-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gippazoid
senior tag
válasz jana86 #77299 üzenetére
Szerintem ez nem jó demonstráció.
Mert ha az americano-t is szétbontom, akkor az első csésze egy espresso, a második meg egy nagy adag forróvíz.
Namost, ki inná meg a forró vizet?
A kettő együtt meg eléggé büdös és híg valami (lásd McDonald's hosszú kávé).Nekem és kollégámnak az a fajta hosszú kávé amit írtam, bejön, jó az íze és nem híg valami. Rendes színe van. Sajnos a gépkezelők nem nagyon vágják a témát, csak a gombokat nyomkodják, de a gombokon is valami hülye szimbólumok vannak, nem feliratok. Ebből nem jöttem rá, hogy akkor a gép valójában mi is ad.
Gippazoid Novelties Inc.
-
gippazoid
senior tag
válasz jana86 #77378 üzenetére
Most ittam egy ilyet kávét. Megkósotoltam mindenfajta ízesítés nélkül. Teljesen olyan íze volt mintha espresso lenne. Nem volt híg, nem volt büdös, mint pl. a mekis hosszú kávé. Nem volt víz ízű.
Azt találtam ki, hogy lelesem a gép típusát és próbálok valami infót szerezni róla, hogy mit is csinál.
Hátha abból kiderül. Mert lehet hogy dupla kávét nyomnak le rajta, nem hosszút.Gippazoid Novelties Inc.
-
soldier2
őstag
válasz jana86 #77642 üzenetére
Azért a pet palack elég jól újrahasznosítható, csak úgy kell gyűjteni. Nem annyira, mint az alumínium, mert ilyen szempontból állítólag az a legjobb, de simán dobogós. (igaz ettől függetlenül nálam a fő pet palack termelő a kávégép a maga 2 flakon/hó mennyiséggel)
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Nibiru
tag
válasz jana86 #78000 üzenetére
Én ha nem jönnek a gyerekeim, vagy vendég, csak egyedül kávézom. Nem mondom, egy Expobar Office Levára még beneveznék, de a Bianca nekem már nem az az ár, amit jó szívvel kifizetnék egy otthoni kávéfőzőért, bevallom őszintén. De örülök, hogy mondod, hogy neked Biancád van. Csak egyetlen kérdés:
Ha bekapcsolod, mennyi idő kell neki a bemelegedéshez? Nem a gyári adatra vagyok kínácsi, hanem a tapasztalatodra ezzel kapcslatban. -
Nibiru
tag
válasz jana86 #78006 üzenetére
30-35 perc az teljesen szuper, köszi. Természetesen nem másodperc pontossággal kérdeztem.
Gondolom ezt fel lehet még gyorsítani némileg egy kis csapolással.Azt nem csodálom, hogy beteljesültek a vágyaid ezzel a géppel. Lehet, hogy egyszer, talán...
Egyelőre viszont az szokott lenni, hogy elkezdek gyűjtögetni és mindig valami búvártúra, vagy ilyesmi lesz belőle. És bár örülnék egy kompromisszumok nélküli kávégépnek, egyáltalán nem bánom, hogy a pénz másra megy el. -
gregg71
csendes tag
válasz jana86 #78043 üzenetére
Köszönöm a részletes választ!
Valamiért az volt a naiv gondolatom, hogy egy 15/16g jelzésű kosárba kb. annyit is tudok belszuszakolni. Amikről írsz, az számomra a dupla. Ha nincs más út... csak ez így kb. duplájára növeli a havi kávéfogyasztásomat.
"Hamarosan megkapok egy IMS 12/14g-os nanotech-et, ha édekel, majd megírom, abba hány grammot töltök." - Persze hogy érdekel, talán ez lesz az én utam is.
-
HÁZIGAZDA
válasz jana86 #78060 üzenetére
akkor lehet, hogy ki kell tersoneteznem a szűrőt , de nekem finomabbra biztos nem kell őrölnöm hozzá, továbbá a renekán igazán átömlő shotot még nem sikerült csinálnom a normál beállításokkal (persze megint lehet, hogy azért, mert a vst-vel atom mód csatornásodott ugyanott).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
válasz jana86 #78063 üzenetére
Miért? Nem diszkrét ellenállás értékük van, hanem jelleggörbéjük. A háló éppen tehet egy erős változót a rendszerbe, továbbá az üres állapotban történő csapolás nem ad információt arról, hogy kávéval hogyan viselkedik. Nem kizárt, hogy a szemcsék a hálón úgy fekszenek fel, hogy jelentősen csökkentik az áramlási keresztmetszetet, míg egy hagyományos kosárnál ez elhanyagolhatóbb hatással bír.
Őszintén szólva nekem ennyi elég is volt az elvi síkon való kalandozásból, van itthon mind a három, és ha még papíron sikerül is levezetni az ellenkezőjét, az a valóságot nem fogja meggyőzni.
-
HÁZIGAZDA
válasz jana86 #78068 üzenetére
fontos a magyarázat, de annyi ilyen elmélkedős körön lettünk (inkább csak a magam nevében beszélek: lettem) túl az elmúlt tíz évben, amióta hardcore kávézok és fórumozok, hogy mára letisztítottam magamban, hogy mibe ölök energiát még és mibe nem.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
horinori2
csendes újonc
válasz jana86 #78039 üzenetére
A Lelit Anna pid géphez még egy Graef /cm702 vs. 800/ is bele kell, hogy férjen/ . Lélektani 200 alatt kell maradjak 20-30-al. Jó presszógép és presszó képes darálóra van szükségem. Kedvelem a világos pörkölést is. Az őrlés fontos tényező .magam is tapasztalom,hogy kicsi változás milyen más ízt produkál. A cm702 megfelelő lenne vagy cm800? A családban csak én iszok presszót egyedül.
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz jana86 #78055 üzenetére
A JOHAN & NYSTRÖM kenyai kávéja zseniális, mint mindig. Ennek a pörkölőnek 4 világos pörijét ittam eddig, igaz etióp és kenyai volt mind, ez az ötödik is, de sosem volt savanyú egyik sem. Nagyon ajánlott.
Malabarok:
Viszont a JOHAN & NYSTRÖM malabar nekem nagyon nem jön be, túl van pörkölve, pedig a honlap szerint filterhez ajánlják. Mindegy, ilyet soha többet.
Malabarból a magyar pörkölések mind nagyon ízlettek, igazán nüansznyi eltérések vannak közöttük, bármelyiket ajánlom, nem lősz mellé. Áruk is kedvező (némelyiknél, némelyiknél nem annyira), különösen kiemelkedik az avx kávé az árával, ez a legjobb ár/érték arányú vétel. Amelyeket kóstoltam és magyarok az a csészényi,pacificcaffe,avx,kapucziner. Folyatatom majd a sort, ahol találok úgy is veszek/kapok. Hangsúlyozom, mindegyik magyar pöri nagyon finom! Mindegyik ajánlott!
A külföldiek közül melitta,cafécult,dinzler,murnauer,corsini,waitrose kóstoltam. Ezek is mind jók, talán murnauer emelkedik ki közülük bársonyosságban, a J&N meg nekem nem ízlik, vagyis a legrosszabb számomra. De leginkább ezekről az mondható el, hogy lényegesen drágábbak mint a magyar pörkölők termékei. Ki kell próbálni ha van rá lehetőség, de mivel ez eleve egy nem túl izgalmas, nem túl komplex kávé, így ha nincs elszúrva a pörkölés nagyjából ugyanazt kapod, csak más árakon."Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
senior tag
válasz jana86 #78648 üzenetére
Én pedig úgy tudom, hogy a gomb megnyomásától mérünk, de nyilván ha előáztatunk, akkor nem 25 mp a cél.
Mukeey: miért lenne híg lötty, ha pl. 50 mp alatt van meg a kb. 1:2 arány? Én símán szoktam úgy csinálni világosabb pöriknél, főleg az etiópoknál, hogy 10-15 mp-ig 2 barral nyomom és utána sem engedem 6-7 bar fölé, így összességében 40-50 mp lesz a lefolyás, az arány pedig még 1:2 sincs. Az eredmény pedig egy iszonyúan testes, édes, gyümölcsös ital lesz.
koxx: már miért ne lenne ok? [link]
vicces1: +1 Ez teljesen rendben van így!
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
soldier2
őstag
válasz jana86 #78708 üzenetére
Egy ideje leragadtam a 10s előáztatásnál (elmúlt a kísérletezési kedv, már már elroninsosodtam - lehet ról tudni valamit, nem járt erre egy ideje) és az utóbbi időben azt vettem észre, hogy csökkent a kávék közti különbség, már-már egyenízű lett mindegyik. Egy kósza gondolattól vezérelve elhagytam vagy nagyon lecsökkentettem az előáztatást (kb 3s) és megszűnt a probléma. Csak óvatosan a hosszú előáztatással, nem minden kávénak tesz jót (talán a nagyon világos pörkölés az ami szinte mindig a javára változik vele).
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
válasz jana86 #78901 üzenetére
Jártam 1-2 ilyen helyen (nem képzésen), és a kávés tudás finoman szólva sem volt a csúcsra járatva.
Antalóczy György és Boross Gergely által tartott Sensory Foundation képzésen voltam, azt bátran ajánlom, számomra nagyon hasznos volt (most a Flow-ban mennek a programok). Nagy-Bertók Anitánál (Warda Coffee Roasters) is jártam másik képzésen, szintén erősen ajánlott, nagyon szimpatikus a hely és a csapat is.
[ Szerkesztve ]
-
pacuha69
csendes tag
válasz jana86 #79273 üzenetére
Szia!
Én a korábbi Mazzer Majoromon kezdtem el (talán úttörőként) ezzel a fordulatszám szabályozással foglalkozni.
Egy a Bazsee által is linkelt Invertek frekiváltóval szabályozgattam a darálót. Sokat írogattam itt-ott a tapasztalataimról, mert akkoriban még ilyennel ízteszt gyanánt (szerintem) nem foglalkozott senki, így elég izgalmasak voltak az eredmények. Sokat kísérleteztem vele. Röviden annyi, hogy a gyári 1400-as fordulatról emlékeim szerint egészen 170-es fordulatig le tudtam vinni. A nagyon alacsony fordulat sok jót nem hozott, legalábbis az akkori tudásomnak és eszközparkomnak megfelelően. Pláne, hogy a kicsi centrifugális erő miatt úgy kellett beerőszakolni a szemeket a kések közé. Most már azt mondom, hogy a Kruve szitasorral ki lehetne mérni a szemmegoszlás változást, illetve filterre lehet, hogy még akár jó is lenne. Nagyon eltérő szemmegoszlást produkáltak a különböző fordulatszámok, ebből eredően sok lehetőség van benne. A Royal tudtommal 900-at forog. A major már 900-on is sokkal jobb volt mint 1400-on, de a legjobb ízeket 600 fordulat körül hozta. Ez a legjobb eredmény nem tudom hol lenne a Royalnál.
Ha kísérletező kedvű vagy és van ehhez elegendő türelmed, illetve többféle eszközzel is készítesz kávét, akkor egy ilyen plusz eszköz jó lehet a darálód mellé. Ha a Royal mostani ízképével nincs olyan nagy gondod, akkor lehet, hogy nem is kell bajlódni vele. Ha van még kérdés, szívesen válaszolok. -
bluesfan
tag
válasz jana86 #79706 üzenetére
Bár nem hozzám intézted a kérdést, azért megosztom a tapasztalatomat, hátha mást is érdekel. Én kb. egy éve egy Casadio rugós tampert használok, ami egy egyedileg gyártott, 58,6 mm-es rozsdamentes talppal van tuningolva. Szeretem, mert a nyomóerő közel állandó, nem nehéz vele egyenesre tamperolni és semmit sem kell állítgatni rajta. Jelenleg hosszabb pihenőn van miatta a palmtamp.
Egyengetőnek a Keresztapper féle van használatban nálam is.[ Szerkesztve ]
-
Szabász
csendes tag
válasz jana86 #79730 üzenetére
Mennyit adagolsz 1L RO vízhez ? A sózót ki tudom iktatni, kíváncsi lennék a különbségre!
Nem tudtam a Brittás víz káros hatásáról! Meg kell nézni az említett Mg sulfát, szóda-bikarbóna mennyire emeli a PH-t. A Brita a víz TDS értéket elégé lecsökkenti, alap víznek jó lehet!
-
SoundON
tag
válasz jana86 #79775 üzenetére
Kedves jana86 és Szabász!
Légyszi figyelmesen olvassátok a hozzászólásokat.
Az előző hozzászólásomat is, amiben benne van a legfontosabb is, ami nélkül értelmezhetetlen az egész.
Azoktól kérdeztem recepteket, akik ezt a kiindulási pontot, tehát ezt a linket ismerik.
De hogy minden érdeklődő képbe tudjon kerülni, az előző hozzászólásba is beraktam ezt a linket, csak el kell olvasni:https://baristahustle.com/blog/diy-water-recipes-the-world-in-two-bottles/
Ebben benne van az is, ami leírja hogy hogyan készül a "Mg" magnéziumos oldat, meg a puffer "buffer" oldat.
Ezekből az oldatokból dogozunk.
Ezeket adjuk grammonként az RO vagy NORDA vagy VOSS vagy bármilyen vizekhez.
Minden 1gramm a "buffer" és a "Mg" oldatokból is nagyjából ezen anyagok 1mg/L hozzáadását jelentik.És itt akkor megint bátorítanék mindenkit hogy írja meg milyen kávéhoz milyen arányú oldatos vizet használtok.
-
mutyi
őstag
válasz jana86 #79893 üzenetére
Akkor nézzünk egy valós példát, hogy ki hogyan oldaná meg az adott helyzetben, hogy szerinte hogyan marad a kávé a legfrissebb.
250 gramm kávé, amelyet 1 hét alatt fogyaszt el az ember.
Hétköznap általában 2 alkalommal fogyasztok 8 grammból kávét.
Hétvégén pedig 3 alkalommal 16 grammból.Ha zacskóba porciózom ki, akkor mi lehet a jobb megoldás? Ha 125 grammos zacskókba teszek pl. 25-25 grammokat, így 1-1 zacskót, max. két alkalommal nyitok ki pluszban, miután az eredeti zacskót kibontottam és áthelyeztem.
Ebben az esetben sok levegő marad benne, amit ki kell préselni belőle lezárás előtt.Vagy a 125 grammos zacskót félig teszem, így 4-6 alkalommal fogok kinyitni egy ilyen zacskót, viszont kevesebb levegő van benne alapból,hiszen több a töltőanyag.
-
Bazsee71
őstag
válasz jana86 #79915 üzenetére
Igen, az alapokat már a foundation képzésen el tudod sajátítani, illetve kapsz annyit, hogy el tudj indulni, fejleszteni magad. Tanulható dolog, sok-sok tapasztalatot kell gyűjteni, illetve cuppingokra járni (referenciának). A jellegzetesebb aromákkal is megismerkedsz, utána már könnyebben beazonosítod őket. Egy szó, mint száz, húzz el egy oktatásra.
sz.zs.: anno a Szücsi Méz-től rendeltem, náluk külön is van "lapka".
A kávés képeket pedig köszi mindenkinek, jó látni.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen TV-t vegyek?
- Gördeszka topic
- Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox Series X|S
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- BestBuy ruhás topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...