-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
rastacsz
tag
válasz
Rush77
#117485
üzenetére
https://prohardver.hu/tema/kave_topic/hsz_116151-116151.html nem ezt keresed?
Amúgy mi ez a Sanremo dömping itt Magyarországon? Szegedre is pont lepottyant egy

A third wave kávékkal mi a stejsz? Misel nem volt elégedett? Vagy őt nem lehetett kávéban fizetni, mint a programozókat?
-
Nutra
tag
válasz
Rush77
#117289
üzenetére
Rush77 BES920 portafilter kicsit olcsóbban (annyi szépséghiba, hogy tovább kell forgatni, mint a gyári kart, viszont szabvány menetes, így majd egyszer lehet hozzá fa kar).
A ki-bekapcsolás engem hetekig idegesített
, aztán megszoktam.
Erre sajnos sehol nem láttam jó megoldást. Talán egy switchbot, de az meg elég gagyin nézne rajta ki
-
Gery0505
aktív tag
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Rush77
#116443
üzenetére
Gyógyulj meg mihamarabb, borzasztó dolog ez. Javasolnék egy ideggyógyászati kivizsgálást, mert ott lehet tudnak segíteni. Kollégámnak is a Corona után néhány hónappal olyan posztcovid tünete alakult ki, hogy az idegeire ráment a Corona, és alig tudott járni, meg ideiglenesen Alzheimer kóros is lett. Aztán kivizsgálták őt az ideggyógyászaton, kapott rá gyógyszert, és rendbe hozták teljesen. Azóta újra tud tanítani.
-
válasz
Rush77
#109796
üzenetére
Lassabb, sokkal kevésbé robosztus a felépítése, a menüje egyszerű mint a faék. De ezek otthoni környezetben nem zavarók.
Nem rögösít, elég finoman lehet lépkedni a fokozatok között és sztem púder a végállása, én azt még sose próbáltam, nem iszom török kávét. A pangót közel 0-ra lehet csökkenteni egy kis hekkeléssel, de azt én nem csináltam meg mert nem adagonként őrlök így nem érdekel. -
-
WarLock07222
tag
válasz
Rush77
#106570
üzenetére
Van, pont mostanában rendeltem 2 csomagot húsvétra a család kedvéért, mert ők nem annyira élik a specialty vonalat. Az a helyzet, hogy én pedig a classic vonalat nem élem annyira, szóval korábbi tapasztalat nincs is más itthoni pörkölő ilyen jellegű tevékenységével.
A Brazil + India és Brazil + Columbia lett kipróbálva. Szerintem kellemesek tudnak lenni, ha valaki erre izgul, tejes italba kifejezetten. Az én szívembe nem lopták be magukat a közepesen sötét pörkölés miatt, illetve a Brazil + India a robusta miatt, de amúgy nem rosszak. A csomag ratyi, nincs rajta visszazáró alkalmatosság. Pörkölési dátum szintén nincs rajtuk, ami megint csak fura volt nekem, bár a lefolyások alapján elég frissnek tűnt mindkét csomag. A család meg örült, hogy végre kávé kávé jön le a Robotból
-
-
Tomi_Sci
őstag
-
Crondore
tag
válasz
Rush77
#102653
üzenetére
Én tegnap bontottam Nikarauga Pacamara Natural -t, nem hogy Niche közeli őrlőm nincs de egy cm702 -esel nyomom. Szóval ez az omni roast nekem új vonal. De írom a lényeget. Szimpla (tudom, tudom) ims szűrő, daráló állás ugyan ott ahol a olaszos vonalat darálom - ez nekem is furcsa volt alapból finomabban indultam, PID 95 fok. 11g -> 35 mp -> kb 35 ml. Igazából nem tudom mit kellene éreznem, de amit érzek: semmi citrom(olyat már ittam tudom milyen), inkább mintha cukor nélküli vegyes gyümölcs levet innék. Nekem semmi kv jellege nincs a megjelenésen kívül, azt is kicsit hígnak érzem, de úgy tudom az normális, crema kevés, az én ízlésemnek világos is de nem fehéredett ki. Amúgy nem tudom, lehet ti már ezt is citrusosnak éreznétek, és nálam tompább az erre valóérzékenység. El fog fogyni gondolom, de nem ez lesz a kedvenc vonalam kvból, viszont legalább ilyet is ittam/főztem.
-
Balus
tag
válasz
Rush77
#102672
üzenetére
Én is rendeltem a karácsonyi csomagból, csak zöldben. A 3 kávéból a Nicaragua Pacamara Natural volt az, aminek már az illata is ütős volt még zölden is. Kicsit olyan, mintha fermentált lett volna. A pörkölés után is nagyon ízlett.
A másik 2 kávé a csomagból inkább átlagos volt (Nicaragua Maracaturra Honey, El Salvador). A 2. pörkölés még pihen, remélem sikerül valami többet kihozni belőlük.
-
bbuffy
senior tag
válasz
Rush77
#102653
üzenetére
Nekem van tőlük ebből a kávéból zöld, én pörköltem, igy másfél hét után már szepen beálltak az ízek, de nem egy Etióp varázslat. Fogok pörkölni kicsit sötetebbet belőle, talán az jobb lesz. Cortadonak finom lágy, kevés savval.
A hybride ből, jókat pôrköltem, nem túl vilagosra, de jó savak vannak így. -
#75655680
törölt tag
válasz
Rush77
#97716
üzenetére
Manooka is tök jó volt mikor arra jártam, és a Kis sziget is.
Amitől pedig hanyattestem, az Szarvaskő faluban, Eger és Szilvásvárad között az út szélén áll egy kis autó, Makákó a neve ahol a semmi közepén egy kifejezetten finom flat white-ot ittam. Azt hiszem saját maguk pörkölik a kávéjukat valahol.
-
válasz
Rush77
#93940
üzenetére
"Én a majort úgy adagoltam be, hogy van egy jó ajánlat egy jó darálóra. Igaz picit nagyobb mint a gastroback (sage)
de jobb is. Amikor meglátta élőben majdnem a küszöbön kellett aludnom de tudja, hogy ez a hobbim." nálam pontosan ugyanígy volt, szerda óta radarszint alatt repülök
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Rush77
#93056
üzenetére
Biztos nem veled van gond. Amit finomnak érzel, az a finom. A sógorom 94 fokon főzi azt a palyotzot, ami nekem max 90-en jó, felette keserű.
Amúgy most bontottam casinomocca-féle hato viejo-t és mindenhogyan savanykás. Finomabb őrlést igényel az átlagnál, a duplát próbáltam 16,5-18-19g verzióban, 90-94 fok között. Nyilván user error. Még mindig.
Veszek baszki egy kapszulásat lassan és eladom a fullos gandzsát a francba
-
vicces1
aktív tag
válasz
Rush77
#93031
üzenetére
Remélem ez a nescafe vonal nem lesz gyakori téma.
Ma egy kissé felvontam a szemöldököm...
Mivel ismét bátorkodtam próbálkozni a híres kávéval, még 2 barátomat is elhívtam.
16órakor toppantunk be a helyre, akkor coffee, kishölgy közli, hogy elmosta a gépet (elsavazta, így fogalmazott
-remélem nem!)
Na erről ennyit, nem kaptunk kávét.
Nem akartam mondani, hogy tök jó mert akkor még bőven üzemmeleg, és nem nagy kaland elmosni egy kosarat, kart, fejet öblíteni.
Babtartály fullon megint, kérdezem, mondja, hogy most töltötte fel
- aha, értem: záráshoz!?!Erre már ki is jött gondolom a tulaj hölgy.
Hogy bocs, már tényleg nem tud adni. Aztán kérdeztem, tudok esetleg vinni babot haza?
Hülyén nézett, hogy mit akarok vele?! mondom ne aggódjon.
- de őrölve van lecsomagolva, ha akarok.
Na itt vesztett el.Azért kíváncsi vagyok még mindig, kiváltképp, hogy egy ilyen kávéra amire csak nagy körültekintéssel volt hajlandó ez a híres pörkölő szerződni vendéglátósokkal, hogyan sikerült nekik összehozni. Gyanús, hogy mióta nincs a mester, lazulnak a feltételek nem kicsit.
Ettől még lehet mindig náluk finom a presszó és gondolom el is tudják készíteni.Másik meg, hogy akkor mosogasson, ha már bezártak, addig meg szolgáljon ki.
Ezzel a hozzáállással kedvenc már nem lehet. -
verti1
tag
válasz
Rush77
#93028
üzenetére
Sok mindentől függ, hogy mit mutat a PID. A kávét kell figyelni, hogy mikor megfelelő a hőmérséklet elsősorban a te ízlésednek. Ahány gép, annyi érték. Lehet, hogy a tiédben is a valós fejből kilépő hőmérséklet 6 fokkal feljebb van pl. mint amit a piden látsz. Ha 83 akkor 83. Soha nem ahhoz kell tartani, hogy másnál hány fokon jó. Persze ha az egy pontosan bemért gép és a tiédet is tudod, hogy pontosan mennyi az annyi akkor lehet vele számolni/próbálkozni, de még akkor is sok a változó. Nem szabad abba a hibába esni, hogy valaki mond itt egy számot és azon görcsölünk, hogy nekem miért nem jó mikor a másik azt mondja, hogy nála zenél.
-
Ludovicus
aktív tag
válasz
Rush77
#92938
üzenetére
Én az elmúlt hetekben jól megvallattam az ajánlott 4 lyukút, de vegyesek voltak vele a tapasztalataim. Szimplával, LM szűrővel jól muzsikált, de dupla szűrővel mindig ott volt egy kis égett íz, amit a gyári aluval nem tapasztaltam. Próbálkoztam alacsonyabb hőfokkal is, de ez egyrészt nem volt kompromisszum mentes, másrészt az égett íz maradt. Így végül visszatettem az alu vízterítőt.
Ugyanitt eladó Gaggia réz vízterítő a mindenkori expolygon ár feléért. Átvehető a XVII. kerületben.
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Rush77
#92323
üzenetére
Ez nem házi, hanem ipari, nyilván.
Amúgy pedig megaf@szom
Düsseldorfban néztem egy olasznál (persze német olasz) az arany árú, kézzel lehelt retkedék masináiról készült werkvideókat, "hogyan készült", kifordult szemmel és ájult gyönyörben foganva és ezek mind 5000 euro felett kezdődnek, bár ilyen nevetséges árképzést valóban nem láttam még. Egy kv főző azért alapvetően nagyon egyszerű elvű szerkezet, amit lehet persze optimalizálni és el is kérik érte a jó kis pénzt, mert a szellemi innováció nem kubikméterben értendő, hanem agyban és azt fizeted ki, hogy neki van, neked nincs. De amikor bevakítják a parasztot a cnc-vel, meg a lézerhegesztéssel ( a burkolatról beszélünk, ami netttó dizájn, nulla hozzáadott technológia), meg a Húsvét Szigetek-i Yeti fülszőréből készült ecsettel polírozott kifolyócsővel, akkor azért újra érzem, hogy pusztulásra érett a művelt Nyugat
No offense
-
zolnagy
őstag
válasz
Rush77
#92318
üzenetére
Sztem a QM Silvano jó lehet erre is (kár, hogy eladtam). A gőze ugyan nem nagy szám, de egy 3,5 dl kancsóhoz elég (2 capu). Gyári állapotban viszont nem a legjobb a vízterítése. A jolti félével viszont kiváló volt.
Újonnan viszont drága 1000 EUR-ért. Én ennek kb a feléért adtam felpimpelve(szűkítő, vízterítő, gőzölés hőmérő. -
sz.zs.
senior tag
-
-
TA68
őstag
-
fjstbr
újonc
válasz
Rush77
#86975
üzenetére
Szia,
Van őrlőm; kézi kerámiatárcsás is és őrlő gépem is. Tampert viszont nézegetem épp, most a gyári műanyag kanalat/tampert használom. Sokat kísérletezek, finomítom a módszert, aminek a végeredménye olykor kétes.

Érdekelne a nyomásfokozó kiszerelése és a gép korlátai is. Ha erről írsz nekem vagy tudsz valami linket ezzel kapcsolatban, köszönettel veszem!
Amit eddig én találtam, kevéske. -
Pandras61
csendes tag
válasz
Rush77
#86709
üzenetére
Szia,
én a munkahelyemre vettem pár hete egy dedicát, és engem is nagyon zavart a nyomásfokozós szűrő. Mivel a dedica szűrőkosarába van egy külön gumival tömített kis tányér, én ezt kivéve megfúrtam 2mm fúróval a kosár nyomásfokozós szelepét ( tágítottam)
Tányér vissza, és most így használom. Szerintem rendben van, a kávé lefolyás igy már szabad csak a pogácsa ellenállás határozza meg. Én egy régi Gaggia MDF darálóval használom. -
soldier2
őstag
válasz
Rush77
#86182
üzenetére
Ha valakit nem érdekel a szoptatás/kávé viszonya inkább hagyja ki
Az anyatej újratermelődése kb 2 óra, a koffein nagyon gyorsan felszívódik, a vérben megjelenésig eltelt időt az egyszerűség kedvéért vegyük 0-nak, csúcskoncentráció elérése <1h, és akár 6h-ig is jelen van, de ez nagyon egyén függő. Tehát a legkevesebb koffein az anyatejben akkor lesz, ha szoptatás után 2 órával kávézol (addigra megtelt a cici koffeinmentes tejjel), és utána még legalább 3-4 órát hanyagolod a szoptatást. Ez egy újszülöttnél túl hosszú idő. A koffein (hosszú távú) hatását a csecsemők agyára nem vizsgálták, de az még igencsak éretlen embernél, bár valóban 1-2 kávé naponta anyuci rászéről vsz nem okoz komoly gondot. Ami viszont okozhat, hogy a délután 4-5 körül elfogyasztott kávé koffeintartalma bejut babuciba este 8-kor, az éretlen máj/vese meg elég lassan bont/ürít gyakorlatilag bármit, anyuci meg nem érti miért nem alszik a gyerek, apucit meg szétveti az ideg, mert ő sem alszik, és közben tudja, hogy reggel csörög a vekker, és menni kell a bányába.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- KERESEK: Poly Voyager 4320 M UC USB-C 218478-02M Part number: 77Z30AA
- Xiaomi Redmi 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700K / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 500 SSD
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3320
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Stílusos megjelenés, megbízható teljesítmény
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő


, aztán megszoktam.

Jó minőségű, nem gagyi.



