-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BlacKSouL
addikt
válasz BlacKSouL #872 üzenetére
Mivel az előző hsz-nál úgy tűnik bekapcsolva hagytam az invisible módot, dobok egy következőt. Bár a kérdés még áll.
A másik. Szerintetek milyen őrlési eredményre számíthatok ezzel a jó öreg (kb 40 éves) acélkúpos kézi darálóval? Szétszedtem amennyire lehetett, kipucoltam amennyire lehetett, összeraktam, tettem egy tűhegynyi olajat a nem őrlő, de egyébként súrlódó részekre, mert szárazon fémesen forgott, most összerakva üresen teljesen vajpuhán megy.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
No.01
őstag
válasz BlacKSouL #889 üzenetére
Na ettol feltem... marmint attol, h az eloredaralt tulsagosan finom szemcseju lesz.
Akkor vagy daraltatok vagy elvetem az otletet
Jelenleg egy kapszulas gepet hasznalunk (Dolce Gusto Creativa+) de az eredmennyel nem vagyok megelegedve! A parom szerint teljesen jo, de nekem az espresso nagyon nem on be szerintem koze nincs egy igazihoz. A tejporos cappuciono meg ugye onmagat minositi (bar jobb a vartnal)
Egy igazi automata gepen gondolkodom, de az ugye mar egy mas arkategoria, igy gondoltam megprobalkozok athidalni azt az idot amig osszsporoljuk a penzt egy automatara egy ilyen French pressel.
Mostmar csak talalnom kell egy helyet ahol tudjak milyen orles is kell nekem pontosan.Nem tudod veletlenul, h a Tchiboba foglalkoznak e orlessel? (az egyik baratunk rendszeresen oda jar kaveert es v.mi eszmeletlen finom! Igaz o a szemes valtozatot veszi)
-
Katsu
aktív tag
-
Katsu
aktív tag
válasz BlacKSouL #951 üzenetére
A zuhanyra találtam egy videót, így azt mondom, hogy az normális: HD 8323 zuhany.
A tartó és a szűrő hézagára, meg azt kell mondanom, hogy az ilyen. 3 gépnek is megnéztem (ugyanezen típus) a portafilterét és a szűrőjét. Mind ugyanolyan hézagos.
Megmagyarázni semmit nem tudok. :-) -
BlacKSouL
addikt
válasz BlacKSouL #966 üzenetére
Alakulok.
A kávé már a géphez és a kávéhoz képest kifejezetten jó, a krém cirmostigris, szép barnásdrapp, stabil, kanalazható és visszaterülő.
A tejhab viszont minden alkalommal más És sokszor túlkeményedik. A habosító műanyag rátét meg kezd menettelenné válni, elég gáz hogy műanyag menetes. De ha eltalálom akkor abszolút cukormentesen fogyasztható vidám ízű a cappuccino is. A latte arttól meg nagyon távol vagyunk egyelőre, de tölgyfalevelet bármikor tudok csinálni ráAláírás (nem kötelező megadni)
-
Katsu
aktív tag
válasz BlacKSouL #966 üzenetére
Szia,
Szerintem az 1 adagos szűrőt ne használd. Azt inkább a POD-hoz adták. Az sima kávéval nekem is csak bajt okozott. Én mindig a dupla szűrőt használom és azt töltöm félig vagy tele. Mikor mennyire van szükség.
Nekem már egészen jól megy a tej habosítása. Egyszer egyszer már öntök falevelet, de általában összefolyik az erezete és egy tömör fára hasonlít inkább. :-)
És én is a Milano-t használom, amíg nem lesz darálóm, illetve amíg tanulok.
További jó húzásokat!Üdv: Katsu
-
Katsu
aktív tag
válasz BlacKSouL #1032 üzenetére
A habra visszatérve, szerintem azért nem lesz mindig jó, mert a készülékünk gyenge hozzá. Azt értem ez alatt, hogy nem stabilan adja ugyanazt a forró gőzt. Változik a hőmérséklete. Plusz a kezdeti gyakorlatlanságok. Nekem is van, hogy ha megszakadok sem lesz a tej vastag és krémes. Ekkor szoktam Csoki sziruppal díszíteni. :-)
-
No.01
őstag
válasz BlacKSouL #1158 üzenetére
Nem hagyott nyugodni a dolog is kiszamoltam, h mennyi az annyi.
Nespressobol a kedvencem Indria es a Rosabaya 54EUR-ra jon kis kilos arkent.
Amit mostansag szoktam venni (Pellini TOP es a Lavazza Gold) sem tobb 24EUR-nal es ezek meg kavegepben elkeszitve is kimagasloan finomak.
Kivancsi vagyok majd az egyik baratom velemenyere aki raszoktatott a kavera, h az o gepen ami karos es kulon orloje is van, mit fog produkalni. Mindenesetre engem meggyozott, bar mar van 2 ujabb kiszemelt ha ezek elfogynak (Passalacqua Mexico Plus es Mokaflor Chiaroscuro) ezek mar valoban premium minosegu kavek es igy sem ekrulnek tobb 27EUR-nal,A teljesseg kedveert elmondom, h ismerek en olyat aki miota az eszemet tudom mindenfele kaveelkeszitesi alternativat kiprobalt (o ajanlotta a French Press-t is) tobbek kozott aeropress, torok kave... na pl o a munkahelyen nem ivott kavet amig nem vettek kozkivanatra egy Nespresso gepet. Ott nincs ideje vacakolni fontos, h gyorsan es jo kavet igyon, de ennek ellenere otthonra sosem venne ebben 100%-ig boztos vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
krx21
nagyúr
válasz BlacKSouL #1158 üzenetére
Nos, a pörkölés közben keletkezik a szén-dioxid legnagyobb része, de egyáltalán nem csak kizárólag akkor...
A darálás, sőt még a espresso főzési folyamat közben is... Méghozzá annyira, hogy el is várjuk, hogy képződjön, hisz ennek a következménye a mindenki által részletesen vizsgált crema...
Crema íze jellegzetesen savanykás ízű a benne levő nagy mennyiségű oldott széndioxid, azaz a szénsav miatt... -
krx21
nagyúr
válasz BlacKSouL #1308 üzenetére
Persze... A liszt finomságú már túl finom. A tömörítés erőssége is számít. Az őrlésnél nem csak a kávé vízfelfogási képessége a lényeg... A drága darálók ismérvei nem feltétlenül az hogy nagyon-nagyon finomra lehet darálni velük (nekem is van egy 20e forintos darálom és bármelyik gépet eltömitek vele... ), hanem a szemcsék minősége, felülete sokkal jobb. Sajnos a gyárilag darált kávék minősége nem espresso minőség, hanem durvább... De például hosszú kávéhoz megfelelő lehet, de akkor sem friss...
-
BlacKSouL
addikt
válasz BlacKSouL #1144 üzenetére
Most revideálom magam.
A Lavazza blue bármelyik kapszulása csak és kizárólag tejszínezve, cukrozva elviselhető.
Fasza krém megy a tetejére, szóval olyan "fancy" kávét ad, szemre jó, meg illatra is nagyon jónak tűnik, de most párszor játszottam magamnak a "főzési" idővel, vízmennyiséggel, de nem tudtam annyira ristretto-sra engedni, hogy ne híg, felvizezett ízű, állagú, sűrűségű legyen. Pont mintha a rendes espressot felönteném ugyanannyi vízzel. És akkor is ilyen, ha 5 másodpercnyikávétfolyadékot engedek csak ki. Meg is találtam a megfelelő jellemzőt: zacc-ízű kávét csinál.
Mondjuk az előző postom óta lefőztem jó pár (párszáz?) adagot a Delonghi olcsó karosommal, kezdve a 30 éves kézi tárcsás darálóval egyenetlenre őrölt, Omnia Silk-től, haladva a Tchibo-Sega-Lavazza irányába, ahol egyelőre tartok, de karakterét, erejét, összetettségét, hatását tekintve azt kell mondjam, hogy a Blue kapszulásai erősen nem érik meg az árukat, még úgy sem, hogy ez nekem ingyen van. Az 1 hónapja nyitott zacskójú előre őrölt Segafredo Intermezzo sokkal finomabb kávét adott ki.Hát ez van. Tényleg az a helyzet, hogy ez csak egyirányú út.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
Atesz 666
aktív tag
válasz BlacKSouL #1345 üzenetére
Üdv.
-Akkor még jó, hogy amikor a kapszulás gépek vásárlásán gondolkodtam akkor a Tchibo Cafissimo Classic mellett döntöttem, mert előtte én is gondolkodtam ezen a 30 kapszula/ ingyen géphasználat szitun..
-És mivel én is elég régóta kávézom szeretem a minőséget elérhető áron..a Tchibo kapszulás ízével ,zamatával stb-vel nagyon megvagyok elégedve.
-Kapszula újratöltéssel meg úgy vagyok,hogy próbáltam őrőlt Segafredo espresso-val is és azzal nagyon finom ,erős és sűrű tetején félcenti habos kávét kapok és nem valami barna löttyöt amit itt valaki korábban mondott..[ Szerkesztve ]
Sony Xperia S, Sony Xperia SP, Sony Xperia Z3, Sony Xperia Z5, Sony MDR-ZX330, Sony a 33, Sony KDL-40EX500, Sony BDP-S360, Sony STR-DH820, Sony MDR-XD100, Sony DR-S5, Sony SS-FCR6000, Sony SS-B1000, Sony SA-W2500, Jamaha DVD-S663, ASUS X75V NOTBOOK, ASUS RT-N53 Router, SonimXP3.2 Quest Pro, stb stb.
-
-
zozoka49
csendes tag
válasz BlacKSouL #1351 üzenetére
no most segitsél,ha tudsz. A szervizben megnézték, azt mondták többször is kipróbálták,minden alkalommal jól kijött a kávé, így biztos, hogy az én kávémmal van a gond. No hazafele vittem, és boltban vásároltam Chibo őrölt kávét, és kipróbáltam. Nekem otthon ezzel sem jön ki a kávé, nem jön át .Vízzel próbálva átjön.Többször próbáltam, az egyszemélyes és a kettő adagossal is, egyik sem főtt ki. Ha a szűrőtartót leveszem, a kávé vizes, vagyis nem nyomja át. Próbáltam felhívni a szervizt, hogy ugyan már mondják meg milyen kávéval próbálták ki, még azt vennék és megpróbálnám, de az átvevő hölgy nem tudta megmondani, a javító műhely nem ott van ahol a felvevő, így csak ígérte, hogy hétvégére megkérdezi, mert most a kolléga szabin van addig.Szóval elfogadnák minden tanácsot aki ért hozzá, hogy milyen kávéval használják ezt a gépet???Mert így állandóan kell mellette egy másik gépnek is lenni, hogy kávét tudjunk inni.
-
zozoka49
csendes tag
válasz BlacKSouL #1351 üzenetére
Késessel daráltam. A szervizben kiderült, hogy Chibo bolti őrölt kávéval próbálták.Vásároltam őrölt kávét, azzal próbáltam.Mivel újból egyszer kifőtt háromszor nem, visszavittem a szervizbe,jelezve, hogy most sem működik. Kérték, hogy a kávét is vigyem be amivel próbálom. Bennt volt egy hétig, tegnap elhozhattam. A szivattyúja jó, náluk is egyszer lefőzi, többször nem. Bárkitől elfogadnák bármi tanácsot, mit tehetnék? Igy eldobhatom a drága kávéfőzőt,mert számitani nem lehet rá, mikor van kedve lefőzni a kávét.
-
HÁZIGAZDA
válasz BlacKSouL #1458 üzenetére
szerintem senki sem oltogatott senkit, hogy ha nincs csilliós gépe, akkor szar ember. mi egy brikkával kezdtünk, a mai napig megvan és használjuk. oké, közben hobbivá vált és elborult az agyunk, de nem a gép a lényeg. odaát amúgy is én voltam a kisgépek védőszentje , szerintem már egy használt, régi quick mill olyan szint, amivel az ember simán jobb kávét csinál otthon, mint a hazai kávézók 99%-a. vagy inkább fordítva mondom: van pár komoly kávézó (fekete, madal, my little melbourne, espresso embassy stb.), ha őket leveszed a listáról, akkor a maradékban soha többet nem fogsz kávézni, ha egyszer rászoksz egy ilyen 30e ft-os használt gépből jövő igazi espressóra.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz BlacKSouL #1464 üzenetére
szerintem mindenki igyekszik majd segíteni tudásához mérten, de vedd figyelembe, hogy egyikünk sem szerelő, mezei hobbisták vagyunk, ha beszarik a gépünk, mi is elvisszük valakihez jobb híján. egyébként ők állítólag elég jók. az én 50 éves pavonim is ott újult fel.
nem hiszem, hogy szét kéne szedni ezt a topikot kettőbe pusztán azért, mert páran x, páran y forintos géppel keresik a jó kávét. de ha igen, hát majd szétszedjük. bárki hozzá fog tudni szólni, aki eddig is, én is a kávéológia fórumban kezdtem az indexen, hasznos is volt.
mindenesetre annyit dumáltunk a kávéról, én most húzok is egyet a pavonival, hátha ma sikerül beászolni..
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
bbuffy
senior tag
válasz BlacKSouL #1464 üzenetére
Szerintem nem emiatt van a vándorlás anem a goblinok miatt. Inkább.
Sztem mki segít ha épp tud. A túloldalon sem talált orvoslásra a becitált eset egyébként.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
-HajTömeg-
őstag
válasz BlacKSouL #1464 üzenetére
Sajnos az említett problémára kedvenc szerelőnk sem tudta a választ
Illetve
Egyébként értem a problémád.
Nehéz ügy ez, minden nagyon-nagyon relatív a témában.
A rászánt összeg nagysága (van akinek 20-30 döbbenetesen sok a mostani 5ezres Hauser után, van akinek 150-is kevéske), és a "jó kávéfőző" és a "jó kávé" is eléggé relatív fogalmak.Alias: Júzer error
-
HÁZIGAZDA
válasz BlacKSouL #1517 üzenetére
na, silvano wins
paljoc sidamo, lm=9,5 gramm, pid=96 fok (joker), őrlés picit durvábbra, de erősen tömörítve. a végeredmény tömény feketecsoki, az édes gyümölcs savaival. végre egy jó kávé a 3 szar pavonis után
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Smith Ügynök
tag
válasz BlacKSouL #2105 üzenetére
És mi a tapasztalatod, ajánlod esetleg ezt a DeLonghi-t?
Nem ragaszkodok én a Saecohoz, csak valami pici pénzért szeretnék legalább valami alap szinten elfogadhatót.
Kezdésnek daráló nélkül egyébként a POD-ról mit gondoltok?Illetve ezen árkategóriában még egy Solac CE 4410-es gépet találtam, erről valami vélemény?
[ Szerkesztve ]
-
TörökSzabi
csendes tag
válasz BlacKSouL #6223 üzenetére
Én barátomnak adtam el egyszer egy rendbetett Lavazza Espresso Point-ot - régebbi, gőz nélküli. Van hozzá körülbelül 8 fajta kapszula, nem több, de szeretik. Németeknél lehet beszerezni normális áron - 70-80 Ft per darab talán. Full fém az egész gép, 12-13 kiló volt. Annak aki nem akar szórakozni a kávéfőzéssel, jó megoldás.