-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kurtuzov
senior tag
Alza kuponvadászatnál találtam (Bestbuy topicban megy most):
MAXXO Thermo Espresso pohár ÁK 3k
Maxxo Termo DG830 coffee ÁK 3,5k -
kurtuzov
senior tag
válasz fragola.6035 #86787 üzenetére
És melyik víz az? Vagy mely anyagtartalmak legyenek alacsonyak?
Azért ezek a korrózió problémák verhetnének nagyobb hullámot is - furcsa, hogy kifejezetten ajánlják úton-útfélen a kancsós-párnás vizezést. -
kurtuzov
senior tag
válasz fragola.6035 #86792 üzenetére
Nekem a dokik mondták, hogy az alacsony ásványi anyag tartalmú vizeket kell venni, mert azok terhelik meg legkevésbé a vesét. Talán a kazánok se bánják.
Ahogy a desztillált víz se jó a presszógépekbe, a túl szűrt-lágyított vizet is kerülni kell?.
Ezek szerint a kancsó-párna se kell. Egy gonddal kevesebb.konzumpro: keménység mérés lakmuszpapírral?
-
kurtuzov
senior tag
Úgy néz ki espresso témában kezdőként sikerült összeállnia a csillagoknak.
- Fragola full tuningos Gaggia Classic gépe
Személy szerint nekem a jobb oldalon elhelyezett PID konzol jobban tetszik, a használata egyértelmű volt elsőre.
- SSJJ fórumtárs által fellelt Fiorenzato F5 őrlő (Fragola által átnézve - 0,03mm tengely hiba csupán, ha jól értelmeztem - új EVO64 késekkel)
Az őrlő meglepően csendes, sokkal zajosabbra számítottam. 16g kimért szemet töltöttem bele, nem pattogzott egyáltalán, hamar végzett vele. Pangó maradt, de a nagyját ki tudtam ügyeskedni (<0,5g).
- Fragola V2-es maroktampere
- sz.zs. fórumtárs által pedig egy 16g-os Reneka szűrőKezdésnek a Bagira Coffee Brazil Oberon kávéját választottam, amit a Cirkuszban tudtam megvenni. A Bagirának nincsenek a honlapján semmilyen infói milyen kávékat lehet tőlük rendelni. Ez amiatt van, mert mint a teljesen informatív beszélgetésből kiderült mindig változó kínálattal dolgoznak, nincs még bevett beszállítójuk. Ami nekem a csomagolásból információ hiányként felmerült, hogy amit vettem az egy SO 100% arabica kávé, illetve közepes pörkölést kapott. Plusz infóként azt is megtudtam, hogy kis tételekben pörkölnek - ez 8kg alatti mennyiséget jelent. A kávét Juhász Edit csapolta (el volt foglalva rendesen) 91,5 °C-on.
A kávét kb 15 perc beindulási idő után a Cirkuszban javasolt 91 °C-on csapoltam (szintén nincs a csomagoláson információként), 6mp után kezdett el szépen folyni, szerintem az egérfarok végig megmaradt, 26mp-ig hagytam folyni.
A zaccjóslásban kérlek segítsetek mit kell még javítani, annyi, hogy épp ittam az első kávét, amikor jött egy munka telefon és csak fél óra múlva tudtam kiütni a szűrőből a pogácsát.Víznek még nincs alacsony ásványi anyag tartalmú vizem, kezdésnek 500mg/l alatti ásványvizeket használtam (többfélét, mert az elején sok bögrényi tisztítást csináltam)
A fentiek alapján vélemények?
-
kurtuzov
senior tag
Kávéból is van állami vésztartalék Svájcban, és ragaszkodnak hozzá
Évente 9 kiló fejenként? Még a gyerekeket is beleértve?
Szerintem inkább sok a turista, meg a rájuk rohadó állami készletet dobálják ki bagóért az élelmes kelet-európai kereskedőknek. -
kurtuzov
senior tag
válasz Vangelis #87809 üzenetére
A kérdés az, minél mennyit tudsz "vangelizálni" az árakból.
Itt a többség félautomata presszógépet használ, de vannak akik extra újhullámos csodakütyüvel csinálnak kávébablevet.Az automata gépek legnagyobb baja a rövidebb várható élettartam, macerásabb karbantartás és drága szervizelés. Ha a szervizt is meg tudod oldani cseh Macbook árszinten ( a Bestbuy topikból tudjuk, hogy Vangelis elhozott 17k Ft-ért egy fóliás új, két évvel ezelőtti Macbook modellt Alzától) akkor OK.
Máskülönben ezt a Gaggia Classic 2018 modellt hozd el 25 ezerért
Persze ehhez kell őrlő, de azt már linkelte sz.zs: Graef C702
bár ezt nem az EMAG forgalmazza, szóval lehet nem tudod gombokért elhozni.
Valóban a kezdeti induló költség magasabb, de hosszabb távon szerintem kevesebb költséggel és vesződséggel járnak ezek a félautomata gép+külön őrlő megoldások.Tehát ha két évente tudsz egy jó automatát beszerezni bagóért, akkor nyugodtan vehetsz bármilyen gépet, annyi időt kibír - persze azért legyen a közelben szervizes aki vállalja az adott típus rendberakását.
Jó kávé van közel hozzátok is Miskolcon pl: Pizza Kávé Világbéke
[ Szerkesztve ]
-
kurtuzov
senior tag
Olvasgatom itt a kávé drágulás híreket: [link]
Jól meg is ijedtem, vettem Alzacafét még a kuponakció végén: [link]Ami tetszik, hogy 4x250g-os kiszerelésben is lehet venni, most ennek 4000Ft/kg az ára. Kuponnal még jobb volt.
Érdemi infó kevés, csak ezen a cseh fórumoldalon tudtam pár dolgot kihámozni: [link]
Egy éves lejáratot írnak a pörköléstől számítva így lehet következtetni a pörkölési dátumra.
A pörkölés közepes, ez szerintem stimmel.
Amint a hátoldalról készített képen is látható 251120 a lejárat, így egy három hete pörkölt csomagot kaptam.
Fiorenzato F5 6-os fokozat, GC 91°C, 25 mp, már Nestlé Vera vizet használok.
Amit hiányolok még az az ajánlott hőfok, illetve hol pörkölik, de aki tud csehül az talán ebből tud kihámozni valamit: [link]
De az biztos, hogy ez nem visszazárható csomagolás... lehet csak az 1000g-os. Mindenesetre félrevezető, szóvá is teszem ezt Alzáéknak.[ Szerkesztve ]
-
kurtuzov
senior tag
Én is jól eljátszom minden reggel az asszony reggeli kávéjához a gőzöléssel az én GC-m silviásított gőzcsőjével. Kicsit más indítást igényel ,mint a légbeszipkázó lyukkal ellátott csövek, de napi egyszeri próbálkozással is lehet javulgatni. Még növényi alapú italokkal is.
-
kurtuzov
senior tag
Én a minap voltam a Kávétermelő Szövetkezetnél.
Itt azt az infót kaptam, hogy a saját pörköléseik csak SO és inkább a világos pörkölésű gyümölcsös vonalat viszik, nincs is nekik saját csokisabb pörkölt magvasabb ízviláguk.
Forgalmazzák az AVX termékeit is, ott már nyilván van más is.
Vettem Pedro William Mecizo nevű 100% arabica SO világos saját pörkölésüket.
Nem tudom, hogy csak online rendelésre él-e a kedvezmény, vagy mióta olcsóbb, de 3 napja még 2990 ft-ot fizettem helyben.
Nekem a zacskó jó minőségűnek tűnik, szelepes, visszazárható (nem úgy, mint az Alzacafé).
Engem a kelkáposzta főzelékre emlékeztet a babok illata (nekem kellemes )
Csomagoláson infók rendben vannak, még batch szám is van. Ajánlott hőfok nincs feltüntetve, de ők 93,5°C-on készítik.
Sokkal finomabb daráló fokozatot igényel, mint az Alzacafé -
kurtuzov
senior tag
válasz general #88145 üzenetére
Itt már írtam róla.
2 külön rendeléskor tettem a kosárba 2-2 darabos espresso kiszerelést.
Az első két pohár ~ 60g-osak, a második kettő ~45g körüliek - egyenként.
Szerintem ez azért kicsit nagy szórás, de lehet kézműves termék...
A második könnyebb eresztés egyikének aljában van egy nagy üvegcsepp (benne az üreges részben, tehát űrtartalmat, stabil állást nem befolyásolja, csak esztétikai hiba)
Az aljára szitázott márka felirat a mosogatógépben egy hónap alatt lejött - nem hiányolom.
Amúgy méretre, űrtartalomra egyeznek, csapolás után nem égeti a kezem a pohár. -
kurtuzov
senior tag
válasz adriankoooo #88260 üzenetére
Köszönöm, kiindulásnak pompás. Akarok egy kicsit módosítani még rajta és egy alappal gyorsabb lesz.
-
kurtuzov
senior tag
válasz Mano66 #88705 üzenetére
Sőt én most vettem a Grobyban Norda vizet, és azon is a Bor és Víz Kft matricája volt.
Ami érdekes, hogy kicsit más ásványianyag tartalom összetétel van a magyar matricán, mint a palack fóliáján. -
kurtuzov
senior tag
válasz adriankoooo #88994 üzenetére
Láttam a videóban is a Kinu IKEA alátétes anti-popcorning megoldást.
Nekem van egy jó fél méternyi maradék darabom, ha valakinek kell szívesen odaadom. -
kurtuzov
senior tag
Volt pénteken egy szabad délelőttöm Székesfehérváron, elnéztem a specialty.hu ajánlata alapján a Tele Èlettel Coffee and Brew Bárba
vicces1 kb egy éve írt róluk: [link]
Ami kicsit zavaró, hogy a fehérvári programgyűjtő oldal a http://www.teleelettel.hu/ az teljesen másról szól és még az ott listázott vendéglátóhelyek között sem található meg a kávézó.
Pedig még a logójuk is nagyon hasonlít az önkormányzati oldaléra, nem tudom milyen kapcsolat van köztük.
vicces1 által készített képen nem látszik, de a második kávét egy Eureka Mignon (talán manuale) őrli.
Én ez utóbbi őrlőből kaptam egy a Maran által pörkölt Ethiopia Suke Kebele nevű 91° C-on készített inkább ristretto mennyiséget (de nekem ez az intenzitás pont bejön).
Nem vagyok egy ízszakértő, de a levendula az határozottan érezhető benne és nem az íztechnikusok által megálmodott "mindenki értse hogy ez az, ami" aromásított otrombasággal, hanem a kellemes és odaillő derengéssel.
Mi több 10 eFt/kg áron kaptam kimérve is a kávéból!
Tele Èlettelben a Maran mellett még a Bagira pörköléseit is használják, illetve pörköltetnek saját maguknak is.
A két hetes pörkölés itthon is hozza az ízeket, finomabb őrlést és kicsit több mennyiséget igényel világos felé hajló árnyalatú babokkal, igaz nem annyira finomat, mint a Pedro William Mecizo. -
kurtuzov
senior tag
válasz verti1 #89872 üzenetére
A német kávés fórumon van pár leírt tapasztalat 1Zpressokról. Az eleinte gyenge hajtókarok cseréjéről pl.
1Zpresso JE Plus típus eléggé a Kinu M47-ek felé közelítésnek tűnik, ugyanaz a 47mm késpár állítás finomság is hasonló.
Ami tetszene az 1Zpressoban a könnyebbnek tűnő állíthatóság, egy helyett kettő csapágygolyós állító tárcsa pozicionálás. és van plasztik fedele a tekerőkaron.
A Kinu M47 Classic €329(+szállítás), míg a 1Zpresso JE Plus $230 (+vám+ÁFA).
Direkt nem magyarországi beszerzési forrásokkal említem egyiket sem.
Fragola nem fogyasztói megközelítésű értékelése például érdekelne.[ Szerkesztve ]
-
kurtuzov
senior tag
válasz verti1 #89875 üzenetére
Ezt a képet találtam (szerintem 1zpresso jx pro - keresek még je plus képet is, mert mégis más a kés, csak az állító mechanizmus egyezik)
Tehát ez a fajta külső kés rögzítés a központosíthatóság hiánya miatt nem jó? Ez, ha már mikronos állítgatósdiról beszélünk szerintem is érv.
Pláne ha ilyennel szeretném meghajtani:
Kinu esetében engem a classic ami érdekelne, Minél kevesebb műanyag, illetve az 1zpressok e téren tiszta fémek, tehát emiatt olyan típussal hasonlítanám össze. -
kurtuzov
senior tag
válasz verti1 #89877 üzenetére
Van jó Fio F5 örlőm, nem váltanám le. Viszont a nagyobb síktárcsások azért gyűjtik magukba a maradékot, napközbeni kávé váltogatás (sok karácsonyi ajándék) kiérződik.
Emiatt gondolkodom egy kéziben, amit akár vihetek is magammal.Nincs gondom amúgy a kézi erős meghajtással. Őrlés utáni tisztításnál jó lenne, ha a nagy őrlőnek lenne motorfékje, mert az újraindítás utána sepregetés emiatt kicsit tovább tart. Így ötlött fel bennem a motorfékes kézi gyorsítás, persze moderált mértékben.
Ez a központosítási probléma azért elgondolkodtató, hétvégén a bazáron ha lesz rá módom meglesem a Simplicity-t is.
-
kurtuzov
senior tag
válasz gboszi #89934 üzenetére
Nekem is GC-m van, Fragola rakott rá Silvia gőzcsövet is.
Nyilván nem latte art magasságokban, de jól lehet gőzhabolni tejet még ekkora kazánból is.
Pedig kezdő vagyok. 350ml-es fém kancsóval csinálom.
Amit Parci írt az szerintem teljesen igaz. Nagyon nem mindegy milyen mélyen van a fúvóka a lében/habban.
Kérdés az, inkább capuccino mennyiségű keményebb habot akarsz, vagy a latte selymesebb rajzolásra is jó keverékét.
Nekem az előbbi jobban megy (amikor tovább engedem emelkedni a kiöntőben a szintet éppen csak a felszín alatt tartva a fúvókát és kicsit később nyomom lejjebb keverni egyet és úgy fejezem be). -
kurtuzov
senior tag
Stimmel. Engem is ez megjegyzés érdekelt. A nyomásmérő rendesen 10-11 bar környékén ugrált csapolás közben, már azt hittem én csináltam valami pogácsás akadályt.
Már fragolának is akartam írni mennyi kb az a pár másodperc, ami engedélyezett.
Én kb 5 menetben 5-10 mp idő alatt "légtelenítettem" a rendszert annyira, hogy lett egy jellegzetes erősebb rezgése.
Tuning mesterek: tényleg jó lenne, ha egy két hasznos tippet közreadnátok amint időtök engedi a pimpelések működtetéséhez/karbantartásához. Ezek aztán akár az összefoglalóba is bekerülhetnének.
Akár ez a légtelenítés: hogyan miként, milyen gyakran, stb.
Lehet nem a bazár előtt a legokosabb, de most kipróbálom az eredményt.
Tegnap ilyen lett a Roastopus Black Pearl:
93°C és 19g őrlemény. -
kurtuzov
senior tag
Fragola leírásaiba többször belenéztem, de a vízleeresztés leírása felett ezek szerint átsiklottam.
OPV 9 bar, eddig ott mozgott rendben, most ugrik 10-11 környékére.
Vízleeresztés után is maradt most reggel 10bar , egy tisztítást fog most kapni. Ha meg kell megnézem a tágulásit is.
Bazár ~5óra alatt 8 ristretto - este aludtam rendesen.
Bányai&Lucky Cap: lehetett ugyanazt a kávét más pörkölési profillal is inni (Pura Vida - Csokis Kuglóf)
1zpresso őrlők tényleg ígéretesek, sajnos a je plus alsó kés rögzítését nem tudtam megnézni. A K plus alsó kése 3 oldalról csavarokkal van rögzítve.
Ugyanazt az etióp kávét megkóstoltam Lelit Marán és Biancán is. Előbbi nem melegedett fel eléggé, kicsit savanykásabb is volt az eredmény.
Visszafogtam magam és csak egy Roastopus Starfish-t hoztam el. -
kurtuzov
senior tag
válasz Kávé Kálmán #90173 üzenetére
A boomerang poharaknak az Alpro latte art standján volt létjogosultsága. Asszony onnan kapott egy habos kávét.
Én az első próba után elraktam, de a standokon sem volt nagy zokogás miatta, nem is igazán volt mindig cserepohár sem. -
kurtuzov
senior tag
válasz verti1 #90199 üzenetére
Az 1zpresso Jx-pro Je-plus között szerintem pont a lényegi különbség a 48mm - 47mm kés.
A csicsásabb műanyag borítás, meg az őrlemény kevergető mágneses tartály csak kényelmi extra szerintem is.
De a Je-plus 47mm-es kései elvileg egy az egyben a Kinu késeivel egyeznek meg. Ez összevetési szempontból sem utolsó, illetve a későbbi alkatrész pótlásnál is fontos lehet.A millenárison elég sok gasztro fesztivál is szokott lenni. Hogy oldják meg ott az erre felkészített vizesblokk hiányát?
-
kurtuzov
senior tag
válasz verti1 #90230 üzenetére
Szerintem a JX-Pro verzió nem titán bevonatú késes. Az csak a K sorozat, illetve van egy JE verzió is, de az csak külföldről beszerezhető.
Német fórumon valaki össze is hasonlította mindkét őrlőt: JX Pro - JE Plus: [link]
Vannak képek késekről is pl:
JX - JX Pro - JE Plus -
kurtuzov
senior tag
Az 1zpresso taiwani cég, (látszik az árán). Tehát amit bluesfan írt Mao bosszúja helyett Csang Kaj-sek bosszúja találóbb.
-
kurtuzov
senior tag
válasz Kávé Kálmán #91631 üzenetére
Kifejezetten a kávépörkölés is nevesítve, vagy ahogy minden más tevékenység (ami a nem legalapvetőbb) is?
Bár pont ott ha nem lenne kávé... -
kurtuzov
senior tag
válasz Peti...(16v) #92506 üzenetére
Kérem segítsetek, mert nem értem a számítást a vízkeverő videónál:
500g víz + 33,6g szilárd anyag-> 533,6g oldat1.
Ebből az oldat1ből 18g-ot ad 4500g vízhez -> 4518g oldat2, amiben így kb 1,13g szilárd anyag van.
Ez nekem ~250mg/l körüli oldott szilárd anyagtartalom, nem?
Hogy lesz ebből 126mg/l TDS? -
kurtuzov
senior tag
válasz Mano66 #92739 üzenetére
Max 8eFt/kg? Sőt! Keresgél az ember bőven alatta is.
De mióta a tengericsillagos kávét ittam, az Alzacafé február végi pörkölése már csak tejesen megy le, mert valahogy eszpresszónak már mást keresek.
Tejhabzós gyakorlásra 4-6 eFt/kg, presszónak 10-12 eFt/kg. Ha fele-fele arányban fogyasztod kijön a ~8eFt/kg átlag. Persze ez csak a D day előtti árfolyammal számolva
Fogyasztás 250g/hét, nem változott. -
kurtuzov
senior tag
válasz sz.zs. #93980 üzenetére
Távolabb, mert cseh cég. De amióta van helyi cégük is sok minden garanciális ügyintézése javult. Az hogy a telefon nem az itteni Telemax szervizbe megy az nem is baj talán...
Az Alzacaféjuk viszont szerintem rendben van.
Igaz, drágult is, bár lehet csak korán kezdték.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Acra Brother ferde hajlított haspad
- Seiko 5 Sports Watch One Piece Luffy Europe Limited Edition automatic SRPH73K1 FULL SET!!!
- Férfi ezüst nyaklánc 925-ös szállítás az árban
- Új/bontatlan KuKirin S3 Pro (Kugoo Kirin) elektromos roller. 30km hatótáv. 25km/h.Gyorstöltés! 12kg!
- Masszázspisztoly inSPORTline Bitigo - Újszerű