-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
verti1
tag
Sziasztok!
Nordával használva milyen gyakran érdemes vízkőteleníteni a gépet? Elméletileg nem sok vízkő képződhet. Három-négyhavonta elég? Olyat is olvastam, hogy elég fele dózissal csinálni. Van valakinek olyan tapasztalata, hogy szétszedte a kazánt mondjuk egy év után, hogy mennyi vízkő képződött? Vakszűrőzni mennyi időnként érdemes? Erről is eltérőek a vélemények...két hetente, havonta? A gép egyébként egy GC és napi három kv.
Köszi
-
verti1
tag
Köszi mindenkinek a választ. Akkor szerintem félévente fele töménységben elég lesz a vízkőtelenítés. A tersonet-es vakszűrőzésnél leszeditek a felső szűrőt vagy nem? A kart és a szűrőket is érdemes egyúttal tersonetezni minden vakszűrőzésnél?
-
verti1
tag
Nekem az expolygonos nem volt jó, túl magas volt a 8.5-ös, ráadásul ha bemelegedett akkor még rosszabb volt. Nagyon nehezen ment fel a kar. Én vettem 8.0 mm Cafelat-os szilikont, eddig nagyon jól muzsikál.
-
verti1
tag
Szerintem se lehet ezt rosszul berakni. Régi gyárival nem volt olyan nagy gond. Röfi karral vettem a gépet ami jóval régebbi modelekhez járt. Beraktam a 8.5-es expolygonos (oemmeci) tömítést és a kart nem tudtam merőleges helyzetbe fordítani ami melegen még rosszabb lett. Másik utángyártott karral jobb volt a helyzet de az se fordult el teljesen. Vettem 8.5-es és 8.0-as Cafelat szilikon tömítést. Végül a 8.0-ás lett jó, merőlegesig elfordul szépen, puhábban záródik.
-
verti1
tag
Kinek milyen tapasztalata van az IMS The singel szűrővel? Nemrég vettem egyet, de eléggé változó eredményt mutat eddig. A legnagyobb gondom, hogy nagyon nehéz tamperolni. Mivel homorú az alja a kosárnak és a szélein nagyon kevés a kávé a legóvatosabban tamperolva is érzem hogy csúszkál a pogi benne. Nagyon óvatosan rakom fel a kart, de ennek ellenére is könnyen megreped valamint a szélét körbe teljesen kimossa a víz. Esetleg valaki akinek van LM style szimpla szűrője is? Van lényegi különbség a kettő között? Azért vettem az IMS-t, mert akkor nem kell két tölcsér és két tamper, de egyenlőre ez így csak szívás....
Expolygonban lehet kapni Gaggia-hoz LM szimpla szűrőt?
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
Kezdő GC tulajként lenne egy balga kérdésem... Az én gépembe nincsen PID. A "legtöbb" helyen azt olvasom, hogy olyan 93-98 fok körül csapolják a kávékat és onnan változtatnak rajta. Azt értem, hogy pár fok is teljesen más ízeket hoz elő és azt is, hogy egy PID beépítése a leg célra vezetőbb, de az motoszkál a fejemben, hogy miért van gyárilag 107 fokos termosztát a GC-ben? Létezik 100 fokos,95 fokos is. Nagy általánosságban nem lenne jobb egy alacsonyabb hőmérsékletre kalibrált termosztát? Egyenlőre klasszikus olaszos-csokis-robusztás blendekkel próbálkozok, de nem túl magas azoknak is ez a hőfok? Kinek mi a tapasztalata hőfokokat illetően illetve műszakilag lehet, hogy indokolt a 107-es, mert pontatlanabbul szabályoz mondjuk, a kis kazán miatt nagyobb a hőesése stb...
Köszi
-
verti1
tag
Na ez pont nem az...ez a három járatú szelep és annak tisztítása. Ez a szelep akkor engedi el a nyomást a kávé pogi fölött amikor a szivattyút lekapcsolod, tulajdonképen egy kényelmi funkció, egyből leveheted a kart anélkül, hogy a benrekedt nyomás szét fröcskölné a zaccot. Amit kérdezett a kolléga ott jó esetbe az OPV dolgozik ami egy állítható nyomás szabályzó szelep. Ez adott nyomáson a pumpa többlet nyomását vissza vezeti a tartályba. Másik esetben a biztonsági szelep dolgozik és az engedi vissza a nyomást a tartályba, mert a kávén keresztül nem tud távozni. A harmadik eset, mint a régi krups-om és az eldugult nyomásfokozós kar amikor befulladt, tolt a pumpa amit tudott, majd elhalkult és amikor a szelepet vissza fordítottad akkor elengedte a nyomást. De biztos van még egy-két műszaki megoldás. A lényeg ha túl finom az örlemény akkor befullad a gép.
-
verti1
tag
Nekem pl nagyságrendekkel javult a minőség a WDT-től. Mondjuk egy Eureka Mignon darálóm van ami rögösít elég rendesen...
-
verti1
tag
Miért jobb a Sestos PID? bl4ze is ezt írta nemrég. A fenti eladó GC-ben is az van.
-
verti1
tag
válasz mester6 #41292 üzenetére
Köszi neked is a választ. Kérdés, hogy a kávéfőző esetében szükség van e ezekre a többlet dolgokra? Az a helyzet, hogy nem fogom megúszni ezt a PID beépítést. A mit hova kell kötni/műszaki része tiszta a dolognak. Igazából a működése homályos egy kicsit. A komolyabbakon láttam, hogy be lehet állítani, hogy milyen hőelemet használ stb. De pl ez az auto tuning, on/off mód között mi a különbség. Elméletileg ha jól olvastam akkor be lehet akár programozni ezeket a P, D, I értékeket, hogy milyen gyorsan és , hogy tartson egy hőfokot. Mondjuk egy kemencénél ez fontos ha kinyitod az ajtót, akkor kihül, de kezdjen fűteni, de ne fűtse egy értéknél túl. A kávéfőző esetében gondolom ez nem annyira lényeges, mert mindig változtatsz rajta és vársz amíg beáll a hőmérséklet. A 20 vagy 22 is mindegy tulajdonképen, mert ezt egy viszony számnak kell használni, ahogy írták lehet nálad 84 fokon jó a kávé ugyanaz másnál lehet 92. Vehetek ezek szerint rex c100-ast vagy ezt a Sestost összekötöm, max beállítom, hogy milyen hőelem van rajta és kész? Vagy kell valamit állítgatni, kalibrálni? Még egy utolsó kérdés...az Auber féle kicsi PID gyengébb valamiben? Az egy soros nem lehet követni a beállított és az aktuális hőmérsékletet, de a mérete nagyon nagy előnye..
-
verti1
tag
válasz fragola.6035 #41297 üzenetére
Mi ez az auto tuning pontosan? Ezt a nyolc általánost nem értem (pedig a nyocat kijártam...), hol lehet követni ezeken az Auber klónokon? Ezeknek az Auber klónoknak mi a kínai ebay-es, megbízható megfelelőjük?
-
verti1
tag
Érdemes Pid nélkül próbálkozni ezzel a Malabarral? A csokis vonalat nagyon szeretem.
-
verti1
tag
Ismét lenne egy műszaki jellegű kérdésem. GC gyári OPV -je? Hajlamos elállitódni? Milyen időközönként érdemes ellenőrizni? Mi a legjobb beálitás 9? 9.5? 10 bar?
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz fragola.6035 #41370 üzenetére
Köszi. A szelep talpán a kis pirosat kicseréltem a viszafolyó alatt is... A szelepen van egy fekete, a rugó tányérján, azt lehet külön venni? Ha már itt tartunk a háromjáratúban a két kis zöld viton tömítést lehet külön kapni ami a belső kis mozgó szelep két végén van? Azok azért eléggé el voltak deformálódva köszönhetően a kúpos ellen darbnak.
-
verti1
tag
Olyan jó, hogy besz@rsz...
-
verti1
tag
Sziasztok!
Akadt egy kis problémám hátha valaki találkozott hasonlóval. Adott egy GC egy utángyártott ricambi szűrőtartó kar egy IMS két csészés szűrő és egy utángyártott LM típusú szimpla szűrő. A gond az, hogy a LM szimpla szűrővel az esetek többségénél csapolásnál ereszt a víz a szűrő pereme mellett, nem zár tökéletesen. Az IMS-el tökéletes, az ugye 68mm széles kimondottan Gaggia-hoz. Az LM szélesebb nagyobb a pereme 70mm-es, amikor rugó nélkül bele rakom a karba érezni, hogy billeg benne, nem ül bele a karba tökéletesen, persze ha nagyon meghúzom akkor hellyel-közzel tömít de nem az igazi. Találkozott valaki ilyen problémával? Lehet esetleg olyan kart kapni aminek kicsit szélesebb a pereme? Esetleg a VST vagy a gyáro Strada szűrő (elméletileg az is VST) jobban bele ül? Esetleg az Expolygonos naked kar?
-
verti1
tag
Használ valaki expolygon-os nyitott kart Gaggia-hoz? Ha tolómérője is van és nem fél használni akkor szeretnék kérni valamit...
Köszi
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
Én vettem több féle rugót, 1.1mm 1.2 mm 1.3 mm. Filléres dolog, 50 Ft darabja.
-
verti1
tag
Akaratlanul, de sikerült egy kis összeghasonlítást csinálnom GC vízterítő ügyben. Pár hónapja van meg a gép. Vásárlás után szétborítottam a gépet, tisztítás, tömítéscsere. Nem volt olyan rossz állapotban a gyári alu vízterítő, de vettem egy nikkelezettet az Expolygonban. A sima sárgarezet akartam, de az elfogyott akkor. Új gép új daráló, ismerkedés a minőségi presszó készítéssel stb...Csináltam egész jó kávékat, de változó sikerrel. A lényeg, hogy ez a nikkelezett pont ott van kifúrva ahol a fejből kilép a víz. Hatalmas krátert csinál a víz minden trükközés (finomabbra darálás, IMS felső szűrő, erősebb tamperelés) ellenére. Ezután vettem egy sima réz vízterelőt, Ezen ugye nincsenek fedésben a furatok, de a vékony furatokon elég erősen jön a víz és pont a szűrő szélén ez is csatornásít, de azért sokkal kevésbé. Sikerült szereznem egy dörzsárat, de sajnos nem eléggé kúpos. Feldörzsöltem a furatokat ami megint kicsit segített. Ma viszont vissza raktam a gyárit és ég és föld, egyáltalán nincs csatornásodás, kráter. A gyáriban nagy kúpos furatok vannak ami lelassítja az áramlást. A régi gépeken még jobban működhetett, mert ott középen jött a víz a fejből.
-
verti1
tag
Astoria/Brasilia/Bezzera kar felmegy Gaggia-ra? Nagyon egyformának tűnik... Valaki próbálta esetleg?
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
Kaliforniában már a réz se jó:
"This espresso machine contains a brass boiler. Brass is made with lead and so the espresso machine will ship with this warning label: Proposition 65 Warning: Consuming beverages that have been prepared in this espresso machine will expose you to lead, a chemical known to the State of California to cause birth defects and other reproductive harm."
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
Veszprémben ismer valaki jó kávézót? Hova érdemes menni?
-
verti1
tag
Ez lehet valakinek jó vétel lehet vagy jó befektetés. Nem gondolom, hogy javíthatatlan...
-
verti1
tag
Nekem is a 7-9 grammos Ims szimpla szűrőm van. 8-8,5 gramm örleménnyel lehet 58-as tampert jasználni, de finoman, mert ahogy írták előttem könnyen letörik a széle. A másik gond, hogy kimossa a szélét teljesen a víz, erre nagyon jó megoldás az aeropress filterpapír. Lehet csak a közepébe is tenni kevesebet, hasonlóan mint az LM féle szűrőbe. Egyébként ez a fajta Ims direkt gaggiba való 68 széles szűrő. Az expopygonos LF gyártmányú olcsó LM koppintás 70 mm széles, nekem mind a két gagga karomban mozog, nem fekszik fel teljesen és mindig szivárog csapolásnál, hol jobban hol kevésbé. Azok igazából 62 mm-es belső átmérőjű karokba passzolnak, de azok meg nem passzolnak a gaggiaba...
-
verti1
tag
B68-as kell Gaggia-hoz
-
verti1
tag
válasz soldier2 #42504 üzenetére
Ez tulajdonképpen semmi. Nordával használva ezek szerint nem sok értelme van a citromsavazásnak. Talán egy nagyon gyenge oldattal fél évente azt a minimális vízkövet és fertőtlenítésnek max. A vissza öblítésre se lesz szükség hetente, mert a filter papír mindent megfog. Olyan a felső szűrő, a kar tömítés mint az új.
-
verti1
tag
válasz soldier2 #42521 üzenetére
Persze, nem is a meleg részére gondoltam, hanem a szilikon csövekre stb. A víz tartályt is be szoktam áztatni néha, szép tiszta lesz tőle és fertőtleníti. Régebbi krups géppel ami jól melegen tartotta a vizet hátul volt ilyen gondom, barnás lerakódás volt a tartály falán.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz angelside77 #42588 üzenetére
Én most jártam végig ezt a felső szűrő tartó dolgot. Van itthon hat furatos, réz négy furatos és a gyári alu is. A hat furatos GC-n használhatatlan, mert átfedésbe vannak a furatok. Pont ott lövi be a vizet ahol a szűrőtartón is van a furat. Eredmény: óriási kráter, gyors lefolyás minden trükk ellenére. Réz szűrőtartó sokkal jobb, de a kis furatok miatt csinál két krátert ahol közelebb van a víz bement. A gyári alunak a legjobb a vízterítése (szerintem). Az nem csinál semmilyen gödröt. Annak egyrészt kisebb a felső tere ahol a vizet szétosztja a négy furaton valamint kúpos a négy furat, pont azért hogy a táguló keresztmetszeten lelassuljon a víz. Nekem most az van a gépben. A legnagyobb tuning egyébként az aeropress papír. Tökéletes a vízterítés, szimplánál se mossa ki a vékony réteget a szélén és tisztán tartja a felső szűrőt és tartót. A rézre a tökéletes megoldás egyébként egy kúpos dörzsár.
Aeropress papír+alu vízterítő+IMS felső szűrő:
fragola: A 0.5mm szűkítőt hova kell beépíteni?
-
verti1
tag
válasz Bazsee71 #42622 üzenetére
Mindenképpen ajánlom! Csak előnyét látom. Sokkal jobb lefolyás és tisztaság. Semmi nem megy vissza a szűrő felé, nem kell pocsékolni a Nordát sem öblítésre. Várok két hetet a vakszűrőzéssel, csinálok majd képeket, hogy mi jutott fel. 1 nap 1 papír ahogy előttem is írták...újra lehet használni. 350 db van egy csomagban, filléres tuning.
-
verti1
tag
Ezekkel valakinek van tapasztalata ha már a tárolásnál tartunk?
-
verti1
tag
válasz Gravity1234 #42720 üzenetére
Én PID nélküli GC-vel ittam nemrég Malabart. Két héttel a pörkölés után bontottam. Tömény csoki volt, semmi keserű íz. Utóízre mokkás volt. Nagyon finom kávé szerintem, de finomabbra kellet az átlagnál darálni és marhára rögösödött.
-
verti1
tag
Nem öblítettem vissza sima vízzel, se tersonetel sem. Annyit csináltam, hogy egy minimális vizet engedtem lazán felrakott karba/tiszta szűrőbe. Eddigi gyakorlat az volt, hogy zacc kiüt, kar elmos, lazán mozgatva sok vízzel öblít. Ennek ellenére le kellett törölni a felső szűrőt, mert nem jött le minden és egy hét alatt felgyűlt az előző hozzászólásban leírt szutyok. Most így ahogy van vissza raktam a felsőszűrőt, egy hét múlva megint leveszem csinálok képet. Lehet csinálok egy tersonetes öblítést és a vizet is lefotózom majd.
-
verti1
tag
válasz Deadzone41 #42836 üzenetére
Nedvesen kell ráfektetni a szűrőre, a felső szűrő rakja a helyére. Én a csészében lévő meleg vízben szoktam beáztatni használat előtt. Csapolás után pedig elmosom és csepp tálcán szárad. Egy nap, egy papír.
-
verti1
tag
Na csináltam egy videót. Nem a legjobb minőség, kapkodós is volt a lámpaláz miatt. Nem is lett tökéletes, maradt egy kis gödör benne, gyors is lett a lefolyás...de a lényeg látszik. Még egy naked kar kellene, hogy pontosan lássam mit csinálok.....
[ Szerkesztve ]