-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
qvik27
tag
Én ittam egyikből espressot az Akváriumban a kávé napján, vagy hogy is hívták.
...hát, hogy mondjam... Miután a rossz, csúnya, büdös átok savakat szokás mostanában savanyúnak hívni, ez természetesen nem is jutna eszembe, tehát savasnak hívnám elsősorban. Markánsan savasnak. Másodsorban savasnak. Harmadsorban is. Nem én csináltam itthon, hanem ott kaptam profiktól. Összefoglalva azt mondanám: olyan szinten savdús, hogy a fal adta a másikat. Egyébként nem volt semmi rossz íze.
Szóval annak örültem, hogy megkóstolhattam anélkül, hogy keresgélnem vagy vennem kellett volna.[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz soldier2 #76989 üzenetére
Pont erre gondoltam - mármint az előáztatást illetően.
A csatornásodást is köszi, azt a jelenséget már megtanultam, írtam is vele kapcsolatban itt - szvsz. hordalék szállítás jellegű kérdés. Szerintem jobban hajlamosít az inhomogén sűrűség.
Sőt, megkockáztatom, hogy ha az őrlemény nem elegendően homogén, már a duzzadás során létrejönnek a repedések a pogácsában: ahol sűrűbb, nagyobbat dagad.
A válaszodat is figyelembe véve olyan sejtésem van, hogy ilyenkor viszont kevésbé lesz cirmos vagy párducfoltos a "shot", egyszerűen amiatt, hogy az apróbb kis szemcsék megduzzadtak, és így kevésbé vándorolnak kereszetül a pogácsán, majd az alsó szűrőn.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
-
qvik27
tag
válasz Nibiru #77159 üzenetére
En pont ugandait kaptam ajandekba. Igaz, csak a munkahelyi saeco espressoval probaltam, de hozott olyan izeket, amilyeneket sehogy sem szabadna, ellenben nem hozott olyanokat, amilyeneket egy Kapucziner ugandai ugyanilyen gepen mar hozott.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz Nibiru #77162 üzenetére
Bar nem nekem szolt a kerdes, de adok egy valaszt en is.
Mult honapban kaptam, sztem. nem jart le meg.
A porkoles city+/full city koruli ranezesre.
Illat es egy atlagos szem szetragasa alapjan az volt a sejtesem, hogy nem jo minosegu kavet tul gyorsan porkoltek ilyen szinure. Mintha meg eretlen lett volna a bogyo szuretkor, vagy nem szaritottak ki rendesen. Belul ereztem vmi savanyu nem jo izt, ennek a kicsit tulporkolt kesernyes valtozatat a mag szele fele.
Ilyen volt kb. az ital is.[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz thomasrc #77241 üzenetére
Tapasztalatom szerint a szimplat celszerubb rovidebb csapolasi idore probalni, nagyobb esellyel lesz ihato az eredmeny. Es nem veletlen mondjak sokan a duplazast.
Azt a kavet nem ismerem. Ha javasolhatok, kezdd inkabb PY Choco madness-szel vagy Pacific monsooned malabarral. Ezek eleg halas kavek, finomak is, es boven van veluk tapasztalat itt is.[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz GAgyiXyXy #77243 üzenetére
#77241-re:
Ja, es a Poemiaban sztem nincs OPV , szoval tolja kb. 15 barral, igy ha a 9 barra kitalalt ertekeket akarod hozni, tul lesz suritve a kavepogacsa. Tapasztalatom szerint ez meg mar rontja a megfelelo kivonatolast.[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz WiZARD #77348 üzenetére
ma reggel probaltam, amugy biztosra menve, nehogy befulladjon.
roviden: marad
nalam is, meg a nyitott karban is
Bocs Parci:-/
Ja, ha valakinel meg akad, lehet, tartalekolnek is egyet.
Mondanam, hogy szar, de ugye nem illik nyiltan es nagyot hazudni onzo cellal
...btw en ezert is nem meltattam semmire, ami avxbela es holdudvara fecsegett-locsogott.[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
Háát, engem nem fenyeget a veszély, hogy a közeljövőben gépet kell vennem, szóval csak a pálya széléről kiabálok.
Szóval azon töprengek, hogy a nagy Gáddzsa tudósok vajh hogyan nem tuggyák, hogy a gagyi műanyag OPV nem illik a nagy múltú, szép tradíciójú kisgépbe, főleg, hogy már volt ennél jobb, bizonyítottan.
Persze tudom a valódi okot és célt, és kiábrándítónak tartom és szánalmasnak. A kis Pavoninak is ez volt a "jellemzője": tönkrement benne a műanyag OPV kb. a 3. év végére. És akkor:
1. javítod magad - kb. 3000 HUF,
2. Javíttatod egy szakival - 12000+ HUF,
3. (a szaküzlet stb. által javasolt) elviszed szakszervízbe - sok HUF.
egyszer azt olvastam, hogy a "fogyasztói tásadalom általános értékrendje legalább annyira undorító, mint a diktatúráké". Nem biztos, hogy meg tudnám cáfolni.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
-
qvik27
tag
válasz Bazsee71 #77455 üzenetére
Nekem is a Micimackó...
Lehet, fórum-műveletlen vagyok, de bevallom, nem zavar. Mert ez egy fórum. Nem értem -bevallom- a személyes, érzelemdús hozzászólásokat.
Ez itt kávéról szól.
Az automata vs. kávékészítés olyan, mint a hamburger vs. marhasült.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz thomasrc #77458 üzenetére
Szvsz kihagysz a matekból egy nem elhanyagolható tényezőt. Millilitereket, grammokat meg időt mérsz, de nem lényegtelen az sem, hogy a térfogatáramot 9bar nyomásra okoskodták ki. Ha 15 bar-nál akarod ugyanezt a térfogatáramot, túl kell tömörítened a kávépogácsát.
Az előző gépemben tönkrement az OPV, kidobtam, és volt egy kis idő, amíg anélkül ment. Persze ekkor jött a finomabbra őrlés, erősebb tömörítés, és az eredmény nem ízlett. Akkor elkezdtem utánaolvasni annak, hogy mi hogyan hat az íz összetevőkre, végül némi analógiás következtetéssel arra jutottam, hogy inkább lejjebb veszem a csapolási időt. Így lett jobb.
Én tennék a helyedben egy próbát 15mp körüli csapolással. Ja, és pl. P&Y kávéval.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz fragola.6035 #77487 üzenetére
Aha.
En anno nem pont ezt olvastam pl. egy ezzel foglalkozo szakdolgozatban, amiben volt magnetorezonancias osszetevo vizsgalat is sok egyeb mellett. Ha lesz kedvem meg idom, majd megkeresem ismet, aztan meg is irom a szerzonek, a kozulensenek meg a biraloknak is, hogy csupa baromsag van az anyagban.
Epkent ha megnezel well known kivonatolasi karakterisztikakat, latni fogod, hogy nem ugy van, ahogy irtad.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz soldier2 #77498 üzenetére
Őőőő, hát ebben még nincs túl sok állítás, ami lehet(ne) akár (ál)tudományos. Kiragadtál egy mondatot, ami nem illeszkedik a gyakorlatodhoz. A lényeg inkább a különböző fázisú és lefutású kivonatolódásban van - ezek láthatók jól a diagrammokon.
Persze azt azért mindig eggyel komolyabban veszem, ha egy vitában érvek szólnak érvek ellen, vagy valami mellett, mint az ex cathedra kijelentéseket meg minősítéseket.
Jó is, hogy említed a technikai sportot - bár ezzel szerintem sokan ellenkeznének-, merthogy azok olyanok, ahol elemezni, érteni, következtetni, mérni stb. kell ahhoz, hogy közel olyasmit tudjunk csinálni, amilyet akarunk.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz soldier2 #77500 üzenetére
...és ami a "jórészt-en" kívül van - bár nem vita, inkább vélemény vagy álláspont:
Ahogy írtad is: végül harmóniákról van szó, ezek pedig már túlmutatnak a "technikai sport" keretein. Sokkal inkább élményről beszélünk, mint összemérhető elért értékekről. (Méltatom Bartókot, de nem szeretem hallgatni a műveit, viszont szeretem Beethoven szimfóniáit. ) Nyilván nem nélkülözheti a hozzá illő és méltó technikákat.
A másik, amiben eltér az álláspontunk valamelyest, a mérések használhatósága. (Persze ez már átvezet az analízis-elméleti modellezés-modell megfelelőség vizsgálat-gyakorlati alkalmazás világába.) Pl. az emlegetett olvasmányok és a hivatkozott mérések alapján következtettem, hogy a Kedvesemnek szánt tejes kávéhoz (~flat white) 23-28mp-ig csapolok, magamnak a duplát tipikusan 28-35 mp-ig. Ahogy megjelennek az ízvilágban a tanninos jegyek, ő azt mondja, hogy "kicsit fás", és azt, hogy karakteresebb.
Persze a fajtától, pörköléstől függő egyéni tapasztalat mondja meg, hogy épp mennyi a határok között.[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz qvik27 #77476 üzenetére
...bár nem este, de a tömörítés témához:
Inkább három példát hoznék:
1: bazalttal megtöltesz egy nagy gördöt, ráküldesz egy lánctalpas nehéz járgányt, és nem süllyed meg lényegében, de az esővíz könnyen átfolyik rajta,
2: ugyanezt a gödröt telerakod pl. közetgyapottal, a járgány nagyon összenyomja, de a víz ugyanolyan sebességű átáramlásához nagyobb nyomásra van szükség,
3: homokal töltöd lazán a gödröt, a víz azonos sebességű átfolyásához az 1-nél nagyobb, a 2-nél kisebb nyomás kell valszeg; aztán tömöríted a lánctaplassal - eztán már az iméntinél nagyobb nyomás kell a megfelelő térfogatáramhoz. Persze egy érték után már hiába nyomod nehezebb lánctalpassal, nem tudja még szorosabbra rendezni a homokszemeket.
Az átáramló víz nem a pogácsa tetején levő szemcséket nyomja.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz meander #77511 üzenetére
jolvan.
es mindenki azt mond, amit akar - ugye.
ha beszelgetni akarsz, talald meg a fogalmakat meg az osszefuggeseket, mint ahogy megtalaltak azok is, akik leirtak anno az eszpresszo keszites kozos szabalyait. Ha vannak erveid, ird azokat, ha nincsenek, akkor nem tudok veled itt beszelgetni.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz simi.esp.28 #77518 üzenetére
Köszi, hogy megfejted, hogy hogy gondolkodom Ugyan!
Frázisokkal való érvelés mennyivel komolyabb, mint az analitika és az összefüggés elemzés? Ne viccezzünk már komolykodás meg tapasztaltság címen, lszi!
Meglehetősen gyengének tartom azt, hogy valaki(k) kijelentenek fix bölcsességeket másodpercekről, egyébként tényekről és összefüggésekről nem beszélnek. ...no, meg azt is, hogy emellett ugyanazok az emberek nyilvánvaló fizikai összefüggésekkel -hát, finoman szólva- nem bizonyítják, hogy tisztában volnának.
Mondd meg, hogy mi indokolja a 30+ másodpercet, amire többen esküsznek itt? Azt látom, hogy az egyetlen, amivel érvelni tudtok: így ízlik. Ja. Másnak meg másképp. Amit meg az aromákról tényszerűen mérni lehet, azzal semmit nem tudtok alátámasztani. A harmónia nem mérhető dolog, urak.
Vitázni, érvelni tényekkel és logikával lehet. Ha valami ezeken kívül esik, az vélemény, tapasztalat vagy érzés - ilyenkor ezt kell mondani, nem magabiztos igazságot.
Azt állítani - bocs-, hogy aki ezt kutatja, nem látja a lényeget annyira, mint Te, erős magabiztosságra vall, és nem feltétlenül reális.
...
Nno. Asszem, ennyi. Nincs szükségem sem, igényem sem arra, hogy bárkit bármiről meggyőzzek itt.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
Ahojtye!
Megígértem magamnak, hogy ha találok valami nagyon jót a kalandozásaim során, megosztom.
Szóval kóstoltam Bagira kávét a "Cirkuszban", aztán úgy lett, hogy azóta is kóstolgatom őket, már kb. a 25. zacsinál járok. Érzésem szerint kicsit visszafogottabban újhullámos, mint a CM. A Costa ricait kivéve minden kávéjukat kivéve mindegyiket kóstoltam, és mindegyikből vettem újra is.
Jó szívvel ajánlom.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz 72lakiluk #86057 üzenetére
Alapvetően a kávé miatt írtam, nem a weblap vagy az elhelyezkedés miatt, és a kávéik finoman szólva megérdemlik az említést.
Különben meg válaszolnak emailben, ha kérdezel.
A hely: akármilyen is a környék, magának a helynek van stílusa, a személyzet pedig kedves és figyelmes. Igazából akkora forgalmuk van, hogy egy csöppet sincsenek rászorulva a szemes kávé árusításra - szóval nem ígérték, hogy lesz hűdejó webshop (nem tudom, ez mennyire "belvárosi nyelv"). Mindezzel együtt én elugrok hozzájuk kb. havonta kávéért.
(A kávéik a CM kategóriájában vannak, kb. 3/4 áron. )
Aki szereti a jó kávét, és teheti, szerintem kóstolja meg - ennyit írtam. Több dolgot nem szándékom sem firtatni, sem a leírtak mögé bújtatni.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz 72lakiluk #86075 üzenetére
Persze, hogy "sebaj" :-)
Egyébként a weblappal én sem boldogultam, de gondoltam, berepülök egyet "vakon" - bejött. :-) De emilen v. telefonon biztosan megmondják, hogy mi van épp. Nálam eddig a burundi van az élen, bár csak egy kicsivel a többi világosabb előtt. Brazilból pörkölnek sötétebbet, én azt max. keverni szoktam máshoz.
Remélem, nem csalódik majd senki, aki a bejegyzésemen felbuzdulva vásárol náluk!10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz bluesfan #86445 üzenetére
Egyetértek.
Én kb. 5 éve váltottam automatáról (Jura) kis karosra, aztán egy nagyobbacskára.
Én így fogalmaznám a különbséget: egy kis karossal, ha tudod, hogy mit csinálsz, egész elfogadható kávét tudsz produkálni; egy automatával, ha tudod, hogy mit csinál, el tudsz menni egészen addig a határig, amit a gép megenged.
Egy másik dolog, hogy az összeépített eszközök mindig korlátozni fognak abban, hogy javíts azon, amin épp jónak látod.
Szóval szerintem a kis karos gép + külön daráló a legjobb konstelláció, ha a jó kávé a cél.
Egy helyrepofozott Gaggia Classic -amennyire utánaolvastam- elég jó kezdésnek - fejleszteni is lehet, meg eladni is, ha más márkát választanál.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz #64275200 #86455 üzenetére
IMS E61 Superfine - ez kapható az innen kiátkozott szegedi webshopban is. Valszeg veszek egy 14-16 grammost, mert érdekel.
Egyébként van egy Renekám, és eléggé szeretem, annak ellenére is nagyon jó, hogy a finom szűrő egy kicsit felhullámosodott (így vettem).10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen