-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
norkov84
tag
válasz
yazoo1
#128445
üzenetére
Én Simplicity-t használok, szintén az első/gyári O-gyűrűvel.
Ha visszakeresel a hozzászólásaimban, nekem is volt vele gondom, de úgy tűnik az én túlbuzgóságom okozta: mindig áttöröltem nedves törlővel elpakolás előtt. Mióta ezt hanyagolom és egy mosogatószeres elmosást kapott a tartály (O-gyűrű fészke miatt) és az O-gyűrű, azóta szépen tartja. Mostanában csak a Robothoz kapott nagy ecsettel lesöpröm róla az őrleményt és kész.
Sajnos Phoenix-et nem tudom, azonos megoldást/méreteket kapott-e.
-
vicces1
aktív tag
válasz
yazoo1
#128440
üzenetére
Asszem 3éves a Simplicity kizárólag ezt használom, naponta többször. Eredeti tömítéssel teljesen szoros, (még ott a tartalék gyűrű) tartály hibátlan.
Nem szabad oldalirányba feszegetni levételnél.
Az egész őrlő pont ugyanolyan hibátlan, mint mikor megvettem Kalmártól. Ha nem kávéznák valami miatt már, akkor is megtartanám.És még a popcorning elleni szilikon lap is rajt van ami amúgy Vertitől volt grátisz.
-
verti1
tag
válasz
yazoo1
#128440
üzenetére
Meg kell próbálni kicsit nagyobb tömítéssel akkor. Nekem van 10 db gyári valahol, de nem kellett soha. Tökéletes mióta megvan. Én jobban szeretem mint a menetes rögzítést. Az 1z-nek elég nagy emelkedésű a menete és alá is van vágva. Ezért laza nagyon, rosszul zár. Ha nem téped rá akkor 5 tekerés után lelazul és zörögni kezd. Ha nem húzol rá akkor le is esik. A K0 menete jobban sikerült ebből a szempontból.
-
mézespálinka
senior tag
válasz
yazoo1
#128379
üzenetére
A szelepet nézd meg, ha kapott visszahűtést, (hajszál)repedhetett. Én jártam így, ahogy néztem, ugyan úgy működik, (nálam) pusztán esztétika volt, de azért na
. Miután észrevettem a kávé sem volt iható vele
(értsd: nem változott működésében de borzasztóan zavart a tudat) -
#85578752
törölt tag
válasz
yazoo1
#119332
üzenetére
Én 878-at használok, kisebb kihagyás után ugyanott folytattam ahol abbahagytam, teljesen jó presszót főz, tejet gőzöl, szinte el se lehet rontani ha jól van beállítva.
Szimplákat főzök, kvázi automataként használom, tartályban tárolt kávéval, az időzítőjét használom adagoláshoz. Dupla adagot három részletben őröltem eddig, de egy jó 3d nyomtatott illesztővel egy menetben is működik. Sima termoblokkos karosokhoz képest előrelépés, GC-hez képest a tejgőzölés miatt lehet előrelépés. Nem annyira tartós darab mint a lemez karosok, de már legalább nem reped el a könyök benne törvényszerűen, megerősítették a csatlakozásokat az újabb gyártmányokban. -
WarLock07222
tag
válasz
yazoo1
#109501
üzenetére
Múlthéten egyik nap pont arra sétáltam és beugrottam, pont akkor vitték kifelé a régi pörkölőt. Beszéltem Janival (a tulajjal) és azt mondta, hogy az újranyitást nem ezen a környéken tervezik már. Konkrétabbat nem mondott, illetve egyelőre időpontot sem. A Probaton is múlik, hogy mikorra sikerül kiszállítani a megrendelt cuccost. Mindenesetre kiváncsian várom a fejleményeket.
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
yazoo1
#107489
üzenetére
Macerás. Vagy veszel egy megfelelő anyát/menetes srófot (a szűrőtartón nem emlékszem melyik rész van) és beülteted a frissen esztergált nyeledbe, vagy egyszerűen felragasztod műgyantával az egészet a francba. Persze nem lesz oldható többet és a tartóssága is kérdéses. Nekem nincs jó ötletem rá házilag. Másik megoldás expolygonról egy kar+ legolcsóbb fanyél, aminek ugyan picit buta formája van és nem szép a felületeldolgozása (nem nagyon csiszolták eszterga után), de ha van géped azt pár perc rendbe hozni.
-
RetepNyaraB
veterán
-
Toobee
veterán
válasz
yazoo1
#100334
üzenetére
Mármint mihez? Eszpresszó vagy filter? Ezeket nézd meg:
Grind size - itt hasonlítják is ismert dolgokhoz
Grind size - képekkel
Ez ilyen kis alterkisokos - Hario V60, Chemex, stb. -
soldier2
őstag
válasz
yazoo1
#98645
üzenetére
Jól gondolod. És azt a bumszli csavart is cseréld valami elegánsabbra :)
ZsZolee: Allongé: gyakorlatilag a hosszúkávé francia neve. A recept is gyakorlatilag ugyanaz, csak a klasszikus olasz "Lungo"-val ellentétben újhullámos kávéból készül nem robusztás blendből olaszos lazasággal. A világos pörkölés eltűri (kéri) a hosszabb csapolási időt, a darálót meg úgy lövöd be, hogy a Tds valahol a kotyogós kávé magasságában járjon. Ha tudsz nyomás/áramlásprofilt az bnusz, akárcsak a régimódi espressonál. Sokaknak a presszó túl "erős", a filter pedig "tea", ezt a piaci rést tölti ki az Allongé, amit hívhatnánk újhullámos Lungo-nak, csak itt az elegánsabb francia név terjed(t) el. Nagy szomorúságomra az otthoni géppark eme hullám meglovaglására alkalmatlan, így maradok a presszónál. Az EK shot hasonló, de közelebb áll a presszóhoz (TDS, test, hosszúság szempontjából), és EK43 darálóval kellett őrölni a kávét.
Parci: kivéve ha valaki original NAKED portafiltert használ, mert akkor mint brand name már cool.
-
vicces1
aktív tag
-
vicces1
aktív tag
válasz
yazoo1
#91885
üzenetére
Én is "beleszaladtam"
Csak egy próbát talán megért, de nagy csodák nincsenek, 1800Ft/kg- ért.
Amit én láttam rajta, a bontás után hogy nem olyanok a szemek mint amit adp megosztott képen. Az egyenetlenebb, világosabb pörkölés volt.
Ez sötétebb pörkölés, de nagyon nem egyenletes, illatról nem is kell beszélni és több szemen kemény gyantás kicsapódás van, nem olajos gyantás. Szóval ez abszolút nem egyenletes, a bontásnál érezhető volt, hogy ez növényfeldolgozási hulladék.
Teljesen még nincsen ledögölve, csak 90%-ra. Meg se közelíti még csak egy Lavazza Qualitá Oro szintet sem.
Elképzelhető, hogy amit adp bontott, pont egy eltalált pörkölés volt. ehhez képest mindenképp.Annyit tudtam vele csinálni, hogy levittem 90fok alá és 2tizeddel finomabbra vettem a Jollyt. Így azért van crema és nem ihatatlan, de így is "nem ezért szerettem bele a presszóba" íz van benne.
Megnézem még a vst-vel talán az kiszed még némi tré ízt belőle. Vagy valami vendéglátó mennyiségű kávés süti alapja lehetne 1:1 arányú cukorral
-
-
mismis
csendes újonc
válasz
yazoo1
#89067
üzenetére
Kedves Yazoo1! Sajnálom, hogy ilyen könnyen „elhúzódik az agyad”, és nem tűnt fel neked, hogy régen nem a konkrét őrlővásárlásról van szó. Ha az ember komolyan érdeklődik egy téma után (netántán szenvedélyesen), akkor ez az érdeklődés nem merül ki abban, hogy meghallgatja az okosok már kikristályosodott összefoglalóit és tanácsait, hanem a részletekre is kíváncsi. Bízik a válaszokban, mert mondjuk abból indul ki, hogy a tudás bitokosai szeretnek teret kapni a tudás átadására és megcsillogtatására. Nem kizsákmányolni akar, hanem abban a reményben is kérdez, hogy egy napon ő is képes lesz viszonozni a kapott segítséget.
Aztán meg a fórumozók időtöltésre is használják a fórumot, és szerettem volna ezt szórakoztatóbbá tenni azzal, hogy felvállaltam a bohóc szerepét. Érdekes, hogy kevesen vették a lapot, pedig a kérdések sarkításával (pl. a 250 g/sec kapacitás, 30 g/nap igény), ezt szerettem volna egyértelművé tenni.
Persze akkor baj van, ha a kérdező visszaél a válaszadók türelmével. Ezt számos módon lehet jelezni,
elmaradó válasszal, kulturált és kulturálatlan beszólásokkal. És bele is lehet rúgni a bohócba, ahogy most történt.
Mindenesetre én veszem a lapot, és most elköszönök tőletek. Köszönök minden azoknak, akik nem sajnálták az időt a kérdéseimre. -
válasz
yazoo1
#88742
üzenetére
Akárhányszor voltam, mindig volt. Amúgy megitt(#84051) grizlisandor[link] megírtam, hogy ha tervezett út volt előtte telefonon egyeztettem...
(#88739) mismis:
Én még olyat nem hallottam, hogy kést cserélt volna valaki a Graef-ban. -
sz.zs.
senior tag
válasz
yazoo1
#87078
üzenetére
Kolumbiai szüreti gyümölcskávé
vicces1: "vicces"
-
jana86
csendes tag
válasz
yazoo1
#86888
üzenetére
Most nyitottam egy október 9-i pörkölést. Szó nincs túlzott savasságról és a crema is rendben van. Próbáld hosszabb lefolyással, magasabb hőfokon, ha tudod, előáztatással! A világos afrikai kávék ezt szeretni szokták....

Én 19,5-»41g-ot kb 15s előáztatással és utána 35s lefolyással (tehát összesen 50s alatt) csapolok ebből 95 fok (+- 1 fok) tényleges kifolyó víz hőmérséklettel. Nem ez a tutti recept, de így biztosan nem túlzottan savas.
-
Csabio
újonc
válasz
yazoo1
#86888
üzenetére
Yirgával jártam már így én is . Kávé helyett citromsavra gondoltam az első korty után... Sokkal finomabbra kell őrölni, 21gr-ig mentem el, lefolyásban 45s-ig. Hőfokban 95°C (Sage Bes 920 ) Így már kaptam értékelhető italt, viszont ha csatornásodott akkor ismét nagyon citromos lett...
-
válasz
yazoo1
#86888
üzenetére
Sztem a yirgán illik cremának lenni, még akkor is, ha mosott, és akkor is, ha világosabb. Nagyon sok helyen vettem már, mert az egyik kedvenc, de citrom egyik sem volt. Említett pörkölővel viszont az utolsó élményem pár éve az volt, hogy a valamelyik kávé egy hajszálnyit sem hasonlított az előző rendelésből ugyanolyanra, viszont hasonlított valami másra.
Vesd össze egy Kapuczinerrel, egy Pacival... Persze a PY ajánlottabb szvsz. -
vicces1
aktív tag
válasz
yazoo1
#86888
üzenetére
Ha az az 1 hetes pörkölésű most etióp, akkor lehet jót tenne neki pár nap pihi, de eléggé normális, hogy kifejezetten savas.
Nálam most van kapuczinertől etióp abban nem üt annyira savasság, de az nem is mosott eljárással készült és nincs is annyira világosra pörkölve mint az avx-es.
Nyáron a pacifictől is volt nálam yirga az se volt állatiasan savas.Jó egy éve volt avx-től yigra és emlékeim szerint tényleg csípte a nyelvem, de amúgy ízlett az is, ha iszol tejesen, érdemes kipróbálni, mert nagyon egyedi lesz belőle egy flatwhite.
-
-
verti1
tag
válasz
yazoo1
#86669
üzenetére
Egy ecsettel szoktam minden használat után kiseperni az őrlemény gyűjtőt és a késeket alulról. Szétszedni úgy kell, hogy leveszed a kart, állító csavart letekered és kint is van a tengely a belső késsel. Havonta, másfél havonta bőven elég szétszedni szerintem, nem marad benne semmi szinte.
mdav88: csak ajánlani tudom...
-
soldier2
őstag
válasz
yazoo1
#86026
üzenetére
Minőségben még nagyobb. Az egyik alkalmatlan a másik kiváló. A Hario lötyögős tengelyével konzisztenciáról a szemcseméretben nem is beszélhetünk, ráadásul a hatszögű tengelyvég is hajlamos elnyíródásra ha rendszeresen használod. A Kinu kiváló eredményt ad, és örök élet.
-
72lakiluk
tag
válasz
yazoo1
#85586
üzenetére
Kösz. Jövő héten rámegyek
eddig már ketten vagyunk, hátha lesz kedvezmény
itthon gc van mazzerrel, nem várok tőle csodát, csak iható kávét, amit a melóban a Magnifica+paloma kombó nem ad
ez a kis gép kb. mindenhol így megy, előre dobozolva ajándék poddal. Időnként rendelünk kintről szemest, majd teszünk mellé podot is 
-
Antonio
senior tag
válasz
yazoo1
#85039
üzenetére
Borbone és nem bourbon (az már az amerikai whiskey)

Hogy milyen ízvilág maga a márka erre nem tudok mit mondani, az a típus amit vetem egy markánsabb ízű kv (kapucsínóba /tejel szeretem)"Ezek mennyire frissen őröltek" ezt a kérdést nem értem ...
a pod- nak (meg minden porciózott rendszernek kapszula stb) az a lényege hogy darálás után a lehető legrövidebb idő alatt porciózzák és lezárják.35e Ft-ért megéri talán a kis la lollina gép.
-
Antonio
senior tag
válasz
yazoo1
#85005
üzenetére
Szia itt írtam róla:
ha visszaolvasgatsz találhatsz pár fontos gondolatot.
A gép (La Piccola Sara Vapore full inox) szállítással együtt volt 337 EUR (15 Eur volt a szállítás Olaszországból) + 450 db párna (3 különböző típus volt) ~83 Eur Mivel ugyanonnan rendeltem a párnákat így egy szállítással megúsztam. 420 Eur volt összesen.
-
stereofan
tag
válasz
yazoo1
#84529
üzenetére
la piccola (egyik fórumtársunk épp ilyet rendelt nemrég)
ez csak egy pár típus, rengeteg olasz gyártó létezik,
lehetne említeni a grimac, rdl, euromatik, tecnosystem gyártókat is. -
vicces1
aktív tag
válasz
yazoo1
#84526
üzenetére
Tegnap írta ki Bl4ze kolléga ezt a gépet, ha még megvan!
ja, és stereofan is

-
válasz
yazoo1
#84038
üzenetére
Felhívtam őket, a srác azt mondta, hogy a TT 7030/TT 8020/Optimum Arabica Blend kívül mind világos pöri. Így ezt a hármat be is dobta a kosárba a kifolyók mellé.

(#84039) landi:
Persze, csak ugye 6 fő kategória és a kávéknál nincs fent a saját kávéjuk. Csak lentebb van, mintha nem is akarnák eladni. Lehet én gondolom rosszul, de ha lenne saját pörkölésű kávém, biztos ki lenne emelve.(#84040) troszti:
Sajnos fórumozás előtt beszéltem velük, bár vagy 3 hívásra vették fel a telefont.
-
-
-
*Mukeey*
addikt
válasz
yazoo1
#82856
üzenetére
A Fred van beleépítve. Alsó kategóriás őrlő, de teszi a dolgát. Egyszerű szerkezet.
Úgy emlékszem, a pid nélküliek 92fokra vannak gyárilag állítva. De azért ezek a Lelitek nem tudom, mennyire precízek a víz hőfokában, biztos nem annyira, mint mondjuk egy utólag tuningolt Gaggia.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Villanyszerelés
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Torrent meghívó kunyeráló
- Vezetékes FÜLhallgatók
- LEGO klub
- Battlefield 6
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- ASUS routerek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asrock B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE VERSA H17 600W
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 256GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3173, 100% Akkumulátor
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
2€ nem a világvége, itthon is annyi vagy akkor nem iszol napi 4-et hanem 2-t.
Nem olyan, mint frissen, de pár napig el lehet lenni vele.




