-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vendingo
veterán
válasz
zoknee
#82403
üzenetére
Én is bírom, amikor az utcáról betévedt embereket egy kalap alá veszik, és nem gondolják, hogy valaki valóban ért is hozzá, lehet hogy még jobban is, mint a gép mögött álló barista.
Anno bementem a szokott helyre, új csaj, kérdem, milyen kávétok van jelenleg? Elkezdte sorolni, hogy espresso, latte...
A másik srác már ismert, kapásból mondta a napi aktualitást. Mondjuk az elején mindig szkeptikusan fogadnak, meg hogy mit akarok itt tudálékoskodni, aztán amikor pár mondat után közlöm, hogy évekig magamnak pörköltem, több száz fajta kávét ittam már, akkor kezd komolyabban venni. -
-
válasz
zoknee
#82403
üzenetére
ha ennyire merevek, az nem jó, persze nem tudni, hogy mit értesz olaszos alatt. ha olajosra pörkölt, robusztás blendet, akkor szerintem akceptálható, hogy egy specialty hely olyat nem tart, mert pont attól akarja megkülönböztetni magát.
viszont emlékszem halvány még a mlm "olaszos" blendjére, és az teljesen jó volt. és ez a kulcs, igazából nem is nehéz olyan klasszikusabb ízvilágú kávét csinálni, amiben savak is vannak, amiben nincs kesernye, se robuszta, mégis abszolút kompatibilis az ehhez az ízekhez szokott fogyasztókkal. hogy mást ne mondjak, jobb híján én is ilyesmiket pörkölök itthon (tökéletes világos pörit nehéz elérni ilyen körülmények között, annyit meg nem ér nekem a néha sikerült, hogy a pörkölések 80%-a viszont valami savanyú vacakság legyen, mert bármit kidobni mindennél jobban fáj, viszont az olyat meginni is).
-
SoundON
tag
válasz
zoknee
#81108
üzenetére
Nibiru, Zoknee, le a kalappal! Mindketten kemények vagytok!

Én az utazós cuccal (+kávék, csészék, kiskanalak, rongyok) konkrétan teleraktam egy hátizsákot.
Majdnem több lett a kávés cucc mint a síelős!
Éppen csak az autóba tettem be, meg a szálláson az ablakpárkányra (mint kávés sarok) pakoltam ki.
Már ez is éppen eléggé lefárasztott
-
Nibiru
tag
válasz
zoknee
#81108
üzenetére
3000 m-en azért vannak már problémák, gondolom már benzinfőzővel forralsz, nem gázzal, nyilván. Meg félkilós szélárnyékolót sem viszel magaddal.
Én egy vénséges öreg, de kisméretű benzinfőzőt használok még a Retyezátban is (Bucura tó) pedig az csak 2000 méter körül van. Háromezer körül a gáz használhatatlan. Nem beszélve arról, hogy a víz már 90 fok körül felforr. Mondjuk ha valaki olyan elvetemült, hogy kotyeszt visz, annak akkor 90 fokon fő le a kávéja. Akár még jó is lehet. Jövő nyáron talán megyek a Col de l'Iseran felé (2770 m). Onnan már csak pár lépés föl egy lankás terepen egy kis 20 literes hátizsákkal. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
simi.esp.28
csendes tag
válasz
zoknee
#80625
üzenetére
áá tudtam lesz egy mérnök aki letol ezért..

szóval igen, teljesen igazad van, nem szabad így szerelni.
de mentségemre szóljon, ez a művelet kb 2 perc, addig álljon mellette, ne tapogassa. azért nem fejtettem ezt teljesen ki, mert feltételeztem hogy aki már így szétszedi és javítja a gépét, annak meg vannak az alapok, aki meg kuka a témához az le se szedje a burkolatot. sajnos a szerelés már csak ilyen, lehet feszültség alatt is, de csak annak aki tudja mit csinál. -
troszti
aktív tag
válasz
zoknee
#80374
üzenetére
Nincs szükségem WIFI-re meg BT-ra se, egyedül pid ami fontos, meg szeretnék majd később egy időmérőt.
Ahogy néztem, a K hőelemet a MAX6675-tel egész egyszerű életre kelteni, szóval szerintem nekem inkább a program összerakása lesz a nehezebb feladat..
De csak rájövök majd mindenre 
#80377 72lakiluk
Nem mérem, akkor cserélem, ha a víztartály fala elkezd csíkosodni a vízkőtől. Ilyenkor kap a gép egy citromsavas tisztítást és megy bele az új párna. -
ZeCse
csendes tag
válasz
zoknee
#75535
üzenetére
A szoftver fejlesztésen kívül
a többit én is meg tudnám oldani (ha lenne hozzá kedvem, időm, energiám, .....), de valójában csak tájékoztatónak írtam a linket, amit egy gyors keresgélés után találtam meg.
Én egyelőre még megelégszem/maradok a 'klasszikus' tuningnál, még csak most van úton egy PID+SSR készlet kínából, A rézcsövezés egyébként már kész a GC-on, ill. az MDF daráló is karba őrlősre átalakítva.
-
hogyaza
tag
válasz
zoknee
#75535
üzenetére
”de míg kireszeltem a szoftvert, megterveztem az áramköröket, legyártattam a végső verziót, sok idő. Mert persze az első után jöttek az újabb ötletek, másik kijelző, grafikusan ábrázoljon, számoljon mindenfélét, az már egy éven túl volt. ”
Ennyi az egész?Na este össze is dobok kettöt.Vagy hármat.
Te aztán értesz a bátorításhoz!
Azért bemutathatnád mi lett a projektböl!
(nem azért mert tanácsot szeretnék adni a fejlesztésre...
)ZeCse
öszönöm! -
-
WiZARD
veterán
válasz
zoknee
#75388
üzenetére
Ha már a képzés a kérdés, akkor én a Madal-os képzésről tudok beszélni.
Tavasszal voltunk a feleségemmel. 4 nap, első nap elmélet (hol termelik a kávét, különböző feldolgozási eljárások, pörkölés, stb), második nap őrlő állítás, ismerkedés a kávégéppel, nap végén némi tejhabosítás, öntögetés, harmadik nap egésznap gyakorlás, latteart alapok, negyedik nap még kis gyakorlás, filterezés, vizsga.Szerintem alapnak nem rossz, de nyilván sok gyakorlás kell, hogy valaki barista legyen, és élesben, egy pörgős kávézóban dolgozhasson.
Pár éves otthoni kávézás, fórum/internet olvasgatás után nagyon sok újat nem tanultam. Ami új volt nekem az a gőzölés (mármint egész más volt a La Marzoccon, mint ami gőz otthon jött a Gaggia-ból), és a latteart-ban sokat segített. Illetve picit be lehetett gyakorolni, hogy hogyan lehet "egyszerre" megcsinálni 2-5 különböző kávét.A meglévő tudásommal, és ezzel a tanfolyammal, aránylag nyugodtan (vagy csak vakmerően?
) vágtam bele a saját kávézóba, úgy érzem eddig sikerült jól helyt állni, és úgy gondolom, hogy mindenki jó kávét kapott (még ha nem is feltétlen szépet) eddig szerintem. Feleségem is meg tud csinálni mindent, ha én elszaladok valahova.(Asszony neve előtt is ott a Dr., ő jogász, 2 éve még más terveim voltak nekem is, és MBA-re jártam. Most se az az életcélunk, hogy a pult mögött álljunk túl sokáig...)
-
BlacKSouL
addikt
válasz
zoknee
#75157
üzenetére
Daniéknál általában jó a kávé alapanyag, ha ők csinálják odafigyelnek a részletekre is, bár a személyzet néha csak úgy ledarál, lefőz. A sütik, pékáruk is jók, áruk a régióhoz mérten esetleg kissé borsos, de legalább minőségi.
Megyén belül sütire népszerű opció még Pásztón a Csibe. -
-
prandris
tag
válasz
zoknee
#74166
üzenetére
Most, hogy ki tudjam zárni a hibákat a pid egy japán RKC cb100, az SSR egy Crydom d2425 és K hőelem a termosztát helyén. Eredetileg a gépet Fragola építette még valamikor régebben(2016 talán) ezért felmerült, hogy a K hőelem elmozdulhatott az idők alatt, ezért hogy ezt is kizárhassam átadtam Siminek, hogy gyors nézzen már rá. A régi jó helyen volt, de hogy ezt is ki tudjam zárni ez is cserélve lett. Kétlem, hogy két szaki is rosszul tenné be, szerintem egyet értünk. A helyzet változatlan volt, ezért maradt a fedél szabás.
Az érintés védelemmel kapcsolatban annyit írnék, hogy az eredeti fedél sem fog megvédeni senkit szerintem ha ráborítja a vizet. Nem tudom egyébként hogy kerülne bele víz, de mindegy rá lehet mondani, hogy az ördög nem alszik. Az új rácson ki van alakítva földelés csatlakozója is, a rács maga pedig La Marzocco gépekről lett kb mintázva, szerintem azok sem "ip44"-esek. -
zoknee
csendes tag
válasz
zoknee
#71739
üzenetére
Sziasztok!
Multkori bénázásom során nem tudtam válaszolni a megkeresésekre, csak aki emailban írt. Így nekem sajnos, de a cuccok nagyrésze megvan még.
Képek az előző postomban1 db SSR-25DA szilárdtest relé - 900Ft
2 db SSR-40DA szilárdtest relé - 1000Ft
1 db Rex-C100FK02 PID + K hőelem - 3000 Ft, van egy zártszelvény darab, ezt ingyen adom hozzá, ha érdekel valakit.
1 db Sestos D1S-VR-220 - 7600 Ft
csúszó saruk - 40Ft/db
Y saru (230V-ba közdarab a táp levételhez) - 80Ft/dbA PID-ek csak kipróbálva voltak, beépítve nem. Dobozuk nincs meg.
Érdeklődni lehetőleg emailban.
-
looser
addikt
válasz
zoknee
#73328
üzenetére
Köszi szépen, akkor ez lesz az :-)

-
2007ath
aktív tag
válasz
zoknee
#70385
üzenetére
Egy [ehhez ] hasonló csomag rendelés alatt van a PID tuninghoz. Május közepére várható az érkezése.
A termoelem típusán és beszerelési módján még agyalok. Zártszelvény (a tokhoz) még nincs. Elsősorban rozsdamentes acélból szeretném. Ha azt nem sikerül szerezni, akkor alumíniumból. Előbbire szívesen fogadnék ajánlatot.
-
paljoc
tag
válasz
zoknee
#69458
üzenetére
Na, a hét Mizo tej/új kiöntő kombó sikereit félretéve öntöttem egyet sima tej/régi kiöntő párossal az imént. A jelek szerint ha egyszer elkapja az ember a fonalat, akkor már nem a tejen meg a kiöntőn múlik az ilyen alap rozetta meg tulipán sikere, ezt nem gondoltam volna.

Emellett az is igaz, h az új kiöntővel egy fokkal azért érezhetően jobban, szebben megy a dolog:

-
8nemesis8
veterán
válasz
zoknee
#63923
üzenetére
Igen, itt biztosan jobban kijön a személyes jelenlét...
Csinálhatnál egy videót szépen elmagyarázva közben, hogy mire figyeljünk és mik a technikai alapok
Én pont az latte art miatt agyaltam ilyen egxszerűbb képzésen, próbálkoztam volt, hogy valamennyire összejött, de azóta is nagyon rossz és változó, tehát akkor valószínűleg nem volt tudatos a jó megvalósításom. Igaz még csak az elején vagyok. -
vrob2
csendes tag
-
Bazsee71
őstag
válasz
zoknee
#51565
üzenetére
Korábban átsiklottam a válaszod felett, de köszi a részletes leírást! Tőlem - egyelőre - nagyon távol áll a programozás, viszont az arduinoval régóta szeretnék megismerkedni. Nem vagyok informatikai analfabéta, de ez eddig kimaradt az életemből. Neten találtam leírásokat, illetve 60 napos ingyenes online tanfolyamot. Szerinted elsajátítható lehet ilyen módon? Szakmám miatt is beleásnám magam, úgy lenne kerek.

Fikasz: grat, otthonra ennél nem is kell több! Na jó, talán még egy Keresztapper-féle őrlemény egyengető és egy fragola-féle maroktamper.

Szerk.:
Caravel: azért csak jó lehet az a PID, ha egy jó kis olaszos blend kerül a kosárba.
-
adp
őstag
válasz
zoknee
#44291
üzenetére
Na a rizsre en is kivancsi vagyok.
Eddig szojat igaz vaniliasat es sima mandulat probaltam.
A szoja brutal modon es marha jol habosodik, a mandula nem annyira viszot atom jo vele a kapu ( lady paljoc)
Hazi rizzsel es zabbal probalkoztam de se izre se latte artra nem volt jo. -
zoknee
csendes tag
válasz
zoknee
#44290
üzenetére
A 9bar, elég szimpatikusnak tűnt, zárás körül voltunk, és csomót beszélgettünk a pultosokkal, a végén már a növényi tejből készült cappuccinok, latte art, meg minden előkerült. Kaptam is tippet jól használható rizstej beszerzésre, majd beszámolok erről, ha sikerült is venni.
-
ronin s8
senior tag
válasz
zoknee
#34958
üzenetére
Próbáljátok ki a rizstejet zabtejszínnel keverve. A szója egészségtelen a nőknek (tele van hormonnal), a kókusz durván beleszól az ízbe, a mandulatej sem igazán semleges. A rizstejjel viszont az a baj (mint ahogy az összes többivel), hogy nem tej, tehát sűríteni kell. Ehhez jó a zabtejszín. Az arány tetszőleges, de több legyen a rizstej.
-
Surda-
őstag
válasz
zoknee
#34958
üzenetére
Akkor szóját próbálja, abból lehet a legjobbat csinálni szerintem.
Csak baromi egészségtelen, engem mindenki óva intett a szójától.Bazsee71
Azokat sokan szeretik,de azért kalkuláld bele a korukat.
Milyen lehet pl a bojlerük...
Én bizalmatlan vagyok azokkal amiket nem valami szaki hozott rendbe. -
St.Roger
újonc
válasz
zoknee
#30063
üzenetére
Gratulálok, tényleg szép lett! Korábban én 5 évig használtam Gaggia Classicot, azzal már egész mikrohab (krém) közeli állapotot sikerült elérnem, bár profi öntő még nem lett belőlem.. A GC-hez képest a Silvianak erősebb gőze volt, de az új gép igazi „gőzsárkány”, ezzel most újra kell tanulnom a gőzölést
… Pislogni sincs időm, pillanatok alatt kemény habot csinál a tejből, amivel nem tudok „rajzolni”… De majd alakul, nem adom fel! 
-
mester6
tag
válasz
zoknee
#29387
üzenetére
Köszi!
Vágtam egy kb egy cm széles kb 5cm hosszú csiszolópapír csíkot. Ezt ketté hajtottam és ráraktam a PID tetejére ahol a kb 1 cm hosszban kb 1 cm szélességben recés felület van. A csíkot rátettem a recés felületre, és a PID-el együtt betoltam a zártszelvényben. Nagyon megtetszett neki ez az alul- felül kapaszkodó, mert fixen rögzült. Ha ki kell venni nem lesz gond! 
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Robotporszívók
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Androidos fejegységek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kinéztél egy RTX 5060 Ti-t? Lehet, jobb, ha lecsapsz rá!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3891, 100% Akkumulátor
- Apple iPhone 15 Pro Max 256 GB Natural Titanium 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Huawei P30 Lite / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
A másik srác már ismert, kapásból mondta a napi aktualitást. Mondjuk az elején mindig szkeptikusan fogadnak, meg hogy mit akarok itt tudálékoskodni, aztán amikor pár mondat után közlöm, hogy évekig magamnak pörköltem, több száz fajta kávét ittam már, akkor kezd komolyabban venni.

Én ferdén használom, nem probléma de nem esztétikus 
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
De csak rájövök majd mindenre
a többit én is meg tudnám oldani (ha lenne hozzá kedvem, időm, energiám, .....), de valójában csak tájékoztatónak írtam a linket, amit egy gyors keresgélés után találtam meg.
öszönöm!




De gyakorlom, előbb vagy utóbb csak sikerül.
😀 Garatulálok , nagyon ügyes vagy!

