-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fishi
tag
Sosem tudhatod, volt már rá precedens, hogy valaki eszpresszó felől indulva a filternél kötött ki, mint legnagyobb kedvenc...
Tényleg, Parci, te mennyire kultiválod? Abszolút "meh" kategória, vagy szívesen megiszod, ha megkínálnak vele? (Azt tudom, írtad, hogy magadnak nem csinálsz.)
[ Szerkesztve ]
Dare2Live (DVD lemezekről): ''elképzelhető, hogy 100 év múlva is megtudom nézni amit ma kiírok?'' - perempe: ''Te valószínűleg már nem. Bár ahogy manapság az orvostudomány fejlődik...''
-
jolti
senior tag
válasz WiZARD #13693 üzenetére
Gratulálok!!
Sok finom kávét kívánok!
Lehet érdemes lenne egy autotuningot lefuttatnod,mert nagyon túllő a Pid.
Nekem 6-7 fokkal nem szokott jobban felé menni a beállított értéknek az első felfűtéskor,a masodiknal meg annyival sem, aztán szépen beáll.
Az a traktor pótkocsi vonószem mi? ;-)[ Szerkesztve ]
-
jolti
senior tag
válasz WiZARD #13704 üzenetére
Hideg kazánnál futtasd le.
Nyomva tartod a Set (az első) gombot, vagy 4-5 másodpercig. Ekkor bele lép a beállítás menube. Ott addig lepegetsz, amíg az ATU felirattal nem talalkozol. (Lehet a kijelző idétlensége miatt a T betű egyik szára hiányzik).
Ott a 0000-át átállítod 0001-re és addig tartod nyomva a Set-et, amíg vissza nem áll alapra és el nem kezdi futtatni az autotuningot.[ Szerkesztve ]
-
jolti
senior tag
válasz WiZARD #13721 üzenetére
Ja. Hát ne tökölj vele sokáig! ;-)
Ha nem sikerült gyorsan megtalálni, akkor meg kell várni, hogy kihűljön és újra kezdeni. Mert úgy van értelme, hogy az egész fűtési ciklust megtanulja,bbeállítsa.
Amúgy kb.10 mp beállítani( ha már tudod, hogy mit keresel) és addig csak 28 fokrol megy fel 40-ig kb.
De többször is megcsinálható. -
Toobee
veterán
válasz WiZARD #13729 üzenetére
Cady-Trade a forgalmazó, náluk biztosan van minden. Én SiD-hez vittem el átnézetni, mikor megvettem, akkor került bele a PID is, aztán úgy 1,5 évet szolgált nálam hibátlanul. Youtube biztos tele van szétszedős videókkal. De Zsolimanó is szétkapta, pedig neki aranyból van a padlója, szóval biztos nem vészes.
https://barbieripnk.hu/
-
ronin s8
senior tag
válasz WiZARD #13729 üzenetére
Ha nem csöpög/folyik, akkor nem érdemes szétszedned. Rendesen lehet vízkőmentesíteni anélkül is. Max. a felső szűrőt szedd le, és alatta tisztítsd ki hideg zsíroldóval. Mivel ezt kb. kéthavonta érdemes megismételni, ráérsz máskor tömítést cserélni.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
WiZARD
addikt
válasz WiZARD #13747 üzenetére
Na kész a művelet, kicseréltem kazántömítést, és a fejtömítést, meg volt 3 apróbb, ami útban volt szerelésnél, így azokat is.
A fej nagyon egybe volt gyógyulva, szétszedve elég rendes mennyiségű rákötött cucc volt. Felváltva áztattam (meg közben lemostam) citromsavban és Tersonetben, nagyja lejött, de nem volt tökéletes, a maradékot dremel+rézkefe párossal tudtam rendesen leszedni.Összeraktam, átnyomom citromsavval a rendszert még, hogy ott is legyen valami vízkőoldás, ahova most el se jutottam. Egyelőre úgy néz ki hogy nem ereszt, remélem nem is fog, nincs kedvem még1x szétszedni
(sajnos nem fotóztam közben)
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
mutyi
őstag
válasz WiZARD #13781 üzenetére
Igen, főleg ha picit "hígabbra" főzöm,akkor még inkább elmegy szinte minimális cukorral.
Épp most húztam le egyet, megtörtént az első "balesetem" is, mert gőzölés közben valahogy lelőtte magáról a gőzcső azt a fém véget és a forró tej picit belecsapódott az arcomba.
Szerintem nem volt eléggé feltolva tisztítás után. -
ronin s8
senior tag
válasz WiZARD #13804 üzenetére
A hőfok nagyon lényeges paraméter. Tulajdonképpen ha valaki leteszi a voksát egy kávékészítési metódus mellett és begyakorolta a technikát, akkor ez marad a legizgalmasabb állítási lehetőség, ezzel lehet a legtöbb arcát előcsalogatni a kávénak.
Nincs általános szabály, nagyon tág határok között mozoghat. Az Aeropress-nél akár 85-86 fokig is lemehet, nem beszélve a cold drip-ről (ami Napoleon kedvenc itala volt, és órákig készíttette az inasával), ahol szobahőmérsékletű a víz és a kávé. Egyes alulpörkölt arabicák akár 100 fokos vizet is kívánnak, mert így mutatják meg magukat.Néhány általános szabály, de mindre van ellenpélda:
Espresso-nál általában 91-98 fok között érdemes kutakodni, de ne feledjük, hogy az idő tényező itt is beleszól, valamint a lefolyás sebessége óriási anomáliákat okozhat (ezért célszerű ezt begyakorolni).
A robusták kevésbé tűrik a hőt, mint az arabicák.
Az össz hőmennyiség számít: egy alulpörkölt kávé több hőt elvisel. Egy túlpörkölt kevesebbet és hajlamos megégni.
(Egy hőmérő sokat segíthet belőni a PID által jelzett hőmérsékletet. Az összefüggés a valós és a PID által mutatott hőmérséklet között valszeg nem lineáris.)
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz WiZARD #13807 üzenetére
A fejből kilépő víz hőmérsékletét szokták mérni valamilyen lézeres hőmérővel. A Conrad-ban is lehet olyat kapni. Nekem nincs, így csak tapasztalati úton állítgatom.
Nem nagyon van ilyen szabály. Egy idő után érezni fogod, hogy jó irányba állítgatod a PID-et, vagy sem. Pl. a keserűség jöhet abból is, hogy megégetted, de abból is, hogy hőhiányos a kávé. A créma sokat elárul.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz WiZARD #13870 üzenetére
Én jelenleg szimplának egy 12 g-os "vendéglátós/spórolós" dupla szűrőt használok. Lehet, hogy abba is belemegy 14 g, nem tudom.
Duplának a sima ipari Gaggia dupla szűrőt használom, ami kb. 18 g-os. Simán belemehet akár 20 g is.
A lefelé szűkülő szimpla szűrők szerintem nem igazán jók a Gaggiákhoz, nagyon könnyű velük mellé lőni.
A 21 g-os Strada-t még nem tudtam kipróbálni.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
5381
aktív tag
válasz WiZARD #13870 üzenetére
Az avx fórumon nekem nagyon ajánlották a Reneka szűrőket. Hihetetlen, hogy 15000 furatot benyomtak rá.
-
And06
aktív tag
válasz WiZARD #13870 üzenetére
duplából a gyári sztem teljesen jó kezdetnek, kávétól függően belemegy 18g +/- 1, nekem van egy LM strada/VST 18g-s is, ebbe simán belemegy 19-20g, nem túl spórolós. ez is jó, az árát nem éri meg.
szimplához sok mindent próbáltam már, de _nekem_ az LM szimpla nem jön be. majd veszek egy 12g-s duplát és megnézem azzal én is. -
-
-
jolti
senior tag
válasz WiZARD #14152 üzenetére
Igen, azt rosszul fogalmaztam meg.
A középsőben van menet és, ha elég hosszú csavart csavar be, le tudja tolni magát, ha nem túl brutálisan van odadzsuvásodva.
A másik megoldásnál nincs menet ugyan a furatban, de attól lehet bele tekerni, egy vastagabb csavart, ami passzentosan megy bele, ( mert puha fém) akkor megáll addig ( vagy, ha nem áll meg, akkor kézzel rátart addig ) amíg egy csavarhúzót keresztbe nem tesz és meg nem tekeri a felsőszűrőt.
Így már talán érhetőbben fogalmaztam.[ Szerkesztve ]
-
bbuffy
senior tag
válasz WiZARD #14252 üzenetére
Van ám olcsóbban is jobb kv mint a nespressos. minek 14 g egy szimplãhoz? Nem kötelezően követendő trend a kēzműves kv és a hiend vonal. Vannak igen jó kvk 6000 ért is.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
ronin s8
senior tag
válasz WiZARD #14258 üzenetére
Egy 12 g-os vendéglátós/spórolósat a szimplához, és egy 18 g-osat a duplához. Ezek szerintem nagyjából az elérhető legjobb minőséget segítik. Persze költhetsz VST-re, meg Strada-ra is, de az már tényleg luxus, és korántsem biztos, hogy megérzed velük a különbséget.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Futás, futópályák
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Windows 11
- Politika
- GoPro Topic
- A Watch7-tel debütálhat a Samsung vércukormérője
- Yettel topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- További aktív témák...