-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz coxymaxi #66516 üzenetére
Ha gőz nem kell akkor nagy értelme a nagy gépnek nincs, a kávés rész sokáig azonos (kivéve a hőcserélős gépeket, de otthonra nem szoktuk ajánlani őket, annak ellenére, hogy nagyon jó eredmény hozható velük). A Pavoni is jó irány lehet, de a használata több odafigyelést igényel. Esetleg egy használt Cremina.....
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
manio
újonc
válasz coxymaxi #66656 üzenetére
Nálam is marad víz az alján. Rájöttem, hogy mindig ugyanannyi és jól lehet vele játszani.
Én 3 személyes mokát használok (brikkával más lehet), a folyamat mindig ugyanaz: színültig rakom a kosarat, lehúzom a fölösleget, nem tömörítek, forró vízzel indítok és elzárom (lehűtöm), mikor kotyogni kezd.
Megfigyeltem, hogy az aljában így mindig 66-67 ml víz marad. Ehhez jön kb. 15 ml, amit az őrlemény szív magába, a többi jön át a csészébe. Izgalmasan befolyásolható így töménység és az íz.
Most kezdek csak kísérletezni én is az IMS szűrővel. A számok változhatnak. Így eszpresszó finomságú őrleményt kíván inkább, a korábbival nagyon "filteres" lesz a végeredmény, és alulkivonatolt is, mert túl hamar átzubog a víz. Már a tömörítésen kezdtem gondolkozni...
-
-
beleriand72
tag
válasz coxymaxi #66787 üzenetére
Több paraméter - önmagában kicsinek tűnő - változtatása összeadódva a végeredményben elég komoly különbséget fog eredményezni. Picit frissebb, finomabbra őrölve, tamperálási erő változtatása, WDT, nagyobb adag, hőmérséklet változtatás. Ha sehogy nem javul és nem is jó a végeredmény esetleg annál a kávénál más szűrőkosár... Nagy tapasztalatom nincs a témában, kb egy éve próbálkozom, de látom, hogy rengeteg változtatási lehetőség van.
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
HÁZIGAZDA
-
von toth
tag
válasz coxymaxi #67372 üzenetére
Egészen pontosan a saeco karját szokták így kiherélni, mert egy beugrós őrlővel meg egy ad-hoc tömörítővel már jó eredményt lehet elérni.
Viszont ha már kiherélted nem biztos hogy megint vissza tudod rakni, ezért én pölö kétféle kart tartok otthon egy fokozósat meg egy heréltet. Van kávé ami ezen, van ami azon szól jól. És az őrléshez nem biztos hogy mindig köze van ehhez. Viszont a gumilapot az aljából ne szedd ki meg a tömítéseket a karból, ha már úgy döntesz, hogy az aljából kikapod a nyomásfokozót.
A delangyit nem javaslom, mert gyárilag is 14g -os szűrő van hozzá asszem 52mm-es ami kábé semmire sem jó, tehát se szimplát se duplát nem tudsz normálisat főzni.A saecoval meg járj el úgy, hogy 10 perc melegedés után nyomd fel gőzre én onnan fejöblítéssel meg temp surffel gyere le a kívánt hőfokig, mert az eredmény kategóriákkal jobb lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Mano66
senior tag
válasz coxymaxi #68241 üzenetére
Rézcső,OPV 9 bar,levegős tágulási,PID.Kérdezd inkább fragola-t ő csinálta az enyémet is.Annyi még,hogy nálam a PID a házban a gőz gomb felett lett beépítve nem kívül a fej mellett van.Már fragola is kérdezte,hogy ha már minden benne van ,hogy-hogy nem raktunk manométert.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
Mano66
senior tag
válasz coxymaxi #68807 üzenetére
Kávé PY Choco. PID 98 fok (belül a bojlerben).Kilépő víz 90-91 fok.De több mint valószínű nálad már mást fogsz mérni.Ahogy fragola mondta nekem a Silvia elég hektikus,a kilépő víz hőfoka minden készüléknél más és más az eltolt fej miatt.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
leslie76
újonc
válasz coxymaxi #68807 üzenetére
Szia,
Nekem 98 fokra van állítva a kazán, így van kb. 92 fokos kilépő víz a Silvián. De olvastam olyat is, hogy valaki 105-115 közé állítja, külföldi videókon is gyakran látni ezt.
Van egy kép is a saját gépemről:https://www.facebook.com/magyarlacy/ https://www.instagram.com/magyarlacyphoto/
-
norkov84
tag
válasz coxymaxi #68807 üzenetére
Ezt így nehéz megmondani, gépfüggő: kinek hol és hogy van bent a K-elem, milyen PID, van-e rézcső/szigetelés stb.
Nekem pl. 105°C PID, 89°C-os fejhőt/kilépő vizet eredményez, ami csapolás végéig további 2°C-kal emelkedik. Én ezt használom a choco madness és hasonlókra, de ugye kinek hol ízlik, milyen örlő... -
Csápájev
őstag
-
vicces1
aktív tag
válasz coxymaxi #86910 üzenetére
"Kávékalmárék" körbejárták nagyon a témát, ha eléred gondolom tud segíteni.
Itt sokan brikkázunk is presszó mellett, több kevesebb sikerrel.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
konzumpro
senior tag
válasz coxymaxi #86915 üzenetére
Ha már szóba került, tudja itt valaki, melyik Bialetti Moka felel meg leginkább a Brikka kétszemélyes változatának?
Azt a modellt keresem, aminek ugyanakkora víztartálya, kosara van, csak nincs benne súlyszelep.Mivelhogy leginkább megemelt súlyszeleppel használom a Brikkát, ez a módszer vált be - ízre - leginkább, előmelegített vízzel. És akkor már lehetne Moka is ennyi erővel.
-
soldier2
őstag
válasz coxymaxi #86987 üzenetére
A daráló beállítást nem úszod meg, próbálgasd. A kétszemélyes Brikkába nálam 14g körül megy,de ez kávéfüggő, tömörítés, kocogtatás nélkül legyen tele a kosár, osztjónapot.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz coxymaxi #87003 üzenetére
Mini Mill van utazáshoz Brikkával. Hasonló a Skertonhoz, de nincsenek rajta számok. Mivel ezek az őrlők nem túl precíziós eszközök, és a gyárban sem kalibrálják az egyes darabokat, a megfelelő állást neked kell megtalálnod, egy másik Skerton adataival sem mész semmire.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
KelemenUhr
aktív tag
válasz coxymaxi #87006 üzenetére
Ha Skerton PRO, akkor nalam a teljesen betekert allapottol indulva 5-6 kattanas (kavefuggo, hogy melyik) Brikkahoz. Az alap Skertonnak ugy remlik, mas a felepitese, szoval arra ez nem feltetlen igaz. (Aeropressnel 4 klikk a bevalt, vietnami phin tesztelese ma kezdodik )
[ Szerkesztve ]
...De van egy rossz hírem is: a röntgenfelvétel alapján önben egy csontvázszerű lény él.
-
#64275200
törölt tag
válasz coxymaxi #87060 üzenetére
Létezik illatminta, de egy kicsit húzós az ára [Le Nez Du Cafe]
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz coxymaxi #87060 üzenetére
A sensory az alábbi részekből áll:
- anatómia
- alapízek
- illatminták (alapszinten, tehát gyümölcsös jegyek, virágos jegyek, magvas jegyek, stb...)
- kiértékelés elméleti háttere
- kóstolások- vizsga
Az alapján amit írsz, kb. a foundation-re nyugodtan elmehetsz, biztosan sikerülni fog, és segít később tudatosabban kóstolni. fejlődni, továbblépni.
Amúgy pl. ha bizonytalan vagy az alapízekben, akkor vegyél pár egyforma csészét, desztvizet, mérj ki 5 g sót, cukrot, koffeint, citromsavat, nátrium-glutamátot, kérj meg valakit, hogy egyet-egyet tegyen egy csészébe plusz kontrollként legyen tiszta víz is.
Ha vakon kóstolva megvan mind, akkor fasza. Ha nem, akkor emeld duplára a dózist.Illatok: Vagy veszel ilyen kávés illatmintás dobozt 80.000-ért, vagy sokat "szagolsz", mindig frissen vágott gyümölcsöt, pirított magvakat, stb. és próbálod memorizálni.
Kóstolások: Eljársz cuppingokra, vagy a kávékat, amiket amúgy is használsz, felöntöd cupping "szabály" szerint, és úgy kóstolod.
-
soldier2
őstag
válasz coxymaxi #87384 üzenetére
Filterre biztosan, kotyógónál a jó ég tudja. Bár filternél is az a kérdés milyen kávét használsz? Ha specialty filterpöriket tolsz akkor megéri váltani,ha sárga tchibo- tolod french pressben akkor semmiképp.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz coxymaxi #87394 üzenetére
Őrlőcsere előtt elég sok fórumot és cikket olvastam, videókat néztem. Egy Graef CM800-nak adta fel az utolsó kenetet egy Kinu M47 Traveler. Az interneten elérhető anyagok nagy hányada az alábbi következtetésre jutott:
- A Lidonak minden előnye mellett (tág határok között fokozatmentesen állítható, precíz, ésatöbbi) a rövid tekerő (=rövid erőkar) az Achilles-sarka, ezáltal kicsit nehezebben lehet tekerni, mint a másik két riválist, valamint az ET ugyan "utazós" a behajtható karja miatt, a háromból ez a legkevésbé kompakt (majdnem kétszer olyan magas, mint a Comandante)
- A Comandante C40 egyik hátránya a másik kettővel szemben, hogy fokozatokban lehet állítani és többek szerint két fokozat közti ugrás túl nagy presszóhoz. Lehet ugyan kapni hozzá egy Red Clix nevű tuning szettet, de ekkor árban már nagyjából beérte a Kinut (a Travelert. A Phoenixet meg túl is lépte). A másik hátránya, hogy az őrleménygyűjtő része üveg, ami pár menettel kapcsolódik az őrlőházhoz. Ezáltal sérülékenyebb, mint a másik kettő megoldása. Ettől függetlenül filterre ezt teszik a dobogó tetejére. Valamit az is elárul a cégről, merre pozícionálja magát , hogy az utóbbi években több országban is rendeztek filterkávé készítő bajnokságot (idén októberben kishazánkban is) Comandante Championship néven, amit nyilván a Comandante kéziőrlő gyártó cég hozott létre.
- A fentiek közül egyiket sem próbáltam, csak azt tudom, amit leszűrtem a különböző forrásokból, viszont jó pár hónapja gazdája vagyok egy Kinu M47 Travelernek, amivel azóta is töretlen a szerelem. Bár én kizárólag presszóra használom, tökéletesen meg vagyok vele elégedve. Ugyanolyan 47mm-es kúpos kés van benne, mint a Graef-ben, az őrlemény egységes és bőven van benne tartalék, sokkal finomabbra is lehetne állítani. Az őrleménytartó műanyag és O-gyűrűvel kapcsolódik a fém házhoz, a tekerőkar megfelelő hosszú, még a közepes pöriket is viszi mint a t@knyot (vilagosnál azért meg kell markolni, néha megakad kicsit). Meg hajlamos a kipattogásra (popcorning), de ezt fillérekből lehet orvosolni házilag, gyári megoldása erre csak a Comantandénak van. A legtöbb oldalon a Kinu nyerte az összehasonlítást, presszóra.We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
verti1
tag
válasz coxymaxi #87419 üzenetére
A Classic szinte minden alkatrésze rozsdamentes acél, az újaknál nem rádlizik az állító tárcsa tekerés közben, mágneses az őrlemény gyűjtő.
A legújabb Simplicity egy olcsósított Classic, más az állító tárcsa, műanyag a garat, de fém a két csapágy tám, o gyűrűs az őrlemény gyűjtő.
A Phoenix-ben a legtöbb a műanyag, csapágy támok is műanyagok, nincs rajta ujj támasz.
A Traveler aluminium házas rozsdamentes csapágy támokkal, rövidebb a karja, kompaktabb az egész, kisebb az őrlemény gyűjtője, van ujj támasza.
Mind a négy verzióban 4 db csapágy van, kettő a tengelyen, kettő a tekerő gombban, a kések ugyan azok a 47mm kések, ugyan olyan finoman állíthatóak.
Ha filterre kell akkor a kapacitása miatt a Traveler kiesik szerintem. A best buy szerintem a legújabb Simplycity, azon ott spóroltak ahol nem számít igazán.
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Turbo Racing 1:76 RC DRIFT C64 Giroszkópos távirányítós autó
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- Fender Squier Stratocaster + Marshal MG15 40W erösitö eladó
- Eladó Garmin Venu 3 okosóra Árcsökkenés