-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
titusz248
csendes tag
Sziasztok! Új vagyok a forumon, de korábban figyeltem a topikot külsősként és még a topikösszefoglalót is elolvastam Ebből leszűrtem, hogy nem vagyok egy kávégurman, megelégszem egy langyos fekete lével plusz hozzá egy kis tejhab. Ennek tudatában "fektettem be' egy használt delonghi 190-be... Lényegesen jobb löttyöt készitek vele mint a kotyogóssal viszont egy-két dologban nem vagyok biztos. Mivel használtan vettem, semmit nem tudok az előéletéről. Vizkőtlenitettem a hozzá javasolt oldattal, 5-10percenknt engedve 1dl folyadékot. Van egy hasonlóan szinvonalas kézi darálóm. Az őrleményt az előmelegitett szűrőbe teszem, fogpiszkálóval elegyengetem, tamperelem és gyorsan visszahelyezem. Próbálkoztam többféle őrléssel, néha nagyon szép cremat kapok, neha szinte semmit. Néha vizes a zacc néha nem. Hogy tudom megállapitani, hogy elegendő e a nyomás vagy csak én vagyok helikopter? Csináltam egy videót ha esetleg tudnátok segiteni, hogy ez igy normális vagy nem?! A csavarnak csak az egyik oldaláról jön a viz. [youtube link itt] . Illetve egy másik kérdésem, hogy a tejgőzölő fejet lehet e cserélni? Gyárilag műanyag van rajta és hát na... Köszönöm ha elolvastátok és válaszoltok.
-
titusz248
csendes tag
válasz beleriand72 #55330 üzenetére
Hello, köszönöm a válaszod. A zuhanycserén gondolkodtam én is illetve új szűrőkosarat is szeretnék venni, mert ezen gyárilag van valami nyomásnövelő, hogy jobb cremat adjon, de én szeretném látni mire vagyok képes a hagyományos úton. A fogpiszkálóvak kavargatni szoktam ahogy irtad, csak rosstul fogalmaztam. Nyilván sajnos a felhasznált kávé is a kávégép minőségét tükrözi, most azt hiszem tchibo - silicia (20%robusta, 80%arabica) blenddel gyakorlok... Ha valaki ismeri esetleg ezt a gép tipust (DeLonghi ec190) akkor elfogadnék pár tanácsot a zsirtalanitásra
-
titusz248
csendes tag
válasz beleriand72 #55340 üzenetére
Tudom, de ez volt itthon és gondoltam nem dobom ki a kukába, próbálgatni jó lesz. Igy is már fényévekkel jobb a kotyogós léhez képest Megrendeltem most az új zuhanyt meg szűrőt, kiváncsi vagyok milyen lesz.
-
titusz248
csendes tag
válasz Gravity1234 #56018 üzenetére
Hali,
Nekem is van egy tanulságos és friss történetem - mégpedig az enyém Kotyogósoztam, bolti őrölt kávéval. Aztán elképezlésem sincs, hogy hogyan és mikor rátaláltam erre a fórumra és elkezdtem olvasgatni a hsz-eket. Aztán lecseréltem az őrölt kávét szemesre. Ez volt az első váo még úgy is, hogy ekkor késessel daráltam a szemeket. Mivel mindent úgy csináltam, hogy egy próbát megér ezért mindenből a legolcsóbbat vettem. Ezt csak azért irom, hogy valakit az itt röpködő árak tántoritanának el - ne tegye. Következő upgrade a legolcsóbb kézi daráló volt és már ezt is megéreztem a kotyogósba. Sokkal több aroma, teljesebb izek. Aztán miért ne alapon vettem egy használt presszógépet (korábban irtam már, delonghi mc190). Nyilván a tieitekhez képest ez nevetséges, de ez már egy óriási előrelépés volt az izlelőbimbóimnak Aztán csak addig olvasgattam-olvasgattam mig a múlthéten vettem frissen pörkölt kávét is és hát biztos nem térek vissza többet semmi féle bolti szarra
-
titusz248
csendes tag
Sziasztok!
Izekkel kapcsolatban lenne kérdésem. Vettem nemrég friss pörkölésű valamilyen etiop sidamo 100%A és india cherry 100%R kávét. Összekevertem őket 50-50be egész izletes volt, de nem éreztem azt a gyümölcskavalkádot amit itt rendszeresen irtok. Aztán ma reggel ittam csak az etiopbol egy csészével, majd a feleségem is kért egy kávét, úgyhogy csináltam neki is egyet, viszont magamnak másodjára a 100% robustából csináltam. Megittam a robustámat majd beleittam az ő arabikájába és BUMMMM! Egyből éreztem a citrus izt, pont olyat amit egyszer egy kávézóban ittam csak azért, hogy tudjam milyen izt kell keresnem. Erre van valami magyarázat?
-
titusz248
csendes tag
-
titusz248
csendes tag
Hello, köszönöm a részletes választ, elolvastam, nem volt fölösleges bepötyögni Mint korábban is irtam sajnos kicsit leegyszerűsitettem a dolgokat ez hiba volt. Kezdő vagyok még ebben a témában, amatőr felszereléssel, de legalább lelkes. Olyan örömmel olvasom itt mindig, hogy milyen kávékat csináltok. Szerencsére most kapóra jött a szülinapom, úgyhogy egy nagyobb fejlesztés jön a kézi őrlő után, 1-2 napon belül megjön a cm702 Egyébként azt keverék pornót amit csináltam azt csakazért, mert korábban amit ittam kávét az is valamilyen keverék volt és próbáltam hasonlót előállitani. Nyilván most már látom, hogy nem úgy működik, hogy két random kávét összekeverék és bumm kész a "csokapik"
-
titusz248
csendes tag
válasz Bazsee71 #56294 üzenetére
Próbálok keresgélni friss pörkölőket. Nem magyarországon élek, igy az ajánlott pörkölők kiestek. Kerestem magamnak itt is, találtam is párat. Elmentem múlthéten vagy előtte az egyikhez, valahogy úgy képzeltem el, hogy majd bemegyek és mindenki jófej lesz meg jól megbeszéljük, hogy milyen jó a kávé Erre valami fehércsempés szocialista kuckó volt, egy nagyon kicsi kiszolgáló helyiséggel amiből egy kávés zsákkal eltakart (ebben nem vagyok biztos, hogy koncepció vagy igénytelenség) szoba nyilt ami pörkölőnek tűnt. Na kértem ezt az etióp arabikát meg az indiai robustát meg a feleségemnek arabkávét. Kérdeztem mikori kávé friss pörkölés e mert a csomgra nem irtak rá semmit. Azt mondta az eladó, hogy biztos friss mert minden héten pörkölnek. Szegény nem beszélt túl jól angolul - annak ellenére, hogy azért mentem abba a boltba mert a neten vastagon irták, hogy beszélnek angolul - ezért nem tettem olyan megjegyzést, hogy az egy dolog, hogy minden héten pörkölnek de mi garantálja, hogy az van a zacskóba és nem pangó készlet. De mindegy, legközelebb másikat látogatok meg.
-
titusz248
csendes tag
-
titusz248
csendes tag
Köszi a tippeket. Milyen kicsi a világ. Vagy inkább érdekes. Megnéztem a Kafe Karlint, az nagyjából közel is van. És ott a képen a srác, mondom de ismerős. Aztán olvasom, hogy járnak piacokra. Itt minden hétvégén nagyon jó termelői piacok vannak egyébként. Aztán eszembe jutott, hogy vagy 2 éve láttam őt az egyik piacon. Néztem is, hogy mi a fene sznob gyerek csepegteti a vizet egy szűrőbe egy csicsás fém kannából és mennyi ember van körülötte. Őrület volt, mert egész reggel beszéltek mindenkinek mindent elmagyaráztak(legalábbis próbáltak) Akkoriba csak nevettem rajta, nem is nagyon ittam kávét. Mennyit változtam te jó ég...
-
titusz248
csendes tag
Lehet, hogy hülyén hangzik, de nem tudom még, hogy melyik vonal jön be leginkább, Úgy érzem most kezdek csak ismerkedni a kávé igazi zamatával Ezért kipróbálok mindenfélét. Leginkább valami édeskés fajta lenne talán a nyerő. Nagyon édesszájú vagyok ha ételről van szó, de meginni nem tudok semmi cukrosat - elképzelni se tudom a kávét cukorral. De mint itt is néhányan ahogy olvastam - nem vetem meg a tejjel való ivást. Igaz csak cappuchino szinten, a latte már sok(k). Olvastam itt, hogy a jó presszó magától édes, persze gondolom, hogy ez is attól függ miből van. Arra gondoltam, hogy legközelebb brazil kávét próbálok elvileg az csoki-karamell
[ Szerkesztve ]
-
titusz248
csendes tag
válasz adriankoooo #56324 üzenetére
Köszi megnézegetem ezeket is. Van már annyi hely, hogy ihaj
-
titusz248
csendes tag
Sziasztok! Egy kis élménybeszámolót irnék, főleg a kezdőknek (Egy kis felüdülésként mert ahogy nézem kisebb feszültség generálódott ). Szóval tegnap megjött a CM702-m Egy szóval leirva: váó! Szép elegáns gép, már amennyire ez számit. Elsőnek vettem egy gyengébb kávét gyakorolni a beállitásokat, de már azon éreztem, hogy a korábbi kézi őrlőhöz képest új dimenzióba léptem. Finom illat daráláskor, és izletes kávé. Miután megtaláltam a megfelelő beállitást kipróbáltam a sidamot és uhh. Igaz már vagy három hete bontottam fel, de vákumzacsiban tároltam, kb. 10x volt kinyitva de még igy is nagyon finom volt. Végre izlett a kávé Nagyon tettszik, hogy gyors a kb. 5-10mp, az őrleményt sokkal könnyebb eloszlatni a szűrőben, sokkal jobban tamperolható mint korábban a noname kézihez képest. És ami számomra meglepő bónusz, hogy halk. Vagy legalábbis nem hangos. Szóval ha valaki még kezdő mint én és szkeptikus az őrlővel kapcsolatban, akkor most már még egy voks amellett, hogy valóban az egyik legfontosabb kiegészitő. Konkrétan most az az érzésem, hogy presszógépem a kiegészitő a darálóhoz...
Gyárilag kettő alátét volt a kúp alatt és nekem úgy 1-es fokozaton volt megfelelő a presszóhoz, szóval alátettem még kettőt, igy 16-oson őrlök. Illetve 16 és fél mivel valahogy elvan csúszva egy féllel a skála festése. Egy olyan kérdésem lenne, hogy az normális e hogy kb 10-12mp nél kezd el csöpögni aztán kb 3-4mp mire egérfarok lesz és kb 25-28mp alatt jön le a végére a kb 30ml. Úgy olvastam itt, hogy kb 5-6mp után el kellene kezdenie jönni. Valamit rosszul csinálok vagy minden gép, minden kávéval ennyire különböző?
-
titusz248
csendes tag
Én is apránként kezdtem, szarvasi után kotyogós, késes helyett kézi daráló, utána vettem kb 6500Ft-ért egy használt delonghi ec190et. Ez már egy hatalmas ugrás volt a kézi daráloóval még úgy is hogy a kézi egy olcsó szar valami 2000Ft-os retek volt. Ezek után vettem a CM702-t ami - ezeddig - a legnagyobb ugrás izben és élményben is! Aztán remélem hamarosan lesz egy jó gépem is
-
-
titusz248
csendes tag
Sziasztok! Úgy néz ki van esélyem venni egy régebbi 2014-es román GC-t Segitségeteket kérném, hogy miylen fotókat kérjek, hogy azért ne valami vacak legyen. Illetve kérdezném, hogy abban van e állithato OPV vagy azt még külön kell beszerelnem? A gép egyébként alapnak tűnik, tudningok és PID nélkül, de regéket irtok erről a készülékről igy gondoltam megpróbálnám
-
titusz248
csendes tag
válasz sortiefish #59274 üzenetére
Sajnos nem, életvitelszerűen külföldön élek Ft-ban számolva durván 45ezerért van, ezt most ki tudom gazdálkodni valahogy tekintettel arra, hogy alkalmi vétel.
-
titusz248
csendes tag
-
titusz248
csendes tag
-
titusz248
csendes tag
Úgy néz ki megjön ma a GC-m. Állitolag gyári állapotban van az OPV. Van arra lehetőség, hogy vakon beállitsam valahol 10.5 és 9 bar közé? Találtam róla cikket külföldi forumon de nem tudom, hogy van e létjogosultsága. Később szerkesztenék nyomásmérős kart, de egy jó darabig biztos nem lesz rá időm, viszont szeretném addig is használni. Tudtok valamit ajánlani? Illetve még egy olyan kérdés, hogy a burokolatot milyen szerszámokkal fogom tudni lebontani?
[ Szerkesztve ]
-
-
titusz248
csendes tag
Van egy kis öröm, tegnap megjött a GC-m Egész jó állapotúnak tűnik. Burkolatot levéve belülről patent, szerintem volt szervizelve mert a kis vezetékcsatlakozók be vannak számozva. A vizteritő "fej" kuka lesz (tegnapi ajánlásra lecserélném rézre, ebben ha kérhetnék segitséget, hogy kell), illetve a felsőszűrő is kuka. A karra úgy rá volt szorulva a dupla kifolyó, hogy a feleségemmel ketten egy csőfogó segitségével 5 perc alatt tekertük le, de sikerült. A gyári nyomásfokozós szűrő egy rémálom-vicc kategória. Nem is kezdtem el méricskélni semmit, tök random szemre őröltem bele X mennyiséget, kicsit lenyomkodtom a gyári tamperral lefőztem és nagyságrendekkel jobb volt mint amit előzőleg csináltam a delonghival, úgy hogy tizedre mértem a kávét, WDT-ztem, normálisan tampereltem. Leginkább az végre az az égett keserű iz szűnt meg.
[ Szerkesztve ]
-
titusz248
csendes tag
-
titusz248
csendes tag
Tegnap este vizkőtlenitettem a GC-t. Igaz az eladó irta, hogy ő is megcsinálta, de gondoltam, hátha különböző éleményen vagyunk... Igazam lett félig meddig. Szerencsére a gép belseje valószinűleg abból nem sok kosz jött ki, de ilyen gusztustalan viztartályt még nem láttam. Foltokban félcentis vizkődarabok és kb az egész tartály felülete érdes volt... Megpucoltam a vizteritőt meg a csavarokat is úgyhogy most már szép. Igy két nap után az a tapasztalatom, hogy a presszókávé valóban iható A delonghival efelől elég erős kételyeim voltak nem is ittam csak kapucsinonak...
-
titusz248
csendes tag
válasz Csápájev #59442 üzenetére
Levettem a vizteritőt irtam is. Elmostam kicsit a vizköoldóban, meg fogkevével "lesuvickoltam" aztán lekapargattam a maradék követ onnan ahonnan nem jött le előtte. Vakszűrőm ha minden igaz ma lesz(a kis gumikupak) meg végre normális duplaszűrő (igaz csak sima). Vakszűrős tisztitáshoz levegyem a zuhanyt?
-
-
titusz248
csendes tag
Szép jó napot!
Tegnap sikerült összeraknom nyomásmérőt. Beállitottam az OPV-t 10 bar körülre. Viszont a nyomásmérőm eléggé ugrál. Ez utalhat valamilyen hibára a géppel? Egy korábbi link alapján csináltam a beállitást, előmelegitett gépen, kosár nélküli karba engedtem vizet, felraktam, elinditottam a vizet, közben kiengedtem a gőzőlőn a maradék levegőt. Egyébként itt mi a pontos közvélemény 9 vagy 10bar? Nyomásnak van akkora hatása a kávéra mint a hőmérsékletnek?(világosabb pöri hidegebb, sötét pöri melegebb viz). Csináltam egy videót a könnyebb vizualizáció érdekében [youtube video] -
titusz248
csendes tag
-
titusz248
csendes tag
Sziasztok, azt hiszem beszippantódtam és nem tudok várni tovább a PID beszereléssel... Azt szeretném kérdezni, hogy az alább linkelt szett az úgy ahogy jó e?Fragola leirása alapján úgy látom, hogy benne van minden, de örülnék ha szakértőis megerősitené, hogy jó e. Gondolok itt az értékekre, fesz. amper, etc... Illetve, hogy ha ez jó akkor jól értem e, hogy ezen felül már csak tokra, meg kábel+sarura van szükségem?
[ Szerkesztve ]
-
titusz248
csendes tag
Tegnap kipóbáltam az új LM kosarat. 17 g-osat vettem. Vásárlás előtt átolvastam itt a fórumot valaki azt irta, hogy semmi különbség a gyárihoz, valaki ég és föld. Nos én valahol középmezőnybe kerültem, Van valamilyen 6 arabikás presszó blendem azzal próbáltam, sokkal intenzivebb marcipán ize volt és az LM-nek köszönhetően kóstolás után amikor már nem vártunk semmit egy erős aszalt barack iz ütött be.
Egyébként apropó marcipán, nagyon sok kávénál érzem. Ez kávéfüggő vagy valami rossz elkészitésre utalhat. Azért probléma csak mert utálom a marcipánt....
Másik, hogy a LM kosárral nem tudom annyira ráhúzni a kart a fejre. Kb. minium 10fokkal előrébb van az egyenestől (nem tudom máshogy körülirni). Ez jelenthet problémát a későbbiekben, vagy ha nem dobja le nyomás alatt akkor tökmindegy?
-
titusz248
csendes tag
Pár hónapos kávés múltam alatt, mióta "komolyabban" kezdtem foglalkozni a témával és pörkölőtől veszem a friss kávét kb. 4 hónap, mindig csak valamilyen random ország kávéját ittám általában ahogy elnézem közepes pörkölés. Az utóbbi napokban itt olvasottak hatására - miszerent többeknek van otthon rendszeresen valamilyen olaszosabb pörkölés is "bótbó" én is beruháztam egy fekete lavazza espressora. Májusi pörkölés. Egy számomra (egyelőre) megofghatatlan más izt kaptam (nyilván...), nagyon finom krémes volt, mondjuk kapucsinónak iszom. Ennyi Kérem kapcsolja ki...
-
-
titusz248
csendes tag
Jó reggelt mindenkinek! Végre beszereltem a PID-et, egyelőre tok/burkolat nélkül. Fragolának köszönöm a tippet! Működik is, de lenne egy gyakorlati kérdésem. Beállitok rajta pl.: most 91 fokot. 15-20 perc alatt stabilizálja, de nyilván korrigálnia kell. A reprodukálhatóság érdekében az jó megoldás, hogy ha látom, hogy 91 fokon áll, elszámolok 5-ig és csapolok? Úgy vettem észre, hogy kb. 10-15 mp után kezd el korrigálni, fűteni ilyenkor felmegy kb 97-re majd vissza.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Google Chrome
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Star Trek
- Trollok komolyan
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- EA Sports WRC '23
- Steam topic
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...