-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
celf
őstag
Hi!
Esetleg vízhőmérőt nem tudjátok hol lehet a "legjobbat" venni, ami drótos, digitális, lehetőleg pontos, keveset késik a méréssel és a belvárosban kapható? Minél kedvezőbb ár/értékben.
Aeropresshez kéne. Egyenlőre csak érzésre öntögetem a forrás után 10-20 másodperccel a vizet.
Másik kérdés még aeropresshez: azért vettem ezt a kávégépet, 1.5 év Brikka után, mert nincs csak kézi őrlőm, és annyira nem konzisztens az őrlemény, hogy sokszor nem tud mit kezdeni a kotyogós vele. De a kávébabtól is függ, hogy a Rhino végül milyen őrleményt tud produkálni, aztán a sorban jön a Brikka bizonytalansága.
Szóval az aeropress elvileg nem olyan kényes a grindre, ez volt a beruházás mögötti indok.
Jelenleg ízre nagyon meg vagyok elégedve vele, annyi, hogy kicsit mindíg túlhigítom. Nekem az espresso lenne a zsánerem, de beletörődtem, hogy olcsón, egyszerűen otthon nem fog összejönni.Illetve még fémszűrő a következő lépés.
az Able szűrők nem olyan szimpatikusak, az IMS 150 mikronos illetve az S Filter lenne jó, ahogy elnéztem, de utóbbi már nem kapható valamiért, helyette viszont van egy "Mesh" nevezetű szűrő, ami ugyanúgy néz ki és 3000 Ft-ért lehet venni.Ezekkel vannak esetleg tapasztalatok, illetve, hogy Budapesten hol lehet az utóbbit kapni?
köszi a segítséget
[ Szerkesztve ]
-
celf
őstag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #33467 üzenetére
+(#33466)
nagyon köszi a tippet, ez jól néz ki!French presst bevallom, nem kóstoltam még, de valóban azt olvastam, hallottam, hogy egész más, zaccosabb, kevésbé áttetsző az eredmény vele.
Nem igazán tudom, hogy a letisztultabb vagy a testesebb állag jön be ezt még mindenképp meg kell vizsgálnom! Brikka, kotyogóssal sokszor alulextraktált volt a kávé, szerintem pont a kéziörlős, nagy szemcseméret miatt. A másik végletet pedig a túl finomra őrölt kávéval sikerült produkálni, mivel nem volt képes a Brikka, csak a 100 fokos gőzt átpréselni a kávén, így került bőven zacc is a pohárba, nem beszélve a zavaros, keserű, íztelen kávéról.
Szóval ehhez képest számomra egy fémszűrős aeropress is lehet end of the line top quality koffieAz Able standard szűrőre írták azt egy review-ban, hogy nagyon "bald", a Fine-ra pedig, hogy kellemes, míg a papír filterre, hogy kiszűri nagyon az ízeket. Az IMS Superfine nyert szerintük.
Ahogy elnéztem, az Aeropress papírfilter olyan 10-15 mikronos méretet enged át. Ezek a szűrők a mindenhol használt, általános kávéfilter cone-okból vannak kivágva tulajdonképpen. Legalábbis az Aerobie oldala szerint.
Van még ez a Kaffeologie S filter, ami olyan 61 mikron felett szűr, csak nem igazán kapható már. Ahogy elnéztem, a Mesh
filter tulajdonképpen ugyanez, vagy hasonló.Én leginkább erre az utóbbira hajlok, a 3000Ft-os ára, a jó szűrő képessége és az elérhetősége miatt. Mondjuk jobban örülnék, ha bp-en be tudnék sétálni valami boltba, megvenni személyesen.
Nemsokára meglesz mindensetre a szűrő és a hőmérő is!
Jelenleg amúgy a Lumen közepesen pörkölt kávéját fogyasztom. Relatíve olcsó és jó minőség szerintem. Ez épp egy 100% arabica, Hondurasból. 2100Ft /250 gramm.
Ismeri valaki őket?Üdv és köszi még egyszer a tippet!
[ Szerkesztve ]
-
celf
őstag
Találtam egy érdekes cikket a víz lágyításával kapcsoltban. mármint azért érdekes, mert egy részen a forralást mint vízlágyító eljárást említi. Ez igen érdekes, mert így az AP-hez nem is kéne lágyítani a vizet, hiszen ott a vízforraló ezt megteszi helyettünk...
Táblázatot most nem fogok tudni csinálni, időhiány miatt (vizsgaidőszak), de amúgykb valahogy így néz ki:
IMS 200 mikronos
IMS 150 mikronos
IMS 35 mikronosS-filter 60 mikron körül
Mesh Filter ? szerintem 40-70 mikron között lehet, vagy talán ugyanaz mint az S-filter
Papírfilter 20 mikron
Ja és az Able Standard és Fine megint nincs info, de a Standard ránézésre kb. egy Brikka filteréhez hasonlít, a Fine meg az IMS 200 mikronos filtere felett lehet, ha saccolnom kéne.
[ Szerkesztve ]
-
celf
őstag
válasz Deadzone41 #33581 üzenetére
Az íz miatt lenne fontos természetesen
A birtás részhez ami még érdekes, hogy vajon azért kell cserélni a szűrőt, mert nem szűr egy idő után, vagy mert felszaporodnak benne a mikrobák. Én már az 1 hónapig magában álló, nedves filteren sem folyatnám át az ivóvizemet. Ugyanakkor, ha felforralja az ember, a mikroba gond megoldódik. Viszont akkor felmerül a kérdés, hogy miért is kéne egy hónap után cserélni a szűrőt.
[ Szerkesztve ]
-
celf
őstag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #33582 üzenetére
Nincs mit
Amit még elfelejtettem, hogy sok helyen azt írják, a Mesh és az S filter a kialakításuk miatt könnyebben tisztítható. Ugyanez igaz kell legyen az IMS 35 mikronos filterjére is, mert az is fémszálakból van szőve, tehát a kialakítását tekintve inkább egy háló, mint perforált fémlemez. Állítólag könnyebben le/ki lehet mosni róla a zaccot, viszont a lyuggatott fémlemezekbe bele tudnak szorulni szemcsék. Ez utóbbit a brikka szűrőjével kapcsolatban tanúsítani tudom. Néha a fürdőszobai zuhanyrózsa fejét "vágó üzemmódra" átállítva tudtam csak kiverni a szemcséket a szűrőből. Az Able, stb. AP szűrős infókat viszont csak olvastam.
[ Szerkesztve ]
-
celf
őstag
megint aeropressel és úgy általában kávéfőzéssel kapcsolatban lenne pár kérdésem:
1: miért nedvesítik át előre a papírfiltert? hogy odatapadjon az kupakhoz?
2: ma megkérdeztem egy baristát az egyik újhullámos kávézóban, hogy szerinte mi a legkissebb mennyiség, amit AP-vel még el lehet készíteni, és azt mondta 2dl. szerintem ez úgy ahogy van hülyeség. de javítjsatok ki, ha tévedek. én kb. 8-9cl-t simán csinálok úgy, hogy jól extraktálódik a kávé.
3. ha a szemcseméret nagyobb, kb. mennyivel dobja meg a főzési időt?
4. 17g kávé a "standard" egy személyes adag?
5. most akkor tényleg, hány fokon kéne főzni a kávét. AP használatija 85 fokot mond, baristák 91-92 fokot mondanak. Olvasni olyat, aki 65 fok felett nem is főz mert keserű lesz.
-
celf
őstag
-
celf
őstag
Pár tapasztalat az Aeropress kevésvé felhigított kávé + vízhővel kapcsolatban:
Sajnos a 92 fokos víz azonnal lehűl 7-8 fokot, amint az AP-be beleöntöm. Így kb. 82-85 fokos, majd pár másodpercen belül 78-79 fokos vízben "fő ki" a kávé, hacsak nem öntöm föl utólag még forróvízzel.
Az aeropress műanyag falán kívül maga a 17-18g darált kávé is lehűti a direkt, tervezetten kevesebb, 7-9 cl, 92 fokos vizet. Abban az esetben, ha 2 személynek csinálok kávét, 34g kávéból, már jobbak az arányok, viszont így is sokat hűt a vízen a kávé. De mondom, utóbbiból jobb végeredmény született.
Ha meg lobogó vizet öntök a darált kávéra, akkor először túlfőzi a kávét, aztán hirtelen lehül, és a maradék kávét nem főzi ki.
Ez így sehogysem jó
[ Szerkesztve ]
-
celf
őstag
válasz Deadzone41 #33966 üzenetére
igen, az időn kell növeljek végül, kérdés, hogy mennyivel.
zolnagy: előmelegítve csináltam én, pont ezért, sajnos nem elég ezt elvégezni, ha a fokokat nézem így is 6-7 fokos csökkenés van.
az a vicces, hogy ilyen alapon a rezsón is csinálhatnék kávét egy alumínium csajkában, amit legalább folyamatosan a kellő hőmérsékleten tudnék tartani, és miután lefőtt, önteném csak bele az aeropressbe.
és így a v60 is érthető, hogy miért "jobb" amúgy sokak szerint, hiszen ha azt nézem, hogy állandóan utánaöntik a kellő hőmérsékletű vizet, sokkal egyenletesebb körülmények között fő le a kávé..
-
celf
őstag
válasz Bazsee71 #33973 üzenetére
Nekem az a tapasztalatom a Brikkával és a kéziőrlővel, hogy ha mindíg más fajta kávét vesz az ember, az őrlő is mást fog produkálni, ugyanazzal a fokozattal.
A legutóbb vásárolt kávét a legfinomabb fokozatra állítva sem tudta átfőzni a Brikka. De a Bialetti rozsdamentes kotyogós sem.Szerintem Brikkához elengedhetetlen a megfelelő méretű őrlemény és a homogenitás, különben teljesen kiszámíthatatlan az eredmény. Tehát (szerintem) a legjobb, ha egy ismert kávét előre leőröltetsz egy profi őrlővel, esetleg boltban vagy kávézóban. Igaz, így nem lesz a legfrissebb a kávé.
Vagy esetleg veszel a 10-15k-s Brikkához egy 1000 dolláros őrlőt otthonra... :S[ Szerkesztve ]
-
celf
őstag
Vicces pohár brewed kávékhoz, vagy tripla-espressohoz
-
celf
őstag
válasz vendingo #33980 üzenetére
szerintem a brikkához visszamenni maximum vészhelyzet esetén lehet... AP minden tekintetben felette áll, úgygondolom. főleg fémszűrővel.
mert mi van, ha kitör a zombi apokalipszis, és nem lesz többé áram... egy idő után elfogynak a papírszűrők, és akkor majd milyen jól fog jönni a fém.. -
celf
őstag
válasz Daneeka #34077 üzenetére
szerintem alulextraktálhattad az előzőt. túl hamar átnyomtad rajta az "aeropresso"-s megoldással a vizet. ezért mondják szerintem egyesek, hogy nem lehet vele espresso mennyiségű kávét csinálni, ilyen kevés víz egyszerűen túl hamar lehűl.
amúgy megvilágosodtam, egy olyan elektromos vízforraló kéne, ami képes fix 88-90 C°-n tartani vizet 1-2 percig, úgy, hogy a kávét csak akkor ereszti rá a vízre, amikor eléri a víz a kellő hőfokot. Amikor letelik az idő, a szmötyit bele az Aeropressbe, és lehet leszűrni.
De, hogy az aeropress nem alkalmas kávéfőzésre max szűrésre, az egyre világosabb.
-
celf
őstag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #34063 üzenetére
szerintem abból a szempontból van értelme összehasonlítani, hogy mindkettővel lehet nagyjából ugyanolyan állagú (sűrűségű) kávét csinálni, csak a kotyogós amikor nem alulextraktál, akkor 95%-ban megégeti a kávét, kivéve, ha épp minden stimmel, milliliterre pontosan raktál bele megfelelőkeménységű és hőmérsékletű vízet, megfelelő méretre darált és fajtájú kávét, stb.
aeropress ezzel ellentétben megégetni nem nagyon fogja a kávét, ami már óriási előny szerintem.tehát ha azt nézed, hogy mind a kettő nagyjából ugyanolyan kávét csinál és a 10-15k-s kávéfőzők közé tartozik, akkor azért egymás mellé rakhatók nem egy műfaj, de azért közelebbi rokonok, mint egy karos vagy egyéb kávégép imho!
[ Szerkesztve ]
-
celf
őstag
válasz Daneeka #34102 üzenetére
én most rontottam el egy kört
Rhino kézivel legkisebb szemcseméret, 17g coffee, 80ml víz, 84 fok, 3 perc, előmelegített keverőkanál+AP, és végeredménynek egy alulextraktált lötty.
ok,még így is jobb mint egy átlag Brikka, de na...több kávé kell és több víz.
esetleg tudja valaki, h AP-el, 20-24g kávéval, 120-140 ml 85 C-fokos vízzel nagyjából milyen koffeintartalmú lesz a kávé? biztos függ a fajtától is mondjuk..
[ Szerkesztve ]
-
celf
őstag
Sziasztok!
Nem tudtok veletlenul a belvarosban (deak, astoria, kalvin, oktogon, blaha) olyan boltot, ahol britaba lehet szurobetetet venni?
mediamarkt? se dm-ben, se kis tescokban nem arulnak sajna.Masik: Has Bean koffikrol mi a velemenyetek? Vettem egy csomag Jabberwocky-t Aeropresshez, es finom, finom, de ugy erzem, valami hianyzik az izebol. Lehet csak odakepzelem ezt a hianyt. T&P-ban ittam egy duplat masik fajta Has Beanbol, es ott is eszrevettem ezt.
-
celf
őstag
Látom kicsit lecsengett ez a víz-vita.
Brita szempontjából annyit szeretnék hozzátenni, hogy Aeropress 35g Has Bean Jabberwocky kézi rhino őrlővel legfinomabb méretűre őrölve + 220ml Britás víz, 92 fok, 2:15 másodperccel, eredmény: sokkal savanyúbb kávé mint csapvízzel.Hogy a desztvíz/alacsony ásványianyag tartalmú víz káros vagy nem káros: ez nagyon érdekes kérdés. Tényleg az az orvosi álláspont, hogy *elviekben* a desztvíz lassú méreg. De nem hallunk tömeges mérgezésekről sem. Bár epidemiológiailag azért még van idő, hogy befusson pár jó kis krónikus betegség. Szóval soha ne mondd, hogy soha
Pár pro és kontra:
1. a szervetlen anyagok tényleg nehezen vagy alig szívódnak fel a bélcsatornából. lásd a rossz minőségű kálcium forrásokat. Ha valamilyen aminósavhoz van kapcsolva a kálcium, máris sokkal jobb a biológiai hozzáférhetősége.
2. meg lehet nézni, hogy húsokban, zöldségekben, magvakban mennyi ásványianyag tartalom van tipp: nutritiondiscount.self.com
3. érdekesség, hogy ha jól emlékszem, pl. túlélő szakértők sem tanácsolják pl hogy hegyi forrásvízből a túl sokat igyunk, mert alacsony az ásványianyag tartalma a víznek és kifáradáshoz vezethet. nyilván túlélési körülmények között, alacsony tápanyag meg ásványianyag bevitellel
4. dietetika szakon a semmelweis egyetemen alig foglalkozna ezzel. tanára válogatja, hogy A-t vagy B-t mond.
5. orvosok amúgy végképp szarnak rá, kivéve, ha kutatóorvos/vegyész emberről van szó, akinek ez a kutatási területe. Be lehet iratkozni a semmelweis könyvtárba, az egyegemnek rengeteg orvosi folyóirathoz van előfizetése. go ahaeadVan egy érdekes doku: Slingshot. A segway feltalálója csinált egy víztisztító rendszert ami forralós technikán alapul. Coka Cola Company azóta átvette a technologiát, cserébe elviszi a világnak azon részére, ahol nincs rendes ivóvíz. Nyilván azok az emberek örülnek, hogy ihatnak egyáltalán, de az éhezés ott is ugyanúgy jelen van. Rengeteg ember kellett volna meghaljon azóta elektrolit hiányvan.
[ Szerkesztve ]
-
celf
őstag
avx-ről fog valaki mostanában rendelni valamit bp-re?
betársulnék, ha nem gond szeretnék egy Mesh-t venni, AP-hez.
3000-be kerül, és még 6000 hiányzik az ingyenes postázáshoz[ Szerkesztve ]
-
celf
őstag
"Brita szempontjából annyit szeretnék hozzátenni, hogy Aeropress 35g Has Bean Jabberwocky kézi rhino őrlővel legfinomabb méretűre őrölve + 220ml Britás víz, 92 fok, 2:15 másodperccel, eredmény: sokkal savanyúbb kávé mint csapvízzel."
Új próba volt. Megint ugyanaz a végeredmény. Jabberwocky mintha kettévált volna. Egy savas, vékony íz felül és egy csümölcsös alsó rész, de a kettő között semmi testesség.
Lehet, hogy a Britás víz miatt a megváltozott ásványanyag tartalommal már alacsonyabb hőfokú víz is elég lenne? Talán túlextraktálódik a kávé. Nem tudom, de ki fogom most próbálni egy másik, olasz pörkölésű kávéval, és egy sötétebb Lumenes kávéval is. Lehet azoknak meg jót fog tenni.
-
celf
őstag
szar ez a Has Bean.
Sokadjara probalom (T&P), plussz AP is, Jabberwocky volt de ugyanaz mindegyiknek baja. Valahogy laposak. -
celf
őstag
sziasztok, nem tudtok hollandián belül Den Haag, Leiden vagy Den Bosch városokban jó kávézókat? Innék is vennék is kávét amíg most pár napig arra járunk.
-
celf
őstag
Sziasztok, eladó az alig használt Bialetti Musa 2 cup kotyogósom. Bárkit érdekel, írjon
-4000Ft
Képek itt -
celf
őstag
sziasztok!
aeropresshez gondoltam venni egy hőmérős gooseneck kancsót. Ami nem túl nagy, de mutatja viszonylag precízen a hőfokot, és úgy is tudja tartani, de a "bang for the buck" kategóriában keresnék.
37-ért láttam a barista szaküzlet oldalán, de az kicsit batár a kis konyhámba, és cseppen nekem drága is. max 30-32 a keret.igazából csak meguntam, hogy méricskéznem kell ikea hőmérővel a vizet, ha ugyanolyan eredményt akarok.
-
celf
őstag
a legalapabb Baratza szerintetek milyen egy Rhino kézi őrlőhöz képest ha őrlés egyenletességről van szó?
És mennyi karbantartási melót kíván egy ilyen kis elektronikus őrlő?
-
celf
őstag
kerestem kisméretű elektromos őrlőt a topikban, és ezeket találtam:
Baratza Encore
Cuisinart
GraefEsetleg tudtok másfélét, ami azóta megjelent, ezeknél mégolcsóbb és ami unimodálisabb őrleményt ad?
Aeropresshez kéne. Nem Chemexhez / V60-hez.
Az a lényeg, hogy
-megspórolja a kézimunkát, amit a Rhino kézi őrlővel kell lenyomnom
-kicsi legyen
-olcsó legyen
-nembaj, ha szép is kicsitvan most ilyen őrlő? használtan sem nagyon találok a fentiek közül
-
celf
őstag
válasz kozsy18 #55106 üzenetére
nagyon jó, köszi!
Amúgy ez az őrlő hogy viszonyul a többi kis őrlőhöz, ha magát az őrlő fejeket nézzük?
Nekem alapvetően konzisztencia kéne, az őrlemény finomsága nem fontos, mert nem espressohoz lesz.Lényeg, hogy amit őröl, az legyen unimodális amennyire csak elvárható ezen a szinten (35-45k HUF)
-
celf
őstag
Bluebird roastery-rol vannak tapasztalatok?
nem sokat irtatok eddig rola a topikban valo kereses szerint -
celf
őstag
Van esetleg valami móda arra, hogy kiszámítsam, mennyi koffein lesz egy 25g kávébból, aeropressben, 115ml
kb. 92 fokos vízzel, 4 percig főzve?Bármilyen kalkulátor, vagy iromány, információs forrás erre?
-
celf
őstag
Bluebird Roastery-vel kapcsolatban vannak tapasztalataitok?
-
-
celf
őstag
szerintetek van valamilyen olcsó, könnyen kivitelezhető módszer arra, hogy összehasonlítsa az ember két különböző daráló örlemény minőségét?
valamilyen optikai módszerre gondolok.
üveglap és nagyító? vagy hogy lehetne ezt...
-
celf
őstag
esetleg tudjátok, hogy mi a különbség e-között és a Catler 8010 között?
-
celf
őstag
Sage Dose Control
Remelem ez mukodni fog...
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Trollok komolyan
- Cipő topic
- Kedvenc zene a mai napra
- EAFC 24
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Facebook és Messenger
- Mobil flotta- ajánló keresés belépéshez
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Rövid előzetesen a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- További aktív témák...