-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
Kis kiegészítés, hogyan is néz ki a perem különbség:
Bal oldali a gyári, ezen van belül egy meredek ívű kupola, majd laposan megy kifelé, majd azután hajlik le a perem széle. Az IMS perem felső része viszont egyenletesen íves, gömbölyű a széléig. Azt gyanítom, emiatt picit máshogy fekszik fel a gyári szűrőtartó karomra, és itt veszik el néhány tized mm, ami miatt nehezebben megy a kar a szokott, zárt állásába. Egyébként képek alapján a többi márkás szűrő perem kiképzése is az IMS-éhez hasonlít, pl. VST, Reneka, tehát emiatt nem kellene szerintem, hogy jobban amortizálja a kartömítést. Egyébként a szűrő minősége szerintem teljesen rendben van, egyenletesek szemre a lyukak, jól megmunkált a fém, és én a nanotech bevonatot is praktikusnak találom, tényleg könnyebb takarítani.#99223 mgy : Külföldről is be lehet szerezni, kis pici valami, általában úgy nem drága a posta.
#99225 Parci: Finomra kell őrölni ez tény, de nem vészesen, amennyire meg tudom ítélni. A Mazzer SJ vidáman tud ilyen (vagy akár finomabb) őrleményt produkálni az F64 evo késekkel, hogy akár 11g őrleménnyel is felmenjen a nyomás nagyjából 12 bar környékére, ugyanúgy őrölve 13g-al már 15 bar körül járt és mégis szépen, lassan lefolyt.
Valamint a kis kb. 10 000 forintos kézi őrlőnek sem volt akadály ez a finomság. Nem mondanám magam egy tapasztalt home baristának, de nálam ezek a tapasztalatok.
A magas bar értékek egyébként a gép miatt vannak, a szokásos espresso értékeken nem főz túl finom kávét, túl gyorsan átfolyik, 12-15 bar a bevált magasság és OPV sincs a gépben sajnos.[ Szerkesztve ]
-
Xabi78
aktív tag
Nem kell melegítenie, gyakorlatilag 6-18 között be van kapcsolva. Tudom, ez nem túl környezettudatos, de eddig reménykedtem, hogy nem csak én használom majd. Most viszont fontolgatom, hogy beállítom, hogy ha házon kívül vagyok, kapcsoljon le. Egyébként tudja használni, és egy Mini-e van mellette, programozva van a kávéadagolás, vagyis még méricskélnie sem kell. Lehet, akkor tudnék áttörést elérni, ha eladnám a Jurát 😃
Cave canem!
-
general
addikt
Az a durva, hogy a Lelit saját YT csatornáján a kisebb gépek demó videójában azt írjak, kapcsoljuk be, 5 perc és készítsünk kávét... Én az Annát is legalább 15 percig melegitem, általában hosszabban, néha 10p. Így kijön a kb. 15p, ha már statisztika. De őszintén szólva én sem érzek ízében különbséget. Jó, én mondjuk nem iszom tisztán, a presszoba is teszek két csöpp tejszínt.
-
BBéci
titán
Teherautóval rendelkező topiktársat kellene felkutatni, aki vállalja a Norda beszerzést és szállítást. Egy átlagos fuvarozó annyit kérne érte, hogy nekünk nem érné meg.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
BBéci
titán
Nem forrásvízre szakosodtak, de a kínálatukat látva bőven belefér. Nem merész feltételezés, hogy azzal a teherautóval, amibe a pezsgők, borok és oliva olajok beleférnek, a víz is könnyedén elhozható. Az tény, hogy a Norda köbméterét (raklapját) nem adhatják annyiért, mint a Ferrari Spumantét.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
konzumpro
senior tag
Jó, hát poén volt. De valójában mivel kicsi a termoblokk, tényleg gyorsan korrigál, ha jó a lefolyás, kellően hőstabil. A BP-nál lehet állítani a hőfokon, a Bambinonál fix 92, nálam jobbakat főzött mint a BP, miután beszereztem hozzá a szimplafalú kosarakat. Nem tudom most adnak-e hozzá. Nemrég promózták a butított verziót, aminél nem automata a gőzölő rész, felesleges is, nem tudom mennyibe fog kerülni de 100e-nél nem lenne szabad hogy többe kerüljön.
-
-
Kulbi
aktív tag
Én is így gondoltam. Amíg fél éve a szintjelző lerakódás miatt túltöltött a bojler (Nordát is használtam akkor). Most vízkőtelenítek két havonta kb. és mindig kékes a víz ami kijön.
<Macbook Pro 13" 2015 Early> <iPhone SE> <iPad 4 Mini > <Synology DS216Play> <Himedia Q5> <Samsung UE50H6400> <SMSL Sanskrit> <Bkercso Inventory> <Takstar Pro80> <Xears XE200Pro> <SJ4000>
-
hoffman_
nagyúr
köszi, erre most akadtam én is, amikor elkezdtem nézni a többi Lelit-et, az eddig nem volt meg, hogy az Anna 57mm... igen, ez feature list tekintetében befutó, árban még benyelném. az bosszant csak, hogy az általános közvelény alapján egy moddolt GC-vel jobb eredményem lesz, de ha szökőévente jön egy szembe, arról éppen lecsúszok
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
most lestem rá én is, gyanús, hogy kifutónak tűnik.
most vagy várok egy picit, hogy AVX raktár kifusson és akciózzák, vagy lecsúszok rólafórumlakóktól kérdezném, hogy GC-t hol érdemes még vadászni, van esetleg hely itthon, ahol sűrűbben fordul elő?
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
konzumpro
senior tag
Átöblítés.
Nem okozott problémát, inkább csak ha túl gyors volt a lefolyás.
Az említett kis termoblokkos Sage gépek konzisztensen főznek, PID-esek, 10-ből 10.
A Catler amit legutóbb használtam, szintén termoblokkos, de közvetlenül a fejre van építve, szépen felfűti magát, a kart, szűrőt, még öblítés nélkül is megvan a kellő hőfok. Itt kifejezetten jól jön, hogy nem rángatja a gőzölés miatt a hőfokot, van külön termoblokk a gőznek.
Milyen termoblokkos géped volt, ami alapján minden más termoblokk is rossz? -
qvik27
tag
Értésem szerint a thermoblock/coil megoldások mind arra épülnek, hogy a vizet kb. 20 fokról kb. 90 fokra melegítik "on the fly". Mórickás-közelítős sajtpapíros számolás alapján 60 ml víz 70 fokkal magasabb hőmérsékletre melegítéséhez 20 mp alatt 2/3 hatásfokkal kb. 1300W fűtőteljesítmény kell. (Ezek ilyen "mérnökihas" hihető számok.)
Az valószínű, hogy egy termodinamikailag rosszul tervezett gépnél több hőt lop el a környezet, tehát nagyobb fűtőteljesítmény szükséges.
A másik, hogy 800-1000W fűtőteljesítményű thermobármivel legfeljebb mázlival lehet konstans 90 fokra hozni a pogácsára érkező víz hőmérsékletét.
Persze az elegendő fűtőteljesítmény csak szükséges feltétel, de nem elégséges. Kell még a jó fűtésvezérlés. Szerintem elkülönített fűtési szakaszok nélkül nehezen oldható meg a közel fix kimenő vízhőmérséklet.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Gery0505
tag
Ebben tökéletesen igazad van, de a babtartály levételével sem nyernék sok helyet, mert kb 5 cm helyem lenne betölteni a babokat. Ez még nem is lenne probléma, viszont a másik baj, hogy a pult is nagyon kicsi, elfoglalná az egész helyet a két gép. Azonkívül a kar miatt sem tudnám a felső szekrényt kinyitni. Hát, kicsi a konyha, na. Ahhoz hogy kint legyen nagyon át kéne alakítani az egész konyhát.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
general
addikt
Köszi! ...és a többieknek is köszi a koffeinmentes ajánlásokat!
Nincs itt olyan, aki megválna valamilyen Eureka Mignontól? Azért ezt nézem, mert árban is oké, meg annyira kevés a helyem a konyhapulton, hogy kb ez férne el. És a hangja is számít, közel a háló.. Iberital Ch. van most, ahelyett kéne valami feljebblépés.
-
hoffman_
nagyúr
annyira nem, nyilván, akkor úgy fogalmazok, hogy a DW-féle mod nekem nagyon bejön.
egyébként a linken szép a setup, az lemaradt, hogy van rajta egy gyári Mazzer motortakaró, amit kerestem, de nem nagyon találtam csak UK forrásból 20 ezerért... pedig arra indultam elsőnek"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
konzumpro
senior tag
Én egy nyomásfokozós kosarat használok egy plusz karban hogy lazán felrakva és főzés közben lazítgatva kimossa a maradék zaccot a felsőszűrő környékén. Van műanyag fejmosó kis szilikon betétekkel tizenezerért, lehet hogy lehetne nyomtatni is hasonlót, bár nem minden műanyag bírja a hőt.
A papír nálam nem javított az ízeken, bár lehet hogy csak hőfok kérdése.
A hamarosan érkező precízebb tamperben bízok még, hogy majd javít a kosár oldalára tapadás megszüntetésében, az okozza nálam most a legtöbb koszt. -
konzumpro
senior tag
Épp megjött a precízebb 58.5-ös tamper, amit a géphez adtak 58-as lötyög és szinte lekerekített szélű játéktamper, az eddigi Sage/Graef tamperek jobbak voltak, úgy látszik a cseh Catler kapja a selejtet a kínaiaktól.
Ez a koppantós módszer bevált most már nekem is, sokkal tisztább, majd kipróbálom a papírt is megint, van egy adag vágva kávéfilterből. -
general
addikt
Glendával elégedett vagy? Elvileg ua, mint a pides Anna, csak 58mm, ugye? Asszem fragola fikázta szét a felépítését a blogjában. (ha nem ő volt, elnézést) Én is agyalok jó ideje, majd hová fejlődjék, csak tényleg nincs opció az Anna/GC és mondjuk a kb. 300-400k között, ahol következő lépcsőfok lenne. Lelit Victoria, Elisabeth, MaraX, stb. Én a Saga gépeket nem nagyon ismerem, valszeg azok sem rosszak, de árban kb ugyanez.
-
general
addikt
Igen, a PID kijelzése szar az Annán is, a bojler hőjét mutatja, de úgy, hogy a annak a tetejére van itt is rögzítve a szenzor, de a Lelitinsider YT csatorna mérése alapján - linkelte nemrég itt vki - a kifolyó víz szépen tartja a hőmérsékletet.
Nálad milyen moddolás van már - ha van?
Én a gőzölés miatt szeretnék majd valamikor egy Lelit Elizabethet, abban az nagyon jó, és az előáztatás is jó benne. Árban még mindig elég jó a 400k is, ahhoz képest, amit nyújt, német gépek jóval drágábbak tudtommal. -
hoffman_
nagyúr
na, akkor az 1/8-adot jól éreztem. ami fura nekem, hogy utána még van 7/8-ad másra
valószínűleg gyakorolnom kell, aztán talán javul az a retention is.nekem még ez van hozzá, ez annyira nem jött be, így lehagytam és egyelőre tartom a kart. a takarítást ez valóban kettévágja, ezért nem objektív a workflow véleményem.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
K1nG HuNp
őstag
akkor már csak azt kellene kitalálnom, hogy min változtassak.. grind sizet tologattam fel le nem sok sikerrel, próbáltam egyszerre csak egy változón változtatni és úgy nézni az eredményt. lehet el kellen engednem ezt az aeropressben erős kávé dolgot, mert nem akar osszejönni finomra
18g kv/90ml h2o/90 sec/ espresso roast fine-mediumon (james hoffman tejes videojabol a recept)
[ Szerkesztve ]
(raw_item.get("pk").unwrap().as_s().unwrap().to_string()).split("#").collect::<Vec<&str>>()[1].to_string()
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Nyaralás topik
- Retro teló rajongók OFF topicja
- Háztartási gépek
- Indiában startolt a Poco X6 és X6 Pro
- Autós topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- További aktív témák...