-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mismis
csendes újonc
Sziasztok! Lehetőségem van olcsón hozzájutni egy Cunill Tauro őrlőhöz. Annyi baja van csak, hogy darálás közben a finomságállító tárcsa elforog. A tulaj házilag ezt úgy oldotta meg, hogy egy csavarral rögzítette a tárcsát a házhoz (nem fúrt lukat neki, volt már ott pár).
Szerintetek ez reménytelen eset, vagy van valami rendes megoldás is? -
mismis
csendes újonc
Meg szeretném kérdezni a véleményeteket az alábbi őrlőkről. Gaggia Classichoz, karbaőrlőssé alakítva szeretném használni, amelyiket megveszem.
https://www.jofogas.hu/veszprem/La_Scala_M5_kavedaralo__kaveorlo__Macap__Mazzer_99924972.htm
https://www.jofogas.hu/zala/Brasilia_RR45_ipari_kavedaralo___kaveorlo_99349804.htm
https://www.jofogas.hu/somogy/Kavedaralo__kaveorlo_99244393.htm
[ Szerkesztve ]
-
mismis
csendes újonc
válasz Csápájev #88736 üzenetére
Köszi, de lassan dűlőre kéne jutnom a daráló kérdésben, nem biztos, hogy egy Mazzert ki tudok várni. A használt Graef cm800 őrlési finomsága javítható alátétekkel, vagy ha már nem őröl elég finomra, akkor új kést kell venni (17e), esetleg őrlőtestcsere?
A LaScala M5 kávéőrlő állítólag ugyanaz, mint a Macap 5, az őrlemény minősége biztosan nagyon jó, de nem tudom, hogy mi van akkor, ha leszedem a dózert, és tölcsérbe darálok, mennyi marad vajon a garatban...Vagy ne szedjem le a dózert, így valszeg kijön rendesen az egy adag is pangás nélkül, csak akkor gyönyörködni kell ebben a szép nagy repedt dózerben. Ha valaki használt már ilyet, megköszönném, ha mesélne róla.[ Szerkesztve ]
-
mismis
csendes újonc
válasz Dare2Live #88741 üzenetére
Én nem tudom. De itt azt mondják, hogy igen. Én hajlanék már Graefra, de vele kapcsolatban is bizonytalan vagyok abban, hogy mi történik, amikor már nem őröl olyan finoman, kést vagy őrlőtestet kell cserélni? Illetve csak a 702-nél van valami alátétezési lehetőség is, ami a 800, 900 modelleknél már nincs?
A Graefhoz egy kés 17 ezer, a Macaphoz meg 4e.[ Szerkesztve ]
-
mismis
csendes újonc
válasz Dare2Live #88746 üzenetére
A vendéglátós nagygépek késeinek élettartamára kb. 500 kg kávét mondanak a gyártók (pl. cunill tauro).
Itt olyan történeteket olvasok, hogy otthoni körülmények között a Graef őrlési finomságát már pár hónap után is folyamatosan korrigálni kell a gép elhasználódásának függvényében.[ Szerkesztve ]
-
mismis
csendes újonc
Pedig igazából, ha nemzetközi fórumokon (vagy youtube) nézi az ember a mazzer/ macap m5 összehasonlítást, akkor a macap nem jön ki belőle rosszul.
Az nagyon jó, hogy itt személyes tapasztalatok vannak, azért lenne jó, ha macaposok (vagy la scala) használók is reagálnának.[ Szerkesztve ]
-
mismis
csendes újonc
válasz sz.zs. #88754 üzenetére
Reménykedtem valami hasonló válaszban. A Graef kés árát a Dunartis oldaláról vettem:
https://graef.hu/webaruhaz/tartozekok-es-kellekek/graef-kupos-kes-cm702-kavedaralohoz?id=251
Ha használtan vesz az ember Graefot, akkor az 5-8 év az simán megvan, ezért lehet, hogy nem is teljesen paranoia a késcserére gondolni.
-
mismis
csendes újonc
válasz Bazsee71 #88757 üzenetére
Mostanában próbáltam venni egy használt többéves Graefot, és a tulaj mondta, hogy azért már sokkal odébb van a finombeállítás, mint az elején. Meg itt a fórumon is írta valaki, hogy idővel arrébb megy. Majd próbálom megkeresni.
Na jó, meg próbálom magam is igazolni, hogy miért nem akarok Graefot. Pedig a végén az lesz belőle. -
mismis
csendes újonc
válasz mdav88 #88761 üzenetére
Hát ez az árkategória az én igényeimhez egy kicsit túlzás lenne, de köszönöm a visszajelzést.
------------
Dózeres készüléket lehet úgy használni, hogy egyszerre csak egy adagot töltök bele, és annyit is nyerek ki?
Ezen a videón például bemutatnak egy hasonló használatot, de nem hiteles, mert előtte majdnem teleőrölték a tartályt.https://www.youtube.com/watch?v=ruqgxt95TTY
Úgy tűnik nekem, hogy egy dózeres gép kabaőrlővé alakításakor a garat adottságai miatt nem lehet az ember biztos a végeredményben a pangó őrlemény mennyiségét illetően. A gyártóknak maguknak is nehéz ez az a
átalakítás, és a dózer nélküli gépváltozatok általában ezért tartanak vissza több őrleményt, mint a dózeresek.De ha a dózer megtartásával is lehet csak egy adagot betölteni és darálni, akkor nem muszáj megszabadulni tőle. Vagy én túl naív vagyok?
-
mismis
csendes újonc
válasz SlayerSub #88769 üzenetére
25% citromsav, 10% tejsav, 65% víz.
https://www.segafredo.com.au/wp-content/uploads/2015/05/Gaggia-Descaler-Saftey-Data-Sheet.pdf
Tömény tejsavat a vidéki kis patikákban lehet kapni (1 dl 800 Ft). Elvileg csak higítva adhatják ki, de nekem nem akadékoskodtak.
A Classichoz 250 ml-t kell csinálni, az egészet a víztartályba tölteni, és a tartályt feltölteni vízzel.[ Szerkesztve ]
-
mismis
csendes újonc
Erről az őrlőről mi a véleményetek? Állítólag egyáltalán nem rögösít, a mérete ideális, és nagyon jól néz ki. Az árat most ne nézzétek, mert az úgyis képlékeny.
[link][ Szerkesztve ]
-
mismis
csendes újonc
válasz mismis #88779 üzenetére
Eszerint a review szerint a Bezzera BB005 egy igen jó őrlő:
"Az őrlési eredmény meglepően jó. A pangás ugyanolyan szintű, mint a Varióé, és sokkal jobb, mint az Eurekáé. Az elekrosztatikája valszeg a nagy fém kiömlőnyílás miatt a Varióénál is jobb. WDT sem szükséges a csatornázódás elkerülése érdekében (ellentétben az Eurekával). És a legfontosabb az íz: A Varóhoz hasonlóan a Bezzera is jobban kiemeli a virágos ízvilágot, mint az Eureka. Az ízvilág a Luxéra emlékeztet.
Konklúzió: great grinder" -
mismis
csendes újonc
válasz Mano66 #88794 üzenetére
Mi számít kiskésnek? A Graefnak, ha jól tudom kb. 30 mm átmérőjű kése van (a legszélesebb ponton mérve), a Bezzeráé 48 mm. Ez nem igazi különbség? Vagy ez ugyanakkora, mint Graefé? Bezzera kés:
https://www.home-barista.com/grinders/bezzera-bb005-best-value-grinder-t41830-10.html[ Szerkesztve ]
-
mismis
csendes újonc
Hála a tanácsaitoknak, mostanra körvonalazódott, hogy milyen őrlőt szeretnék. A felső limitet 60 ezer környékén állapítanám meg. Azért nem több, mert tapasztalatok és ismeretek hiányában, vagyis mert nyilván nem tudok minden szempontot figyelembe venni, valószínűleg pénzkidobás lenne ennél több. Én még pl. sem kinézetre, sem ízre nem tudom megállapítani, hogy egy őrlemény mennyire rögös. Ilyenkor szokták a Graefot választani, igaz?
Amiért én mégsem a legelső lépcsőfokra lépnék fel, az az, hogy tudom, hogy gyorsan fanatizálódom, és már hamar piszkálna a „mi lenne ha” érzés.
Ezért belevágnék egy használt Mazzer Minibe (esetleg Macap), amint lehetőség adódik. A karbaőrlős változatot preferálnám. Ha tudtok eladót, lécci jelezzétek. -
mismis
csendes újonc
válasz sz.zs. #88819 üzenetére
A google tavalyra 3 - 4 db 60 ezres Mazzer minit hozott ki, amik már csak a keresőben jönnek fel valami archív állományból, mert a Jófogáson már nincsenek fent. Egy macap viszont még fönt van, csak nem karbaőrlős. Az évi 3-4 db-os kínálat persze kevés lesz ahhoz, hogy nekem biztosan legyen őrlőm, de majd körülnézek az ebayen is. Nem nagyon szeretek ott vásárolni, pedig a paypal miatt biztonságosabb, mint a hazai.
-
mismis
csendes újonc
-
mismis
csendes újonc
válasz Csápájev #88844 üzenetére
Köszi szépen, igazán benne van a lényeg.
Priviben kaptam ajánlatot SJ-re 85-ért, ami igazán korrektnek tűnik, de ezt a méretet nem igazán tudom elhelyezni, ráadásul még sokat kellene rá várni, és piros .
Most egy használt Macap M5 vételével barátkozom (dózeres), ez késméretben a dózeres Minihez hasonlítható. -
mismis
csendes újonc
válasz phranxinatra #88877 üzenetére
Az Imat Luxnak mekkora kése van?
-
mismis
csendes újonc
válasz phranxinatra #88880 üzenetére
38/30 mm állítólag. Az elég kicsi. Pedig a design tetszik, nagyon passzol a Classichoz.
-
mismis
csendes újonc
válasz Peti...(16v) #88883 üzenetére
Az Iberital Challenge-ben 38/30-as kés van. A Graefben 50 mm körüli.
-
mismis
csendes újonc
Esetleg a Graef késméretét meg tudná mérni valaki? Külső, belső átmérőt.
-
-
mismis
csendes újonc
Én most Nestvizet használok: desztvíz és Nestlé Vera 1:1 keveréke. Ízre nem rossz. Csak mert annyiféle oldatot kellett mostanában csinálnom pl. vízkőmentesítéshez, zsírtalanításhoz, hogy még nem jutottam el a sózásig...
-
mismis
csendes újonc
Ma kölcsönkapok egy hétvégi házban szolgáló cm702-őt, ami a jó időkig (április?) maradhat. Filtereshez van idomítva, de most majd bővül a repertoárja. Tehát nem kell kapkodnom az őrlővásárlással, ki tudok várni egy Mazzert. (Fő az optimizmus.)
-
mismis
csendes újonc
Szeretném megkérdezni tőletek, hogy milyen menettömítést használtok a kifolyócsőr karra csavarozásához, hogy a megfelelő pozícióban álljon. Nekem itthon Tesaflex 53948 van, de ez csak alacsony hőmérsékleten használható. Az 53988 (elektromos) is csak 90 fokig. Kenderkócot nem lehet kapni.
-
mismis
csendes újonc
válasz verti1 #89037 üzenetére
Fiúk, miért sürgettek? Tegnap óta itt van nálam egy cm702 kölcsönbe tavaszig, annyira nem hajt mos a tatár. Viktor ajánlatát már ismertem, és értékelem is, de más is be akar férni a konyhába, nem csak az őrlő.
Karbaőrlő Mazzer Minikkel bombázzatok.https://logout.hu/tema/kave_topic/hsz_88846-88846.html
-
mismis
csendes újonc
Hogy tetszik nektek ez az őrlő?
Az alapja 30x30 cm, 53 cm magas, tehát kompaktabb, mint a Super Jolly (32 kg). 90 mm-es kés van benne, ami nem ártana, ha kapható lenne. Pár másodperc alatt leőröl 250 g kávét . Nekem kb. 30 g a napi igényem 2 részletben.
Méretarányok: Mini mellett így néz ki.[ Szerkesztve ]
-
mismis
csendes újonc
válasz Peti...(16v) #89055 üzenetére
Én azt a Mininek véltem a képen... bár a kapcsolója tényleg nem stimmel. De a SJ talpmérete 42x 24. Az a 42 nagyon problémás.
-
mismis
csendes újonc
válasz yazoo1 #89067 üzenetére
Kedves Yazoo1! Sajnálom, hogy ilyen könnyen „elhúzódik az agyad”, és nem tűnt fel neked, hogy régen nem a konkrét őrlővásárlásról van szó. Ha az ember komolyan érdeklődik egy téma után (netántán szenvedélyesen), akkor ez az érdeklődés nem merül ki abban, hogy meghallgatja az okosok már kikristályosodott összefoglalóit és tanácsait, hanem a részletekre is kíváncsi. Bízik a válaszokban, mert mondjuk abból indul ki, hogy a tudás bitokosai szeretnek teret kapni a tudás átadására és megcsillogtatására. Nem kizsákmányolni akar, hanem abban a reményben is kérdez, hogy egy napon ő is képes lesz viszonozni a kapott segítséget.
Aztán meg a fórumozók időtöltésre is használják a fórumot, és szerettem volna ezt szórakoztatóbbá tenni azzal, hogy felvállaltam a bohóc szerepét. Érdekes, hogy kevesen vették a lapot, pedig a kérdések sarkításával (pl. a 250 g/sec kapacitás, 30 g/nap igény), ezt szerettem volna egyértelművé tenni.
Persze akkor baj van, ha a kérdező visszaél a válaszadók türelmével. Ezt számos módon lehet jelezni,
elmaradó válasszal, kulturált és kulturálatlan beszólásokkal. És bele is lehet rúgni a bohócba, ahogy most történt.
Mindenesetre én veszem a lapot, és most elköszönök tőletek. Köszönök minden azoknak, akik nem sajnálták az időt a kérdéseimre.[ Szerkesztve ]
-
mismis
csendes újonc
Sziasztok. Adott egy Gaggia Classic (2014) dugulás jeleit mutatja, lassan, kevés lé jön le. Kb. 1 évig nem volt Tersoclean backflush, most megcsináltam, de ez nem volt neki elég. Felső szűrő fény felé tartva 0 átláthatóság a lyukakon...de már ezeket is kipucoltam, nem javult az áteresztés. Tudnátok segíteni, hogy mit kell ilyenkor még kipucolni? Nagyon lágy vízzel használom, vízkő szerintem nem játszik, felső szűrő is csak zsíros volt....
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Házimozi belépő szinten
- nVidia tulajok OFF topikja
- Poco X6 Pro - ötös alá
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- BestBuy topik
- Gaming notebook topik
- Napelem
- Milyen processzort vegyek?
- Formula-1 humoros
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest