-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mézespálinka
senior tag
válasz
emiki6
#140547
üzenetére
Nem tudom, nem vagyok kémikus
Amit tudok, hogy a külföldi fórumok rpavlis (aki viszont kémikus volt -RIP - és nagyon sokat foglalkozott az íz-gépvédelem témakörével, ezt használta). Ha rákeresel a névre: "rpavlis", kiad egy csomó infót. Én csak a fórumbejegyzéseket olvastam és hittem nekik, amíg kísérleteztem vele. -
mézespálinka
senior tag
válasz
Alabástrom
#140544
üzenetére
A korrózióvédelem kapcsán merült fel rpavlis recepteknél is a kálium-bikarbonát.
-
mézespálinka
senior tag
válasz
emiki6
#140531
üzenetére
Köszi az infót!
Én anno egy recepthez, ami kálium-bikarbonátot igényelt, ezt vettem: [link]
Ez jó lehet? (nem a #140529 -ben írt recepthez, hiszen azt nem tudom hogy ott tényleg kálium karbonát kell vagy "elírás" történt, hanem olyan recepthez ami kifejezetten kálium bikarbonátot igényel? pl. rpavlis receptjei) -
mézespálinka
senior tag
Ezeknél a szűrőknél van idő-alapú ajánlás a cserére?
BWT-nél anno fél évet mondtak, higiéniai csere. akkor is ha 1l akkor is ha 1000l víz ment át rajta. Emiatt lett RO szűrő (mondjuk lassan az is cserés) -
mézespálinka
senior tag
KÖszi nektek, gyakorlok még.

-
-
mézespálinka
senior tag
Köszönöm a válaszokat!
Deep27-hez van esetleg valamilyen "bázis" recept a kávé készítéséhez, amiből szerintetek(!) érdemes elindulni? (gondolok itt olyasmire, hogy fél adag víz egyben ráönt, másik fele x időnként, elején bloom aztán utána egyben, mindet x időnként szétosztva, bloom+ szétosztva, stb.Ö A keresőt is használtam és láttam több yt-os receptet, de úgy érzem, kellene valamilyen alap recept, ami a fórumtársaknak bevált, mikor filterezésbe fogtak. Tudtok ebben segíteni?

-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Filter készítésben szeretnék segítséget kérni. Szóval a park: K6, (vagy major\151c vagy SJ gyári kés asszem' a 33-as) , hario switch vagy deep 27. Víz: van a "standard" dizájn vóter by fórumok (epsom/szódabikarbóna) és van lotus water.
Na és a problem: CM ajánlott a filterjéhez egy elkészítési módot, de jelenleg kofio.co-s kávém van ahol szerepel a "lefolyási idő" is a zacskón.
Nagyon fura, de egyszerűen szinte nem érem el a lefolyási időt amit igényel a kávé a zacsi szerint. Se úgy hogy beleöntöm az egész szükséges vízmennyiséget, se úgy hogy pl a felét egyszerre, másik felét elosztva, fél percenként, se úgy hogy az egészet elosztva, fél percenként öntök. Ha ezt szeretném megközelíteni, annyira "finomra" kell vennem a daráló beállításait, hogy eltűnnek azok az ízek amik addig megvoltak.
Azt sejtem, hogy ha úgy finom, igyam úgy, de nem tudok (még) filtert készíteni rendesen és szeretném megtanulni ezt is. Mit rontok el szerintetek?

-
mézespálinka
senior tag
-
mézespálinka
senior tag
válasz
Bazsee71
#138397
üzenetére
Szívesen . Én nem foglalkozom ilyen termékekkel csak felhasználó vagyok. Anno (évekkel ezleőtt) sörfőzés miatt vettem egy full egyszerű, (akkor)15k-s szettet. Az egyébként egy akváriuimi felhasználású szűrő volt. Aki forgalmazta (háztartási, akráviumi, terráriumi) extra békákkal (dél amerikai, nyílméreg, meg ilyenek) foglalkozott és leírta a véleményét. Konkrétan az 50k-s "emberi fogyasztású" szűrőben teljesen ugyan az a szűrő meg membrán van. Igazából azóta is egyszerűekkel operálok. TDS-t mérem ("külső" mérővel). Ne száradjon ki a szűrő/membrán aztán jóvilág.
Ami a saját tapasztalat:
-elég nagy eséllyel ugyan az a membrán és szűrő van az adott tulajdonságú pakkban (a napi 280l-es 75ös membrán a 15k-s akváriumiban és az 50k-s háztartásiban ugyan arról a gyártósorról jön <- erre bizonyítékom annyi van, amit anno mutattak/mondtak)-tartályos az személyes preferencia, nálunk a felhasználás miatt teljesen felesleges volt. Amúgy nem tudom meddig áll el, elvileg zárt rendszer, baktériumot kiszűri, de én a hűtőben tárolt kv vizet is kiborítom 1 hét után, ha nem fogyott el, csinálok frisset.
-tds az úgy fog kinézni hogy a szűz membrán kb 7-15-öst fog készíteni. Aztán minden használat előtt kicsit ki kell engedni mert 2-3 deci erejéig felugrik kb 40-60-ra. 20 felett javasolják a cserét amúgy (ha nem áll vissza a kezdeti ugrás után a 20 alatti értékre).
-ingadozó hálózati nyomást nem tapasztaltam, ha nem valami extrélm elhanyagolt környezetbe viszed, szerintem felesleges a nyomásfokozó
-visszasózást megoldom én (kv, sör)
-az átfolyás sebességét vedd még figyelembe, mert a 20liter például az én full alap szűrőmmel azért egy kb 4 óra alatt jönne le. Szóval vagy nagyobb teljesítményű kell, vagy ha van lehetetőség/kedv akkor lehet előre is tervezni, akkor elég lehet a kisebb is.
UV fényhez: a behatási időt kell megnézni, (egy kis doksi: [link] én azt gondolnám az átfolyós rendszernél ekkora teljesítményű lámpa esetén kevés lenne. De ezt -aki ért hozzá - ki tudja számítani. Igazából már maga a membrán ugye a 99.9%-át kiszűri a baktériumoknak (elvileg
) szóval... kv, tea, (én esetemben sör) pedig úgy is kap hőkezelést, mi nem ivóvíznek használjuk.Én felraktam a mosdókagyló alá, ha kell akkor gyűjtöm flakonba és használom. Mindig frisset.
-
mézespálinka
senior tag
@Bazsee71
kb mindben ugyan az a szív dobog (a membrán), kb. még az akváriumba való is, mint egy sokkal drágábba, ha szétbontja az ember. -
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Múltkor kérdeztem a vízzel kapcsolatban (designer víz, minden kávé egyhangú). Kicsit lejjebb mentem a sókkal (jobban nem merek a korrózió miatt). Még mindig nem az igazi, őszintén szólva csapvízzel jobban működik a kávék (CM, 42, Impresso). Fogalmam nincs hogy lehet ez, de ez volt most a tapasztalás. Viszont egy picit javult is egyben az íz (ami ellentmondás az előző mondattal..., tudom).
Savakkal teli, citrusok felé hajazó ízvilágban keresnék bevált kávét. Tudtok ajánlani ?
Ugyanitt, világos pörkölésű, savakban gazdag kávéhoz milyen kosarat ajánlanátok, dupla persszóhoz, profitec géphez)Köszönöm!
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Érdekes(számomra) kérdésem lenne. Adott egy Major 151c, presszógép 9bar, design víz (baristla hustle) 18g kávé, 35-38g lefolyás 25-32 sec alatt. Az utóbbi időben: impresso világos, CM világos, Bányai (nézzük meg) közepes kávék pörögtek le. Napi 1et iszunk sajnos (idő miatt).
A problémám és a kérdés: minden kv-nak kb ugyan olyan íze van. Egyáltalán nem rossz, de a korábbi csapvíz, gc, eureka kombó egész jól hozta az ízeket, amiket kéne. Amióta feljebb léptem, összemosódnak az ízek és midnegyik kb ugyan olyan.
Merre indítanátok a hibakeresést? -
mézespálinka
senior tag
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
HarioSwitch-el kísérletezem. Van már hattyúnyak is. Daráló: K6. Kávé: AVX filter < 42 filter < CM filter pöri. Mind friss.
Próbálkoztam a (mért) hőmérséklettel 92-96fok között, darálót állítgatni, receptnek pedig a
-hario receptje (4perc állás, enged)
-youtube recept (fele mennyiség átenged ~ 45mp alatt, majd 2percig a másik fele mennyiségű víz áztat és utána kienged)
+ ezeknél a percekkel játszani.
Mennyiség: 20g kávé, 320ml víz.
Ami nem igazán akar megjönni, az a gyümölcsösség. A kész ital nem testetlen, az AVX-en kívül (ennek van egy ilyen nagyon "szotyi"/"kenyér" íze akár mit csinálok vele, finom, nem túl teás, inkább kávés, talán csokis.Melyik paraméterrel tudnék még játszani a gyümölcsös ízjegyek kedvéért? (ittam helyben v60at, CM filter pöriből, azt az ízt keresem
)
Bármilyen tippet szívesen fogadok.
-
mézespálinka
senior tag
válasz
rgb0007
#130767
üzenetére
Igen én is így látom, hogy aludtam rá egyet: ezért az árért (a mai piacot tekintve) szerintem marad nálam. Max ha nagyon bennem lesz egy idő után a kisördög vagy mi, akkor váltok feljebb, de szerintem egy ideig kiszolgál.
Viszont lenne egy kérdésem: a melegentartó funkció hogyan működik nálad? A leírás (angol/magyar) alapján ha megnyomom a gombot, akkor meg kéne jelennie a kijelzőn az ikonnak, ez azonban nem történik meg. Ha megnyomom és világít ez a gomb, akkor utána ha beállítom a (user manual alapján) a hőfokot és nem nyomok más gombot, akkor melegentart. Azonban nincs visszajelzés így nem lehet tudni, hogy működik-e. (sajna ezt is az árának tudok be, valószínűleg együtt fogok tudni élni vele
, de érdekelne) -
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Megérkezett a próba vásárlás: a Garcon hattyúnyakú.
A melegítést mértem 40-50-70-95-97 fokon lézeressel (nem a legjobb) és mezei hőmérővel is.
Én első körben ezzel elégedett vagyok. A manuális hőmérő gyorsabban követte a hőmérséklet változását, mint a kijelző, viszont a leállítás kb-ra megtörtént a beállított hőfokon. 2-3 fok diffit mutat a kijelző pluszban (95 bellított -> 97), a leállítás után, viszont a manuális mérőm nem! Tehát 95 fok beállított hőmérséklet esetén a manuáis 94-96 fokot mutat("több ponton" mérve), az eszköz kijelzője 97 fokot, ami egyébként hamar visszaesik 95re a kijelzőn is.
A kiöntőnek nem tudom milyennek kellene lennie (nem volt még hattyúnyakam), de az eddigi mezei vízforralóhoz vagy vízforraló+tejhabosító kombóhoz képest fényévek, ez egy kezesbárány.
A melegentartó funkció a para, a kiskönyvhöz képest egyáltalán nem kapok visszajelzést, amit említ, nem tudom mi történik a melegentartás közben - mérnem kell majd, hogy működik - e.
Figyelembe véve, hogy kuponnal 15k huf volt, a fentiek alapján szerintetek maradhat? (a közeljövőben nem terveztem volna 60-70k huft költeni erre, az 50k-s szint pl. Timemore azért para, mert akkor már közel van a 60-70k-s szint <- szóval ördögi kör volt ez a fejemben). Mit gondoltok? (cél: tea, hario switch később v60ként használva, ha lesz gyakorlatom).
-
mézespálinka
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#130570
üzenetére
Más: köszi a tippeket a [Budget hattyúnyakúról]. Esetleg nagy tapasztalattal rendelkező filteres fórumtársak képek alapján mennyire tudják megítélni, hogy a kiöntő megfelelő-e? (és nem lenne később olyan érzésem, hogy inkább egy jobba kellett volna invesztálni ezt a 17k-t)
-
mézespálinka
senior tag
válasz
qvik27
#130519
üzenetére
Nekem nem sikerült megbarátkozni vele (dupla, 16-20g, 151c major, profitec gép, kevert víz, 9b, k6, kevert/csapvíz). Egyszerűen mindig volt hőmérsélkettől függetlenül egy kesernyés íz a háttérben, ami -bár nem volt erős - arra elég volt, hogy elrontsa az élményt (élmény = megtalálni a zacsin említett ízjegyeket).
Más, ha vége az Avx vs All témának és felmerült az érvek ütköztetése:
Olvasgatok és gondolkodom a wdt eszközről. A tömörítés során a levevgő távozik a kávészemek közül. Van is (az interneten) vélemény, miszerint nem lehet túl/alultömöríteni: vagy az összes levegő kiszorult (és jó a tömörítés) vagy nem (és nem jó). ha ezt az elméletet elfogadom, mi értelme a wdt toolnak? (hiába van rög, ha megfelelően tömörítem egy homogén pogácsát kapok, ami csak összepréselt kávészemekből áll). Vagy nem? Nektek mi a véleményetek? -
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Közeljövőben szeretnek venni hattyányakú vízforralót. (cél: filter kávé, tea )
A keresőt használva arra jutottam hogy a Tchibo bár kedvező árú , de a nyak kialakítása és a kifolyó szöge nem a legjobb. Állítható -t szeretnék . Az artisan, Fellow Stag kicsit drága, a Bonavita a kereső alapján gyakran romlik el. Van más, ajánlott? Vagy, ha állíthatót szeretnénk akkor abból a használható az Artisan\Fellow árkategória? -
mézespálinka
senior tag
válasz
Tomace91
#130393
üzenetére
Szia,
[a 42] kávéi vannak, a blendjüket is ők pörkölik nekik.
(off: nem tudja valaki, a honlap, általam hasznlát fórumait listázó kis menü, zászló ikonja miért nem a legutolsó olvasatlan üzenetre ugrik? Nagyon idegesítő, hogy nem működik, tök hasznos funkció volt, ki-belépés, cache törlés megvolt
) -
mézespálinka
senior tag
válasz
Bazsee71
#130278
üzenetére
Igazából a "vékonyság" nagjyából hasonlított a kávézóban ivotthoz, azzal nem volt problémám, viszont a gyümis íz (tudom, kávéfüggő is) elmaradt és utóízben picit kesernyés volt (de nem rossz kesernye, olyan "classic" kávé keserűség).
Nagyon szépen köszönöm, ha segítetek beállítani az alapreceptet, eléggé ráfüggtem a témára
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Megjött a hario switch-em. Egyelőre nem szeretnék sok paraméteren változtatni, a hario receptjével szeretnék kezdeni. Itt lenne egy lehet, hogy buta, de muszáj kérdésem
Az áztatás után elvileg kb 45mp alatt kellene átfolynia a kávénak. A darálót a pour-over ajánlásra állítottam be. Ha nekem hamarabb folyik át, akkor filternél ez a jel, hogy finomabbra kell darálnom? Tehát úgy tudom beállítani az őrlőt, hogy ez a 45mp (a standard recepthez) legyen meg? Köszi, ha válaszoltok, mert innám a következőt
-
mézespálinka
senior tag
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Kicsit megkésve(korábban írtam), de sikerült kóstolni filtert tegnap, bejövős volt, kell itthonra. (daráló, kávé, mérleg van-de lesz jobb). Korábban érdeklődtem itt és a hario switch-et ajánlottátok, ami használható áztatásos módszerrel, és majd később v60-ként is.
Na már most, amiért írok, elkezdtem keresni hol vegyem meg, és hát azóta bejött egy két termék, amiről fogalmam nincs, jó-e/kell-e nekem. Pl.: drip assist, drip server, GabiB dripper. Ez a drip assist pl egy smia v60-ból csinál "switch"-et? Vagy ezeket a termékeket engedjem el, irány egy Hario Switchért és kész? -
mézespálinka
senior tag
válasz
Cathfaern
#128385
üzenetére
Köszönöm!
[Ő a switch, amiről beszélünk, ugye?]
Ennek a v60-as "módja" teljes mértékben ugyan úgy használható, mint a sima v60-as? (nem kell áldozni a multi-tool oltárán?)
-
mézespálinka
senior tag
válasz
yazoo1
#128379
üzenetére
A szelepet nézd meg, ha kapott visszahűtést, (hajszál)repedhetett. Én jártam így, ahogy néztem, ugyan úgy működik, (nálam) pusztán esztétika volt, de azért na
. Miután észrevettem a kávé sem volt iható vele
(értsd: nem változott működésében de borzasztóan zavart a tudat) -
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Feleség szeretne belekóstonia filter világába. (Helyben nem nagyon lehet, most nyílt egy kávézó, ahol elvileg adnak, azt kipróbáljuk majd. ha bejön neki, akkor) Azt szeretném kérdezni, hogy mi az a kezdő szett, amivel el lehet indulni? (kevert víz, kávé, daráló van) Nézegettem a hario v60-akat, de a fórumban keresve inkább a Hario switch volt az ajánlott. (Kezdésnek spéci mérleg, meg állítható vízforraló nem lenne).
u.i.: ugyanitt nyitott kar beszerzési forrást keresek Profitec géphez(e61). -
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Profitec e61-es fejhez milyen nyitott kart ajánlanátok? (hazai beszerzés)
-
mézespálinka
senior tag
válasz
rastacsz
#127434
üzenetére
Ennek a megválaszolását nem fogom tudni pontosan idézni, de a lényeg, hogy
-a tengelynek van lógása -> elmozdul a kések egymáshoz viszonyított állapota -> ül be a kávé-> kisebb mozgástere van a tengelynek-> az elmozdulás lelassul (drasztikusan) = a "zérópont" elmászott és egy idő után úgy tűnik, megállt.
+ a kések összeérése az állító tárcsa kézzel való "megnyomásával" is változik.
De ha valaki jobban ért egy darálóhoz, majd pontosít/kijavít. -
mézespálinka
senior tag
válasz
rastacsz
#127413
üzenetére
Szia, persze.
Mazzer Super Jolly 2012-ből. A probléma a tegnely||csapágy||csapágyfészek. A jelenség, hogy
-az eszpresszó tartomány és a kések összeérése között hozzámkerülésétől csak 3-4 ricni van
-a presszótartomány kb 2 ricnit fed le, ennyi mozgástér van a befulladás és az átzubogás között
-és (az első pontban említett hiba már nem áll fenn, mert azóta nem 3-4 de jó, ha 1 ricni van. Ugyanis) a kések összeérésnek pontja folyamatosan elmászik. Ha kitakarítom a darálót, lesz 2-3 ricni a presszó-zérópont között, 2 kávé után ez már max. 1.
Beszéltem több hozzáértő emberrel is (hálás köszönet nekik ismét!).
-
mézespálinka
senior tag
válasz
Toobee
#127389
üzenetére
Köszönöm, jelentkeztem a csoportba.
@TDX: igen, ezeket láttam, azonban nem szabályzott darálók, nem tudni mikori évjárat, az előéletükről sem tudtam meg semmit. Sajnos viszont így nem merek belevágni, most már csak szabályzott, órával mért futású késsel rendelkező darálót veszek, a tanulópénzt megfizettem
@sz.zs.: írok privátban. -
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Darálóval kapcsolatban szeretnék kérdezni. Bár most a Mazzer SJ-vel befürödtem, de nem ódzkodnék egy másiktól, viszont konkrétan nincs eladó sehol, se SJ se Major. Próbáltam keresgélni itt a fórumban, de nem sokat jutottam előrébb. Mi a konklúzió a M. x54 kapcsán? Itthonra, espresso-hoz (inkább specialty vonal) ajánlott végül vagy megérné várni egy SJ/Major (csak és kizárólag hibátlan, szabályzott)-ra? Mit gondoltok? -
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Mazzer SJ-hez tudtok Fragolán kívül kontaktot, aki tud szabályozni? Sajnos nála kiesett a mester egyelőre, viszont kb használhatatlan az őrlőm, így eladni sem tudom (és nem is adnám természetesen).
-
-
mézespálinka
senior tag
válasz
Zen42
#126662
üzenetére
Őszintén szólva, nálam a prio1 a gép védelme. Szerintem a ph-ra gyakorolt hatása (csökkenti a savasságot) jó a korrózió ellen. Egyébiránt ízben nem tudom, amikor az epsom salt / szódabikarbónás vonalat használtam, én annyira nem éreztem a víz miatt különbséget, kivéve ha nagyon sok volt a szódabikarbóna és jött egy sós jellegű íz.
Én nem tudom/mondom, hogy az említett könyv kuka-e, ha a GC-s kolléga rápróbál az Rpavlis-ra, és ugyan annyi idő után szétszedi a bojlert, esetleg láthatunk majd különbséget. (jobbat vagy rosszabbat, vagy ugyan ilyen lesz
)
-
mézespálinka
senior tag
válasz
kraven54
#126562
üzenetére
Nekem külföldi fórumok alapján (elég sokat elolvastam) az jött le, hogy "Rpavlis" recept (kálium hidrogén - karbonát , 100mg/l )a megoldás presszógépekhez. A dM-es/RO víz a szokásos keserűső/szódabikarbóna keverékkel - normális ph mérővel mérve - elég savas maradt, amit az ilyen-olyan kalkulátorok már korrózióra hajlamosnak jelöltek.
Igaz, azóta már nem alubojleres gép van. Engem - ez persze nem tanács - 3 nagyobb fórumon is lebeszéltek a bwt-ről, Rpavlis recept javára(egyszerűen nem jobb annyival amennyivel drágább - még az uk/us pénztárcát nézve is - , az élettartam elején-közepén-végén tök más a víz, cserélni kell évente higiéniai okokból akkor is, ha a képességének 10edét se használtad el, stb) . Aztán, hogy ez a recept jobb-e? Fogalmam nincs, egy próbát megérhet. Amíg nem kell (le is kopogom) én hozzá nem nyúlok, így is túlságosan féltem a masinát
-
mézespálinka
senior tag
válasz
Parci
#126134
üzenetére
Köszi!
Megpróbálom majd icipicit tovább, nálam afrikai babra legjobban talán a 200fokra előfűt; betölt; 160fok*4p; majd 235fok reccs elkezdődéséig; vissza 225-8-ra; 0.8-1p után ki; ventis hűtővel hűtve - vált be talán "legjobban"). most egy első szériás Hottop-al próbálkozok, amiben sokkal jobban tetszik a méret, a dob, a hűtés, a láthatóság (nekem teflonháló van a gene-ben), a hallhatóság, viszont ott még annyit sem tudsz állítani mint a gene-vel.[természetesen tudom, hogy ez játék, próbálkozás, érdekesség, nem impresso/cm/etc pörkölés előállítása a cél, inkább a fun]
-
mézespálinka
senior tag
válasz
phranxinatra
#125417
üzenetére
Köszönöm, így teszek!
-
mézespálinka
senior tag
válasz
Papacoffee
#125415
üzenetére
Köszönöm , rákeresek! Simán ráment? nem kell semmilyen átalakító vagy ilyesmi?
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Korábban azt hiszem KávéKalmárnál volt profitec géphez flow-control, de már nem találom a webshopban. Milyen más beszerzési forrást tudtok? Esetleg más, a pro 700-al kompatibilis eszközt?
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Super Jolly esetén az alsó késtartót megmértem indikátorórával, 4 századon belül van az eltérés. Ez milyen értéknek számít? Sürgősen felszabályozásra szorul?
-
mézespálinka
senior tag
válasz
roBEEsz
#124582
üzenetére
Bevállalom a megkövezést, de
"varosban barmelyik sarki kocsmaban, etteremben ihato kremes, csokolades italt keresnem"
Interspar (nagyüzemhez képest relative egész friss szokott lenni), Pellini Rosso (fehér zacsis), kb 4khuf/kg. Robusta (azt hiszem 70) és arabica keverék. Ha jól belövöd az eszközöket (őrlő, hőmérséklet, gramm, stb), szirupos, krémes nyomokban csokis. Ha ennyire "szenvedsz" a többivel, viccen kívül írom, hogy 4k-ért megér egy próbát kísérletezni, belőni a dolgokat. Én anno ezzel kezdtem a natúr (semmi tuningot nem tartalmazó) GC + iberital-al a kísérletezést. Ízlések és pofonok, de közel sem volt ihatatlan.
(nyugi, az Impresso most fogyott, Cracker Jack nyílt
) -
mézespálinka
senior tag
válasz
mézespálinka
#124260
üzenetére
ps. kínomban kiszedtem a késeket, mindkét kés alatt(szó szerint alatt, a kés és a tartó között) elég jelentős mennyiségű kávé volt beragadva. Takarítás után a korábbihoz képest sokkal jobb a helyzet, persze az igazi egy felszabályozás lenne.
-
mézespálinka
senior tag
válasz
mézespálinka
#124238
üzenetére
Bocsánat kifutottam a szerkesztésből. A Mazzer SJ esetében a felső vagy az alsó késtartóról nem tanácsos leszedni a kést takarításhoz? (avagy egyikről sem?)
-
mézespálinka
senior tag
válasz
zolnagy
#124209
üzenetére
Igen, így, kulccsal.
Egy takarítást lehet, megejtek majd, de elég sokat mászott. Bejelöltem a 0 pontot és onnan 3 ricnivel arrébbment
Pont egy CrackerJack-et bonottam, ami igényelné a finomabb beállítást (a korábbi jokerem-et, ami most a kések összeérésének kezdése), de nem megy.
Korábban nem volt probléma vele, vitte a CM kávétól elkezdve Impresso-ig mindent.Minden csavar feszes, a tengelyt próbáltam vertikálisan mozgatni, de nem tudtam - bár nem annyira értek a darálókhoz -. Nem tudom mi lehet a gond. Veszprém környékén van, aki szerel (akár szabályoz) Mazzereket?
Előéletéről nem sokat tudok, gond nem nagyon lehetett, mert innen a fórumról van és szép állapotú.
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Az normális, hogy normál használat mellett - napi 1 duplal - egy SJ nullapontja (ahol a kések összéernek), "elmászik"? Ha igen/nem, mi a teendő vele?
-
mézespálinka
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#123827
üzenetére
Nem csipázom a stílusát, kv-it is egyszer próbáltam, de tényleg volt olyan hozzászólás(többen kéne rendelni és visszaküldeni), aminél nehéz volt eldönteni(nem nekünk, hanem külső szemlélőnek), hogy vicc, vagy komoly. Nem kéne vele ennyit foglalkozni, akkor nem lenne félreértés sem.
-
mézespálinka
senior tag
válasz
Tomace91
#123412
üzenetére
Szia !
Nekem volt (vagyis még megvan). Szerintem teljesen jó, lehet hozzá venni másik talpat (szimpla kosárhoz), állítható a rugó erőssége. Nem profiknak szerintem tökéletes, egyáltalán nem zavaró, hogy rugós, és ráadásul családbarát is (Asszonypajtás/rokon is bátran tamperelhet nem "tudja elrontani", ha megfelelő beállítás után teljesen lenyomja - persze ez nem biztos, hogy nálad is szempont. Először nálam sem volt, aztán az lett mikor feleség beletanult a GC kávékészítésbe
)Apropó, a hw apró nem hazudik, hogy veszprémi vagy? Ha valós az infó, szívesen kölcsönadom, kipróbálhatod (én is vp-i vagyok)
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Előkészítéssel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Kofio kávéval próbálkozom. Sikerült belőni a lefolyást. Mazzer SJ, 20gramm. Íz alapján, ez nekünk ok. De itt jön a "de". Ha kevesebb a kávé (és finomabb a daráló természetesen) hiába néz ki jól a lefolyás, a számok, ízben nem annyira jó , mint a 20 grammos módszer. Tehát ezt elvetettük marad a 20gramm, adott beállításoknál. És amiben a segítséget kérném: mi okozhatja, hogy a dupla kifolyónak az egyik csőréből 5-6 mp-el hamarabb megindul a kávé? És ez a 19g-os adagnál nem áll fenn. Kézenfekvőnek a tamperelést mondanám, de már egy mini vízmértéket is a tamperre raktam.... mit próbáljak még meg?
Köszönöm!
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Profitec gép vízkőmentesítéshez milyen terméket ajánlanátok? (a gyártó a sajátját, de nem igazán találok itthon belőle - igazság szerint külföldön sem)
-
mézespálinka
senior tag
válasz
#69379456
#118588
üzenetére
Ez érdekes, én betojtam és végignyálaztam a külföldi fórumokat és a Dr. Pavlis (R.i.p) recept az etalon a korrózió megelőzésére. Én olyan szinten féltem a gépet, hogy a kevert vízből raktam el kisüvegbe, és dobtam bele krómozott valamint réz alkatrészt. Kevertem Ro-ból és DM- desztvízból is. A krómozottat egyik sem bántja úgy néz ki, a réz a DM keverékben kicsit megfeketedett. Az RO-sban szinte semennyire. Az adalék ugyan az volt mindkét víz esetében(a táblázatban a "kevert" sorok). Persze ezek az üvegek szobahőn vannak, a 90+ vagy gőzbojler hőmérsékletet nem tudom szimulálni. Amúgy anno kiméregettem a ph-t, tds-t, erre jutottam:
(Az RO szűrő lassan csereérett, 13 körüli tds-t tud )
a "kevert 2" ez alapján ment: [link]
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Mazzer SJ-re nyomtatható (fekete) skála-hoz linket tud adni valaki? Sajnos csak ezt találtam a fórum keresője alapján , és hiaba töltöm le, csak egy fehéret lehet megnyitni. A többi fájlra azt mondja (telefon es pc is), hogy nem lehet megnyitni a fajlt. Köszi!
-
mézespálinka
senior tag
válasz
pető bá'
#118129
üzenetére
Igen
Továbbra is állítom a fórumtársaknak, hogy próbálják meg a GC-n a 11-12 bar-t akkor is, ha mást mond a "nagykönyv". Csak egy próba erejéig. (Természetesen menjenek utána az őrlemény finomságával, mennyiségével, tampereléssel stb). Nekem 10/8 kávé jobban adta (kevert vízzel). (Persze tudom, hogy mindenkinek az ízlése más. Nálam jobban bejött az így készült kávé a GC-n, az utódon már a 8-9bar volt jobb, mint a 12bar) -
mézespálinka
senior tag
válasz
roBEEsz
#118123
üzenetére
Az a 93 biztos, hogy 93?
Visszaolvastam a hozzászólásaidat, én nem tudom... elmennék a közelben egy jobb kávézóba, kérnék tőlük egy presszót, vennék a kávéból amit használnak és úgy hasonlítanám össze az otthonival. Nálam is specialitá van, járt Siren is a konyhában, GC is tuning GC volt, és nem volt ilyen problémám.
Nem lehet, hogy nem a kávéval vagy az eszközzel van gond, hanem olyan ízjegyeket keresel, amit nem a kávénál vagy nem úgy fogsz megtalálni, ahogyan fejben "elképzeled" ? (Az ízlés elég egyedi dolog, a zacsikon szereplő ízjegyek csak egy "megközelítés"-t jelentenek) -
mézespálinka
senior tag
válasz
beleriand72
#118005
üzenetére
Pedig jobb mint a Rocket!
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- 2025.10.29 - Frissített lista - Lenovo LOQ / LEGION Pro 7 (RTX 5070Ti / 5080 / 4080 / 4090)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650 R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070 Ti 12GB Asus TUF Gaming GT 501 750W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T495 - AMD Ryzen 5 PRO I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro 48GB RAM 4TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy Watch 6 Classic 47mm, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest



Amit tudok, hogy a külföldi fórumok rpavlis (aki viszont kémikus volt -RIP - és nagyon sokat foglalkozott az íz-gépvédelem témakörével, ezt használta). Ha rákeresel a névre: "rpavlis", kiad egy csomó infót. Én csak a fórumbejegyzéseket olvastam és hittem nekik, amíg kísérleteztem vele.
)
)
)


