-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
konzumpro
senior tag
válasz DemonDani #111570 üzenetére
Ide is benézhetsz ha objektív vélemények is érdekelnek.
-
konzumpro
senior tag
válasz Krajcsi #111727 üzenetére
Sage Barista Pronál és egyéb thermojetes megoldásoknál (Bambino) 3 másodperc a bemelegedési idő. Csak a vízkőtől kell óvni.
Rettentő egyszerű karbantartani, a gömbölyű csíkokra formázott lemeztálca mindent benyel, a gép meg minőségi műanyagból van.
Olyan gyorsan vált gőzölésre, hogy nincs szükség dual bojlerre. Nyomásprofilozni nem lehet, mert nincsen forróvíz csap, de így is jobbakat főz mint az átlag termoblokkos karosok amikkel lehet.
Csak egy hibája van, hogy nem 58-as kosarú, de ha a végeredmény fontos, akkor szerintem érdemes figyelembe venni. Ha őrlő van akkor Bambino, ha nincs akkor Barista Pro. -
konzumpro
senior tag
válasz Krajcsi #111734 üzenetére
Igen, csak érdemes figyelni mikor reccsen el a műanyag könyök a thermojet kimenetén, mert akkor mehet a FAST Hungary-hoz, ahol megoldják egy darab csővel és onnantól nyugi van.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
Jó, hát poén volt. De valójában mivel kicsi a termoblokk, tényleg gyorsan korrigál, ha jó a lefolyás, kellően hőstabil. A BP-nál lehet állítani a hőfokon, a Bambinonál fix 92, nálam jobbakat főzött mint a BP, miután beszereztem hozzá a szimplafalú kosarakat. Nem tudom most adnak-e hozzá. Nemrég promózták a butított verziót, aminél nem automata a gőzölő rész, felesleges is, nem tudom mennyibe fog kerülni de 100e-nél nem lenne szabad hogy többe kerüljön.
-
-
konzumpro
senior tag
válasz Cathfaern #111779 üzenetére
Ha már nekiesel egy ilyen cupping tesztnek, csinálhatnál egy olyan is, hogy az inputtal 10-25-50%-os arányban keverve miket tapasztalsz, ez olyan lenne mint a bypass némelyik gyantás szűrőnél.
Manuálisan próbálgatom, 27 nk°-os vízből, érdekes eredményekkel, lehet hogy ott nem kaland, ahol 13 nk° ami a csapból folyik.
-
konzumpro
senior tag
válasz kurtuzov #112437 üzenetére
És még mindig és már megint itt vannak a Barista Hustle receptek 5 literre számítva. https://prohardver.hu/tema/kave_topic/hsz_95161-95161.html
#112438 ribarszki: Az kb. a Melbourne víz receptjével van egy szinten, 0.29 keserűsó és 0.1 szódabikarbóna.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz Kulbi #112456 üzenetére
LOL akkor mégiscsak van értelme a BH recepteknek, azokkal viszont - nálam - volt lerakódás rendszeresen a gőzcsőben, így nem lehet megúszni a vízkőmentesítést sem.
Olvastam régebben "boiler safe water" kifejezésről a kationos gyantás vízlágyító kapcsán egy cikkben a Kávékorzón, vannak benne megfontolásra érdemes gondolatok.szerk: én a BH receptet használtam, aztán leegyszerűsítve 1g keserűsó, 0.3g szódabikarbóna.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
Rontsak a helyzeten? Akvarisztikai és labor célra megfelelő, lehet vele akkucellákra rátölteni. De mivel nem vagyok se hal se robot, inkább csapvizet gyantázok, bár vízkémiával foglalkozó emberek tiltakoznak még a kancsós víz ellen is, de nem nekik kell savazni a kávégépet kéthetente.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz RetepNyaraB #112503 üzenetére
Mi a te érved? Hogy nem vagy hal?
-
konzumpro
senior tag
válasz sz.zs. #112526 üzenetére
Na meg ha a hal megdöglik, megdöglik. Nekem a szaga nem tetszik, lehet hogy csak a flakonokat tárolták rossz helyen, olyan acetonos nyitás után, ami nem bizalomgerjesztő, le is álltam vele. Igazán rossz akkor volt amikor csapvízzel felesben próbáltam lágyabb de nem teljesen lágy vizet keverni, büdös volt mint a pocsolyalé. Azóta csak szimpla gyantás szűrőt használok, AquaOptimát, ami a legolcsóbb Tesco-s Brita-kompatibilis szűrő.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz macmelon #112530 üzenetére
Szerintem a RO víz a legolcsóbb megoldás. Igényel egy 30-60e Ft körüli befektetést és van éves fenntartási költsége, de ár-érték arányban megéri. Attól függ, mennyire fontos a barista vizek pontos receptjének betartása. A legegyszerűbb meg, ha csak a gép védelme fontos, a kationcserélő gyantapatron amit egyes kávégépeknél a csővégre lehet rakni amit a víztartályba kell lógatni, vagy típustól függően, nálam a Catlerben egy kivehető, regenerálható vagy cserélhető patron ami fél évig is bírja egy regenerálással.
-
konzumpro
senior tag
válasz Kulbi #112588 üzenetére
TDS-t nem számoltam meg nem is mértem ezeknél a barista vizeknél, pedig kéne, de a korrozivitás nem hiszem hogy TDS-függő lenne, inkább pH. Lehet hogy a Norda nem savas annyira.
Acélcsöves termoblokknál nálam nem olyan veszélyes ha nem semleges a pH, de azért javít az összképen, ha keverem a szűrt kancsós vizet csapvízzel, csak annyira, hogy eltűnjön a savas íz, ez kb. 1:4 arány szokott lenni 27 nk°-os víznél, automatával, karosnál meg beépített a kationos vízlágyító. -
konzumpro
senior tag
válasz sgery #112713 üzenetére
Nem a bojler a lényeg. Van termoblokkos ami hőstabilabb mint egy bojler, a Sage-nek van több pilótakeksz méretű termoblokkos gépe (Barista Pro, Bambino, stb.), éppen a kis méret miatt képesek stabilan tartani a beállított hőfokot, klasszisokkal jobb kávékat főznek mint az átlag termoblokkos vagy kis bojleres gépek amik túlmelegednek, vagy épp kihűlnek egy dupla alatt.
-
konzumpro
senior tag
Átöblítés.
Nem okozott problémát, inkább csak ha túl gyors volt a lefolyás.
Az említett kis termoblokkos Sage gépek konzisztensen főznek, PID-esek, 10-ből 10.
A Catler amit legutóbb használtam, szintén termoblokkos, de közvetlenül a fejre van építve, szépen felfűti magát, a kart, szűrőt, még öblítés nélkül is megvan a kellő hőfok. Itt kifejezetten jól jön, hogy nem rángatja a gőzölés miatt a hőfokot, van külön termoblokk a gőznek.
Milyen termoblokkos géped volt, ami alapján minden más termoblokk is rossz? -
konzumpro
senior tag
válasz vicces1 #112749 üzenetére
A Sage 920 már magasabb kategória talán, én csak a thermojet-es termoblokkosakkal próbálkoztam, pont a kis hőtehetetlenség miatt, érdekes módon a Bambino amin még a hőfokot se lehetett állítani, ízre jobbakat adott, mint a Barista Pro.
A mostani kétbojleres Catlerem - ami amúgy eladó - viszont nem közelíti meg egyik előző karos gépemet sem, még a régi Graef Pivallát sem. Fogalmam sincs miért, szerintem a kosár a rossz, mert semelyik összetevő sem rosszabb mint a Pivallában volt. Vennem kéne a német Graef-től egy pár újfajta kosarat és talán visszatérne az ami egyszer már jó volt. Vagy nem. Most csak automatázok és szinte mindent sikerül benne jól elkészíteni, pedig aztán van szórás világos-sötét pörkölések között, csak trükközni kell, ahogy karosnál is, igazából nem érzek különbséget. -
konzumpro
senior tag
válasz vatoloco26 #113522 üzenetére
Mokina.
-
konzumpro
senior tag
válasz vatoloco26 #113527 üzenetére
Jó lett volna első kávéfőzőnek, ha egy hosszú út első állomásaként tekintek rá.
-
konzumpro
senior tag
válasz #72961024 #113559 üzenetére
Tippelgetni lehet az okát, hogy rögök miatt csatornásodik vagy hogy idővel változik a kávé, ahogy levegőt kap, eleinte túl sok a kioldódó széndioxid, később meg túl kevés, a finom porszerű szemcsék eltömítik a kávé útját, zaccos a kosár, változott a hőfok, stb.
Az egyenletesen kioldódó finomabb lehet mint egy csatornásodó, befulladó, általában az ismételhetőségre törekszünk és hogy minden paraméter állandó legyen, különösen a hőfok, a nyomásprofil, a kávénál pedig a frissességre törekszünk és hogy jól begyakorolt rutinos folyamatban készüljön a csapolás, mert az őrlés után is rögtön öregszik az őrlemény, változnak a tulajdonságai. -
konzumpro
senior tag
Én egy nyomásfokozós kosarat használok egy plusz karban hogy lazán felrakva és főzés közben lazítgatva kimossa a maradék zaccot a felsőszűrő környékén. Van műanyag fejmosó kis szilikon betétekkel tizenezerért, lehet hogy lehetne nyomtatni is hasonlót, bár nem minden műanyag bírja a hőt.
A papír nálam nem javított az ízeken, bár lehet hogy csak hőfok kérdése.
A hamarosan érkező precízebb tamperben bízok még, hogy majd javít a kosár oldalára tapadás megszüntetésében, az okozza nálam most a legtöbb koszt. -
konzumpro
senior tag
Épp megjött a precízebb 58.5-ös tamper, amit a géphez adtak 58-as lötyög és szinte lekerekített szélű játéktamper, az eddigi Sage/Graef tamperek jobbak voltak, úgy látszik a cseh Catler kapja a selejtet a kínaiaktól.
Ez a koppantós módszer bevált most már nekem is, sokkal tisztább, majd kipróbálom a papírt is megint, van egy adag vágva kávéfilterből. -
konzumpro
senior tag
válasz qvik27 #113722 üzenetére
Szerintem tök hasznos amit "jóember" csinál, megint javult a kávém, valahogy eddig nem vettem komolyan a spricnizést őrlés előtt, ennek köszönhetően borult pernyepor-burokba az őrlő időről időre. Ráadásul több volt miatta a pangó, de így spricnizéssel még ezzel az olcsó őrlővel is nagyságrendekkel jobb az eredmény. El is csomagoltam a tartalék gépet, helyreállt a világ rendje. Csak mondom.
-
konzumpro
senior tag
-
konzumpro
senior tag
válasz p.lac #113731 üzenetére
Örök hála, akkor nem kell Müllerbe mennem üres spricniért, éljen a víz alá tartott kiskanál, aminek nyelével megkevert kávészemek sztatikus feltöltődése jelentősen csökken!
Vigyázat, megrázó képsorok, szemüveges hipszter kattintás után!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen