- 
			
						Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
 
Új hozzászólás Aktív témák
- 
			
			
						72lakiluk
tag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#81245
							
							üzenetére
						kösz. Valóban egetverő számok
 de miért ne lehetne, bár én még a közelében sem jártam a 100-nak, de olyan kávém sem volt még, ami kérte volna. majd lesz egyszer 
 - 
			
			
						Pufokaboka
tag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#81245
							
							üzenetére
						Szerintem annak a pid
-nek valahogy valaki beállított egy eltolást. Ahogy írtam egy eltolás pontos kalibráláshoz nem elég, mondjuk lehet ez igazából nem is cél.
Opv 9 baron ez karon mérve 9 bar átfolyás nélkül? Épp most osztottam meg az elméletem a fejszelepes gépen opv állításáról, de még igazi hozzáértő nem erősítette meg hogy helyes-e. Mindenesetre én a helyedben kiprobalnám átfolyás nekül 13 barra állítva is azt az opv-t. Fejszelepes gépem akad, de nincs egyelőre karos nyomásmérőm főleg nem kettő szóval nem tudom kísérleti úton magam bizonyítani vagy cáfolni ezt a dolgot... - 
			
			
						72lakiluk
tag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#81232
							
							üzenetére
						Majd tedd közzé az eredményt légyszíves! Köszi.
 - 
			
			
						Pufokaboka
tag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#81230
							
							üzenetére
						A kifolyó víz mindig kevesebb lesz valamivel ami környezet függő. Amit tudsz csinálni hogy magát a pid mérőjét kalibrálod ha máshogy nem egy excel képlettel magadnak. Ehhez kell két mérés. A hőmérőt tedd a PID k eleme mellé majd mérj egy alacsony hőfok-et meg egy minél magasabbat. Így lesz két eltérésed, közte meg lineáris a k elem, vagyis minden pid mérés illeszthető ezt beviszed exclebe és megadja neked hogy 94 fok kazán hőhöz mondjuk 102-t kell mutasson neked a pid. Persze cserélheted is, de minek. Minden kvt be kell lőni és a te pided szerint állítani a hőfokot.
 - 
			
			
						fragola.6035
aktív tag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#81216
							
							üzenetére
						Thermométer helyett próbálj hőmérővel mérni.
 - 
			
			
						sz.zs.
senior tag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#81216
							
							üzenetére
						A Rex C100 sajnos (általában) ilyen. Ha nem a “ butábbik “ verzió, akkor az offsetben tudod eltolni a valós hőmérséklet felé.
 - 
			
			
						Nibiru
tag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#80806
							
							üzenetére
						Adagolós? Bármit is találtál ki, az sokakat érdekelni fog, ha beválik. Volt erre pár ötletem, de egyszerűen túl bonyolult lett volna házilagosan megvalósítani, úgyhogy maradtak a mézesüvegek meg a tasaklezárók.
 - 
			
			
						SoundON
tag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#80806
							
							üzenetére
						Sok sikert a légzáró adagolós kávétároló doboz építéséhez!
Szurkolok, hogy legalább ennyire szép legyen, tized ennyibe kerüljön és a végén megoszd velünk
[link] - 
			
			
						mdav88
aktív tag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#80806
							
							üzenetére
						Lassan igy kell majd kavezni:
[link] - 
			
			
						Nibiru
tag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#80395
							
							üzenetére
						
 - 
			
			
						fragola.6035
aktív tag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#80439
							
							üzenetére
						Csak azt akartam mondani, hogy ha valami légmentes, akkor az még közel sem aromazáró. Nem véletlenül használnak alumíniumos zacskókat a kávéhoz, fűszerekhez, stb. Ha ilyen egyszerű lenne, akkor elég volna egy sima vastag nejlon zacskó is.
 - 
			
			
						fragola.6035
aktív tag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#80402
							
							üzenetére
						A képeken nem nagyon látszik, hogy milyen minőségűek azok a műanyag edények, de alapban a műanyag edény vagy zacskó nem aromazáró. Üveg vagy fém edényeket kellene használni, mert így a kísérlet teljesen értelmetlen.
 - 
			
			
						vTamas35
csendes tag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#80395
							
							üzenetére
						Miért nem próbálod ki inkább azt amit mindenki mond? A vákumról volt szó, hogy felejtős, mert csak felgyorsítja az oxidációt (a vákum kiszívja a CO2-t a a rostok közül, első bontásnál megy helyére a friss oxigén és kuka), a többi is macerás. Ha kevés lenne a hely, akkor simán ragaszd le a szelepeket a bontatlan zacsikon dobd a fagyóba, amit meg bontasz mérd ki adagonként 47ml-es mézesüvegekbe, vissza a fagyóba és ennyi... ez tuti működik és zacsinként csak egyszer kell vele szöszölni pár percet, nem pedig minden adagnál nyitni, mérni, visszagázosítani...
 - 
			
			
						Nibiru
tag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#80383
							
							üzenetére
						Nagyon sirály. Van egy barátom aki kb egy éve beszélt nekem arról, hogy ugyanezt ki akarja próbálni. Ő még a CO2-t is bele akarta venni a kísérletbe, de végül nem került sor a dologra. Igen kíváncsi vagyok mi jön ki eredményként.
 - 
			
			
						mdav88
aktív tag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#80188
							
							üzenetére
						La Spaziale Vivaldi II😉
 - 
			
			
						sz.zs.
senior tag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#80015
							
							üzenetére
						Persze... csak annyit szabad érte adni, hogy egy átvizsgálás, szervízelés ( esetleges kazán és pumpa csere ) ne fájjon.
Ez max 130 GBP postával együtt. - 
			
			
						sz.zs.
senior tag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#80011
							
							üzenetére
						eBay-es Gaggia Classic tapasztalataim:
- ami szép és hibátlan, elég magas áron megy el általában (persze ki lehet fogni)
- érdemes olyat kivárni, aminek megvan a gyári doboza, mert ebben szállítható a legbiztonságosabban, ugyanis egyes eladóknak elég érdekes fogalma van a biztonságos csomagolásról, a futár cégek pedig dobálják, nehéz csomagokat pakolnak rá, stb... szerencsére én még mindig megkaptam a visszatérítést sérült gép esetén, de jobb elkerülni ezeket a vitás dolgokat.
- ilyenkor könnyen szétfagy a kazán útközben, ugyanis ebből, ha csak nem szedi szét a gépet, lehetetlen a vizet kiengedni. - 
			
			
						mdav88
aktív tag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#80008
							
							üzenetére
						Ha első utad egy jó szervizbe vezet vele, nem lehet nagyon nagy baj....
Persze illik jobb állapotút vadászni, ami nincs lefingva kívülről, részletes képek vannak róla, igényes a cucc, valószínűleg egész életében úgy kezelték.Vigyázni azért nem árt a szállítás miatti minuszok tehetnek némi plusz kárt a ketyerékben...
 - 
			
			
						Csápájev
őstag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#80008
							
							üzenetére
						Angolok különösen nehéz esetek,nem akarnak postázni. Plusz ott figyelj arra ,hogy ne vegyél 110 voltos gépet

 - 
			
			
						Csápájev
őstag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#80006
							
							üzenetére
						Elég nagy lutri, de lebeszélni sem szeretnélek.
Én három gépet vettem ott, ebből az első sokkal szrabb volt,mint a képeken, hibás volt belül is.
A másik kettő jó volt.
Sokan rendelnek, hát vannak nagy csodák , sok a szr gép.
Mondjuk ebay elég jól védi a vásárlókat,mindenesetre kockázat az van benne. Posta is tud meglepetéseket okozni
 pl rottyra összetört gépet hozni. - 
			
			
						Kávé Kálmán
tag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#79862
							
							üzenetére
						"De van olyan vélemény, ami szerint a vákum kiszívja a kávészemekből a CO2-ot és emiatt felgyorsítja a romlást."
Amennyiben frissen pörkölt kávét vákuumozol, akkor ez nemcsak egy vélemény, hanem tény, ami totál logikus is a pörkölés után magban lejátszódó folyamatok (legfőképp gázképződés) ismeretében. Amikor kinyitod a vákuumdobozt a mag legbelsőbb pórusaiba is levegő (vele oxigén) jut. Ha nem shotnyi dobozkád van, akkor ennek a sokknak teszed ki a frissnek hitt kávédat nap mint nap (rapidoxidáció).
 - 
			
			
						soldier2
őstag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#79800
							
							üzenetére
						Nálam fejlettebb ízérzékeléssel bíró emberek próbálták, és nem találtak hátrányos ízváltozást fagyasztott kávénál, de minél többen próbáljuk, annál megbízhatóbb az eredmény. Majd írd meg mit tapasztaltál.
 - 
			
			
						soldier2
őstag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#79793
							
							üzenetére
						Zacskós vákumra gondoltam

Az biztos, hogy én inkább fagyasztok 60ml-es mézes üvegekben mint hogy minden kávézás után cipeljek egy 20l-es N2 tartályt (az, hogy a konyhában tartsam kizárt, van ott elég kacat anélkül is LOL) vagy a vákumozóval szöszöljek. - 
			
			
						vTamas35
csendes tag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#79789
							
							üzenetére
						1. A vákum miatt szépen távozik a babokból a CO2, ami tartósítja és az első nyitásnál levegő kerül a helyére amitől gyorsan ledöglik.
2. A nitrogén jó lehetne de szerintem felesleges macera.
Itt azért ki lett már kísérletezve elégszer minden és ami nem romlott el azt nem kell megjavítani, az adagonkénti fagyasztás a legegyszerűbb. - 
			
			
						soldier2
őstag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#79789
							
							üzenetére
						Mindkét ötlet működhet. A nitrogénezéssel több a tapasztalat, az már eléggé elterjedt, csak minden bontás után elillan a nitrogén, így az csak adagonként porciózva működhet (vagy kis adagokban pár napi adaggal). De ha már szétdobod akkor fagyaszthatod is, az is ok. A vákumozás nálam a szemetelés miatt kiesik.
 - 
			
			
						sz.zs.
senior tag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#79789
							
							üzenetére
						A Pacificaffe pl. nitrogénnel tölti a zacskókat, ez tehát biztosan nem halva született ötlet.
 - 
			
			
						Nibiru
tag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#78587
							
							üzenetére
						Nem a rossz kávéra van igény. A dolog sajnos sok esetben ki van fordítva. Gyakori, hogy a marketing találja meg a vevőt, nem a minőség. Az olcsó(bb) kávé nem feltétlenül rosszabb, ahogy a drágább kávé sem feltétlenül jobb.
A márkát és közvetve a márkához tartozó iszonyatos marketing költséget minden esetben kifizeti a vásárló, a profittermelés pedig alapvető cél, Mindent összevetve egyszerűen nem lehetséges a kávé esetében, hogy amit agyonreklámoznak, az jobb legyen egy erős közepesnél, de még annak is örülhet a vásárló, ha azt eléri.
A szokásos kereslet-kínálati összefüggéseket túl pedig keményen megjelenik a kávés piacon a Veblen hatás is, főleg a kézműves kávék esetében, és ez a kávés kultúra fejlődésével egyre jobban előtérbe kerül. Ha tehát valakinek jó a terméke, bőven kereshet rajta és minimális marketing költséggel is bővülhet a piaca akkor is ha drága a termék. No meg ott van az a hatás is aminek nem tudom van-e külön neve a közgazdaságtanban, amikor az idióták akkor is a drágát veszik, ha az egyébként ugyanolyan, sőt esetenként akár rosszabb minőségű mint egy másik, olcsóbb termék. Az alapfeltételezése, hogy a drágább az jobb, működik úgy-ahogy mondjuk a műszaki termékeknél, de a kávé, a bor stb. és úgy általában a sokváltozós élvezeti cikkek esetében már nem. Ismert dolog viszont, hogy amikor pl. ugyanazt a bort öntik két palackba, a többség a drágább palackban lévőt finomabbnak érzi a kóstoláson. Sajnos ilyen gáz az ember.
 - 
			
			
						#25510592
törölt tag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#78459
							
							üzenetére
						Pivallát nem érdemes, mostanában csak tejet gőzölök vele és Brikkával főzök kávét. (Más kérdés, mennyire kurvajó már ez a házilag pörkölt Panama pár nap pihentetés után, még Brikkával is, már nem bántóan édes.)
Közben megtaláltam amit belinkelt Von Toth, a gyártó Welhome KD-130 néven is forgalmazza 90e körül.
 - 
			
			
						soldier2
őstag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#78459
							
							üzenetére
						A Pivallának a legkisebb baja a "túlnyomásvédő" hiánya. Az említett gép jó választás lehet ha jó esztétikai állapptban van és működik. Az autóktól eltérően itt a tuning a hozzáértő kávékedvelő tulajt jelenti, nem a menőnek látszani akaró hülyegyereket (tisztelet a kivételnek, vannak értelmes autótuningolók is, csak ők a kúsebbség). Ráadásul javítani sem egy vagyon ezeket a gépeket.
 - 
			
			
						von toth
tag
válasz
							
							
								Zotmund001
							
							
								#78459
							
							üzenetére
						Graef őrlő igen, pivalla nem, helyette a Gaggia. Érdemes tuningoltat venni, mert akkor nem neked kell szarakodni vele.
 
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Garmin Forerunner 405 GPS óra
 - Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
 - Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
 - 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 - 4 ÉV GARANCIA!
 - Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i3-6GEN I 4GB I 128SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
 
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
						
								
							
 de miért ne lehetne, bár én még a közelében sem jártam a 100-nak, de olyan kávém sem volt még, ami kérte volna. majd lesz egyszer 
								
								
								
								
								
								
								
								
								
								
								
								
