-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rendo84
senior tag
Sziasztok!
Profiktól szeretnék tanácsot kérni, hogy a Lungo-t hogyan is kell pontosan elkészíteni? Leginkább 100% arabicácat kedvelem.
Nekem a 30 ml eszpresszó kicsit tömény ízeket ad, így én a hosszabb kávé felé jobban hajlok.
Azt olvastam, hogy az őrleményt picit durvábbra kell állítani, de az ital mennyiségére vonatkozóan nagyon eltérő leírásokat találtam (60-110 ml között).
Illetve ami fontos volna, hogy mennyi kávé őrleményt kell használni, illetve mennyinek kell lenni a lefolyási sebességnek? Saeco Poemia kávéfőzőm van.
Másik dolog ami még nagyon fontos volna, hogy megmaradjon az eszpresszó nyújtotta ízvilág, de azért a túlzottan híg mennyiség, ne vegye el az élményt még!
Valamint azt sem szeretném, hogy túl sok koffeint tartalmazzon ez az egy főzet, ami már inkább negatív hatással lehet a szervezetemre!
Köszönöm szépen előre is a segítséget![ Szerkesztve ]
-
Rendo84
senior tag
válasz Xabi78 #51084 üzenetére
Köszönöm a tanácsot, Csápájev-nek is!
Írtad, hogy: "70-80ml-nek kellene lecsorogni 18-20sec alatt. A legtöbb kávéból ekkor sokkal jobb lesz az eredmény, mintha kihúzod 25-40sec-re."
"Lehet azzal is játszani, hogy az őrleménymennyiséget is kevesebbre veszed, és így a 30g kávéd kevésbé lesz tömény."Ezzel a beállításokkal megmarad minden íz, csak picit hígabb lesz?
Ha esetleg a Doppio azaz a dupla eszpresszot veszem alapul és ennek mintájára próbálok "hígabb kávét" készíteni az járható út?
Illetve ami fontos még, hogy ha a crema szép és jól sikerül, akkor az egyenlő azzal, hogy a lefőzött kávé is jól sikerült?Csápájev: "Elvileg a Lungo a presszókávé hosszabbra hagyva,azaz ugyanannyi kávéból nem 30ml,hanem 90ml kávét készítesz.
Viszont, ezt sokan,pl jómagam is elég furcsának tartom, keserűbb lesz így a kávé,de elvileg ez a lungo és 90ml."Azt nem szeretném, ha keserűbb lenne, pont az a célom, hogy csak igen minimális keserű íze legyen. Ugyanakkor az eszpresszo ízvilága megmaradjon, csak ne annyira tömény formátumban, illetve én szeretem, ha a kávé 60-90ml között van.
Az americano-t ki fogom próbálni, bár ez így elsőre elég hígnak tűnik már.[ Szerkesztve ]
-
Rendo84
senior tag
Hol tudok olyan poharat venni, ami átlátszó és be van jelölve az oldalán, az űrtartalom is?
-
Rendo84
senior tag
Nekem is épp ezen akadt meg a szemem, köszi mindkettőtöknek!
Olvastam több helyen is egyébként, hogy a dupla espresso készítésénél mindenből 2x annyi szükséges, kávé+ vízmennyiség is. De mi a helyzet az idővel, 30sec helyett 60sec az elkészítési idő?
A sima espresso-t max 35-40sec-tól soha nem hagytam még tovább, legtöbb esetben nem is ízlik már nekem, ami 40sec körüli idő alatt folyik le.[ Szerkesztve ]
-
Rendo84
senior tag
Sziasztok!
250g, vagy pedig 500g-os kiszerelésű szemes zacskós kávét szoktam vásárolni, de hogy ne romoljon meg hamar, szeretném fagyasztóban tárolni, szétporciózva. Ez a legjobb módszer hogy mindig friss kávét ihassak , vagy pedig van ennél jobb módszer is szerintetek?
Illetve hol tudok venni ennek tárolására kocka alakú, jól zárható üvegcséket venni? (Azért gondoltam kockára, mert a fagyasztóban kevesebb helyet foglalna.) -
Rendo84
senior tag
Mindegyik típusú Gaggia Baby és Classic kávéfőzőben alubojler van? Vagy csak 2015-től nem alukazánosak?
-
Rendo84
senior tag
Egy réz vízterítő miben jobb, mint egy sima hagyományos? Illetve a felső szűrő?
Gaggia Baby rendszerét mivel lehet a legjobban tisztítani, vízkőteleníteni? Valamint hogyan kell ezt elvégezni, tudna nekem ebben segíteni valaki?[ Szerkesztve ]
-
Rendo84
senior tag
Nem értek egy dolgot és remélhetőleg tudnátok segíteni ennek a megoldásában.
Gaggia Baby-m van és dupla szűrő-t használok. Eleinte 17-18 g őrleménnyel próbálkoztam, mert ennél a mennyiségnél látható, mikor leveszem a kart, hogy a középső csavar helye látszik az őrlemény közepében. De azt tapasztaltam, hogy elképesztően tömény és keserű, ihatatlanul rossz ízű. Olyan, mint ha meg is égne. Hozzá kell még tennem, hogy jó minőségű kávéval próbálkozom.
14-15 g közötti őrleménynél egész jó az eredmény, de viszont itt, mikor leveszem a kart, akkor áll a tetején a víz, illetve a felső szűrőhöz tuti nem ér hozzá az őrlemény. Szemmel láthatóan egy picikét felkavarja az őrleményt, illetve inkább úgy mondanám hogy fellazítja.
Papíron elvileg 14g a dupla szűrő kapacitása kb, és az lenne a normális, ha az őrlemény hozzáér picikét a felső szűrőhöz ugyebár.
Azt megfigyeltem egyébként, hogy ha felteszem a kart szűrő nélkül, pont középállásig lehet meghúzni, vagyis a kar pont merőlegesen van. De viszont ha szűrő is benne van, kávé mennyiségétől függetlenül, akkor pedig nem lehet sokat fordítani rajta, ezért gondolom hogy itt valami probléma lehet. Először azt hittem hogy koszos és amiatt nem fordul el teljesen merőleges állásba, de nem. A kar és a benne lévő szűrő is szépen összepasszol, nekem szemre úgy tűnik.
A felső szűrőtartónál lévő tömítés-re gyanakszom. Létezhet olyan hogy nagyon kikeményedett, nem rugalmas és emiatt nem tud összenyomódni a gumi? Elvileg ha egy tömítés sokat van használva akkor összenyomódik kilapul idővel és nem az van ilyenkor, hogy többet kellene engednie? -
Rendo84
senior tag
válasz soldier2 #54551 üzenetére
A kar meghúzása azért lehet fontos, mert ha a kosárban lévő szűrővel együtt normálisan, sokáig elfordulna a kar, vagyis sokat lehetne húzni rajta, akkor a felső szűrő is közelebb érhetne az őrleményhez 14g esetén is!
Én úgy gondoltam, hogy ez egy alapszabály hogy akkor jó, ha a pogácsán, egy picike nyomot hagy a felső szűrő lenyomata. Amit fentebb leírtam, nekem ugyebár ez nem lehetséges valamiért, mindig ugyan abba az állásba tudom csak forgatni.
A lefolyás egyébként az elején nagyon vékony és sötét, kb fél időnél kezd el világosodni és normál megfelelő sebességgel jönni. Így összességében van meg a 33-34 sec/ 58 ml.
Darálón picit állítok, de a problémát nem hinném hogy megoldaná. (Graef CM702/ danetti-s etióp kávé van most jelenleg). -
Rendo84
senior tag
Érdeklődni szeretnék, hogy vannak-e tapasztalataitok, illetve szoktatok-e alkalmazni kávéfőzéshez desztillált vizet? Ha csak napi 1-2 kávét iszom, akkor tisztán iható egy az egyben szerintetek?
Olyan helyen dolgozom, ahol RO víztisztítóval PW vizet állítunk elő, illetve ezt a tisztított vizet WFI desztillálóval tovább kezeljük. Ezt a vizet használják fel az injekcióba. Szóval tökéletesen tiszta desztillált vízről van szó, melyben zéró ásványi anyag, szennyeződés, baktérium és vírus mentes, stb...
Szóval tisztán iható kis mértékben, vagy pedig akár vegyíthetem boltban kapható 300-400 mg/l ásványi anyag tartalmú vízzel? Ha igen, akkor milyen arányban, koncentrátumban?
Én nekem laikusként az utóbbi lehetőség a szimpatikus, csak az a nagy kérdés, hogy mi az ideális arány, hogy ízre is és egészségügyileg is megfelelő eredményt kapjak+ a kávéfőző rendszer se vízkövesedjen?
Szóval ha már van ilyen lehetőségem, hogy ingyen hozzájuthatok, akkor szeretném is kihasználni, csak okosan.
Minden véleményt és segítséget szívesen fogadok, köszi előre is![ Szerkesztve ]
-
Rendo84
senior tag
válasz fragola.6035 #54748 üzenetére
25g keserű só nem sok egy kicsit?
Illetve ha bekeverek egy ilyen 500 ml-es koncentrátumot és 2,5 g-onként mindig öntözgetem a tiszta 500ml-es deszt vízhez, akkor igen lassan fog elkopni, nem lesz baja a bekevertnek idővel, nem fog romlani az állaga, stb...? -
Rendo84
senior tag
válasz fragola.6035 #54750 üzenetére
Köszönöm, ki is próbálom a héten.
-
Rendo84
senior tag
válasz fragola.6035 #54789 üzenetére
Nekem is kellene a sima gyáritól jobb fajta, sima ipari-t hol tudok venni és hogy néz ki?
-
Rendo84
senior tag
Már harmadjára tisztítom ki a CM702-őt, és szép kis menyiség meg tud bujni benne.
Kérdésem az volna, hogy létezik olyan daráló, amiben kb szinte zéró őrlemény ragad be? Illetve árban is hasonló kategória? Használt is szóba jöhet persze.
-
Rendo84
senior tag
válasz Csápájev #55999 üzenetére
1 alátét még nem emeli meg a kúpos kést, mert az alátét helyének van egy pici vájata, pont egy alátétnyi méretű mélyedése. A második a mérvadó, ott már fentebb lesz.
Én is úgy tapasztaltam 7 fokozatot jelent kb egy alátét, nekem egyébként összesen 3 db van benne, a késeimnek semmi bajuk egyébként.
A tiéden látni 1-2 apróbb csorbulást a képen, de szerintem ettől még nem rossz. -
Rendo84
senior tag
válasz sortiefish #56486 üzenetére
Ja bocs, én a 702-ről írtam. Annál a forgó propelleres rész házából csak egy töredéke szedhető ki, a kiömlőnyílás felől.
-
Rendo84
senior tag
Nem hittem hogy ekkora kihívást jelent majd, bocs hogy nem szóltam.
Nyilván előtte már jó részét kikotortad gondolom, de én úgy értem, hogy ha pár hetes használat után egyből szétszeded, akkor úgy összességében meg lesz az a jó pár gramm pangó itt is.
Azért ha belegondolsz nem is annyira hülyeség szétszedni, biztos volt benne jó pár hónapos lerakódás is, amiből azért néha csak leválnak dolgok. -
Rendo84
senior tag
válasz sortiefish #59029 üzenetére
Azért ezzel vigyáznék picit. Ha jó pár évig be sem volt kapcsolva, vélhetően szinte az összes tömítés cserés egy ilyen gépben, mert elértek. Ezzel számolni kell. Csodálkoznék is ha nem csepegne sehol.
Nem nagy összeg ezeket megvenni, de nem mindenkinek van hozzá affinitása szerelgetni.
Egyébként legalább 60-at egészen biztos hogy megér. -
Rendo84
senior tag
válasz Csápájev #59104 üzenetére
Nyílván a kávépogácsa is megszűri a vizet, szóval ez az érték vélhetően még kevesebb lenne, ahogy írtad is.
Illetve az ásványvizek többségében még nagyobb mennyiségben jutnak a szervezetbe a fémek, amik a szervezetben lerakódhatnak, szóval ettől jobban aggódnék, mint a kávéfőzőtől.
Továbbá desztillált víz, vagy lágyvíz használata is javítana az eredményen. Ha jól olvasom csapvizet használtál a teszthez?
Egyébként nem meglepő az eredmény, szerintem sejthető, hogy mindenki erre számított. -
Rendo84
senior tag
válasz Keresztapper #59454 üzenetére
Ilyen időben mindegy, csak hideg legyen.
-
Rendo84
senior tag
válasz F.B.I. #60104 üzenetére
Vélhetően tömítés cserés lesz valahol, esetleg valamelyik kötésnél szivároghat. Rosszabb esetben kazán lyukas.
Vedd le a burkolatot és úgy kapcsold be, aztán le kell csekkolni honnan jön a víz.
Kartömítésnél csak akkor szivároghat, ha éppen megy a "csapolás".
Vízterítő: Minden irányból próbáld óvatosan végigkocogtatni. Ha nem megy próbálj a lyukakba beletenni valamit, azt hosszabbítsd meg és tekerd el valamelyik irányba.[ Szerkesztve ]
-
Rendo84
senior tag
válasz mokasirs #60179 üzenetére
Jól tudod, EU-n belül nem kell fizetni semmit. Bár vannak esetek mikor egy EU-s cég-en keresztül rendeled meg pl amerikából, vagy pedig kínából, (amit nem biztos hogy feltüntetnek neked), de vélhetően ez már az online fizetésnél ki kell hogy derüljön, mert egyből ráteszi ezeket az összegeket is. Akkor természetesen fizetni kell a jogszabályoknak megfelelően.
Ha van rá gyártói garancia, akkor abban az esetben, abba az EU-s országba kell neked postáznod, ahol van kihelyezett telephelye a cégnek. Természetesen kell hozzá a számla is. Posta nem olcsó dolog 5-15e Ft körüli összegre kell számítani, attól függ hová küldöd milyen formában. -
Rendo84
senior tag
Sziasztok!
Töröm a fejem a régebbi Graef CM 702 lecserélésén. Nyilván pár év alatt az őrőlje is kopott és ettől picit minőségibb előrelépés is kifogható lenne.
Kinéztem kettőt:
- CATLER CG 8011
- De'Longhi KG521MEbben az árkategóriában keresgélek, de más ajánlatot is szívesen vennék. A Catler nyílván nagyobb név, de ez a De' Longhi elég profi tudásban, (Alzánzépen le van árazva, + kuponozva még óccóbb. , illetve az őrlője a Catleréhez amúgy is hasonló szemre).
Köszi szépen előre is a válaszotokat![ Szerkesztve ]
-
Rendo84
senior tag
válasz Bazsee71 #87314 üzenetére
Miértnem használható fél automata presszózáshoz karos gépbe? Mondjuk ebbe több az elektronika és biztos ez is püfölgetős ütlegelős ktegória mint a graef, amit lehet nem bírna olyan jól.
Más az őrlő kialakítása, gyanítom ebből kifolyólag az őrlemény minősége is másabb lehet?
Régen nem volt vetélytársa a Graefnek a 30 ezres árkategóriában, de azért azóta pár év eltelt és gondolom sok az általatok is ismeretlen gép azóta.[ Szerkesztve ]
-
Rendo84
senior tag
Sziasztok!
Várható lesz valahol BF mostanában, ahol akciósan ki lehet fogni kávét?
Illetve lehet beruháznék olyan gépre is, amely réz kazános, gyári PID-es. Ebben az árkategóriában a Lelit Anna az egyik legolcsóbb, vagy vannak ettől olcsóbb gyártók/gépek is?
[ Szerkesztve ]
-
Rendo84
senior tag
Valaki ismeri ezt a kávéfőzőt?
Hibrew H10A [link] 2 év garival 119.900 Ft.
Kíváncsi lennék minőségben mit tud hozni, így hogy minden beállítható rajta. -
Rendo84
senior tag
válasz Richemano85 #130996 üzenetére
Ha 250g feletti kiszerelésben van, akkor az is járható út.
Régebben csináltam úgy hogy szétporcióztam 1 adagonként pici befőttes üvegekben, aztán be a fagyasztóba. Kisebb értékben veszített az aromájából. De szerintem nem biztos megéri vele annyit kínlódni. Ha vannak 100-250g körül szelepes zacsijaid azokban is teljesen jó szétporciózni.