-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#25510592
törölt tag
válasz gippazoid #76156 üzenetére
A deLonghi jó, az EC155-öt nagyon szeretik külföldi fórumokon, az EC156-ban van automatikus kikapcsolás, ennyi a különbség. Így aztán lehet a tapasztalatokat hasznosítani.
Összességében aki elégedett volt vele, kiherélte a nyomásfokozóját és megfelelő őrlésfinomsággal állította be a megfelelő lefolyást. -
Nibiru
tag
válasz gippazoid #76156 üzenetére
Nem ismerem a Silvecrestet, és így leírásból nem tudom mi az a lerakódás amirő írtál, de nekem EC156b-m van és meg vagyok vele elégedve. Ebben a gépben csak a kar egy része, a kosarat tartó keret van alumíniumból és nem érintkezik a kávéval.Ha neked eddig megfelelt a gyári Silvercrest szűrőkosár, akkor a Delonghi-éval sem lesz gondod, mert a működési elve azonos, de én nem a gyári nyomifokis kosarakat használom, még csak kiherélve sem, mert rendes espresso-t akartam inni. Nyomásfokozó nélkül a gyári dupla szűrő felejtős, a szimpla pedig használhatatlan szerintem, úgyhogy vettem a géphez EC145-höz való kosarakat meg egy tisztességes Motta tampert.
-
Nibiru
tag
válasz gippazoid #76161 üzenetére
Az egy szelep a szűrőben vagy a kar aljában ami addig nem nyit ki, amíg el nem ér a nyomás egy kellő szintet, ami esetünkben 9 Bar optimális esetben. Normál szűrőnél a kellő nyomást a benne lévő, megfelelő szemcsméretűre őrölt, egyeneletesen eloszlatott, és megfelelően tömörített kávépogácsa biztosítja. A nyf szelep ilyen szempontból felhasználóbarát, de nem ugyanazt a kávéminőséget produkálja mint a sima szűrőkosár.
1000 Ft alatt voltak valahol a kosarak és 6500 a tamper. Azaz most ennyiért kapni, akkor drágább volt valamivel amikor én vettem.
-
soldier2
őstag
válasz gippazoid #76187 üzenetére
Abból amit írtál, ez nyomásfokozósnak tűnt. Meg is lepne egyébként ha a Lidles pumpás gép anélkül jönne, hiszen akkor daráló, tömörítő és még sok egyéb apróság kéne a használatához, tömegével vinnék vissza az emberek, előre darált kávéval használhatatlan lenne stb. Ha a karban a szűrőn kívül más is van (akár egy műanyag lap pici lyukka a közepén az bizony nyomásfokozó.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Nibiru
tag
válasz gippazoid #76187 üzenetére
Biztos, hogy nyomásfokozós a tiéd, csak eddig nem tudtál róla. Egyrészt soha nem tudtál volna normális kávét készíteni vele anélkül, ha nincs őrlőd és tampered, másrészt mert egyszer láttam valakinél és gumi perem volt az alján a kosárnak.De kerestem neked egy képet róla. Ha ilyen - márpedig biztos, hogy ilyen - akkor nyomásfokozós:
[ Szerkesztve ]
-
Nibiru
tag
válasz gippazoid #76234 üzenetére
Amiben gumi van, az a kosár nyomásfokozós. Ezen kívül vannak az igényesebb fajták, melyeknek dupla fala van egy pici lyukkal. És végül vannak az olyanok mint ami a Saeco-kon van, hogy maga a kosár nem nyomásfokozós, hanem a karban van. Azt is szét lehet szedni.
Akármennyire tömöríted a gép alá nem kerülhet víz. Ha mégis akkor valami tömítési hibával állsz szemben. Ha túl finom az őrlemény, vagy/és túltömöríted, akkor lassabban jön le a kávé, vagy végső esetben befullad, de víz nem mehet a gép alá.
-
soldier2
őstag
válasz gippazoid #76234 üzenetére
Milyen daráló, milyen tömörítő? Hidd el egyik sem mindegy.
A Delonghikról ne legyen illúziód, gárilag nyomásfokozósak. Az ottjoni espresso készítés inkább sport/hobbi mint mezei kávézás. Sok mindennek kell találnia, hogy finom legyen a végeredmény.
Olvasd el az összefoglalót ha gondolod, úgy tűnik sötétben tapogatózol.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Nibiru
tag
válasz gippazoid #76253 üzenetére
Az én szettem a legalacsonyabb költségvetésű ami szerintem itt a topiclakók között előfordul. Ennél kommerszebb nincs is, nyugodtan állíthatom. Mégis mennyit szántál erre a projectre összesen? Csak mert káéőrlőből is létezik olyan ami elfogadható minőséget produkál, mégis olcsó: Graef CM702
Nekem olyan van. Viszont ha meg akarod úszni az őrlő vásárlását, akkor örökre az őrölt kávékra leszel kárhoztatva annak az összes hátrányával. -
qvik27
tag
válasz gippazoid #76253 üzenetére
En azert csak batoritanalak.
varj ki vmi kevesbe draga daralot, vegyel jo kavet porkolotol, es meglatod, van kulonbseg az elvezeti ertekben.
a delonghihoz is lehet normal szurot kapni ugy tudom, az lehet egy kovetkezo lepes. ha vmi speci a szuro merete, akkor is meg lehet oldani egy kis barkacsolassal a nyomasfokozo kiiktatasat.
amig nyf van, addig nem nagyon kell tomoriteni, inkabb az orlesfinomsagot kene jol beallitani, meg figyelni az egyenletes orlemeny elosztasra.
aztan ha megis elkap a gepszij, akar el is vetemulhetsz🙂10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Keresztapper
senior tag
válasz gippazoid #77277 üzenetére
"Mennyiséget" mindenképpen csak úgy tudsz jó minőségben előállítani, hogy vagy több alapanyagot használsz, vagyis, ahogy említed, duplát készítesz, vagy pedig az általad említett "eszpresszóból kotyvasztott" módszert használod, ami egyébként fényévekkel jobb megoldás, mint a sokáig engedett, túlkivonatolt kávé.
http://palscoffeetech.com/
-
MODERÁTOR
válasz gippazoid #77277 üzenetére
ristretto 15-20ml
espresso 25-30/doppio 50-60ml
hosszú: 1espresso +forró víz, de ennek a mennyisége nagyon változóDe sztem már nem adnak 60ml-t doppióként az újhullámos kávézókban. Az 1:2-es arányt figyelembe véve 18-22g örleményből 36-44g kávé. (Ha hülyeséget írok a többiek majd korrigálnak )
-
jana86
csendes tag
válasz gippazoid #77277 üzenetére
"Én a hosszú kávét szeretem, bent a cégnél rendes presszógépen főznek ilyet, nem tudom mennyi lehet a mennyisége, egy nagyobb capuccino-s csészét kb. félig tölt meg a gép.
Tehát ez nem az amerikai stílusú, forró vízzel felengedett espresso-ból kotyvasztott hosszú kávé."Voltam egszer egy home-barista tanfolyamon, ahol megmutatták, miért érdemes inkább forró vízre engedett eszpresszóval készíteni a hosszú kávét (americano-t). Hosszú csapolás közben kb. eszpresszónyi mennyiségenként kicserélték a csészét a kar alatt, így az 1. csészébe került a lejött eszpresszo, a 2.-ba a második eresztés, a 3.-ba a harmadik. A 2. és főleg a 3. csésze tartalmát külön látva biztosan nem akarnád meginni azok tartalmát.... Szóval a forró vízzel kotyvasztott americano kap még egy szavazatot tőlem - ha már mindenképp hosszú kávé kell. ( Bár van olyan budapesti specialty kávézó, ahol kerek perec ki van írva, hogy náluk nincs americano! )
-
jana86
csendes tag
válasz gippazoid #77367 üzenetére
Szerintem meg igen. A "szakma" nagy része is ezt gondolja, így is tanítják. De nincs ökölszabály, az ízlés szubjektív dolog. Mindenki szíve joga, hogy úgy készítse és fogyassza, ahogy ő szereti! Ha már hígítani kell, én inkább forró vízzel, mint kellemetlen aromájú túlkivonatolt löttyel. De ezt csak másnak, magamnak bolond lennék hígítani!
-
-
*Mukeey*
addikt
válasz gippazoid #77389 üzenetére
Azok amerikai filteres kávék, nem sok köze van az itteni topikhoz.
A te szokásaidnak sem sajnos, erölteted ezt a hosszú kávédat. A lungo az egy espresso és 30ml forró víz. Pont. Amit te iszol szuper valami, az viszont olyan, amit itt biztos senki nem inna meg.iPhone 12 Pro Max, Mi Pad 5
-
-
soldier2
őstag
válasz gippazoid #77426 üzenetére
"Ez olyan magyarosch" ha kezdesz kifogyni észérvekből mindig próbálod személyeskedéssel palástolni? Rossz irány. Mindenki azt iszik amit akar/tud/stb. Ha kipróbáltad amit korábban írtak (presszó + víz) és nem ízlik akkor lelked rajta, idd a túlkivonatolt kávét ha az felel meg az ízlésednek, innen senki nem fog megakadályozni benne. A szokás nagy úr. Olyan ez mint kb fél éve a srác aki a Szarvasival készített "tökéletes" espressot. Na őt próbáltuk meggyőzni, sikertelenül.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
jana86
csendes tag
-
*Mukeey*
addikt
válasz gippazoid #77426 üzenetére
Te inkább csak kávé fogyasztó vagy, abból is az, akinek full mindegy mi az, csak kávé szerű legyen. Nincs ezzel gond, pl anyám is a lötyi kávét szereti. De ez a topik nem a benzinkúton iható kávékról szól.
Amit az automata gépek csinálnak hosszú kávénak meg inkább hagyjuk légyszi🤗iPhone 12 Pro Max, Mi Pad 5
-
mentic18
tag
válasz gippazoid #77366 üzenetére
Manapság? 2018 júniusa óta így megy.
Az espresso nálunk 8 gramm kávé és 8 gramm ( 8 ml víz), ami kitesz 16 gramm vizet. Ez volt júniusig a ristretto. De érdekes a ristretto-t se vettük ki a gépből, nem is értem miért nem. 1:1-es arányú espresso-t főzünk le, igaz a világosabb (nem világos..) pörkölésű kávénkon több víz megy át. Én az 1:2-es arányú kávét (8-16) szeretem, de valóban van előnye az 1:1-esnek. Kevesebb espresso-t adsz ugyanazért az árért...
Viszont most már beneveznék egy jó GC-re, mert az otthoni kapszulás kikészít. Mindenféle ízesítéső cucc van, de ha már bent karossal jó (HAHA ) minőséget hozok tető alá, akkor otthon is ezt várom el.Samsung Galaxy A53 5G
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz gippazoid #100094 üzenetére
Szerintem a legtöbben igen, kis kefével.
Egyébként aki keres, az talál, remélem sikerül választani és újra rendes kávét ihatsz.
Azt a kávét meg, ami fél éve ki van bontva, dobd ki a p*?#ába!
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
soldier2
őstag
válasz gippazoid #100094 üzenetére
Vagy azzal sem. Esetleg azt próbáld meg, hogy üresen járatod a késeket, a kiömlő csőrre meg ráfogod a potszívó csövét. Így nem megy őrölt kávé sehova ahová nem való (mint a fújásnál), és a kések közül kiszívsz mindent. Azt csak halkan mondom, hogy szvsz ezzel nem érsz el semmit, a savanyú ízt valami más okozza (ha a lefolyás rendben van akkor vagy a gép, vagy a kávé lesz a ludas).
Kzoltan: gratula az új szerzeményhez.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
kzoltann
aktív tag
válasz gippazoid #100094 üzenetére
Az örlést megkerülve én körbejárnám ujra a hőmérséklet kérdést., esetleg probald meg hogy átengedsz uresen 1 vagy 2 adag vizet.
Ha így megszunik a savanykásság (esetleg tul keseru lesz) akkor valoszinuleg a fő gond az hogy az adott kávéhoz hőhiányos a gép elsőre. Delonghi dedicanal anno tapasztaltam, hogy az elso adag viz atlagosan 4-5 fokkal hidegebb volt.Ha ez sem elég, válts át gözölésre, egy 15 masodpercet gözölj, (hogy felforrosodjon a thermoblokk) válts vissza kávéfözés modba és igy fozz le egy kávét.
Ha ezekutan is savanyu akkor nem a hömérséklettel van gond.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz gippazoid #100189 üzenetére
Ha szétszeded, a késnek biztosan nem árt de az őrlőbe nem tölteném bele az fix (bár olvastam egyszer, hogy reggel kómásan valaki a tejet öntöttea darálóba kávé helyett, és megúszta ).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Vadonat új, csomagolt O'neal kerékpáros termékek
- Giant Stance 29 kerékpár (L-es méret)
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest