-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
home.barista
kezdő
Én nagyon gondolkodok egy Flairen Gaggia Classic mellé, de kicsit megijedtem, hogy ennyire nehéz lehet vele. Vajon bele merjek vágni?
[ Szerkesztve ]
-
home.barista
kezdő
GC-on Laicás vizet használok, milyen sűrű kellene vízkőtelenítenem szerintetek? Gyári vízkőtelenítő jó az alukazánhoz? Nekem is Fragolás szűkítős a gép.
-
home.barista
kezdő
válasz RetepNyaraB #99951 üzenetére
Értem, köszi
-
home.barista
kezdő
válasz Ketchup2020 #100178 üzenetére
Én csak kéziből a Comandante C40 MKIII-at használom pressora jelenleg, de nekem nagyon bevált. Nagyon homogén, iszonyat jó ízeket hoz ki Sage daráló után. Red Clixxel meg még több fokozatot ad, bár nincs hozzá nekem. A legjobb lenne kipróbálni mindet, mert állítólag mindegyik kicsit másban jobb. Nekem a fokozatmentesség rosszabb lenne, mert ha váltok törökkávéra vagy filterre, akkor az sokkal macerásabb. A tekerése a Kinunak jobb, úgy tudom, bár nem proóbáltam.
-
home.barista
kezdő
Kávépörköléssel kacérkodnék. Kaptam a páromtól egy kézi pörkölő serpenyőt. Esetleg van valami gyakorlati tanácsotok hozzá? Láttam már élőben nagy gépen pörkölést, a nagyon durva alapok megvannak. Ezzel van esély kellemes kávét pörkölnöm magamnak? Alapvetően a világosabb, enyhe közepest szeretem presszóra. Hol érdemes zöld kávé kapcsán körülnézni?
-
home.barista
kezdő
Flair Classicnál minden kávém savanyú. 4x előmelegítem forróvízzel, de az oldalán a szalaghőmérő 70 fokosnak írja a fémet még mindig. Szép a crema, de nem ízlik. 40 másodperc körül van a lefolyás, Comandanten 8 klikkel. Ami fura itt, hogy sokkal gyengébben kell tamperolni, mint a Gaggiánál. 13 gr kávét használok, de ha normálisan tamperolok, akkor "lefullad". Mit rontok el? Annyira nem szerettem volna 15-6 gr kávét használni, mert szimplákat szoktam inni, aminél 12-3 gr jól működött.
-
home.barista
kezdő
válasz zolnagy #100482 üzenetére
Köszi, így már alakul. Igazából világosabbakkal kísérleteztem eddig. A szalaghőmérő szerintem nem jó, mert forraltam pár percig és úgyis 85 fok körülig színeződött el egyértelműen, amikor meg 60 fok alatt mutatja akkor meg olyan forró, hogy alig tudom másodpercekig fogni. Sajnos nincs más hőmérőm, de az általad is ajánlott paraméterekkel kísérleteztem (most Lavazza Rossa kávét tudtam gyorsan szerezni) és a 15 gr be (9 klikkel), 10 mp előáztatás, majd 35 mp 6-8 bar lefolyatásból 29,5 gr kávé lett, most már nem savanyúan. Még kísérletezek vele, meg majd rendelek hozzá valami komolyabb kávét és azokkal is megnézem. Szerintetek CasMo kávékat is tudok majd legalább ugyanolyan jól, mint PIDelt Gaggiával? Mert imádom az intenzív gyümölcsöseket is.
-
home.barista
kezdő
Szerintetek 1 hónap tudatlan Laica kancsós víz tett kárt a Gaggiában? Most Oscarral használom újra. A gyári vízkőtelenítő az mennyire kíméletes az aluval?
-
home.barista
kezdő
Ha a GC alu felső vízterelője teljesen rendben van, akkor valószínű, hogy a kazán is a Laica után, ugye? Mert ha együtt szoktak nagyjából leamortizálódni, akkor rendben vannak, még nem lett kár bennük.
[ Szerkesztve ]
-
home.barista
kezdő
válasz Kávé Kálmán #100831 üzenetére
Miben más az új Robotod?
-
home.barista
kezdő
válasz Kávé Kálmán #100845 üzenetére
Nem csodálom, ez tényleg brutálisan jól néz ki, nagyon guszta.
-
home.barista
kezdő
Kb 2 hete használom a Flairt, nagyon megszerettem. Iszonyat jókat lehet húzni vele, már saját pörköléssel (világosra) is istenieket húzok. Tényleg ki kell tapasztalni, nekem az előgőzölés jött be. A 3x felöntés metódus, ahogy sokan használják, CasMo kávékhoz nálam kevés volt, a szalaghőmérő 75 fokot mutatott. Kb 5 perc gőzöléssel 90 fokos, és tökéletesek a világos kávék is. Azt hiszem el is adom a tuningolt Gaggia Classicom, mert nagyon megtetszettek a kézi-karos kávékészítők.
Toobee: Jól láttam, lesz 9barista főződ? Nagyon szimpatikus az eszköz, majd írj beszámolót róla. :-) -
home.barista
kezdő
Ha valakit érdekel, eladom a Gaggia Classicom, PID, szűkítő, ipari felsőszűrő, 2020-as gép. Flair marad helyette.
-
home.barista
kezdő
Köszi a válaszokat, kipróbálom majd mindenképpen a PY kávékat. :-)
-
home.barista
kezdő
Sokszor olvastam, hogy a Flair Pro2 fejét nehezebb előmelegíteni. Gőzölve próbálta már valaki? Összehasonlítva a Classic fejjel, mennyivel lassabb az előmelegítés kb 90 fokra?
[ Szerkesztve ]
-
home.barista
kezdő
Erről a pörkölőről mi a véleményetek? Nagyon praktikusnak tűnik a mobil appal a bevezető árral.
https://wake-up.crowdfunding.coffee/lp-en/ -
home.barista
kezdő
válasz RetepNyaraB #102821 üzenetére
Igaz, és nem ugrok rá. Kickstareren lenne jó, ha befutna, bár a kínai vonal nekem is kicsit rémisztő.
-
home.barista
kezdő
Flair 58 - már most spórolok rá
Flair 58 | The New Gold Standard from Flair Espresso -
home.barista
kezdő
Itt van további infó a Flair 58-ról: https://flairespresso.com/flair-58-first-look/?fbclid=IwAR1tfPFZzcrst7a5_VidAM4UWL22GRgpjoEX9TYkldrTGM7-JTr0T__iCkY
-
home.barista
kezdő
Érdekesség egy új kávéfajta "újrafelfedezéséről", a Coffea stenophylla:
[link] -
home.barista
kezdő
Flair Classicot használok lassan 1 éve. Nagyon szeretem, csak ezzel készítek kávét, világos pörkölésűt. Viszont olvasom egyre többször, hogy sokan átálltak Robotra. A workflow tényleg más. Másabbak a Robottal a kávék (akár konzisztensebbek a shotok)? A hőtartása picit jobb, úgy tudom. Esetleg a szélesebb, 58 mm-es pogácsaforma miatt másabb a kávé?
-
home.barista
kezdő
válasz Kávé Kálmán #107897 üzenetére
Iszonyat vonzóak nekem az Olympia gépek, bár élőben nem próbáltam. Kár, hogy ennyire drágák. Használtakat is néztem, de eléggé tartják az árukat.
-
home.barista
kezdő
válasz Krajcsi #107928 üzenetére
Szia! Köszi, érdekes, hogy mennyit jelent a víz, nem gondoltam volna. Jelenleg Laica Mg+ kancsós vizet használok és csapvízzel néha-néha utazás során már meg sem iszom szívesen a kávét. Fecoter vizeket is gondoltam kipróbálni néha, mert hallottam, hogy különböző vizekkel, mennyire eltérő karaktert hozunk ki ugyanabból a kávéból.
Gőzzel addig szoktam előmelegíteni (forrástól kb 2-3 perc), amíg a külső hőmérsékletmérő csík 95 fokot nem mutat. Felöntésekkel ez a hőfok nekem sosem sikerült. -
home.barista
kezdő
válasz Krajcsi #108123 üzenetére
Nagyon érdekes, és igaz amit írtál, bár nem ismerem ezeket az őrlőket személyesen. Commandantem van, 30 mikron 1 klikk, pressónál érezhetően kellettek a fokozatok, Red Clixszel 15 mikron, így már egész jól használható, bár néha egy pici még kellene, de ezzel lehet együtt élni. 50-60 mikron az nem jó presszóhoz. Commandante és Kinu vagy JX-Pro vagy JE összehasonlításod van ízprofil tekintetében? Mert nekem egy egyszerű kúpos gépi daráló után brutális fejlődést hozott kávéban a Commandante.
-
home.barista
kezdő
V60 filter papírok közötti különbségről van esetleg valami jó összehasonlító írás?
-
home.barista
kezdő
válasz rastacsz #109139 üzenetére
Nekem Flair Classicom van, Kalmár-féle nyomásmérővel. Szeretem, mást változatokat nem próbáltam. Egy bajom van, hogy a Pro2 fejjel tudnék 1:2,5 aránynál hosszabbakat húzni, ami viszont szerintem eléggé drága hozzá így utólag. A Pro fej előmelegítése időigényesebb a Classicéhoz képest.
-
home.barista
kezdő
Szavazat a BWT Mg+ filterre. PeakWater-t próbáltam, ami Colonna és a ZeroWater közös fejlesztése. Nagyon jó vize volt, de nálam Pápa környékén nagyon hamar tönkrement a filter. Ha valaki kipróbálná, féláron 10e-ért eladom, csak filtert kell bele vennie az Espresso Embassynál.
-
home.barista
kezdő
válasz Zen42 #109705 üzenetére
Nem akarok vitát indítani, de Szendi állításaival kapcsolatban van ami igaz, és van egy jó adag, ami erősen az előzetes elvárásai alapján szelektált kutatás, ezért sajnos egyáltalán nem nevezhető objektívnak, így tudományosnak sem, még ha látványosan lehivatkozgatja is. Táplálkozástudományi területen végeztem, némely helyen nagyon durva félretorzításokat ír, ami alapvető élelmiszerkémiai és -gyártástechnológiai hiányosságok miatt lehetséges (remélem nem a szándék miatt). Szóval nem lehet kijelenteni, hogy minden állítása igaz vagy sem. Jelenleg másodképzésként pszichológiát tanulok (Szendi is klinikai pszichológus) és táplálkozás- és biokémiai területen kvázi semmi nincs itt a képzésben, ami szerintem érthető, ráadásul élettan-kórélettan is kevés egy egészségtudományi képzéshez viszonyítva. Sajnos ő nem azzal foglalkozik, amire képesítése és jogosítványa van, hanem amit autodidakta módon próbált elsajátítani, és hát persze hatalmas üzlet van ezen az élelmiszeriparban, különösen a paleo és egyéb vonalon. Ezzel le is zárnám, csak felhívom a figyelmet, hogy tudományosnak látszó cikkek könnyen lehet (ez mindenhova, nemcsak Szendinél), hogy csak az előzetes elvárások szerint szelektáltak vagy módszertani hibáktól hemzsegnek, sok-sok egyéb vizsgálati változót nyitva hagyva, téves konklúziót tartalmazva.
-
home.barista
kezdő
válasz Zen42 #109754 üzenetére
Ezzel a hozzászólásommal le is zárom a témát, csak annyit reagálnék, hogy nem azért tudománytalan, mert nincs végzettsége, hanem mert az előzetes hipotézise alapján a sok-sok kutatás közül azokat kiválogatja és csak azokat tárgyalja, ami az ő elvárásait alátámasztja. Itt olvashat bárki többet utána: https://alimento.blog.hu/search?searchterm=paleo&searchmode=OR&submit=Keresés
-
home.barista
kezdő
Van tapasztalata Alessi kotyogókkal valakinek? Érdekes, hogy 1 személyes Bialettihez képest a Pulcina sokkal aromásabb kávét készít. Az eszköz anyaghasználata, minősége is teljesen más kategória szerintem. A többi Alessi kotyogó is másabb ízvilág a Bialettihez képest vagy csak a Pulcina extrája ez?
-
home.barista
kezdő
válasz kzolisajnos #110742 üzenetére
@kzolisajnos és @ konzumpro Köszi a tapasztalatot, nekem is nagyon bejövős a Mini Bianca. :-) Az Alessi Pulcina 1 csészés brutálisan jó amúgy, nekem bejött, de Pascucci-it is ki szeretném majd próbálni. Csak meglepett, hogy ennyire látványos a különbség és akkor nemcsak az Illy spéci mérnökeinek köszönhető, ahogy a marketing adja, hanem más gyártónál is megvan. Az Alessi súlya, vastagsága durvább, ráadásul mintha más alumínium lenne. Mattabb, érdekes.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Az Apple megszerezné a klubvilágbajnokság közvetítési jogait
- Honda topik
- Autós topik
- Opel topik
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest