-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
qvik27
tag
válasz kaligula #68385 üzenetére
Szia,
Nem én vagyok a guru, de sztem a kotyesznél a vízhőmérsékleted mindig magasabb lesz, mint az ideális, pusztán amiatt, hogy a vizet a forró gőz nyomása fogja áttolni a pogácsán. Ez akkor volna 100 fok, ha légköri nyomáson történne, ami már több, mint kéne. emellett még ott van az, hogy a pogácsa miatt is nagyobb a belső nyomás, meg a kotyogós szelepe miatt is (ahogy én ismerem), következésképp még magasabb lesz a víz hőmérséklete. Ezzel persze nem a kérdésedre reagáltam, de azt, hogy érdemes-e, nem tudom, hogy pontosabban mire értetted.
Szerintem a víz hőmérsékletét lehet PID-eléssel szabályozni, és annak lehet is előnyös hatása, de nem hinném, hogy 90-94 fokos hőmérsékletet el lehet érni az átáramló víznél, és eléggé össze kell rakni a "matekot", hogy le is jöjjön a kávé 25-30 mp között.
Egy ismerősöm főzött "ügyesen" egy jobb kotyogóssal - én úgy mondanám: "humán PID" módszerrel :-) Az eredmény sokkal jobb volt, mint ha csak "aládurrantott" volna. Persze nem egy pumpás, PID-es gép minősége.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
Sziasztok,
Ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata?
[link]10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz gpbenedek #70584 üzenetére
Én ezt egy picit másképp látom.
A hagyományos karoknál a kávépogácsa (és valamelyest a szűrö) képviseli a víz áramlásában az ellenállást, így természetesen a híres 9 bar is úgy érhető el, ha az őrlemény megfelelően finom és tömör. Ez a 9 bar azonban - amit mérő is mutathat- a kávépogácsa tetejénél levő nyomás, a pogácsa alsó, kifolyóhoz közeli rétegeiben már légköri nyomáshoz (kb. 1 bar) közelebbi nyomás van csak. Így tehát az alsóbb rétegekben a kioldódás másmilyen, mint a felső vagy a közbenső rétegekben - az egyre csökkenő nyomás miatt.
Nyomásfokozós karnál a kis szelep 9 bar alatt nyit, de lényegesen magasabban a légköri nyomásnál (erre talán vannak gyári adatok, de nem ismerem őket), így aztán mások lesznek a nyomásviszonyok, mint a normál karnál. A pogácsa alsó rétegében is magasabb lesz (mondjuk 7-8 bar), amennyin a kar szelepe nyit. Értelemszerűen nem szabad annyira tömöríteni a pogácsát, hisz akkor OPV esetén nem jön le a kávé. (OPV nélkül meg a pumpától függ, de ha lejön, akkor a pogi tetjénél már bőven 9 bar fölött lesz a nyomás.)
A nyomásfokozós karok egyszerű megoldása egy pici lyuk, amiben egy kis kúpot tart egy rugó. Amikor ez nyit, egy keskeny körgyűrű alakú résen gyakorlatilag spriccel ki s kávé - ez habosítja, és valószínűleg az ízének nem tesz jót.
Az ötlet szerintem abszolút logikus, főleg, hogy rettenet sokan emlegetik a 9 bart, dehát a tapasztalat azt mutatja, hogy a hagyományos karral valahogy jobban kedveli a sokaság, és ez régebb óta érik történelmileg :-)
A kioldódást tekintve az őrlemény összfelszíne az egyik kulcstényező, ez nagyobb, ha finomabb az őrlemény.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz Wolfy999 #70595 üzenetére
Egy picit részletesebben reagálva:
Amit a nyomásviszonyokkal kapcsolatban írtam, az nem az én elméletem, hanem pl. Pascalé, Bernoullié, Torricellié stb. Én csupán leírtam a dolgaikat a fejekre vonatkozóan.
Az áramlási törvényeket nem kóstolással adekvát alátámasztani, így nem is ilyennel szokták. Én meg nem írtam ízekről, ízlelésről, ízlésről pedig a legkevésbé sem :-)
A PID-nek a nyomásviszonyok tekintetében itt nincs lényeges szerepe.
Az teljesen biztos, hogy ha 9 bart látunk a mérőn, az a kvpogácsa tetejénél annyi, az aljánál meg a nyomásfokozósnál nagyobb, mint a hagyományosnál, így az őrleményre ható átlagos nyomás a nyomásfokozósnál magasabb, azaz közelebb áll a 9 bar-hoz.
A nyomásfokozók -eddig általam látott- megvalósítása elég egyszerűcske, és biztosan spriccelést okoz a kis szelepnél - ettől lesz pl. buborékos a kávé.
Az is biztos, hogy ugyanazt a mennyiséget, ugyanazzal az őrlésfinomsággal és szűrővel nem lehet egy hagyományos és egy nyomásfokozós karral lefőzni, ha a kazán nyomását 9 bar-on akarod tartani, és a térfogatáramlást is azonosnak szeretnéd. A nyomásfokozósnál ugyanis nem tömörítheted annyira az őrleményt, mert vagy nem jön le, vagy ugrik a 9 bar. Így aztán lazábban kell hagyni, tehát kevesebb fér be.
A kérdés a különbségekre vonatkozott, ha jól emlékszem, ezekről írtam, nem másról.
Peace![ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
Ha fölösleges, akkor ezt a kérdés feltevésénél lett volna érdemes leírni - gondolom.
A PS vs valódi autó mint hasonlat szvsz erősen sántít. ..persze lehet, hogy van olyan, aki össze tud mérni egy kisfilmet egy kobe medium-rare steak-ről meg egy lilahagymás zsírosdeszkát...
No, én leléptem a témáról, mert ez a fajta "vita" már inadekvát, és kezd közelíteni ahhoz, ami a "ki sem mondjuk a nevét" fórumon zajlik gyakorta.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz yazoo1 #70609 üzenetére
Szia,
Én anno egy Pavoni kisgéphez kapott nyomásfokozóst buheráltam meg. Kiszedtem belőle pöcköt, rugót és minden ahhoz kellő kis alkatrészt, és azt a kis lyukat, amit a "pöcök" (zárókúpocska) elzárt, felfúrtam kb. 3mm átmérőjűre, hogy a szűrőből kifolyt kávé békésen tudjon folydogálni. Így megszűnt a spriccelés, a kávé pedig eléggé más lett :-)
Persze ettől még nem lett high tech a megbütykölt kar, és a szűrő is maradt, ami volt.
Szerintem első lépésnek érdemes meglépni, ha épp nincs kedve az embernek költeni rá. Ezután persze valószínűleg finomhangolni kell az őrlésfinomságot és jól be kell gyakorolni a tamperelést.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz zolnagy #70626 üzenetére
Igen, ez még lehet, hogy el fog vinni pár csapolást, de megéri.
Mondjuk, azt jó volna tudni, hogy mekkora max nyomással jön a víz. Ha van a gépben OPV, akkor annak a beállított értéke, ami könnyen lehet, hogy épp 9 bar. Ha nincs benne ilyen, akkor érdemes tetetni bele. Ha nincs benne, de a pumpa kb 9-et tud, az is kb. jó ehet.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
Az előttem szólóhoz csatlakoznék, de szerintem elegendő, ha 100g-onként zacsizod.
Ha van vákumozó géped, szerintem azzal érdemes, akkor nem marad sok levegő, ergo pára a zacsiban, így aztán nem csapódik le a kávéra hűlés közben.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz tariattila #70794 üzenetére
Ahoj!
Köszönet a válaszokért!
A fullos rombolónál mi mindenre gondolunk?10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
Ahoj!
Ezzel kapcsolatban mi a véleményetek?
[Ascaso]
Kösz!10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
Egyelőre ennyi tudok róla. Amit írtál, köszönöm szépen!
Főleg az érdekel, hogy tuningolható-e könnyen, és ha igen, el lehet-e érni a "GC halálcsillag" minőséget, vagy annál is jobbat, mennyi, vagy mennyire csökkenthető ésszerűen a felfűtési idő, hőstabil állapot elérési ideje - ilyesmik.
Másrészt, hogy van-e ismert butaság benne (mint pl. a Lelit..-ben a bebetonozott OPV - ahogy olvastam).10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz zolnagy #71035 üzenetére
Hi,
Két helyet néznék meg:
1. az OPV: ha azzal valami történt (pl. belekerült vmi), és alacsonyabb nyomáson nyit, mint a nyomásfokozó pöcök, akkor a víz a tartályba megy vissza.
2. a pumpa: ha szétmentek a tömítések vagy a kis záródugóknál került be valami, akkor csak pancsolja a vizet a szivattyú, nem tolja.Amikor nekem a kis Pavoniban az OPV elszállt, kb. ugyanezt produkálta.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz zolnagy #71038 üzenetére
Azt nem tudom, hogy a B. Lady-hez használt kávépogácsának van-e akkora ellenállása, amekkora a nyomásfokozós karnak. A leírtak alapján nincs.
Ha a tartályba visszafolyó cső végét kiveszed, miközben fent van a nyf. kar, látni fogod, hogy hol a probléma. Ha a víz visszafolyik, az OPV-vel van baj. Ha ez még a gyári műanyag kis izé, akkor sztem cserélni érdemes. (Egyébként valszeg szét lehet szedni, csak pattintós műanyag alkatrész.) Ha a visszafolyó csövön nem jön semmi, akkor a pumpa gyengélkedik.
Persze ha van nyomásmérős karod, nézd meg, hogy mit tud a masina jelen állapotában.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz sz.zs. #71208 üzenetére
Szia,
nem vallom magam kávégép szakinak, csupán mint mű-szaki ember gondolom:
ez majdnem biztos, hogy a pumpa hibája. Ezzel együtt, nem kell feltétlen kell cserélni. Szerintem egy kis tömítőgyűrű ment gallyra benne, az, amelyik kvázi egy dimenzióban tartja a rezgést. Ha ez már szétmenőben van, a tengelyirányból néha kitér a mozgás, ilyenkor zörög, a kis golyócska pedig nem zár, szóval a víz oda-vissza megy, nem tolja a pumpa. Ha teszel bele új tömítőgyűrűt, szerintem esélyes, hogy jó lesz.
Ezen a linken jól látszik,10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz Deer76 #71228 üzenetére
Ez szerintem egészen kiváló:
[Fazenda Bom Jesus]10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
Segítséget kérek rutinos kollégáktól!
Egyik: Kifejezetten ulkához készült tömítőgyűrűt be tudok szerezni, vagy ha tönkrement vmelyik, akkor új pumpát kéne vennem, vagy megkeresni a megfelelő méretet, anyagot...?
Másik: OPV-ből milyet érdemes venni, ha értelmes ez a kérdés :-) Nem mértem sublerrel az átmérőket, így szerelés nélkül csak annyit tudok, hogy Pavoni Gran Caffe a masina.
Harmadik: egy -nem írom a nevét- fórumon hirdetnek egy Reneka B14 őrlőt 45e-ért. Ez megérős vagy inkább felejtős? :-)
Előre is köszönet minden válaszért!
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz neducsinm #71380 üzenetére
Persze kicsit elméletieskedő a felvetés, de úgy vélem, hogy a PID-ek korában a réz fejet vízzel melegíteni kevésbé szerencsés, mint direktben. A víz fajhője 4.2 kJ/kg/°C, a rézé 0.4, szóval a felfűtése kb. 10.5-szer annyi energiát igényel, ergo kb. ugyanennyiszer több időt is, persze ugyanakkora tömeg esetén. A réz kiváló hővezető, a víz nem, emiatt kell keringetni, ha őt tesszük meg hőszállító közegnek. A hőstabilitást -itt a fejét- nem a nagy és megfelelő hőmérsékletű víztömeg és annak keringetése biztosítja, hanem a fűtés nagyon jó vezérlése (és persze a szigetelés). Szóval nem érné meg jobban közvetlenül a fejet fűteni?
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
-
qvik27
tag
válasz neducsinm #71393 üzenetére
Nem gondolom, hogy félreértenénk egymást, csupán nem látom, hogy a lapkák mellett miért van szükség a keringrtéses fejfűtésre. Kicsi a teljesítményük? Ha nagyobb teljesítményű fűtőlapkák PID vezérléssel melegítenek, az nem volna egyszerűbb?
Epként szerintem teljesen vállalhatóan néz ki, csak ez a forma szokatlan kávégépnél. (...és olyat is láttam, ami nagyon drága, és megszokott is, és sztem baromi ronda...)10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz neducsinm #71397 üzenetére
Ahogy írtad, ez sikerült is! Gratula hozzá! ...csak beindult kicsit az agyam, ezért dobtam fel a labdát.
Az E61 fejmelegítése nekem is kifejezetten tetszik, és amikor ezt így megtervezték, nem nagyon állt rendelkezésre PID.
...és hát igen: belátom, hogy ebben a megoldásban az észrevételemet a gyakorlatban finoman szólva kihívás volna elegánsan megvalósítani. :-)10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz maestro87 #71888 üzenetére
10-15 között sztem kapsz használtan elfogadható saeco pumpás kisgépet is, nyomásfokozós karral, abba vehetsz őrölt kávét, amilyet gondolsz, nem szükséges méricskélni sem, és hoz egy szintet, ami -úgy vélem- a befektetéshez képest nem is rosz.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
Szia,
Én Mottából néztem "hasonlót", de abban nem tetszik valami (a közepe). Pont azt a megoldást kerestem, amit ez minden bizonnyal tud. Köszönet a fotóért és a kérdésért is! Nomeg persze a válaszadónak is (később)!10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz hifis50 #72312 üzenetére
Olvasom egy ideje ezt a témát, nagyon tetszik! Gratula!
A léptetőmotoroknak -amenyire én tudom- alacsonyabb fordulatszámon nagyobb a forgatónyomatékuk. Szóval ha magasabb fordulatszámon elegendő a dugattyúra kifejtett nyomóerő, akkor szerintem alacsony fordulatszámon biztosan elég lesz, sőt![ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
Kedves Fórumtársak!
Aki 50e HUF alatt keres elfogadható minőségű kisgépet, annak jó szívvel ajánlom az enyémet:
La Pavoni GC(P)N
Vannak videók is, egyik egy dupla készítéséről (bár ennél szebb gyakran volt, de a tisztítások után csak egyet készítettem vele), a másik kar nélkül készült, ezen a vízterítés látható.[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
Nekem a kis Pavonihoz volt nyomfok meg ilyesmi.
A szimpla+POD szűrőhöz volt egy gumiizé-korong, amit bele kellett tenni a karba, és aztán a szűrőt. Ha találasz ilyet, tedd bele a szimplához. Bár sztem is a duplával érdemes próbálkozni.A lefolyási sebességgel lehet baj, ha nincs OPV (Over Pressure Valve) a gépezetben. Ha a a nyomásfokozó kar szelepe kb. 8-8.5 bar-on, és nincs OPV, ami korlátozná a nyomást kb.9 bar-ra, akkor a pumpa áttolja a vizet a pogácsán gyorsan. Ha meg tömörated, akkor meg megnő az őrleményre ható nyomás, és tapasztalatom szerint savasabb lesz a kávé.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
Nézd: kb. ugyanezen az áron kapsz lényegesen komolyabb blendet, pl. a Kapuczinernél. Egyébként meg be kell próbálni az őrlésfinomságot meg a pontos mennyiséget kb. minden kávéhoz. Amíg persze a nyomásfokozós kart használod, nincs akkora jelentősége, az nagyobb játékot enged, de kevésbé jó minőséget ad a tapasztalatok alapján. Szerintem az OPV az, ami egy elengedhetetlen elem, főleg a csillió bar-osnak reklámozott gépeknél. Ha nincs benne, szerintem tetess bele. Itt a fórumon van több komoly úriember, aki ezt meg tudja csinálni.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
Akár a kínai vicc disztribútorokat néztem, akár a Mottát, egyiknél sem tetszett maga a geometria. Az egyik bajom, hogy középen van egy terület, ahol gyakorlatilag nem oszlatnak, csak lenyomnak és políroznak, ott tehát nem teszik azt, amit jó volna. A másik bajom velük, hogy a kifelé tartó sávok túl szélesek, így az őrleményre helyezéskor ezek alatt is történik egy kezdeti lenyomás (tömörítés), és szerintem ezeket a lenyomott sávokat az adott geometriával nem is lazítja/oszlatja újra a pörgetéssel. Szóval a következtetésem alapján nem kapsz ezekkel homogénnek tekinthető eloszlást.
...ellenben a Keresztapper-félével... Azzal várhatóan valóban egyenletesen oszlatott őrleményt kapsz. (Én is ezt nézegetem epként.)
Aztán jöhet a Fragola féle precíz tamper, hogy a tömörítés során is kvázi homogén maradjon a pogácsa.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
Értem, és ezért is gondoltam, hogy beszállok a beszélgetésbe. A döntés a Tiéd.
A 15-18bar nyomástra képes pumpákkal OPV nélkül két lehetőséged van:
1. átszalad a víz az őrleményen - ha eltalálod valahogy- kb. megfelelő nyomáson;
2. megfelelő az időbeli lefutás, de a pogácsára ható legnagyobb nyomás túl magas lesz.
Előbbinél nem lesz krémes, jó állagú a kávé, utóbbinál -tapasztalatom szerint- szegényes ízű és leginkább zavaróan savanyú.
Számomra ez akkor körvonalazódott világosan, amikor a kis Pavoniban elromlott a gyárilag beletett OPV, és kiszedtem. Képtelen voltam elfogadható eszpresszót csinálni vele. Az új (FoT) OPV beszerelése után -láss csodát- kifejezetten élvezhető lett a kávé ismét, sőt, jobb, mint új korában. (Egyébként épp hirdetem a kis gépet.)
Szóval a döntésed, hogy az 1. vagy 2. valamelyike mellett megőrzöd a garanciát, vagypedig betetetsz és beméretsz egy OPV-t, és húzol jó kávékat nem garanciális gépen.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz soldier2 #72730 üzenetére
Nem állítom, hogy minden gépben, amiben nincs OPV, annak hiánya a "legszűkebb keresztmetszet". Abban viszont majdnem teljesen biztos vagyok, hogy 15+ bar-os pumpával nem lehet normális lefolyást elérni úgy, hogy kb. 9 bar nyomja a kávéőrleményt.
Egyébként egy FoT OPV kb, 2500-3000 Ft, persze kell még hozzá venni néhány kis bizbaszt néhány száz forintért, hogy be tudd építeni - ennyi az anyagár.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz fragola.6035 #72732 üzenetére
Bevallom, ezt nem annyira értem.
Itt pusztán annyiról beszélünk, hogy egy szerényebb gépen egy apró kiegészítéssel normálisra állítod a nyomást. Ez pont a túlnyomás problémáját oldaná meg, Miért kéne elfogadni ehelyett azt, ami van?
Hangsúlyozom: a nyomásbeállításról beszélek.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz fragola.6035 #72736 üzenetére
Bocs, most nem lesznek ekezetek.
Szoval azt mondjatok metakommunikative, hogy ha nem hostabil a gep es nem popec a vizteritese, akkor nem lenyeges, hogy 9 vagy 15 bar nyomason huzod a kavet. ?
Nekem vmi azt sugja, h nem mindegy ez sem, es ahogy irtam, tapasztaltam is.
Ha pedig az osszegekrol esik szo, hogye is megy egy rendberakott gc?[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz fragola.6035 #72738 üzenetére
Aha, így már mindent értek.
Azt mondjuk eddig még sehol sem olvastam, hogy 40% nyomáskülönbségnek elhanyagolható hatása volna a kávé minőségére 5-6% hőmérsékletkülönbséghez képest. Aki tud ilyen írást, megosztaná, lszi?10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz hoffman_ #72898 üzenetére
Ennek kapcsán, de ettől függetlenül is(mét) :-)
Itt egy kis Pavoni, amit néhány évig megelégedéssel használtam, és gondosan karbantartottam:
[Pavoni GC(P)N]10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz paramparya #72935 üzenetére
haat...oooo
szoval: amellett, h ez a csakkulfoldiul tudunk menon talkingolni sztem szanalmas is meg sznob is egyszerre,
kotelezo a magyar nyelven valo tajekoztatas, pont. sot, mielott barki igenybe akarna venni a szolgaltatast, lehetove kell tenni szamara a tajekozodast. muvel a hivatalos nyelv a magyar, hat magyarul.
egyszeru ez, mint a faek.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz paramparya #72958 üzenetére
Őőőő... nem.
Mondom: előre, magyarul. Ez azt jelenti, hogy nem kell kérni, hanem így van kiírva, noch dazu / moreover, kívül, hogy normálisan legyen tájékoztatva az érdeklődő, mielőtt bemegy a csőbe. Ez a tájékoztatás. Aki érti és felfogja, így csinálja magától, a többinek meg kötelező.
Azt meg több, mint szomorúnak érzem, hogy a nyerészkedés ("ügyes üzleti húzás"), a butítás meg a menőzés bárki számára természetesen elfogadott dolgokká váltak, az meg elképesztő, hogy bárki komolyan le tudja írni azt, hogy ha valahol a hivatalos és anyanyelven szeretnél megfelelő időben és módon tájékoztatást kapni, amit még jogszabályok is előírnak, akkor ahhoz hatóságoknál kell panaszkodni. Nem folytatom. Ez szégyen. Ha ilyennel találkozom, én bizony felnyomom, és le is fogom húzni online portálokon, persze ékes angolsággal vagy ahol az az adekvát, németséggel,
Uff.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz jack B. #72984 üzenetére
Off: Amikről írsz, azokat nem kifogásolta senki, mint ahogy nem is sikítozott senki. Persze megnyugtató, hogy most már bizonyos lehet mindenki, hogy nem is volt szükséges. Kösz!
On: Keresgéltem a nyomás-savasság, hőmérséklet-savasság, kioldódás stb. összefüggések után, és egy elég érdekes írásra leltem a "Caffé Firenze-ről".
Kóstolt valaki ilyet esetleg?[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
-
qvik27
tag
válasz Bazsee71 #73019 üzenetére
"Jobb érzésű pörkölőtöl meg nem is kapsz őrölve..."
Szerintem Németh János nem csak jó érzésű, hanem kifejezetten korrekt és profi is. Ha azt kéred, megőrli. Valszeg felteszi, hogy tudod, mit csinálsz.
Epként nyomásfokozós kar nem érzékeny annyira az őrlemény finomságára, ahogy ezt sokan írják is.
Ha meg nem akarod, hogy hamar megdögöljön, tedd be a fagyóba - az őrleményre is ugyanolyan hatással van, mint a szemes kávéra. (Persze tudjuk, hogy az őröl jóval gyorsabban döglik, mint a szemes.)10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz Bazsee71 #73027 üzenetére
😂
Ahha! Igy mar mas!
A kincstari magabiztossag az persze aranyat er, mint tudjuk, persze bizonyos korulmenyek kozott...
Lehet, h mar 74-et is olvastam.
No de ha mar igy, akkor kerdezem, hogy a tudomany allasa szerint a kave maga, vagy a gep markaja hatarozza meg inkabb a szukseges orlesfinomsagot meghatarozott szuroatmero es nyomas mellett?10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.