-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peti...(16v)
tag
Szerintem pont ettől nagyszerű, hogy egyszer belövöd a magasságot, és utána nem nyúlsz hozzá, csak lenyomod. Persze ha magas a töltet a kosárban, akkor félremehet, de alap, hogy ne legyen az. Én tűs oszlatás után lecsapom a kosarat párszor a pultra, egyenletes lapos és vízszintes az őrlemény, majd lenyomom. Sosem megy félre, nem tud.
A Normcore-ral az a bajom, hogy nem érzem, hogy sok vagy kevés az őrlemény, ezért rá szoktam próbálni tamperelés után a Lalitamppal, de ennyi erővel ki is hagyható a folyamatból. Ja, és az sem tetszik, hogy marad a kosár szélén feltapadt őrlemény. -
Peti...(16v)
tag
válasz
Alabástrom
#141146
üzenetére
Vagy várja meg a V6-ot
Én nemrég kíváncsiságból vettem egy V4-et, de nem jött be, megy a fiókba és visszatérek a hosszú évek óta használt és jól bevált Lali-féle maroktamperhez.
-
Peti...(16v)
tag
Ismerősöm LM GS3-at venne. Ha valaki megválna tőle, kérem üzenjen. (A jófogáson hirdetett már elkelt, a marketplace-en lévőt látta)
-
Peti...(16v)
tag
válasz
Alabástrom
#139872
üzenetére
Én süllyesztett fejű csavarokat használok, tökéletesen pozícionálják a kést.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
Cathfaern
#136782
üzenetére
Ebben teljesen igazad van, és valószínűleg Toobee sem véletlenül írta azt, amit, csak az a kérdés, hogy mennyire valós probléma egy őrlőnél, hogy egyszerű -e a váltás filterről presszóra? Nem az a mondás, hogy tök más profilú kés jó erre és arra? Nem ezért van millióféle SSP a különböző célfeladatokra? Vagy ott a külön brew kés kézikhez. Ha valaki bármelyik műfajt komolyan gondolja, de egy őrlőt használ mindkét italra, akkor kompromisszumot köt, valamelyik oldalon veszít, vagy nem?
Tényleg kíváncsi lennék, hogy az itteni tagok hány %-a iszik minden nap filtert és presszót is, illetve arra is, hogy közülük hányan használják mindkét célra ugyanazt az őrlőt. Szerintem kevesen, de az is lehet, hogy én látom teljesen rosszul. De ha mégis jól gondolom, akkor ez a szempont nem egy fontos szempont a választásnál.
Másfelől tegyük fel, hogy idetéved vki, aki egy jó őrlőt keres presszó készítéshez (nem akar filterezni (még)), de csak rossz véleményt talál a Mazzerekről, mert az elégedett felhasználók nem írják le az ő tapasztalatukat. Az épp hypeolt X őrlőnek utánanéz, és mondjuk nem tetszik neki a hangja/ára/bármi, majd átmegy egy másik fórumba, ahol üzleti érdekből rábeszélik egy mindennél is sokkal jobb vacakra, amivel nem lesz sikerélménye.
Sokunk használ vagy használt Mazzereket nagy megelégedéssel, ezért szerintem fontos, hogy mindkét oldal véleménye megjelenjen. Senki nem állította, hogy a Mazzer a legjobb/legszebb, szerencsére már bőven van miből választani. -
Peti...(16v)
tag
válasz
zolnagy
#136760
üzenetére
Ugyanez van nálam is. Kettőt használok itthon, egyet a melóban, egyiket sem nehéz tekerni (pedig nekem mindegyiken csak egy állítócsavar van) és mindig könnyen vissza tudom állítani. Táblázatot vezetek a kávékról, így bontáskor az első próba mindig az előző bevált beállításon megy, innen finomítok.
Filter (nagyritkán) szintén kézivel megy. -
Peti...(16v)
tag
válasz
cptskorzeny
#136714
üzenetére
Media Marktban van avix, gyorssegélynek jó.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
Parci
#135459
üzenetére
Annyira osztom, amit írsz.
Jönnek mennek az irreálisan árazott mindentverő egyadagos őrlők, aztán csak kiderül némelyikről, hogy mégis van egy kis bentmaradó, kell egy kocc vagy rdt, de egyébként még ronda a hangja vagy hangos is. Aztán pár hónap múlva már nem ér semmit, mert kijött 3 másik mégjobb, így ilyet venni már nem trendi. -
Peti...(16v)
tag
Kávézó ajánló a XVI. kerületben: aki ezen a környéken kávézna, próbálja ki a Cafe Calmo-t a Rákosi úton a Postával szemben! Bagira Etiópból ittam ma reggel egy dupla presszót, és nagyon bejött. LM gép, Mahlkönig őrlőpáros. 900 ft volt a dupla, de voltak szendvicsek és péksütik is, jóval a belvárosi árszint alatt.
A barista kedves volt és láthatóan örült, hogy betévedt egy vendég. -
Peti...(16v)
tag
válasz
Toobee
#134616
üzenetére
Pont így teszek én is, megér ennyit, hogy legyen hova bemenni a jövőben is tanácsot kérni, tapizni, élőben megnézni a kinézett terméket.
A másik, hogy a halálom, amikor a két utcával arrébb működő webshopnál nincs személyes átvétel, ezért 1000+ forintot kell kifizetnem, hogy körbevigyék a csomagautomaták raktárai/elosztói között a kis csomagomat, hogy aztán 3. napon megkapjam a 4 utcára lévő automatába. Közben mindannyian elpöfögtünk egy csomó benzint feleslegesen… De van amikor nincs alternatíva, marad a bosszankodás. -
Peti...(16v)
tag
válasz
kchris78
#134419
üzenetére
Én most nyáron is viszem a Flair+Kinu párost, de lehet, hogy még a Brikkát is bedobom melléjük. Hiába van most már sok helyen jó kávézó, nekem nyaralásnál alap, hogy “reggel” a teraszon nyugodtan ücsörögve iszom a kávé(i)mat és nézek ki a fejemből, mielőtt bárhova elindulnánk. Aztán napközben jöhet bármilyen random kávézó, én bármit megiszok, a rossz kávét is szeretem

Ha már Kinu: vettem egy Simplicity-t, így a Phoenix eladó lesz. Ha valakit esetleg érdekel, írjon, mielőtt meghirdetem.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
kchris78
#133479
üzenetére
A döglött bolti kv azért nem jó gyakorlásra, mert semmi nem úgy működik vele, mint a friss rendes kávéval, így felejtheted is el, amit tanultál…
A yirga sztem kicsit túlzás lesz a 2 éves bolti szén után, de nem legyen igazam, hátha ízleni fog. Csak aztán nehogy úgy járja, hogy az is ledöglik, mire elfogy a bolti. -
Peti...(16v)
tag
válasz
Toobee
#133005
üzenetére
Volt és van is pár Mazzerem, de soha egyiken sem használtam a babtartályt. Tartállyal valóban batárok, de teljesen felesleges így nézni a méretét. A dózer meg szintén ormótlan, de házi őrlőnek sztem nagyon kevesen használják így. A gyári Electronic verziók nekem kifejezetten tetszenek, sokkal jobban, mint a SD újdonságok. (Ez a hsz most csak a méretről és a kinézetről szól)
-
Peti...(16v)
tag
válasz
RetepNyaraB
#130712
üzenetére
Én például mindig odakoppintom a pulthoz, mert pont szintben vagy kicsit magasabban van az őrlemény és így nem tudom jól behelyezni a maroktampert. Persze benne van a hibalehetőség, de nálam az évek alatt kialakult a technikája és kopp után is szép egyenletes és vízszintes a felület. Amikor néha elbénázom, akkor újra felkeverem a wdt-vel.
Tamperolás után persze se kocc, se csapkodás. -
Peti...(16v)
tag
válasz
zolnagy
#130709
üzenetére
Ez a Modica nekem nem jött be, pedig többször is próbáltam, se az itthoni, se az irodai gépparkkal. Ami viszont nagy kedvenc Kapuczineréktől, az a Brazil Santos Exclusive. Elronthatatlan, 100% arabikasága ellenére krémtenger. Gyakorláshoz, a gép kiismeréséhez kifejezetten ajánlom, mert ezzel biztos lesz sikerélmény, aztán később jöhetnek a háklisabb kávék.
Nem tudom, hogy mi az oka, de néha előfordul, hogy egy hosszabb jó széria után rossz pörkölést kapok tőlük, bármit csinálok, úgy viselkedik a kávé, mintha döglött lenne. Lehet, hogy a pörkölés utáni levegőztetés, vagy a kollégám kocsijában éri fény/hideg/meleg/bármi, de nagy ritkán előfordul. Lehet, hogy ezzel az adag kávéval is vmi ilyesmi baj van, és azért nem sikerül a szép lefolyás, uh azért ne kezdjetek gép v őrlőcserében gondolkodni
-
Peti...(16v)
tag
válasz
vendingo
#129743
üzenetére
A platniról jut eszembe: használ valaki Brikkát indukciós Moka alsórésszel? Ha igen, változtat valamit a Brikka működésén? Úgy értem ugyanannyi víz kell hozzá, ugyanúgy pukkan, stb?
Szimpibb megoldás lenne, mint egy platni, de tartok tőle, hogy borul az egyébként tök jól működő rendszer, viszont szegény Brikka csak porosodik a főzőlap cseréje óta.
Kinek mi vált be? -
Peti...(16v)
tag
válasz
RetepNyaraB
#125213
üzenetére
Ha nem cél, hogy fancy legyen, akkor ez tökéletes a célra: [link]
Egy ilyet használok már nagyon sok éve a babok és a kijövő őrlemény mérésére, meg ez az utazós mérlegem a Flairrel.
Kicsi, pontos, gyors, az elemet nem eszi, szeretem. Egyetlen hátránya, hogy 30 mp után kikapcsol, uh ezt meg kell szokni. Én garatsöprés közben rá szoktam tenni egy pillanatra az ujjam. -
Peti...(16v)
tag
válasz
RetepNyaraB
#122991
üzenetére
Köszi!
Nézek rá szilikoncsövet. -
Peti...(16v)
tag
válasz
Jhonny06
#122860
üzenetére
Kösz a tippet!
Hétfőn este írtam neki, ma reggel már átvehető volt a tálca. Nem próbáltam még vízzel, de így ránézésre tömörnek tűnik az anyag, nem hiszem hogy szivárogni fog.Kéne egy kis segítség: ajándékba adom, így nincs nálam GC. Meg tudná vki mondani, hogy mekkora a lefújócső külső átmérője?
-
Peti...(16v)
tag
válasz
Nutra
#122761
üzenetére
Számolja a csapolásokat, és az általad az első indításnál megadott vízkeménység alapján majd egyszer kiírja, hogy szükséges, így előbb-utóbb kénytelen leszel.
Nem kell félni tőle, ha a leírás szerint csinálod, menni fog. Nálam egyedül olyan megakadás volt, hogy a kilazítás után nem akartak kijönni a bojler-leeresztő csavarok, de nem tököltem, visszatekertem a csavart, bekapcsoltam a gépet és nyomás alatt meglazítottam, majd gyorsan kikapcs, hagytam lehűlni és kijött szépen ahogy kellett. Ezt a kis nehézséget leszámítva ment minden, mint a karikacsapás. Az együtt töltött 5 év alatt megcsináltam párszor, mindig sikerült, nem kell paráznod tőle
Ja, és citromsavas vízzel csináltam. -
Peti...(16v)
tag
válasz
hoffman_
#122249
üzenetére
Köszönöm! A sima kis tálca 24 fontért nem lenne vészes, de rájön még a szállítási költségen (10£) kívül a vám+áfa is, úgy már elég húzós. Esetleg lehetne többet rendelni, hogy eloszoljon a száll. ktg. Ha valaki rendel, beszállnék! 🙂
icm: kösz neked is! A 3d-stől félek, mert többen is írtátok, hogy szivárog. Én ajándékba szánom, uh ciki lenne, ha szivárogna.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
flash-
#121244
üzenetére
Hú bazzz, már a videó megnézésétől herpeszt kaptam…
hogy lehet ilyen retkes gépből bármit meginni???Hogy segítsek is: ahogy a többiek is mondják, ez az őrlemény nagyon durva, ebből nem lehet rendes presszót főzni. Mindenképp menj el finomabb irányba, és ne foglalkozz a számkijelzéssel, nincs semmi jelentése, csak egy viszonyítási szám, és minden egyes gépen máshogy áll a skála.
Annak pedig, hogy ebből a durva őrleményből is látszólag normál lefolyási idővel jön le a kávé, sztem az lehet az oka, h valszeg el van tömődve a géped, tele lehet kávézsírral/zaccal a felsőszűrő körül a fej.
Ezen kívül a tömörített pogácsán látszik, hogy körben eláll az őrlemény a kosár falától. Ennek több oka is lehet, pl. megütöd a kosarat tömörítés közben v után, vagy túl szorosan illeszkedik a tamper, és felszívja a pogit amikor húzod ki a kosárból. Ugyanez történik, ha túl hirtelen emeled ki a tampert, vagy kiemeléskor megbillented oldalirányba.Szóval azt javaslom, hogy tisztítsd ki (meg le…) a gépet, tekerj az őrlőn finomabb irányba egy nagyot, tömöríts figyelmesebben és próbálkozz addig, amíg el nem éred a kívánt eredményt.
-
Peti...(16v)
tag
Fb marketplace-en van egy eladó R58, ha valaki ilyenre vágyna. Szerintem nagyon jó áron van. Nem én árulom.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
LazacX
#120330
üzenetére
Hat

Mindenféle rosszindulat nélkül írom, hogy szerintem aki nem állandó beállítással használja, az nem érti a maroktamper koncepcióját.
És az sem igaz, hogy nem érzed a kávé ellenállását, mert de. Ha nagyon könnyen lemegy, akkor emeled a kávé mennyiségét. A másik véglet, ha az utolsó pár mm-en nagyon rá kell feküdni, akkor meg csökkented. Egy kis idő után ráérzel, hogy hány tizeddel kell több v kevesebb kávé és megvagy. Ezután már jöhet az őrlő beállítás a megfelelő lefolyási időhöz.
Az összes eddigi hókuszpókusz közül ez segített legtöbbet a konzisztensebb húzások eléréséhez. -
Peti...(16v)
tag
válasz
RetepNyaraB
#119871
üzenetére
Mennyi idő kell?
Kb. 10 éve indultam ezen a lejtőn, akkor vettem meg a GC-t és egy Ascaso őrlőt. Akkor a cél az volt, hogy otthon is reprodukálni tudjam az olasz benzinkutakon kapott kávé ízét/állagát.
Ez a 10 év kísérletezés elég volt hozzá, hogy rájöjjek, hogy még mindig azt az ízvilágot kedvelem jobban, pedig volt már itt az őrlőkben minden és a szett is alkalmasabb a világosak elkészítésére. Ebben ismét megerősített egy olasz kirándulás. A legjobb kávét ugyanabban a kávézóban ittam, ahol pár éve is, a kv Illy Intenso volt. Receptre írnám fel azoknak, akik szerint az olasz eszpresszó=keserű hamutartó íz. Cukor nélkül egy nagyon finoman savas! de édeskés, csokis-amarettós, közepesen szirupos csoda volt. Nekem ez a top ezen a vonalon. (Máshol ittam nagyon rosszat, meg volt sok helyen csak simán rohadt jó…)
Ez nem jelenti azt, hogy nem iszom világosabb/gyümölcsösebb ízvilágú kávékat, de ha egy lakatlan szigetre csak az egyik típust vihetnem magammal, akkor az olasz vonal lenne az.
Most is van világos és “olaszos” itthon és a melóhelyen is, és általában felváltva iszom őket, mert mire a zacskó feléhez érek az egyik típusnál, elkezdem kívánni a másikat.El kellene már felejteni azokat a sztereotípiákat, hogy ami nem világos az igénytelen és szar, meg hogy ami olasz(os), az szarrá van égetve, mert ezek szélsőségek. Ezek között is meg kell találni a jót, ami ugyanúgy nem könnyű, mint az újhullámos vonalon, és ugyanúgy nagyon fontos az alapanyag frissessége! Emellett ugyanúgy figyelni kell az elkészítés részleteire, mert csak akkor jön a jó eredmény.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
Gery0505
#119843
üzenetére
Grat a felújításhoz! Bátor vagy, hogy nekiálltál szétszedni, én féltem volna, h belezavarodok a csőkígyóba
Nálam a nyomás pár pillanat alatt felépül, talán max 1 mp.
Előáztatás: csak hálózatra kötve működik, tartályos üzemmódnál nem, mivel a 45 fokban nyitott kar nem indítja el a pumpát. Ha hálózatra van kötve, akkor a kar nyitása utat enged a hálózati nyomásnak. De sose próbáltam, hogy így van -e, mert nálam is a tartályból kapja a vizet.
Ha nem használsz flow-controlt, de mégis szeretnél előáztatni, akkor erre a legegyszerűbb mód az, hogy elindítod a csapolást (tehát a kart 90 fokban nyitod), majd pár mp múlva, amikor még nem indult el a kávé csepegése vagy épp kijött az első néhány csepp, egyszerűen visszazárod a kart 45 fokban. Ezzel csak a pumpát állítod le, de a pogácsát tovább áztatja a már ráküldött víz. Vársz amennyit szeretnél, majd újra teljesen nyitod a kart. Pofonegyszerű és működik, én sokszor lustaságból ezt a módszert alkalmazom a fc helyett. -
Peti...(16v)
tag
válasz
verti1
#119683
üzenetére
Ott a pont. Ezeket a tényeket nagyon sokan nem tudják, nem érdekli őket, vagy nem akarják elfogadni…
Ezen kívül az autógyártás nagyon sokat változott mára, már rég eltűntek azok a minőségbeli különbségek, amelyek mondjuk a 80-as években jellemzőek voltak. A nagy gyártók ma már nagyon közeli minőséget hoznak, se jobbat, se rosszabbat nem kifizetődő gyártani.@hogyaza: te szegény…
sorstárs
@Flashback: egy használt autó megbízhatósága (főleg) a karbantartástól függ. Persze vannak kivételek és az átlagtól rosszabb/megbízhatatlanabb típusok, de biztos van a baráti körödben olyan, akinek volt már tréleren az autója, pedig nem Alfa.
Nem vagyunk egyformák és így szép a világ. Valaki a megbízhatóság alapján választ autót, valaki fenntartási ktg/fogyasztás alapján dönt, mások meg emocionális okoktól vezérleve.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
RetepNyaraB
#119675
üzenetére
Most hogy így mondod, itthon és a melóban is olasz gépeket és őrlőket használok, de valamiért az istennek nem akarnak elromlani. Pedig van köztük olyan, ami 84-ben kezdte, és megállíthatatlanul tolja magából a kofit, a fosh gyári szűrőjén keresztül.
Bocs az off témán rágódásért, csak erre a mindenszaramiolasz témára érzékeny vagyok… -
Peti...(16v)
tag
válasz
RetepNyaraB
#119672
üzenetére
124, és egyébként is rossz a hasonlat, mert a Weber karbi fogalom a mai napig
Ettől persze az Aplimont gyári szűrője lehet hogy fabatkát sem ér, de egy gyűjtői darab fényét emeli, ha teljes a szett. -
Peti...(16v)
tag
válasz
dusangield
#119469
üzenetére
Azok a bizonyos javasolt kávék nem igazán az általad megcélzott klasszikus, édes/csokis ízvilágot képviselik. Ettől még nagyon jók, csak a leírásod alapján szerintem nem ezt keresed.
Ha megfogadsz egy tanácsot, keress vmi friss (max 2 hónapos, de inkább frissebb) jó minőségű olasz blendet. Nem feltétlen kell 100%A, de 70/30 alá ne menj, és ne az itthoni boltok vagy kínai árusok polcain keresgélj, sokkal inkább olyan weshopból rendelj, ahol feltüntetik a pörkölési időt. Az ismert nagy kommersz márkákat kerüld el!
A géped nem kéne, hogy korlát legyen, hiszen az Oracle tulképp egy őrlővel egybeépített DB (BES 920), amivel többen itt a topikban elégedettek voltunk/vagyunk. Hibás ettől még lehet, ellenőrzésképp egy kifolyó vizet mérnék jól előmelegített állapotban. -
Peti...(16v)
tag
válasz
hyperspace
#117621
üzenetére
Papíron. A valóságban nagyon kis mennyiséggel is megy, én szoktam kb. fél centi magasságú vizet forralni és viszi.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
eastsider
#117530
üzenetére
Marannal semmi baj, ha épp nyitva. Sokszor ittam már náluk finomat, de persze kevésbé jót is (ahogy ez bármelyik top kvzóban is előfordul).
Van egy új kvzó a Széplakalsó vasútállomás mögött (Széplak Delikát), asszem Bagirából főznek. Itt még nem ittam, egy próbát megér.
Vagy van a Fő utcán egy Cafe Spirit nevű hely, de inkább klasszik vonal. -
Peti...(16v)
tag
válasz
hogyaza
#116179
üzenetére
Így van, a gyűrű lenne a (majdnem) tökéletes megoldás, de a csavar is sokat segít. Szemmel láthatóan elmászik a kés a gyári csavarok lehúzásánál.
sz.zs: Fragola korábbi tanácsára cseréltem ki a csavarokat. Persze ez olyan régen volt, hogy lehet hogy csak álmodtam

UPDATE: megtaláltam #17294
-
Peti...(16v)
tag
válasz
Melorin
#116172
üzenetére
Nekem közelinek tűnik ez a két állás, de lehet hogy rosszul emlékszem...
Egy valamit megpróbálhatsz: cseréld ki a késrögzítő csavarokat süllyesztett fejűekre, ezzel sokkal központosabban fognak a kések a helyükre beülni. Én is kicseréltem a Majoron, kb. 3-4 ricnivel arrébb került az összeérési pont.
Késtartó: jaaa, én nem az állítótárcsára gondoltam, hanem magára a forgórészre, csak rosszul fogalmaztam. De írtad, hogy nézted, hogy hol ér össze, uh ez kilőve.
-
Peti...(16v)
tag
-
Peti...(16v)
tag
válasz
#85578752
#116061
üzenetére
Csak hogy ne terjesszünk téves infót: a nagy számban elterjedt Catler/Sage/Gastroback gépek kosarai nem ilyenek, azok peremezése azonos a szabvány ipari kosarakéval, így a tuning kosarak is használhatók bennük (legalábbis az 58-asok jók a DB-be).
Már többször úgy említetted a te sokkal kevésbé elterjedt gépedet, mintha ez lenne "A" kétbojleres Catler, és ezzel esetleg félrevezethetsz más fórumozókat. Nekem semmi bajom ezzel, csak szeretném elkerülni, hogy egy gépvásárlás előtt álló tag a te rossz tapasztalatod alapján döntsön rosszul.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
sz.zs.
#115451
üzenetére
Üresjáratban is hangosabb. Most már valamivel halkabb, mert megszüntettem a motortakaró berezonálását, de még így is hangos. Nem zavaróan hangos, csak a Kony után fura. Egyébként nem hiszem, hogy baja lenne, mert nagyon szabadon fut a motor, leállítás után kb. 4-5 mp-cel áll meg a tengely. Le is daráltam vele az ecset végét

Ízek: nem próbáltam élesben, mert ahogy próbáltam belőni az őrleményfinomságot, a kések közelítésével elkezdett ciceregni. Lehet, hogy ez síkkéses őrlőnél ok, de nem mertem így használni, nem akartam rögtön elkoptatni a vadiúj késeket.
Majd rá kell mérni, de sajnos az én indikátorórám sehogy nem fért be, és így a tűje nem ért le a késtartóig... Meg a késrögzítő csavarokat is ki akarom cserélni süllyesztett fejűre, hogy a kések központosítva legyenek. Erre pl. tök jó lenne a tegnap említett gyűrű. -
Peti...(16v)
tag
válasz
mézespálinka
#115414
üzenetére
Nagyjából az újkori árkülönbséget hozzák a használt árak. Nekem a Pro 700 az arany középút, minőségre, tudásra egyezik az Ecm-mel, olcsóbb és nekem a letisztultabb formaterv is jobban bejön. Osztrák oldalakon 1500-1600€ körül bele lehet futni.
Ami meglep, hogy Izzo Alex DB-t már ennek a feléért is meg lehet venni. Jó alternatíva lehet, ha vki olcsó kétbojleres gépet keres.sz.zs: nem értettem, hogy hogyan tudtál te kést cserélni, miközben Fragolánál van az őrlőd, most esett le, hogy két külön gépről van szó
-
Peti...(16v)
tag
válasz
mézespálinka
#115406
üzenetére
A kettő közül a Pro 700-at választanám, de nincsenek óriási különbségek. Az R58-on idétlen a különálló kijelző, viszont az aktuális verzión már van stopper, ami a korábbiakról nagyon hiányzott.
És valóban, akkor már ott van a Synchronika is. Nagyon közel vannak egymáshoz tudásban, nézd meg őket valahol élőben, és döntsd el, hogy melyik tetszik legjobban. -
Peti...(16v)
tag
válasz
rastacsz
#115396
üzenetére
Nagyon köszi!
Közben Gery is írt, és felhívta a figyelmem egy videóra, amit épp a napokban készített erről a beállításról. Nem akartam “ma” már nekiállni, de ha már ennyi éjszakai bagoly próbál segíteni, gyorsan meg is csináltam. Tökéletesen működik
Nagyon hálás vagyok a segítségért mind a kettőtöknek, mert kicsit rossz kedvem volt emiatt, és így sokkal nyugodtabban fogok aludni
-
Peti...(16v)
tag
válasz
sz.zs.
#115376
üzenetére
Jó hallani, hogy maradtál a C-s késnél, mert épp ma szereltem be az enyémbe
Meg ki is pucoltam a gépet, mert ugyan egy alig páréves darabot sikerült vennem, de azért volt benne km.
Csak azt nem értem, hogy hogyan lehet egy Mazzer belsejében kb. 30 g őrlemény és még mellette egész kávészemek is?
Van egy fura “baja”, a manuális gombra nem őröl, csak a szimpla-duplára. A gomb maga működik, mert a többi gombbal elindított őrlést leállítja. Ez hiba, vagy lehet hogy egy beállítás, hogy a barista ne tudja az adagszámlálót kikerülni? -
Peti...(16v)
tag
-
Peti...(16v)
tag
válasz
sz.zs.
#114877
üzenetére
Kösz! Lehet, h nem várom meg, amíg bejáratod az F-est. Annak idején a C-s késnél meggyőzőbb volt az azonnali lelkesedésed
Ebként nekem elég a szűk tartomány, úgy is kezd kimenni a divatból az őrlő és hőfokállítás
Viccet félre: osztom amit Tobee és a többiek írtak, a hőfok nálam is ritkán változik, az őrlőn meg nagyon max 2x kell tekerni, hogy meglegyen az ideális lefolyás. Sőt, ami mindig meglep, hogy ha jó egy kávé, akkor az mindenhogy jó, gyorsan, lassan, eltalálva, elrontva, kotyogóval és Flairrel is… A rossz kávé meg mindenhogyan rossz, csak nagyon ritkán sikerül valamelyik eszközzel többet kihozni belőle, de akkor sem lesz jó, max jobb.#Brumi: kösz neked is! SSP-t most kihagyom, elég volt az állványt kiköhögni
-
Peti...(16v)
tag
Srácok, ha Major kés, akkor még mindig a 151C a tuti?
-
Peti...(16v)
tag
válasz
hoffman_
#113151
üzenetére
Brewista v2-t nézted? Én nagyon szeretem, ideális a mérete, cseppálló, stopperes, különböző mérési funkciói vannak és sosem merül le (ha mégis, tölthető).
A oenelevennél a legolcsóbb (30e), de ott most nincs. Itt viszont kicsit többért van készleten: [link]
Vagy ha az extra funkciók és a stopper nem kellenek, akkor sokkal olcsóbban van méretazonos kínai klónja, ami a mérleg funkción kívül nem tud mást, viszont azt kiválóan: [link]
Ez a fajta van egy csomó helyen, találhatsz olcsóbban is, csak arra figyelj, hogy az 500 grammos méréshatárú legyen! -
Peti...(16v)
tag
Jófogáson rotós Rocket Giotto, ha valaki ilyesmit keresne.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
verti1
#109843
üzenetére
Ezekben nagyjából egyetértünk, engem nem kell meggyőznöd, pont azt írtam, hogy sztem nem drága. Ha most kéne őrlőt vennem, NZ-t vennék, annak ellenére, hogy nekem nagyon nem jön be a formája.
A Konyt meg azért hoztam fel példának, mert valaki írta a napokban, hogy ha maga a kés 3xe Ft, akkor mi kerül a többi sallangon körülötte még 200-ba. Na, ezért érdemes mellétenni, hogy másnál mennyi a kés körüli "sallang". -
Peti...(16v)
tag
válasz
sz.zs.
#109799
üzenetére
Egy ilyen Major E+C-re még fáj a fogam

A tölcsér nekem mosogatószeres tisztítás után néhány napig nem tapad, de aztán az első feltapadás majd ecsetelés után egyre jobban. Sztem feltölti az ecset, de lehet h hülyeség... Az viszont furcsa, hogy nálad a garatot nem kell seperni.Lakiluk: az hogy szebb, relatív. Nekem pl. nem, de ízlésen nem vitatkozunk
Használni viszont biztos nagyon kényelmes lehet. -
Peti...(16v)
tag
válasz
WarLock07222
#109783
üzenetére
Nem pont neked szánom, de a te hsz-ről jutott eszembe: szerintem túl van lihegve ez a pangó őrlemény meg a gyárilag zéró retenciós őrlő kérdés.
Évek óta Mazzereket használok, otthon egy Kony E-t, melóhelyen egy Mini E-t, a nyaralóban meg bátyám pofozós Minijét. A saját két őrlőmnél a szükséges vízpermet mellett 2-3 ráindítással és garatsöpréssel +/- 0,1 grammon belül van a bemenő és kimenő közti különbség. A Mini E-ben mondjuk segít a garatszűkítő, de ez párezres tétel volt, inkább egy ilyen legyártatása, mint egy másik őrlő vétele, ami kevésbé masszív, netán full műanyag...
..és a végén kiderül, hogy csak a nevében zéró.
A pofozós Mini már nehezebb eset, de frissek az élményeim, és megfelelő söprögetés és ráindítás mellett szintén minimális, pár tized grammon belüli eltérés tartható.
Szóval szerintem olyas valamit próbálnak megoldani, ami már rég az asztalon hever. Ez nem kritika vagy okoskodás, csupán azok számára írtam, akik esetleg őrlővásárlás előtt állnak, és meg vannak lőve a széles kínálat láttán, hogy nagyon jól együtt lehet élni ezekkel az örökkévalóságnak épített öreg vasakkal is. -
Peti...(16v)
tag
válasz
Parci
#109571
üzenetére
Az egy későbbi típus, de ez nem jelenti, hogy jobb v rosszabb. Ilyen autót nem a megbízhatósága miatt vesz az ember. Arra vannak más márkák. Amik persze ugyanúgy képesek állandóan tönkremenni, ha nincsenek rendesen karbantartva. Na de nem akarok ebbe belemenni, mert elindul az off lavina 😊
Vicces: köszi!
-
Peti...(16v)
tag
válasz
Kávé Kálmán
#109568
üzenetére
Az Integralét nem is kerestem, már írtad v mondtad, hogy eladta az öreg. Nagy kár volt, bármennyiért vitték, ma 2x-3x annyit érne, brutál elszállt az ára. Nekem megjelenése óta nagy álmom, de ahogy telik az idő, egyre elérhetetlenebb számomra. Egyébként a környékbeli utakra kiváló választás
-
Peti...(16v)
tag
válasz
Kávé Kálmán
#109559
üzenetére
Téged direkt nem írtalak, azzal elárultam volna
Sajnos Eva már nem dolgozik, de állítólag jól van, csak a munka már sok neki. Vagy vmi ilyesmi, mert a pörkölőben a hölgy nem tudott angolul, én meg sajnos nem beszélek olaszul. Valószínű a fia szolgált ki, egy friss 70-es kisöreg. Ami érdekes, hogy az espresso szót nem akarta megérteni, csak a caffé-t
És tolta is bele az evőkanál cukrot kérdés nélkül, mint Eva a videóban. Imádtam a helyet, még vissza fogok jönni. -
Peti...(16v)
tag
Fb barista eszköz csoportba felkerült egy Fio F64 Evo 65-ért. Ha valaki olcsón akar jó őrlőt, csapjon le rá! (nem én hirdetem).
-
Peti...(16v)
tag
válasz
vicces1
#108707
üzenetére
"Ne akard reprodukálni amit ott kaptál!" Már hogyne akarnám? Pont ez lenne a lényeg.
Fura, mert volt egy ilyen erős, kesernyés és egyben műgyantás szaga bontáskor a kávénak, és ez az első csapolásnál az ízében is benne volt. A második csapolásnál már alig, a harmadiknál egyáltalán nem éreztem. De ebben az is benne volt, hogy lassítottam a lefolyáson. Szerintem holnapra összejön a tökéletes ízélmény
-
Peti...(16v)
tag
válasz
Peti...(16v)
#108663
üzenetére
Jól bereklámoztam ezt a kávét, de egyelőre itthon nem domborít, sőt... Lehet hogy bedöglött a melegben, de nagyon messze van a pékségben kapottól.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- Villanyszerelés
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Torrent meghívó kunyeráló
- Vezetékes FÜLhallgatók
- LEGO klub
- Battlefield 6
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- ASUS routerek
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 2 Mobile Workstation - i7-11850H 32GB 512GB Nvidia RTX A4000 8GB 1 év gar.
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3516, 94% Akkumulátor
- Keresek Xbox Series S / Series X / Playstation 5 konzolokat
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390-A Pro Z390 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
)


