-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
norkov84
tag
Roastopusnál van épp kupon, ha valaki mostanában rendelne

-
norkov84
tag
-
norkov84
tag
válasz
lojzi1
#140288
üzenetére
Gyári felsőszürővel használom, de én csak a papírral kísérleteztem. Nem éreztem, hogy hozzáadott volna a tisztább felső szűrőn kívül bármit is (számomra), így elhagytam a használatát, mert egyszerűbb a 2. kávé húzása (99%-ban kettőt készítek egymás után).
Amúgy meg amit Zoli is ír: alapanyag(ok) a legfontosabbak. Jó kávé és víz legyen

-
norkov84
tag
válasz
koxkids
#139635
üzenetére
SEP is tudja ezt, csak az árban más, illetve nem látom, hogy a Bookoo mérleget támogatná (gondolom nem véletlenül
)Néha bennem is felmerült a "mi lenne ha", de mindig arra jutottam, amit Toobee is írt nem rég. Végeredményed nem lesz jobb/más, max látod a paramétereket meg a konzisztenciára tudsz jobban figyelni, ha ez vonz.
Én egyébként a mai napig nézem az órát készítés közben, de valójában érzésre megy úgyis, amit Vadasz03.24 mond.
-
norkov84
tag
válasz
Zen42
#139378
üzenetére
Ugyanolyan kávéból nem próbáltam, de van, ami "kiszorult" a konyhafiókba, és párhuzamosan fogyott egy másik tétellel, ami a hűtőben volt. Nálam hamarabb öregedett hűtőn kívül, de nem végeztem tudományos kutatást a témakörben. Szimplán a saját tapasztalatom.
Hogy ez másnál hogy van (milyen hőfok/páratartalom van a lakásban vs. milyen hűtő; hol-mennyi időt tölt pontosan), nem tudom. Nálam bevált, fagyasztózni viszont továbbra is csak kilós zacsit fogok, hosszabb távra, max 250-es zacskókba porciózva, amit utána a hűtőbe emelek át, mikor elkezdem fogyasztani. Mézesüvegek, aventes poharak nálam nem játszanak, más a prioritás
Mindenki meghúzza valahol a HC vs. "szabadidős hobbi, amitt élvezettel tesz és nem görcsösen" vonalat. Nekem már megvan ez a vonal a kávézásban

-
norkov84
tag
Egy kis "esszé" jellegű írás a kotyogósról. Előfizetőként látszik a teljes tartalom, de szerintem a teaser is megadja az alaphangulatot

-
norkov84
tag
válasz
Alabástrom
#139326
üzenetére
Számszerű tapasztalatom nincs, de lassít a hűtő is. Én ott szoktam tárolni és onnan veszem ki bontás után a kávét a napi főzésekhez. Az a tapasztalatom, hogy öregszik így is, de olyan max. 2 hétig van nálam így, azalatt nem veszek észre akkora változást, mintha ugyanez szobahőn maradna a fiókban. Simán a 250-es, szelepes zacsiban teszem be, egy simítózáras zacskóba téve pluszban.
-
-
norkov84
tag
válasz
Toobee
#139173
üzenetére
CM nekem pl. messze lenne bringával, mivel Esztergom mellett lakok. De ha mondjuk Pacifictól rendelek, én is bringával hozom el. Igaz itt vidéken időt nem feltétlen nyersz vele, autóval valszeg gyorsabb lenne, de mégis mozgás, meg a másik hobby ugye

Plusz én ha már tehetem, itt helyben (~10km körben), ha nem muszáj nem izzítom be az autót. eCargoval kb. mindent elintézek (gyerekek logisztikája, bevásárlás stb.) és még jól is esik mozogni. Mindegy hogy hó, eső, fagy... csak megfelelően felöltözök és kész.
-
norkov84
tag
válasz
Kávé Kálmán
#138994
üzenetére
Munkahelyem belső hálózatán is van egy cikk, hogy az USA piacot támadjuk full automatával

Alá kommenteltem a szettem, és adtam egy kis népszerűsítést a Roastinonak, hátha... ha nem is abból jön össze az éves profit, hátha bepotyog 1-2 rendelés.
-
norkov84
tag
válasz
verti1
#138962
üzenetére
Köszi! Azt nem látom, hogy hazánkba küldenek-e, mert pl. olaszokhoz vagy franciákhoz 15EUR a szállítás (persze ha valakinek van német/osztrák rokon/ismerős, akivel rendszeresen találkozik, úgy kevesebb), az MP400 meg 159EUR. Úgy már majdnem ugyanott van, mint az itteni ár (1-2e a különbség).
Sajnos a Bestmaxx/Bestprotect stb. ipari alkalmazások, ott más a fej és nem kompatibilis a házi rendszerrel. Így nálam csak az MP, MPC patronok működnek. -
norkov84
tag
válasz
Toobee
#138954
üzenetére
Sajnos a BWT-árazás valóban arcpirító a patronokra
5 éve váltottam ilyen rendszerre, amit Te is írsz (csak a BWTs, nem a Grohe-s szűrővel/fittingekkel, de ugyanúgy Grohe csapteleppel), akkoriban ~40e volt egy MP400-as patron, most már 70+e...Nálunk a mosogató alatt van beépített kuka, így egy RO-berendezés nem férne el sajnos. Ára ellenére nagy előnye a BWT-rendszernek, hogy 1db hengert kell elrejteni és kész is. Így nálunk marad továbbra is, ezt használjuk iváshoz-főzéshez-kávéhoz/teához.
-
norkov84
tag
válasz
RetepNyaraB
#138658
üzenetére
Nekem is az a tapasztalatom, hogy kép nehezen adja vissza a tónust, de az egységes része megvan.
-
norkov84
tag
válasz
RetepNyaraB
#138643
üzenetére
Attól függ, mennyi adagot készítesz. Ahogy Gábor is írja, 1 adag még "elfért" a lakásban, sem a 3 kicsi gyerkőc, sem feleség nem panaszkodott. Kettőnél már kezdett necces lenni

Én sem szeretem az elszívót (150fokos dobhőméréskletnél kapcsolom be), hangos is, de a melléképületbe kivonulni sem lenne sokkal jobb, mert ott meg pakolásznom kéne hozzá. Ott amúgy kb. 8fok körül van ilyenkor, próbálni még nem próbáltam, mennyire növeli az időt. Kvázi hasonló lehet, mint a zárt terasz.
Próbáld ki, lehet játszani a láng intenzitásával és a dob magasságával. Szélfogód van hozzá? Az is segít azért. -
norkov84
tag
válasz
RetepNyaraB
#138606
üzenetére
Én Tescoban vettem legutóbb utántöltőt. Mivel sosem dohányoztam, cikinek éreztem azt az egy alkalmat is, amikor az első utántöltőt vettem a helyi dohányboltban nyáron.

Roastino oldalán lévő leírás szerintem teljesen jó kiiindulásnak. Én mostanában az adagon csökkentettem (100-ról 83g-ra), mert egyrészt így szemre kicsit egyenletesebb az erdmény, másrészt az 500/1000g zöld így azonos batch-ekre osztható (6 ill. 12).
Kicsit feljebb emeltem a dob magasságát a kezdetekhez képest, és a láng intenzitásával szórakozok, hogy eltaláljam a 3:00 5:00 és 7:00 sarokpontokat. Így olyan 7:15-30 körül kezd recsegni, és a tömeges recsegés után 1:00-cel szoktam lezárni és kiönteni a tepsibe. Majd irány a hideg terasz, ahol gyorsan lehűl.Ebben a hideg időben (itt vidéken hidegebb van, mint nagyfaluban) hiába a szélfogó, teraszon nem jó maga a pörkölés. Nagy láng mellett is durván belassul már 0fokos külső hőmérséklet mellett. Plusz az ujjaim is elgémberedtek a 3. batch végére. Így most beltéren, elszívó alatt csinálom.
Cserébe a bringás edzést pedig a 8-10fokos garázsban végzem rövid öltözetben, görgőn
-
norkov84
tag
válasz
sz.zs.
#137543
üzenetére
Halkan írom, hogy én nem is WDT-zem vele. Simán őrlök, aztán Kinu tartóból bele a kosárba, Kalmár tanácsára óvatosan kosarat mozgatva eloszlatom, hogy sima legyen a felszín, tömörítek, húzok. Egyszerű folyamat és (számomra) tökéletes kávé a jutalmam.
Osztom Parci véleményét, hogy a kevesebb néha több, legyen az bármilyen gép vagy folyamat. Persze tudom, hogy a hardcore-ságnak pont nem ez a lényege

-
norkov84
tag
válasz
Cathfaern
#137503
üzenetére
Mi a pontos sorrend? Mert ha kiveszed fagyasztóból, felbontod, kiveszel kávét, beteszed hűtőbe, akkor a -18 fokos kávén rögtön lecsapódik a pára, ami utána a hűtőben folyékony állapotban is marad, és jó eséllyel nem tesz jót a baboknak.
Így szoktam pedig, amit írsz. Nem tudom, hogy mennyire tesz rosszat, én sem végeztem tudományos kísérletet, de erre utaltam a macerával, hogy én eddig tudok elmenni. Egyrészt 5 tagú családként kevésbé van hely a fagyasztóban (így is sokszor én vagyok aki helyet foglal ott a kávés izékkel
), másrészt nem akarom túltolni a kávézást tudományos szintre. Szeretnék megmaradni az élvezettel fogyasztásnál, túlgondolás nélkül. Így inkább maradok kicsit sötétebb pörkölésen, csak presszónál, ahol talán kevésbé vonnak le a végereményből ezek a dolgok, és marad azért egy jó, 80% körüli végeremény, ekkora befektetéssel. De abszolút elfogadom, hogy más máshogy csinálja. -
norkov84
tag
válasz
hoffman_
#137492
üzenetére
Bónusz tippként érdemes lenne összekostolnotok Toobee-val, amíg neki nem jön meg a 65-ös kés, mennyiben más. Esetleg P64 vs Casa 65 viszonylatban is

Nálam 90-95% Kalmár kávé megy, közepes pörköléssel. Pár havonta 1-1 CM tesztpörkölés (ha ügyes vagyok), néha-néha Impresso, Roastopus, Paljoc. Amitóa megvan a Roastino, kb. fele saját pörkölés (FC+1perc) is megy, Kalmár zöldből. Ezekre nekem bevált.
Nagyon világos vonalat viszont nem hajtom, nem akarok adagonként fagyasztani, ahhoz meg lassan fogy, hogy ne öregedjen el, míg megisszuk. -
norkov84
tag
válasz
hoffman_
#137460
üzenetére
Jól jársz a Kinuval
Én már 4,5éve nyúzom a Simplicity-t (valahol 60-70+ kg kávé mehetett át rajta). Egy hibája volt, ami valójában az én hibám: túl sok volt a víz az RDT-hez, és megszorult a tengely a csapágyon (rárohadt). Verti és Kalmár segítségével orvosoltuk, és azóta nem RDT-zek, tökéletesen működik.Nem vagyok nagy ízbajnok, nálam gyári (nem C) késes Majort váltott. Csak presszót iszok és nekem tökéletes az általam fogyasztott kávékkal. Kíváncsi leszek, mi lesz a tapasztalatod a többi örlőhöz képest.
-
norkov84
tag
válasz
gtr313
#137311
üzenetére
Én mindig a bemenő víz tömegét mérem, és "végig nyomom" a kart, míg teljesen le nem megy, azaz a teljes vízmennyiséget áttolom. Így csak ellenőrzésképpen nézem meg az elkészült ital tömegét.
Ma reggel, még épp a kb. 4 héttel ezelőtti CM tesztpörkölésből húztam. 16,5g őrlemény, 61g vízzel 43,5g italt adott.
Átalánosságban ilyen 55-60g vizet szoktam használni feltöltéshez, őrlemény mindig 16,5g, így az ital 40-43g közötti mennyiségre jön ki. Ezek alapján az én tapasztalatom, hogy nagyjából az őrlemény tömegének kb. 90%-át veszi fel vízként a pogácsa.
De relatív kevés mérési pontom van az egyenlet leírásához, így lehet ez csak ebben a fenti régióban érvényes. -
norkov84
tag
válasz
Kávé Kálmán
#137287
üzenetére
Szia Gábor!
Korábbi tanácsodra én relatív sokáig tömörítettem a felsőszűrővel: ahogy mondod, szépen működik. Amiért mégis a tamper + nyomtatott megvezetőt használom végül, hogy sajnos nehezen tudtam párhuzamosan lenyomni. Aztán hogy ennek van-e jelentősége, hogy mennyire párhuzamos... passz

De most hogy felmerült újra, lehet visszatérek egy időre
-
norkov84
tag
válasz
RetepNyaraB
#136522
üzenetére
Elkezdte már "enni" a felületet:

Megcsiszoltam 400-as, majd 600-as papírral, nyílván maradtak kicsi árkok, de nem akartam több anyagot leszedni róla. Most megkentem és összeraktam.
-
norkov84
tag
válasz
RetepNyaraB
#136522
üzenetére
Köszi, megnézem.
Amikor a manométert áthelyeztem, akkor a 2 imbuszos megoldás megvolt, mert a Kalmár féle megoldásnál szebb, ha megfordítod a csavar és anya helyzetét
Megkenni akkor nem kentem, de úgyis van zsírom a Roastinohoz, azzal lágyan megkenem akkor.
Ezt mondjuk én sem értem, miért nem valami grafitos/bronzos persely van ott. -
norkov84
tag
válasz
hoffman_
#136506
üzenetére
Én áthelyeztem a manométert Kalmár féle SEP órával/tartóval (SEP nélkül), és akkor is hasonlóan áll a cső. Így működik ~2éve gond nélkül.
Nekem a szűrő nem volt passzentos, cserébe a kar járódott be: eleinte megállt felül magától, és kb. fél éve már nem nagyon teszi. Mondjuk engem nem zavar, de érdekes, hogy ennyi idő kellett neki a bejáratáshoz

-
norkov84
tag
válasz
sz.zs.
#136333
üzenetére
16.5g kávét szoktam használni, ezt öntöm fel 55-60g közötti vízzel, és lesz belőle 40-45g közötti italmennyiség. Volt hogy 70-7x g vízzel töltöttem, így kihoztam ~55g italt is.
Még lehet ennél kicsit feljebb menni, ahogy Mano66 is írja, én ennél már nem akartam tovább. Így is általában az első tartományban mozgok a fenti receptjeim közül, ritkán a másodikban. De ez leginkább ízlés és kávé függő, kinek mi válik be

-
norkov84
tag
válasz
phranxinatra
#136171
üzenetére
Korrekt ár! Mire váltottál?
-
norkov84
tag
válasz
Mano66
#135975
üzenetére
Óvatosan vizezd, nekem a vizezésektől pár hónap alatt rágyógyult az alsó csapágy a tengelyre... hiába állítottam így a méretet is, meg utána művészet volt leszedni a tengelyről. Én azóta nem vizezek, csak "koccolom" óvatosan. Tapad-tapad, de ecsettel leszedem. Mondjuk én közepes pörikkel etetem, fagyasztóban csak a sötét van kotyeszhoz (hónapok, mire elfogy), normál kávém csak a hűtőben pihen.
-
norkov84
tag
válasz
Vadasz03.24
#135687
üzenetére
Én is itt tartok kb., most fogyott el az első kg zöld.
Amit eddig megtanultam/tapasztaltam:
- inkább 80-90 1/min fordulat mellett lesznek egységesebbek a szemek
- ha nyikorogni kezd az eszköz tekerés közben, meg kell zsírozni a tengelyt —> ma akartam a 3x100g után, de a második adag felénél (160fok körül) megszorult a tengely
- ha meg is szakítom a tételt (l. eggyel feljebb), szemre akkor is hasonló lesz a végeredmény, ha újra indítva az egészet, FC utáni időt tartom —> persze hamarabb fűtöttem fel és az egész folyamat is rövidebb volt így
- élvezet használni, engem nem zavar hogy 3 kör egy adag kész zacsi (250g körül) —> teraszon élvezet használni
- nem kértem szélfogót, így körbe kell barikádozzam, ha szellős az idő
- nálam kb. 8-9perc lesz a pörkölési idő onnan, hogy előfűtöttem a dobot és bekerül a zöld. -
norkov84
tag
válasz
Bazsee71
#135579
üzenetére
Amúgy a "mennyiért árulják" is egy dolog, ahhoz képest, mennyiért megy el

Nagy gépek nem tudom mennyire indultak be, nekem tavaly év elején a rezsi csökkentés eltörlését követően alig volt kapás flow-control R58-ra

Végül egy kis vendéglátós helyre vitték el, CasMo Szabi közbenjárására, úgy rémlik 700-ért. 2020 eleji vásárlás volt, nyilván nem ennyiért (plusz a flow-kit)... hiába ment az újabb verzió tavaly már 1M felett. -
norkov84
tag
válasz
Vadasz03.24
#135433
üzenetére
Szombaton pörgettem le 3x100g-ot, most kicsit nagyobb gázálláson és nagyobb fordulaton (70-80rpm), és a tömegesebb recsegéstől 1:15-öt hagytam. Így jóval konzisztensebb most nálam is. Még van 300g a papuaiból, aztán ma-holnap remélem megérkezik a kolu is.
Nagy élmény ez minden szemponból
-
norkov84
tag
válasz
Toobee
#135432
üzenetére
Teljesen jól néz ki.
A legelsőt a lakásban lőttem, feleségem jelenlétében. Inkább átszoktam a teraszra/melléképületbe
Én mondjuk egy régi tepsibe öntöm ki, és mozgatom/dobálom kicsit, miközben fújom. Úgy azért száll a pernye, de kertben OK. Igaz a karomra rátapad.Én az illatokat nagyon szeretem közben, meg utána a nyári konyhát is belengi még napokig... tökre, mint amikor Paljoc szentélyébe lépsz és ott is ez az illat van

Egyszerre 100g-ot teszek a dobba, és 2-3 kört nyomok le egymás után. A 250 Neked hogy megy le?
Én sajnos nem nagyon várom ki a 2-3 hetet, max 1hetet tud állni, de most fogytán voltam a pörkölt anyagnak, így a sajáthoz nyúltam
Most direkt rendeltem Kalmártól pörköltet is, meg még zöldet, hogy pihenni tudjanak majd. Már csak időt kéne találnom az újabb adag pörköléséhez, de pár napja vettem egy országútit és még azt is szeretném bejáratni 
-
norkov84
tag
válasz
verti1
#135301
üzenetére
Sajnos ez mindenben így van, a látvány és hogy mit közöl/mutat vele az ember a legfontosabb a belbecs/tartalom helyett. Akár ha amúgy korábban nagy nevű, jó minőségű műszaki cikkeket nézed, akár bármit

Hogy ON is legyek: egyelőre 4 pörkölésen vagyok túl a Roastinoval, most kezdem elkapni, hova állítsam a gázégőt, hogy a megadott sarokpontokat kb. elérjem. Valamiért úgy élt a fejemben, hogy kisebb láng is elég hozzá, de úgy mindig egy bő 2 perces lemaradásban voltam és olyan 11perc körülre adódott egy pörkölés a betöltéstől számolva. Az utolsónál már megvoltam kb. 9 percben (1. reccs + 1:20-30). Még azért van mit tanulgatni, de tök jó érzés vele prökölni

Vettem ugyanabból a zöldből referenciát is Kalmárnál, nyílván nem éri el azt a szintet, de így is hozza azt számomra, amivel nagyrészt elégedett vagyok. Na ja, itt is a jó zöld a legfontosabb. -
norkov84
tag
válasz
Vadasz03.24
#134943
üzenetére
Nagyon jól néz ki!

Én pénteken hoztam el Gábortól a masinát, meg a gázégőt (nincs gázom itthon), de még nem jutottam oda, hogy pörköljek is az egyéb teendők mellett

Melyikből pörköltél? Kolumbiaiból? Én a pápuai tételből hoztam 1kg-t, azzal fogok kísérletezni, aztán legközelebb lehet rámegyek a kolu-ra is
-
norkov84
tag
válasz
RetepNyaraB
#134751
üzenetére
Én rámentem még a kampánynál, így végül a SEP-oldalon rendelve

Majd hó végén tudom elhozni, de nagyon kíváncsi leszek. Nekem a Gene és társai kicsit drágák is voltak, meg nem feltétlen akarom mindig magam pörkölni. De ebbe is kicsit beletanulni és havi ~2-3-at prökölni pont jó lesz
-
norkov84
tag
Itt még nem láttam, de van egy írás a Roastinoról itt.
-
norkov84
tag
válasz
vendingo
#134523
üzenetére
Nálam is előfordul egyszer-egyszer. Nem sikerült még pontos mintát (pattern) vagy összefüggést találnom.
Legutóbb a munkahelyen volt egy kis kávés bemutató attól a szolgáltatótól, aki szállít nekünk. Helyben pörköltek is, bemutatva ezt a részét, végén pedig kisorsolták a tesztpöriket, kb. 100g-os zacsikban. Abból a tesztpöriből itthon főzve 3 alkalommal 2-szer is belefutottam ebbe a jelenségbe. Feleségemnél meg nem volt semmi, így leőröltem neki a kotyogóshoz... valószínűleg van abban, amit Toobee ír, kaja függő is. -
-
norkov84
tag
válasz
Cathfaern
#134350
üzenetére
Jaja, Gábor áll mögötte. Még emlékszem, amikor a Winkler-féle teszt volt az akkor még titkos projektről. Illetve amikor előtte a Borízű kávéhang féle videós podcast-ben feltűnt az ihletadó eszköz

Tényleg nem reklámként, de visszanézve eddig nem láttam róla itt infót, nehogy valaki csak azért hagyja ki, mert nem hallott róla esetleg.
-
norkov84
tag
Nem tisztem reklámozni, de ha valaki esetleg nem hallott róla, és kacérkodna az otthoni pörköléssel, pláne manuális eszközzel, akkor nézzen utána a Roastino eszköznek/projektnek a Kickstarteren. Mivel nem reklámnak szánom, csak figyelemfelhívásnak, direkt nem teszem ide a linket.
-
norkov84
tag
válasz
Zen42
#134304
üzenetére
Én 2-3 éve sokazor ittam belőle, akkor nagyon szerettem. Előáztatás és rugós-karos profil vált be akkor, hosszabb lefolyás (45-50s) mellett (Rocket R58, flow controllal).
Viszont az utóbbi bő 1 évben nekem sem sikerült megtalálni Robottal, mi áll jól neki, bár 3 hétnél nem nagyon pihent többet (bár ez korábban is így volt). Így én átálltam más kávékra nála. Az is lehet, hogy az ízlésem / ízlelésem változott, nem tudom. -
norkov84
tag
válasz
Cathfaern
#134015
üzenetére
Nekem sima késsel van Simplicity. Ugrálás ellen vágtam rá IKEA fiókvédőből egy korongot.
Persze így betöltéskor ugyan fel kell hajtani, ami miatt kicsit kényelmetlenebb, és ugye design-ban is olyan, amilyen. Viszont az ugrálást kiküszöböli, és bő 3 éve működik. -
norkov84
tag
válasz
Parci
#133549
üzenetére
Amikor még Óbudán szerveződött egy kostolós-őrlős összejövetel (2017 végén), akkor pont a Te mérleged hatására ruháztam be egyre

Bár én az elemfogyasztása miatt cseréltem le, mert nem tetszett, hogy relatív gyakran elfogyasztott 4 elemet, ceruza akkum meg (akkor) nem volt, hogy megnézzem meddig megy el vele. Így Timemore basic-et használok azóta (kb. 4éve), de innen a fórumról vete meg valaki a KS36-ot.Azt sajnálom egyedül, hogy a Robot alá az pont befért volna, de igazából nem szoktam mérni alatta: mennyiségre öntöm fel a szűrőt. Így nagyjából 1:2 - 2.5 közötti lefolyás OK, én meg már nem reszelem az utolsó 20%-ot, mert így is pazar kávékat iszok, ha jó az alapanyag

-
norkov84
tag
Én is tartanék ezektől a rövid, finommenetes megoldásoktól. Classic is annó azzal kezdte a pályafutását (Toobee-nak még olyan volt a kezdeti szériából), utána váltottak mágnesre. Ott is volt több variáns a mostani megoldásig. Ez a 11 mágneses most már állítólag jól működik a gyakorlatban is a tulajoknál.
-
norkov84
tag
-
norkov84
tag
válasz
#85578752
#133077
üzenetére
Külön megvehető a mágneses tartály, 50EUR-ért, ha valaki szeretne a meglévő őrlőhöz.
Viszont jelenleg a Simplicity és a Phoenix is alapból azzal jön.Nekem egyébként 1-1 alkalommal leesett a tartály, de kutya baja. És még az első szett O-gyűrűvel megy (korábban írtam róla) ennyi idő után is.
Én senkit nem akarok rábeszélni, de szerintem továbbra is nagyon szuper őrlő presszóra.
-
norkov84
tag
válasz
TheProb
#133071
üzenetére
Ahogy nézem ebben sincs áttétel, ez amúgy miért nem fér bele ezekbe, hogy ne fél óráig kelljen rejszolni, mire leőrlőd a kv-t?
Kinu M47 Simplicity-t használok majd' 4 éve, napi szinten. Kb. 1 perc leőrölni vele espresso finomságra 1 dupla adagot. Minden relatív, de szerintem ez otthoni használatban belefér. Előtte Mazzer Majort használtam, 151A-s késsel. Ráindítással, sepregetéssel az sem volt nagyságrendekkel gyorsabb (szerintem).
Áttétel (pl. bolgyóművel) ekkora átmérővel, ilyen terhelés mellett nehezen férne bele. Plusz akkor a babokat azon keresztül kéne betölteni valahogy a késekhez. És akkor az őrlés fordulatszáma kb. 1/3-a lenne a tekerés sebességének --> még lassabb.
Nagy késes (60+ mm) kézi őrlőknél van ennek létjogosultsága (l. Kinu M68 pl. és többen mások). De azok méretben is nagyobbak már. -
norkov84
tag
válasz
cptskorzeny
#132484
üzenetére
Szia!
Milyen típusú kávékkal etetnéd, hogy pontosítsuk az igényeket? Mennyire világos-gyümölcsös vonal lenne a cél? Esetleg a manapság egyre divatosabb gyors lefolyás - alacsony nyomásprofillal, filter jellegű kávéból mennyire vonz presszó esetén?
-
norkov84
tag
válasz
p.lac
#132500
üzenetére
Persze, ez teljesen korrekt. Tudom, hogy többen filter pörköléssel tolják presszó (jellegű ital)ra ezekkel a gépekkel, van aki gyors-alacsony nyomással stb.
Én arra reagáltam csak, hogy egyből a drága, PID-es kancsó került ajánlásra valakinek, aki amúgy Brikkáról indulna el ebbe a presszós irányba. Szerintem kicsit túl van ez tolva... max elkezdi sima kancsóval és az bármikor cserélhető később.Halkan jegyzem meg, hogy amúgy Kalmár sem pid-es kancsóval etette a Flairt a műhelyben, mikor ittunk vele JH egyik kedvenc kávéjából az 58x-en, ami elég világos pöri volt.
-
norkov84
tag
válasz
cptskorzeny
#132484
üzenetére
Annyit hozzáteszek az előttem szólokhoz, hogy bő 1 év Robotozás után is én "sima" vízforraló kancsóval etetem. Még a kikapcsolás és felöntés közti idő sem állandó, és tök jó kávékat húzok vele, Kalmár-féle közepes pörkölésekből.
Szóval lehet ott sem feltétlen kell kimaxolni, ha tudsz élni a klasszikus 80-20-as szabállyal. A nyomásmérőt viszont a mai napig szeretem és nézem, szerintem hasznos. (Kalmár-féle kiegészítő órával) Bár én a "rugós-karos" profilt alkalmazom.OFF, de én már kezdek kicsit ebbe az irányba húzni, így ad nekem élményt a kávézás, hogy nem kell mindig 100+ %-ra törekedni. Szóval ezt is vedd a véleményem mellé

Mindezt Major + R58 kombóról a Robot + Kinu párosra váltva (bár az őrlőváltás hamarabb volt, mint a gépcsere.) Gépvonalon pedig a Gaggia - tuning Gaggia - tuning Silvia vonalat is végigjártam előtte. Nem mondom haszontalannak, mert legalább nem foglalkoztatja a fantáziám, hogy mennyivel lenne más ez a vonal, ha nem próbálom, de számomra sokat meg tudtam volna takarítani, ha hamarabb indulok ebbe az irányba. -
norkov84
tag
válasz
Toobee
#130778
üzenetére
Az igen… gari gondolom nem játszik, mert “minek bontogatja” az ember.
De amúgy a Kalmár féle nagyon jól szuperál nálam.
Van egy videója róla, mert ha azt szeretnéd, hogy a csavar legyen a Cafelat felírat oldalán, ne az anya az O-gyűrűvel, akkor át kell fordítani a csavart (kivenni és másik oldalról betenni).
Ami nálam vacakolt, hogy lelazult elsőre a konzoltartó csavar kb. 1 hónap használat után, és elfordult az óra. Meg az órával vacakoltam sokat, hogy szemből nézve szimmetrikusan álljon, ne legyen eltekeredve. Figyelni kell, hogy a fittingek-cső stb. minden jó irányba álljon, ne feszüljön. De ez ilyen próba-cseresznye alapú. -
-
norkov84
tag
FB marketplacen van egy eladó SEP(?)-es robot, Pyxis-szel 400e-ért, ha valaki ilyet keresne…
-
norkov84
tag
Kollégám hozta Zanzibárból. Nyílván sötét pörkölés, de azért kíváncsi vagyok
-
norkov84
tag
válasz
Kávé Kálmán
#129227
üzenetére
Köszi szépen, Gábor!
Nem ismertem még a filmet, de nagyon tetszett! Jó látni a hasonló, szenvedéllyel üzemelő kisvállalkozókat és életérzésüket. Függetlenül attól, melyik országban élnek

De azért az a jó kis piros Integrale Bellardi bácsinak, fúúúú de csodás gép....
-
norkov84
tag
válasz
vicces1
#128454
üzenetére
Nekem is most lesz 3 éves, napi használatban 3-4 kávéhoz (olyan 40-50kg között járhatok vele).
3 gondom adódott vele, ebből 2 az én balgaságom:
- túlzott RDT miatt korródált a tengely/csapágy és "rárágódott" a tengely a csapágyra, így nem lehetett állítani sem
- fenti O-gyűrű probléma: az eltörléssel szétkentem valószínűleg a babokból kiváló olajat a gyűrűn (ergo folyamatosan kentem)
- némi minimális popcorning --> szilikonlap a tetejéreDe összességében én nagyon szeretem azóta is, elégedett vagyok vele. Szintén Kalmár beszerzés

És egy Major-t váltott, gyári A-s késsel. Nem vagyok egy sensoric skill-es típus, de én ízben nem vettem észre markáns különbséget a váltással. Leginkább Kalmár közepes pörkölést ittam vele az elmúlt 3 évben, időnként CM, PY, Roastopus. -
norkov84
tag
válasz
yazoo1
#128445
üzenetére
Én Simplicity-t használok, szintén az első/gyári O-gyűrűvel.
Ha visszakeresel a hozzászólásaimban, nekem is volt vele gondom, de úgy tűnik az én túlbuzgóságom okozta: mindig áttöröltem nedves törlővel elpakolás előtt. Mióta ezt hanyagolom és egy mosogatószeres elmosást kapott a tartály (O-gyűrű fészke miatt) és az O-gyűrű, azóta szépen tartja. Mostanában csak a Robothoz kapott nagy ecsettel lesöpröm róla az őrleményt és kész.
Sajnos Phoenix-et nem tudom, azonos megoldást/méreteket kapott-e.
-
norkov84
tag
válasz
asus1
#127426
üzenetére
14g-os dupla volt nálam ~4hónapig. Állítólag ugyanúgy a VST gyártja, csak nem kapsz hozzá "certificate"-et, meg valószínűleg nem ugyanaz a minőségbiztosítási folyamat rá.
Gondolom, mint amikor autóalkatrészből van a márkaspecifikus (OEM) / vevői embléma nélküli OE, amit ugyanaz a beszállító gyárt/csomagol. De ez csak spekuláció a részemről.Én csak IMS duplához tudom hasonlítani, VST-m sosem volt. IMS-hez képest nem éreztem nagy különbséget, csak a magasság/méret miatt váltottam (~2g-mal kevesebbel muzsikált).
Ha árban VST-hez hasonló, akkor a VST-t itt többen megelégedettséggel használják, így azzal biztos nem lősz mellé. Hogy egyébként mekkora a VST-LM különbség... passz.
-
norkov84
tag
válasz
#98690560
#126948
üzenetére
Én rendszeresen rendelek Gábortól. 93fok szerintem sok lesz neki. Anno az R58-on 91-92 volt a Joker, sosem mentem feljebb. Illetve én 1:2.5-re szoktam húzni, többségét minimális előáztatással.
Ha keserű, akkor gyorsítok a lefolyáson és elhagyom az áztatást. A Javat pl így húztam tőle legutóbb.
A kolumbiai viszont nálam mindig jól muzsikált a sztenderd beállításokkal (18g —> 45g, 2bar előáztatás az első cseppekig, onnan fel 7-8bar, ejtve a húzás végéig 3barra, az egész kb. 40s alatt).
Mikori pörkölés amúgy? -
norkov84
tag
Ilyen sem sűrűn bukkan fel használtan, eladóként...
Ha valaki Cremina SL-t (rugós Cremina) keresne... szerintem nagyon jó áron kínálja (mármint az eredeti árhoz képest). -
norkov84
tag
válasz
vendingo
#126506
üzenetére
vendingo:
Én sima, legegyszerűbb, 10+ éves vízforralót használok Robothoz. Semmi extrát nem tud, nem is hattyúnyakas. Tökéletesen alkalmas hozzá. De én húzás közben kávétömeget sem mérek: felöntöm a 18g örleményt 60-65g (ahogy sikerül) közötti forrásban lévő vízzel, így szokott 40-45g ital lenni a végeredmény.
Előmelegítéshez pedig egy bögrébe teszem a kart a szűrővel, amit felöntök forrásban lévő vízzel és hagyom addig, amíg a Kinuval leőrlöm a kávét. A vízforralóm teteje íves, anyaga műanyag, így ha csak ráteszem forralás közben, volt hogy lecsúszott --> nekem ez macerásabb, mint a bögrében előmelegíteni. -
norkov84
tag
válasz
hoffman_
#126432
üzenetére
Én is nagyon sokat fárasztottam Gábort

Agyaltam Flair 58 vs. Robot ügyben, de egyrészt az árkülönbség is mérvadó volt, másrészt nekem az 58 túl nagy volt bruttó méretben. OK-OK, R58 után minden kisebb, de azért ez is szempont volt.
Egyszer láttam a folyamatot 58X-re Gábornál... nekem a Robot WF sokkal egyszerűbbnek tűnik és jobban élem. Nekem a napi rutinba a Robot munkafolyamat jobban belefér, 58X kevésbé tetszene. -
norkov84
tag
válasz
RetepNyaraB
#125774
üzenetére
Zolnagy is mini elektronicozik
-
norkov84
tag
válasz
RetepNyaraB
#125694
üzenetére
Szerintem csak tizedet.
-
norkov84
tag
-
norkov84
tag
válasz
Serpenthelm
#125494
üzenetére
Én a Kalmár féle, SEP-es órát tettem be SEP nélkül, és éltem Gábor trükkjével, hogy 2db kicsi imbuszt használva megfordítottam az átmenő csavart. Így az óra nem a Cafelat felirat oldalán rögzül
-
norkov84
tag
válasz
rastacsz
#125408
üzenetére
Nekem bevált, az elkészült ital nem okoz csalódást. Maga a munkafolyamat is OK, bár én bögre forralt vízben melegítem elő a kart és kosarat.
Sajnos a mostani forralónk teteje íves, arról csúszott már le a kar, forralás közben. Tervben a forraló csere, de nem tudom még, mi lesz helyette: sokfunkciós, nem csak Robothoz van használatban. -
norkov84
tag
válasz
#98690560
#125405
üzenetére
700-ért ment el végül a flow controlos R58-am, 2 hónapnyi hirdetés után…
Minőségi gond nem volt vele, egyedi esetként az elektronikát kellett cserélni (nem vezérelte ki az állapotjelző ledet), de az is gariban ment, máshol nem találkoztam ezzel a hibával sem. Mindez 3 évnyi aktív használattal… -
norkov84
tag
Hölgyek-Urak!
Az R58 elkelt, így a következő eszközöktől is megválnék:
- 58.6-os Fragola palmtamp v1 (maroktamper), 2016 dec-i vásárlás: sajna egyszer leesett, így két apró csorba van rajta (l. képek) - 8e Ft
- LM, peremes 14g dupla szűrő: elvileg a VST 15g-os szűrője, VST logó nélkül - 3e FtKettő egyben 10e Ft.
Helyileg Bp. XIII. ker, nem postázom.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Bomba ár! Dell Vostro 3550 - i3-2310M I 4GB I 250GB I DVDRW I 15,6" HD I HDMI I Cam I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i3 10105F 16GB DDR4 512GB SSD RX 590 8GB ZALMAN T4 Plus ADATA 600W
- BESZÁMÍTÁS! Asrock B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE VERSA H17 600W
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3583, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő






Én mondjuk egy régi tepsibe öntöm ki, és mozgatom/dobálom kicsit, miközben fújom. Úgy azért száll a pernye, de kertben OK. Igaz a karomra rátapad.

