-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pbalint
csendes tag
válasz konzumpro #89269 üzenetére
Szerintem a jó presszóhoz nem PID kell, hanem megfelelő vízhőmérséklet.
Egy jóval egyszűbb konstrukciónál ezt a hőmérsékletet (legalábbis egy tartományt) lényegesen egyszerűbb elérni. Egy Flairnél sokkal kevesebb a zavaró tényező, de ez már itt is ki lett vesézve elég rendesen, sőt mérések is készültek, de persze mident meg lehet kérdőjelezni. -
pbalint
csendes tag
válasz konzumpro #89300 üzenetére
Én még annyit hozzáfűznék, hogy én személyszerint (természetesen mások nevében nem tudok és nem is akarok bészélni) sokkal megengedőbb vagyok a Flairrel kapcsolatban, illetve valahogy nagyobb élmény önmagában a kávét elkészíteni.
Rézkazános rézcsöves GC-vel jobb a kávé, de mindig ott motoszkál bennem, hogy hú ez még egy kicsit lehetne jobb. Flairnél kisebb ez az inger. -
pbalint
csendes tag
-
pbalint
csendes tag
válasz konzumpro #89653 üzenetére
Sokan használják a kinut is filterre nagy megelégedéssel, de a legtöbben talán a commandantet.
A kinuhoz jött ki egyébként másik kés, filterhez, de erről is megoszló véleményeket hallottam.
Commandante meg a red klix upgrade-del elvileg alkalmas presszóra is, de mondjuk ez nem tudom mennyire igaz. -
pbalint
csendes tag
Sziasztok!
Igényfelmérés: Kit érdekelne egy fragolától októberben vásárolt Mazzer Super Jolly? Felszabályozott, a késeken kb 5 kg kávé ment át.
Eladás oka a háztartás másik fele nincs kibékülve a használatával, így jön majd a helyére valami felhasználó barátabb .
Képeket este tudok küldeni! -
pbalint
csendes tag
És a bekeveréshez még mindig keserűsót és szódabikarbónát használsz, vagy azóta kísérleteztél mással is?
-
pbalint
csendes tag
Elvileg nem is annyira ex az a holi
-
pbalint
csendes tag
Legutóbbi daráló podcastben volt pár fél információ, hogy fog bányait pörkölni Kis Zoli. Remélem tényleg így lesz, meg persze a kávé is elérhető lesz
-
pbalint
csendes tag
Nekem ez a meggyőző igazából, hogy több, mint egy éve piacon van, de eladó darabot én még egyet se láttam.
-
pbalint
csendes tag
Egyébként 1976-ban milyen minőségű kávé volt elérhető Magyarországon?
A kávéházakban milyen volt a presszó? Illetve a háztartásokban milyen eszközök álltak rendelkezésre? -
pbalint
csendes tag
Nem adja drágábban, külön brewing chamber + portafilter + még egy nyomásmérővel lesz már drágább, mint ha újonnan akarna az ember egyet nyomásmérővel
-
pbalint
csendes tag
Egyébként ez az akácos gésa eléggé megosztja az embereket. Valakinek nagyon bejött, nekem valahogy nem sikerült egy (számomra) értékelhető filtert se készítenem belőle
-
pbalint
csendes tag
Jól látom, hogy 1400€-ért nem jár egy skálázott tekerentyű?
-
pbalint
csendes tag
Sziasztok!
Valakinek nincs esetleg egy elfekvő Commandantéja, amin esetleg szeretne túladni?
Köszönöm! -
pbalint
csendes tag
válasz SoundON #96559 üzenetére
Amikor az emberek egy része vízezi örlés előtt a szemeket, egy másik része fagyasztva darál, akkor ez a páratartalom dolog, mint brutálisan befolyásoló tényező miért van benne az emberek tudatában?
És ha ezek ennyire befolyásoló tényezők, akkor pl a hopper töltési magassága miért nem számít? (A rosszindulat azt mondatja velem, hogy azért, mert azon lehetne változtatni, míg a páratartalomra könnyű fogni, hogy miért inkonzisztens a kávé.) -
pbalint
csendes tag
válasz Cathfaern #96566 üzenetére
Úgy értettem, hogy általában amikor az emberek megemlítik, hogy mitől függ a szemcseméret, azt ritkábban említik, mint a páratartalmat. Mindenesetre kiváncsi lennék, hogy valójában mekkora ezeknek a szerepe (főleg páratartalom), mert nem tudom.
@soldier2: Bizonyára rosszul fogalmaztam. Nem a szép lassan magába szívásra gondoltam. Főként pl arra, amikor azt írják, hogy egy kávézóban napközben rossz lesz a kávé, mert megváltozott reggelhez képest a páratartalom.
[ Szerkesztve ]
-
pbalint
csendes tag
Ha valaki mélyebben bele akarja ásni magát, akkor ezt a honlapot ajánlom: [link]
Egyébként nekem ami konzisztenciában leginkább bevált, az 30s-45s bloom 2,5x-es mennyiségű vízzel (12g kávé -> 30g víz), utána pedig a maradékot egyben középre öntöm, mindenféle spirálozás, több felöntés, stb. nélkül. A végén pedig Rao spin [link].
Persze biztosan van jobb módszer, de nekem ez a legegyserűbben reprodukálható. Ez a Katsuya csoda sweetness beállítás meg... hát legyen. -
pbalint
csendes tag
Valakinek van bevállt tippje arra, hogyan lehet az "összegyógyul" fragola féle maroktampert kilazítani, újra állíthatóvá tenni?
-
pbalint
csendes tag
Nekem rettenetesen tetszik az egész, a kivitel minősége, a funkciók.
Szűkítő nélkül is kellően alacsony a vízhozam, illetve a pontos hattyúnyak kiképzése miatt magasabbról öntve is lamináris marad a kifolyó vízsugár, amivel nagyobb extrakciót lehet elérni.
Emellett ha leveszem és visszateszem, akkor is tartja a megadott hőfokot, amit kikapcsolás után is eltesz memóriába.
Nem csipog meg hangoskodik, gyorsan melegít, és jó a hőszigetelése is. -
pbalint
csendes tag
válasz vicces1 #99816 üzenetére
A darálóban a Black Sheep Jesus Lemus, múlthéten még volt a webshopban, most nem látom, de időszakosan fel szokott tűnni. De az olyan brutál sport szeletes rumos ízű, hogy néha placebo másnapom van tőle . Ugyan nem presszó pörkölés, de Baszeek Starfish filter pörije is nagyon ízlett, illetve most a Sirenből is van két féle (presszó és filter), azokat még nem próbáltam, de tervben van.
-
pbalint
csendes tag
Csökkenteném az itthoni kávékészítésre alkalmas eszközök számát, így akit érdekel keressen privátban. Flair signature, Kalmár féle nyomásmérővel, két kosárral (mind a két felsőszűrővel) és minden verti-féle csodatuninggal (előmelegítő gyűrű, betöltő tölcsér, rugós tamper), a hordtáskájával együtt. Először csak ide teszem be, hátha topikon belül új gazdára talál.
-
pbalint
csendes tag
válasz Parci #100557 üzenetére
Használtam kb 2 hónapig egymás mellett a kettőt.
Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai.
(Bár azért az alap Flair modell a gyári nyomásmérővel vs a Kalmár nyomásmérős, verti tuningos flair szerintem két külön liga, nyílván az utóbbi javára).
Az én rutinomban gyorsabb és nekem kényelmesebb a Robot, szóval nálam az a nyerő. Illetve tényleg kezd sok cucc lenni itthon .@home.barista Szeretném egyben eladni, például a rugós tamper is egyedi méretre gyártódott.
-
pbalint
csendes tag
válasz adriankoooo #100829 üzenetére
Miért nem használod a sima kést filterre? Szerintem messze ver egy Wilfa Svartot vagy egy Ascaso minit
-
pbalint
csendes tag
Szerintem még két dolog fontos lehet:
- a Clever Dripper mellett szól, hogy könnyebb előmelegíteni.
- a Switch egyik nagy előnye, hogy nyugodtan felteheted egy bögrére, akkor sem fog automatikusan kinyílni, csak ha akarja az ember.[ Szerkesztve ]
-
pbalint
csendes tag
Én egy kézibe beszállnék.
-
pbalint
csendes tag
Tehát ha jól értem, akkor a kávézás egy olyan hobbi, ahol lehet otthon az embernek több kávéfőzője, több darálója, de ha kategóriájában az egyik legjobb vízforralót veszi, vagy netán az egész alapjára, a kávéra költ, az már nem oké.
Hát legyen. -
pbalint
csendes tag
-
pbalint
csendes tag
válasz general #101651 üzenetére
Szerintem irreleváns mi van ráírva egy kosárra.
A kávépogácsa és a felsőszűrő közötti távolság számít, tehát a használandó kávé mennyisége nem csak a szűrőtől, de a kávétól is számít.Ha már Hardcore topik, akkor gondolnám mindenki adott kávéból lehetőségeihez mérten (eszközpark főleg) a legjobb italt szeretné készíteni. De látom itt sokaknál ez nem mindig szempont.
-
pbalint
csendes tag
Egyébként minden országból jönnek izgalmas kávék, de azért egy csoki-mogyi-vanília ízjegyekkel megáldott közép-amerikai kávét (=unalmas centrál) filterben én senkinek nem kívánok. Presszóban ez nyílván más.
-
pbalint
csendes tag
Nem tudom, ez így egyértelműen kijelenthető, hogy az egyik jobb kávét csinál, mint a másik?
Szerintem kézi karosoknál különösen fontos a munkamenet, ami egy presszóhoz kell, az határoz meg mindent.
Itt a fórumon is van aki a Flairt szereti jobban, van aki a Robotot.Szerintem:
- A Robotot gyorsabb előmelegíteni, de ha nagyon precíz akar lenni valaki, akkor a dugattyút is kell, ami macerásabb már.
- Húzni a Flairrel ergonómiailag egyértelműen jobb, azt a részét én jobban szerettem, de a Robottal egyszerűbb pontosnak maradni.
- A Flair könnyebben hordozható, cserébe több darabból áll.
Én több hónapig párhuzamosan használtam a kettőt, de én nem tudnám azt mondani, hogy egyik jobb kávét csinál, mint a másik. Mind a kettővel nagyon jó presszókat csináltam. Mivel utazáshoz nem akarom vinni, és az én rituálém mellett gyorsabb volt a Robot, így az maradt, de szerintem nagyon egy szinten mozog a kettő.
-
pbalint
csendes tag
Jól látom, hogy a 2 adag között nem állít az örlőn?
Érdekes. -
pbalint
csendes tag
válasz sgery #102884 üzenetére
Én biztos az örlőt cserélném le első sorban.
Illetve az is érdekes, hogy a dupla túl keserű, de a szimpla jó, szerintem örlemény finomsággal utána lehet menni ennek a problémának is, nem feltélten ugranék bele egy 650k-s gépbe.
Ettől függetlenül szerintem a Bianca és a Rocket is nagyon jó gép, de szerintem nem a GC lesz a szűk keresztmetszet a "kávézó szintű" kávé elérésében. -
pbalint
csendes tag
Dolgozik bennem az új eszköz iránti vágy .
Eladó NZ:
https://hardverapro.hu/apro/elado_niche_zero/hsz_1-50.html -
pbalint
csendes tag
Szerintem nem marad értékelhető mennyiség egy kézi örlőben.
Elektromos gépeknél se a kések között van a pangó.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Vezetékes FEJhallgatók
- A franciáknak elege van abból, hogy minden gyerek mobilozik
- EAFC 24
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Politika
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Autós topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest