-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bl4ze
veterán
Kicsit keress rá itt a fenti keresővel az "automata" szóra.
Meglátod kevés van ami jó, megbízható és nem fogod javításra a gatyádat rákölteni, és nem egy vagyon.Ami egész jó szokott lenni, Saeco úgymond valahogyan ajánlott :
[link]Ebben a fórumban a karos gép+daráló a húzó, automata kevésbé.
Profi automatás topik a Kávékorzón van.
Talán Fragola kartárs pont árul egy szervízelt, tip top Saeco-t. Keress rá erre is.
[ Szerkesztve ]
.:. bl4ze .:.
-
mester6
tag
Gondolom ez egy automata kávéfőző lehet. Le perkálod a tulajnak mondjuk 40 kávé árát , ezért ő beállítja, hogy 40 adag ki van fizetve és mehet . Credited,másképpen hiteled van 40 kávéra. Ha ez elfogyott akkor megint be kell állítani a "creditet" és a használhatod. Persze a beállított értékről visszaszámol, míg aztán megint elfogy (lefogy)a credit.
Olyan mint a feltötős villany óra. -
-
Gravity1234
tag
Szia!
En durvan masfel honapja vettem a gepet + daralot, elotte tobb honap informalodas elozte meg. (nalam csak az uj jott szoba, hasznalt nem) es en a sok-sok info, beszelgetes alapjan ezt vettem:
Lelit Anna PL41TEM Espresso Kávéfőzőgép
PID-es digitális hőmérséklet szabályzóval.
Itt lathatod is: [link]Daralo pedig ez lett:
Lelit Fred PL043MMT daráló.
[link]Maximalisan elegedett vagyok, nagyon finom kavekat iszunk es igyekszem minden nap tanulni, fejleszteni magam es kostolgatni, mert hiaba a sok leiras egy-egy frissen porkolt kaverol, szerintem az csak akkor dol el hogy izlik e ha lefozod es megkostolod. Ami nagy elony ebben az egesz eszpresszo vilagban hogy otthon nagyon profi modon tudod valtoztatni a csapolasaidat, homersekletet, mennyiseget, orlemenyt, ezaltal mas es mas izvilagot elerni.
G.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
Gravity1234
tag
-
Surda-
őstag
Az előre őrölt kávék presszó gépbe nem jók, nem lehet őket megfelelően tömöríteni, a 9-10bar nyomás átlövi őket, egy vizes löttyöt kapunk.
Ha szemes kávéról beszélünk,akkor is nagyon ritka a boltokban a jó minőségű és legfőképpen a friss kávé.
Többségük évek óta raktárakban pihen télen nyáron és hiába a szelepes zacsi, "megdöglenek".
Ezért szoktunk hazai pörkölőt ajánlani vagy bármilyen olyan forrást,amelyről tudjuk,hogy friss a kávé, nem öregebb pár hónapnál."Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
Surda-
őstag
Néha látok itt embereket,akik írják,hogy kifogtak jót,nem tudom, nekem nem sikerült, vagy csak tényleg nagyon ritkán.
Úgyhogy inkább rendelek, mert "a legdrágább kávé az,amit nem iszol meg" by Ronin és ezt osztom.
Sajnos ez ilyen macerás, mint ahogy sajtból, sonkából is a prémium minőséget mindenhol keresni kell...[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
DVB-T
tag
..én úgy tudom, de nem vagyok szakértője a dolognak, hogy az adott bolti kv-k általában a gyengébb minőségűek, amik a válogatás után megmaradnak, kvázi, amit a földről sepernek össze alkalom adtán, zsák aljáról, viszont jóval erősebb a kv belőlük..a drágább kv-k a válogatottak, "gyengébbek"/lágyabbak külön rendelősek, mert a felsorolt boltokban nincs nagyon rájuk kereslet.. Műhódas csatornán láttam erről egy műsort, nem tudom ez még így van-e..
-
soldier2
őstag
Használható, csak a friss jobb. Persze drágább is. Ha megvan a gép, a minőség szintjét te határozod meg, azzal, hogy mennyi energiát ölsz a tanulásba, és mennyi pénzt, utánajárást a megfelelő nyersanyag megtalálásába. Automata gépek nem képesek annyira kihozni a friss pörkölésű kávékban rejlő potenciált, ott kisebb a különbség.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Surda-
őstag
Sajnos ebbe muszáj energiát ölni, hiába veszel jó sütőt,attól még nem lesznek olyanok a benne készült ételek,mintha étteremben ennél.
Bialetti Brikkáról olvastál már?
Köztes megoldásnak ajánlják,ha szimpatikus az jó megoldás lehet.
Sajnos én még nem próbáltam."Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
soldier2
őstag
Ém próbáltam espressot készíteni Spar szemes kávéból az itthonifelszereléssel. Esztétikailag sikerült jól beállítani, de az íze olyan volt mint a büfés kávé íze. Az Omnia Reservek nem voltak rosszak, rendes omniát még nem próbáltam. Amire írod arra a Brikka lehet, hogy jobb. A szemes kávé sem szeret sokáig állni bontás után főleg nem.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Gravity1234
tag
Szia!
Ha nem is teszt, de az en kutakodasom idoszaka alatt felhalmozott tanacsok, irasok, idezve:
""Én egy Gaggia Baby Twin tulaja voltam két évig, ez alig valamivel tud többet, mint a sima Baby, kávéfőzésben kb semmi különbség a kettő között. Lelitet meg teszteltem pár hétig, van rálátásom a két gépre. Nálam már ott eldőlne a kérdés, hogy a Lelit réz kazános, a Gaggia pedig alu, bár azt hiszem az újabbak már acéllal készülnek, nem tudom, hogy amit néztél, abban melyik van. Egyforma előkészítés mellett a kapott eredmény tekintetében a Lelittel készült kávét ízesebbnek, finomabbnak éreztem, különösen a minőségi, SO kávék esetében. Használhatóság szempontjából szerettem a Gaggia programozható gombjait, mert az kényelmes és időtakarékos, ha nem kell végig öblítés - csapolás közben állni a gép mellett, mert az időzítő kikapcsol a megfelelő beállítások szerint. A Lelitben nagyobb a víztartály, meg jobb a hőstabilitása is. Ha most vennék gépet, én a Lelitet venném."
A haromjaratu es allithato OPV kerdesre:
"Úgy tudom mindkettő van a Lelitben, elég komoly masina az árához képest. Most hétvégén voltam tesztelésen Szegeden és bizony nem vallott szégyent a több ezer eurós gépek mellett sem.""Üdv,
Ezekben minden benne van ami kell, tehát OPV és 3 járatú szelep is".
"A PID egy hatalmas segítség a reprodukálhatóan jó kávék elkészítéséhez. Egy alap gépen a termosztát elég tág határok között kapcsolgat, nem vagyok szaki ebben, de +/- 10 fok is lehet a különbség a felfűtés kezdeti és végi stádiumához képest, ez pedig hatalmas ízbeli különbséget jelent ugyan annál a kávénál is. Nem beszélve arról, ha egyszerre több kávét készítesz, gőzölsz, stb, mert akkor szénné tudja égetni /különösen a Gaggia-k/ a kávét. Velem előfordult a Gaggia-val olyan eset kezdő koromban, /bár ebben az én tapasztalatlanságom is bőven benne volt/ hogy ledobta a kart a túlhevült víz a csapoláskor. Egyszóval szerintem, ha már eldöntötted, hogy veszel egy gépet, akkor ezt a pár tizest még szánd rá, mert így megkímélheted magad a lépcsőzetes fejlesztgetés többletkiadásaitól. Hidd el, tudom, mert én apránként fejlesztgettem, ami kb 2x annyiba fájt, mintha már az elején vettem volna egy rendes gépet, ami évekig kiszolgál.""Az 57mm-es méret a te esetedben, ahogy írod, semmit sem jelent. A kávé pont ugyanolyan ízű lesz, valóban, a kiegészítők választéka nagyobb az 58-as esetében. Ennyi. Abban igazad van, hogy a Media Markt-os kávéfőzőkhöz képest egy jó darálóval ledarált jó kávéból sokkal jobb kávét főz a kis Lelit is. Viszont. Az a nem mindegy, hogy milyen hőmérsékletű vízzel találkozik a kávépogácsa a csapoláskor. Ezt mindenki érzi, és pár hét alatt, ahogy lesz összehasonlítási alap, az is kijön, hogy az alacsonyabb hőfokon csapolt kávék gyümölcsösebb ízűek, a magasabban csapoltak meg csokisabbak. Eleinte persze mindenki a csokis-olaszos vonalat kedveli-keresi, de amint megkóstol néhány gyümisebb kávét, rögtön unalmasnak fogja találni a hagyományos vonalat. Egy jó pides géppel meg nagyon kijön az ócska és a jó minőségű kávé közti különbség. A helyedben inkább még gyűjtögetnék, és egyből a jobbat venném, mint hogy fél évvel a vásárlás után elkezdjek vakarózni, hogy bakker mégiscsak a pideset kellett volna venni. Különösen így van ez akkor, ha kóstolsz egy olyan kávét, amit pid-es géppel készítettek és rájössz, hogy mennyivel ízesebb az, mint amit pid nélkülivel lehet húzni. A másik meg, hogy a pidessel tudsz mindig ugyanolyat húzni, míg egy alap géppel teljesen lutri, hogy éppen hány fokos vízzel találkozik a kávépogácsa. Már 1 C fok eltérés is okozhat ízbeli változást a kávéban.""
Masik osszefoglalo az infok alapjan, pro/kontra:
Lelit:
+ Baby helyett biztosan ezt venném. Egyébként ha jót akarsz, a PID-es verziót veszed belőle. Ugyan 30 ezerrel több, de sokkal több lehetőséget ad a kísérletezésre. (nekem is ilyen van és nagyon nem bántam meg).
+ Az 57 mm-es szűrő annak hátrány, aki tuningolni szeretné a gépet, mert ebben a méretben nem nagyon van csúcsminőségű kosár, vagy felsőszűrő. Egyébként egyáltalán nem rossz, ami gyárilag benne van.
+ Lelitet is lehet pidelni, ráadásul réz bojleres, nem alu. Én használtam mindkettőt és a Lelit jobb szerintem.
- A pides Lelitről már több rossz véleményt is hallottam tulajdonosoktól, mivel ismerem jól, akik mondták, elhiszem nekik. Egyszerűen nem jó a pid benne, pontatlan és szűk határok között működik, ezenkívül a készülékház nem stabil, csavarodik, gyenge.
- 57mm-es szűrőhöz nem lehet kapni spéci szűrőket, amiket csak akkor fogsz lecserélni, ha nagyon belemerülsz a témába.
+ Lelit 57mm, réz bojler, szép dizájn (szerintem), profi gőzkar, cserébe nincs szűrővariálási lehetőség.Gaggia Baby
+ Az ipari méret 58. Abban a méretben sokkal nagyobb az alkatrész választék.
+ A Gaggiát utólag könnyebb tuningolni, ha hosszú távra tervezel, szerintem jobb választás. A hazai átépítő mesterek is jól ismerik, szóval egyszerűbb PIDelni, szűrőket csereberélni, stb. Megbízható, kiforrott.
- inkább a Gaggiát válaszd! Pid kell bele, anélkül nem biztos, hogy boldogulni fogsz és azt gondolod majd, hogy a Gaggia sem ad olyan eredményt, ami az igényeidnek megfelel. Úgyhogy szerintem Gaggia piddel, ez elég bolondbiztos ahhoz, hogy klasszik kávékkal mindig jó eredményt adjon.
- 58mm, szintén szép, bár nekem soha nem tetszett a GC, alu bojler, ultra gagyi gőzkar, cserébe szűrők tömkelege kapható hozzá.Remelem segit!
G.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
zolnagy
őstag
Nem bántásból írom, de ilyen bolti szemes kávéhoz én nem vennék espresso gépet. A fent ajánlott Bialetti brikka (v. mokka...stb) viszont elfogadhatót készít azokból is.
Az évek alatt az a tapasztalatom, hogy az espressonál a legfontosabb összetevő a jó és friss alapanyag (kávé). A többi is fontos (daráló, gép, gyakorlat), de ugye sz@..ból nem lehet várat építeni... -
Gravity1234
tag
Szerintem ez nagyon fontos amit irsz.
Neked kell eldontened mit szeretnel es csak utana nezelodni abban a temakorben.En kifejezetten szeretek szoszmotolni, szeretem a koritest a kavefozes korul, igy nekem az automata nem is adta volna meg azt elmenyt.
Aki napi 5 kavet iszik es 2 perc mulva a bogrejeben akarja latni ahogy kipattan a fejebol, annak az eszpreszozas nem is lesz jo. Nem lesz kenyelmes.A fentebb osszeszedett idezetek pontosan azt jarjak korbe amire kivancsi vagy, hisz en is ugyanezt neztem at.
Nekem azok alapjan .
80-20% ba billent a Lelitre a merleg.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
nemethsza
tag
Egyszerűbb az automatával? Igen.
Jobb a kofi a karos géppel? Igen.
Te észreveszed-e a különbséget? Passz.
Tartósabb-e a ros gép, mint az automata? Igen.
Olcsóbb-e szükség esetén szervizel/tet/ni a karost, mint az automatát? Igen.
Csak te tudhatod, mi ned a fontos minőség/kényelem/ár viszonylatabn? Igen.Nekem volt szuperautomatám (illetve van is, csan pihen), egy Talea Ring. Jó kávét adott. A mostan MSJ+GCpid páros jobbat ad. Más liga. De. Valóban, én is szivesen szöszölök reggel/délben/este, hogy jót igyak.... de az a gombnyomás a Taleánál..... utolérhetetlen. És persze, amennnyivel kényelmesebb, annyival gyengébb a minőség, és drágább a tervezhető avulás és horror szervíz miatt.
"Tanútt embernek párlya nincs!"
-
nemethsza
tag
Lelitről fogalmam sincs. Én inkább régigép párti vagyok 😊
Rendes daráló... Kinek mi az? Egy belépő szint, szintén használtban 25-30, újban cca. 45-től. Határ a csillagos ég, mondjuk szvsz. legtöbbünknek egy használt Mazzer untig elég (örök élet +két nap), azt cca. 80-tól ki lehet fogni."Tanútt embernek párlya nincs!"
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
egy használt Nemox/Imat Lux-ot (a lelit fred is ugyanez), merek jószívvel ajánlani! (fokozatmentesítéssel természetesen!)
bőven megéri a kb 30k-t! az új ára, 45k (49k a lelit, az mondjuk gyárilag fokozatmentes, de psze, nem nagy mutatvány a fokozatmentesítés, lehet is alkatrészt kapni hozzá!) tényleges élettartamról nem tudok beszámolni, de kés kapható hozzá, és vszínű jópár évig ez is elketyeg! mondjuk annyiért már kezdene bújkálni bennem a kisördög, h hátha ki lehetne fogni nem nagyon sokkal többért egy JÓ iparit! (én 65k+5k postáért vettem a SJ-t!)(és az én szubjektív véleményem: HA egy árban lenne egy felújított, pidelt (by fragola/simi) GC egy új lelittel (legyen mondjuk 75 v 80k) nekem AKKOR SE kéne az új lelit (igen, láttám, igen, próbáltam! ))
használt vs új: nem az új ellen vagyok! de egyszerűen na... sokszor leírtam, leírtuk...
btw: én is újat vettem, GC-t, majdnem 'vakon'! (szinte semmit nem olvastam utána! Olaszo-ból hoztam haza, 240€-ért, egy régebbi gyártású GC-t, kb 270es árfolyam lehetett akkor... nem bántam meg! de 100ért most se vennék újat, még GC-ből se! )[ Szerkesztve ]
-
nemethsza
tag
Az nem kevés, indulni a fele is elég lehet.... Használt/új, ezerszer kitárgyalva. Kinek mi. Mondjuk én nem emlékszem olyanra, hogy bárki is fórumostól vett volna használt gépet, őrlőt stb., és probléma lett volna. Aki itt van, nem tűnik el... Persze, van, akinek fontos, hogy ő készítse az első adag kofit a cuccain, neki az (is) fontos. Nekem csak a Lali-tampereim voltak újak 😃 .
Mindenki úgy költi a saját pénzét, ahogy akarja. Mondjuk "zöldként" nem lehet egyszerű dönteni... Ami szcsz biztos: a megfelelő használt cucctól nem kell félni."Tanútt embernek párlya nincs!"
-
nemethsza
tag
Saját tapasztalat részleges, de itt sokan vettek/újíttattak fel gépet fragola.6035 olvtárstól/sal, illetve simi.esp.28 olvtárstól/sal. Nem emlékszem elégedetlen ügyfélre, sőt. Így hirtelen ők jutnak eszembe, szerintem keresd meg őket privátban.
[ Szerkesztve ]
"Tanútt embernek párlya nincs!"
-
Surda-
őstag
Szerintem ebben igazad van.
Sok jó kávézóban voltam,több elismert baristával is beszéltem és mindenhol egybehangzóan azt mondták,hogy egyáltalán nem szentségtörés sem a cukrozás,sem a tejezés.
Mindenki döntse el maga.
Én sem cukrozom, jobban kiérzem az ízeket,ha nincs benne édesítő,de ha valaki úgy szereti,nincs azzal semmi baj szerintem.
Sőt, bizonyos kávékhoz ajánlanak is pici cukrot.[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
soldier2
őstag
A Rancilio Silviát a legjobbegybojleres 1000 dollár alatti gépként tartják számon (egy éve mikor gépet kerestem legalábbis mindenhol azt írták), ennek megfelelő árazással (ez itthon inkább 1000 euro alatti). A Breville, Gastroback meg nagyon hasonlít a Catlerekhez, Paljoc talán jobban ismeri őket.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
paljoc
tag
Az utolsó, amit linkelve tettél be, a dual bojleres, arra értettem. A másik kettő a darálóval egybeépített, abból a PID-es amit érdemesebb venni, ha jól néztem akkor a barista express nevű az. Ranciliom nem volt, csak Ascaso-m, azt PID nélkül használtam, úgy macerás volt a nagy hőingadozás miatt.
Van videó mindegyikről a youtube-on, végig mutogatják mit tud, pl. ilyenek: -
mutyi
őstag
Milyen Breville-t akarsz? Van típus?
Új vagy használt?A többiektől azt kérdezném, hogy a Mahlkoenig vagy egyéb minőségi darálóban van-e olyan,amelyiken be lehet állítani grammra pontosan hogy mennyit szeretnék darálni és azt a portafilterbe bele is darálja?
Légyszi ajánljatok már 1-2 ilyen típust. -
mutyi
őstag
Nincs két éves a készülék, állapotát tekintve napi 2-4 kávét készítettek vele.
Igazából még csak elméleti síkon eladó,hiszen ma jeleztem neki,hogy mit lenne érdemes venni, nem tudom hogy mikor veszi meg az új készüléket, így egyenlőre nem is merem jobban kínálni.
Ha tudok bármi részletet,akkor jelezni fogom ha még aktuális.110V-os valszeg, legalábbis szerintem csak a kábel 110-es manapság nem nagyon szokás olyan készüléket gyártani,ami ne kezelné a 110/220-at.
De majd azért utána olvasok/nézek. -
peter.szabo
csendes tag
Nem tudom, milyen érdekel, de nekem a napokban lesz egy átnézett, szép állapotban lévő, többszörösen tuningolt Nuova Simonelli Oscar-om. Ez egy rézbojleres, HX-es, stabil, megbízható gép - nemcsak az én, hanem mások ajánlásával is innen a fórumról.
Majd teszek fel több infót és képeket.
-
soldier2
őstag
Ami igazán csendes azok a nagyobb, félig-meddig kávéházi használatra tervezett darálók, ha találsz használtan egy Mazzer Jolly, Mini, MiniE, Fiorenzato stb akkor linkeld be, megmondják majd a hozzáértők hogy érdemes-e vele foglalkozni. Ha újat akarsz, és nem akarsz 100k fölé menni, akkor Marad az Iberital/Lux/Lelit Fred trió. Ezek kb ugyanazt tudják, talán a Lelit a leghallkabb, nem örök életre tervezték őket de otthoni használatra vsz évekig elleszel velük.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Peti...(16v)
tag
Hát hogy működik -e
Viccet félretéve: kérd meg az eladót, hogy készítsen neked egy jó kávét vele.
Ezen kívül még egy csomó buktató lehet. Nehéz így tanácsot adni, mert megveszel valamit, aztán ha gond lesz, akkor a fórum lesz a hibás, mert nem szólt előre a buktatókról. Ha teljesen kezdő vagy, inkább várj ki egy átnézett/felújított gépet egy megbízható fórumtárstól (pl. Simi, Fragola), vagy vegyél egy újat garival. -
Bazsee71
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Politika
- LEGO klub
- iPhone topik
- Valami baja van a tápomnak
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- MW2 - MW3 játékosok baráti köre
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Könyvajánló
- További aktív témák...