-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
konzumpro
senior tag
Köszönöm a Flair tapasztalatokat!
Egy szett kijönne akkor 200e körül (Flair Signature vagy a Classic a jobb és szebb nyomásfokozóval ami sehol nincs már, plusz egy Kinu Phoenix meg egy vízforraló és egy nanofoamer). Automatáról nagy ugrás lenne. -
konzumpro
senior tag
válasz bbuffy #107824 üzenetére
8M-ért élőben játszanak a nappaliban igazi zenészek...
Van még folytatás azért, jelkondícionálók, tápszűrők, grafén bevonatú biztosítékok (!!!), varázsdugók, némelyik tényleg szűri vagy elnyomja az RF zajt, némelyik meg varázslattal működik. (A hitetleneknek nem működik sajnos.) -
konzumpro
senior tag
Milyen jó hogy az automatában majdnem minden POM-ból van.
-
konzumpro
senior tag
válasz WarLock07222 #108324 üzenetére
Tölthető elemek? Vagy cink-szén az elemgyűjtőbe dobva. Vagy jó lenne USB-s, fordulatszámszabályozós verzió.
-
konzumpro
senior tag
válasz WarLock07222 #108380 üzenetére
Másféle zöld termesztésére már vannak házi kék-piros ledes világítással vízforgatós öntözős növénytermesztő szekrények.
De valószínűbb a kávéipar vegyipari megvalósítása a kapszula után, valami aromapatronos megoldással.
-
konzumpro
senior tag
válasz Ludovicus #108452 üzenetére
Erre annak idején válaszként összeszedtem a Barista Hustler víz arányait táblázatba, pufferelés nélkül, 5 literre számítva.
-
konzumpro
senior tag
válasz Kulbi #108922 üzenetére
Mi változik, mire kell figyelni ha főzés közben játszik az ember a nyomással? A normál előáztatós végén elvágóshoz képest egy szép lassan visszaszabályozott végű főzet milyen észlelhető jellemzőiben lesz más? Kevesebb keserűség, vagy más aromák kerülnek előtérbe?
Catler ES 8014-nél gyárilag működik a forróvízcsapos trükk, nem kell semmit hackelni. -
konzumpro
senior tag
-
konzumpro
senior tag
válasz Kulbi #108932 üzenetére
Próbálgattam, sajnos nem lehet annyira finoman nyitni a forróvízcsapot mint kéne, meg-megdöccen a mutató, de így is szépen kiemeli a kávé karakterét, erős a főzet, túlexponált keserűség nélkül, jobbnak tűnik mint az ugyanolyan mennyiségű főzet full nyomáson végigtolva.
Valamennyire lehet nyomásszabályozással szimulálni egy karost, a kísérletezés sok mindenre magyarázatot ad, viszont nyugtalanító módon azt sejteti, hogy minden út a karos irányába vezet. -
konzumpro
senior tag
válasz mikromanus #108947 üzenetére
Karos alatt mit értesz?
-
konzumpro
senior tag
-
konzumpro
senior tag
válasz mikromanus #108979 üzenetére
De, csak van olyan "karos" ahol egy dugattyút mozgatsz egy karral. Fontos a daráló, milyet használsz? Gyorsan rábeszélünk egy másikra.
-
konzumpro
senior tag
válasz lszlfrng #109002 üzenetére
Egyelőre a dual bojleres Catlerrel meg vagyok elégedve 145e-ért, forróvízcsappal a lefolyás nyomása is változtatható a főzővíz eldobása árán, vannak ismert hibái, de 15 éve írnak róla tapasztalatokat az ausztrálok, ami nagyon hasznos volt.
Hangos, ronda, nagykonyhai rozsdamentes gép kinézete van, gyerekjáték minőségű műanyag fedél van a vízbeöntő felett, nincs benne OPV és a tálca alá folyik a maradék víz, de ezt már Sunbeam szerviz bulletin alapján javítottam. Kellett hozzá egy négyszínű toll...
Belül réz csapok, csövek, a termoblokk rá van épülve a fejre, tartja az 55 fokos alap hőmérsékletet ha be van kapcsolva, állíthatóak a hőfokok és gőz-víz arány, mechanikailag masszív, jó vele dolgozni. Csak túlhúzni nem szabad a kart, de az minden ilyen rendszerű Graef/Sunbeam gépnél alap. A Graef Baronessával megegyező a váza meg a bele, csak egyszerűbb a vezérlése.
Egy csak a baj, nem bírunk meginni ennyi kávét, nincs kihasználva, többre hivatott, talán egy kis kantinban jobb helye volna. -
konzumpro
senior tag
válasz lszlfrng #109016 üzenetére
Barista Pronál se ment (volna) módosítás nélkül a forróvíz trükk, de a fedél leemelése után (egy csavar a tampernél van elbújva), átkötött kapcsolóval ment volna. De még garis volt, inkább nem bántottam, csak terveztem. Szerintem nem kell hozzá dual bojler.
A Catler csak a bárónő testvére "balkézről", avagy a vasálarcos. És noha ugyanúgy Kínában gyártják, kicsit azért csehszlovák az a kályhaezüsttel szórt műanyag fedélke fent hátul.
A szimpla kosara egész jól működik, 13,5 gramm kell az updosinghoz, szóval egy szűk olasz "régihullámos" duplának megfelelő adagot lehet főzni vele, így talán pont jó risztrettóra, abból készült cappuccinora, lattére ez a gép.Itt a második posztban van egy link egy pdf-re, a kis réz csövecske beragasztásáról, nálam ehelyett a tálca kifolyó kapott egy toldatot egy rossz négyszínű tollból kitermelt betét tartó réz csőből. Ez a víz felületi feszültségéből adódó hibát kiküszöböli, nem kellett hozzá ragasztani sem.
-
konzumpro
senior tag
válasz korpicschess #109176 üzenetére
Nem túl gyakori. Ha a zacskó oldalán látszik egy összehajtás nyom, valószínűleg hamis, mert házilag töltögetik, az eredeti oldalán nincs hajtás mert tömlőtasakos zacskózógéppel csomagolják.
-
konzumpro
senior tag
válasz Bazsee71 #109249 üzenetére
Bocsi hogy csatlakozom kérdezőként, de kíváncsi vagyok a véleményedre.
Motta disztribútorból hogyhogy csak sima 58-as van? Jó az egyáltalán ilyen célra? Nálam is felragad a peremre egy kevés kávé és ilyen disztribútorban gondolkodom tamper helyett/mellett.[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
-
konzumpro
senior tag
válasz Mano66 #109615 üzenetére
Számold ki mennyire jön ki egy pult alá szerelhető RO-szett. Meg hogy félévente-évente mennyi a szűrők cseréje. Legyen mondjuk 50e, meg évente 10e. Viszont egészen sok szűrt vized lehet, amiből keverhetsz barista vizet. Ha elmegy 10l havonta, az 120l egy évben, 500 Ft egy liter az első évben, de persze ha azzal főzöl, vagy vasalsz... Öt év alatt már csak 266 Ft/l a szűrt víz ára, ha csak azt a 600 litert számolod ami a kávéhoz kell.
Vízszűrő kancsó nem jön szóba, szénporos lesz a gép tartálya, csövei, alkatrészei.
-
konzumpro
senior tag
válasz Zen42 #109656 üzenetére
Ha egy baristákból álló közösség alkotná a társasházat, tökre megérné a befektetés. De amúgy jó főzni csapvízzel, meg kb. mindenre jó, csak a kávégépet öli meg. Így aztán nem biztos, hogy költséghatékonyabb lenne egy kávégép, egy évente háromszor használt vasaló meg a tojásfőző miatt kancsóról RO-szettre váltani, bár már egy ideje győzködöm magam, mert mintha lenne elméleti előnye is annak, ha nem csak magas ásványianyag-tartalmú vizet innék. De nem vagyok nefrológus sem, ahogy könyvelő sem. No offense, biztosan csak megéreztem, hogy itt "érvelésről" van szó. Lehet hogy nem is az én rutinom, még sose linkeltem be.
Viszont a kancsót saját tapasztalat alapján nem ajánlom, van még egy plusz gyantapatron a tartályban amibe öntöm a kancsós vizet, de már jól láthatóan végigkúszott a szén a gyantán is.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz bbuffy #109660 üzenetére
Ez a legolcsóbb Tesco Brita-kompatibilis és már a sokadik kancsó víz, aminek az alján ott csücsül a szén. Egy idő után elfogy.
Zen42: Érdekes ez a túltelített víz a kioldás elleni védelemhez, na meg a csöveket is kibéleli a vízkő egy idő után, cserébe pocsolyaíze van ha egy éjszakára pohárban hagyod. Denkmittel felesben keverve akár a mosógépből is ihatna az ember inkább, nem tudom hogy csinálja. A vízszűrő kancsó felső víztartályát is érdemes öblíteni és úgy tölteni, mert időnként oda is betelepszik a posvány. Amúgy rendben van, amíg folyóvíz formájában használjuk fel, a határértékeket súroló, extra kemény a víz, büszke is rá a helyi vízmű, hogy több az ásványi anyag a vízben mint sok ásványvízben.
-
konzumpro
senior tag
válasz 1amarr #109688 üzenetére
Barista Pro volt nekem, fórumtárs vette meg. Jelenleg nem tudom mi van vele.
Nagyon maceramentes, de friss kávét igényel hogy megérje, vannak gyermekbetegségei amit a hazai forgalmazó és szerviz tud javítani, konkrétan a thermojet - ami egy nagyon pici termoblokk - kimenetén lévő rideg műanyag könyök hajlamos elrepedni és mivel erre még csak nem is gondoltak a tervezéskor, bentmarad a gépben a szivárgó víz. Javítás után örök élet, ha RO-vízzel használod, de ha elvízkövesedik akkor könnyen megdöglik a thermojet.
Jó az őrlője, de több a pangó mint a Graefnél, jól lehet játszani a hőfokkal, de a kialakuló nyomásról csak sejtéseim voltak.Az anyagminőség király, főleg a fekete verziók bírják jobban a strapát, az acélon minden csepp meglátszik. A csepptálca rács elnyel mindent, könnyű karbantartani, nincs szemetelés. Ha egyszer jól beállítod, konzisztens, a szokásos öregedés miatti kb. 1 fokozatos elmászás itt is jelentkezik, én egy adagokat őröltem, úgy kevesebb volt a pangó őrlemény is.
A Barista Express jobbnak tűnik, a nyomásmérő miatt sokkal könnyebb megtalálni az optimális beállítást és semmiben nem jelent hátrányt, hogy nem három másodperc alatt fűt fel a gép, cserébe stabilabb.
Ez egy jó videó, bár nálam maradt a műanyag betét a karban, mert így nem kellett megvárni, hogy átmelegedjen a kar.
Végülis automatára váltottam róla, mert az megeszik mindenféle bolti kávét és friss pörköléssel hozza az élmény 80%-át, aztán most meg Catleren kutatom tovább a témát, hogy biztos legyek abban, amit automatán a különféle tuningokkal tapasztalok.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz kosmoo81 #109701 üzenetére
Akkor ez így kézzel kell indítani. Van valami olyan 3d nyomtatható tölcsér, amin van egy bütyök is felül, amivel lehet indítani az őrlőt. De az nem olyan precíz mint egy ilyen acél tölcsér.
A tamper mennyire precíz? Jobbak-e így a főzetek, hogy van disztribútor is? Vagy talán csak a hibalehetőség kevesebb?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Az árnyak közül lépett spotfénybe az MSI 16 GB-os grafikus kártyája
- Windows 11
- nVidia tulajok OFF topikja
- Gitáros topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Yettel topik
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Skoda, VW, Audi, Seat topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen