-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#85578752
törölt tag
Sage Barista Pro-nál most azt vettem észre hogy jó a szabályos beállítás, vagyis nem arra bízni a csöpögős lefolyást hogy a túltömött kosár miatt fullad be, hanem az őrlemény finomsága miatt. És nem is tömörítek középre mint eddig csak simán lenyomom. És jó. Mentolos beütése van a kávénak, valahogy olyan könnyed aromák jelennek meg amik eddig nem voltak sehol, a kellemetlenek meg eltűntek.
-
#85578752
törölt tag
-
#85578752
törölt tag
válasz
RetepNyaraB
#133965
üzenetére
És a fanyarság az hova tartozik? Az lehet húzósság is, masszív savanyú íz.
-
#85578752
törölt tag
válasz
donat_sz
#133955
üzenetére
Sage-nél nálam duplánál újra be kell állítani az őrlőt és nem durvábbra mint más gépeknél hanem finomabbra. Gyanítom a szimplánál nem igazi a presszó, csak ahogy tömörödik, felpréselődik a felsőszűrőre és a befeszült kávépogácsa illetve inkább kávézacckúp szabályozza a nyomást, lefolyást.
-
#85578752
törölt tag
válasz
donat_sz
#133949
üzenetére
Amit még elfelejtettem, hogy ha duplát főzöl, kiegyensúlyozottabb eredményt kapsz.
Sage-nél a második-harmadik főzés ami már rendben van hőfokilag, vagy ahogy írod, duplafalúval üresen átfőzöd többször.
Előáztatás - Bambino Plusnál hosszan tartva a manuális főzéshez a gombot, ha jól tudom maximum 10 másodperc lehet. Sima Bambinonál nincs háromjáratú, így többször is neki lehet futni az előáztatással való hosszabb főzésnek.
-
#85578752
törölt tag
válasz
donat_sz
#133944
üzenetére
Gőzölés főzés előtt - ugyan nagyon kicsi a thermojet a gépben, így kicsi a hőtehetetlensége, de valamennyit mégis számít ha nem hidegen indul.
Savas kávé - erről a szaktársak rendelkeznek tapasztalattal, de általában a sötétebb pörkölések kevésbé savasak.
A hosszabb előáztatás nálam javított a savasság problémán mindenféle kávégépen, Sage Bambino, Barista Pro, kapszulás gépek, automata...
-
#85578752
törölt tag
válasz
DrDobos
#133877
üzenetére
https://www.tchibo.hu/kavescseszek-es-poharak-c400061773.html
Itt a To-go bögrék? -
#85578752
törölt tag
válasz
verti1
#133828
üzenetére
Miért nincs nyomás? Ha lefűrészelem egy kotyogós tölcsérét, ott se lesz nyomás? Mert végülis ha nem lenne tölcsére a kosárnak egy kotyogósban és nem folyna ki felfelé egy csövön a főzet, bele lehetne fordítani egy bögrébe és kész.
Ja már látom miért nem lenne jó, van egy hézag a kosár körül ahol megmaradna a víz. Jó konstrukció ez a nápolyi!
-
#85578752
törölt tag
válasz
rgaspar
#133742
üzenetére
Nézd meg ezeket is:
https://eszpresszo-kavefozo.arukereso.hu/sage/ses875-barista-express-p434411490/
https://eszpresszo-kavefozo.arukereso.hu/sage/ses878-the-barista-pro-p471403458/Igazából az Express nem rosszabb mint a Pro, fél perc alatt felfűt, gőzre se sok idő hogy válts, a Pro ebben jobb, de gőzölni nem olyan jó vele mint bármelyik thermoblokkossal, nekem az automata jobb gőzre ha felfűt.
-
#85578752
törölt tag
válasz
kchris78
#133677
üzenetére
Az előáztatós módszer nem vált be? Az 6 bart tud elvileg.
Barista Pronál azt vettem észre hogy forró víznél is az előáztatáshoz használt vízhozam van, félerőn megy a pumpa, lehet ki kéne vezetni a forróvíz kapcsolót és akkor normál állásban is mehetne úgy sőt a gőzcsövön is.
-
#85578752
törölt tag
válasz
RetepNyaraB
#133664
üzenetére
No offense, a Roastar ahol vannak SCA képzések, a neve nem, csak az maradt meg hogy honnan jött. Hátha fontos, mennyire alkalmazható nemzetközi szinten a megszerzett képzettség.
-
#85578752
törölt tag
válasz
RetepNyaraB
#133664
üzenetére
Nyugi már. Csak volt valami új nerközeli kávépörkölő amelyik baristaképzést is nyújtott, fogalmam sincs melyik cég, azért kérdeztem.
-
#85578752
törölt tag
válasz
Mr.Csizmás
#133659
üzenetére
A cec nem neres?
-
#85578752
törölt tag
válasz
kchris78
#133623
üzenetére
Ugyanakkor most elbizonytalanodtam, mert nálam is felemás, szétesős volt a pogácsa napokig, úgy hogy egy darab a kosárban maradt kiütés után. Most viszont kísérletképpen erősebben tampereltem és minimális előáztatással manuálisan főzve egyben maradt a pogácsa és szinte szárazon esett ki. Tehát lehet rossz tömörítés is az oka, de az előáztatás szétmoshatja ha nincs elég nyomás ami már egyben tartja. Persze csak teoretikusan.
-
#85578752
törölt tag
válasz
pythonubung
#133603
üzenetére
Plusz műanyag zacsi elég, bár most amit hogyaza ír, az se rossz, ezer éve láttam ilyesmit.
Kifogyhatatlan ez a hobbi is ötletekben...
-
#85578752
törölt tag
válasz
pythonubung
#133601
üzenetére
Bizony ám! (Még nem láttam, lehet hogy tudat alatt bevillant, a Moonrakert tuti láttam, lehet hogy akkor, de nem figyeltem fel rá.) Köszi a tippet!
-
#85578752
törölt tag
válasz
Nutra
#133599
üzenetére
Lance
Nekem is fagyasztani kéne, de nekem meg kisüvegeim nincsenek. Találtam múltkor szép kémcsöveket*, de azokba csak fűszer való, nem fér bele egy szimplányi szemeskávé adag sem, pedig nagyon jól mutatna. El is felejtettem keresgélni, de hátha lehet venni valamivel nagyobb méretben...* akkor akadt a kezembe amikor valami slow feed őrlésre alkalmas edényt kerestem.
-
#85578752
törölt tag
válasz
Bazsee71
#133597
üzenetére
Most miért, nem logikus, hogy ha elszökik a védőgáz, pótoljuk? Nem nitrogénnel, meg vákuummal, meg fagyasztással, hanem széndioxiddal. Nem neked szól, csak párszor már leírtam de kb. pusztába kiáltott szó, kb. félévente leírom egyszer aztán a szokásos aha-aha, csend.
-
#85578752
törölt tag
válasz
kchris78
#133586
üzenetére
Amióta volt az az elmélet hogy felgyorsítja a bab öregedését, mert kiszívja a széndioxidot belőle, azóta nem működik az elmélet és többen is beszámoltak róla, hogy lassabban öregszik a bab benne. Úgy látszik csak elméleteket kell gyártani, mert azok sosem működnek, csak jól kell tudni fordítva fogalmazni, ha célunk van.
-
#85578752
törölt tag
válasz
kchris78
#133567
üzenetére
Mostanában úgy sikerül a presszó szimplából, hogy 9g-ból lesz 22g főzet, 22 másodperc alatt, az simán ristretto, nem?
Puck screent még nem próbáltam, jó lehet, de precíz tamperrel így is tiszta a felsőszűrő, mert nem ragad a kosár oldalára kávé ami koszolná a kartömítést, de öblíteni is nagyon egyszerű, a szimpla kosárba rakott szilikon zsíroldó tablettatartóval, felrakom a kart, nem tekerem rá és úgy főzök egyet, közben körkörösen billentek a karon, így a forró víz kimos mindent a felsőszűrő és a bajonett környékéről.
-
#85578752
törölt tag
válasz
Speti69
#133521
üzenetére
Express vagy Pro? Az Expressen lehet a nyomáson állítani OPV kitekeréssel, amikor még nem esik ki és tartja egy menet, akkor kb. 10 baros, a Pro meg 9 barra van állítva gyárilag, állítólag. Nálam folyton elfolyik fele a víznek, ha gyári dupla adagot főzök jól belőtt szimpla őrleménnyel, akkor folyik le 30g főzet 25-30 másodperc alatt, de 9.5-10 grammból. Vagyis a szimpla adag jól csinálja, a maga 18-21 g főzetével, ristretto, illetve 1:2 arány, ami az ideális.
-
#85578752
törölt tag
válasz
killboy007
#133515
üzenetére
Ki kell próbálni, gondolom egy karos ahol tudsz nyomásprofilozni, nagyobb beleszólást enged. Más gépekkel összehasonlítva nekem nincs hiányérzetem, eddig a legsokoldalúbb gépem, már annyira kézre áll hogy egymaga habosítja a tejet ha jól beállítom a fúvóka pozícióját, dőlésszögét és magasságát.
Nekem csak testesebb szokott lenni ha hosszú az előáztatás, de azt a fajta növényi, gyógyszeres (kakukkfű) fanyarságot amit nem igazán szeretek, az alacsony hőfok szokta okozni. Inkább csak vizuálisan bosszant ha 5 másodperc előáztatásnál már 3 másodperctől híg kávé folyik alacsony nyomáson, de az csak szimplánál fordul elő, viszont gyárilag a szimplához is 5 másodpercet állítottak be előáztatásnak.
Ez a blooming még automatánál is működik, nekem nem jutott eszembe, inkább csak az előáztatásra bíztam, de igazad lehet, miért ne?
-
#85578752
törölt tag
válasz
kchris78
#133509
üzenetére
Nem, hanem hogy főzés közben megduzzad az őrlemény és befeszül, ezáltal szelepként működik, nem azért lesz csöpögős a lefolyás mert annyira jó az őrlésfinomság, hanem mert nem tud átfolyni a megduzzadt kávépogácsán, ez látszik is utána levett karnál a pogácsán, hogy tisztán látszik a felsőszűrő lenyomata. Normál esetben a puck felett áll valamennyi víz, ha megdagad nem változik az áteresztőképessége, sőt talán növekszik, de nem csatornásodás miatt, hanem mert kioldódnak szemcsék. Ebben az esetben meg már eleve egy összenyomott állapotban van az őrlemény.
-
#85578752
törölt tag
válasz
killboy007
#133506
üzenetére
Gyakorlatilag mindent elmondtál. Ezek szerint dupláról van szó.
Próbáld az előáztatás hosszát változtatni, ha hosszabb akkor testesebb, megmentheti a világos pörkölést. A túl nagy hőfok lehet hogy megöli az aromákat. Az is jó lehet ha kicsit több de durvább őrleményt próbálsz, turbo shot. A felsőszűrő szétnyomná a pogácsát de nincs hova, tele van a kosár. -
#85578752
törölt tag
válasz
RetepNyaraB
#133500
üzenetére
A kolumbiai ami leginkább ízlik akárhonnan is jön. Leginkább zöld állapotban.
-
#85578752
törölt tag
válasz
kchris78
#133495
üzenetére
Én már a harmadik kúpos Sage őrlőt nyúzom, igaz Barista Express volt mind. Üresen meghallgattam hol kezd összeérni és addig vettem durvábbra a belső fokozatot amíg biztonsággal lehetett legkisebbre visszavenni anélkül hogy egymáshoz érjenek a kések.
A mostani őrlővel szerencsém volt, gyárilag 6-os belső fokozatot feljebb kellett venni 7-esre hogy ne érjen össze, így most a bolti is 6-7 között produkál jó lefolyást, normális friss pörkölés meg 10-11 körül jó. Volt olyan gép aminél 3-as belső álláson volt ugyanilyen, bolt aminél 5-ösön.A koffein még babfüggő is, de ugyanaz a kávé kevesebb vízzel arányosan kevesebb koffeint tartalmaz.
-
#85578752
törölt tag
válasz
donat_sz
#133488
üzenetére
Barista Pronál 10.5-11g amit betöltök a szimplába, így pont jó az 1:2 arány. Fura mert a hagyományos szimpla és dupla között van az adag, de lattéhoz pont jó 150-200ml tejjel.
A dupla már hagyományoshoz közelít, 17-19g között fér bele, 35-40g a főzet. De valóban erős, mi most a szimplát felezzük és pont hozza az automatás erősséget, jobb aromákkal persze. Jó lenne ha lennének kisebb kosarak. -
#85578752
törölt tag
válasz
Peti...(16v)
#133452
üzenetére
Tényleg! Köszi!
-
#85578752
törölt tag
Kubai módszerrel főzd, kotyogóssal.
Nincs úti darálód, valami kis kézzel tekerős Hario? -
#85578752
törölt tag
válasz
JackFeryll
#133353
üzenetére
Sage-nél azért 10-11g a szimpla is, a dupla 17-19 gyári kosarakkal.
-
#85578752
törölt tag
válasz
donat_sz
#133333
üzenetére
A karbantartás pedig nem bonyolultabb mint egy automatánál, viszont sokkal higiénikusabb a végeredmény. Én mindig a fejből kilépő vízzel öblítem át a kosarat a karban, így nem vízkövesedik. A BP tálcája kicsit fura, jobb lenne egy egyszerűbb felépítésű, drótos rács, mint a profi gépeken. A Bambino csepptálcája sokkal kisebb, gyakrabban kell ürítgetni, de valamiért takarékosabban bánik a vízzel mint a BP, gőzölés után. A víztartálya jobban tetszik a Bambinonak. És az automatikus gőzölés is egy jó ötlet, a Barista Pronál nem lehet úgy lerakni a tejkiöntőt, hogy jól álljon a gőzcső és örvényleni tudjon a tej, csak ha kézzel tartom, túlságosan előre tették a gőzcsövet.
-
#85578752
törölt tag
válasz
donat_sz
#133333
üzenetére
Ebben kb. Smart Grinder Pro BCG820 szintű, funkcionalitású őrlő van, Bambino Plusszal BCG600/SCG600-at adtak szettben és az nagyon bugyutának tűnt, az a rugó pattogás az időzítő tekerésekor gyerekjátékokat idéz... Szóval a Bambino Plus és valami jó kézi őrlő vagy a BCG820 jó páros lehet, de a Barista Pro is jó.
Kellenek plusz dolgok, betöltő gyűrű, precíz tamper, kisebb tejkiöntő, egy esztergált gőzkapcsoló gomb is hasznos upgrade. Létezik hozzá még pumpás, egy adagossá tevő szet is. Hőmérő csík a karra, naked kar, 54-es kemény aljú kosár. WDT toolok. Mit felejtettem ki?
54mm-re kevesebb a kosár lehetőség. Egyébként nem nagyon kell a hőfokot állítgatni, emiatt nem vennék újra Barista Prot. -
#85578752
törölt tag
-
#85578752
törölt tag
válasz
mézespálinka
#133232
üzenetére
A BH víz presszóra jó egyáltalán?
-
#85578752
törölt tag
válasz
#85578752
#133075
üzenetére
A slowfeed-nek úgy látszik semmi köze a durvább őrleménnyel tényleg hasonló lefolyású turbo shot-hoz. Vagyis legalábbis utóízében sav és kesernye is több van, mint a macerás háromszemenként potyogtatós őrlővisítósnak. Jól kitoltunk magunkkal. Kéziőrlővel elég csak ferdén komótozni. Csak mondom. Ja és nyóckávé.
-
#85578752
törölt tag
Hagytam a korongos korlátozást, kivágtam a belső nyílást a garattal megegyező méretűre, így nem koszolódik, de akadálytalanul eljutnak a babok a késekig, inkább én adagolom lassan. Viszont ha már ott voltam, beállítottam a késeket a belső 6-osról 7-esre, mert a külső szabályozón 3-nál már kezdtek összeérni, így meg 1-re letekerve sem. Kb. 3-at ugrottunk egy belső fokozattal durvább irányba így.
5-ösön őrölve lassanként, jóval kevesebb lett térfogatra az őrlemény mint eddig, gondolom a kisebb szemcseméret miatt és az íze sem olyan furfangos mint a lassan adagolós trükkel, eddig... Szóval nem lehetséges, hogy egyrészt kevesebb a fine, de inkább az átlagban nagyobb szemcseméret ami miatt változik az íz? Ugye gyorsabb a lefolyás, de akkor ez egy egyszerű turbo shot, szóval ha durvábbra veszem a presszóra jól beállított őrlőt és beletörődöm hogy 15 másodperc alatt zuhog át a víz, vajon ugyanazt kapom? Vagy tényleg ennyire sok fine keletkezik ha egymást masszírozzák a bepréselődött kávészem morzsalékok? Ennek kiderítése a cél.
Mert Lance is csak addig jut el, hogy finomabbra kéne venni az őrlőt ha már durvábbat őröl azáltal, hogy nincs forszírozva a babok által az őrlés.
Azt is ki kéne próbálni, hogy presszóra jól beállított őrlőn simán zutty és 2-vel durvábbra veszem az őrlőt. -
#85578752
törölt tag
válasz
TheProb
#133071
üzenetére
Csak akkor nem iszapos a teteje ha felsőszűrőig ér a puck, nálam a szimplába 10.5 de inkább 11 g, a dupla gyáriba meg 17g körül. De inkább 18. Kínai olcsó gumírozott kiütőt használva, ami nem is hangos, szépen kiesik mindig szárazon, ha várok egy gőzölésnyi időt.
GC gőzöléshez meg azt szokták mondani, hogy ha valaki felpimpelteti rézcsővel, rézbojlerrel, mindennel, nem fogja gőzöléssel tönkretenni...
-
#85578752
törölt tag
Én ellennék Bambino Plusszal, ha lenne mellé jó kéziőrlő, valami ami jobb egy Kinu Phoenixnél. Nem is használom a hőfok állítást a Barista Pron. Gőzölnöm kell, mindig. Így a GC sosem volt alternatíva számomra.
-
#85578752
törölt tag
válasz
TheProb
#133064
üzenetére
Valóban, de az is fontos lenne, hogy korlátozza a beáramló babok mennyiségét, a második közelíti ezt a célt.
Ez meg a saját korong, feltöltött babtartályt leszedve. De azóta már üresen megy, előre kimért adagokkal, előkerült néhány félretett fajta bab, tesztelgettem. A gyári tartály aljának és a gyűrűnek a metszete kb. 8-10 szemet enged át, nagyobb babokkal most szépen belehullott mind. Lehet kisebb átmérő kéne és közepe felé süllyesztve, nyomtatni könnyű lenne egy ilyen "tölcsért", meg kéne tervezni, keresek egy takarógyűrű tervet amiből ki lehet indulni.
-
#85578752
törölt tag
válasz
qvik27
#133046
üzenetére
Régóta terveztem hogy csinálok a Barista Pro őrlőjébe egy ilyen kőkorszaki kartonkorongot:
De aztán végül átlátszó (akril?) csomagolóanyagból vágtam egy 70 mm-es korongot, a közepébe egy 40 mm-es lyukkal. Így visszatartja a törmeléket meg a kávébabokat is.
A fedél csapkodásával lehet megindítani a szemeket, meg az ugye át is fújja az őrleményt. Létezik szilikon harmonika is amivel lehet pumpálgatni a tartályból a levegőt...
Összességében kb. annyira hatékony mint kézzel szemenként adagolva, majd meglátjuk nagyobb szemű kávéval mennyire akad el.
Elvileg a forgórészre kéne bevágott korong, mint a Niche-nél, bár ez szerintem túl gyorsan forog ahhoz, hogy működjön, egyelőre kísérletezek ezzel.
-
#85578752
törölt tag
válasz
qvik27
#133031
üzenetére
Az előre ropogtatással befulladt a főzet amúgy, szóval arra jó, hogy csupa fine legyen ha belezuttyantjuk az előre durván őrölt kávét az őrlőbe, ha mondjuk döglött, még lehet belőle iszapot főzni. Szóval nem jó. De Niche-nél a kis akril anti-popcorn korong megoldja a lassú adagolást elvileg, szemenként..
Ó és tele van a net anti popcorn 3D tervekkel...
-
#85578752
törölt tag
-
#85578752
törölt tag
-
#85578752
törölt tag
Félévente leírom a széndioxidos megoldást. Találkozunk fél év múlva.
-
#85578752
törölt tag
válasz
Zen42
#132906
üzenetére
Szedd szét kis légmentesen zárható zacskókba. Zárd le széndioxiddal vagy nitrogénnel telítve. Széndioxid a természetes, amit a kávészemek is eregetnek és felpuffad tőle a zacskó, ezek szerint védőgázként alkalmas, miért ne fújhatnád fel széndioxiddal ha tovább akarod tárolni? Vannak ezek a szódagépek nagy patronnal, egy cső merül a vízfelszín alá a palackban töltéskor. Ezt a csövet használom az összesimított zacskó egy pontján becsúsztatva és óvatosan feltöltöm gázzal. Nekem ez működött régebben, de mostanában már nem használom mert eleve döglött kávékat iszunk és automatával.
-
#85578752
törölt tag
válasz
balazs1956
#132898
üzenetére
A DeLonghi Dedica 15 cm széles, a Tchibo Esperto 18 cm. Az oldalához azért néha hozzá kell férni karbantartáshoz, de amúgy felül van a kávétartály víztartály, elöl a tálca, keveset kell karbantartani, főleg ha nem gőzölős verziót veszel. Napi egy-két kávéval bírná az igénybevételt is jó darabig.
A Tchibo oldalán aránytalanul nagyot drágult, keress rá árukeresőn hogy mennyiért lehet venni olcsóbban. -
#85578752
törölt tag
válasz
balazs1956
#132875
üzenetére
qvik27: Köszi a kiegészítést, teljesebb mint amit kifejtve írhattam volna.
Vannak igen kicsi automaták. A Tchibo Cafissimo például.
-
#85578752
törölt tag
válasz
balazs1956
#132872
üzenetére
Egy automata.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Bittorrent topik
- Hővezető paszták
- Építő/felújító topik
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- Villanyszerelés
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Torrent meghívó kunyeráló
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Z790 i9 14900KF 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070TI 16GB NZXT H6 Flow RGB 1200W
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion Go S 32GB/1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Microsoft: Windows / Office / Server / Stb.
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3360
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest




