-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Cathfaern
nagyúr
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
bluesfan
#137664
üzenetére
Köszi! Ez korrekt méretezés akkor. Nincs trükközés peremekkel, "fantázia nevekkel" amelyek teljesen úgy hangzanak, mintha, egész addig, míg ki nem derül, hogy a málnásban szaladgál az egyszeri júzer.
De az is igaz, hogy az ízek döntenek a végén és a méret máshol lényeges paraméter (pl. a SUV-oknál
). -
ktg3
őstag
válasz
bluesfan
#131551
üzenetére
Kipróbálom azt is majd.
Egyelőre elfogyott. Nem sikerült jót csinálni. Kevésbé rosszat sikerült, de az is a csapban végezte
Csak azért is fogok venni még egy csomagot.
Amúgy a helyen ahol vettem le is főzik, lehet iszom egyet, hogy lássam, hogy milyennek kéne lennie. Mikor megvettem akkor mondta is, hogy ezt nem egyszerű lefőzni, és mondott pár tippet, csak sajnos nem értettem mindent, amit mondott (annyira nem vagyok penge németből)
mod.: #131557phranxinatra : Aucs. Rájuk Írtál? Vagy megpróbáltad kideríteni, hogy mi lehet a gond?
-
ktg3
őstag
válasz
bluesfan
#130605
üzenetére
Az lesz. Megvárom a BF-et, hátha jár rá extra kedvezmény.
Tervezett setup:
Lelit Victoria
DF64 Gen2DF64-et honnan érdemes beszerezni?
https://df64coffee.com vagy https://www.turingrinders.com
Előbbi az hivatalos? -
ktg3
őstag
válasz
bluesfan
#130599
üzenetére
667 eur a Victoria - ami magában annyira nem hangzik annyira vészesnek, ha figyelembe vesszük, hogy mit tud.
Annahoz képest ezek szerint megérheti az ~50%-os felárat?
Az nem tudom, hogy jött ki náluk, hogy a Glenda utódjaként olcsóbb annál.
Tudom, hogy sokadlagos szempont de nekem a Victoria szálcsiszolt burkolata sokkal jobban bejön mint a polírozott. -
-
Tomace91
senior tag
válasz
bluesfan
#129250
üzenetére
"BWT Bestprotect víz
9 bar-on, 92c-on
VST 18g kosár
18g őrleményből 42-45g ital kb 30s alatt, melyből 5s alacsony nyomású (4 bar) előáztatás.A számodra ideális recept ettől eltérhet, de mi mindig ehhez állítjuk be az espresso pörköléseket.
A kávét érdemes legalább 12 napig pihentetni a pörkölés dátumától számítva.
Kellemes kávézást!"
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
bluesfan
#125383
üzenetére
Oh köszi. Nyilván rosszul kerestem rá

Most már csak ki kell deríteni náluk, 58mm van-e.sz. zs. @ robothoz kéne, cuccot előmelegíteni. Láttam fácse csoportban. Szűrő aljára a gumilap, bele a forró víz dugig és feltenni az egészet a dugattyúra egy percre. Így minden egyszerre lesz (viszonylag) meleg és a legkevesebb molyolással jár (?).
Ki kell dolgoznom valami munkafolyamatot, mint pl. p.lac. Úgy már valszeg szépen pörögnek az események és nem hajam tépve kapkodok fűhöz-fához. Persze a nejem már most ujjal mutogat, hogy cseberből-vederbe

Illetve azt látom, hogy még egy kicsi mérleg is problémás robi alá, mert a sima kapucsínós csésze már éppen, hogy becuppan és közben a szűrőből zéró látszik, tehát kvázi vakra lövök.
-
HSM
félisten
válasz
bluesfan
#114823
üzenetére
Én a felső szűrőhöz ilyenkor nem nagyon nyúlok, elég forró.
De valószínűleg az lenne a legjobb megoldás.A manuális előáztatást úgy csinálom, hogy bekapcsolom a pumpát mintha kávét főznék, megvárom, míg a szűrő alján körben megjelenik a kávé, akkor lekapcsolom (solenoid nyit persze, elengedi a nyomást) majd néhány másodpercet (~5) hagyom így ázni, majd újraindítom a pumpát és főzöm tovább. A leírásod alapján ez gyakorlatilag ugyanannak tűnik, mint amit a Victoria is csinál. Számomra meglepő módon (hiszen kicsit alul is van töltve a kosár), de így az AP papírral nem szedi szét a pogácsát, és bizonyos kávékból eddig ezzel jobb italt is sikerült főzzek, mint enélkül. De hozzá kell tegyem, hogy nem túl régóta próbálkozom ezzel a módszerrel.

-
HSM
félisten
válasz
bluesfan
#114811
üzenetére
Igen, ezek az opciók is adottak.
Sajnos nincs nyomásmérőm, hogy magamnak beállítsam az OPV-t. Leginkább annak örülnék, ha magam tudnám szabályozni a pogácsára jutó nyomást, ahogy pl. #114719 hogyaza fórumtárs is megoldotta szeleppel, de ez a Glendán a nyomásmérő beépítésével együtt már azért komolyabb tuning.Amennyire meg tudom ítélni, nincs feltűnő csatornásodás, egyenletesek szoktak lenni a lefolyások, a pogácsa is szép, nem látni rajta lyukat vagy más árulkodó jelet, de nincs meg az a fajta finomság a végén, amit egy csökkenő nyomásprofilú pl. manuális presszógéppel el lehetne érni. Ilyesmire gondolok: [link] .
Ez pl. a mai pogácsa, kb. 5s "manuális" előáztatással a gyári állapotú Glendával, VST 18g szűrővel, 14g etióp kávé (nem tökéletesen friss, kb. egy hónapja nyitottam), 34g végeredménnyel PID szerint 90 fokon, enyhén nem vízszintesre tömörítve (pogácsa előkészítésben még azt hiszem van hova fejlődni).

A hosszanti csík felül a kb. 3 réteg AP papír nyoma, nem mindig sikerül tökéletesen simára.
Ízre nagyon kellemes volt, enyhén savas, nem keserű. Teljes mértékben megfelelt a pörkölő leírásának: [link] .
#114813 sz.zs.: SuperJolly még az F64 EVO késsel sem ilyen egyszerű, nekem szépen elzáródik a garat a végére. Azt egy műanyag fogköztisztítóval szoktam kiseperni [link] , majd ráindítás, és a maradék már szépen kirepül, utána már úgy néz ki, mint nálad, így az ecset sem fárad meg tőle idő előtt.
Leírni több idő volt, mint megcsinálni. 
-
HSM
félisten
válasz
bluesfan
#114799
üzenetére
Én a Lelit Glenda-val világosabb pöriknél szoktam próbálkozni "kézi" előáztatással, valóban más ízt hoz ki.
Az AP papírral a pogácsának sem lesz az égvilágon semmi baja tőle, nem megy vissza kávés víz a csöpögtetőbe a háromjáratún keresztül sem.A Victoria-nál mondjuk érdekes, hogy az automata honnan tudja, mikor hagyja abba, +1 pont a Glenda-nak, ahol én szépen látom, mikor jelent meg az első csepp a szűrő alján.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
#114806 bluesfan : Én arra leszek kíváncsi, mit fog tudni a Glenda, ha egyszer rászánom magam a nyomásszabályozás beépítésére. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy gyári állapotában sok a vízhozam/nyomás, főleg a főzés vége felé.
-
general
addikt
válasz
bluesfan
#114799
üzenetére
Szebb vagy jobb/finomabb?
Mert azért nem mindegy. Ha ízre ugyanaz, akkor nyilván a szebbet választja az ember. Én is mindig árgus szemekkel nézem azt a 20-30 mp-et.
Nekem is Victoria lenne majd a következő szint, ezért is figyelgetek mindent, ami ezzel a típussal kapcsolatos. -
Zen42
tag
válasz
bluesfan
#114772
üzenetére
A Victoria kinyitja előáztatás végén a háromjáratút? Te jó ég.
Az elég durva mert ha egy kicsivel is kevesebb kávé van a szűrőben simán megrántja a pogácsát a hirtelen nyomáscsökkenés és cseszheted a kávédat. (Egyszer régen próbálkoztam előáztatással olyan módon, hogy lekapcsoltam néhány másodperc után, onnan tudom.)
Biztos hülyeséget kérdezek, de nem lehet ez valami javítható firmware hiba? -
mabandi1
tag
válasz
bluesfan
#114772
üzenetére
“Victoria előáztatása meg csak dísz, mert kinyitja a háromjáratút a végén.“
Ne már, annak meg úgy mi az értelme? Az előáztatás végén nyit a szelep és utánna kezdődik a csapolás?
Sejtettem eddig is, hogy jobban járnék a Silvia-val de akkor mostmár biztos.
Tervben volt még valami tuning GC-is, csak páromnak kell a tejhab, elvileg arra meg a Silvia jobb.
Néztem még a DB1-et is, csak láttam róla belső fotókat és hát inkább letettem róla. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
bluesfan
#113510
üzenetére
Ahogy én látom sík késekkel nem igazán lehet single dose-t csinálni, legfeljebb pumpálással. Nagy gyártók meg nem igazán foglalkoznak kúpos késekkel. Szóval én ezért nem nagyon várnék nagy nevektől igazi NZ verőt. Illetve nagy neveknek a nagy bevétele kávézókból van. Őket meg azért annyira nem fogja meghatni a single dose. Sima felhasználói piac meg nem igazán fizeti meg az "örökélet"-et, főleg nyugaton nem.
-
JackFeryll
őstag
válasz
bluesfan
#113512
üzenetére
Na majd ha még árat is emelnek ilyen infla mellett
.
Nem tudom hogy a nagy gyártók fognak-e valaha is olcsón jó single dose őrlőt gyártani. Eddig úgy tűnik hogy minimális tervezéssel eladnak egy régi terméket. Leveszik a tartályt esetleg raknak rá egy gumi harangot aztán mehet is a single dose plecsni.
Mondjuk kíváncsi lennék mennyire "niche" (haha) közönség akinek erre tényleg van igénye. Eladások hány százaléka.Mennyi a magánszemély vásárló és azok közül hány százaléknak kell a single dose.
Lehet hogy a home barista olvasók csak egy (hangos?) kisebbség akikre mennyiséget nem éri meg gyártani. -
-
-
vicces1
aktív tag
válasz
bluesfan
#111302
üzenetére
Hát akkor az pont a legnagyobb hazugság, félrevezetés, kb. semmi mástól nem lett volna ennyire jó vétel. Én is majdnem beindultam a rézkazán miatt.
Most, ha valaki nem ért ennyire hozzá, elhozza, akkor jól át van verve, így se szar vétel az őrlővel, na de akkor is...a rézkazán+csövezés kb. 70ezer, és akkor a minit esetleg szabályozni kell, kés csere, meg átalakítás a dózerről. + 10ezrek.
Nincsenek itt csodák. -
Nutra
tag
válasz
bluesfan
#110222
üzenetére
bluesfan igen, a videón látható gépen teljesen biztos
De ez igaz a saját Annámra is? Nyilván ugyanolyan alkatrészekből, ugyanúgy van összerakva, szóval és nem kellene számottevő eltérés legyen
Ha nagyjából egyforma az offset minden gépen, akkor miért nem állítják be vagy írják a manuálban, hogy valójában 4-5 fokkal hidegebb víz van a pogácsán
Nem igazán értem
-
Toobee
veterán
válasz
bluesfan
#109781
üzenetére
Én még mindig nem értem, hogy a Sette 270 + 270 Wi miért lett ennyire elfeledve? Nem mondom, hogy kimaxoltuk a NZ összekóstolást, de 1-1 kávé alapján egymás mellé lehet rakni őket. Olcsóbb is, szintén nincs pangó, ugyanolyan műanyag szar ez is

szerk.: látom, más is felvetette. Én kettőt is használok aktívan, eddig jók a tapasztalataim.
-
iatti
aktív tag
válasz
bluesfan
#109425
üzenetére
nekem bejön a Pisai ferde torony. a múltkor bedobott videó alapján nem tűnik extrának az anyaghasználat.? /kolbász-sonka a szakterületem
/ de talán ez előnye is, ha valamit cserélni kellene benne, baráti áron beszerezhető az alkatrész. azért pár ezer darab elment 3-4 év alatt,eddig nem hallottunk reklamálót. vagy jó a garanciális utómunka.
-
-
Bazsee71
őstag
válasz
bluesfan
#107835
üzenetére
És még bátor is vagy a 30 nappal.
Ami mostanában megy, az totál kiszámíthatatlan.72lakiluk: köszi az infót, agyalok is ezerrel.

Parci: nem tudom még mi a jó döntés. Annak a híve vagyok, hogy egyszer veszek jót, de akkor az szolgáljon sokáig és jól. Számomra még kérdés, hogy itt az árral arányosan változik-e a minőség és a megbízhatóság.
-
bbuffy
senior tag
válasz
bluesfan
#107829
üzenetére
Ez valóban így van. Szerencsére én sem nem gyüjtök, se nem trófeázok. Szimplán a saját örömömre veszek ilyen dolgokat. Volt hogy vettem kb 5000 vinylt, ami horror, de ezzel ki is tanultam kb a szakmát, jól jött az antik vonalhoz. De azert nem veszek plusz tárgyakat, mármint egy témából sokat, hogy otthon porosodjon. ( vannak ritkaságaim, de az inkább befektetés). Dicsekedni sem szeretek, egeszséges szinten max, na de azért nem veszek semmit hogy villogjak vele. Ami egy szaktopikban megy az úgysem dicsekvés, hisz kell a gyereknek a játszótér.

Autóban gyári Bose van több nem is kell.
-
válasz
bluesfan
#107829
üzenetére
nekem picit olyan ez a téma is, mint a kávé: az alapanyag (kávé, zene) a lényeg, nem az eszköz, amin használod, ha és amennyiben az eszköz nem korlátoz látványosan. viszont hobbiként jellemzően tényleg ennek a limitnek a sokszorosáig tolják a userek. ez nem baj, de érdemes gondolni rá, marad pénz másra

bazsee71 például valószínűleg épp túltolni készül a gyümölcscentrifuga témát
, pedig egy használható gép után ott is inkább az számít, hogy mit dobálsz bele
(bár ahogy nézem, azért mentek fel az árak) -
bbuffy
senior tag
válasz
bluesfan
#107816
üzenetére
Abszolut overkill. Teljesen felesleges. Főleg napi négy öt kavéra. Anno a hifim háromszor ennyiben volt. És ott aztán egy jó vas 2M. Indulóban. Hál istennek itt nincsenek ilyen árak. Ott egy komolyabb Kondo kabelezés kerül ennyibe.
Persze lehet elborulni, nagy Marzocco, Hiend USA daráló, kettő mindjart hogy a filterhez is legyen egy.
ezen felbuzdulva húztam q jót a Rockettel, Hondurasból.Vett már vki Gayo BM et, pörkölni?
-
-
bbuffy
senior tag
válasz
bluesfan
#107805
üzenetére
Igen, ez a bajom nekem is. tavaly 1 fölött toltam bele a kv parkba. Most még belenyomnék egyet lehet hogy válóok lenne. Majd megpróbálom a gazdag kinaiakból kipréselni az ebayen.

Amúgy konkrétan áfa mentes lenne.
(Ezt nagyon csöndbe kell hazavinni, és venni kell az asszonynak egy új komplett ruhaszettet).
Amúgy meg ha belegondolok, egy igazán jó tápkábel ára.
Szóval nem kell az oltás már így is teljesen megvagyok menve az ajánlattól.

Más. van expolygonban új sárga színű e61 tömités, szilikon, jobb mint a Cafelat pirosa, picit olcsóbb is. Be is dobtam egyet ma.
-
JózsefK
csendes tag
válasz
bluesfan
#105015
üzenetére
Nem is én akarok ilyen gépet de némelyik kimondottan tetszik...

Nagyon tetszik a Bianka, a MaraX is nagyon bejön, de egyik sem fér el....... maradjunk ennyiben

Amúgy az Elizabeth és a Victoria is tetszik, de utóbbi esetében nem tudom mivel lenne jobb az űr Gaggianál
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- FELVÁSÁRLÁS A GYŐRÚJBARÁTI BOLTUNKBAN!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3528, 93% Akkumulátor
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)


Az AP papírral a pogácsának sem lesz az égvilágon semmi baja tőle, nem megy vissza kávés víz a csöpögtetőbe a háromjáratún keresztül sem.
Az elég durva mert ha egy kicsivel is kevesebb kávé van a szűrőben simán megrántja a pogácsát a hirtelen nyomáscsökkenés és cseszheted a kávédat. (Egyszer régen próbálkoztam előáztatással olyan módon, hogy lekapcsoltam néhány másodperc után, onnan tudom.)

