-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
prandris
tag
Sziasztok! Holnap veszek egy Délonghi Caffé Treviso bar 14F-et 9000 Ft-ért. Jó állapotban van, minden meg van hozzá. Szerintetek jó vétel? Kezdésnek venném, még csak pár napja ismerkedem a szakirodalmakkal. Ha szerencsém lesz sikerül jó áron darálót is beszereznem.
-
prandris
tag
Sziasztok!
Vettem ma egy használt Délonghi Caffe Treviso 14F-et. Tisztítás közben a csepegtetőtálcában egy ilyen rugós valamit találtam gumipöcökkel a végén. Megtudnátok mondani, hogy mi ez? Köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
prandris
tag
Sziasztok! Írtam korábban már ide, hogy megvettem olcsón az első eszpresszó gépem, egy DéLonghi Caffe Treviso bar14f-et. Kávédaráló nincs, pedig olvastam, hogy elengedhetetlen hozzá, de azt majd csak a későbbiekben tudok beszerezni. Segafredo Espresso Casa őrölt kávéval gyakorlok, mert azt olvastam ez megfelelő őrlési finomsággal rendelkezik. A gépet felmelegítem, 2 csészényi forró vizet "lefőzök", 14g kávét a szűrőbe tömörítek kb 20kg nyomással. Mikor a bojler újra felfűt elindítom a lefőzést, de 17-20 másodperc alatt átszalad a víz és a végeredmény így néz ki: [kep]
Egy elég gyenge, alacsony kioldódású kávé. Ízre nem jó, savanykás. A kérdésem, hogy mi a probléma? A kávé szemcsemérete nem elég finom?
Köszönöm[ Szerkesztve ]
-
prandris
tag
Sziasztok! Kezdek belejönni a kávéfőzésbe a DeLonghi bar14f-el, most ilyen eszpresszót sikerült készítenem. [link] Viszont feltűnt, hogy sosem ugyanolyan az íze. Ugyanannyi örleményt teszek a szűrőbe és ugyanúgy tamperelek.
A fórumon keresgélés, olvasás közben találkoztam kulcsszavakkal, mint pl.: hőegyensúly, hűtőcsapolás stb. Elkezdtem próbálkozni. Ha hűtőcsapolok, újra bekapcsol a termosztát, és újra csapoláskor gőz csapong ki, a kávé kicsit savanyú.Soldier2 meg is válaszolta nekem, hogy a kisgépeknél a hűtőcsapolás felborítja a hőegyensúlyt, nem is csinálom inkább. De ha simán bekapcsolom a kávéfőzőt és hagyom átmelegedni jelen esetben 20 percig, akkor a csapolás megkezdése után pár másodperccel kialszik a "hőmérséklet ok" lámpa azaz csökkent a hőmérséklet és akkor kezd megint fűteni a bojler. A kávé nem az igazi, kicsit vizesebb.
Nem sikerült rájönnöm, hogy a legfinomabb a kávé, sajnos elég véletlenszerűen tudok csak finomat inni. Esetleg tud valaki tippet adni, hogy mikor lenne a legoptimálisabb a csapolás?[ Szerkesztve ]
-
prandris
tag
válasz soldier2 #23621 üzenetére
Rendben, holnap délelőtt lesz időm megfigyelni, próbálgatni és kóstolni Köszönöm ismét a hasznos tippet!
And06 Köszönöm Neked is, vicces, hogy felismerted intézkedek majd
Amikor sárkányosodik, akkor 4-5 másodpercig gőzt fúj egy kis vízzel. Ekkor a víz túl forró a bojlerben a csapoláshoz? Feltűnt, hogy akkor csinálja, amikor előtte egy csészényi vizet leengedek, majd újrafűtés után csapolok, első csapoláskor sosem.
[ Szerkesztve ]
-
prandris
tag
Üdv! Mi a véleményetek a cafe frei dél amerikai eszpresszóról? Ott szoktam őröltetni is, számomra ez a csúcs jelenleg. Látom, hogy itt a fórumon szó sincs róla, gondolom nem véletlen. Mit tudnátok ajánlani, hogy újabb dimenzióba léphessek? persze ár/érték arányban.
[ Szerkesztve ]
-
prandris
tag
Sziasztok! Már egy napja úgy jön a zuhanyból a víz mint szó szerint a zuhanyzónál eddig szépen "csobogva" egyenletesen. Most pedig lyukat fúr a zaccba. Tisztítás? 3 hete volt legutóbb (mármint szétszerelve).
[ Szerkesztve ]
-
prandris
tag
lagoon79 Kaptam, 100 grammos tasakban. Másik gyógyszertárban saját csomagolású van, az 50 grammos.
Szerk.: véletlen nem a válaszra kattintottam[ Szerkesztve ]
-
prandris
tag
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy mennyi idő után esedékes a kávéfőzőn karbantartást végrehajtani? Kiderült, hogy a Delonghi caffe treviso gépem, amit használtan vettem olcsón már 10 éves (tegnap jutott eszembe, hogy megkérdezem az eladót így 1 hónap után . Elég rossz állapotban volt, de a zsíroldó és a citromsav helyre hozta. Ha ilyen rossz állapotban adták el akkor gondolom nem sokat foglalkoztak karbantartással. Abban bízok igazából, hogy mondjuk egy kis plusz nyomást lehet még kicsikarni belőle (elég könnyen befullad). Nem azedtem még szét soha kávéfőzőt, lehet hogy inkább hozzáértőhöz vinném, ha Ti is azt tanácsoljátok. Egyébként szépen működik, P&Y kávé nagyon ízlik, de többet is ki lehetne hozni véleményem szerint a cuccból, de lehet tévedek.
[ Szerkesztve ]
-
prandris
tag
Van aki hallott már a Krups GVX242 darálóról, van esetleg vélemény? Ilyet tudnek olcsón szerezni. Hairi mini mill jobb lenne vajon? Sajna csak alsókategóriás darálókban tudok gondolkodni.
[ Szerkesztve ]
-
prandris
tag
Van esetleg valakinek pesten eladó hario kézi örlője?
-
prandris
tag
Sziasztok! PY kávét pesten melyik kávézóban lehetne kóstolni? Nekem rémlik a Boráros tér közelében egy kávézó, próbáltam vissza keresni, de nem sikerült.
-
prandris
tag
Kimértem 17g kávét tamperelés után 20g lett belőle. Így nehéz lesz belőni a mennyiséget
-
prandris
tag
válasz simi.esp.28 #28748 üzenetére
Pech... Újítanék és nekem is tegnap jutott eszembe a szetted, hogy megvenném. Nem szabadott volna totojáznom amikor megláttam a hirdetésed.
-
prandris
tag
Gépcsere miatt eladóvá vált egy Delonghi Caffe Treviso bar14f. Ha esetleg valakit érdekel, szívesen írok róla privátban.
[ Szerkesztve ]
-
prandris
tag
A tömörítéssel van a hiba, ha a kávé vékonyan indul meg, de 20-25mp-nél már majdnem csobog?
-
-
prandris
tag
Volt ma valaki "A Káve napja" rendezvényen?
-
prandris
tag
Volt szó az Evo vakszűrőzésről, hogy nem lehet a háromjàratú hiànya miatt. Akkor hogyan lehet karbantartani? A citromsavazást értem, szoktam is de az ugye vízkő ellen van. De a kávézsírt hogy távolítom el rendesen?
-
prandris
tag
Milyen digitális mérleget ajánlanátok, ami 0,1 gramm pontos, de nem olyan marha drága? Van egy gagyi 1 gramm "pontos" mérlegem, de vicc kategória.
-
prandris
tag
Egy kicsit off topic , de megkérdezem, hogy amit ajándékba kaptam frei brazil kávét, belemerjem tenni a darálóba? Kicsit kíváncsi vagyok rá, de ránézésre ezek a kávészemek... hát nem is tudom. Brutál nagyok, szinte egyforma méretűek, csillognak mintha valami műanyag lenne. De nem szeretném, hogy a daráló azután bűzölögjön, vagy elrontsa a yirga ízét.
-
prandris
tag
Én a frei kávézónak köszönhetem, hogy elindultam ebbe az irányba. Most már megmosolyogtat, hiszen mind tudjuk, hogy amit a Tamás csinál az egy szar, kőkemény biznisz. Akinek tetszik, érdeklődik az új, komolyabb kávék iránt úgy sem fog ott leragadni (mint ahogy én sem). Akik meg leragadnak elég keményen megfizetik az árát.
[ Szerkesztve ]
-
prandris
tag
Szerintetek jók a barista tanfolyamok? Erre gondoltam. A diploma amit sikeres vizsga után adnak használható?
-
prandris
tag
válasz Surda- #30295 üzenetére
Engem elsősorban az alapok érdekelnének, elmélet, gyakorlat. A papír csak azért érdekel, mert látom van már 100 féle oktatás, valahol többnyelvű diplomáról írnak, van ahol csak egy igazolvány és van ahol oklevélnek írják. Nyílván, ha már befizetek egyre, akkor a legértékesebb papír kellene. A közelünkben van egy kávézó, ahol nagyonfinom Monterosa kávét főznek. A srác elég profi, olcsó az oktatás is, de a papír "csak egy" oklevél. Biztos vagyok benne viszont, hogy a gyakorlati és elméleti oktatás az toppon lenne. Mérlegelni kell.
-
prandris
tag
válasz Surda- #30298 üzenetére
Egy kicsit utánajártam. Elég valószínű, hogy a végzettséget igazoló dokumentum mindenkinél más és más, de egyenrangú, mivel nincs Magyarországon okj barista képzés. Csinálhatnak valami díszes lapot, max ráírják a munkaügyi hivatal képzési számukat mint referencia. Nem tartom valószínűnek, hogy van értelme sok-sok pénzt kiadni rá, meg kell találni az arany középutat. Mindehol kb. 6 alkalmas az oktatás. Tényleg csak az alapok lehetnek, a többi rajtunk múlna.
Köszi Vendingo a tippet, le is csekkoltam.[ Szerkesztve ]
-
prandris
tag
válasz tariattila #30324 üzenetére
Dede... Ezekszerint almabetegség?
-
prandris
tag
Elugrottam egy kávéra SOS-ben az uzsoki kórház melletti kis büfébe (kifogytam, PY mentőcsomagra várok) és nagyon kellemeset csalódtam. A kis büfében egy La san marco kávéfőző és daráló páros állt készenlétben és egy ilyen kávét kaptam. Ugyan a csésze nem az igazi, de 160Ft-ért ilyen finom robuszta kávét még nem ittam büfében.
(Bocsi Radi8tor1 a képért, megint telefonról postoltam, majd megkapom újra a "szarájfont" ) -
prandris
tag
Tud valaki ötletet adni, hogy honnan tudnék venni ilyen [szimpla szűrőt]? Ma hívtak az expolygontól, hogy karácsony előtt lesz csak.
[ Szerkesztve ]
-
prandris
tag
1 csészés szűrő, 1 csészés kifolyó, vakszűrő. Ezeket néztem ki az evo-hoz. A vakszűrőt nem akarom rácsavarni, csak szeretem kilögybölni a felső szűrőt használat után. Ez így rendben lesz?