-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
general
#115753
üzenetére
Hát, ahogy írod: ne essék félreértés!
Nem én fikáztam, de ha valamelyik kifejezésemre mégis rá lehet fogni (mindentiskillerelnitudó), akkor ezúton javítom: szóbanforgó-ra. Tán a többiekére reagáltál adekvát módon.
Az, hogy jogszabályokat, felhasználási feltételek be kell tartani, reményeim szerint nem számít unikumnak.
De akkor hadd pontosítsalak Téged is az "első konc" kifejezésedben:
1. Nem első.
2. Nem konc.
Ha megélhetési perlekedő lennék, mondjuk versenyjog, GDPR, fogyasztóvédelem témákban, akkor tán vadásznék ezekre.
De nem vagyok az. Ettől még nem szeretem sem az inkorrektséget, sem a szükséges tudás hiányát, főleg, ha abból üzletet fabrikálnak. - Engedtessék meg!Szerk.: és persze részemről semmi téves feltételezés, felindultság vagy ilyesmi

Béke és korrekt vélemény. -
válasz
general
#115724
üzenetére
Tpvt. 8. §
Persze lehet mondani, hogy véletlen volt, meg hogy a fékbusz nem hivatalos kommunikációs csatorna, stbstb, amik persze elég gyengécske mondások.
Epként vajon hányan klikkeltek vagy lájkoltak a nyilvánvalóan fals hírre?
...valamint: talán meglepő, de a fékbusznak is van "általános felhasználási feltételek" c. izéje, tán a mindentiskillerelnitudó úrnak avval is tisztában kell lennie. -
SteelCowboy
csendes tag
válasz
general
#115724
üzenetére
Micsoda véletlen egybeesés...
Alig várom a bejelentést, mikor lesznek darabokra cincálva a berendelt mintadarabok, hogy megtudjuk a végeredményt: túlárazott ócskavas mind, valamelyik sajátmárkás gép zsebre teszi az összeset.
Továbbá, hogy alsókantonban már sorakoznak az itthoni igények szerint összelegózott ECM és Profitec-killer gépek.
Bár szerintem még Niche-killerrel is adósak...
-
#85578752
törölt tag
válasz
general
#115348
üzenetére
Bár én csak viccből írtam múltkor a Smartwatert Visztula hsz-ára, most látom régebben Ferkoboy is írta hogy olcsó visszasózott desztvíznek számít, amúgy jó ízű víz és alapelvem hogy jó ízű vízből lehet jó ízű kávét csinálni. Akkor is ha lágy víz. Én gyantával lágyított vízből szoktam keverni vissza csapvízzel egy olyan arányt, ami emlékeztet a gyerekkori jégcsap ízre...
-
hoffman_
nagyúr
válasz
general
#115352
üzenetére
várom már, hogy nekem is legyen egy ilyen reggel, amit eltalálok.

Parci:
bár nem engem kérdeztél, de ma informatív kedvemben keltem
én bőven a 3. Pfizer után dőltem ki tőle durván és előtte, már bőven fertőző időszakban, találkoztam vagy 30 emberrel - senkit nem fertőztem meg. már rég feladtam, hogy megértsem : ) -
hoffman_
nagyúr
válasz
general
#115348
üzenetére
mindig jó egy ilyen reggel.
világossal én is szenvedek, végre megvan minden paljoc csúcs SO vagy világos blendjeihez, de nem találom el. a GetUp már lassan megszólal néha, de amúgy valamit nem találok. elixír van most nálom, átlag alatti és gyenge között csinálom meg a benne lévő potenciált
-
Nutra
tag
válasz
general
#115114
üzenetére
general tényleg, ugyanaz lesz. Csak nanotech-et írtál, hogy megzavarj.
Szerintem ezek nem azok.
Nagyritkán nálam is volt pár cseppnyi szivárgás, de fejtömítés csere vagy csak alapos áttörlése mindig megoldotta. Az nem tudom, hogy bármit számit-e ebben, hogy mindig használtam aeropress papírt, az 57-es szűrőre talán kicsit rálóg. -
HSM
félisten
válasz
general
#115078
üzenetére
Az akkor egy másik 12-14g kosár, mert az enyém 58mm-es...
No, és az duplaként volt nekem eladva, ilyen: [link] .Saját kép a pereméről: [link] (bal oldali a régi gépem gyárija), tökéletesen felfekszik nálam a Glendán a gyári Lelit naked karral.
100 forintos tesztet én nem szoktam, de az 58mm tampert (azt hiszem ilyen [link] ) szó szerint elnyeli, soha nem volt gondom a fennakadással azzal a kosárral. Nálam azzal volt inkább "gond", hogy 11g és alatti kávékkal nagyon nehéz volt értékelhetőt húzni vele, kb. 12-től viszont tényleg rendben volt.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
general
#114935
üzenetére
Én most kevertem be pár órája az első próbámat, ebbe 0,3 szódabikarbóna és 0,8g keserűsó ment 5l vízhez. Én nem melegítettem, egy kis üvegbe ment szobahőmérsékletű kb. fél liter desztvíz, rázogatással elég hamar elegyedett.
Szódabikarbóna bárhol élelmiszerboltban, keserűsó gyógyszertárban. Simán bemész és mondod hogy keserűsót kérsz, én is azt hittem néznek majd rám, mint a csodabogárra, de szó nélkül hozták

-
sz.zs.
senior tag
válasz
general
#114935
üzenetére
Szerintem 0,8 g keserűsó és 0,2 g szódabikarbóna kezdésnek jó lehet. Én még anno többet raktam bele ( 1,2 és 0,25 ill. volt, hogy 2 és 0,5), de azóta változott a “világ”. Gyógyszertárban mindent megkapsz fillérekért. Jah és ezek a mennyiségek 5 l vízhez vannak, de úgy, hogy kiveszel belőle egy pohárnyit, azt felmelegíted ~ 60 fokosra, belerakod a sókat, elkevered s ha feloldódott visszaöntöd.
-
vicces1
aktív tag
-
HSM
félisten
válasz
general
#113926
üzenetére
Nincs mod még, csak többféle szűrőkosár (IMS Nanotech 12g és VST 18g) és nyitott kar.
Amit lehet egyszer majd körbejárok, az a nyomásszabályozás + nyomásmérés lehetősége, világos pöriket úgy lehetne kicsit előáztatni, és finomabban ráadni, majd elvenni a nyomást. Szokták még mondani az OPV 9-barra állítását is, ha szerelőhöz kerül egyszer az is be lesz állítva.
#113930 fragola.6035 : Nagy divat manapság mindenre ráhúzni az "innováció" varázsszót, de számomra pl. nagy érték, hogy bevált technika, és remélhetőleg még évtizedekig karbantartható, üzemeltethető marad, ellentétben néhány "innovatív" főzővel, amik néhány évesen már javíthatatlanok tudnak lenni fődarabhibával, mert már nincs hozzá alkatrész...
Ha valamit 40 éve jól kitaláltak, azt nem kell innováció címén elrontani.
Egyszer amúgy szívesen kipróbálnám, egy jól beállított, tuning Glenda mit tud egy tuning GC mellett.
Számomra kicsit nehezen hihető, hogy két ilyen, szvsz alapvetően jó konstrukciójú, tuningolt gép között óriási különbség legyen. -
fragola.6035
aktív tag
válasz
general
#113920
üzenetére
Nem hinném, hogy szétfikáztam volna, talán olvasd el mégegyszer, és kérj segítséget, ha nem tudsz egyszerű szöveget értelmezni.
Mégcsak nem is nagyon szubjektív, inkább tényszerűnek mondanám azt az írást.
Még soha senkit le nem beszéltem Lelit vásárlásról.
A Lelit kisgépek 40 éves technika nulla innovációval. Egy tuning GC-hez képest kávéminőségben a kanyarban sincs. Bár a nulla innováció kicsit túlzás, egy buta pid van benne. -
HSM
félisten
válasz
general
#113920
üzenetére
Határozottan elégedett vagyok vele. A Glenda több, mint 58mm-re tuningolt PID-es Anna, nagyobb a bojler is, viszont nincs nyomásmérő, de nem zavart sokáig a hiánya.

Szvsz nem lett a kedvenc gépe, de nem is írt róla túlzottan rosszakat [link] . A fejben a felületkezelés lemaródása meg nem tudni, nem-e a víztől lett, ha jól emlékszem volt róla szó itt a topikban korábban.
A PID kiírása főzés közben tényleg külön életet él, de a kifolyó víz a mérések szerint rendben van, nekem sem volt vele problémám, és nem szoktam ennyit melegíteni/várni, max nagyságrendileg 5-10 percet.
Gyakorlatilag egy Lelit Victoria technikája van benne, kisebb házban, manuális vezérléssel, ami nekem óriási előny, karbantarthatóság és moddolhatóság szempontjából. Én nem szeretem ezeket a túlokosított főzőket vagyonokért, minél egyszerűbb a technika, nekem annál jobb. A PID+SSR épp elég ezekbe, minden másra tökéletes néhány mechanikus kapcsoló.
Én amúgy régebben Norda + lágyító patronnal, most házi RO víz + szódabikarbóna kombinációjával töltöm, még nem kellett vízkőtleníteni, remélem ez így is marad.
Ami kicsit hiányzik, hogy nem tud előáztatást, de szerintem azt is bele lehetne moddolni, ha nagyon arra vágynék, bár tulajdonképpen egy pumpaszabályzó mod lehet ezt is megoldaná.
-
válasz
general
#113918
üzenetére
na de mi a tüneted? ha a koffein, akkor dobog a szíved, mint a sz.r. ha a sav, akkor marja a gyomrod, mint a sz.r. ha a hisztamin, akkor allergiás tüneteid lesznek.
nálam a sav gond, a megoldás pedig az, hogy eszembe sem jut mondjuk éhgyomorra kávét inni. egy jöhet reggel, reggeli után. egy pedig ebéd után. pont.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
general
#113573
üzenetére
Legnagyobb érv a kancsós cuccok ellen, hogy befolyásol(hat)ják a víz PH-ját, ami ha benne ül az espresso gép fém részeiben, akkor gondot okozhat. Vízforralós esetben ez ugye nem probléma. Másik gond lehet velük, hogy ahogy használódik, változik a szűrés erőssége is. Azt nem tudom megmondani ez gyakorlatban mennyire probléma, direkt összehasonlítást nem csináltam, érzésre nekem nem probléma.
Ízben nálam drasztikusan jobb, mint a csapvíz. Britta-t próbáltam még, annál BWT mg2+ egyértelműen jobb volt.
Azt nem tudom megmondani kevert / fecoter vízhez képest milyen, még nem vettem rá magam, hogy nekiálljak azokkal kísérletezni
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
general
#113562
üzenetére
Filternél őrlőn, kávén és a vízen múlik a legtöbb. Ha ezek rendben, és nem csinálsz valamit nagyon rosszul, akkor jó lesz a végeredmény

Őrlőnél Timemore C2-vel nekem is mindig maradt benne kesernyés mellékíz. K-Plus-al esetek 95%-ban meg vagyok vele elégedve. Persze filterre a sík késes őrlő az ideális.
Kávénál tapasztalatom szerint ha nem filter pörkölés, akkor majdnem mindig marad benne valamennyi keserű. És sok pörkölőnél világos nem ugyanaz, mint a filter. Ha azt gondolod a kávé a gond, akkor meg lehet próbálni alacsonyabb hőfokon (akár lemenni 90-92 fokig is), az van hogy segít espresso-s "világos" vagy közepes pörkölés esetén.
Esetleg próbálj meg egy cuppingot, ha azzal is keserűnek érzed, akkor a kávén vagy a vízen múlik. Ha úgy nem, akkor az őrlő vagy a technika

Hoffmann-módszer egyébként nekem egyik kedvencem, volt hogy más módszerrel ittam jobbat egy adott kávéval, de nem volt még olyan, hogy egy kávé egyáltalán ne működött volna vele (amibe viszont futottam bele már más recepteknél). Szóval elég stabil és jól skálázható alaprecept (én legtöbbször 12-13g-al használom).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
general
#113443
üzenetére
Ha nem feltétlen belvárosi kávézó kell, akkor én pár hete This is Melbourne-ben és Major-ban (ez mondjuk Budaörs) is nagyon jó kávét kaptam.
Ha meg belváros, akkor tavasszal meg a My Little Melbourne Coffee and Brew Bar-ban ittam többször is jót.
-
válasz
general
#113398
üzenetére
Egyelőre itt, hátha érdekel mást is a tapasztalatom.
Az Iberital Challenge-hez képest nyilván nagyon durva az állítás, de ahhoz képest kb. minden más nagyon durva. :-)
Én csak presszózok, világosabbakkal (pl. Bagira, mostanában Red Baggies). Ezeknél az értelmes lefolyáshoz a "szerinte" török tartományba kell állítani, de mindegyiknél be tudtam állítani (egy Maran-tól eltekintve, ami sztem. simán döglött volt, ízre is). Ez kb. ilyen dolgokat jelent:
18g VST filter, 1:2,5-3 arány, 7bar állandó nyomás, idő: 30-35 sec.
Néha tényleg csak picit kell mozdítani, hogy igazán eltaláld, de aztán tartja ezt rendesen, nem mászik el.
Nálam egy kerámiakéses Mahlkönig Vario-t váltott, ahhoz képest kicsit savdominánsabb, részletezőbb ízeket hoz, amennyire én meg tudom ítélni.
Ex kollégám egy Rocket Appartamento mellett használ kb. 6 éve egy Silenzio-t (mechanikában tökugyanaz) megelégedéssel, kicsit sötétebb pörikkel, pl. PY spicy Italy-val. -
-
home.barista
csendes tag
válasz
general
#113361
üzenetére
Én most váltok Specialitára Comandantéről (RedClix-szel). Ez nem 1Z Presso-k, de nekem a kúposhoz képest a síktárcsás balanszosabb ízprofilt hozott. Szerintem nem is annyira a méret, hanem a kúpos vs síktárcsás szemcseeloszlása más. Nem azt mondom, hogy Comandantével rossz volt, hanem inkább vibrálóbb savak kiemeltebbek vele, mint a Mignonnal meg nekem jobb a balansz.
-
válasz
general
#113289
üzenetére
Legutóbb borzasztó volt a kv. Tök jól hangzik ez a saját pörkölés dolog, de amennyi szart én már kóstoltam itthoni pörkölőktől... egy kezemen tudnám csak összeszámolni azon pörkölőket akik stabilan jó minőséget készítenek. Ők sajnos nem tartoznak közéjük. Ha otthon húztam volna azt a shotot amit ott kaptam akkor az a lefolyóban landolt volna.
De legalább a VA Eagle gép az szép (bár sztem közel sem annyira jó mint az ára indokolná) -
soldier2
őstag
-
soldier2
őstag
-
sz.zs.
senior tag
válasz
general
#101651
üzenetére
Előttem Kulbi már leírta amit akartam.
Annyi kávé kell egy szűrőbeannyi kávéval fogsz jó lefolyást és jó ízeket elérni, amennyi kávé tömörítve a felsőszűrőtől kb. 2 mm távolságra van. Ez minden kávénál más gramm lesz. Van amiből 16, van amiből 22 g megy a 12/18-as IMS-be.
Vagy akkor itt mindenki fullra töltött kosárral, 18-20gr-mal duplákat iszik mindig?
Kb. igen, követve az előbb leírtakat.
Esetleg kiönti a felét, ha épp egyedül kávézik?
Nem, megissza.
-
pbalint
csendes tag
válasz
general
#101651
üzenetére
Szerintem irreleváns mi van ráírva egy kosárra.
A kávépogácsa és a felsőszűrő közötti távolság számít, tehát a használandó kávé mennyisége nem csak a szűrőtől, de a kávétól is számít.Ha már Hardcore topik, akkor gondolnám mindenki adott kávéból lehetőségeihez mérten (eszközpark főleg) a legjobb italt szeretné készíteni. De látom itt sokaknál ez nem mindig szempont.
-
Toobee
veterán
válasz
general
#101626
üzenetére
Nem zárom el, csak a hőmennyiséget szabályzom. Egyáltalán nem éget és a nyomás is megfelelő. Rendeltem hozzá szűrőt is, január közepére jön meg. Ha jól mértem, akkor az 53-as IMS-ből ez passzol hozzá.
-
Csápájev
őstag
válasz
general
#101504
üzenetére
Nem egyszerű.
Lavazza Crema e Aroma müllerben szokott lenni, elég friss.
Ázsia centerben most kétszer is kaptam februári pörkölésű Lavazza Supercremat és egyáltalán nem volt döglött.
Elég sok múlik a csomagoláson, 10 hónapos Arcaffet már nem vennék meg,de Lavazza valahogy jobban csomagol. -
HSM
félisten
válasz
general
#101451
üzenetére
Nálam is van mindenféle idő. Néha hidegen reggel bekapcsolom, gyorsan kávé és rohanok is a dolgomra, néha bekapcsolom, teszek veszek és eltelik fél óra is...

Persze, a megfelelő hőfok számomra is igen fontosnak tűnik, nem is vennék már olyan gépet, amin nincs állítási lehetőség és elfogadható hőstabilitás a csapolás során. A Gilda beváltotta a hozzá fűzött reményeim ilyen téren, nagyon jó, konzisztens főzeteket tudok rajta készíteni.
Persze, idő azért kellett kiismerni, és szerintem még mindig csak az elején vagyok kb. egy hónapnyi használat után. -
-
bluesfan
tag
válasz
general
#101374
üzenetére
Akkor leírom 3 (bővített) mondatban. Szerintem nem mondta senki, hogy nem ajánlott márka, én személy szerint 3 típusát próbáltam, jelenleg is van egy Victoria és egy Anna a birtokomban.
Tény, hogy vannak gyengéi(az 57-es kosárméret agyrém, az Anna váza nem atomstabil és a K-elem a kazán tetején van bennük elhelyezve), de szerintem abszolút mértékben használhatók egy korrekt kávé elkészítéséhez. Évek óta használom őket és 2 db elpukkant szilikoncsövön kívül egyéb szervizt nem igényeltek a szokásos tisztasági karbantartáson túl.
Egy jó őrlővel nagyobbat is tudnak ugrani jó minőségű alapanyaggal. -
WarLock07222
tag
válasz
general
#101372
üzenetére
Alapvetően én is agyaltam jó ideig a Leliten, de első espresso gépnek nem szerettem volna mondjuk a 200k+ kategóriát meglépni. A belépő szinten pedig olyan gépeik vannak, amik mind 57mm-es kosárral dolgoznak. Ezt egyszerűen nem tudja befogadni az agyam.
Én alapvetően kísérletező típus vagyok, nem bírok leülni a seggemre úgy, hogy ne próbáltam volna meg egy bizonyos változót a lehetőségekhez mérten minél többféleképpen variálni. Ilyen dolog az összes kosár, illetve pogi előkészítést segítő kiegészítő is, ami egyszerűen nem kapható 57mm-es méretben. Gondolom ez valami elcseszett üzletpolitikai húzás volt a részükről, hiszen így gyárthatnak mindent full egyedibe, a userek pedig rághatják a körmüket, ha valamire szükség van.
Szintén ugyanezen gondolatmenet mellett, nálam a Silvia kb. 2.5-3 hétig volt eredeti állapotában, onnantól szét lett kapva az egész és újrakábelezve, PID-del, mindennel. Ránézve a belsejére a hasonló kategóriájú Leliteknek, egyszerűen nem szívesen túrkáltam volna benne nyakig, mert olyan kesze-kusza hatása van az egésznek. Ez megint olyan dolog, hogy ha nem akarod minden héten csesztetni belülről a gépet, vagy nem vagy szerelő, akkor megintcsak nem érint különösebben.
Szó, mi szó, ha belépő szinten veszel egy gépet azért, mert szeretnél inni egy jó kávét, SZERNTEM nem olyan nagy hiba Lelitet venni, mert biztos vagyok benne, hogy azzal is lehet jó dolgokat művelni.
-
bl4ze
veterán
válasz
general
#101372
üzenetére
szvsz a Lelit nem tiltott, nem is volt az - ha jól emlékszem sosem
az meg, hogy ATCéla miért hogyan váltott ki közundort csak magának köszönheti , a mai napig is aktívan tesz érte
Az, hogy Szegeden van és nem Csornán meg sajnáljuk, de tényleg de erről senki nem tehet.Ez a mindent másolok "Niche killer" "Ilyen killer" "olyan killer" meg hát hmm... köhh.....
-
válasz
general
#101368
üzenetére
"anélkül, hogy vitát generálnék" -- azt úgy kell, hogy general nem generál, nem pedig de
egyébiránt meg, hogy mennyire tiltott, azt elég jól megmutatja szerintem, ha beütöd fent a keresőbe és megnézed, hogy hány találat van.
akkor tettem szóvá, amikor anno elkezdte atcéla forgalmazni és fura módon elszaporodtak az újonc kommentek, amik mind a márkát nyomták. de ez évekkel ezelőtt volt.
-
stereofan
tag
válasz
general
#101357
üzenetére
itt látható, hogy nem tűnik bonyolultnak az állítása.
viszont, hogy a csavar mennyire van "beragasztva", beragadva, mennyire könnyű azt oldani,
azt nem tudom. az egyik hozzászóló írja, hogy egy kicsit melegítve könnyedén oldható, egy másik viszont tönkretette a csavar fejét...úgy látom, egy kis menetrögzítő van a kivett csavaron.elvileg a karon méred pontosan a nyomást, de egy vakszűrővel a gyári műszer is ugyanazt mutatja, nem?
érdemes beállítani, szerintem ennél többet nem tudsz "tuningolni", már csak az előkészítésnél lehet "fejlődni/fejleszteni". talán még szűkítőzni lehetne.
-
Koczó93
őstag
válasz
general
#101110
üzenetére
Nem kicsi
szerintem én vagyok a fórumon akinek a legkisebb konyhában a legnagyobb gépei vannak
de a hobbizás, nem mindig találkozik a racionalitással. Feleségem nem annyira díjazta a gépek méretét eleinte, de mostmár annyira megszerette őket, plussz érzi a különbséget is, hogy nem engedné lecserélni őket
-
válasz
general
#101091
üzenetére
igazából inkább közepes kúpos van bennük (47-48 mm, a sok kis kúpos motoros 38 mm-es), de szerintem egy normális és pontos őrlő jó kávéval etetve nem fog bajt csinálni. biztos, hogy más lesz a kávé egyikkel és a másikkal, de mindegyikkel jó lesz. mazzerek, fiorenzatok, kinuk, úgy tűnik, még a kis, gagyi és drága mahlkönigek is normális őrleményt adnak.
-
Xabi78
aktív tag
válasz
general
#101092
üzenetére
Nekem az utazós szettem egy Bialetti Moka Express 3 + Hario Sketron Pro. Voltam már vele hegyen is, meg lakóautóban is. Kis odafigyeléssel egészen finom kávé csinál.
Kotyeszhoz szerintem bármelyik hario őrleménye jó, válaszd a szimpatikusat. Presszóra meg kb. egyik sem.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- RÉSZLETRE . OPCIONÁLIS. HP EliteBook 840 G11 üzleti prémium laptop számlával és garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3337, 94% Akkumulátor
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- Samsung Galaxy S23 / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Ámen




Tény, hogy vannak gyengéi(az 57-es kosárméret agyrém, az Anna váza nem atomstabil és a K-elem a kazán tetején van bennük elhelyezve), de szerintem abszolút mértékben használhatók egy korrekt kávé elkészítéséhez. Évek óta használom őket és 2 db elpukkant szilikoncsövön kívül egyéb szervizt nem igényeltek a szokásos tisztasági karbantartáson túl.


