-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
beleriand72
tag
válasz titusz248 #55323 üzenetére
Szia, én is viszonylag új vagyok ebben a témában, beleokoskodni sem szeretnék, csak néhány észrevétel (a nagyok majd úgyis segítenek, csak türelem kell hozzá). Nem ismerem a te gépedet, de az nem baj, ha egy lyukból folyik a víz, ezért ott a lyuk alatt egy úgy nevezett kis vízterítő szokott lenni, ami megpróbálja egyenletesebben elosztani a vizet az alatta levő felsőszűrőn (zuhanyon :-)), na ebből már ha a méret stimmel érdemes jobb minőségűt venni (pár ezer forint, ha van a te kávéfőződhöz). Vízkövezés mellett hasznos még a zsíroldás is. Nem tudom a te gépeden ez hogy oldható meg, de ha mást nem a könnyebben leszerelhető alkatrészeket időnként ilyen oldatokban érdemes kicsit áztatni. Szerintem a szűrőt nem kell előmelegíteni, a gépet hagyd állni egy kis ideig, hogy teljesen/egyenletesen átmelegedjen, én a csészéket szoktam előmelegíteni, mert az gyorsan ki tudja hűteni a kávét. Fogpiszkálóval nem egyengetni kell, hanem átkeverni, minél kevesebb levegő maradjon a kosárban, valamint a kávédarálóból kijövő rögöket szétpiszkálni, hogy minél homogénebb legyen az anyag (erre azt hiszem kapható egy nagyszerű minihabverőhöz hasonló szerkezet, én is most akarok venni, pár száz forint). A megtelt kosarat tamperolás előtt ütögetheted, simogathatod szerintem. A crema mennyisége minősége én úgy tapasztalom a kávé frissességétől függ (legnagyobb részben), nekem még a Saeco Incanto automata kávégépnél is tök jó tudott lenni (most Rancilio Silviát használok). Az, hogy vizes marad a pogácsa a szakirodalom szerint nem gond (feltéve, ha a kávé iható), nagyrészt attól függ, hogy a megdagadt kávé mennyire tölti ki a kosarat. Nekem is sokszor ilyen, de ha nagyon teletöltöm (esetleg túltöltöm), akkor sokszor - nem rutinos karfeltevő lévén - egy kis kávét lepiszkálok és a tömítés kávés lesz, ami miatt néha csöpög menet közben.
Nekem is azt ajánlották: próbálkozz, a mennyiséggel, őrlési finomsággal, a fő szabály 25-30 mp alatt 25-30 ml, legyen azért crema...[ Szerkesztve ]
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
beleriand72
tag
válasz titusz248 #55337 üzenetére
tchibo - silicia 1000-1500 Ft/250g, ami 4000-6000 forintos kávékilóárat jelent, ezen bőven találsz friss, a fórumon preferált pörkölők által kínált kávék közül, azokkal érdemes próbálkozni (jobbat, frissebbet máshol se találsz )
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
soldier2
őstag
válasz titusz248 #56233 üzenetére
A blend (keverék) készítés kicsit többől áll, mint összeöntünk két random kávét, "oszt jónapot". Másrészt meg elég ritkán (mondhatni soha) szoktunk áradozni gyümölcskavalkádról 50/50-es blendek esetében. A sidamo meg hozta a kötelezőt úgy is, hogy jó eséllyel a daráló beállítása nem volt tökéletes, ha egymás után készítettél 2 külön kávéból (egy kezemen meg tudom számolni azokat az őrlőket amik erre képesek és jó minőségű az őrleményük). Robusztától ne várj gyümölcskavalkádot, koffein tabletta helyett jó, élvezeti értéke csekély.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
debsa
csendes tag
válasz titusz248 #56233 üzenetére
Rég nem voltam, újra vagyok
El tudom képzelni az örömöt
de szeretném a kérdésed más szemszögböl is megvilágitani.
És most eltekintek attól hogy blendröl beszélünk.
1. Amikor ízröl beszélsz szerintem zamatra gondolsz.
Az íz a nyelven képződik, (6alapíz: sós, édes, keserű, savanyú, unami, lipid)
az illat az orrunkban.
A kettő kombinációja a zamat, ami az agyunk reakciója. Azaz ízélmény, emlék....2. Az h etiop sidamo v hogy india cherry még nem információ, de most ebbe se menjünk bele.
Az ízeket az alábbi sorrend determinálja:
Faj,-> fajta,-> terroir,-> betakaritás ideje,-> módja,->feldolg üzembe kerülési idő,->feldolgozás módja,->fermentáció és ideje,->száritás,-> csomagolás és logisztika,->pörkölési mód,->pörkölési profil,->pörkölési fokÉs utánna jön még a készitéshez használt víz, annak hőfoka, készítés módja, extrakciós idő, stb....
Annak a zamatnak a kulcsa, amire te gondolsz az a terroir lesz.
Kontinentális viszonyok esetén minél alacsonyabb területen növekszik a kávé, annál melegebb van, ezért gyorsan beérik, és nincs annyi ideje a benne lévő szénhidrátoknak hogy cukorrá alakuljanak, illetve beépüljenek. (Nagyon, nagyon, nagyon leegyszerüsítve a folyamatot)
Minél magasabban nő, annál lassabb az érési folyamat, így sokkal árnyaltabb aromák, zamatok alakulhatnak ki.[https://facebook.com/story.php?story_fbid=1475321489176203&id=988335784541445]
3. Robusta
A robusta mint tudjuk azokon a területeken terem, amelyen az arabica a levélrozsda elleni küzdelemben alul maradt, és csak a robust rezisztens ezzel a makacs kis gombával szemben.
A védekező mechanizmusa az arabicahoz képest magasabb koffein és cga tartalom, és az azt kísérő kesernyés íz, aroma, zamat.
Nagyobb a hőtűrő képessége,
Jobban elviseli a szélsőségeket
Gyengébb minőségű talajon is terem.
Forrás:
[https://www.coffeechemistry.com/general/agronomy/differences-arabica-and-robusta-coffee]És a kulcs: jóval magasabbra nő. 6-8m.
Ez azt is fogja jelenteni, hogy gépekkel takarítják be nagyrészt. Az ágain eleve sokkal több kávécseresznye növekszikMivel irreguláris az érése betakarításkor keverednek az éretlen, érett és túlérett szemek.
Ez a hiba tovább fokozódik a fermentálással.
Összefoglalva: silány talaj,szélsőséges idöjárás, alacsonyabb csapadék, alacsony termelési magasság, magas terméshozam válogatás nélküli betakarítása és feldolgozása....
Háát. Ezektől az összetevőktől az ember be várjon minőséget....Ellenben, egyre több helyen odafigyelnek a termelésre és speciality minőséget (zero elsődleges és max 5 nem elsődleges hiba 300g mintában) tudnak produkálni.
http://scaa.org/?page=resources&d=green-coffee-protocols
Ezeknek az íze a borok savasságához hasonlítható. Egyesek fehér, mások vörös, megint mások portói borokra jellemző aromákról számoltak be.
https://paradiseroasters.com/blogs/news/specialty-robusta-coffees
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1474595155915503&id=988335784541445
Szóval, amiről te írtál, hogy 50es blend Etióp Sidamo és India Cherry robi, és szenzációs ízvilág akár elő is fordulhat....
De inkább ne keverd az egyes kávékat. Mi végfelhasználók, vagy hobbi pörkölők, de még a profi pörkölők is csak nehezen tudnak ilyen tökéletes kávé alapanyaghoz jutni...
Ahogy soldier is írta, a sidamo nagyon jellegzetes ízvilággal, zamatokkal rebdelkezik, ha néhányszor kóstolod fel fogod ismerni. A robusta meg amihez hozzá juthat földi halandó.... hát, inkább hagyjuk.
Remélem a sorokból tudtál tudást leszűrni, és nem feleslegesen pötyögtembe mindezt mobilon...[ Szerkesztve ]
Debreceni Sanyi
-
debsa
csendes tag
válasz titusz248 #56288 üzenetére
Az az igazság, hogyha akár lehet csokapik is.
a blendnél a tudás a lényeg. annak tudás, hogy konzisztensen ugyanolyan legyen az íz, mindegy hogy milyen kávé kerül bele.
nincs két egyforma kávé, nincs két egyforma terroir.
egyik évben több másikban kevesebb eső, vagy nap, vagy meleg, vagy, vagy, vagy....a blend egy művészet. egy külön szakma.
de tény, hogy egy single estate, vagy single crop egyedi élményt nyújt. de csak abban a pörkölésben,
a köv pörkölés már lehet hogy más leszDebreceni Sanyi
-
-
bl4ze
veterán
válasz titusz248 #56298 üzenetére
Ha a 3rd wave kávé bejön, és nem a klasszik talján vonalat keresed, van ott lehetőség bőven.
Kavárna Místo
EMA Espresso Bar
Kafe Karlín
Alza Café
AnonymouS Coffee
ESKAszóval van válazték
Ha klasszik cucc érdekel, itthoni kézműves kávé is küldhető, nem drága kiküldeni.
(2 kilós csomag €10.80 GLS futárral).:. bl4ze .:.
-
Bazsee71
őstag
válasz titusz248 #56307 üzenetére
Ha meg tudsz birkózni a savakkal, akkor én ajánlom még az etióp kávékat is, azokban tombol a gyümölcsösség, jól elkészítve pedig édeskés is.
A brazil kávék nem erről híresek, bár akad azok közt is ami meglepően édes tud lenni, de alapjáraton az általad leírt csoki-karamell dominál, illetve az erős testesség.
-
vendingo
veterán
válasz titusz248 #56402 üzenetére
Én is gondolkodok az átmeneti időszakra egy ilyen őrlőn, de én kicsit félek tőle. Amúgy hasonló géppel kezdtem én is a kávézást, akkoriban szerettem.
A cm900 változatot érdemes venni, megéri a felárat? Kb. fél évet használnám.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Sinisi
senior tag
válasz titusz248 #58116 üzenetére
:-) Kíváncsi vagyok, hogy aki szimplázik (mert remélem van errefelé azért ilyen bátor vállalkozó :-) )tapasztalt-e hasonlót, szóval, hogy ez szokásos jelenség-e így tampersegéd mellett (mert felázik, megdagad, aztán reped...). (Sima szimplánál (ims 7g volt korábban) nem tapasztaltam ezt a jelneséget, de akkor nem használtam "segédet". Azért majd még kísérletezgetek, hogy milyen lesz ha kevesebbet/többet rakok bele, tartva ezt a kb. arányt (a végeredmény és a pogi is). Az biztos, hogy jó sok víz lötykölődik a tetején persze csak ha nem veszem le egyből a kart, mert közvetlen a csapolás utáni karlevétel nem egyszer a felsőszűrőre cuppant pogit eredményezett :-) - ilyen csodákban kettőszemélyes használat mellett még soha nem részesültem - .
-
Deer76
aktív tag
válasz titusz248 #58396 üzenetére
Nekem akkor penészedett, ha befőttesüvegben tároltam, és nedvesen tettem bele a zaccot. Amúgy tányérban nem.
A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
-
soldier2
őstag
válasz titusz248 #59272 üzenetére
Van benne OPV, de vsz nincs beállítva, a Classicban viszont könnyen állítható. Ha kvülről nincs lelakva, fotókon mást nem tudsz megállapítani. Max ha rá tudod venni, hogy készítsen egy kávét, és videózza le a lefolyást. Abból talán látni lehet, ha rossz a pumpa, de az sem 100%. A jó hír, hogy ha baja is van, könnyen és olcsón javítható.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
zolnagy
őstag
válasz titusz248 #59278 üzenetére
A használt gép mindig zsákbamacska, ha ismeretlentől veszed. Ha ismered az eladót és azt is, hogy használta, az persze más dolog.
2014-es GC-n azért nem hiszem, hogy nagy elhasználódások lennének, de persze, ha pl 2 évig csak állt, tele vízzel, azért lehetnek meglepetések, ami csak akkor derülne ki, ha szétszednéd a bojlert.
A legjobb, ha személyesen tudod elhozni, mert ekkor ki is tudod próbálni, hogy minden OK.
45-ért ez tényleg alkalmi vétel, ha minden működik rajta. -
soldier2
őstag
válasz titusz248 #59283 üzenetére
A cm702 jó daráló, valóban nem szmkséges a cseréje. A gép szép állapotúnak tűnik, és mint írtam alkatrész is olcsón van hozzá, ha kellene.
Bazsee71: még egy lépcső valóban fölösleges. A HG1 sem rögösít, mégis csapnivaló az eredmény wdt nélkül. A jó dolog benne, hogy kellően vékony tűvel csinálva a felszín is majdnem egyenes, rögtön tömöríthető, nem kell szöszölni a plusz egyengetéssel. Mondhatni mindenkinek megvan a maga keresztje
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Csápájev
őstag
válasz titusz248 #59287 üzenetére
Nem számít semmit, csak ahogy te is írtad jó lenne tudni, hogy miért cserélte le.
Vannak Gaggia lomisok, akik lomtalanításkor szednek össze gépeket. Nem állítom hogy ilyen,de minden eshetőségre fel kell készülni.
Hm... Nekem az Evo hoz volt ilyen karom. Na, szakik mindjárt megmondják létezhet e hogy 2014es géphez ilyen kar jár...[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz titusz248 #59360 üzenetére
Réz vízterítő:
http://expolygon.hu/webshop/gaggia-classic/700542-rez-felsoszuro-tartoKosár:
http://expolygon.hu/webshop/gaggia-classic/1460106-i-m-s-2-cs-szuro-12-18grh24-5-gaFelsőszűrő (nálam jobban működik, mint az IMS):
http://expolygon.hu/webshop/gaggia-classic/13-013-felsoszuro-gaggia-700162 -
zolnagy
őstag
válasz titusz248 #59355 üzenetére
Ott külföldön egy bármilyen vizes/csőszerelő boltban nem tudsz összerakatni egy manometert 3/8" csatlakozással? Nekem anno ilyen volt az első "műszerem" és töredékéből megvolt, mint egy komplett kar. Igaz, csak 10 barig mért, de megoldottam úgy, hogy mérés előtt kitekertem az opvt, aztán apránként vissza 9,5 barig.
-
John3:16
csendes tag
válasz titusz248 #59382 üzenetére
Pont ez volt a szettem 3 éve!
A felsőszűrő kicsavarozása után hozzáférsz a vízterítő 2 belső kulcsnyílású csavarjához, amit (pl IKEÁS) imbuszkulcssal tudsz kiszedni:
A réz vízterítőt tényleg csak a PID után javasolt beépíteni. Annyival jobb lesz a fej hőtartása, hogy égetheti a kevésbé hőtűrő kávékat, így visszatérhet a keserű íz. Arra is figyelj, hogy azt a 4 lyukút vedd, amit belinkeltem, semmiképpen se a 6 lyukút, mert annál az egyik furat pont a fej vízbelövési pontjánál van, így rossz lesz a vízterítésed és csatornásodni fog a kávéd.
-
Csápájev
őstag
válasz titusz248 #59444 üzenetére
Na várj,tisztázzunk pár kifejezést.
Egy csavarral tudod levenni a felsőszűrőt.
Alatta van két imbuszkulccsal a vízterítő.
Zuhany a zuhanyzóban van
Ez alapján a video alapján látod miről beszélek,de a kartömítő gumit ne szedd ki,ha nincs másik,mert ahhoz nehéz hozzáférni, elég gyakran elszakad, megsérül,ha kiveszed.így kell csinálni: [link]
Én mondjuk a vízterítőt is le szoktam venni, nem csak a felsőszűrőt.
A géphez sok jó kávét kívánok, a hűtőcsapolást is próbáld ki,ez annyit tesz,hogy mielőtt feltennéd a kart kiengedsz egy kis vizet, mondjuk 1-2 mp erejéig.
Így nem lesz olyan forró a víz, pid nélkül kicsit túllövi a gaggia a hőt.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- GoPro Karma drón távirányító és töltő eladó
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS