-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vicces1
aktív tag
válasz
Nibiru
#82056
üzenetére
Hé, nyugi! Erre semmi szükség.
Nyilván építő szándékúak a részletes okfejtéseid, ha olykor "túlinformatívnak" is tűnnek.
De! - ez egy fórum, és egész jól megy a diskurzus (néha mellékvágányra is fut)
Viszont szerintem nincs privilégium, meg olyan hogy el üldözni valakit, főleg hogy egyértelműen kávé rajongó.(jó sokat vissza olvastam az elmúlt fél évben, voltak itt már storyk)
-
Bazsee71
őstag
válasz
Nibiru
#82054
üzenetére
Biztos az usánkából származik ez az 5 centes sztori, az alapja pedig az lehet, hogy ott mindent úgy magyaráznak el, hogy egy óvodás is megértse. Lásd: "Objects in mirror are closer than they appear."
Egy nyitott karral elég hamar kiderül, hogy megfelelő-e a töltet vagy sem, arról nem beszélve, hogy különböző kávék térfogata másképp változik csapolás közben, nem mindig működik ugyanaz a távolság. -
soldier2
őstag
válasz
Nibiru
#82035
üzenetére
Ahoz képest, hogy sosem próbáltad, 58mm-es géppel kávét sem főztél stb már megint elég sarkos véleményt fogalmazol meg azzal szemben, aki már jó ideje gyakorolja az otthoni espressozást, nem csak olvas róla. Palmtamp használatával egyébként is necces ez a teszt (ha a palmtamp fix értékre van állítva, mint ahogy a kolléga is említette). Ha egyes esetekben jobb is az ötcentes, máskor a húszforintos, esetleg a 200-as lenne az igazi. Durva támpontnak mindenik jó, finombeállításhoz meg az ízlelőbimbók kellenek.
-
-
andres253
csendes tag
válasz
Nibiru
#79633
üzenetére
Szia!
Lehet késői a válasz, de nekem van egy 1Zpresso q darálóm, ez a legkisebb és képes espressora, nem olyan régen használom, így tartósságról nem tudok nyilatkozni kisebb nehezebb a hario mini mill-emnél, és szerintem pontosabban darál és tekerni is és állítani is könnyebb, persze drágább is, kb. duplája, egy két kávéra naponta jó lehet, ha sokat kellene darálni ott van a mazzer minim. Utazós eszköznek vettem, még a másik részén gondolkodom, hogy mit lehetne az az eszköz, ami eszpresszó közeli, és utazáskor elfér a táskában.
-
Elekellek
csendes tag
válasz
Nibiru
#81651
üzenetére
Régen sok mindent krómoztattam meg nikkeleztettem (akkor még megvolt a Hetényi, meg kicsit arrébb Beliczkyné Tömör Denise, a Dob utcai krómozó talán még ma is létezik). Volt olyan munkadarab, amire egyikük azt mondta, nem vállalja, a másik azt mondta, nem lesz szép. Ezen tényleg színátmenetes lett kicsit a króm.
Nem tudták pontosan elmagyarázni, de a probléma lényege az áramsűrűség lehet. Gondolom vannak olyan formák, ahol nem lesz egyenletes a leválasztás. Egy portafilterről el tudom képzelni, hogy belül már nem olyan minőségű (kohézió? vastagság?) a bevonat, mint kívül, hiszen ahogy záródik egy forma, egyre inkább Faraday-kalitkává válik.
Belül simán leoldódik a nikkel (króm?) bevonat, kívülről meg leverni sem lehet (vannak a kocogtatók, de ők sem tudják rézig pusztítani a kart : )
-
SoundON
tag
válasz
Nibiru
#81673
üzenetére
A sárgaréz felületbe valahogy jobban beeszi magát a kávé. A savas kávé meg a kihegyezett reakcióképesebb víz is jobban eszi, de hisz pont ezért krómozzák gyárilag is a réz eszközöket, már amelyiket lehet.
Én a tisztán csapolt vízben is folyamatosan éreztem a fémet. Így nikkelezve vagy ezüstözve valamivel jobb. -
SoundON
tag
válasz
Nibiru
#81651
üzenetére
Értékelhető 8-16 mikron vastagon sárgaréz szöget biztosan lehet krómozni, egy kiskanalat már nehezen de egy merőkanalat már nagyon nehezen, mint ahogy a presszós, zárt szűrőtartó kart is. A miértjét a szakik tudják.
Nekem már a GC sárgaréz 4 lyukú vízterítőt sem krómozták, csak nagy duzzogva nikkelezték. A kart már nem is vállalták. Így lett mindenem orvosi tisztaságú ezüst
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Nibiru
#81651
üzenetére
Majd az öreg motoros elmondja.
Nem akarok jobban belemenni ebbe, mert úgy sem tudok okosabb lenni nálad. Az a baj, hogy minimális információkkal és gyakorlattal örök igazságokat gyártasz itt hetek óta. Már nagyon olvasni se szeretek itt, nemhogy még írni. Inkább elengedem a témát. -
fragola.6035
aktív tag
-
Pandras61
csendes tag
válasz
Nibiru
#81644
üzenetére
Szerintem minden gyártó. Jellemzően a sárgaréz alapanyagú fémekre, galván nikkelt 5-20 mikron vastagságban, és dekoratív krómot 0,2-1 mikron vastagságban választanak le. Esetenként ha a sárgaréz nem polírozott vagy gyengébb felületű akkor a nikkelt megelőzheti egy kénsavas vörösréz galvánbevonat 5-10 mikron vastagságban. Kemény krómot nagy vastagságban hidraulika hegerekre komoly gépipari alkatrészekre választanak le.
Pl. csapok- zuhanyzók- jellemzően Cu.-Ni.- Cr. bevonattal készülnek, mint a hozzászólásom elején írtam. -
Gery0505
aktív tag
válasz
Nibiru
#81607
üzenetére
Hát így már nincs probléma, így tényleg ki lehet számolgatni, hogy meddig elég a kávé.
Tudod, mert azt nem akarom, hogy berendelünk több kiló kávét, akár többfélét is, és ha meg nem isszuk meg addig, akkor ott megy tönkre. Azon aggódtam, hogy a hűtőben tárolva is viszonylag hamar tönkremegy. Aztán Zsolti felvilágosított, hogy nem eszik olyan forrón azt a kását.
De ez így jó ötlet, így ki tudjuk számolni kb-re, hogy mikor fogy el.
Köszi, jó ötletet adtál. -
Pufokaboka
tag
válasz
Nibiru
#81570
üzenetére
De azért nem mindegy hogy a pumpa oldal bizonyos nyomása felett nyit vagy maximálja azt, más a szelep felépítése. Azért gondolom hogy opv mert ahhoz kell ilyen 90 fokban találkozó be és kimeneti felépítés. A fix opv nem is olyan ritka jelenség
. Miből gondolod egyébként hogy ez kinyit neked normál lefolyás mellett? -
Pufokaboka
tag
válasz
Nibiru
#81568
üzenetére
Az ott nekem egy OPV szelepnek tűnik, de igen elvileg biztonsági szelep lehet a funkciója. Mielőtt kiszeded azért ha nyomást nem is legalább egy pumpa típust nézz hogy E5-ös-e mert fejszelep számok azzal jönnek ki pont jól OPV nélkül, más pumpának lehet más a karakterisztikáj és lehet esszenciális az opv.
-
simi.esp.28
csendes tag
-
Pufokaboka
tag
válasz
Nibiru
#81559
üzenetére
Ha meg gyengíteni kell akkor össze lehet kötni vékony dróttal gyűrűket. Végső soron a kívánt 6 bar nyomást is be tudod állítani egy duplához. Ha van ilyen biztonsági szelep akkor annak elég magas nyomason szabad csak nyitnia ebben a rendszerben. Mérő nélkül szerintem ezt esélytelen beállítani és csak pár ezres.
-
-
Keresztapper
senior tag
válasz
Nibiru
#81536
üzenetére
A nyomás leginkább a kivonatolásra van hatással szerintem, ezért a túl magas, vagy túl alacsony nyomás túl, vagy alulkivonatolást eredményezhet, ami az ízekre nincs igazán jó hatással.
Ennek már csak amiatt is érdemes egyfajta sztenderdként működnie, hiszen a pörkölők is ennek alapulvételével profiloznak, ami mit sem érne, ha otthon drasztikusan eltérsz tőle, de majd paljoc, vagy Bazsee71 kiigazít, ha rosszul gondolom.
-
Ludovicus
aktív tag
válasz
Nibiru
#81301
üzenetére
Sziasztok! Én is követem a diskurzust, már csak azért is, mert hasonló gépről váltottam GB-re, mint ami Nibirunak van. Fontos körülmény, hogy a Delonghinál nem "alapértelmezett" 58 mm-es a szűrőkosár, hanem 52 mm-es. Míg a kis Graefet 1 fokozattal finomabbra kellett állítanom a Delonghinál a duplához - ahogy már elhangzott -, addig az 58 LM szimpla kosárnál ugyanazt a fokozatot tudom használni, mint a duplánál és egész értékelhető az eredmény. Pontos hőmérsékleti adatokat - még - nem tudok írni.
-
72lakiluk
tag
válasz
Nibiru
#81299
üzenetére
Apróbb szemcseméret a szimplánál kell úgy gondolom. Mivel ugyanannyi idő alatt kell kivonatolni a jó kávét, ezt csak a finomabbra őrléssel tudom tartani. A szimpla nem attól szimpla, hogy félidőnél elzárom. Ugyan még kezdő vagyok, de én így alkalmaznám ha szimpláznék. Tettem egy-egy próbálkozást, van is kis tamper meg szűkító a LM kosárhoz, lett is iható kávé, de mégis a dupla a befutó.
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
Nibiru
#81284
üzenetére
1.) Nem állítgatom a PID-et. Miért tenném? Duplát már csak 7végén főzök itthon. Én 9g kávéból 25g-ot főzök le, ami 30ml és pontosan 30mp alatt jön le nekem (7,5g ims the single szűrő). Én így szeretem a szimplát, más másképpen (vagy nem is). A ristretto nekem túl tömény.
A duplával kapcsolatban: írtátok itt többen, hogy a dsiztribútorra tapad a kávé. Na nálam is tapad, de kizárólag a reneka kosárral. 3 dupla kosaram van, mindegyikkel kipróbáltam, de csak a renekával csinálja. Szvsz valami sztatikus feltöltődés lehet mögötte, vagy mintha szűkebb lenne picit érzésre. Annak a kosárnak a tapintása is más mint a többié.
-
And06
aktív tag
válasz
Nibiru
#81284
üzenetére
apa kezdődik (2es pont) minimum 200 hozzászólás

2) ez az ú.n. "vendéglátós ristretto" receptje, de megoszlanak a vélemények, minimum 2 tábor van. én a hagyományos recept szerint csinálom, azaz a 25-30 másodperc alatt, egységi őrleményből nem 25-30ml-t engedek, hanem kb 20at. ebből következik, hogy finomabbra kell őrölni, amit a "vendéglátós" helyeken nem szeretnek, mivel vagy őrlőt kell állitani (nem fognak), vagy másik őrlő kell előre beállitva, ami viszont nem éri meg.
-
Lebowski
tag
válasz
Nibiru
#81196
üzenetére
EC685 a típusa, thermoblokkos. Előáztatást "szoftveresen" tud: ha elindítom a csapolást, pár másodperc után leáll, vár egy kicsit, majd folytatja. Gőzölésnél - gondolom a thermoblokk kis kapacitása miatt - szakaszosan működik a pumpa, de gőz az folyamatosan jön. Előtte kazános gépem volt, abból azért erősebben jött a gőz. Először egy Hario kézi darálóval etettem, most egy Graef CM702-n készül a frissen pörkölt belevaló a már nem nyomásfokozós szűrővel. Egyre finomabb a végeredmény, de mindig lesz egy leggyengébb darab a rendszerben. Jelenleg szerintem ez az EC685. Gondolkodtam rajta, hogy kicserélem a gyári fix beállítású műanyag OPV-t állíthatóra, de nem éri meg. Akkor már inkább egy használt Gaggia.
-
Lebowski
tag
válasz
Nibiru
#81191
üzenetére
Én az ebayen vettem 51 mm-es 2 csészés sima kosarat a Delonghi-hoz. Mivel ez a kosár magasabb a gyárinál, illetve nem szűkül az alsó része, ezért a karban lévő műagyag betétből levágtam annyit, hogy beférjen. A kosarat az eredeti rugó tartja a helyén, nem ragad fenn főzés után.
-
Fabianus
tag
válasz
Nibiru
#81190
üzenetére
Én azért megértem a gyártókat. Nyomásfokozóssal, különösen őrlő nélkül egyszerűbb az élet. Hétköznapi lakossági piacra, műszaki áruház polcára teljesen rendben van, hogy adnak nyomásfokozós szűrőt a géphez. A gond inkább az, hogy csak azt, és nem is igen lehet beszerezni mást egy adott kategóriáig. Itt a Delonghinál sem tudom hova tenni, hogy a 145-öshöz való kosárnál miért nem szerepel a használható típusok között a 156-os és az összes többi, aminek ugyanaz a nyomásfokozós szűrője.
-
Fabianus
tag
válasz
Nibiru
#81131
üzenetére
Honnan szereztél nyomásfokozó nélküli szűrőt? Direkt Delonghihoz való szőrű, vagy egyszerűen működik vele egy találomra (illetve egyéb szempontok szempontok szerint) kiválasztott 51 mm-es szűrő?
Gépspecifikusan sosem találtam, csak úgy átmérő alapján meg nem mertem vásárolni eddig. -
-
BlacKSouL
addikt
válasz
Nibiru
#81055
üzenetére
Nekem EC155 van. Nálam is csinálja néha, de én a következőkre tudtam nagyjából visszavezetni: túl finom őrlemény, túl egyenetlen őrlemény, "túl friss" kávé, vízkövesedés. Az őrlemény érzékenysége nyilván az alapvetően kis teljesítményű pumpa miatt befolyásol. A belassuló, hullámzóan működő, elhalkuló pumpa jelenséget (saját kézi darálóval őrölt kávéval) a bolti, egyeneletes finomságú őrleménnyel ki tudtam küszöbölni, magyarul ha gyengülésre, vízkövesedésre lehetne visszavezetni, akkor őrlemény változtatással nem "jönne vissza" a teljesítmény. Nem emlékszem milyen darálót használsz, de esetleg ezt az irányt is érdemes megvizsgálni. (Én pl. tudom, hogy a kézi őrlőm a szűk keresztmetszet, de nálam jelenleg túl kevés a kávéfogyasztás az őrlő beruházáshoz)
-
Zotmund001
csendes tag
válasz
Nibiru
#81020
üzenetére
Csak nagyobb szivattyúrendszerekből kiindulva az egyenletlen üzem okai a következőek lehetnek:
- Szívó oldali levegősödés
- Nyomó oldali szűkület
- Szivattyú meghibásodásPersze lehet még sok minden, de itt a szelepekkel, kaloriferekkel nem kell foglalkozni.

Az, hogy jön-megy a hiba, inkább légbuborékra, vagy szivattyúgondra utal. A citromsavazás után megnézném,hogy a szívócső rendesen van-e csatlakoztatva, vagy nem lyukas-e. Ha falsot szív akkor is tud ugrálni a nyomás, és jellegzetesen fura hangja lesz a szivattyúnak.
Ha ott minden rendben, akkor nézd meg a szivattyú áramfelvételét üzem közben. Persze csak ha értesz hozzá!!! Itt már nagyfeszültséggel dolgozol, veszélyes lehet! Ha a hang változás közben csökken az áramfelvétel akkor levegős rendszerről van szó, ha nő akkor a szivattyú hibás (vagy a nyomó oldal tömődött el). -
zolnagy
őstag
válasz
Nibiru
#81020
üzenetére
Félretéve az időket, hogy sok, vagy kevés az 5 vs 8-9, a jelenség az, hogy hullámzó, ami nem jó. Feltételezem, hogy ez nem csatornásodás miatt lehet, azaz ezt kizártad. Nyitott karod van? Az egy jó kontrolleszköz erre. A legegyszerűbb nyilván egy citromsavazás lenne, ezt meglépném minden előtt. Milyen gép amúgy, hogy nincs benne opv? Ha a citromsavazás nem hoz eredményt, nem úszod meg a szétszedést. 3 járatú van a gépben? Mennyi idős a pumpa? Lehet a pumpa is persze. Én sajnos nem tudok a cserén kívül más próbát, amivel a pumpát ki lehetne zárni. Én így csinálnám: 1. citromsavazás 2. Szétszedés, ellenőrizni, hogy nem repedt-e el szilikoncső, tefloncső...stb 3. nyomás alatt is megnézni, nem látszik-e szivárgás 4. opv szétszed, tisztít 5. 3 járatú ue 6. bojler és minden ue 7. pumpa csere
Sajnos néha x-akta egy-egy hibajelenség. Én most futottam ilyenbe a Silvanoval. Rézcsővel bazi lassan épül fel a nyomás, nélküle minden ok. Adná magát, hogy a rézcső van valahol eldugulva, forrasztás belefolyt...stb, de simán át tudod fúlyni, átjárható, vízhozam sem csökken, érthetetlen.
-
-
hcs57
addikt
válasz
Nibiru
#80958
üzenetére
Már azóta írták, Magnifica S az új kávéfőzőm... bár ezt előzőleg írtam.
Azt is írtam, hogy nem az olasz stílusú kávét iszom, a szarvasin is a kétszemélyes kávéőrleményt bő hatszemélyes vízzel főztem.
Ebből is hosszú kávét főzök, s nem akarom a szarvasi "aromát" inni, de a robusta kávé, illetve a sötétre pörkölt kávé nekem olyan égett ízű, nem kedvelem. Az általam említett őrölt kávék 100 arabica és világos, közepes pörkölésűek voltak.
Most kicsit maradnék ennél az ízvilágnál, azzal, hogy nem égetem a kávét a főzéssel.
Ehhez keresnék kávét, bízva a tapasztalatotokban, vagyis hosszú kávéhoz, vagy kappuccinóhoz. -
Noroo
tag
válasz
Nibiru
#80825
üzenetére
az 1-1 szóban megosztod, hogy hány ml-es üvegbe mennyi bab fér hozzávetőleg? Már persze amire van tapasztalatod
(sokat visszaolvastam, de annál messzebb nem jutottam, hogy 47ml-esbe nem fér mindenkinek 18gr)(55ml-es frupkába én 17(igaz, csak teletöltés, nem volt gzip, vagy tar.gz), sz.zs. kolléga 21gr-t paszírozott bele, hátha vkinek ez is jól jön

-
Zotmund001
csendes tag
válasz
Nibiru
#80824
üzenetére
Köszi a bíztatást!
Az nem célom, hogy háztartási körülmények között is megépíthető legyen (bár ahogy elnézem, a fórumtársak közül elég sokan komoly gépműhellyel rendelkeznek
), csak az, hogy a konyhában ne kelljen oda nem illő dolgot pakolni. Egyenlőre csak vázlat szinten léteznek az ötletek, de ha sikerül bármi használhatót összerakni, természetesen csinálok róla leírást.
Szeretnék megszabadulni az előre porciózós és mélyhűtős megoldásoktól. A cél legalább 1 kilónyi kávé védőgázas tárolása és adagolása a védőgáz elvesztése nélkül. A tárolási teszt még tart, az még befolyásolhatja a dolgokat. -
soldier2
őstag
válasz
Nibiru
#80825
üzenetére
A szelepnek addig van értelme, amíg a CO2 távozik a babokból, ezt az időt többnyire úgy is a zacskóban tölti a kávé. Bontás után üvegbe, irány a fagyasztó. 3-4 héten belül nem igazán érezni a különbséget (lehet hosszabb idő után sem, de azt nem próbáltam). Lehet kísérletezni alternatív ötletekkel, de kényelmesebb, egyszerűbb megoldás nem igazán van. Fagyasztás nélkül is jobb mint a zacskó, de ott 3 hét után már érezni a minőségvesztést.
-
SoundON
tag
válasz
Nibiru
#80555
üzenetére
40év akvarisztika után biztos jóval járatosabb vagy a témában DE

A GH és KH között igen is van összefüggés,
hiszen a GH (összes keménység) szint egy részét
a KH (változó keménység/alkalinity/buffer/pufferkapacitás) egy része képezi,
tehát a KH egy része igen is befolyással van a GHra.
Visszafele persze nem biztos hogy igaz, de bizonyos esetekben még az is lehet.Ebben csak egyet értünk

De hogy mindez horinori2 topiktárs problémáját érinti e az tényleg más kérdés.
-
horinori2
csendes újonc
válasz
Nibiru
#80486
üzenetére
Amit említettél, hogy csapvizet kever a végén vissza egy állítható szelep segítségével, na ilyen van nekünk. Ezt 100 ppm értékre állították elvileg. Soha nem ellenőriztem csak most, hogy van tds mérőm a kávégép miatt.
Fogok nekik szólni. De ami még nem világos, hogy KH=8 értéket mérek erre tisztított vízre és ha benne van az oscar akkor is 8. /csepegtetős teszterrel/. -
jana86
csendes tag
-
-
thomasrc
tag
válasz
Nibiru
#80379
üzenetére
A pörköléssel kapcsolatos technikai részéhez nem tudok hozzászólni, de ha azt nézzük, hogy előbb-utóbb már az űrutazás is elérhető lesz a (vagyonos) civilek számára, akkor mégsem hangzik annyira őrültségnek kivinni az ipart az űrbe.
Ha jól értem, akkor az egyik alapító UAE-beli vállalkozó, szóval feltételezem, hogy elsődlegesen arra a piacra szánják majd, ott el is tudom képzelni, hogy az emberek képesek lesznek kisebb vagyonokat kiadni ezért a kávéért. A weboldalukon egyébként 4 hét múlvára hirdetik a pre-sale kampányt, kíváncsi leszek rá, hogy mennyibe fog kerülni grammja. 
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Nibiru
#79810
üzenetére
Hejj!
Na, ágynak döntött a hétvégi fagyos bécsi szél. Kicsit odavagyok, ugyhogy most kizárólag copy/paste-re futja.
Dani (rutinos filteres kolléga) tollából:
Sziasztok!
Én tesztelem Gáborral az APEX-et, és van egy-két eredményünk/gondolatunk az őrlő jóságának megítéléséhez. Mivel az őrlőről az hírlik, hogy az EK43 vetélytársa, ezért azzal próbáltuk összehasonlítani. Őrleményt szitáltunk és kóstoltunk, amihez a Casino Mocca-s fiúktól kaptunk kávét és EK őrleményt. Az eredményeket nem akarom túlinterpretálni, ezért csak sommásan elmondom mit gondolok.
Szitálás (EK43_vs_APEX.xlsx): A szemre összelőtt őrlemények az EK durva - AEPX 8 és EK finom - APEX 3 beállítások. A kvázi-eloszláson az látható, hogy közel hasonló értékeket mértünk mindkét őrlő esetében, de az állításomhoz teszek néhány nagyon aláhúzott megjegyzést: 1) Szerintem a kruve nem egy granulometriai mérőeszköz, és ebben a tudományágban nem vagyok jártas. 2) Egy cikk (https://www.nature.com/articles/srep24483) tanulsága alapján az eloszlás érdekes része 200 μm alatt kezdődik, és nem tömegben, hanem frekvenciában lenne érdekes mérni. Ezzel a módszerrel egyik kritérium sem valósítható meg. Szóval legyetek kritikusak az interpretációval.
Kóstolás: az EK őrlemény ugyan őrölt volt a készítés pillanatában már kb. 2 órája (simítózáras tasakban tárolva), de a készített italok (V60) nagy vonalakban összemérhetőek. Azonos mértékben tiszta és kiegyensúlyozott italokat kaptunk mindkét őrleménnyel (APEX-3, EK-finom), az APEX esetében intenzívebb ízekkel (friss őrlemény!). Néhány megjegyzés itt is: 1) Nem általánosan a kávét akartuk feltérképezni, hanem a két ital közötti különbséget, így erre koncentráltunk. 2) Az EK őrlemény a Casino Mocca által, az adott kávéhoz javasolt finomságúra volt őrölve, és ehhez igazítottuk az APEX-et szemre. 3) Nem vagyunk sensory skill champ-ek

TL;DR: Az APEX hozza az EK szintet.
-
neducsinm
csendes tag
válasz
Nibiru
#79607
üzenetére
Ha csak kivágod az eredeti kapszula "tetejét" és ráragasztod azt a fóliát amit az utántöltőshöz kapsz már elromlik.
A többször használható fém/műanyagkapszulák felejtősek, az egyszer használatos műanyaghoz lehet találni olyan kávét amivel jó. Nekem pl a paljoc yirga vált be annak idején amikor kisérletezgettem ezzel. -
#64275200
törölt tag
válasz
Nibiru
#79568
üzenetére
Hideg eljárásnál a 1:10 - 1:14 szokott jó lenni. Világos pörkölésű SO kávé közepesen durvára őrölve. A technológiától függ az idő. Ha csepegteted 10-14 óra. Itt jobb ha jég és víz keverékét használsz. Ha áztatod 8-16 óra. Ha elkészült tetszés szerint vízzel, jéggel hígítható az ital. A jeget ugyanabból a vízből készíted amivel az eszpresszót, természetesen a felöntésre és a hígításra is ez vonatkozik. El lehet vele szórakozni

-
Bazsee71
őstag
válasz
Nibiru
#79035
üzenetére
Őszintén kívánom, hogy ne a kegyetlen valóság hozzá meg a felvilágosodást, és ne a saját bőrödön tapasztald meg az általad felvázoltak "áldásos" következményeit. Sajnos aki ebben dolgozik, nap mint nap szembesül az emberi butaság áldozataival, oltás esetén ez pedig pont egy kiszolgáltatott csoport, a gyerekek. Az orvosokat ekézni pedig nagy badarság, bárki végig csinálhatja a képzést, és láthatja, hogy se gyógyszercégek, se konteók, csak elszánt emberek, akik magukat áldozzák fel a többiekért. Nagyon messze visz ez a téma, nem itt a helye, így részemről lezárva.
-
soldier2
őstag
válasz
Nibiru
#79028
üzenetére
Valóban nem te hoztad fel, de mivel a téma rendszeresen előkerül, előbb utóbb kiderül, hogy aki az egyikben hisz, az a másikban is (úgy tűnik most sincs másképp).
"Nebáncsvirág egyesület" most komolyan. Mi lesz a következő "Nők lapja caffé"? A linkelt oldal tökéletes bizonyíték arra, hogy a metaanalízis rossz kezekben inkább kártékony mint hasznos. Hiszen te választod meg az adatokat amiből dolgozol, ami meg esetleg ellentmond a bizonyítandónak azt simán kihagyod (nem te, hanem akik a hasonló diagrammokat összeállítják). Nem mondta senki, hogy kizárólag az oltások érvényesek a betegségek visszaszorulásáért, hiszen fajlagosan a legtöbb életet a tiszta ivóvíz, csatornázás, köztisztaság stb javításával lehet elérni, utána az alapellátás (háziorvos, gyerekorvos stb) és így tovább. Ha ebből indulunk ki, az intenzív osztályokat be kéne zárni, hiszen rohadt sok pénzből mentenek meg nagyon kevés embert. Valóban olyan betegségek is megszűntek a köztisztaság és hasonló dolgok miatt amik ellen nincs oltás (ezeket jellemzően baktériumok okozták, amik köztes gazda -pl patkány, tetvek - hiányában nem jutnak el az emberig). De ez tényleg nem ennek a fórumnak a témájába vág. Röviden még csak annyit, hogy "zuhanó repülőn nincs ateista", és azok az anyák akik nem oltatták be azóta már néhai gyereküket kanyaró ellen, megszűntek oltáskritikusok lenni. Nem véletlen, hogy míg keleti és északi szomszédainknál volt kanyaró, itthon nem volt járvány (kevesen tudják, hogy a hazzai lakosság átoltottsága nem csak európában, de a világon is az élvonalba tartozik). Ezt persze nem hozta le a Nebáncsvirág.Csapajev:

-
Csápájev
őstag
válasz
Nibiru
#79035
üzenetére
Hogyne persze.
Orvosi egyetemeken általában tudományosan nem alátámasztott dolgokat szoktak tanítani.
A valódi tudás mindig föld alatti csoportok kezében van, akik nem hozhatják nyilvánosságra.
Az orvosok pedig rettegnek, mert ha elmondják egy betegnek, hogy szerintük a desztilalt víz iható, akkor elviszi őket az illuminatus. -
Csápájev
őstag
válasz
Nibiru
#79028
üzenetére
Oltás kritikusoknak szoktam ajánlani egy indiai utazást.
Tele az ország mindenféle, nálunk 100 éve elfeledett betegséggel.
Hastifusz, hepatitis A, hepatitis B, kolera, lepra stb.
Pár desztillált víz hívőt is ismerek, általában rá kell írni az üvegre, hogy szeretet, áldás és attól még egészségesebb lesz a benne lévő táltos víz. -
soldier2
őstag
válasz
Nibiru
#79019
üzenetére
" amiről nyilvánvalóan több információ van a fejében mint bármelyikőnknek" aranyos vagy, de erre azért ne fogadj nagyobb összegben.
U.i. Nem az illető vitatkozott, hanem egy hozzád hasonlóan lelkes desztvízfogyasztó és az ő eme tanulmányra becsült érvelése nem állt meg (már ha nem te voltál más néven). Őt akkor kevésbé zavarta, hogy a "kutatás" nem nyílvános, simán felajánlotta, hogy elküldi emailben -amire sajnos akkor nem tartottam igényt, amit azóta is bánok ahányszor a téma előkerül
(részemről csak feltételezés, hogy ugyanaz a "kutatómunka" mindkét esetben, mert ez a két éves komoly munka amivel embereket hülyítenek egyesek természetesen nem nyílvános.
A metaanalízis egyébként is alkalmatlan önmagában bárminek a bizonyítására, nem beszélve arról, hogy a megfelelő előkészítéssel akár azt is be lehet bizonyítani vele, hogy a föld lapos, vagy hogy a kanyaró elleni védőoltás baromság, vagy épp igyunk desztillált vizet stb
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kuponkunyeráló
- Xiaomi Mi 9 - egy híján
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy S25 FE - fenséges, felejthető vagy felesleges?
- Crysis
- BestBuy topik
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- OLED monitor topic
- Munkahelyek tízezreit szünteti meg az AI
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- További aktív témák...
- REFURBISHED és ÚJ - DELL Universal Dock UD22
- LG L192WS monitor eladó: 19" 1440 900
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 155 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-13505H, RTX 4060
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest



Köszi, jó ötletet adtál.
)
Mindig én csinálom neki, de fejlődőképes ahhoz képest hogy 2-3 alkalommal csinált kávét amióta “komolyan” presszózunk





), csak az, hogy a konyhában ne kelljen oda nem illő dolgot pakolni. Egyenlőre csak vázlat szinten léteznek az ötletek, de ha sikerül bármi használhatót összerakni, természetesen csinálok róla leírást.
Ha jól értem, akkor az egyik alapító UAE-beli vállalkozó, szóval feltételezem, hogy elsődlegesen arra a piacra szánják majd, ott el is tudom képzelni, hogy az emberek képesek lesznek kisebb vagyonokat kiadni ezért a kávéért. A weboldalukon egyébként 4 hét múlvára hirdetik a pre-sale kampányt, kíváncsi leszek rá, hogy mennyibe fog kerülni grammja.
(részemről csak feltételezés, hogy ugyanaz a "kutatómunka" mindkét esetben, mert ez a két éves komoly munka amivel embereket hülyítenek egyesek természetesen nem nyílvános.
