-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ronin s8
senior tag
válasz vadászcsiga #1851 üzenetére
Inkább majd leírom privátban. Ha megjavul a gépem.
Ami ebből publikus: önkéntes száműzetésben vagyok. Eljöttem onnan.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz d@minator #2024 üzenetére
Ö.... Izé..... Senki sem mondta, hogy nem ihatóak a kapszulások, csak léteznek más kávékészítési módszerek, mennyiségek, arányok, amikkel más eredményt lehet elérni. A többi ismeretében a kapszulás egy alap kezdeti szint, aminek a legnagyobb előnye (és gyakorlatilag az egyetlen is) a gyorsasága, könnyű kezelhetősége.
Érdemes lenne kávé körutat tenned ennek megtapasztalásához. Amiket leírtak itt előttem, azok tények, nem érdemes vitatni őket. De ha Te mégis a kapszulásat választod, azzal sincs baj.
(Csak tudd, hogy bár a Suzuki is jó autó, vannak akik mégis többre tartanak egy Mercit.)"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz vadászcsiga #2065 üzenetére
Nekem valahogy jobban bejön a merdzso, de mindegy, minden hasonlat sántít valahol.
Én csak azt bírom, amikor a skodások győzködnek, hogy az övék tilképp egy Audi, csak praktikusabb..."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
-
ronin s8
senior tag
Más téma:
Öcsém vett nekem egy új Hario Mini Mill-t, miután a régit összetörték, és jött vele egy grátisz plasztik V60 papirostul. Most össze tudom hasonlítani a Melittával, ami azèrt lesz érdekes, mert azt is Hario papírral használom."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz Smith Ügynök #2084 üzenetére
A Brikka nem lenne rossz választás. Hasonlóan működik, mint bármelyik kotyogó, ezért a kezelése egyszerű. Jó kávéval meg lehet csillantani vele egy espresso-szerű valamit.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz Smith Ügynök #2087 üzenetére
Minden attól függ, mit vagy hajlandó megtenni az ügy érdekében, és miféle kávét szeretsz.
Sokan nem akarnak pepecselni egy espresso-val, mert az bizony több odafigyelést, és némi (viszonylag gyorsan öszeszedhető) tudást igényel. A Brikkát azért javasoltam, mert azt írtad, picit szeretnél feljebb jutni a minőségban.
Meg kellene kóstolnod egy igazi espresso-t valami jó helyen (ebből van kb. 5 db.), és utána eldönteni, akarod-e ezt a gyereket Az espresso szett alaphangon (egy daráló és egy főző, plusz némi kiegészítő eszköztár) 60 ezer Ft, míg egy Brikka 12-13 e Ft-ból megúszható.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz -HajTömeg- #2118 üzenetére
Tömörítésben is két iskola van. Az angol-szász újhullámosok 15-20 kg-ot mérnek, VDT-znek, és meg vannak győződve, hogy erősen kell tömöríteni. Ezzel szemben az olasz iskola követői viszonylag finomra őrölnek, és picit megkocogtatják a szűrőt, hogy eloszoljon a kávé. Ezután éppenhogy elsimítják a szűrő felszínét, majd csapolnak. Mindkét megoldás lehet jó is meg rossz is. Ki kell tapasztalnod, az aktuális kávéd melyiket szereti.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz -HajTömeg- #2130 üzenetére
Ez teljesen rendben van. Innen úgy tűnik, kicsit friss még a kávé, ha vársz vele kb. egy hetet, kevésbé fog felhabosodni. A lefolyás jó szvsz.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
Nem egészen pontos a linkelt leírás. Sok tégla espresso-hoz van őrölve, és azokkal kifejezetten jó a Brikka. Nekem pl. három Goppion-ból is zseniális kávét főzött. Jó lehet még a Thibo Milano/Sicilia Style.A kettő közül nem tudom már melyik, de az egyik jó.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz Smith Ügynök #2183 üzenetére
Azt kellene átgondolnod, hogy szeretnél-e több időt tölteni kávékészítéssel, mint most? A Brikkával (ami ugye szintén egy kotyogó, csak jófajta) nagyon hasonló kávét lehet főzni, mint egy valódi espresso, de soha nem fogja elérni az igazi espresso szintjét. Viszont valóban, utazásokhoz nagyon jó, sőt én egyszer vízparton, parázson eszement jó kávét főztem vele, igaz Goppion-ból (ami köztudomásúan nagyon jó), és 4 sörrel betöltve, így nem hitelesíthető az eredmény, de az élmény első osztályú volt!
Ha később mégis szeretnél elmozdulni az espresso irányába, megtarthatod a Brikkádat kiegészítő főzőnek.
Az espresso-hoz viszont először egy darálót kell beszerezned..."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz -HajTömeg- #2204 üzenetére
Nincs olyan, hogy egy Faema nem ajánlott...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
Melyik géphez...?
Én a Pavoni-hoz nem használok víztisztítást. Vagy forralt vízzel, vagy ásványvízzel (Norda, Vera) használom. Ott ez tökéletesen elég.
A Gaggia Classic-nál és a Giotto-nál sima csapvizet használok. A Giotto víztartályában van egy gyantapatron, amit kéthavonta Paljoccal együtt cserélünk (Mint Hofi a kórházban: ő az ágyszomszédjával cserélt kéthetente)
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
Pedig a beépített víztisztító a legjobb (meg persze a legdrágább is).
A Norda, és egyéb ásványvizek azért nem jók, mert nincsenek tele klórral, és egyéb fertőtlenítő anyaggal, így pár nap után megpimpókosodik velük a külső (hidegvíz)tartály. Különösen idén nyáron kellett sűrűn cserélni utánuk a vizet. Ha van gyantapatron a tartályban, egyszerűbb és biztonságosabb csapvízzel megtölteni, mert abban elegendő fertőtlenítő anyag marad napokig.
A Pavoni megint egy más rendszer. Ott zárt térben van a víz, és mindegyik főzésnél sterilizálódik is, ezért nem okoz gondot. A vízkőtelenítés is sokkal egyszerűbb, mert csak magát a bojlert (ami egyben a víztartály is) kell átöblíteni. Ha a csapvíz íze nem zavaró, akkor felesleges Norda vízzel etetni.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
Azon kívül az espressso-nak annyira intenzív az íze, hogy ember legyen a talpán, aki érdemi különbséget tud érezni a vizek között. Más a helyzet a filternél. Ott valóban jó a Norda.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
-
ronin s8
senior tag
Én most akarnék kidobni egy jó háromnegyed kiló Carraro Marsh Robusta-t.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
Ez a csatornásodás dolog inkább kávé/szemcseméret/időjárás=páratartam-függő lehet, semmint, hogy a tamperelés számottevően befolyásolná. Főleg úgy, hogy kellően finom őrlemény esetén tamperelés nélkül is előfordul. Arról lehet szó, hogy egy sár-szerű valami részecskéi mennyire homogénen tapadnak össze, és a kritikus erő/nyomás elérésekor hol szakad meg a lánc. Van egy gyanúm, hogy ha akarnánk se tudnánk ezt befolyásolni kézi erővel.
Én egyébként "pödörni" szoktam a tampert, vagyis amikor már megvan a kellő tömörség, az ujjaim között pörgetve elsimítom vele a kávé felszínét. A mostani nyitott karos próbálkozásaim azt mutatják, hogy nem nagyon tudom elrontani. Mindegy, hogy egyszerre, kétszerre, vagy bármilyen lépés közbeiktatásával/felcserélésével teszem ezt...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz -HajTömeg- #2267 üzenetére
Ez egy trükk, amivel egyes pihent, rendkívül sok idővel rendelkező júzerek megpróbálják kihozni a lehetetlent is a kávéjukból. Átszitálják az őrleményt mielőtt beletömik a szűrőbe.
A másik trükkről (a WDT) már volt szó: átkeverik az őrleményt egy vékony pálcikával (hústű, fogpiszkáló).
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
A kávézókban akkora a forgás, hogy ha előre le is van darálva a kávé, nem okoz problémát. Ez valóban csak otthon probléma a kávéházakba tervezett darálókkal. Nekem véletlenül mindhárom darálóm szinte nullára kitakarítható ecsettel, de az egyikhez (Compak K6) még az sem kell.
Azért a WDT-zés, pláne a szitálás már igencsak súrolja az elmegyógyintézeti szintet. Ráadásul kávézókban elképzelhetetlen."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
-
ronin s8
senior tag
válasz -HajTömeg- #2298 üzenetére
Te már darálóval nyomatod amúgy...?
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
A gőzölés a nagy bojlerből megy, következésképp lassan, de folyamatosan abban is cserélődik a víz. Sajnos SiD-nek nincs igaza: rendszeres kapucsínózás mellett nem lágyul ki a bojler vize. De ha kilágyul is közben, lerakódik a vízkő. Tisztított vízzel, vagy Nordával kell etetni.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz tariattila #2378 üzenetére
Hát azért mert a HX-esek kapucsínóznak. Mindig van cserélődés.
Nem akarom SiD-et ekézni, de ebben téved."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.