-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gubabela
senior tag
Sziasztok!
2 személyes brikkát keresek és hozzá darálót. Ha valakinek van eladó vagy tud eladóról az kérem, hogy privátban jelezze. Köszönöm! -
gubabela
senior tag
Köszi, megtaláltam én is az oldalt, elég jó ajánlat, de próbálom minél olcsóbban megúszni. Talán akad valaki, aki továbblépett és hajlandó megválni a mokkás szettjétől. Hordozhatósága miatt keresgélek elsősorban. Ha nem akad eladó, akkor valószínűleg tőlük rendelem majd.
[ Szerkesztve ]
-
gubabela
senior tag
Sziasztok!
Elkapott engem is az őrület, úgyhogy szert tettem egy gaggia baby classra (a jófogáson hirdetett). A leírásban szerepel, hogy van hozzá gyári szűrőkosár (szimpla és dupla).Azt szeretném tudni, hogy érdemes egyből cserélni ezeket, (és ha igen milyenre?) vagy jó lesz nekem a gyári is? Olvasgattam a fórumot ezzel kapcsolatban, de nem igazán tudom eldönteni. Találtam pár linket az expolygonhoz szűrőkre de sajnos azok már nem élnek így nem tudtam ránézésre megállapítani, hogy melyikről is van szó. Köszönöm előre is a segítséget! (tudom daráló is kelleni fog, egyelőre keresek, szóval ha valakinek van eladóban valami budget az ne tartsa magában ) -
gubabela
senior tag
Sziasztok!
Megjött a brikka és a kis kézi hario őrlő. Tisztítás és pár próbafőzés után sikerült beállítani a megfelelő darálási finomságot is hozzá. Próbaképpen tchibo sicily-t vettem, és azt kell hogy mondjam, hogy eszméletlen finom lett a végeredmény. Szép hab is képződött, ízre is rendben volt nagyon, szóval köszönöm az ajánlást, nagyon elégedett vagyok vele. -
gubabela
senior tag
Szia!
Pont friss az élmény, szóval én több év szarvasizás után beruháztam egy tchibo kapszulásra. Nem volt rossz de valami még hiányzott, valahogy nem volt az igazi (Olaszországban ittam pár helyen kávét és eléggé hiányzott az az íz), ezért kutakodtam egy kicsit, így találtam rá erre a topikra. Innen az ajánlott budget szettet vettem, ami egy brikka és egy hario őrlő volt, pont ma érkezett meg. Azt kell mondjam, hogy számomra a kapszulás után ég és föld a külömbség, a brikka javára. Végre testes normális ízletes kávét tudok inni, pedig azt hittem, hogy a kapszulás már mennyire jó. (a szarvasi és instant után valóban finomabb volt).Szóval ha számít az én kezdő véleményem, akkor igenis megéri.[ Szerkesztve ]
-
gubabela
senior tag
-
gubabela
senior tag
válasz Krilehor #39582 üzenetére
Szètszedtem a kapcsolót apró darabokra, de nem láttam az okát, hogy mièrt nem marad lent, ha megtámasztottam hátulról akkor bekattant. Szerintem maga a ház öregedett ès tágult egy minimálisat ès a házon belüli fèm drót ami lent tartaná, nagyon pontosan kellene hogy illeszkedjen ès a nyúlás miatt már nem tud beakadni. Megoldásnak azt találtam ki, hogy a kapcsoló tetejèn a kèt kis vájatba ahová a gomb megy, kis rugalmas műanyag darabokat tömködtem, így a gomb is a helyère tud pattanni, ugyanakkor egy picit lejjebb is nyomja a kapcsolót, ami pont elèg arra, hogy lent maradjon. Annyi mèg az előnye ennek a megoldásnak, hogy a ledet nem takarja ki. Egyèbkènt ez pont a te gèped volt!
[ Szerkesztve ]
-
gubabela
senior tag
-
gubabela
senior tag
Nekem 4-es brikkám van (román), ha a jelzés alá töltöm picivel az nekem pont elég (1 teli csésze, kb 120ml) melóhelyen reggel.
Más.
Érdekelne, hogy mi a véleményetek, érdemes lecserélni a gaggia gyári dupla szűrőkosarát és ha igen milyenre? Én ezeket nézegettem: vst, ims, la marzocco. Mit gondoltok? Honnan lenne érdemes beszerezni? (mondjuk a vst 10k-s árát kicsi sokallom) -
gubabela
senior tag
válasz fragola.6035 #41000 üzenetére
Én rendeltem expoly-s kartömítéseket (mind2 fajta olcsót), de nem lettek jók a babyhez, nem lehetett a kart rendesen felrakni mert korán megszorult, nem ment rendesen a helyére és eléggé nehezen is lehetett leszedni, mintha tapadna. A gyárival nincs ilyen gond, igaz elég drága.
-
gubabela
senior tag
válasz fragola.6035 #41009 üzenetére
De ezt hogyan lehet rosszul berakni? Egy sima tömítőgyűrű ami egy vájatban fekszik fel. Szerintem nem igazán lehet elrontani, max ha alászorulna valami. Vagy van valami trükkje? Az eredetit is ugyanúgy tettem be, és azzal meg jó.
-
gubabela
senior tag
válasz fragola.6035 #41013 üzenetére
Lehet, hogy neked más szériát küldtek. Én is az expolygontól rendeltem kb 1 hónapja a tömítéseket, de mindkét típust amit gaggia baby/classichoz ajánlanak, 2-2 db-ot. Az oemmeci 13016 nagyon magas, fel sem lehet rakni tőle a kart, a 13017 kisebb, de még ez is túl magas. A gyári szűrőtartót és kosarat használom. Viszont a 13017es tömítéseken még van egy szám, ami az egyiken egy 1-es a másikon 4-es. Nem tudom, hogy van-e jelentősége. (egyik 13017-es sem jó hozzá) A felrakásnál a feliratnak a kazán felé kell néznie jól tudom?
-
-
gubabela
senior tag
válasz Sinisi #41136 üzenetére
Szia!
A crema képződése nagyban függ a pörkölés frissességétől (is), gondolom ezért is lehetett, hogy nem voltál megelégedve.Frissen pörkölt kávét tőlük érdemes rendelni (biztosan van még, de őket merem ajánlani):
Pallyotz
Pacificafe
Kapucziner
CasMo
Avx
Monterosa[ Szerkesztve ]
-
gubabela
senior tag
válasz Sinisi #41157 üzenetére
Ez nem így működik. Ha kellően friss a kávèd ès mindent jól csinálsz, akkor lesz crema is, függetlenül a kávè fajtájától. Az igaz azomban, hogy a robusta szemekben pörkölès után több szèn dioxid marad meg ami a crema kèpződès egyik fontos eleme. Kis olvasnivaló.
[ Szerkesztve ]
-
gubabela
senior tag
Elnézést, kifutottam a szerkesztési időből. Pár tanács, aztán vagy megfogadod, vagy nem. 10-ed gramm pontos mérleg jó lenne.Tömörítés előtt wdt.
Tamperolás: először lesimítod, és utána egyszer elég határozott erővel (15-20kg) lenyomni, figyelve, hogy ne ferdén nyomd, (találsz videókat a megfelelő technikáról). Óvatosan kihúzod a tampert és ellenőrzöd, hogy mindenhol egyforma magas. Ne ütögesd, ne kocogtasd! Ha kell korrigálsz. Felhelyezésnél figyelj, hogy ne koccanjon a főzőfejhez, mert csatornásodhat tőle![ Szerkesztve ]
-
gubabela
senior tag
Pacificaffetől csak a sima lagost vettem, azt ismerem. Illetve tőlük még kipróbáltam a rome, la piazza, pinup, monsooned malabar, ethiop yirga, zambia kávékat is. A lagos alapjában véve elég erős, sok benne a koffein, bár ha kis mennyiséget iszol meg belőle akkor annyira nem vészes, legalábbis engem még nem ölt meg. Mondjuk a magas hőt nem szereti, hamar elő jön belőle a fanyar robis utóíz, viszont ha eltalálod, akkor nagyon jó. Automatánál ez gond lehet.
-
gubabela
senior tag
Mostanában valami nagyon nem jó a pacific so kávéival, 3 is a kukában végezte. Akármit is csinálok, nem sikerül értékelhető italt készíteni. Már gyanakodtam a darálóra vagy a főzőre, de a kapucziner kávékkal meg nincs semmi baj.
-
gubabela
senior tag
Ma bontottam ki a zambiát tőlük, de nem találom a beállításokat. Bármit is csinálok nem tudok belőle iható kávét készíteni, pedig egész délelőtt próbálkoztam. Máskor azért a harmadik, max negyedik főzésre el szoktam találni, de ezzel egyszerűen nem megy. Ugyanígy jártam a monsoonal és a yrgával is.
-
gubabela
senior tag
válasz weinmaker #41412 üzenetére
Miket kóstóltál tőlük? Adhatnál pár tippet, hogy hogyan érdemes elkészíteni az so-ikat, mert nekem nagyon nem akar sikerülni az utóbbi időben. A blendjeikkel és a lagossal semmi bajom, jól szoktak sikerülni, de nálam se a monsoon, se a yirga és most a zambia sem sikerült. Zambia tömény citromlé (szó szerint), ha nagyon alacsony hőfokra megyek (83-84) akkor eltűnik belőle, de akkor meg földes, dohányos, füstös lesz. Próbáltam az arányokkal is kísérletezni, de egyszerűen bármit csináltam, nem lett jó.
-
gubabela
senior tag
válasz weinmaker #41416 üzenetére
Nekem is pidelt rézcsöves gaggiám (baby class) van. Tegnap egész délelőtt próbáltam a zambiát belőni, de egyszerűen nem ment, bármit is csináltam. Kipróbáltam reneka szűrővel és a gyári duplával, darálóval is játszottam, a mennyiséggel is és a hőfokkal is, de nem találtam meg, hogy hol volna igazán jó. Most vagy én vagyok ennyire béna, vagy a gépekenek nem fekszik ez a kávé, azt nem tudom, de más pörkölő so-it sikerül pár próbálkozás után eltalálni.
-
gubabela
senior tag
-
gubabela
senior tag
válasz becsa96 #41548 üzenetére
Jó hozzá a mini mill. Az a titka, hogy nem szabad nagyon finomra darálni a brikkába a kávét. Mini millhez érdemes megcsinálni az upgradet, egyenletesebb lesz a szemcseméret, 2db 6-os anyát alátéttel (az állító helyett) és ajánlott beszerezni hozzá egy szitát.
[ Szerkesztve ]
-
gubabela
senior tag
válasz soldier2 #41551 üzenetére
Nem kell megcsinálni feltétlenül, már a dobozból kivéve is használható brikkához, de jobbá tehető. Sajnos nem tudok ebben az árkategóriában jobbat (pláne, ha fontos a hordozhatóság). A szita azért kell, mert daráláskor nagyon apró szemcsék is kerülnek a darálmányba és a brikka szűrője nem elég finom, hogy kiszűrje ezeket, lehet zacc a csészében.
-
gubabela
senior tag
válasz soldier2 #41554 üzenetére
Én munkahelyen brikkázok. Jó volt hozzá mindig is a mill, csak az upgrade+szita még ezen is javított. Pár napja sikerült véletlenül egy annyira jót főznöm vele, hogy én is meglepődtem. Rendesen érezni lehetett a gyümölcsös ízt és nem csak a mű hab volt a tetején, hanem rendes crema. Szerintem friss darálással sokkal jobb eredményt érsz el, mintha előre ledarálnád és úgy vinnéd magaddal.
-
gubabela
senior tag
A felső őrlőkésnek a 2 oldala vágott, nem kör alakú, hasonlóan néz ki, mint a saecoé. Ha leírod pontosan, hogy mit szeretnél mérni én is le tudom neked mérni. Egyébként a Fast Hungarynál lehet hozzá kapni, írj levelet a szerviz@sencor.hu-ra.
[ Szerkesztve ]
-
gubabela
senior tag
A felső teljes átmérője 40mm (az alsó kört mértem).
[ Szerkesztve ]
-
gubabela
senior tag
válasz becsa96 #41624 üzenetére
A tetején a crema fokozót? Azt nem kell megtépni, de nem attól függ, hogy hogyan jön le a kávé. Milyen kávéval próbálkozol? Ha bolti daráltat raksz bele, akkor keress mokkához (kotyogóshoz) őröltet, mert nem szereti a túl finom őrlést, befullad tőle.. Rakd tele a szűrőkosarat, de ne tömörítsd. Minden főzés után szedd szét és alaposan öblítsd el, utána töröld szárazra különösen a gumi tömítést és annak a helyét. A tetején a szelepet is szedd le és takarítsd ki, mert egy idő után megszorulhat és nehéz lesz kipucolni.
[ Szerkesztve ]
-
gubabela
senior tag
válasz becsa96 #41626 üzenetére
Az szerintem a segafredo hibája lesz. Nézz hozzá tchibo siciliát, esetleg kapuczinernél tudsz mokkához darálva is rendelni. Még megpróbálhatod, hogy meleg vizet teszel bele.
[ Szerkesztve ]
-
gubabela
senior tag
válasz Bazsee71 #41686 üzenetére
Nem kell alá semmi, a lènyeg, hogy kosárral együtt 90 foknál szoruljon meg (felèd álljon a nyèl, de nem baj ha kicsit tovább tudod húzni) ès könnyen járjon melegen is. Mikor berakod a tömítèst, akkor figyelj rá, hogy ne legyen alatta semni szennyeződès ès mindenhol rendesen felfeküdjön, valamint ha van rajta írás (szám, jelölès) akkor az a kazán felè(befelè) nèzzen.
-
gubabela
senior tag
válasz Bazsee71 #41692 üzenetére
Nem gond, nem tud belőle kifolyni, nem okoz gondot, de ha zavar, akkor lègtelenítsd le használat előtt (bekapcsol, pumpa be, gőzcsap kinyit ès addíg engeded, amíg már csak víz jön, de tegyèl alá valami edènyt). Azèrt ha dönteni akarod, akkor a víztartályt csatlakoztasd le előtte. Döntès nèlkül is megoldható a csere, de döntve kènyelmesebb. Szilikonozni azèrt szokták a tömítèst, hogy a következő cserènèl, kiszerelèsnèl könnyebben ki lehessen venni, ne szoruljon, szakadjon bele a tömítès, de ha nem kened be, akkor sincs semmi gond(èn nem szoktam, de mindíg akad pár tartalèk tömítès otthon). Tisztítani fogkefèvel is tudod, ha vízköves, akkor csinálsz citromsavas oldatot ès átsikálod vele, ha csak szutykos, akkor tersonetes oldatban hagyd kicsit ázni a leszerelt alkatrèszeket.
-
gubabela
senior tag
Èn elèggè tisztaságmániás vagyok, 4 naponta szètkapom ès tisztítom a fejet ès a tömítèst is kiveszem. Persze minden főzès után vakszűrőzöm is (vegyszer nèlkül+fej öblítès). Nálam ez úgy nèz ki, hogy először tersonetes vakszűrőzès, utána a felsőszűrőt ès a vízterítőt leveszem ès hagyom ázni tersonetes oldatban. Mellè rakom a kifolyót, a szűrőtartót (csak a fèm rèszèt) ès a kosarat is. Amíg áznak, addig kiveszem a tömítèst ès tersonetes vízzel átsikálom a fejet mindenhol. Ha szèp tiszta, akkor áttörölgetem mosogatószeres vízzel (szivaccsal) utána papír törlővel szárazra. Ugyan ezt megcsinálom a leszerelt alkatrèszekkel is( mosogató szeres átmosás+szárazra törlès). Norda vizet használok, mióta hozzám került, a fejen ès a többi alkatrèszen mèg nem találkoztam vízkővel.
[ Szerkesztve ]
-
gubabela
senior tag
válasz soldier2 #41881 üzenetére
"négyszemélyes meg sokak szerint gyengébb kávét készít."
Ez szerintem nem így van. Nekem mindkettő volt (jelenleg 4-es van), a 4-es semmivel sem volt rosszabb mint a 2-es. A nagyobbik kènyesebb az arányokra, nehezebb eltalálni, de ha sikerül, akkor semmivel sem lesz rosszabb a vègeredmèny mint a kicsivel, sőt![ Szerkesztve ]
-
gubabela
senior tag
válasz ronin s8 #41899 üzenetére
Munkahelyen használom a 4-est, szerencsère sokat tudok vele kísèrletezni. Onnan indultam, mint a 2-essel; durva darálás, semmi tömörítès, víz jelzèsig. Volt robbanás, finom volt az elkèszült ital, de mivel szeretek próbálkozni mással is, így jelenleg úgy használom, hogy finomabbra darálom, szitálom, tömörítem ès kb a jelzès felèig engedem vízzel. Az így elkèszült ital már sokkal jobba ízlik, testesebb ès rendes crema van a tetejèn, nem csak a hab.
Surda 41900: próbáld meg, hogy a másik szűrő peremèvel alányúlsz ès óvatosan kifeszíted vele.
[ Szerkesztve ]