Új hozzászólás Aktív témák
-
Megörököltem pár vadászkést, és nagyon életlen állapotban kerültek hozzám. Ma volt időm délelőtt és nekiálltam megélezni őket. A work sharp pálcás élező is jól működött, de az igazi a vizes köves élezés volt. Jobban is haladtam vele és az él is jobb volt. Tényleg csak bátorítani tudok mindenkit arra, hogy inkább ezt használják, az ilyen-olyan konyhai élezők helyett.
Egyébként nekem a Parkside kő nem vált be, mert - legalábbis az én példányom - szó szerint morzsálódik élezés közben, tehát nagyon válnak le a szemek használat közben, ezt a jó minőségű (japán King) kövemnél nem tapasztalom. Az árát megérte persze, de inkább csak arra használom, hogy a többi kövemet síkolom vele vizesen (nincs külön síkolókövem).
-
woodworm
veterán
válasz
gyapo11 #13906 üzenetére
Az én köszörűmhöz adtak szögbeállító sablont. Amikor nézelődtem, akkor úgy láttam, hogy a klónokhoz is adnak, de sokan használják a tormek sablont is külön megvásárolva.
A tizenezres, barkácsáruházashoz valóban nincs segédlet, de ott az elv is inkább a hagyományos, rövidtámaszos köszörűhöz hajaz. -
gyapo11
Topikgazda
válasz
woodworm #13903 üzenetére
Ugyanaz a befogási téma van a vizes köszörűnél is mint a pálcásoknál, amiről nemrégen volt szó. A késtartó rúd az egyik csúcsa az átfogónak és a kés és kő érintkezési pontja a másik. Ha e két pont között nem ugyanakkora a távolság mint az előző élezésnél, akkor vagy tompább vagy hegyesebb lesz az élszög. Le kell mérni vonalzóval és jó lesz, minden késnél minden befogásnál. Nem ördöngős de pontosan meg kell csinálni. Ha elég haladós a kő, akkor lehet azt is, hogy nagyjából és átélezni addig amíg ki nem alakul az új élszalag teljes szélességében. Vagy addig rövidíteni, amíg egy nagyon kicsivel lesz tompább, és akkor másodpercek alatt kész az új (másodlagos, részleges) élszalag.
-
gubabela
senior tag
válasz
gyapo11 #13902 üzenetére
Igen, valamennyi tudás nem árt azért, de teljesen kezdő, ha elolvassa a használati utasítást meg megnézi a work sharp videóit, akkor azért nem egy nagy kihívás utána élezni ezekkel. Én is vizes kövekkel kezdtem, meg is tanultam velük, aztán beruháztam egy ken onion mk2-re és nem bántam meg. Jelentősen lerövidíti a munkafolyamatot.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
tibbike01 #13899 üzenetére
Felejtős. Ha bumszlis kést élezel, azt nem lehet tövig élezni vele, de ennél rosszabb, hogy sok anyagot lemar a pengéből, és a töve felé kádasodik, homorú lesz. Innentől a deszkán vágásnak vége, nem vágja el teljesen az anyagot, nyiszatolni kell a késsel.
Egy ponton érintkezik a pengével a keményfém lapka, kicsit nagyobb nyomóerővel már esztergálásnak felel meg. Van ebből két rudacskás verzió, az legalább nem esztergál, de nem is képes komolyabb élezésre, karbantartó fenésre igen.
Kerti vagy műhely késhez jó, gyorsan lesz valamilyen él, nem kell állítgatni semmit, nem kell követ beáztatni. Azt nem tudom elképzelni se, hogy egy csorbát hogy lehet eltüntetni vele, meg fog akadni benne és még inkább nagyobbítja.
Akkor már inkább egy kerámia rúd vagy csésze/kistányér alja, nagyon jó kis finom élet csinál a 400/800-as kő után. -
tibbike01
őstag
válasz
gubabela #13898 üzenetére
Köszi neked és a többieknek is! Ez a kis szalagos gép tényleg jónak tűnik, tetszetős, de ahogy látom 43ezer ft a legolcsóbb helyen. Ennyit nem szeretnék rászánni.
Egy ilyen Taidea Tech. TG2017 nagyon nagy baklövés lenne? Ha jól tudom a Taidea nem egy rossz márka.
-
válasz
tibbike01 #13891 üzenetére
"Jól sejtem, hogy minimális esély van rá, hogy normálisan, szépen tudjam ezekkel a fenőkövekkel élezni a késeimet?"
Nem, a sima fekvő kövekkel kb. minden kést (esetleg ollót is) meg lehet élezni, de kell hozzá egy kis tanulás. Én meghagynám a helyedben. Nagyon kevés kés amit nem, vagy nem úgy, vagy aránytalan szenvedéssel lehet velük élezni (pl. karambit visszagörbülő fogazott élű kés).
Én amellé és nem helyett, vennék a helyedben egy álló élezőt, Spyderco Sharpmaker és Lansky Turn Box amivel nekem van tapasztalatom, szerintem mind a kettő jó, de ha megtanulod a köveket használni (és simán meg lehet, én nem vagyok egy kifejezetten ügyes ember és nekem is sikerült), akkor az nagyon sokoldalú megoldás lesz. -
gyapo11
Topikgazda
válasz
tibbike01 #13892 üzenetére
gyapo.eu/a/elezok
Ha valaki nem akar elmélyedni a késélezésben, akkor a sima kő kiesett. Az élszög segéddel még van esély, én sose próbáltam.
A pálcásokat főleg nem fogja pontosra beállítani, kiestek.
Ferde köves esélyes, nem haladós, él karbantartásra lehet jó.
Ferde tengelyű kerámiakorongos jó, de szintén csak karbantartásra, és előtte ki kell alakítani egy 1-2 fokkal kisebb szögű élszalagot, tehát goto 1.
Fenőacél vagy kerámia, munka közben gyors élezés, vágni fog de szép nem lesz, pontos élszögről meg még álmodni sem lehet.
Guruló hengeres érdekes, van hozzá durvább szemcséjű korong is meg finomabb is, élszöget adja a tartó, időnként leugrik a mágnesről, szerencsére ilyenkor az élet a kéztől elfelé nyomja. Viszont semmiféle utánajárás nem kell, fölcuppantod a mágnesre a kést és gurítgatod a hengert, a hegye felé nem lesz egyszerű.
Motoros száraz köves felejtős, ha nem egyenletesen nyomod és/vagy nem egyenletes sebességgel húzod hullámokat mar a pengébe.
Szalagost nem akarsz, a vizes köves köszörű meg hasonló a pálcáshoz abban, hogy mire a késtartóba befogod a kést és az pont olyan szögben ér a kőhöz amit szeretnél, addig baltával kétszer szétütöd és utána felgyújtod az egészet. -
gyapo11
Topikgazda
Sose mértem, de japánoknál nem ritka a kis élszög, halat meg tengeri gezemicéket vagdosnak állandóan, azok meg puhák. Inkább 15 alattira tippelnék. Mivel a sashimin/yanagibán az ék szöge sokkal 15 alatt van, ezért van rajta egy meredekebb élszalag. Azzal, hogy a másik oldalon 0 fokos a szög csalóka a látvány, mert az összes szög átjött az egyik oldalra, és ha 30 akkor pont olyan mint egy két élszalagoson a 2 x 15.
-
User_2
tag
válasz
tibbike01 #13891 üzenetére
azok a kövek nagyon jók arra, amire valók,
csak épp most intenzíven kezdtél el haladni a Dunning-Kruger görbe lefelé ágán.
szedd össze az élezés elméletét, írd le, rajzold le papírra hogyan viselkedik a sorja, a kő szemcséinek karistolásai milyen szögben álljanak a vason
és gyakorold az élezést azon a vacak késeden, amit nem sajnálsz.
gyakorlás nélkül nem haladsz előre.él vizsgálatához a pennis és a lidlis újság pont megfelelő, de! csak szárazon, ha a papír nedves lett már nem jó semmire. pl ha nedves kézzel fogtad meg a papírt.
tudás megszerzésében nincs rövid kanyar. bele kell tenni az effortot.
-
tibbike01
őstag
Szóval kérdés, hogy fenőkő után mi az amit ajánlott és kezdők is könnyen sikereket érhetnek el vele? Szalagos gépet nem akarok venni.
-
tibbike01
őstag
válasz
User_2 #13889 üzenetére
Köszi! Azt hittem egyszerűbb feladat lesz. Azt rögtön észrevettem, hogy tönkrevágom vele a kést (szörnyű lett vele az éle, ha közelről megnézem) de az jó döntés volt, hogy egy rosszabb késen gyakoroltam. Kicsit el is ment a kedvem tőle.
Jól sejtem, hogy minimális esély van rá, hogy normálisan, szépen tudjam ezekkel a fenőkövekkel élezni a késeimet? Lehet hogy valami egyszerűbb élezőt kellett volna vennem, a tologatósból valami jófélét vagy a most divatos forgó hengeres megoldást?
Ha jól tudom még vissta tudom vinni a Lidlbe őket.
-
dzsi23
addikt
válasz
User_2 #13888 üzenetére
Köszi a tippet!
Egyéb:
Ajánljatok légyszi egy faék egyszerűségű késélezőt, amit idősebbek is könnyen használnak, akik nem akarnak élszögekkel foglalkozni. Valami ehhez hasonlót váltana, ezer éves már... -
User_2
tag
válasz
tibbike01 #13886 üzenetére
vegyél egy darab 350 ft-os csónak alakú kaszakövet, szürkét,
gyakorolj rajta a szerinted legútáltabb késeddel,
egész addig használd csak a kaszakövet, míg nem vagy magabiztos a kaszakövön késélezéssel.
tapasztalat nélkül csak tönkreteszed az új köveidet, és ha tönkre tetted már nem lesz velük sikerélményed.olyanokra kell majd ügyelned a kés tartása és milyen irányba tolása-húzása mellett, mint
a kő tisztán tartása, jelenleg valószínűleg fogalmad sincs mit jelent ez,
vagy a kő dongává válása, amit követően a követ síkolni kell, hogy újra hasznosan lehessen használni -
User_2
tag
válasz
dzsi23 #13868 üzenetére
a rés kitöltésre használhatsz fa ragasztót faporral keverve.
fapor keletkezik pl csiszolópapír használatakor.
esetedben praktikusan sötét fa porával érdemes.
mindenképpen készíts próbaragasztást egy dummy résen.
esetleg több póbaragasztást is.ha épp nincs fa ragasztód, kérhetsz asztalostól,
többnyire szoktak adni - hozott tégelyben, nyilván pénzért.a másik megoldás a rendszeres fogkefés tisztítás.
-
-
Lehet, hogy amator kerdes es amugy tok trivialis, de az egyoldali elezesu japan keseknel csak egy oldalrol szabad elezni? Szoval a masik oldalarol egyaltalan nem szabad vagy csak minimalisan a sorjat lehuzni keramiaval/borrel.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
tibbike01 #13877 üzenetére
Mindkét irányba, de éllel szemben könnyített nyomóerővel, a végén pár húzás csak pengeháttal előre. Finom köveken maradhat a nyomóerő is egyenletes, 1000 alatt ha egy pillanatra is fölemelkedik kicsit a pengehát, akkor máris pár fokkal meredekebb lett az élszög éllel előre tolásnál. Bele akar hatolni a vékony él a kőbe de a kő győz. Ha húzod akkor kevésbé tompul. Ha puha a kő, akkor meg képes lefaragni belőle és persze a fenést lehet elölről kezdeni, a követ meg síkolni.
Viszont ha fölemeled a kést minden húzás után, akkor óhatatlanul gömbölyödik az élszalag felülete, mert nem tudod pontosan ugyanazt a szöget tartani, esetleg élszög segéddel, ezt csak a pasztás bőrön szabad és kell is megtenni, amikor átfordítod a kést a két végén. Nem szabad úgy bőrön fenni mint a borbélyok. -
gyapo11
Topikgazda
Nekem a kétkomponenses gyanta jutott eszembe, csak van pár probléma. Az egyik, hogy mosogatószerrel alaposan ki kellene kefélni a rést, aztán jól megszárítani. A fémet föl kellene csiszolni. A gyantát olyan barnára kellene színezni mint a diófa markolat. Nem tudom milyen gyanta alkalmas élelmiszer közelébe, még kevésbé tudom a színezőpasztákról ugyanezt.
-
tibbike01
őstag
A fenőkövet ki hogyan használja? Egy irányba, mintha vágnál vagy tologatva ide-oda?
-
H-Zol
senior tag
válasz
dzsi23 #13871 üzenetére
Igen a képen sokkal jobban előjönnek a hibák
, régen én is próbálkoztam az olcsó kínai késekkel de többnyire a kertajtóban sárpucoló lett belőlük
meg kerti udvari kések !!
A Xinzuo késeket is félve vettem meg , de kellemes csalódás volt , az asszony is nagyon díjazza , mert többnyire ő használja őket ! -
H-Zol
senior tag
válasz
tibbike01 #13870 üzenetére
Én innen [link] vettem meg ezt a kés szettet , ez részemről ajánlott , de szerintem a többi késsel sem lessz probléma !
Az enyémek német acélból vannak ( nem a legjobb éltartó , de viszont nagyon ellenál a savaknak , vegyszereknek stb ) , de amúgy nem egy bili acél , szépen meg lehet élezni és elég jól tartja az élét . A kövön fenéshez jönnek majd a nagyobb szakik , nekem egy szallagos élezőm van , azon pillanatok alatt élesek a kések !! -
dzsi23
addikt
A sorja nem vészes, csak felnagyítja a fotó (ahogy a hézagot is), de nem tapintható, nem okoz problémát. Persze, jobban is eldolgozhatták volna, hogy esztétikailag se lehessen belekötni.
"Az utolsó kép az nagyon durva"
Igen, nem tudom, hogy érdemes-e foglalkozni vele, és feltölteni valamivel a hézagot... Vagy legfeljebb jó lesz a kertbe "ütni-vágni".
Néztem a Xinzou késeket, de az már más árkategória, legalábbb 4-5x ennyibe kerül, és ott már nagyobb a választék, akár magyar boltból is.
-
tibbike01
őstag
Milyen Xinzuo késed van Kínából? Ajánlod őket? Látom, hogy 28ezerért már damaszkolt shéfkést is lehet kapni.
Más: vettem ma a Lidlbe fenőkövet. Most akkor lefele és felfele menetben is nyomni kell a kést a fenőkőre vagy csak az egyik irányba? A leírásban mindkét irányt írja, de a videókban változó. Mi a jó technika?
-
dzsi23
addikt
válasz
Digitalpimp #13824 üzenetére
Megérkezett a damaszk steak kés, még a nagy leállás alatt, csak most jutottam el odáig, hogy írjak róla.
Első ránézésre tetszetős, szép a penge, az anyaghasználat is jónak tűnik, és gyárilag is brutál éles.Csak két problémám akadt vele; az egyik, hogy az él markolat felőli vége is hegyes, és mivel penge nem túl magas, és a markolat sem túl hosszú, könnyen beleakadhat az ujjam. De ez könnyen orosolható, le lehet faragni.
A nagyobb gond az, hogy a gyártó kicsit elszámolta magát, és a penge már azelőtt elkezd vékonyodni, hogy a markolat véget érne, emiatt van egy kis rés a penge és a markolat vége között, ahol szépen összegyűlhet a kosz. Ezt viszont nem tudom, hogyan lehetne egyszerűen orvosolni.
-
tibbike01
őstag
Köszi, létezik, hogy a Masashige 427gr lenne? Majdnem fél kiló. Ezt most látom a leírásban.
Az Eclipse nekem is tetszik, de lehet jobban mennék a Japán vonal felé. A Satake még tetszetős.
A Bunka stílus nem jó szerintem, akkor már inkább Gyuto. Jobban íves a Gyutonak az allja.
-
tibbike01
őstag
Na 5 típusra szűkült a kör a szakácskéseket illetően.
Ki melyiket venné? Kíváncsi vagyok ti melyiket választanátok:Satake Satoru Gyuto (Séf) japán konyhakés 21 cm
Arcos Eclipse 200 mm-es Séfkés
ARCOS ÓPERA SZAKÁCSKÉS - 21 cm
FISSMAN KENSEI MASASHIGE 8" SZAKÁCSKÉS - 20 cm
FISSMAN KENSEI BOKUDEN Szakácskés -21cmLeginkább hús kockázásra és hagyma aprításra használnám.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
tibbike01 #13855 üzenetére
Persze: link. Kb. 45 fokig föl lehet emelni a hegy akadása nélkül, ne legyen bumszli a penge tövénél a könnyű élezhetőség miatt, legyen olyan széles a penge hogy elférjenek az ujjak a markolat és a deszka között, ne legyen nagyobb távolság a penge töve és a markolat eleje között.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
lugosi #13849 üzenetére
A pálcás élező szinte olyan mint egy oszcilloszkóp sok gombbal meg nyomógombbal, finom műszer, érteni kell a működését, különben még egy jel nélküli vonalat sem látsz rajta, vagy csak valami fénymaszatot, a kés élét meg elrontod. Türelem, precizitás, rá kell szánni az időt a beállításra, egyáltalán nem az előkapom húzok párat és kész vagyunk kategória.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
tibbike01 #13848 üzenetére
Kedvelem a japán késeket, de gyutom nincs. A kép alapján könnyen bele lehet futni abba, hogy ha nagyobb darab zöldséget/gyümölcsöt szeletelsz a kés hegyét lent tartva a deszkán, akkor akadni fog. Mivel a japcsik zöldség-gyümölcsöt a nakirival vagy usubaval vágnak, és annak szép kerekített a "hegye", húst meg halat a yanahibával vagy sashimivel, de ott meg nincs a hegy a deszkán. Amikor meg a santokuval gyaszitolnak attól rosszul vagyok.
Ezt a gyutot európai mintára készítették, de szerintem az igazi európai séfkés jobb forma. -
FBLLMAG
senior tag
-
válasz
gyapo11 #13847 üzenetére
Nekem a legfinomabb vizes kövem 6000-es, de az elég ritkán van használva. Leginkább a borotvakéseimet fejezem be azon, normál használatú késnél csak nagyon ritkán (pl. a fafaragó készlet kései). Sima, normál kést (horgászat, gombászás stb.) 1000-esen fejezek be, újabban már a bőrön fenést is ellustálkodom.
Ha nem kövön, hanem élező rendszeren élezek, akkor ami a Sharpmaker kerámiaköve, az a JIS skálán kb. 3000-es ha jól tudom. Azt még használom. -
tibbike01
őstag
válasz
gyapo11 #13847 üzenetére
Köszi! Kezdem kapisgálni a dolgot.
Az acélok közül melyik ajánlott legnikább? Úgy látom, hogy többnyire 3 féle acél jön velem szembe a 20ezer ft-os séfkés kategóriában:
AUS-8A
X55CrMoV14
X50CrMoV15Copilot szerint nagyjából ez a sorrend is, de nem teljesen egyértelmű a dolog.
Konkrétan ezzel a modellel szemezek:
Satake Satoru Gyuto (Séf) japán konyhakés 21 cm -
gyapo11
Topikgazda
válasz
tibbike01 #13844 üzenetére
Nehéz a linkelés, mert régen vettem követ és nem neten. Amit legutóbb vettem az egy Haidu 1000-es, kerámiába ágyazott korund szemcsék, irtó finom, nekem már borotva él, nem haladós. Olyat meg nem linkelnék amit nem ismerek, vagy tudom róla, hogy kopik mint a rossz nyavalya. Nyilván kínai kövek olcsók, japán kövekből meg nem fér bele kettő a keretbe, pénztárca dönthet. Kínait is lehet síkolni időnként, élezni/fenni lehet vele, a barázdák ugyanolyanok lesznek mint a japán kővel.
Inkább a szemcseméret a fontos, ha durva pl. kaszakő, akkor nagyon jó gyors csiszolásra, konyhai használatra, de kaparós mikrobarázdás lesz az él. Nálam a 800-as Rákóczi-kő kiválóan bevált jó élre, még nem borotva, kicsit még karcos, de fénymásoló papírt már viszi. Az 1000-es Haidu még finomabb, asszony elvágja a kezét vele mosogatáskor, de kell hozzá olyan anyagú penge is, ami 5 perces használatnál tovább rudja tatani ezt az élet, Icel, Fiskars kiesett. 1000 fölött nekem semmim nincs, se kő se csiszolószalag, csak a bőr és polírpaszta.
A 10000-es kövek már a művészet birodalma, fématom vastagságú élek, finom hamuval pamaccsal megpöcögtetett katana penge, japán írásjelek és haikuk a falakon.
Azt még érdemes figyelembe venni, hogy a szemcseméret egy dolog, de nagyon számít az is hogy milyen módon történik a használat. Pl. 1000-es csiszolószalag megeszi reggelire a keskenyebb pengéjű kést ha kicsit rányomom. Egyrészt 5 m/s sebesség egy kicsit több mint amikor kézzel húzgáljuk a kövön, másrészt a szemcsék rögzítése is valószínűleg más a papíron/vásznon mint egy kő formába öntve. -
gyapo11
Topikgazda
válasz
lugosi #13845 üzenetére
nem éri el az élező az élét a késnek, mert a befogót hamarabb eléri
Bizony, erre már vásárláskor figyelni kell a mélységre is és az elvékonyításra is, hogy kis élszögű pengénél ne a befogót csiszold. Láttam fotókon borzasztó megoldásokat, kis kínai gyártó erre még nem figyel, jó vastag legyen nehogy eltörjön.
-
válasz
gyapo11 #13842 üzenetére
"Azzal lehet javítani az állítgatáson, hogy ha a kést befogó villák elég mélyek ahhoz, hogy a különböző szélességű pengéknek ugyanoda kerüljön az éle. Ekkor bármilyen széles pengénél is pont akkora lesz a szög."
Ez tényleg egy jó megoldás, sajnos az én work sharpommal ez nem megoldható. Próbáltam azt, hogy a kisebb pengéket jóval kijjebb fogom, de más gond is van. A nagyon kis pengék (pl. victorinox) ha mélyen van befogva ebbe a befogó "csőrbe", akkor nem éri el az élező az élét a késnek, mert a befogót hamarabb eléri. Szóval jó az ötlet, de a megvalósítás nem annyira, legalábbis a ws-nál.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
lugosi #13839 üzenetére
Én meg matek tagozatos voltam a gimiben.
Szóval a háromszögnek van két befogója meg egy átfogója. Amúgy amit leírtál az úgy van, a kés élén van az alsó befogó egyik vége, a függőleges vezetőn a kés élének síkjában a másik vége, a függőleges befogó alsó vége az alsó befogóval érintkezik, a fölső vége a vezető és a pálca metszéspontján, és az átfogó ezekből adódik. Azzal lehet javítani az állítgatáson, hogy ha a kést befogó villák elég mélyek ahhoz, hogy a különböző szélességű pengéknek ugyanoda kerüljön az éle. Ekkor bármilyen széles pengénél is pont akkora lesz a szög.
-
válasz
gyapo11 #13838 üzenetére
"babra beállítani mindig az élszöget"
Egyébként ugyanez a tapasztalatom. Az ember látatlanban azt gondolja, hogy beállítom a skálán a 20 fokot és kész, milyen egyszerű. Aztán rájövök, hogy az a 20 fok nem 20 fok. Mert ugye (matekból gyík voltam, bocs), ezzel tkp egy háromszöget képezünk, asztallap, élező álló része és az asztallaphoz képest szögben álló (ez lenne a 20 fok) élező pálca. Azonban ha egy magasabb (szélesebb?) pengéjű kést és egy alig 1 centis szélességű pengéjű victorinoxot teszünk a befogóba, akkor máris kijön, hogy a háromszög azon oldala, ami az élező töve és a kés éle közötti távolság mennyire más. Így az a beállított 20 fok simán lehet 18 és 22 is. Szóval én ezt az élezőt csak úgy használom, ha minden késnél beállítom konkrét méréssel magát a szöget, és írom minden egyes késre, hogy hány fokon van élezve.
"Legegyszerűbb a kétoldalas kő"
Ennél jobb és univerzálisabb megoldás nincs. Egyedül a fogazott élhez, vagy pár nagyon furcsa élű késhez (visszahajló karambit kés, pláne ha fogazással kombinált - van egy ilyenem, nem volt egyszerű), vagy kanálfaragó kés stb. kellenek egyedi, külön megoldások (de azokat a pálcás élező vagy más ilyen könnyített élező se élezi meg). Ami még nekem nagyon univerzálisan bevált az a Spyderco Sharpmaker (ezzel a karambitot is lehet élezni), és a Lansky Turn Box.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
tibbike01 #13835 üzenetére
Legegyszerűbb a kétoldalas kő, esetleg élszög segéddel. Karbantartásra a ferde tengelyű dupla kerámiakorongos nálam bevált. Ezek a pálcások is jók, babra beállítani mindig az élszöget. A ferde kövesekkel nincs tapasztalatom, mások szerint azok is jók. Keményfém lapkás, acélkorongos, motoros egy köves késgyilkosokat kerülni érdemes. Az über pedig a csiszolószalagos, villámgyors, tartja az élszöget, vagy a vizes köszörű, kicsit macerásabb, de szinte gyári enyhén konkáv élszalagot készít.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
tibbike01 #13835 üzenetére
A jobb minőségű, eredeti Work Sharp meg már 150 $.
-
tibbike01
őstag
válasz
gyapo11 #13834 üzenetére
Köszi! Igen sejtettem, ha minél jobban belemerülök, annál inkább bonyolódni fog a helyzet.
Késélezővel mi a helyzet? Most egy tologatós Ikeas van, de nem érzem valami jónak. Láttam, hogy a mágneses 15/20 fokos dölésszöget tartó gyémánt csiszolófejes megy most mindenhol. Magyar shopok is árulják "felcímkézve" 15ezer körül, de Aliról már 5ezer ft körül kapható. Van valakinek tapasztalat ezzel?
De igazából bármilyen ötletet szívesen fogadok.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
tibbike01 #13831 üzenetére
Ez nagyon nehéz kérdés, hogy melyik a legjobb kés. Függ a felhasználástól is, az adott ember igényeitől, késhasználati módjától. Amit milan26 linkelt, az formára jó, klasszikus séfkés. Van pár kérdés vele kapcsolatban ami a képen nem látszik. Milyen fogása van, mennyire csúszik vizesen/véresen a markolat, milyen vastag a penge, minyen nehéz a kés, hol van a súlypontja, milyen kemény és kopásálló az anyaga, ettől függően milyen nehéz élezni és milyen gyakran kell.
-
tibbike01
őstag
Sziasztok,
Szeretnék egy igazán éles jó minőségű szakács kést otthonra, 20cm körülit. Leginkább hús és zöldség szeletelésre. Árban tudom, hogy akár 100ezer ft-ig is el lehet menni, de én max 20ezer ft körül tudnék érte adni. Mit ajánlotok ennyiért melyik lehet a legjobb kés?
-
milan26
senior tag
válasz
milan26 #13813 üzenetére
Volt azért, aminek hasznát vettem, egyik este szalonnát sütöttünk.
A Ganzo balta egészen jól muzsikál tüzifa hasogatásakor, sokkal jobban használható, mint apósom kétszer annyiba kerülő Fiskarsa. A BIC öngyújtó szimplán csak működik.
A Vic Huntsman bicska tökéletes nyárs készítéshez és akár étkezéshez is. Fűrésze hosszabb, mint a SOG-é, könnyebb vele nyárságat vágni. (A Gerberen abszolút nincs.) A penge borotvaéles, és jó kialakítású. Tekintve, hogy konzerv/palacknyitó, olló (a legjobb) és dugóhúzó is van rajta, azt gondolom, - nem leszólva a SOG-ot vagy a Gerbert - hogy egy normális fogóval kiegészítve a legjobb multitool.
-
csibe1
addikt
válasz
dzsi23 #13822 üzenetére
Ez szerintem inkább fűrészes élű, nem recés. Nagyon utálom az ilyen pengével készült késeket. Ha véletlenül elvágod vele az ujjadat, sokkal nehezebben gyógyul be a seb, mint a sima penge által okozott sebnél.
Nekem ilyen Tramontina van pár darab, ezeket szeretem: TRAMONTINA POLYWOOD 5"-OS STEAK- ÉS GYÜMÖLCSKÉS ROZSDAMENTES ACÉL PENGÉVEL ÉS FA NYÉLLEL
Általános dolgokra tökéletesen megfelel.
Találtam az előbbi oldalon steak kést, nem az általad mutatott kialakítású, hanem francia stílusú nyéllel (engem a fejesgörbére emlékeztet), és ez a kép alapján full tang. [link]
A Jumbo meg a Gaucho az nem full tang, és félig recézett.
Esetleg egy olcsóbb verzió az egyenes nyéllel, de ez nem full tang: [link]
Van belőle készlet is: [link] -
dzsi23
addikt
válasz
Digitalpimp #13826 üzenetére
Igazából én is kettőt rendeltem, mert így ~1000 huf volt darabja, szállítással meg mindennel együtt.
Ha bejön, jöhet még több is, ha meg nem, akkor jöhet a Tramontina. Az sem drága, csak szállítási költséggel többe jönne ki, Metro meg nincs a közelben. -
-
dzsi23
addikt
válasz
Digitalpimp #13824 üzenetére
-
dzsi23
addikt
Sziasztok!
Olcsó késkészletet keresek étkezéshez, 4-6 darab kellene.
Nincsnek nagy igények, csak annyi, hogy ne törjön el egyből, ha azzal támad kedvem pl. sajtot vágni, szóval "full tang" jó lenne, illetve még annyi, hogy sima éle legyen, nem recézett... olyanból milliót látok (steak kés néven), itthon is, kínában is, simát viszont nem találok, csak tízezrekért. Vagy csak rosszul keresem, szóval iránymutatást is szívesen fogadok.Valami ilyesmi kellene, recézés nélkül.
-
Megjött a cucc amazonról.
€70-ért azt kell mondjam sokkal jobb deal volt mint a worksharp ugyanennyibe kerülő élezője. Maga a szerkezet is atomstabil az asztalon, a kés nem csúszkál ki a helyéről, az élező felülete sokkal nagyobb és nagyobb a választék is.
Ami hátrány, hogy kicsit körülményes az élszög állítása, de egyszer most belőttem 18-ra ami kb bármelyik késhez jó a konyhában. 240-3000-8000-rel toltam végig pár kést, cca 10perc alatt sikerült mindegyikből borotvát készíteni. Persze ezek nem full tompa és kitöredezett kések voltak. Itt-ott lehetne javítani rajta, a szögállítás megoldására már láttam egy videót ami jól működhet és nem is nehéz megcsinálni. -
válasz
milan26 #13813 üzenetére
Valami kést még vinnék
Komoly válasz: egy mini elsősegélykészlet, ami táskában is elfér? Nálam szokott lenni egy. Bár persze a kocsiban van rendes, de megnyugtat a tudat, hogy ott van nálam is bárhol ha kell, és pl. nem kell zsebkendővel szórakozni.
Kullancscsipesz? Én volt hogy egy hét alatt hármat szedtem ki mostanában. Ehhez egy nagyító jól jön (nekem van egy Swisscard lite, azon van nagyító, mini led lámpa és csipesz is, de kifejezett kullancscsipeszt használok ha csak tehetem, decathlonos, legolcsóbb változat).Amúgy szerintem ugyanilyen morám van nekem is. Az az 1/0? Nekem olyan van, nagyon meg vagyok vele elégedve, faragáshoz használom amolyan "nagyja" dolgokra (amihez a kisebb, speckó faragókés nem jó). Bár amilyen kézügyességem van, majdnem mindegy is :/
Új hozzászólás Aktív témák
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Házimozi belépő szinten
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Házimozi haladó szinten
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Kisvasút - saját kép - 40x60 - clip kerettel, prémium poszter, fényes fotópapír
- Klarstein Aero Ring Smart 9000 BTU Mobil klíma
- Ubiquiti Unifi Access Intercom
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alufelni 4 db., R16 méretű gumihoz (pl. Ford Galaxy II) (az ár 4 db-ra vonatkozik)
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- MacBook Pro 16 i7-9750H 16GB RAM 512GB SSD RX 5300M 1 év garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Keychrone Q1 V2 billentyűzet / Számla / Garancia /
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest