-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#25510592
törölt tag
Érdekes, mert én meg még Nespressoból nem ittam értékelhetőt, csak csípős égett löttyöket. Nincs kapszulás gépem, csak nyaraláskor, vendégségben, stb. próbáltam. Bizonyára kávéfüggő, de nehéz 5 grammokból összehozni még egy risztrettót is, ezért csodálkoztam, hogy Nespressot ajánlotok, a DG-ban legalább 7-10 g van. Instant kávé csak a Mocha meg a Café au Lait kapszulákban van.
Visszatérve az utántöltős kapszulára, végülis akármilyen kávéval lehetne tölteni, nem feltétlenül legolcsóbb bolti hulladékkal. Viszont egy rozsdamentes kapszula +10e, egy őrlő is lenne +20e, összességében ennyiből már lehet venni egy használt Saeco Talea Ring-et.
-
#25510592
törölt tag
válasz T 1000 #74883 üzenetére
A napokban olvastam pont egy Xsmall hirdetésben hogy szép a pogácsa ami kijön belőle.
Nálam akkor főzte a legjobbakat az Xsmall amikor kicsit folyt a zacc, risztrettónyi adagok folytak át a legfinomabbra állított őrléssel ami még nem fullasztotta be.
De ha a zaccpogácsa fontos, akkor lehet gyártani vele szépeket, úgy hogy jó hosszan átengedjük rajta a vizet, és nem túl finomra állítjuk az őrleményt. Csak meginni ne kelljen ami kijön a csőrén ilyenkor... -
#25510592
törölt tag
válasz thomasrc #74924 üzenetére
Mindig mérleggel mérem a karoshoz a szemes kávét és őrlés után ellenőrzöm van-e még az őrlőben maradék.
Amikor világít akkor fűt, lehet vele játszani, hogy mikor indítod, amikor világít vagy amikor már nem.
Ha nem jön semmi az elején, érdemes átöblíteni az üres kart aztán vagy várni egy fűtés ciklust vagy ahogy jobban sikerül, ki kell tapasztalni.
-
#25510592
törölt tag
Rá kell mérni, mikor fogyaszt többet, amikor világít a lámpa, vagy amikor nem.
-
#25510592
törölt tag
Ez a zaccpogácsa valami fétis? Számít valamit hogy milyen?
La Marzocco szimpla kosárnál is marad víz a pogácsa tetején és nehezebb tömöríteni mint a dupla kosárnál, bár nem tudom mi a nehézsége ha van 41-es tamper.
A videóban ígérnek valami spéci új kosarat, ami tudja azt amit a hagyományos, csak nem kell hozzá spéci tamper és nyeli a vizet.
Hánemtom hogy a geometrián múlik-e. Nálam is olyan a szimpla mint nálad, de én risztrettóig engedem csak folyni, a végeredménnyel - gyakorlatilag mindig - elégedett vagyok, a pogácsa meg nem érdekel különösebben.
-
#25510592
törölt tag
válasz WiZARD #75309 üzenetére
Nagyon sok helyen, leginkább éttermekben, vakmerő felszolgálók főzik a kávét és gőzölik a tejet.
Mikor meghallom a fél deci tej elhaló rotyogását már tudom, hogy nem számíthatok semmi jóra, és amikor
meglátom a félcsészére engedett kávé tetején buborékokra gőzölt állapotában, az arcom elsírja magát. -
#25510592
törölt tag
válasz fragola.6035 #75479 üzenetére
Van ilyen nullázási lehetőség Graef 702-nél is? Alátétezéssel most 9-esen őröl jót. Hogy koppan-e 0 felé kés a késen, még nem próbáltam.
-
#25510592
törölt tag
Graef 702-t eddig úgy használtam, hogy csak a szükséges mennyiséget töltöttem bele és hátát megcsapkodva, tálca nélkül kissé előrebillentve kipaskoltam a maradékot.
Most mint a nagyok, több adagnyi szemes kávét töltöttem a tartályába és karba őröltem, egyből lejjebb kellett vennem az őrlésfinomságot eggyel. Miért van ez? A kávébab súlya forszírozza a gyorsabb őrlést, nagyobb szemcsemérettel? Akkor ez változni fog, ahogy kifogy a kávé a tartályból.
Mindegy, csak érdekesség, maradok az egyadagos őrlésnél, az konzisztens. -
#25510592
törölt tag
válasz Milu_PH #75982 üzenetére
Graef Pivalla: Nyomásfokozó kosarakkal adják. A kar kifolyó sűrűmenetes, ragasztott, nekem a harmadik kar volt amin nem lötyögött... Egy hónapig tartott mire megjött a nem nyomásfokozós szűrőbetét hozzá.
OPV mintha nem is lenne, egyedül az ULKA ami bekorlátozza a nyomást (mint egy Delonghi ECC155-nél), nagy a vízhozama, nehéz belőni a jó lefolyást. A tamper amit adnak hozzá lötyög a kosárban, mindig van maradék a kosár belső peremén. OSCAR belefér, 7g-os LM kosár óvatosan belefér. Nem egy csendes darab.
Végülis jókat főz, de nincs nagy összehasonlítási alapom, majd ha lejár a garija (és még mindig működik a vezérlése), kap egy 9 baros OPV-t. -
#25510592
törölt tag
válasz Nibiru #75997 üzenetére
Gyorsan felfűt de kell egy negyed óra hogy átmelegedjen a fej, akkor már jó kávét főz. Csak mérésekkel lenne értelme véleményt mondanom a thermoblokkról. Még az sem jelent semmit, hogy a nagyobb gépeikbe is (önálló) thermoblokkokat tesznek funkciónként (főzés, gőz, forróvíz).
Nekem szimpatikusabb lett volna egy állítható PID-es verzió, de már nem árulják az ES70-et.
@jegenye77 - A kerámia tárcsás őrlő elég sokáig bírja, ha arra van használva, amire tervezték.
Kár hogy nincsenek mostanában tesztek megbízható szakiktól, hat éve volt egy a kávékorzón, akkor nagyon jókat írtak a Talea Ringről.
Használtan vannak 90 körül felújított Ring plusok, ha a kényelmes énem kerekedett volna felül, azt vettem volna karos helyett, bátran.
Több mint öt évig ment nálunk egy Xsmall, a burkolat elöregedésén kívül semmi baja nem volt, csak az sem tudott igazi eszpresszót főzni (tuning nélkül) és a babtartályba szórt kávé rögtön öregedésnek indul, egy adagokat meg nem lehet bele szórni...
Ha nem akarsz sokat foglalkozni karbantartással, a Jura is jó lehet, annak ellenére hogy nem lehet kivenni a központi egységet, elég félévente kipucolni belül, konzisztens amit kreál.[ Szerkesztve ]
-
#25510592
törölt tag
-
#25510592
törölt tag
válasz soldier2 #76065 üzenetére
A "magasabb pogácsához más ízprofil"-hoz:
http://www.coffeecuppers.com/Espresso.htm
Röviden, a pogácsa magassága a meghatározó paraméter a kioldott aromák tekintetében.
-
#25510592
törölt tag
válasz Nibiru #76098 üzenetére
Kapszulával meg lehetne oldani a tesztet.
A normál kapszula keresztmetszete ilyesmi:
,--------|
/ |
-- |
-- |
\ <===
'--------|Meg lehetne hosszabbítani a víz útját ilyen belső kiképzéssel:
,--------|
/ ----, |
-------- | |
-------- | |
\ ----' <===
'--------|Ugyanakkora térfogat csak más átmérő/hossz arány.
-
#25510592
törölt tag
-
#25510592
törölt tag
válasz Nibiru #76108 üzenetére
Az átmérőket ki lehet számolni, hogy állandó legyen a keresztmetszet, r2 = sqrt(r1^2/3), r3 = sqrt(r1^2 * 2/3).
Tömöríteni nem nagyon kell, kapszulásnál (is) nyomásfokozóval oldják meg az egyenletes lefolyást.A gyakorlatban meg ott van a pod szűrő ami lapos, széles, meg mondjuk az LM 7 grammos csőszerű szűrője. Egyértelmű, melyik a nyerő, térfogatra mindkettőbe lehet 7 grammot tölteni.
[ Szerkesztve ]
-
#25510592
törölt tag
válasz Bazsee71 #76112 üzenetére
Nálam nem laposabb a dupla, meg aztán vannak tripla kosarak amik kilógnak a naked alján és elég jókat főznek vele. (Alulkivonatolt a divat?)
Nincsenek itt nagy igazságok, de érdekes, hogy a legmagasabb szimplával lehet hasonlót elérni mint egy ugyanolyan magas duplával, ha minden más összejön, persze csak feleannyi jár a jóból. Túl sok paramétert nem érdemes egyszerre változtatni.
Viszont ki kéne próbálni egy hipermagas szimpla kosarat akkor már... Dupla adaggal. -
#25510592
törölt tag
válasz Bazsee71 #76114 üzenetére
Komolyan véve csakis így lenne érdemes, valamiféle tudományos igényességre való törekvéssel. Ha csak annyi haszna van a dolognak hogy könnyebb előkészíteni, mert hosszúkás csőben mondjuk kisebb a csatornásodás hatása, már megérné. Aztán lehet hogy más arányokkal a tömörítés nem lenne konzisztens.
Nakedbe hegeszt valaki egy csővel megtoldott LM 7g-ost hogy 14g beleférjen a 41mm-es részbe? -
#25510592
törölt tag
válasz Milu_PH #76147 üzenetére
Nagy hőfokon hatékonyabban lép reakcióba az enyhén sósavas víz az alumíniummal. Brikkát megmattítja, ezért nem használom csak acél thermoblokkos automatában, illetve már ott sem mióta van Oscar vízlágyító párna. Nem hiányzik még egy savas összetevő az amúgy is savas irányba húzó világos pörkölésú alulkivonatolt risztrettóhoz. Oscarral határozottan kiegyensúlyozottabb a végeredmény na meg egy nyűggel kevesebb, fél évig.
-
#25510592
törölt tag
válasz gippazoid #76156 üzenetére
A deLonghi jó, az EC155-öt nagyon szeretik külföldi fórumokon, az EC156-ban van automatikus kikapcsolás, ennyi a különbség. Így aztán lehet a tapasztalatokat hasznosítani.
Összességében aki elégedett volt vele, kiherélte a nyomásfokozóját és megfelelő őrlésfinomsággal állította be a megfelelő lefolyást. -
#25510592
törölt tag
válasz Mano66 #76205 üzenetére
Van olyan is hogy kapszula adapter, többféle kapszulához létezik. Graef gyártja, talán más 58-as rendszerbe is beilleszthető.
https://www.graef.de/en/p/filter-holder-incl-capsule-application-nespresso/
Talán más cég is gyárt ilyesmit, olcsóbban. Vagy talán lehetne esztergálni egy adaptert és eszkábálni valamit ami felszúrja a két oldalán a kapszulát.
-
#25510592
törölt tag
válasz zozoka79 #76541 üzenetére
Nagyobb a kosara, több kávé fér bele, ha működik a súlyszelep akkor hidegvízzel indítva is jó hőfokon megy végbe a kioldás. Ha nem, akkor többet ér egy hasonló kosárméretű alu kotyogó forró vízzel indítva. Ha alupara bejátszik, van rozsdamentes Aeternum nevű jószág ami megközelíti a Brikkát. De csak megközelíti. Szerintem az alu jó hővezető és nehezen lehet utánozni acéllal a hővezetési tulajdonságait és az valamiért fontos.
-
#25510592
törölt tag
válasz zozoka79 #76544 üzenetére
De a kosár mérete más. A Brikkáé giganagy az átlag kotyogókhoz képest, belefér 16g, az Aeternum-é is nagyobb mint az átlag 2 személyes, 10g fér bele 7g helyett.
Nem tudtam megközelíteni sem az Aeternum-os főzet minőségét a sokféle néven (Perfect Home, stb.) gyártott sablonkotyogóval, pedig nem óriásiak a különbségek, kosárméretben 50% plusz, kicsit rövidebb cső a tölcsér alján, matt felületű a víztartály belseje.
Talán csak annyi a lényeg, hogy könnyebb több kávéból kevesebb vízzel jó főzetet készíteni, kicsit alulexponálva, ami jót tesz a kotyogósok jellegzetesen túlexponált karakterének. A gyakorlatban viszont nem tudtam a noname kotyogóval normális főzetet készíteni. -
#25510592
törölt tag
válasz qvik27 #76765 üzenetére
Idézek egy másik fórumból, remélem nem ütközik szabályokba.
"Nagyon sokfajta ioncserélő műgyanta van: lehetnek kationcserélők és anioncserélők, attól függően, hogy a vízben oldott ionok melyik csoportját cserélik le. Pl. a sósavval aktivált kationgyantán átáramoltatott víz kalciumionjai a vízből eltűnnek, és H+-ionokra cserélődnek ki. A víz lágyabb lesz, azonban kémhatása a keletkezett savak miatt erősen savanyú irányba tolódik el, és így bizony korróziót provákál! A Britában ilyen típusú műgyanta van, tehát a pozitív töltésű ionokat mint. pl. kalcium, magnézium, ólom, réz, vagy alumínium lecseréli pozitív töltésű HIDROGÉN ionokra.
EZZEL ELLENTÉTBEN az eszpresszógépek vízellátásához/vízkezeléséhez használt műgyanta esetében a konyhasóval/NaCl-dal (nátrium fázis) regenerált kationcserélő működési elve teljesen megegyezik a H fázisúval, azonban a Ca(2+)-ionok helyett a vízbe Na(+)-ionok kerülnek (ezek forraláskor nem csapódnak ki, nincs tehát vízkövesedés), és a víz kémhatása inkább enyhén lúgossá válik, így a kávégép csöveit kifejezetten védi a korróziótól. Ezt hívják az eszpresszó-technológiában "boiler safe water"-nek, tehát nemcsak a vízkövesedést zárja ki, hanem korróziót sem provokál..." -
#25510592
törölt tag
Tesztelgettem ma Graef Pivallával az arányokat. Volt már hogy egy perchez közel csepegett át egy presszónyi adag és nagyon jó ízeket teremtett. De ma inkább mérleggel próbálkoztam: 16g őrleményből 44g főzet csapnivaló, semmilyen lett. Ugyanennyiből 24g főzet mesteri, virágos, gyümölcsös. Létezik, hogy a később kifolyó főzet lenullázza az elején kifolyó mennyiség erényeit? Vagy csak az arányokon múlik és szimplán csak elfedi a jó ízeket a kioldódó füstös-csersavas rész?
-
#25510592
törölt tag
válasz von toth #76908 üzenetére
A régebbi es70-nél lehet a hőfokot is állítani, itt fix, nem mértem még, mennyire stabil. Kéne bele PID meg vízhozam szűkítés, talán egy 9 baros OPV se ártana. Bár ezek nélkül is elégedett vagyok vele, ha legközelebb vennék gépet, űrgaggia rézbojlerrel lenne a nyerő. De 50-et simán megér.