köszi.
-
Rush77
aktív tag
Valamelyik nap vettem egy Tazza D'oro koffeinmentes kávét a feleségemnek és valami borzalmas volt.
Ihatatlan még tej + cukorral is, pedig ő neki saját elmondása alapján kvázi mindegy bár mióta normális kávékat veszek azóta kezdi érezni ő is a különbségeket.
Ennyire rossz kávét még életemben nem ittam.
Aztán megnéztem a doboz alján és hát ha jól láttam akkor 8 hónapos volt a cucc.Ellenben viszont a PY Choco Madness meg a Locavore az nagyon betalált még ezen a hurka gépen is.
A Get Up! nem rossz de nekem annyira nem bejövős viszont egy kis cukor nagyon jót tesz neki.