-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
vTamas35
csendes tag
válasz gpbenedek #51259 üzenetére
Na ha itt tartunk, ti hogy szoktátok hozzáönteni a tejhabot? A legtöbb videón egy kis tejjel elkeverik a cremát, hogy a "vászon" egyenletesebb legyen. Visznont én arra szoktam rá, hogy mindet a crema alá küldöm, nem keverem, csak a minta marad felül. Nem olyan egynletes, viszont sokkal kontrasztosabb és sokkal intenzívebben jön át a kávé íze (meg amúgysem vagyok nagy latte artista , ezért legalább az íze legyen jó)
O1G
-
Sinisi
senior tag
válasz gpbenedek #51331 üzenetére
És a pokol ördögi tüze fűti a kazánját!
sz.zs.: Nekem az az infóm van erről a fagyasztásos történetről, hogy ahogy megfagynak a babok az öregedési folyamat gyakorlatilak megáll (illetve nagyon de nagyon lelassul). Ez egybevág a nálad is tapasztalt jelenségnél. Én is többszört találkoztam már ilyennel és ahogy hagytam egy pár napot normál (hűtő) hőmérsékleten a babokat pihenni, megszűntek ezek a fajta buborékok.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz gpbenedek #51366 üzenetére
Ha a képre alapozod, akkor szerintem az inkább egy LM kosár lesz, a Reneka kisebb.
Ugyan nem nekem szólt a kérdés, de egy gondolatot megosztanék a Renekával kapcsolatban. Mostanában én is elkezdtem hosszabbra engedni a lefolyásokat (35-40s) 1:1.5 körüli aránnyal. Az utóbbi időben LM Strada 17g-os szűrőt használtam, de mivel azzal ereszt a nyitott kar, így - szerencsémre - újra előkerült a Reneka.
A hosszabb csapolásoknál szerintem sokkal toleránsabb. A Stradánál jóval nagyobb felületen égett meg a pogácsa, mindig volt egy keserű mellékíz. Ha pedig annyira levittem a hőfokot, hogy ezt kiküszöböljem, akkor meg már nagyon alulkivonatolt, savanyú lett a végeredmény. A Reneka ilyen szempontból sokkal toleránsabb (itt legfeljebb a pogácsa alsó pereme sötétedik túlzottan), viszont ennek oltárán a testességből kellett feláldozni. Talán a fragola-féle átfolyási mennyiség szabályozással még ezt is lehet korrigálni, vagy a Stradát versenybe hozni (azért jó lenne az a testesség).
Szerk.: jól tudom, hogy a Pavoni és a Caravel szűrők formája arányaiban eltér az átlagtól, vertikálisan kicsit nyújtottabbak? A Renekával tapasztaltakon elgondolkodva lehet annak köszönhetően toleránsabbak.
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz gpbenedek #52906 üzenetére
Helló!
Én linkeltem be ezt a mod-ot anno. Gratula, hogy meglépted!
Kíváncsian várom a tapasztalataidat ezügyben.A videón nagyon szépen, egyenletesen épül fel a nyomás kb. 10 mp alatt.
Itt melyik tartály volt aktiválva? A csapolás alatt a vízhőmérséklet stabilitására hogyan hat a tartály?
Gondolok itt arra, hogy a kis űrtartalmú bojlerben + a rézcsőben levő víznek fel kell töltenie a tartály(oka)t is vízzel, ami elméletileg hat a csapolás alatti vízhőmérsékletre is.[ Szerkesztve ]
-
mézespálinka
senior tag
válasz gpbenedek #53346 üzenetére
Na, az lehet, hogy a csőben van. Jól sejtem hogy a gőzkar "végére" kéne kerülnie?
Csináltam videót: [link]
A gőzös (2.) részhez hozzátenném, hogy egyrészt most jóval-jóval több gőz jött mint amikor eddig próbáltam.... nem tudom miért. Mindig így csinálom, hogy mikor gőzölésre kész a gép, akkor ugye egy kis vizet ereszt (ezt pohárba), aztán elzárom és picit várok, majd indul a gőzölés - ilyenkor nem jön ugye már víz belőle - . Ennyi gőz "elég" egyébként? -
soldier2
őstag
válasz gpbenedek #57598 üzenetére
A nyomáskapcsoló az új gépekben ugyanezt szolgálja. Az egyetlen gond, hogy a beszorult levegőt kézzel kell kiengedned (ha csak nem veszel egy megfelelő szeleppel ellátott kupakot.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz gpbenedek #57598 üzenetére
"Shot előtt nyilván adni kell neki egy kis löketet, hogy meglegyen a kellő nyomás&hő."
ha jól értem, akkor van egy külső pid boxod, meg valahol méred a vízhőt a gépben, meg méred a fejhőt is? szép! el ne engedd a témát addig, amíg ki nem méred mindenhogyan. ha shot előtt adni kell még neki, akkor miért nem állítod magasabbra a hőfokot a pid-en?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
válasz gpbenedek #57617 üzenetére
Amikor lehűl a bojler, csökken benne a nyomás. Vagy felemeli a kart és levegőt szív, vagy a rossz tömítéseken szívja meg magát. Ez nyomáskapcsolós gépen hamisan magas nyomást jelez, és lekapcsol a nyomáskapcsoló, még nem elég meleg bojlerrel. A nyomáskapcsoló nélküli ős Pavonikon ez nem gond
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
sortiefish
csendes tag
válasz gpbenedek #59063 üzenetére
Hogy ne hinném el csak nem jól fogalmaztam.
Azért foglalkoztat, mert amit leszedtem is nagyon ridegnek tűnt meg a mostani is elég rideg amire lecseréltem az előzőt a kar is nehézkesen megy fel és le Gondolom az sem mindegy, hogy 9mm vagy 8,5mm pláne, ha a gyári meg egy 3. méret.
Kösz a tippet újra megnéztem és a most találtam a Danetti-nél is gyárit."Most találtam egyet gyorsan lehet, hogy ez az eredeti még nem találtam infót erről. Árban viszont ez kerül a legtöbbe. Bár ez nem tudom ad-e bármennyi többletet hozzá."
Arra gondoltam, hogy azon kívül, hogy hivatalos alkatrész forgalmazó nem találtam infót arról, hogy eredeti vagy nem. Önmagában meg, hogy többe kerül nem győz meg, hogy jobb is, ha eredeti akkor nyilván jobb. -
Csápájev
őstag
válasz gpbenedek #59110 üzenetére
Oké,akkor maradjunk annyiban,hogy aki szeretne beszállni az Újabb víz tesztbe, ami most már kávé teszt lenne, azok jelezzék nekem privátban!
És közösen meg kéne állapodnunk az új mérések körülményeiben is.
Mennyit álljon a bojlerben és jók-e ezek a gépek,amik a tesztben szerepelnek.
Én a csapvizet nem méretném be megint és talán elég 24 óra bojlerben állás.[ Szerkesztve ]
-
Csápájev
őstag
válasz gpbenedek #59118 üzenetére
Rézről is kérdeztem pár mondatot, mert elvileg a túlzott réz bevitel pl Wilson-kórt okozhat.
Szakértő ismerősöm azt mondta a rézhez eléggé hozzászokott az emberi szervezet az évezredek folyamán,mióta rézből készült eszközöket használunk,ezért is van,hogy 2 mg/liter csapvízben a réz határérték, a réztől különösebben nem kell félni.
Az én gépemben is volt rézcső, réz vízterítő , így kaptuk a 0,273 mg/liter eredményt a rézre.Ja és köszi mindenkinek a gratulációt
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz gpbenedek #60384 üzenetére
Ezt meg tudom erősíteni, hogy egész finom eszpresszó(-szerű) kávét tud készíteni a Saeco Poemia jó őrlővel.
Mostanában rászoktam, hogy reggel egy kis vitaminosdobozba őrlök az Atommal kb 16-20 gramm
Lavazza caffé espresso-t és a melóhelyi Saeco Poemián lefőzöm napközben. Jól lenyomkodom a műanyag tamperrel és kb. 1:2 aránnyal csapolok.Így több legyet ütök egy csapásra, mert egyrészt a reggeli presszóm a friss őrleményből készül, másrészt a pangót sem megy a kukába (természetesen a 16-20 g-nak csak egy kis része a pangó), harmadrészt fincsi kávét iszom a melóhelyen is.
-
John3:16
csendes tag
válasz gpbenedek #60404 üzenetére
Az a vicces, hogy a melóhelyen 5-ből 4-szer én kapcsolom be aznap először a Saecót és 2-3 perc felfűtés (közben 20-30 mp "fűtőcsapolás") után már csapolok is.
Tapasztalom, hogy friss, jó minőségű kávébab és jó őrlő mellett egy szerényebb képességű presszókávéfőzővel is elfogadható minőségű eszpresszót lehet készíteni.
Tényleg a bab és a daráló a legfontosabb, na.
[ Szerkesztve ]
-
vTamas35
csendes tag
válasz gpbenedek #60437 üzenetére
Talán a különböző igényeknek megfelelő gépkategóriákkal lehetne még kiegészíteni. Gyakori, hogy az új érdeklődőknél megjelenik igényként, hogy többnyire tejes italokat fogyasztanak, legyen arra is alkalmas a kávéfőző. Itt az ajánlott GC még elboldogul, de ha a családban egyszerre többen is kávéznak, esetleg gyakori a vendégsereg, akkor érdemes lehet megemlíteni a többi kategóriát is.
Tejes italoknál a tökéletes espresso elkészítése mellett, fontos a tökéletes tejhab elkészítése is, lehetőleg a csapolással egy időben, vagy azt követően a lehető leggyorsabban. (A megfelelő minőségű tejhab krémes állagú, mikro buborékokkal „dúsított”, kinézetre talán a festék állagára hasonlít, megtapad a kiöntő falán, nincsenek benne szabad szemmel látható, nagyobb buborékok, latte art öntésére alkalmas.)
Egy kazános gépek (single boiler dual use):
Leggyakrabban ajánlott gépek a kategóriában: Gaggia Classic (2015 előtti), Rancilio Silvia
Ez a kategória a legjobban elterjedt belépő szinten, ami a többséget teljes mértékben kiszolgálja némi tuning kíséretében (rézcsövezés, PID, előáztatás stb.). Jellemzően egy kis kapacitású (2-3 dl) kazán található benne, ami egy külön kapcsoló segítségével tudunk „gőz” funkcióra állítani, majd a megfelelő hőmérséklet elérése után gőzölésre használni.Előnyei: árban a leginkább elérhető, espresso készítésére kicsi tuninggal tökéletesen alkalmas, az ajánlott gépek szabvány 58mm fejjel rendelkeznek, kiegészítők széles választékával használhatóak.
Hátrányai: egynél több tejes ital készítésénél már sokat kell várni, játszani a gőzöléshez megfelelő hőmérséklet eléréséhez, majd a következő csapoláshoz visszahűtéshez, újrafűtéshez… A hőstabilitása rézcső-tuning nélkül, az alacsony űrtartalmú kazán miatt nem túl jó, gőz kapacitása alacsony (ami kezdőknek, egy tejes ital készítésénél még előny is lehet, mivel több idő áll rendelkezésre a tej textúrájának kialakításához, nehezebb elrontani).
Hőcserélő gépek (heat exchanger, HX):
Itt már szélesebb az ajánlott gépek listája, inkább gyártókat írnék a teljesség igénye nélkül: Rocket, ECM, La Scala, Nuova Simonelli… (Árban az ugrás használtan is alsó hangon +100.000 Ft az előző gépekhez képest.)Itt is egy kazánról beszélünk, de teljesen más működési elvről. A kazán átlagosan 1,5-3 liter kapacitású, mindig gőzölésre kész hőmérsékleten, nyomáson tarja benne található vizet. A csapoláshoz szükséges hőmérsékletet úgy éri el, hogy a víztartályból érkező hideg vizet egy rézcsövön keresztül vezeti át a forró víztartályon megadott idő alatt. Általában Faema E61 fejjel szereltek (4kg-os réz fej, amelyben forró vizet keringet a rendszer, így tartja ideális hőmérsékleten csapolás közben).
Előnyei: egyszerre lehet csapolni és gőzölni, egymás után többször is, nincs minőségi romlás a cremánál, vagy a tejhabnál a várakozás miatt, remek hőstabilitás, minőségi anyaghasználat, minimális odafigyeléssel, karbantartással évtizedekig elketyegnek.
Hátrányai: az ideális csapolási hőmérséklet beállítása „manuális”, PID beépítésének a rendszer működése miatt igazából nincs értelme. A megoldás a pontos hőmérséklet beállításához egy fejhőmérő beépítése szokott lenni, ahol a kívánt hőmérsékletet a hűtőcsapolás hosszával állítjuk be (pacsálós és plusz pár másodperc). Kiválasztásánál oda kell figyelni, hogy mekkora hely áll rendelkezésre a konyhapulton (nem kicsik)...
Két kazános gépek (Double boiler):
Ugyanazon gyártók magasabb árkategóriás gépei, plusz ahol a pénz már tényleg nem akadály: La Marzocco (Linea Mini, GS3), Slayer és társai…Két külön kazánnal szereltek, egy nagy kapacitású a gőz, egy kisebb pedig a kávé számára. Általában a kisebb kazán alapból PID vezérelt, magasabb árfekvésben már az előáztatást, illetve a csapolás közbeni nyomásprofilt is lehet állítani.
Előnyei: egyszerre lehet csapolni és gőzölni egymás után többször is, nem kell tuningolni, hűtőcsapolni, esőtáncot járni, minden paraméter finomhangolható. A szabályozható paraméterek használata miatt remekül reprodukálható a kívánt eredmény nagyobb erőfeszítés nélkül.
Hátrányai: Drága…
Ui.: A megfelelő espresso gép kiválasztása során, a költségvetés tervezésénél úgy érdemes kalkulálni, hogy a darálóra fordított összeg közelítse meg, vagy mutasson túl a kávégép áránál. Nagyobb esély van a jó kávéra egy minőségi daráló / átlagos kávéfőző kombóval, mint egy gyenge daráló / minőségi kávéfőző párossal.
[ Szerkesztve ]
O1G
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen monitort vegyek?
- HP ProLiant MicroServer Gen8
- Helldivers 2 (PC, PS5)
- Milyen TV-t vegyek?
- Gördeszka topic
- Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox Series X|S
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- További aktív témák...