-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
And06
aktív tag
válasz adriankoooo #16130 üzenetére
dicséretes!
PID nélkül is használható, csak körülményesebb. a PIDdel fokra pontosan be tudod állitani a hőmérsékletet, PID nélkül a termosztát meg ugye felfüt 107fokra(a kávéra nem 107 fokos viz érkezik, a bojlerben ennyi csak), és a körül ingadozik a hőmérséklet. nem látod, hogy mennyi, de pl egy stopperórával mérhető az idő, és akkor tudod, hogy felfütés után pl 3 perccel megfelelő a hőfok egy adott kávénak. vagy lexarod, felhúzod a kart és iszod. kevésbé háklis kávéknál müködhet is
hütőcsapolni gaggian nem túl jó ötlet (a temérdek youtube videó ellenére sem), mivel az felboritja a gép egyensúlyát, utána kiszámithatatlan lesz.
az OPV arra van, hogy 10barra (vagy amire be van állitva) maximalizálja a nyomást, ha nincs, akkor annyi a nyomás amit a pumpa tud. az OPV visszavezeti a felesleges nyomást a viztartályba.
nekem volt Hariom, én pontosan igy kezdtem, szükségmegoldásnak jó, de erős kompromisszumot kell kötni. 20-25k-ért lehet elektromos őrlőt kapni, az sokkal jobb. (még ha egy graef/iberital sem a végállomás sokunknak).[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz adriankoooo #16144 üzenetére
Ennek a hosszú hozzászólásnak az is előzménye volt, hogy a PID érzékelőjét a bojlerre, vagy a fejre érdemes felszerelni. Krizsi szerint a fejre. Mások szerint a bojlerre.
-
vendingo
veterán
válasz adriankoooo #16451 üzenetére
Lényegében ugyan az a 2 gép, csak más a csomagolás.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
adpeter
tag
válasz adriankoooo #16453 üzenetére
Így van, belsejük ugyanaz.Bár mindkét őrlő esetén inkább csapágytalanságról beszélhetünk csak.
[ Szerkesztve ]
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
adpeter
tag
válasz adriankoooo #16657 üzenetére
Pacificaffe Rome, Lollo Classic, Oro, Paljoc Get Up esetleg Chocco Madness vagy ha még valakinél van Sicurta sportszelet azt kunyizd el tőle!
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
adriankoooo
senior tag
válasz adriankoooo #16687 üzenetére
Srácok, erre valaki?
-
bbuffy
senior tag
válasz adriankoooo #16777 üzenetére
Yes.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
vendingo
veterán
válasz adriankoooo #16906 üzenetére
Én már bánom, hogy anno nem mazzeral kezdtem, de ez se terem mindig
A belépőkategóriás cuccok szinte napokon belül elkelnek.
Én az ascasot sehol nem hirdettem, de 4-en jelentkeztek érte.Ha aktuális lesz, szerintem a GB-m is napokon belül elfog menni.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
HÁZIGAZDA
válasz adriankoooo #17137 üzenetére
mondjuk a rome espresso szerintem ilyen... próbáld meg alacsonyabb hőfokon.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
adriankoooo
senior tag
válasz adriankoooo #17164 üzenetére
Esetleg még annyit, hogy ebből meg lehet valamit állítani? Ennyi jött le, 45ml 30 másodperc alatt, dupla szűrővel, 15 kg-al tömörítve.
Nyomattam egy hűtőcsapolást (60-70ml), de mintha még mindig egy kicsit barnásabb (égettebb?) lenne a habja a kelleténél.
[ Szerkesztve ]
-
vendingo
veterán
válasz adriankoooo #17167 üzenetére
Ránézésre kicsit sok a hő, de az íz a lényeg.
Majd kiismered a gépet, aztán fog ez menni.Nálad van az én ascaso darálom? Ha igen, akkor hogy szuperál?
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
HÁZIGAZDA
válasz adriankoooo #17170 üzenetére
azért érdemes mindent jól kitapasztalni. de ott a sokkal drágább blasius is ugyanattól a pörkölőtől, nem egy karakteres kávé, de nem keserű. csak csekkolni kell, hogy tuti friss pörkölést kapj belőle.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
bbuffy
senior tag
válasz adriankoooo #17167 üzenetére
Szegény mac
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
And06
aktív tag
válasz adriankoooo #17167 üzenetére
oda is van irva, dupla ristretto szerintem nincs megégve sem! valóban az iz számit innentől kezdve.
-
ronin s8
senior tag
válasz adriankoooo #17201 üzenetére
Rövid időn belül két ismerősöm is vett tampert a Kvzzz.hu-ról, és mindketten dícsérik!
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Ábi
tag
válasz adriankoooo #17201 üzenetére
Egy Pin-Up jobb választás lett volna. A Blasiust nem mindig lehet olyan jól elkapni, mint a Pin-Upot. A csoki mellett gyümisebb, no meg olcsóbb is.
-
bbuffy
senior tag
válasz adriankoooo #17485 üzenetére
Na ezek szerint már létezik.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
tariattila
veterán
válasz adriankoooo #17542 üzenetére
mi a géppark?
-
jolti
senior tag
válasz adriankoooo #17544 üzenetére
Valamit akkor nem jól csinálsz, mert ennél 100x több cremanak kellene rajta lenni!
Ráadásul ez a kávé nekem pl. benne van a top 3 kávéban, azok közül, amit idáig ittam. -
jolti
senior tag
válasz adriankoooo #17548 üzenetére
Akkor finomíts egy kicsit az őrlőn.
-
jolti
senior tag
válasz adriankoooo #17870 üzenetére
Hogyhogy átzubog?
nem tudsz finomítani a daráláson? -
adpeter
tag
válasz adriankoooo #17870 üzenetére
Ha a Rome híg löttyként zubog,akkor ott 99%,hogy user vagy hardver error van. Nem a kávé hibája.
Ha normál lefolyással sem ízlik,akkor meg nem szereted ezt a vonalat."-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
bbuffy
senior tag
válasz adriankoooo #18098 üzenetére
Ez a kettő javallott pid hiján pedig.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
-HajTömeg-
őstag
válasz adriankoooo #18098 üzenetére
Van!
Itt, az Egy kis extra résznél.
Szerintem ez a gyakorlatban kivitelezhetetlen,de biztos van,akinek már sikerült.
Én nem tudnám rávenni magam,hogy stopperrel várjam,míg kikapcsol a felfűtés, a hűtőcsapolást meg nem ajánlják,mondván felborítja a nehezen beállt hőstabilitást.
Én inkább hőigényes, bolondbiztos kávékat választok.[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
t-bali3
senior tag
válasz adriankoooo #18098 üzenetére
Szerintem csakis érzésre és még annál is több szerencsével lehet lavírozni
PID nélkül szerintem ki kell tesztelni néhány géphez passzoló kávét és annak örülni.
Nemsokára megnézem, hogy passzol a gépemhez a P&Y Siadmo top és a Panama. Bízok a szerencsében!
-
bl4ze
veterán
válasz adriankoooo #18687 üzenetére
Alul lehet a tömítés mozdult ki és ott folyt, folyik a csepptálcánál.
.:. bl4ze .:.
-
bl4ze
veterán
-
bl4ze
veterán
válasz adriankoooo #18694 üzenetére
Passzolom. Sajnos ez egy eléggé problémás alkatrész ha jól rémlik.
Akit megkérdezhetsz : Cady Trade. Náluk lehet van.
A vízterítőt Tersonet-be kéne beáztatni egy éjszakára.
.:. bl4ze .:.
-
Agostino
addikt
válasz adriankoooo #18694 üzenetére
bl4ze alattad szóló posztjára reagálva: én pont holnap megyek a cady trade-hez pár alkatrészét, ha gondolod írj rám, mi szitu. a vízterő asszem valami 700 forint, ha jó alkatrészre gondolok
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
WiZARD
addikt
válasz adriankoooo #18708 üzenetére
igen
Állítólag régen nem volt ez a gumi tömítés, és ez csak újabbakba fejlesztés, de nem tökéletes...
Gondoltam veszek 1-et, hátha segít, majd kiderül.
Nekem is púposodik a festék szépen.[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
Agostino
addikt
válasz adriankoooo #18708 üzenetére
mármint a szőrűket? jó kérdés, én általában pár hetente szoktam, szerinttem nincsen egzakt időpontja, inkább attól függ mennyi kávét tolsz át a gépen. mondjuk nem macerás leszedni - jó esetben - szóval nem egy nagy művelet. kis rutinnal szerintem pár perc alatt kész vagy.
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
soldier2
őstag
válasz adriankoooo #18694 üzenetére
Itt nézegettem alkatrészeket korábban (nem tudom szállítanak-e ki Magyarországra. Ha nem, Decemberben el tudom hozni neked).
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Agostino
addikt
válasz adriankoooo #18713 üzenetére
a vízterítő ilyen értelemben nehezen kopik el : ) legalábbis nagyon sok idő. inkább eltömítődni szokott, az én gépemen pl. amikor megvettem a lyukak fele teljesen el volt tömítődve. könnyen megtisztítottam szerencsére, de azért látni rajta a sok éves törölgetést, súrolást, szóval kap egy újat. maradjunk annyiban, hogy mondjuk évente érdemes cserélni. de meg merem kockáztatni, hogy kb. még olyan gyakran sem. majd az ős-gaggiások megmondják a tutit : ))) a belsőről készült képek szerintem kicsik a vizslatáshoz.
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
Ábi
tag
válasz adriankoooo #18763 üzenetére
Inkább az a baj, ha nincs a felsőszűrő és a pogácsa közt hely.
Így jobb a vízterítés. (ha jól tudom) -
And06
aktív tag
válasz adriankoooo #18765 üzenetére
Gépfüggö!
-
bl4ze
veterán
válasz adriankoooo #18763 üzenetére
a vízk kitölti amikor felépül a nyomás szóval ganz egál
legjobb szimplákat ezzel lehet húzni
pont.:. bl4ze .:.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz adriankoooo #18765 üzenetére
Ott írnak sok hülyeséget is, ne onnan tanuljatok eszpresszózni.
https://caffe35.webnode.hu/
-
Agostino
addikt
válasz adriankoooo #18839 üzenetére
talán kazántömítés, nézz rá honnan ereszt, ha nyomatod neki. ha a felrakott kar feje mellől, akkor kartömítés. ezek általában párszáz forintos tételek
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
zolnagy
őstag
válasz adriankoooo #19118 üzenetére
A megfúrással nem fúrsz a bojler belsejébe, csak menetfúróval felfúrod M6-ra.
Én győri vagyok, az nem tudom neked mennyire pálya, de amúgy nekem sincs túl sok szabadidőm sajna (multinál dolgozom + 2 gyerkőc van itthon, akik most kezdték a sulit...), de persze szívesen segítek így távból.
Nem olyan bonyolult a Gaggia pidelése.Amúgy nekem ez a 3. pid, amit beépítek, nem vagyok olyan szaki, mint fragola vagy Sid (nekem is ők segítettek sokat anno a tanácsokal + még mások a fórumból)
Pl. a GC-nél a pid elhelyezést gregg71 topiktárstól "loptam" [link] -
zolnagy
őstag
válasz adriankoooo #19120 üzenetére
Hát van pár móricka ábra a neten...
Ha érted a lényegét, akkor Te magad is meg tudod csinálni.Lényegében a gyárilag beépített termosztátot váltod le 3 alkatrészre: a PID vezérlőre, az SSR relére és a hőszenzorra. A termosztát két csatlakozója zár, ha a hőmérséklet eléri az alsó határt és megszakad, ha eléri a felső határt. Erre a két csatlakozóra van rákötve a fűtőszálak áramköre, tehát ha megszakad, akkor nem fűt a fűtőszál.
Ezt a két vezetéket kell az SSR váltóáramos végére kötni. Az SSR ezen két csatlakozója alapból meg van szakítva. Csak akkor lesz összekötve, ha az egyenfeszültséges bemenete kis feszültségű jelet kap.
Ezt a jelet az PID vezérlő adja neki, mégpedig az alapján, ahogy kiértékeli a beállított és a tényleges hőmérsékletet (ebbe most ne menjünk bele, hogyan, én sem tudom, van akinek ez a szakmája az biztos el tud ebben mélyedni) Tehát a PIDre rá kell kötni a hőszenzort, hogy tudja a pillanatnyi hőmérsékletet, rá kell kötni az SSR egyenfeszültséges csatlakozójára, és persze áramot is kell neki adni. Ez utóbbit célszerű úgy megcsinálni, hogy a főkapcsoló kapcsolásával kapjon csak.
A brasiliánál a főkapcsoló a fázist és a 0-t is egyszerre szakítja meg, ezért mindkettőt onnan lehet elágaztatni a pidnek.
Gaggianál pl. csak ez egyik felét szakítja meg, a másikat az tápkábel csatlakozójától kell hozni.Ha ezeket átgondoltad, akkor már "csak" szét kell szedned és megtervezned, hogy mit hova kötsz, helyezel el (ez már nem bonyolult, csak időigényes)
-
zolnagy
őstag
válasz adriankoooo #19126 üzenetére
Ezzel a PID szabályozásába lehet belenyúlni, de ehhez nem értek. Nem túl egyszerű, ezt tanulni kell: [link], de a lényeg, hogy szabályoz, tehát a bojler hőmérsékletét minél pontosabban a beállított hőmérséklethez akarja közelíteni. A visszacsatolást a hőszenzortól kapja.
Ezeket állítja be az AT (van egy gyári alap beállítás is), de ezek gépenként és PID-enként változnak, hogy mi a jó érték. Alapvetően az AT nagyjából hozza az optimális beállítást. Persze mást fog hozni, ha a tanulás alatt eltérő a mért gép helyzete. Pl, más lesz, ha fel van fűtve és csak szinten tart, vagy ha hideg gépről indítod, vagy ha közben csapolsz.
-
Jamby18
senior tag
válasz adriankoooo #19216 üzenetére
Evő vagy teás? Amúgy van program azt mutatja youtube-on, a gőzkieresztőt meg a csepptálcát mossa át 2*.
-
Jamby18
senior tag
válasz adriankoooo #19219 üzenetére
Rendben, köszönöm az ötletet
-
tariattila
veterán
válasz adriankoooo #20313 üzenetére
ideiglenes... majd visszaenged...
érdekes dolog a (be)szólásszabadság -
HÁZIGAZDA
válasz adriankoooo #20313 üzenetére
rossz a moderációja annak a topiknak, pedig jó srác moderálja, de mégis
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
adriankoooo
senior tag
válasz adriankoooo #20317 üzenetére
Basszus, most nézem, hogy nem is nemisbéka (ha-ha) a modi, hanem akit írtatok. Áhh.
-
-HajTömeg-
őstag
válasz adriankoooo #20329 üzenetére
Múltkor engem is kitiltott. Olyan sűrűn írok oda, hogy csak hetekkel később vettem észre, egy emailből
Alias: Júzer error
-
-HajTömeg-
őstag
válasz adriankoooo #20383 üzenetére
Nemjók.
A klasszik aluminium tasakokban áll csak el normálisan.
Azt javaslom,ha legalább 1 ilyen van üresen, akkor azt töltsd tele, a maradékot az eredeti 1kilós zacsiban jól ragaszd le és tárold hűvös helyen.
Ezt olvasd el + [link][ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
-HajTömeg-
őstag
válasz adriankoooo #20386 üzenetére
Hallgass rám, próbáltam én is ikeás zacsikat is.
Nemjók...
De a többi műanyag se... Paljocosak tökéletesek.[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
t-bali3
senior tag
válasz adriankoooo #20383 üzenetére
Én, amikor egyszer kilós kávét vettem, akkor dupla Ikeás zacsiba porcióztam olyan 250 g-s adagokat, úgy hogy a belsőt becelofánoztam. Utána benyomtam a mélyhűtőbe.
Nagyon szépen megmaradtak, nem döglött le.
Most egy ideje nem vettem csak különféle negyedkilós adagokat, de nemsokára visszatérek a nagyobb és gazdaságosabb kiszerelésekre.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AI generálja majd a képeket a Photoshopban
- Politika
- GTA VI
- Milyen NAS-t vegyek?
- Alkoholista nevelde
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Franciaországban nyit a Honor 200 Lite
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Világító alma helyett világító tok és szíj az almákra
- Jövedelem
- További aktív témák...