-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#75655680
törölt tag
Sziasztok, új vagyok a fórumon és egy kis segitséget szeretnék kérni. Nagyon tetszik a Cafelat Robot készülék, csak hát az ára kicsit meghaladja a lehetőségeimet...
Néztem a Faema Baby-t, egesz jó áron hozzáférhető lenne, csak kosár szinte egyikhez sincs. Valami barkácsmegoldást tudna esetleg valaki hozzá? Ahogy olvasom angol fórumokon, sajnos a robot kosara nem kompatibilis. Köszönöm előre is! -
#75655680
törölt tag
válasz Kávé Kálmán #96609 üzenetére
Kedves Kálmán, engem is nagyon érdekelne a robot, csak sajnos nem kapható itthon sehol, német oldalakon néztem de ott sincs készleten. Mikorra várható esetleg hogy lesz nálatok? Flairnél valóban jobb?
Gondolkodtam még a Faema Baby-n. Jó árban megvehető, de kosár kb egyikhez sincs. Ebben nem tudnátok segíteni, akár a robot kosarának átalakításával, akár más megoldással?
Köszönöm, András -
#75655680
törölt tag
válasz Kávé Kálmán #96643 üzenetére
Azta! Hát ez nagyon állat. Látok ott a háttérben még zöld robotot. Véletlenül nem eladó egy? :)
Magyarul, ha jól értem, egy ilyen állapotú Baby-hez mint ami a képen van, hozzábarkácsolható a robot alsó része. Ebben esetleg tudnátok segíteni? A tömítés is jó lehet?
-
#75655680
törölt tag
válasz Kávé Kálmán #96656 üzenetére
Értem, köszönöm. Akkor azt esetleg esztergáltatni, vagy 3d nyomtatni lehetne (gondolom én). Kicsit bonyolultnak tűnik, találok-e olyan szakit, aki szóba áll velem.
Lehet akkor marad a Flair, vagy várok a Robotra. Te, aki mindkettőt ismered, melyiket vennéd? A robottal húzható dupla espresso? Csak mert általában a feleségemmel kávézunk, akkor az egyszerűbb lenne. -
#75655680
törölt tag
válasz Kávé Kálmán #96663 üzenetére
Köszönöm a válaszodat.
És az igaz-e - angol fórumokon írják, persze a neten mindenki okos, olyanok is akik adott esetben még nem is láttak egyiket sem - hogy közepes pörkölésbél a robotot nem kell előmelegíteni csak világosnál (a Flairrel ellentétben)?. A Te véleményedben jobban megbíznék, mint egy random angol fórumozóéban.
Drágább a robot, kicsit túl van nekem is a tűréshatáron, de ha jó minőségű és hosszú évekig szolgál akkor végülis megérheti a befektetést. -
#75655680
törölt tag
válasz Kávé Kálmán #96673 üzenetére
Kedves Kálmán! Nagyon köszönöm a szakértő segítséget! Üdv Bandi.
-
#75655680
törölt tag
válasz Kávé Kálmán #96845 üzenetére
Szia Kálmán! Ismét nagy érdeklődéssel olvastam a posztodat. Espresso minőség, íz tekintetében mi volt a tapasztalatod a 9Batistaval kapcsolatosan? Nagyon tetszik ez a szerkezet (is). Ha jól értem itt az egyedüli változtatási lehetőség a szemcsemérettel való játék?
Robotról várnám privátban az ajánlatodat, egy zöld nyomásmérős érdekelne.
Üdv Bandi. -
#75655680
törölt tag
válasz Kávé Kálmán #96848 üzenetére
Előre elnezést a hülye kérdésért, amatőr műkedvelő, kezdő kávébolond vagyok. Kb 1 éve, mikor bementem egy jó kávézóba és egy barátom unszolására megkóstoltam egy jó kávét akkor kattant be valami. Szóval nem értek magas szinten hozzá. A kérdésem az lenne, hogy a 9Barista alkalmas mind sötétebbtől világosabb pörkölésig kihozni az ízeket?
-
#75655680
törölt tag
válasz Kávé Kálmán #96850 üzenetére
Lehet hogy a hozzá nem értésem mondatja velem, de a Robot nekem felhasználóbarátabbnak tűnik?
-
#75655680
törölt tag
válasz adriankoooo #97688 üzenetére
Nana. Nem úgy van az!
Puritán kávézó Tata. Szuper specialty kávét csinálnak. Coop roastery a beszállító.
Illetve az Ébresztő is nyitva van újra, szombaton és vasárnap. Illetve kávét is tudsz venni mindenkettő helyen.
-
#75655680
törölt tag
válasz Rush77 #97716 üzenetére
Manooka is tök jó volt mikor arra jártam, és a Kis sziget is.
Amitől pedig hanyattestem, az Szarvaskő faluban, Eger és Szilvásvárad között az út szélén áll egy kis autó, Makákó a neve ahol a semmi közepén egy kifejezetten finom flat white-ot ittam. Azt hiszem saját maguk pörkölik a kávéjukat valahol.
[ Szerkesztve ]
-
#75655680
törölt tag
válasz Kávé Kálmán #98148 üzenetére
Szia Gábor! Akkor lehet, hogy péntekre kézhez is kapjuk?
-
#75655680
törölt tag
Elég jól működik a robot. Nagyon elégedett vagyok vele. 16 g kávét használtam, világos pörkölésű burundi. Extrakciós arány 1:3. 25-30 s előáztatás. Majd 6 baron lehúztam. Durván vastag crema jött.
A portafiltert együtt forraltam fel a vízzel együtt a képen látható módon. Nem volt hőhiányos a kávé, semmi savanyúságot nem éreztem, jó édes volt. 11 az őrlőbeállítás 1z presso jx prón. Megkevertem egy vékony fém csipesszel, a lefolyás szépen jött a közepen,
Csatornásodast nem éreztem, mondjuk papírt tettem a szűrő alá.
Köszi Gábor, egyelőre nagyon tetszik a dolog.Hozzátenném, én csak egy béna kezdő vagyok. Ha bármi észrevételetek, javaslatotok van, kérlek írjátok meg.
-
#75655680
törölt tag
válasz Kávé Kálmán #98427 üzenetére
Igen, oda. Te mit javasolnál?
Egy barátom mesélte hogy a papír filterek simán felhasználhatóak többször, és tényleg. Lemostam, kiszárítottam semmi baja.
-
#75655680
törölt tag
Sziasztok, egy kis segítségre lenne szükségem. Akinek 1z presso jx pro őrlője van, közepes pörkölésnél hány klilknél keresgélnétek ha Robotot használok?
Illetve általában ki hány grammot szokott a Robotba tenni?
Köszönöm előre is a válaszokat.
-
#75655680
törölt tag
válasz Kávé Kálmán #98657 üzenetére
Köszi Gábor! 16-al toltam ma. Elég jó lett. Az alá meg nem nagyon mentem én sem. Azt nem tudom, hogy ha lemennék, mondjuk 10 grammig, a vékony pogácsa miatt egyáltalán lenne-e annyi ellenállás hogy felépül a nyomás.
Jx pro -ra visszatérve. Az útmutatója alapján 12-16 klikk az espresso tartomány. Viszont ma egy igen világos pörköpésű kávénál lementem 10,5-re (ezt már török kávénak írja) , és sokkal finomabb volt. Úgy látszik igényelte az apróbb őrleményt.
Többiek, akik vettek még robotot, valami élménybeszámolót nem írnak? Egyébként szuper jó kis készülék. Tök jó érzés hogy emberi erővel készíti az ember a kávét, és nem berreg semmi.
Mellesleg olyan szép, igényes darab hogy a feleségem szerint a konyha dísze. 😀 -
#75655680
törölt tag
válasz 72lakiluk #98668 üzenetére
Igen én is úgy értettem hogy a nulla ponttól számolva egy teljes kör majd a 2-6 érték között. Ezt ajánlja espressónak. Viszont így pl 1.4-es értéknél 16g kávéval úgy átment rajta a víz hogy max 3 bart tudtam elérni. Ízről meg ne is beszéljünk. Lefolyóba ment. Ezért vettem le ennyire a szemcseméretet. 1.0,5.
Igazából 2 dolog lehet. 1. Én vagyok béna (simán lehet). 2. A robot más beállítást igényel. Erre csak az tudna válaszolni, aki mindkettőt használja. Mindenesetre érdekelne a dolog. -
#75655680
törölt tag
Sziasztok, olyan kèrdésem lenne, hogy a világos pörkölésű kávéknál ki milyen arányt szokott húzni? 1:3? Vagy alatta? Közepes pörkölésnél? Tudom persze, kóstolgatni, próbálkozni kell, de érdekelne a véleményetek. Főleg ha a Robottal van tapasztalat. Általában Hány másodperces elŐáztatást szoktatok alkalmazni?
Most Gábor (kávékalmár) világos etiópjával próbálkoznék, es tényleg csak egy kiindulási ajánlat érdekelne.
Köszönöm előre is. -
#75655680
törölt tag
Egyébként bocsi a kezdő kérdésért, tudom hogy ez profi topik, de az automata kávés csoportokban nem tudnak ilyenekre válaszolni....
-
#75655680
törölt tag
válasz konzumpro #98914 üzenetére
Rendben. Megpróbálkozom ott. Elnézést hogy fárasztottalak benneteket a kérdéseimmel,csak nehéz ezen az úton elindulni úgy hogy senki sincs a környezetemben akiktől tanulhatnék. Próbálok minél többet olvasni fórumokon (home barista stb), youtube videók, de sajnos minél többet olvasok, annál több a kérdőjel a fejemben....
-
#75655680
törölt tag
válasz SteelCowboy #98921 üzenetére
Szia, nagyon köszönöm a válaszodat, a tiédet is, és RetepNyaraB-ét, vicces1 és brumi-ét is.
Az az igazság, hogy fogyasztói oldalról nézve nem érzem már magam kezdőnek, azt hiszem merem mondani hogy felismerem az egyes ízjegyeket, és abszolút kialakult bennem hogy milyen termőterületről származó, milyen feldolgozású és pörkölésű kávék amik bejönnek. Rettentően érdekel a dolog, az elmúlt években meglátogattam pár termőterületet is. Ha érdekel valakit szívesen rakok fel képeket. Nagyszerű élmény volt. Voltak olyan Finca-k, ahol nem csak termesztik a kávét, hanem pörkölő üzemmel is rendelkeznek, és természetesen saját kávézóval is, profi baristákkal.Viszont ķészítői oldalról baromira amatőr vagyok, de nagyon szeretnék fejlődni, mert jó kis hobbinak tartom. Be akartam iratkozni egy otthoni barista tanfolyamra, csak az a bajom hogy 2 éve elköltöztem Budapestről, a környékünkön képzések nincsenek, a munkabeosztásom pedig olyan hogy amikor a Fővárosban járok akkor nem tudok ilyeneken részt venni. Igy marad a net...
Mindenesetre köszönöm a tanácsodat. Azt már látom, hogy maga az espresso készítés hihetetlen szubjektív dolog, lehetetlen standardizálni. Cold brew készítésébe is belekezdtem a nyáron, az azért nagyságrendekkel egyszerűbb volt.
Csak nem akarok úgy elindulni eszpresszó vonalon, hogy már a kiindulási pont is teljes marhaság legyen. Ma sikerült sokadik próbálkozásra egy elég jót húznom, amiben határozottan kiérezhetőek voltak az ízjegyek. Az nagy öröm volt.
Te személy szerint közepes pörkölésnél is szoktál 1-2 baron előáztatni a Falirnél? Ha igen mennyi ideig?Köszi még egyszer mindenkinek.
[ Szerkesztve ]
-
#75655680
törölt tag
válasz adriankoooo #98928 üzenetére
Arra gondoltam azt lenne még érdekes megnézni, hogy milyen módszerrel lehet jobban, megfelelőbben felmelegiteni a Robotot, esetleg a Flairt. A Robot esetében azt láttam többeknél, hogy a vízforraló felett gőzölik. Ilyenkor ugye egy idő után a vízforraló kikapcsol, újra be kell kapcsolni. Ezért gondoltam arra, hogy két legyet ütni egy csapásra alapon egy kis vízforralóban forralni a kávévizet, és ebben perceken keresztül kvázi " megfőzzük" a hengert, vajon még hőstabilabb lesz-e? Nem tudom a választ. Tehát forralás, majd a nyélnél fogva kiszedni, egy konyharuhára rátenni. Kávé be, tamper, a maradék forróvízzel felönteni, majd lehúzni a kávét. Jelenleg így csinálom.
Kalmár mondta ugyebár hogy közepes pörinél is érdemes előmelegíteni. Na lehet hogy ez az előmelegítes akkor már túl sok is lehet. -
#75655680
törölt tag
https://youtu.be/feCGRsMu8ug
Egy érdekes vélemény a Robotról. Azt mondja a srác hogyha előáztatjuk, elemelkedik a pogácsa alja a portafiltertől és vizesebb lesz a végeredmény. Állítása szerint azonnal fel kell tolni 8-9 bárra 10 mp-ig és utána csökkenteni a nyomást, ez így mindjárt az elején leszorítja az őrleményt.
Mi a véleményetek?
-
#75655680
törölt tag
válasz bbuffy #100860 üzenetére
Ez a kis gép egy hihetetlen jó dolog. Egyszerűen megunhatatlan számomra, minden egyes kávékészítés örömet okoz.
És ami a fura, hogy persze az elején míg beállítok egy adott kávét sikerülnek nagyon jó és középszerű italok is, de rosszat, ihatatlant marha nehéz vele csinálni. Tapasztalatom szerint.
Az előmelegítést egy kis vízforraló ibrikben csinálom gázon amibe pont belefér a henger. Míg a víz forr, a henger is átmelegszik. 1,5 dl vizet rakok a 4 decis ibrik aljába. Ezzel a módszerrel a világos pörköléseket sem éreztem soha hőhiányosnak.
Mivel a flat white a kedvencem, ha megjön a Nanofoamer szerintem igen ütős kombináció lesz. Legalábbis remélem. -
#75655680
törölt tag
válasz iatti #100984 üzenetére
Láttam olyat, hogy kis kémcsövekben rakják a fagyasztoba, adagonként. Jó megoldásnak tartjátok?
Ha ugyanígy kimérem kis üvegekbe, de nem fagyaszom le ott nem baj hogy nem tudom a zoxigént kipréselni mint egy szelepes zacsiból?
Mostanában azt csinálom, hogy a pörkölés után 7-10 nappal bontom ki először. Azonnal áttöltök mondjuk 80-100g-ot egy régebbi szelepes zacsiba, majd kinyomom belőlük a levegőt. Csak amibe a kisebb adagot raktam azt nyitogatom. Ha elfogyott utántöltöm. Így nekem úgy tűnt hogy érezhetően tovább volt jó a kávé.
-
-
#75655680
törölt tag
-
#75655680
törölt tag
válasz Sic.Transit #102229 üzenetére
Köszönöm szépen!